2019-07-23 2352 瀏覽
六月第一個星期三晚上,下班後。本來約了客戶在旺角見面,想不到卻意外連連,撲了個空時間又不早,我們也開始餓了,附近轉了一圈後,好友提議到深水埗吃拉麵,拉麵達人介紹的準沒錯,就轉移陣地了。風麈撲撲的到達深水埗,就被燈火明亮的門面吸引過去,簡潔的白底粗體黑字,不失時尚,想必是新開的店吧。從門外的介紹得知,原來是店家本著打造一碗屬於個人的拉麵,每位客人都有專屬的味道為宗旨,而僕在日文有 我 的意思,故此取名僕之拉麵。拉麵湯底有濃湯跟清湯,蔥,叉燒,木耳,味筍等都可以選擇要不要,也有辣醬,黑麻油,香味油等可以追加,追加方面基本上所有配料,肉都可以,貼心的是為了小鳥胃的客人著想,也可以點小份量拉麵,那就不會有吃不完浪費的情況,非常貼心。我點了一份基本濃湯拉麵,為豬骨濃湯,濃度是剛剛好的那種,不會太鹹而且夠黏口,由於是蛋黃麵,所以顏色會偏黃一點,拉麵Q彈感也會不一樣,如果可以更彈牙一點就好,叉燒薄切味道不錯,不過有點肥,導致油粒浮滿整個碗。加了一顆味付雞蛋,也就是半熟雞蛋,一咬開,濃濃的蛋黃汁不斷流出,流心程度做得很好,而且以醬油醃製得挺夠味,拉麵配半熟或溫泉蛋才好吃。深水埗區很少日本菜,期待這小店
六月第一個星期三晚上,下班後。

基本濃湯拉麵

叉燒薄切味道不錯,不過有點肥,導致油粒浮滿整個碗。
味付雞蛋

深水埗區很少日本菜,期待這小店的繼續努力。
2019-06-05
2019-07-23 157 瀏覽
早兩日喺深水埗附近放工,自己一個唔知食咩好就開OpenRice,見到呢間新開嘅拉麵店喺附近就過去試一試,食完真係覺得值得寫篇文表揚下店舖裝修好簡潔,留意到店員有幾個都係日本人,一坐低就介紹佢哋嘅餐牌,佢哋湯底只有原味同濃味兩種, 重口味嘅我當然選擇濃味啦拉麵到場,就咁睇湯底已經非常濃郁,先飲一啖湯底已經覺得係日本嘅味道,濃郁但係唔會過鹹非常有誠意!而且麵質相當彈牙,真係同日本食冇分別由於見到佢哋嘅拉麵咁高質素,於是我就再叫一份炸雞,同樣都係水準之上,新鮮炸起,非常juicy佢哋仲有日本飲品供應,呢個桃味汽水

非常有誠意!而且麵質相當彈牙,真係同日本食冇分別

佢哋仲有日本飲品供應,呢個桃味汽水
2019-07-22 1196 瀏覽
到旺角看電影夜場,看前先到深水埗一帶吃晚飯。網上看到這間新開的拉麵店,還要是日本夫婦開的,所以特意前來一試日本拉麵。店舖裝潢簡約,明亮四方的店面有闊落的通道,桌椅可移動,人多時可把桌椅合併在一起。旁邊有配料,比較特別的是有鹹辣葱條,加入清湯拉麵尤為美味,辣度不大,但可增食慾,每一次不要吃太多,否則會過鹹。還除了有基本的味粉,還有寫着「胡椒拉麵」的胡椒粉,但拉麵本身已有足味道,再加會過鹹,所以沒有多試,未知這加了「拉麵」二字的胡椒粉,是否跟一般的胡椒粉不同味道。我們各自選了兩款基本拉麵。先說基本清湯拉麵($78),清湯的配料與濃湯的有些不同,清湯少了木耳。這是我吃到中途,朋友夾了一些木耳給我,我才發現的。這碗麵對喜歡吃清淡的人比較適合。清湯更能吃到麵條的原味道,叉燒本身的肉味也更突出。至於基本濃湯拉麵($78),與清湯是同樣價錢,味道上則重於湯底。這碗拉麵的湯底非常好喝。其濃郁芳香的豬骨湯底令人齒頰留香,一邊吃拉麵,一邊喝數口湯,也不會覺得油膩,而且讓人再三回味。配料木耳爽脆,與同樣爽脆的味荀搭配很合適。兩大片叉燒鋪滿拉麵,喜歡這兩大片瘦肉叉燒,因湯底本身是濃湯,瘦叉燒減低整碗的油膩感。

