2020-03-15 140 瀏覽
八月依家越開越多分店,最新荃灣依一間係正西鐵站附近donki嗰個商場,夠晒方便一向鐘意食牛角包,所以見到八月堂依間有咁多分店,真係好開心雖然都係要排隊,但比之前其他分店,人龍都真係算少每次買都會買夠六個,放落個盒到好靚靚呃like一流伯爵黑鑽 $23 荃灣西新店限定新店限定當然要試吓不過好哋哋earl grey咪earl grey何解要放啲珍珠上去呢我哋又無即刻食,所以放得耐又硬,破壞晒earl grey味都唔算太出,個醬落多啲就仲好最愛都係迷戀卡士達 $20一咬落去就係滿滿嘅custard又唔會好甜/好膩同牛角包放埋一齊,真係完美嘅配搭
一向鐘意食牛角包,所以見到八月堂依間有咁多分店,真係好開心
雖然都係要排隊,但比之前其他分店,人龍都真係算少
每次買都會買夠六個,放落個盒到好靚靚
呃like一流

伯爵黑鑽 $23

荃灣西新店限定
新店限定當然要試吓
不過好哋哋earl grey咪earl grey
何解要放啲珍珠上去呢
我哋又無即刻食,所以放得耐又硬,破壞晒
earl grey味都唔算太出,個醬落多啲就仲好
最愛都係迷戀卡士達 $20

一咬落去就係滿滿嘅custard
又唔會好甜/好膩
同牛角包放埋一齊,真係完美嘅配搭
2020-02-22
下午茶
  • 迷戀卡士達
2020-03-15 266 瀏覽
作為可頌和伯爵茶的超級愛好者特意到荃灣西嚐嚐海之戀店限定的伯爵黑鑽可頌遠道而來當然不只買一個可頌我買了一個伯爵黑鑽和雪花檸檬伯爵黑鑽是可頌配上伯爵茶奶油和珍珠可頌沒有我想像中鬆化伯爵茶奶油亦沒有很濃的伯爵茶香味反而珍珠比預期中好,很好吃十分有咬口且帶有有微微的蜜糖味唯有一讚的是他們的這個出品很有創意想到用珍珠配可頌還把珍珠整整一牌放在可頌夾縫中間接下來是雪花檸檬這個可頌比我想像中好吃可頌上灑滿檸檬糖霜清新的檸檬味和糖霜的甜味中和吃起來有陣陣清新的檸檬香又不會太甜而且檸檬糖霜這個口味比較罕有推薦這個可頌給喜歡清新口味的人除了我以上吃的口味店內還有很多不同口味供客人選購歡特別可頌口味的朋友不妨一試這家店可頌整體比較硬身口感比較偏向亞洲如果你是喜歡歐洲可頌鬆化入口即溶的口感這家大概未能符合你們的預期
作為可頌和伯爵茶的超級愛好者

我買了一個伯爵黑鑽和雪花檸檬

是可頌配上伯爵茶奶油和珍珠

可頌沒有我想像中鬆化
伯爵茶奶油亦沒有很濃的伯爵茶香味
反而珍珠比預期中好,很好吃
十分有咬口且帶有有微微的蜜糖味

如果你是喜歡歐洲可頌
鬆化入口即溶的口感
這家大概未能符合你們的預期

2020-03-14 106 瀏覽
又發現到一間好食既牛角包🤪🥐可以講每次去cafe都會點呢個😂一有好食嘅牛角包朋友都會介紹比我去試😌食到好食嘅超開心真係抗拒唔到美食個誘惑🤣🥰呢間之前都見到好多朋友食過一直都想試,上次終於有時間去試了佢有好多間分店,我係去佐荃灣果間中午4點零到,無咩人有做買五送一,我一次過買佐六個三個原味,一個朱古力,一個可可味另一個芝士,全部都係新鮮出爐職員好貼心話要係兩個鐘前食😌一拿到手真係急不及待食佐😝我試佐兩個原味同一個朱古力😝好鬆化,牛油好香,滋味無窮朱古力果層cream好香滑,唔會好甜再加上香脆的外皮更加香酥上面仲有果仁粒,令到個口感豐富唔少一個真係唔夠食,我一次食佐三個😅有新口味記得話我去,一定要試啊😝
又發現到一間好食既牛角包🤪🥐
可以講每次去cafe都會點呢個😂
一有好食嘅牛角包朋友都會介紹
比我去試😌食到好食嘅超開心
真係抗拒唔到美食個誘惑🤣🥰

呢間之前都見到好多朋友食過
一直都想試,上次終於有時間去試了
佢有好多間分店,我係去佐荃灣果間
中午4點零到,無咩人
有做買五送一,我一次過買佐六個
三個原味,一個朱古力,一個可可味
另一個芝士,全部都係新鮮出爐
職員好貼心話要係兩個鐘前食😌

