2020-01-24 801 瀏覽
喺上次去生龍清湯腩食評提到,原本想同老公嚟呢喥食,但人多同太餓,所以冇食,今(24-1-2020 Sat) 年三十,我一個人買咗年花後肚餓,行經就諗,不如喺呢喥食,啱啱要開始排隊等位喇,不過都好快有位.呢喥環境係迫夾,睇完menu,我就要$44.00嘅午市特餐,番茄湯排骨粒通粉,要火腿庵列牛油方包,飲熱檸水.好快,番茄湯排骨粒通粉同熱檸水到嚟,睇見番茄湯排骨粒通賣相冇乜花巧,排骨粒只有兩件,食落,湯已經唔熱,通粉係厚身同彈牙嘅,番茄湯味道唔鮮.熱檸水,我只加少少糖,但都已經夠.同佢唔會有澀味.火腿庵列牛油方包,見到火腿庵列外表係全熟,cut開睇,好彩內裡仍有蛋汁正.味道正常OK.牛油方包嘅牛油塗得好夠,好甘香,方包軟熟.老實,環境一般,服務尚可接受.而喺榮光嘅濃濃氣氛包圍下,有別於其他餐廳,呢喥一片寂靜,心情有啲沉重.味道係4.1分, 抵食係2.7分

好快,番茄湯排骨粒通粉同熱檸水到嚟,
番茄湯排骨粒通粉同熱檸水

熱檸水,我只加少少糖,但都已經夠.同佢唔會有澀味.

火腿庵列牛油方包,
火腿庵列牛油方包
見到火腿庵列外表係全熟,cut開睇,好彩內裡仍有蛋汁正.
火腿庵列
味道正常OK.

牛油方包嘅牛油塗得好夠,好甘香,方包軟熟.

味道係4.1分, 抵食係2.7分
2020-01-24
5 分鐘 (堂食)
  • 牛油方包
2020-01-20 606 瀏覽
煲仔飯!!正份量大大份本人叫左個紅棗滑雞煲仔飯!啖啖肉,又嫩滑!!返尋味😋😋😋😋有朋友叫咗臘味煲仔飯,分量十足!!男仔來講都覺得大份,正個個食到都讚不絕口!會再食過!!
煲仔飯!!正
份量大大份
本人叫左個紅棗滑雞煲仔飯!啖啖肉,又嫩滑!!
返尋味😋😋😋😋

有朋友叫咗臘味煲仔飯,分量十足!!
男仔來講都覺得大份,正
個個食到都讚不絕口!

會再食過!!

2020-01-19
2020-01-17 628 瀏覽
🧆蔥油雞扒飯 連餐飲$45🧆好好食 大大塊雞扒👍🏻👍🏻雞扒都係炸炸地嘅 外皮好香脆肉唔算好滑 但絕對合格蔥油亦惹味 真係好抵食🥰🥰.🥘叉燒炒蛋飯 連餐飲$45🥘非常住家嘅感覺 所以係預期中嘅味道正常穩陣好食😗只係個醬汁有啲多🤭.🍗生炸雞脾$26(單買)🍗本身係衝住呢個黎 但少失望可能唔係下午茶時間買所以呢個似放耐咗翻炸 有啲乾硬😢其他人話下午茶嗰啲係多汁又大件嫁🤔.Btw過咗2點會少人好多😌
🧆蔥油雞扒飯 連餐飲$45🧆
所以呢個似放耐咗翻炸 有啲乾硬😢
其他人話下午茶嗰啲係多汁又大件嫁🤔
Btw過咗2點會少人好多😌
2020-01-15 307 瀏覽
久仰光榮冰室大名,趁今日早起,可以避開人潮食個冰室早餐。一直都好鐘意食冰室一碗麵一個多士同滑蛋餐,感覺好豐富!今日就食左個蜜汁叉燒辛辣麵,有得轉辛辣麵好新奇,岩曬掛住辛辣麵既我,多士+$1可以烘底,牛乳滑蛋超級滑,仲有好多蛋汁,十分滿意!美中不足蜜汁叉燒有少少乾,食唔到蜜汁味。飲品好立克亦都滿意,好多餐廳會開得太淡,但光榮仲有好重奶味好立克味亦濃,飲品亦見誠意!聽講隔離全記點心係同一個老闆開,下次亦想一試!
久仰光榮冰室大名,趁今日早起,可以避開人潮食個冰室早餐。
一直都好鐘意食冰室一碗麵一個多士同滑蛋餐,感覺好豐富!
美中不足蜜汁叉燒有少少乾,食唔到蜜汁味。
聽講隔離全記點心係同一個老闆開,下次亦想一試!
2019-12-26
5 分鐘 (堂食)
2020-01-15 232 瀏覽
光榮冰室的- 抵食早餐光榮冰室係荃灣兆和街,唔少行山客係搭小巴去行山之前都會先去醫醫肚。我同男友上星期倒瀉屎就去左食早餐,我由於減肥既關係叫左個$22蚊包野飲既蕃茄薯仔排骨湯通心粉,可謂係非常抵。而男朋友就叫左一個heavy既早餐,有咁多野食都係$36,而且味道都ok👍🏻
光榮冰室的- 抵食早餐

