2020-06-01 1693 瀏覽
這家在香港開業之前我在台灣已經試過了當時吃新鮮草莓口味覺得很不錯反而在香港都還沒遇到水果口味 😢最近一直做買5送1的優惠就買了原味和明太子口味來吃吃看如果追求酥皮脆脆的口感請買原味就很好吃了通常加了餡料會影響外皮脆度明太子味也比想像中好吃我最愛始終係原味但它在香港的定價比較進取加上牛角包始終較肥膩和有飽足感所以除了剛開業人頭湧湧外現在的客人都不算多這不代表它不好吃啊只覺得它的定位有點不適合對面開了breadpapa 競爭更大了䶢䶢甜甜的也很配
這家在香港開業之前我在台灣已經試過了
這不代表它不好吃啊
只覺得它的定位有點不適合
對面開了breadpapa 競爭更大了
䶢䶢甜甜的也很配
1 分鐘 (外賣自取)
  • 蜂巢可頌
2020-05-25 1100 瀏覽
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_包包==========📍人氣台灣可頌 --八月堂前排行過店面見到好吸引,就買左幾款味試下~-----⭐蜂巢可頌呢個係原味嘅croissant,面頭有一層甜甜嘅醬,食落層次豐富,充滿牛油嘅酥香👍---------⭐黃金流沙呢個係小編最鍾意😍一咬落去鹹蛋黃幾耐鹹蛋黃就流曬出嚟,味道鹹鹹地,有少少沙沙地嘅感覺👍好正💕---------⭐牛奶糖可頌內餡係牛奶焦糖醬,食落甜道啱啱好,焦糖味慢慢滲出,唔會有甜膩嘅感覺👍----------⭐迷戀卡士達Custard醬味道濃郁,口感細滑,配埋層次豐富嘅包體,perfect!-----------⭐松露白醬松葉蟹可頌 (4月新品)呢個用上松葉蟹柳,蟹肉口感細緻,面頭再唧上松露白醬,食落酸酸甜甜好開胃👍-----------⭐炙燒明太子以往淨係食過明太子配法包又或者普通嘅麵包,但係配牛角包就真係第一次試!明太子內餡夠惹味😆加埋牛角包嘅酥香好match!------------整體嚟講牛角包面頭酥脆得嚟,又食到鬆軟細緻嘅蜂巢組織, 同以往食開嘅空氣質感完
#pigfoodiexhk_包包
==========
📍人氣台灣可頌 --八月堂
前排行過店面見到好吸引,就買左幾款味試下~
-----
⭐牛奶糖可頌
----------
⭐迷戀卡士達
-----------
⭐松露白醬松葉蟹可頌 (4月新品)
⭐炙燒明太子
------------
整體嚟講牛角包面頭酥脆得嚟,又食到鬆軟細緻嘅蜂巢組織, 同以往食開嘅空氣質感完全唔同,好高質!😍😍
賣相:8.2/10
味道:8.1/10
性價比:7.6/10
回頭率:7.5/10
八月堂🥐牛角包🥐——Pickupp App送上門,抗疫期間係屋企坐定定就有牛角包食😍仲可以自訂日期時間☺️.Price: $165/六入.送上門真係好方便呢!!

八月堂🥐牛角包🥐
——
Price: $165/六入
送上門真係好方便呢!!
外賣送餐
2020-04-13 1105 瀏覽
行開太古做嘢, 梗係要買心心念念嘅八月堂牛角酥 咁啱撞正期間限定買五送一優惠, 一於買返盒同屋企人開心share<牛奶糖可頌>牛奶糖可頌味道甜絲絲, 小朋友一定鍾意<金沙芋泥>黃金芋泥畀人雙重嘅享受, 最啱鍾意mix and match嘅朋友<焗烤明太子>除咗甜嘅牛角包, 八月堂仲出咗幾款鹹食, 唔好甜嘅朋友都可以試下<黃金流沙>黃金流沙係人氣No. 2, 連好鹹食嘅老豆都盛讚<焦糖布丁>焦糖布丁外脆內軟, 布丁入口即溶, 係大食妹至愛嘅味道之一<迷戀卡士達>迷戀卡士達係人氣No. 1 無可否認, 吉士 真係一種令人難以抗拒嘅味道買五送一優惠只係做到6月10日, 大家想食要趁早呀
行開太古做嘢, 梗係要買心心念念嘅八月堂牛角酥

