2021-07-13 310 瀏覽
初次體驗八月堂牛角包是數年前在台北,當時也是人龍不絕。現在香港也越來越多分店,每次經過都聞到撲鼻的牛油香,而且款式非常多,口痕之下又忍不住買幾個當甜品!榛果朱古力 $23其實原本的朱古力已很好吃,這個更加是另一層次,金莎朱古力怪必定會喜歡。整個牛角包面都鋪滿朱古力,濃郁不甜膩,配合鬆軟有層次的牛角包,完全是完美的飯後甜品!迷戀卡士達 $20銷量Top 1的Custard也是我每次必買的一款。吉士醬幼滑濃郁,奶味香不太甜,帶一點點檸檬味,新鮮即晚翻熱也可以吃到外酥內軟,是可以Encore的水準!

榛果朱古力 $23

迷戀卡士達 $20
八月堂向來主打牛角包,並推出多款口味。之前有同事派散水餅,就是派了牛角包,已經覺得很美味。今天吃下午茶,就試了焦糖布丁🍮🥐。🍮🥐八月可頌—焦糖布丁很欣賞它的牛角包造到酥軟得來而不飽滯,甜甜的焦糖布丁充滿蛋香,布甸口感很滑😝,加上焦糖的味道令牛角包鹹甜交融,配搭得宜,絕不膩滯,作為下午茶來說,也是一個不錯的選擇!🥰#八月堂 #牛角包 #可頌 #焦糖布甸 #銅鑼灣美食 #causeway #cwb #美食 #foodie #yummy #香港 #九龍 #新界 #餐廳 #hkfood #hkfoodie #foodstagram #hkfoodblogger #foodlover #foodphotography #hkig

🍮🥐八月可頌—焦糖布丁

外賣自取
2021-04-29 474 瀏覽
今日晏就同幾個同事去食lunch ,點知行過銅鑼灣一期樓,發生咩事?點解咁多人排隊?☺️☺️☺️再睇一睇,先見到,原來八月堂開新舖頭,做緊新張期間優惠**買五送一**(會送最平價錢果個)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻心諗:對上一次食已經係太古新開幕既時候,我諗都有兩年之前,所以就決定收工再過嚟買五送一,拎返屋企比兩隻化骨龍食😋😋😋我怕有d味會買哂,所以急急腳跑去買☺️☺️為左食,我可以去到好盡架🤣🤣🤣我揀左黃金流沙 x 2朱古力可頌 x 2覆盆子奶酪 x 1迷戀卡士達 x 1埋單一共$105 我最喜愛❤️❤️流沙
(會送最平價錢果個)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
迷戀卡士達 x 1
埋單一共$105

我最喜愛❤️❤️流沙
2021-04-28
5 分鐘 (外賣自取)
  • 黃金流沙
2021-04-25 289 瀏覽
銅鑼灣店新開張有兩個優惠:1。頭60個客全單半價,max 每人只可買一盒六個2。買五送一weekend 中午經過,雖然只得番買五送一,但都有十幾人排隊,於是放棄。然後平日再去,點知仲多人,未開門已經有三十幾人排隊,一場來到諗住好快,點知安排混亂,派下籌又唔派,疫情咁樣排隊真係好危險。我排3X,總共排左一粒鐘得一個店員係門面,又收錢,又執包,冇諗過要排咁耐。好不容易買到見到佢都新鮮焗出來,買左15mins後就食,點知牛角包諗晒,變晒一pat 野。根據盒上指示焗番熱,點知仲衰。沒有從前的美味,半價還好唔會回頭了
銅鑼灣店新開張有兩個優惠:

1。頭60個客全單半價,max 每人只可買一盒六個

2。買五送一

我排3X,總共排左一粒鐘
得一個店員係門面,又收錢,又執包,冇諗過要排咁耐。

好不容易買到

根據盒上指示焗番熱,點知仲衰。

沒有從前的美味,半價還好

唔會回頭了

60 分鐘 (外賣自取)
2021-04-20 238 瀏覽
見佢第一間分店開嘅時候已經好想試但一直都覺得唔係好就腳🥲今次佢開喺銅鑼灣即刻去咗試呀🤣新開張仲有優惠 買五送一咁就當然要6款唔同口味試吓佢啦.巧克力卡士達 (銅鑼灣店限定)$22🥐 朱古力味唔算好濃但係好鍾意佢入邊個custard唔算好甜但好幼滑.焦糖杏仁卡士達 $23🥐啲焦糖杏仁片好脆仲有少少custard牛角包就係原味.辛味明太子 $19🥐呢款係冇餡料嘅啲明太子純粹係個面度唔算太多 但係食得出嘅.黃金流沙 $22🥐啲黃金流沙真係流晒出嚟好味呀.香濃起司 $19🥐 純粹喺面有塊芝士 唔算好特別.松露白醬蟹味可頌 $26🥐依款俾咗朋友試 冇食到 唔好意思🤣🤣🤣.
見佢第一間分店開嘅時候已經好想試
松露白醬蟹味可頌 $26
🥐依款俾咗朋友試 冇食到 唔好意思🤣🤣🤣

巧克力卡士達

2021-04-13
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
巧克力卡士達