2020-01-12 242 瀏覽
今日來到就算唔用推介都識的推介冰室。離鐵路有點遠,今日來到唔多人,唔駛等就入得。吃吉列豬扒定叉燒滑蛋之間掙扎最後決定吉豬,叫後才知是快餐,45蚊。(實在被檣上的畫吸引,睇唔到有餐牌)一上枱,嘩,面一樣大的豬扒,下面是咖哩汁飯。有樣值得讚是先放咖哩汁,後放豬扒,避免咖哩汁整林塊豬扒。吉列豬扒炸得唔錯,豬扒本身用了咖哩醃製,香口好味。不過咖哩汁有點少,飯有點爛,扣分不少。但45蚊,飽個肚,還是可以接受的。

吃吉列豬扒定叉燒滑蛋之間掙扎

。吉列豬扒炸得唔錯,豬扒本身用了咖哩醃製,香口好味。
2020-01-03
2020-01-10 213 瀏覽
區議會選舉後,光榮冰室推出何已完飯引起廣泛注目。除夕晚,我在尖沙咀厚福街附近見到光榮冰室,未夠6點已有接近20人的人龍。剛巧住荃灣的朋友邀請我過去食飯,我先知道荃灣都有分店。以現時的印刷技術,估計黑白餐牌是營造懷舊的感覺。蔥油雞扒飯蔥油份量好多,聞落好香,用黎撈飯一流飯底下有炒熱過既鼓油,但非常大量,整個飯底都好咸!主角雞扒好足料,唔似市面餐廳紙咁薄,呢度口感十足,外表煎到好脆,好好食凍檸茶比我想像中多冰,紅茶味幾出。
區議會選舉後,光榮冰室推出何已完飯引起廣泛注目。
剛巧住荃灣的朋友邀請我過去食飯,我先知道荃灣都有分店。

以現時的印刷技術,估計黑白餐牌是營造懷舊的感覺。
蔥油雞扒飯
蔥油份量好多,聞落好香,用黎撈飯一流
飯底下有炒熱過既鼓油,但非常大量,整個飯底都好咸!

凍檸茶比我想像中多冰,紅茶味幾出。
2019-12-31
  • 蔥油雞扒飯
2020-01-08 234 瀏覽
充滿良心既茶餐廳,話說我去咗荃灣行山,行全香港最高既山,就係大帽山😀由於係行通宵山既關係,所以落返嚟就係啱啱好可以食早餐😀咁當然要揀一間有良心既餐廳去食😂 入去就叫咗茶餐,感覺上菜上得好快😂 大約5分鐘已經有得食,食物係中上既水平😗個滑蛋炒得唔錯,食落幾滑🤪應該係將幾隻蛋溝埋晒一齊🤪有唔同國家既蛋先可以咁總體我覺得幾好,最重要係間店食得我好開心,好有良心,希望大家會繼續好好支持💛💛💛