一拿到手真係急不及待食佐😝
我試佐兩個原味同一個朱古力😝
好鬆化,牛油好香,滋味無窮
朱古力果層cream好香滑,唔會好甜
再加上香脆的外皮更加香酥
上面仲有果仁粒,令到個口感豐富唔少
一個真係唔夠食,我一次食佐三個😅
有新口味記得話我去,一定要試啊😝

2020-03-03 158 瀏覽
咁啱做緊期間限定,買五送一,同team 6個同事啱啱好🥰 依家都有人買,但唔洗排隊,慢慢睇啱先買!🍴伯爵黑鑽($23)呢款係荃灣海之戀店限定版,八月堂嘅牛角包大家都知好好味,伯爵黑鑽有齊我最喜愛嘅combination! 伯爵茶同珍珠!牛角包打直切開少少,先放伯爵味嘅奶油,上面鋪滿珍珠!牛角包牛油味白,好鬆脆,珍珠煮得剛剛好,煙韌有咬口又唔太甜,開頭以為放咗一陣會硬咗,但完全唔會!伯爵茶奶油有淡淡茶味,我個人覺得如果 再茶味香D會更好!同埋講真價錢確實係有少少貴嘅~ 一陣風就冇咗!🙈

🍴伯爵黑鑽($23)

同埋講真價錢確實係有少少貴嘅~ 一陣風就冇咗!🙈
2020-03-02 116 瀏覽
跟朋友逛街時看到很多人在排隊! 發現原來是來自日本, 樣子很不錯的牛角包專門店新開張, 而且有新店開張優惠, 半價優惠, 所以也去湊熱鬧排隊買來試試!! 每人只可買1盒6件! 相等於3件價錢便有6件食!! 十分抵!!原本想要草莓系列的, 可是到我買時已經沒有了, 只好點其他口味! 最後這次點了伯爵黑鑽, 皇家爵士, 炙燒明太子, 雪花檸檬, 覆盆子奶酪!伯爵黑鑽是海之戀店的限定店款式, 所以必試, 一入口就是珍珠奶茶味的牛角包, 幾好食! 皇家爵士跟雪花檸檬一般般!炙燒明太子幾得意! 覆盆子奶酪好重莓味, 好香! 牛角包好脆口, 但牛油味不重!
牛角包

2020-01-20
20 分鐘 (堂食)
牛角包
2020-03-01 106 瀏覽
今日去了海之戀商場食晏,同事說順便要去買八月堂的牛角包。好彩冇咩人等,唔使排隊。這間分店很方便,就係西鐵站入面,店子算大,款式也是夠多,做緊買五送一優惠,好吸引。拎返公司放到下午茶食,估唔到層朱古力仲好脆,有d花生好香,朱古力好好味,唔係好甜,但也是好香的朱古力味道。牛角包好薄,咬一口就見到係一層一層的酥皮,食完超滿足!!唔怪之得咁多人等也要買。有幾款口味是牛角包入面有吉士或士多啤梨醬的,但保存時間就兩個小時之內要食完。

2020-02-20
下午茶
2020-02-29 849 瀏覽
我承認我是挺喜歡日本文化的,也挺喜歡日式美食,好幾次經過這間八月堂門口,也在大排長龍,以為是日本來的過江龍,所以很有興趣,但因為不想排隊就放棄了。這天在荃灣的海之戀商場飯後,經過八月堂,見到剛好沒什麼人排隊,走過去排隊,才看清楚原來這店是賣各種款式的牛角包的。出爐面包香氣十足,由於買5 送1 的關係,我們便買了6 隻,價錢大慨是18元到23元一隻。回家才驚覺自己買了六隻牛角包回家, 雖然是不同款式,但味道基本還是一樣的。味道非常普通,食了人生最多的牛角包,哈哈。上網一查才知道,原來這間八月堂是台灣的,味道需要改良一下。

味道非常普通,食了人生最多的牛角包,哈哈。

上網一查才知道,原來這間八月堂是台灣的,味道需要改良一下。

2020-02-28 74 瀏覽
由於佢太多口味,同埋有時都要睇彩數,你想買佢又未必有,出爐既又可能唔係最想點...我都唔知點講好,揀幾個我最喜歡既同大家分享下啦1. 草莓卡士達 ($23)呢個好吸引,大大粒士多啤梨係面,入面係custard 醬,士多啤梨好新鮮好甜,唔係掃糖漿果d假味,custard 都算多,啖啖都食到。2. 朱古力可頌($18)呢個朱古力係係包入面,並不是淋朱古力醬係面果隻,我比較鍾情呢款,因為佢唔會過甜,個牛角包就仍然保持到脆度