基本清湯拉麵

基本濃湯拉麵

店員服務誠懇有禮,這就是在香港少見的優質服務態度。
2019-07-21
基本清湯拉麵
基本濃湯拉麵
2019年,深水埗區的拉麵生態圈起了微妙的變化。混亂拉麵及鰹之一滴結業,老闆Meter Chan不再只專注拉麵店業務。隱家拉麵裝修重開,開揚光猛了。麵屋黑岩穩紥穩打,同一個老闆在鄰舖開了丼食屋,西九龍中心美食廣場內的博多拉麵依然健在,至於另一間營業部我幾次經過都是沒有營業,不清楚是什麽情況。至於曾標榜自己是唯一日本人經營的麵屋一京已結業,變成今日的僕之拉麵。老老實實,僕之拉麵沒有重新裝修,沿用所有麵屋一京的東西,我在網上找圖片將兩間麵屋比較,連收銀機和雪櫃都是使用舊物,雖然東西器材是舊的,但日本師傅卻是另一位,之前在一京碰到的是留長髮馬尾的年青人,在僕之拉麵遇上的是一個樣貌似元華的大叔,其他幾名厨工都是本地人。僕之拉麵比較突别的地方是拉麵可以外賣,拉麵最麻煩的地方是外賣帶走,拉麵的温度及品質都起了變化,很難保持拉麵的最好狀態,所以絕大多數的麵屋都不會提供外賣服務,但這一家僕之拉麵卻在門面大力宣傳有外賣服務。我問過店員有關情况,店員表示當要外賣時,麵條和湯是分開碗盛載,而且亦會提醒客人儘快吃掉,所以外賣服務的目標客人是附近的街坊,當然店員這樣說我會這樣想,既然是街坊,何不花幾分鐘走到來堂

僕之拉麵比較突别的地方是拉麵可以外賣,拉麵最麻煩的地方是外賣帶走,拉麵的温度及品質都起了變化,很難保持拉麵的最好狀態,所以絕大多數的麵屋都不會提供外賣服務,但這一家僕之拉麵卻在門面大力宣傳有外賣服務。我問過店員有關情况,店員表示當要外賣時,麵條和湯是分開碗盛載,而且亦會提醒客人儘快吃掉,所以外賣服務的目標客人是附近的街坊,當然店員這樣說我會這樣想,既然是街坊,何不花幾分鐘走到來堂食? 這個賣點我不太認同,除非你想薄利多銷,價格略低堂食一點,保持銷售盈利。

僕之拉麵有另一個賣點是餐牌及點餐紙車仔麵化,可能汲取了附近車仔麵檔的經驗,配料有多樣選擇,每加一樣就加點費用,配搭千變萬化。

原本這個車仔麵化餐牌頗為適合香港人口味,但當我點選完之後就發現有點古怪,我點選了濃湯原味,另外附加了黑麻油及溫泉蛋,價錢已是$102,再加小食唐揚炸雞$36及可口可樂$10,埋單結帳已是$148,在深水埗這個價錢一個人一餐有點昂貴。我在想僕之拉麵如要跟車仔麵一樣,可以試試套餐價錢策略,一個價錢可包含幾多款配料,同一個價格有什麽配料可以選擇,這才是車仔麵流行的精髓。

很快我的食物就在眼前。

先說說唐揚炸雞,有一片檸檬及沙律醬伴食,炸雞的顏色略為深色,炸油及時間我認為可以再好一點。肉質沒有雪藏味,肉感並非太乾,口感還可以,不過$36三件雞我認為就有點不化算,不太推介這個小食。
唐揚

至於濃湯原味拉麵,我加多了温泉蛋及黑麻油,外貌觀感很似水雲圖,頗有美感。
濃湯原味黑麻油温泉蛋拉麵

僕之拉麵麵條採用南天制麵,温泉蛋的雞蛋採用神奈川中央養雞農業協同組合所提供日本國產雞蛋。如果你點選替玉,會有叉燒碎伴送。

拉麵中央紅點的辣醬份量不多,一点提高了食慾。温泉蛋質感軟柔,喉嚨內一滑即逝。筍葱木耳略為爽口新鮮,沒有老舊的感覺。叉燒很薄,由於薄所以易咬軟滑,味感則一般。
薄叉燒

整碗拉麵最給我印象深刻是那濃湯,內裡帶有點點背脂白點,女士討厭,男士極愛,濃湯口感我是頗為喜歡,但對比一京,甚至丸京的濃湯,我又覺得相比之下有點距離。
濃湯原味,內有背脂