2K
2019-12-28 9375 瀏覽
光榮冰室 , 相信已是一間無人不知無人不曉的茶餐廳 ~絕對是一間 "黃到發金" 的一間茶餐廳 , 長時間有人龍排隊 , 一衆手足都從老遠而來 , 要狠狠懲罰佢 ~Menu ~ 凍檸檬茶 : 茶底的味道一般 , 檸檬不苦澀,檸檬味也不夠酸 , 整體來說檸檬茶的味道一般 ~咖哩牛腩飯 : 碟頭飯 , 夠大碟 , 咖哩是偏向接近南洋式的茶記咖哩 , 不需要奢望太高 , 但咖哩粉都算爆得香 , 亦煮得勻 , 咖哩汁的辣度算是中等 , 幸好油份還不多 , 極好撈飯 ; 牛腩大大件 , 肥瘦均勻 , 煮得夠腍夠入味 , 若果以茶餐廳的咖哩水準來說 , 味道算是中上 ~ 真心講一句, 光榮冰室,加油!香港人,加油!!本篇完 ~
光榮冰室 , 相信已是一間無人不知無人不曉的茶餐廳 ~
Menu ~

真心講一句, 光榮冰室,加油!香港人,加油!!

本篇完 ~
2019-12-25 552 瀏覽
早於七月便曾經幫襯光榮冰室,那時有一種直覺,老板應是同路人,但當時還未有黃色經濟圈的概念,大家也只是當它一間普通茶餐廳般入內進食。5個月過後,隨着老板高調表態,光榮冰室成為了黃店的中硫砥柱,店內貼滿文宣,門口更設立了連儂牆。香港人不畏長龍,日日來"和理lunch",這樣的場境,不可以說不感動。可能顧客源都是年青人佔多,裏面提供的食物都大大份,而且取價都合理,可能驚仔仔女女吃不飽。上次叫了猪扒煎蛋飯,幾好味。今次叫另一個名物,葱蓉煎雞扒飯。已吩咐侍應少飯,大概是擔心手足捱餓,出來仍然是這樣,滿滿一碟。飯超多,雞扒超大塊,薑葱蓉超多,既瘋狂又可愛的舉動籠絡着同路人的心。雞扒是生炸而成,皮脆而肉嫩,雞肉没有過分調味,雖是凍貨,仍可保持自然的雞味,配合薑葱蓉同吃,是一種港式獨有的滋味。埋單45蚊,評價是超值,不單是因為光榮冰室是一間黃店,更多的是食物的品質,分量及蘊藏著的人情味。p.s:之前有傳聞話光榮係偽黃,"證據"是店內的電視播tvb。當日所見店內電視已改播rthk,其實節目質素比tvb好上千萬倍。但即使光榮真是藍扮黃,我也會呼籲大家幫襯,因為我們要令更多商户知道香港人的取態,要令黃店成為

p.s:之前有傳聞話光榮係偽黃,"證據"是店內的電視播tvb。當日所見店內電視已改播rthk,其實節目質素比tvb好上千萬倍。但即使光榮真是藍扮黃,我也會呼籲大家幫襯,因為我們要令更多商户知道香港人的取態,要令黃店成為業界的主流,並將黃色經濟圈由飲食業推展到各行各業。
同處海角天邊,既是同舟人,一定要攜手踏平崎嶇...
五大訴求,缺一不可,願各位一起同行...
2019-12-23
10 分鐘 (堂食)
2019-12-23 428 瀏覽
💛💛💛💛邊個話單拖唔黎得懲罰!自己一條女我得你都得!唔好怕醜! 因為其實好多男仔都係單拖黎懲罰!最後就所有單拖既都一齊坐低食飯!門面己說明一齊 望到咁己經知道好難食排隊排左半個鐘都知難食! 你最好諗定食咩 因為你都唔想出面d人排咁耐架啦ABCD餐是但一個啦 都係個幾味(麥麥校長mode我睇左其他人食評就諗定要叉蛋飯簡簡單單 方便佢又方便我得啦 知你黃啦咁簡單都煮到咁好食! 聖誕節大餐都要過埋黎食煲仔飯啦! 一個餐$40~ 多左出黎就俾下學生食飯啦!
💛💛💛💛
邊個話單拖唔黎得懲罰!
自己一條女我得你都得!
唔好怕醜! 因為其實好多男仔都係單拖黎懲罰!
最後就所有單拖既都一齊坐低食飯!