<牛奶糖可頌>
牛奶糖可頌味道甜絲絲, 小朋友一定鍾意

<金沙芋泥>

<焗烤明太子>

<黃金流沙>
黃金流沙係人氣No. 2, 連好鹹食嘅老豆都盛讚

<焦糖布丁>
焦糖布丁外脆內軟, 布丁入口即溶, 係大食妹至愛嘅味道之一

<迷戀卡士達>
迷戀卡士達係人氣No. 1
無可否認, 吉士 真係一種令人難以抗拒嘅味道

買五送一優惠只係做到6月10日, 大家想食要趁早呀
  • 牛奶糖可頌
  • 焦糖布丁
  • 迷戀卡士達
2020-03-28 1047 瀏覽
今日喺附近行街,行到呢度俾佢嘅新鮮出爐味道吸引,所以就揀咗一個味道試吓啦,我揀咗黃金流沙牛角包,好期待流沙嘅感覺,$20價錢,希望係物有所值啦,當我咬頭幾啖嘅時候,發現仲未岀現流沙,已經有啲失望㗎啦,考到一半嘅時候終於見到有餡了,不過流沙嘅感覺同我想像中好大出入,因為佢冇我想像中諗嘅會流出黎嘅餡料,反而只係一個固體嘅蛋黃餡料,我覺得$20呢個價錢唔係好值,相信有好大嘅進步空間,如果餡料嘅份量多啲,流沙嘅感覺再出啲,咁就好啦!
$20價錢,希望係物有所值啦,
2020-03-15 693 瀏覽
最近8月堂做緊優惠買5送1, 我地一口氣就買左6個, 有杏仁, 朱古力,花生醬, 栗子, 吉士, 仲有1個就唔記得左。 每個分分成2件, 大家分黎試下。 我試左杏仁同吉士, 其實真係貴得有道理既, 個牛角包有好濃牛油味, 勁邪惡, 個杏仁片好脆但甜得黎唔太膩。 今次冇買到蘋果牛角包, 但我最掛住都係佢, 蘋果既酸甜配返杯咖啡就最岩星期日下午茶。今晚打完lee篇食評又要準聽日要返工, 未接受到lee 個現實,真係要食多1個牛角包先有勇氣面對聽日。

2020-03-15 494 瀏覽
如果屋企附近都有啲間鋪頭就好啦!可以直接去樓下買要特登入嚟^_^其實一啲都唔近⋯⋯聯鎖店如果可以開到屋企樓下真係每日早餐都可以食媽咪好鍾意食牛角包🥐呢一間嘅味道真係有好多啊不過價錢比較偏貴相思吉士達可頌用以紅豆粒結合濃郁的吉士口感豐富!!!皇家爵士有一層厚厚的朱古力再有少少少量的杏仁片~我個人就唔太鍾意不過媽咪就話覺得好好味而且好香成日都好鍾意食我就覺得杏仁麻麻哋啦⋯⋯價錢如果再平啲嘅話呢真係可以成日都喺度買來食㗎!
如果屋企附近都有啲間鋪頭就好啦!
可以直接去樓下買要特登入嚟^_^
不過價錢比較偏貴
相思吉士達可頌用以紅豆粒結合濃郁的吉士
口感豐富!!!
皇家爵士有一層厚厚的朱古力
再有少少少量的杏仁片~
我個人就唔太鍾意
不過媽咪就話覺得好好味
而且好香成日都好鍾意食
我就覺得杏仁麻麻哋啦⋯⋯
價錢如果再平啲嘅話呢真係可以成日都喺度買來食㗎!
2020-02-27 985 瀏覽
早前在網上留意到一間很有名的台灣蜂巢可頌店在香港開分店,看到食物的圖片已經流哂口水🤤今天終於有時間買番屋企和家人分享🥰其實蜂巢可頌等於香港俗稱的牛角包,而這間店鋪售賣的牛角包,外層很酥脆,內裏就如蜂巢一樣,有很多層,非常鬆軟👍🏻款式有10多種,有鹹有甜,每種味道都很特別,而且有些還是分店限定,所以要食哂全部味道,可能要去哂所有分店😂口味從圖一左上角的牛角包向右介紹和圖三是迷戀卡士達的切割面1. 迷戀卡士達 $20吉士口味2. 好事花生 $22花生起司醬和花生粉,非常香濃的花生味道3. 焦糖杏仁卡士達 $22吉士加烤焗糖杏仁片,我覺得是迷戀卡士達的升級版,因為更甜更好食🤤4. 蜂巢可頌 $15原味口味,外層甜甜5. 香濃起司 $19很香很重的芝士口味6. 黃金流沙 $20外層是鹹,內裏是蛋黃流沙,甜鹹的味道很特別😋