1. 草莓卡士達 ($23)

2. 朱古力可頌($18)
2020-02-27 55 瀏覽
呢排見到佢喺唔同嘅地鐵站都開咗分店。今日見到買五送一,同同事都買咗黎試吓唔同味!我同同事都覺得原味,芝士味,吉士,最好味。藍莓味同埋珍珠奶茶我哋就一般藍莓味太甜啦,因為佢入面男會像嘅份量好多,所以好容易覺得好漏

我同同事都覺得原味,芝士味,吉士,最好味。
藍莓味同埋珍珠奶茶我哋就一般
2020-02-24 99 瀏覽
係荃灣西鐵站都可唔聞到陣陣牛油香沿住香味 入到去一個新商場又見到人龍呢排真係睇到人龍都驚原來香味係新開既八月堂而家仲做緊優惠 唔怪得要排啦唔講唔知 每一間分店都有限定口味而呢一間限定係黑糖珍珠 仲每人限買一個無得開心share優惠之下就買左六個啦可以講話 好抵呀呢個價錢當然要試黑糖珍珠啦珍珠煙煙韌韌 比飲品入面既珍珠更有咬口黑糖cream甜甜的 又未至於話太甜酥皮就鬆脆既 同埋 充滿牛油味果然名不虛傳 唔怪得咁多人排
係荃灣西鐵站都可唔聞到陣陣牛油香

黑糖cream甜甜的 又未至於話太甜
酥皮就鬆脆既 同埋 充滿牛油味

果然名不虛傳 唔怪得咁多人排
2020-02-19 101 瀏覽
八月堂既分店真係離屋企好遠呀😐多得朋友厚愛成日請我食, 試到差唔多想同大家分享下😋荃灣分店既款式☺️排隊既時候見到出爐, 有啲焗焦左比師傅扔左<草莓卡士達>係迷戀卡士達(普通吉士餡)上面多左撻糖霜蛋白🥚同士多啤梨🍓, 糖霜加左檸檬汁好清新, 士多啤梨浸過糖水一定甜<伯爵黑鑽>呢個係荃灣西海之戀店限定, 一堆珍珠係上面(密集恐懼症) 珍珠煙韌有蜂蜜味, 入面係伯爵吉士, 朋友麻麻地伯爵表示好彩伯爵味唔算太濃, 如果你係伯爵eater就唔好太高期望了~<蜂巢可頌>Basic款, 係所有款式既基底, 外脆內軟, 入門必食🚪<朱古力可頌>朱古力味濃, 仍然係外脆內軟, 入門必食🚪🥇<炙燒明太子>好正!想食鹹味牛角包一定要試!出面有明太子味之外有飯素香, 呢個味道既牛角包好少見, 好特別, 值得一試!<雪花檸檬>小清新味道, 如果食普通牛角包🥐都覺得好肥膩既話, 雪花檸檬🍋會令你個心好過啲☺️如果一口氣想試好多個味既話, 可以配搭埋呢個小清新味道🥇<迷戀卡士達>普通可頌配吉士餡好正, 試過

荃灣分店既款式☺️

排隊既時候見到出爐, 有啲焗焦左比師傅扔左

<草莓卡士達>

<伯爵黑鑽>

<蜂巢可頌>
Basic款, 係所有款式既基底, 外脆內軟, 入門必食🚪

<朱古力可頌>
朱古力味濃, 仍然係外脆內軟, 入門必食🚪

🥇<炙燒明太子>

<雪花檸檬>

🥇<迷戀卡士達>
普通可頌配吉士餡好正, 試過雪凍食, 入面啲吉士變到好似雪糕🍦咁, 係另一種風味

<香濃起司>
鹹味牛角包濃味代表~ 車打芝士🧀好濃味, 一個飽左😂

<皇家爵士>
只係蜂巢可頌浸左一角普通朱古力🍫, 食朱古力可頌會正啲

15 分鐘 (堂食)
  • 迷戀卡士達
  • 炙燒明太子
2020-02-13 1004 瀏覽
來自台灣的八月堂,每次經過荃灣店都大排長龍果然香港人是盲目的,人云亦云,而不是因好而排為什麼?這次難得排了20分鐘,終於到我們見到因為有買5送1的優惠,便買了6個包裝尚算精美,但極不環保可頌是又香又軟,但卻跟麵包店賣幾元幾乎沒差別店員叮囑要先吃伯爵黑鑽,原來是珍珠奶茶的珍珠,只有微甜,亦跟可頌格格不入浪花可可只是可頌上加朱古力醬,還比忌廉檳的更少雪花檸檬有點微酸,配合大量沙糖的甜,很不健康香濃起司只有半片芝士蓋在可頌上,又是不夠味草莓卡士達算最好一個,主因是唯一可頌內還有吉士醬,但以23元來買一個這樣的可頌確實很不化算總共花了100多元買6個這樣的可頌,實在無法令客人再回頭光顧呢
來自台灣的八月堂,每次經過荃灣店都大排長龍
果然香港人是盲目的,人云亦云,而不是因好而排