門面己說明一齊 望到咁己經知道好難食
排隊排左半個鐘都知難食!
你最好諗定食咩 因為你都唔想出面d人排咁耐架啦
ABCD餐是但一個啦 都係個幾味(麥麥校長mode
我睇左其他人食評就諗定要叉蛋飯
簡簡單單 方便佢又方便我
叉蛋飯

得啦 知你黃啦
咁簡單都煮到咁好食! 聖誕節大餐都要過埋黎食煲仔飯啦!
一個餐$40~ 多左出黎就俾下學生食飯啦!
叉蛋飯
早就聽過光榮冰室既大名,Lunchtime 特登去試佢,門外早已有一條人龍仔。店外貼滿哂市民/客人既手寫memo,色彩繽紛,代表住對小店及香港人嘅支持。等左15分鐘就入得啦,佢既menu同坊間冰室差唔多,於是我就梗係要試下佢個午市特餐啦我點左雞扒烏冬+牛乳滑蛋多士雞扒新鮮即炸好脆口,但雞肉有少少乾,烏冬都煮得淋。個湯都唔太多油,所以覺得ok個滑蛋相當出色,滑溜好有蛋味,個多士係即烘,暖暖地又脆脆地,配住牛油既油脂香味一流總評:平靚正,大份夾抵食;最重要係佢係屬於香港人既冰室呢
早就聽過光榮冰室既大名,
Lunchtime 特登去試佢,
門外早已有一條人龍仔。

店外貼滿哂市民/客人既手寫memo,
色彩繽紛,代表住對小店及香港人嘅支持。

等左15分鐘就入得啦,
佢既menu同坊間冰室差唔多,
於是我就梗係要試下佢個午市特餐啦

我點左雞扒烏冬+牛乳滑蛋多士

雞扒新鮮即炸好脆口,
但雞肉有少少乾,
烏冬都煮得淋。
個湯都唔太多油,所以覺得ok

個滑蛋相當出色,滑溜好有蛋味,
個多士係即烘,暖暖地又脆脆地,
配住牛油既油脂香味一流

總評:平靚正,大份夾抵食;
最重要係佢係屬於香港人既冰室呢
2019-12-17 568 瀏覽
當見到個門面都知道佢有幾黃,而且光榮呢兩字係黃色經濟圈都成日出現,相信佢既黃事大家都知,唔講咁多一於懲罰佢入到去就見到裝修好懷舊,好有以前冰室既風味,仲係正中間有大大隻餐廳既名餐牌上面選擇都不少,有齊茶記應有既選擇呢到轉辛辣面都唔洗加錢,好抵食呀個面煮得唔會太淋,仲會比埋原裝調味粉雞翼煎得好香脆,而且肉質仲好嫩滑多汁跟餐有多士配奄列,都係傳統港式味道,奄列煮得好嫩滑同好多火腿而且好多蛋汁同蛋味濃,可以用多士點蛋汁,多士仲唔洗加錢夜晚去食既仲有煲仔飯,天氣咁凍見到好多台都一人一個夜晚又忍唔住黎左試煲仔飯,天氣凍凍地食返個暖笠笠煲仔飯就最正個煲仔飯一黎到,又熱辣辣又香噴噴不過煲仔飯需時都要20分鐘左右,真係比D耐性呀叫左個紅棗滑雞煲仔飯(+潤腸)滑雞份量都好多,都算幾滑同非常厚肉,雞有雞味而膶腸既肥肉不多,膶香味濃,不過有少少煮燶左飯粒都煮得幾爽口同乾身,但可惜飯焦唔多,有部分煮燶左土魷肉餅煲仔飯,肉餅打得鬆軟,加埋鮮香既土魷,食落好有口感不過鹹魚唔太夠霉香,食落比較厚身總括黎講:光榮冰室無論係常餐或煲仔飯都幾出色,而且員工服務幾好,加上係超金黃店,絕對值得去試p. s. 個日本身想食何已