2019-07-15
濃湯原味,內有背脂
2019-07-17 175 瀏覽
呢個鋪位之前都係拉麵舖,而我同男朋友都覺得係深水埗最好食既拉麵點知上個禮拜人思思想再食入左間店時,先發覺已經轉左手做呢間僕之拉麵都覺得可惜架啦,但見裝修一啲都無變咪試下新野咁。我叫左清湯,男朋友就叫左濃湯2碗野一黎到已經心知不妙,話就話濃湯,得個少少脂係面,飲落去同清湯都唔大分別;我個清湯個味仲怪,個湯水好水喉水,麵又過硬總括黎講好失望,你轉手都執執個裝修,比佢呃左入去食完興過火屎88 我既好味拉麵
88 我既好味拉麵

2019-07-17 235 瀏覽
又到喺深水埗用餐的時間喺深水埗下午食午餐有好多選擇北河街福榮街地鐵站附近已經有好多唔同 國家的菜式佳餚今日見到呢間日式拉麵新開張就嚟試下佢日日都去 全店都用日文招呼, 廚師係正宗日本人 間舖有佢哋兩公婆打理店員都係活力又後生的年青人, 我就叫咗佢個龍湯拉麵試下之後再叫多一客炸雞首先嗰個 濃湯拉麵, 個拉麵底 好 彈牙, 咬落去口感有啲像味千拉麵。厚切 叉燒, 咬落去豬肉味 濃郁。 黑木耳清甜爽脆。之後炸雞 炸得皮薄雞肉嫩滑, 咬落去雞肉非常鮮嫩。加少少檸檬汁更加醒胃
又到喺深水埗用餐的時間

喺深水埗下午食午餐有好多選擇
北河街福榮街地鐵站附近已經有好多唔同 國家的菜式佳餚

今日見到呢間日式拉麵新開張就嚟試下佢

店員都係活力又後生的年青人, 我就叫咗佢個龍湯拉麵試下
之後再叫多一客炸雞

厚切 叉燒, 咬落去豬肉味 濃郁。 黑木耳清甜爽脆。

之後炸雞 炸得皮薄雞肉嫩滑, 咬落去雞肉非常鮮嫩。

加少少檸檬汁更加醒胃
鋪面
店員大部分日本人
叉燒厚切
原味炸雞
帳單都係用日文
2019-07-16 125 瀏覽
一間由日本人親自打理既拉麵店,你不時會聽到廚師同樓面同事會用日語溝通呢度既座位唔似一般既拉麵店咁逼夾,大家都有足夠既空間享受一碗拉麵呢度拉麵選擇唔多,湯底有濃湯同清湯之分,今次我就揀左濃湯面層有一層濃厚既骨膠源,义燒有兩塊有黑木耳少量青蔥仲有荀拉麵既質地相當煙un有口感,如果鍾意食淋d既朋友,相信可以叫師傅煮淋d既,而拉麵吸湯既能力真係非常了得,每啖都有著濃烈既豬骨湯味鍾意食辣既朋友不妨加d辣韭菜,增加刺激感
一間由日本人親自打理既拉麵店,你不時會聽到廚師樓面同事會用日語溝通
呢度拉麵選擇唔多,湯底有濃湯同清湯之分,今次我就揀左濃湯
面層有一層濃厚既骨膠源,义燒有兩塊
有黑木耳
少量青蔥
仲有荀
鍾意食辣既朋友不妨加d辣韭菜,增加刺激感

2019-07-13
2019-07-16 183 瀏覽
公司附近想找正宗日本拉麵吃,選擇並不多,這間由日本人開設的拉麵店,新開張便來試試。坐下來旁邊已是三位日本女士,看來真的在香港的日本圈子出名。我和同事各點了一碗基本清湯和濃湯拉麵。基本清湯拉麵,湯底顯然清澈,先試一口,清甜的不算咸,清湯配海帶,更顯清淡口味,葱花竹筍爽口,叉燒肥瘦均勻,拉麵彈牙。基本濃湯拉麵,湯底濃厚豬骨味,面層還有一層豬油,香氣四溢,木耳絲,葱花點綴,叉燒上有點辣醬,較適合重口味人士。埋單時侍應原來是日本人,可能是老闆娘吧。連小票也是日文的,果然是正宗拉麵店。

坐下來旁邊已是三位日本女士,看來真的在香港的日本圈子出名。

我和同事各點了一碗基本清湯和濃湯拉麵。

2019-07-12
午餐
  • 基本清湯拉麵
2019-07-13 206 瀏覽
係深水步行完街,係鬧市經過見到有間拉麵店新開,咁岩又肚餓就一於去試試。係地鐵站一出就見到。店鋪裝修好有日式風味,而店員也識講日文,服務也好好。拉麵有分清湯及濃湯,我和朋友也選了濃湯,加12蚊可以加辛味醬。由於我和朋友也喜歡食辣,兩個湯也加了辛味醬。拉麵一來已聞到好香,個湯味好濃郁,加上小小辣味令湯味更加特出。叉燒也燒得好味,口感好好。拉麵會配上荀及木耳。兩碗拉麵加埋可樂190元,也不太貴,可以一試。