口味從圖一左上角的牛角包向右介紹和圖三是迷戀卡士達的切割面
1. 迷戀卡士達 $20
吉士口味
2. 好事花生 $22
花生起司醬和花生粉,非常香濃的花生味道
3. 焦糖杏仁卡士達 $22
4. 蜂巢可頌 $15
原味口味,外層甜甜
5. 香濃起司 $19
很香很重的芝士口味
6. 黃金流沙 $20
外層是鹹,內裏是蛋黃流沙,甜鹹的味道很特別😋
2020-02-13 528 瀏覽
見完客路過吉之島被八月堂牛角包嘅香味深深吸引住!下午3點鐘啱啱好tea time可以買返公司一齊食!可能抗疫期間做緊優惠,買5送1! 本來廿幾蚊一個都真係唔太捨得食架!成十幾種口味咁多真係一時之間唔知點揀,好彩店員有禮推介,貴小小都值得比!唔係間間食店D人都識有禮貌架!🥐牛角包🥐  🥚🥐金沙芋泥 $20 (新出嘅)  見新出試下,芋頭味好濃!加上咸蛋黃味咸咸地出奇地夾!值得一試!🌰🥐 黄金甘栗 $23 (新出嘅) 建議一啖食左佢,因為我用刀切D栗子就散開,味道清甜,包入面嘅cream 都係甜而不甜膩!正! 🍓🥐草莓卡士達  ($23) 呢款一send 比同事個個話要,我相信粒士多啤梨最受歡迎!士多啤梨下面嘅cream 酸酸甜甜好味!包入面都有cream 架! 🍋🥐雪花檸檬 ($18)   雪花檸檬就即係草卡士達士多啤梨下面嘅cream嘅進化版!味道一樣!酸甜適中加上包入面冇cream 可以食多兩件都冇罪惡感 !

🥐牛角包🥐

金沙芋泥
  • 金沙芋泥
  • 黃金甘栗
2020-02-12 433 瀏覽
響Aeon食左飯出黎,八月堂嘅焗爐實在太香了⋯買左本月新品香芋流沙,非常好味!芋頭泥的確係沙沙質地,又好香滑,真材實料。流沙做得更加好,雖然已經凍左,仍然有流心,唔會過甜。牛角包亦唔錯,冇油溢味。但!!俾嘅紙袋太差啦!個紙袋太薄太軟身,令牛角包好難取出,取出時候已經蹭花⋯俾我張紙巾都好過紙袋啦
響Aeon食左飯出黎,八月堂嘅焗爐實在太香了⋯

2020-02-02 636 瀏覽
喺香港買牛角包,永遠伴隨住極大風險…香港大部分連鎖包店既牛角包都係淋曬,就算拎返屋企翻熱都係油淋淋唔脆。依間<八月堂>聽講係好食啲既牛角包店,難得經過就試下先佢有好多種味,但第一次食,就食啲簡單啲既味!迷戀卡士達 $20雖然唔係新鮮出爐,但都唔會淋曬。入面餡料份量適中,唔算爆餡,custard唔會話好甜。蜂巢形狀唔明顯,成個牛角包唔算好酥脆好挺身。整體不過不失啦。如果周圍無好啲既牛角包,買黎過下口癮都可以。
喺香港買牛角包,永遠伴隨住極大風險…

依間<八月堂>聽講係好食啲既牛角包店,難得經過就試下先

佢有好多種味,但第一次食,就食啲簡單啲既味!