餐牌上面選擇都不少,有齊茶記應有既選擇

呢到轉辛辣面都唔洗加錢,好抵食呀

個面煮得唔會太淋,仲會比埋原裝調味粉
雞翼煎得好香脆,而且肉質仲好嫩滑多汁

午餐:香煎雞中翼辛辣面

而且好多蛋汁同蛋味濃,可以用多士點蛋汁,多士仲唔洗加錢

午餐:火腿奄列

夜晚去食既仲有煲仔飯,天氣咁凍見到好多台都一人一個

個煲仔飯一黎到,又熱辣辣又香噴噴
不過煲仔飯需時都要20分鐘左右,真係比D耐性呀
熱辣辣煲仔飯

叫左個紅棗滑雞煲仔飯(+潤腸)
滑雞份量都好多,都算幾滑同非常厚肉,雞有雞味

而膶腸既肥肉不多,膶香味濃,不過有少少煮燶左
飯粒都煮得幾爽口同乾身,但可惜飯焦唔多,有部分煮燶左

滑雞膶腸煲仔飯

土魷肉餅煲仔飯,肉餅打得鬆軟,加埋鮮香既土魷,食落好有口感

不過鹹魚唔太夠霉香,食落比較厚身

土魷肉餅鹹魚煲仔飯

總括黎講:

p. s. 個日本身想食何已完,員工同我講頭七都過左已完
午餐:香煎雞中翼辛辣面
午餐:火腿奄列
滑雞膶腸煲仔飯
土魷肉餅鹹魚煲仔飯
2019-12-12 734 瀏覽
區選結果出左兩日喇,但大家既歡欣好似仲未停。今日同朋友專登出荃灣食光榮冰室,佢今日主打係「何已完飯」。「優惠須手執一葉兌換」,優惠受條款約束,好巴閉咁。$42一碟何已完飯包凍熱飲哥仔問我要咩汁,茄汁黑椒定咖哩?心諗有得揀汁會係咩樣。一上枱,X,一碟頹飯,仲頹過何妖!光榮公司飯:煎雞扒、炸豬扒、腸仔、火腿、煎蛋。大家都估到咩味,就好似何妖咁,有幾多斤兩一眼睇晒。要靠整色整水,無啲汁送飯,我應該會食唔落。不過食落係開心既,諗起區議會掃走左啲廢物。大家下年立法會要繼續盡公民責任!兜飯幾頹,最後都食得完。諗起隔幾條街何已完個荃灣辦事處都已完未重開,大人物真係識開玩笑。
區選結果出左兩日喇,但大家既歡欣好似仲未停。
$42一碟何已完飯包凍熱飲
哥仔問我要咩汁,茄汁黑椒定咖哩?心諗有得揀汁會係咩樣。
一上枱,X,一碟頹飯,仲頹過何妖!
何已完飯
2019-11-27
20 分鐘 (堂食)
何已完飯
明明早餐來來去去都係過啲嘢,但價錢就越嚟越貴,正經食返餐有時仲貴過食中午。無奈間中都想正經食,左睇右睇,都係依間早餐至抵!早餐冷熱同價都唔適合凍飲,牛乳炒滑蛋多又滑,牛油方包仲軟熟,但外賣好濕,用紙袋分開裝就好;生滾沙嗲牛無落粉都唔會硬,沙嗲味適中,一丁果然夠多,粉同油都留俾你落驚你唔信係真。依個餐絕對飽肚,我估比市價平十蚊,如果午晚餐可以轉吓款,相信會更好幫襯。

外賣自取