店鋪裝修好有日式風味,而店員也識講日文,服務也好好。

兩碗拉麵加埋可樂190元,也不太貴,可以一試。
2019-07-07 226 瀏覽
這間新開的拉麵店有很多員工,衛生情況一般。點了兩個濃湯拉麵,一個加了辛辣油,辣油味道香濃,而本身的湯底亦有很多油脂粒。叉燒沒有什麼特別,蔥和木耳倒是不錯。可惜麵條是我不太喜歡的鹼水麵條,不太索湯汁。普通的濃湯拉麵湯底非常濃厚,配拉麵麵條一流,糖心蛋味道不錯,不過未夠熟。兩碗湯拉麵吃後都會很口渴,不過值得一試。
這間新開的拉麵店有很多員工,衛生情況一般。
辛辣香油濃湯拉麵

糖心蛋

兩碗湯拉麵吃後都會很口渴,不過值得一試。
2019-07-06
辛辣香油濃湯拉麵
糖心蛋
2019-06-30 269 瀏覽
原本諗起去嗰間一向坐落呢個位嘅拉麵鋪食個麵。我想去之前確定唔會去到人哋落緊場,所以想喺open rice搵吓佢個lunch break係幾點。因為唔記得個名,喺open rice搵深水埗日本菜。但搵唔到。已經覺得怪。但我照去,因為越諗越搵越想食。亦因為咁,所以寫呢篇文。一去到,見到同一鋪位,裝修冇變,音樂冇變,食具冇變。但鋪名同埋啲拉麵相唔同咗,先知道已經轉咗手。咁我當然照叫個拉麵食。我揀咗濃湯拉麵,加細露筍,加黑芝麻油,加炙叉燒,加味蛋。拉麵到,望落幾好。食完之後最強烈嘅感覺係,「可唔可以唔好用個鋪位呃啲人嚟幫襯你呀?」湯:一飲落去,即刻飲到除咗豬骨湯味,仲有水喉水味,即係喺屋企冇過濾冇煲過嘅水嗰種怪味。口感上,湯底唔夠濃,佢嘅黏度只係來自後加嘅油脂,而唔係濃到好似啲骨髓溶哂嘅感覺。好似啲豬骨湯本身冇用足夠嘅豬骨或者用啲冇咁有骨髓嘅骨或者煲唔夠時間咁 😒麵:好重鹼水味,有少少煮耐咗,唔夠彈牙。細露筍:寫得細(佢哋個名唔係用呢個字,但我唔記得佢用乜),就預咗好幼。但我估唔到個尾位會有渣。我逐條食,6-7條之中只有一條冇渣。黑芝麻油:我食唔到亦聞唔到。如果唔係黑色,我會以為啲油脂溶咗啲。

我揀咗濃湯拉麵,加細露筍,加黑芝麻油,加炙叉燒,加味蛋。

麵:好重鹼水味,有少少煮耐咗,唔夠彈牙。

炙叉燒:好薄、好肥,唔係問題。但問題係,我要好用力咁用牙加筷子都差啲撕唔開!

其他食料正常。

食咗唔夠一半,我忍唔住同個friend講,呢間嘢差過之前嗰間好多!感覺係每一樣嘢,佢都差好多。冇食開或唔係好熟悉好拉麵嘅人應該會俾佢呃到!

食完之後,有一種大陸人想魚目混珠,表面幾好,實際每個細項都偷工減料嘅感覺!

但最後我想強調,呢間鋪頭個拉麵嘅整體質素其實唔太差。只係同上一手嗰間比較,佢只係「ok啦」。

因為我係呢頭嘅街坊,為人好講公義,食嘢又可以好腌尖,先會有感而發,喺呢度嘗試作個比較,以正視聽。
2019-06-30
10 分鐘 (堂食)
2019-06-12 432 瀏覽
聽聞這間拉麵店是日本人開,日本人對咩都講究極致,拉麵又係日本美食一大特色,在香港都屬平靚正又快的一大選擇。基本濃湯麵果然由日本師生掌管係有不同,講明濃湯底自然比一般湯底香濃惹味,最重要是湯底跟日本的拉麵湯底一樣有講究,入口會感覺到湯熬到一定時間先會有的黏度。個種黏度係好懷念好開心可以係香港都可以食番。而呢間店的麵好特別,由蛋黃麵做,所以會比一般見到既麵的顏色偏黃。拉麵的麵質夠彈,軟硬適中入口夠香。叉燒自然有一定水準,肥瘦剛好又夠入味。再加了日本拉麵特有的味付雞蛋盛惠$12一隻,蛋味香濃蛋白又不會好厚身,重點蛋黃是流心黃香濃郁。
基本濃湯麵