迷戀卡士達 $20

雖然唔係新鮮出爐,但都唔會淋曬。

迷戀卡士達

入面餡料份量適中,唔算爆餡,custard唔會話好甜。
蜂巢形狀唔明顯,成個牛角包唔算好酥脆好挺身。
2020-01-17 2255 瀏覽
輕細的咔嚓聲響、酥鬆香脆的食感是牛角酥的誘人之處,而我最近也開始搜尋其蹤影了 台灣牛角酥專門店八月堂進駐香港,口味款款各有特色,不單是原味和朱古力味之別 除了基本味如蜂巢和芝士外,還有炙燒明太子和沖繩黑糖蕨餅等時令配搭及分店限定款 不時推陳出新,保持新鮮感對於留住店家人氣還是頗重要的一環嘛 幸好晚到,十多款選擇就只剩幾味,碰巧有買三送一優惠,那更加不怕選擇困難 選嚐康怡限定的青森蜜富士蘋果可頌 Aomori Sun Fuji Apple Croissant $23 牛角酥表脆內軟綿,粒粒蘋果果肉清甜不酸又帶爽,夾入果肉後沒有因水分高而導致糊爛 另一限定款式為鹹中帶甜,香氣濃郁的黃金流沙 Salted Egg Yolk Croissant $20 餡不多,估計翻熱後尚有流沙效果,不過最後隨心吃冷,感覺不油膩,又有一點粉沙感 紫薯芋泥可頌 Purple Sweet Potato with Taro Croissant $20以一身紫紅襲來,餡足 芋泥細緻稠實,香氣陣陣,甜度不過份亦未會油膩,大方灑上紫薯粉,添香增甜 伯爵奶茶可頌 Earl Grey Milk Tea
不時推陳出新,保持新鮮感對於留住店家人氣還是頗重要的一環嘛

伯爵奶茶可頌 Earl Grey Milk Tea Croissant $19餡量不多,勝在茶香明顯,絲毫不膩
吃起來未會硬韌乾涸,這也是四款之中最脆身而層次分別,大抵是因為餡少水分少吧
2019-12-23 695 瀏覽
八月堂主要以牛角包為賣點,係台灣非常出名,今次係香港開分店,緊係要試下🥰每件價錢大約港幣$15至$22左右,有超過10款口味可選擇------本人係朱古力控🍫但好怕好甜既朱古力,而八月堂朱古力牛角包係甜得黎唔膩,聞落好香朱古力味,食落好酥脆鬆軟,入面仲有朱古力粒🤤香港人好鍾意食芝士,所以八月堂亦有香濃芝士牛角包,我覺得芝士可以輕輕烘一烘,有一點拉絲感會更為吸引😋但即場食都好好食本人推介肉桂蘋果可頌,首先蘋果餡相當多,好似食緊蘋果批咁,口感豐富,同時蘋果同肉桂真係好香,同牛角包相當夾🥰

------

2019-10-08
2019-12-05 786 瀏覽
面包内呈蜂蜜形狀 仲有多款口味選擇🥐//八月堂 Hazukido📍太古 Tai Koo//🍎 蘋果可頌 Apple Croissant $23: 最中意呢個 加入蘋果果肉 令整個croissant不會太甜 好新鮮👍🏻//🍵 宇治金時 Matcha Red Bean Croissant $22: 面包入面有香濃嘅抹茶吉士 面頭塞滿紅豆粒 很有口感😆//🍓 紅粉戀人 Strawberry Chocolate Croissant $18: 香甜草莓味 面包上舖上一層薄薄嘅士多啤梨朱古力💕
面包内呈蜂蜜形狀 仲有多款口味選擇🥐
紅粉戀人
宇治金時
蘋果可頌
2019-10-23 1460 瀏覽
一次俾同事帶去買自此我成為左fans仲四圍燒其他人食大家都知牛角包其實好肥因為佢用好多牛油整如果加埋入面有「料」肥上加肥但⋯八月堂實在太好味啦!!我忍5住啊e+仲做緊買5送1!!5食對自己5住佢係會送最平ge你食1. 蜂蜜味即係原味~我其實最鍾意食佢脆得黎5會一陣風!你真係覺得會飽2. 雪花檸檬就有d解「漏」清新味道3.朱古力味就普通朱古力味~冇咩特別~5會太甜4. 蘋果~我冇食啊~但貌相5錯~真係有一件件蘋果係面~5. 奶茶味好甜奶茶~怕甜可能未必鍾意送禮一盒6個非常得體~好過每次都買cake去探人啦!!
一次俾同事帶去買
自此我成為左fans
仲四圍燒其他人食
大家都知牛角包其實好肥
因為佢用好多牛油整
如果加埋入面有「料」
肥上加肥
但⋯八月堂實在太好味啦!!
我忍5住啊
e+仲做緊買5送1!!
5食對自己5住

佢係會送最平ge你食
1. 蜂蜜味即係原味~我其實最鍾意食佢
脆得黎5會一陣風!
你真係覺得會飽

2. 雪花檸檬就有d解「漏」清新味道
3.朱古力味就普通朱古力味~冇咩特別~5會太甜
4. 蘋果~我冇食啊~但貌相5錯~真係有一件件蘋果係面~

5. 奶茶味好甜奶茶~怕甜可能未必鍾意

送禮一盒6個非常得體~
好過每次都買cake去探人啦!!