為什麼?這次難得排了20分鐘,終於到我們
見到因為有買5送1的優惠,便買了6個

包裝尚算精美,但極不環保

可頌是又香又軟,但卻跟麵包店賣幾元幾乎沒差別

伯爵黑鑽
浪花可可只是可頌上加朱古力醬,還比忌廉檳的更少

浪花可可
雪花檸檬有點微酸,配合大量沙糖的甜,很不健康

雪花檸檬
香濃起司只有半片芝士蓋在可頌上,又是不夠味

香濃起司

草莓卡士達

2020-02-09
10 分鐘 (堂食)
2020-02-11 102 瀏覽
離遠已經聞到香噴噴嘅牛油酥皮味因為店面附設生產工場未食 嗅覺已經得到好大滿足🥰牛角包外表鬆化 內𥚃軟熟配上不同材料 變化多端仲有當店/月份限定 新鮮感十足!好想一次試晒咁多款🥐雪花檸檬..............$18檸檬糖霜外層.🥐紅粉戀人..............$18外層士多啤梨味朱古力醬.🥐皇家爵士..............$18外層朱古力醬.🥐覆盆子奶酪...........$20滿滿既raspberr餡料酸酸甜甜好開胃比起繽紛草莓 我更愛這個.🥐繽紛草莓..............$23外貌協會表表者 好靚 但味道冇乜特別只係新鮮草莓配吉士醬.🥐香濃起司..............$19多左塊芝士喺外面 跟左指示翻焗可惜塊芝士都係唔溶 失望😞價錢同連鎖西餅蛋糕差不多但送禮大方得體 唔洗次次都係西餅咁悶而家仲做緊promotion 買五送一👍🏻👍🏻👍🏻
離遠已經聞到香噴噴嘅牛油酥皮味
因為店面附設生產工場
未食 嗅覺已經得到好大滿足🥰
牛角包外表鬆化 內𥚃軟熟
配上不同材料 變化多端
仲有當店/月份限定 新鮮感十足!
好想一次試晒咁多款

價錢同連鎖西餅蛋糕差不多
但送禮大方得體 唔洗次次都係西餅咁悶
而家仲做緊promotion 買五送一👍🏻👍🏻👍🏻
2020-02-09 67 瀏覽
喺台灣出晒名,長期排長龍嘅名店,之前去親台北都會買返香港回味,終於嚟香港發揚光大,今次仲做半價優惠,真係好吸引,排咗一個鐘後,終於買到心頭好今次試咗檸檬味牛角包🥐, 覆盆子raspberry 🥐, 芝士味🥐,朱古力🥐我覺得檸檬味可頌🥐最好味,外層有香脆的檸檬糖霜,有一點點酸味,又有甜味,識落中帶點苦澀味,外脆內軟,首選推介覆盆子可頌🥐即係raspberry, 今次呢款係入面有微酸的raspberry cream,外面就係普通牛角包🥐,呢款外面就鬆化,裏面就有酸酸的感覺咸的芝士🧀味,就比較失色,感覺冇甜咁好味,可能芝士味唔係好突出,可以值得一試希望八月堂可以繼續發揚光大🥐出多啲唔同又特別嘅口味

一盒一袋🥐🥐🥐🥐🥐🥐

期間限定
全單5折
  • 🍋雪花檸檬可頌🥐
2020-02-02 159 瀏覽
開咗鋪好耐,但一路都好多人排隊。可能之前買一送一,今日買五送一,所以就排到啦。外表就十分吸引,個個都好有興趣買,不過,都係試吓最想試的。包係凍嘅,但仍很脆口,餡比想像中少,士多啤梨上面嘅cream係糖,非常之甜,抺咗佢。珍珠嘅牛角包有啲苦。試吓就無妨啦,不過唔會再試。
開咗鋪好耐,
但一路都好多人排隊。
可能之前買一送一,
今日買五送一,
所以就排到啦

外表就十分吸引,
個個都好有興趣買,
不過,
都係試吓最想試的。
包係凍嘅

但仍很脆口,
餡比想像中少,
士多啤梨上面嘅cream係糖

非常之甜,
抺咗佢

珍珠嘅牛角包有啲苦。
試吓就無妨啦,
不過唔會再試