2021-12-11 642 瀏覽
黑松露忌廉海鮮烏冬$88見係signature 緊係要試一試烏冬煙韌得黎好滑😋😋😋好正湯好creamy 但唔係行厚嘅路線,忌廉味好重🤩🤩加埋上面嘅黑松露醬稍稍吊下味(個人會想再多啲醬但係😝)但啲海鮮(三文魚、帶子)就麻麻哋🙁感覺唔係好新鮮🙁寧願佢收平啲比返蟹柳蝦仁嗰啲我仲好🙈另外嗰道係秋葵菇乜乜,唔難食嘅係無乜秋葵,雖然菇都正常但就有種上當嘅感覺💩
黑松露忌廉海鮮烏冬$88

見係signature 緊係要試一試
烏冬煙韌得黎好滑😋😋😋好正

2021-12-05 449 瀏覽
外賣失望到嚇親,叫左黑松露烏冬,返屋企發現係豬骨,味道連味千都唔及!我地一早俾錢,話晚上 7:30 拎,點知 7:30 到左先知仲未煮,灰到你唔信!冷烏冬又唔夠醋!救命,其實我食左啲咩!

冷烏冬又唔夠醋!

救命,其實我食左啲咩!
外賣自取
2021-11-16 452 瀏覽
/𝐇𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐒𝐚𝐰𝐚 八沢住開港島東嘅人對於東大街應該唔陌生, 美食店多到數唔曬, 但有幾間我係會不停encore😋 其中一間就係近年開咗好多分店嘅八沢, 隔咗一排無食就會突然掛住佢個黑松露忌廉烏冬😩🍜1️⃣ 黑松露忌廉海鮮烏冬 $88每次黎我都例牌會嗌尼碗😋多年以來都仍然保持到水準, 海鮮有帶子同三文魚塊, 黑松露醬一啲都唔孤寒, 上枱就會聞到好香黑松露味, 同忌廉湯一齊撈勻再一啖湯一啖烏冬🍜 超級夾! 湯底唔會太咸太油膩, 烏冬十分掛湯, 食到最後一啖湯都無淨🤣2️⃣ 廣島蠔肉碎烏冬 $78以往都會嗌安格斯牛扒飯食, 今次想試新嘢🤣 四隻勁肥美嘅廣島蠔賣相已經好吸引! 湯底係偏甜但又好濃烈嘅昆布味, 齋飲都好好味, 烏冬煮得岩岩好而且好掛湯, 配上少量海帶同肉碎一齊食, 新奇得來又好食嘅配搭👍🏻整體來講係好值得encore嘅, 佢個忌廉烏冬好出色👍🏻但我食開筲箕灣總店所以水準保持一樣, 但聽朋友講銅鑼灣分店唔係食烏冬, 去之前記得打電話問清楚啊🤔Food: 😋😋😋😋(4/5)Price:💰💰💰💰(4/5) $100/pplService: 🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♀️(4/5)
𝐇𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐒𝐚𝐰𝐚 八沢

1️⃣ 黑松露忌廉海鮮烏冬 $88

2️⃣ 廣島蠔肉碎烏冬 $78

Food: 😋😋😋😋(4/5)
Price:💰💰💰💰(4/5) $100/ppl
2021-10-26 512 瀏覽
係時候係個list到摷返啲倉底貨出黎(′ʘ⌄ʘ‵)黎到筲箕灣 除左東大街 我都唔知仲可以係邊度食嘢整體係好食既只係覺得份量可以慷慨啲因為食完我地仲有位去食雞蛋仔 (⊙ꇴ⊙)還是我大食!?🔻黑松露忌廉海鮮烏冬🔺香噴噴~忍唔住試啖湯,忌廉香濃奶味十足!!口感順滑,濃而不膩勁抵讚👍🏻不自覺飲左幾啖湯,黑松露夠霸道,少少已經叫人齒頰留香🤤三文魚份量算多唔會過老,保持到鮮嫩,兩粒帆立貝都好食,烏冬聽聞係手打,難怪滑嘟嘟,彈牙得黎唔會好似讚岐烏冬咁有口感,呢個煙韌度我鍾意!邪惡配搭無得輸❤️🔺小桶生薑玉子鯛魚腩飯🔻飯桶上以為勁熱,又唔係喎🤣食落口陣陣薑絲味,幾驚喜幾鍾意!鯛魚腩唔腥而且幾肥美,面頭醬汁好足夠,甜甜地同鰻魚燒汁好似,唔知以為食緊鰻魚飯😋不得不讚下堆玉子,半熟狀態有啲蛋汁,撈飯一流,的確加分不少😝💵用QRcode落單,版本簡單清晰👍🏻服務都好殷勤有禮🇯🇵店舖空間唔大,燈光微暗,無論內部裝潢或門外都偏向日式風格⏳假日午餐無限時🗺銅鑼灣、杏花邨、將軍澳都有分店
係時候係個list到摷返啲倉底貨出黎(′ʘ⌄ʘ‵)

黎到筲箕灣 除左東大街
我都唔知仲可以係邊度食嘢
整體係好食既
只係覺得份量可以慷慨啲
因為食完我地仲有位去食雞蛋仔
(⊙ꇴ⊙)還是我大食!?

🔻黑松露忌廉海鮮烏冬🔺

🔺小桶生薑玉子鯛魚腩飯🔻

💵用QRcode落單,版本簡單清晰
👍🏻服務都好殷勤有禮
⏳假日午餐無限時
🗺銅鑼灣、杏花邨、將軍澳都有分店

2021-10-05 2154 瀏覽
📍#八沢🇭🇰香港筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈地下7號舖#MFJ筲箕灣 #MFJ日本菜味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆人均消費: HKD88二訪筲箕灣八沢! 之前食過晚餐,今次試下個午餐先!😋 午市套餐都唔太貴,平均$80至$90一個餐!⭐️廣島蠔肉碎烏冬🦪$78三隻大大隻肥嘟嘟嘅廣島蠔,又肥又好味!湯底又香濃嘅蠔香同昆布味,配上香蔥,非常清甜好味!烏冬煙煙韌韌又掛湯,唔錯唔錯!⭐️芥末果醋帶子冷烏冬🍝$78之前食過一次果醋冷烏冬,覺得好好味!芥末果醋好特別,酸酸甜甜,芥末帶出不同層次,撈冷烏冬食十分開胃!仲有三粒大大粒嘅帶子,又香又有口感!⭐ 黑蒜油炙燒叉燒拉麵🍜$75估唔到佢個拉麵幾好味喎!黑蒜油湯底,非常香濃惹味!叉燒特別隻燒過,又肥又香!拉麵唔知係唔係自家製呢?食落同平時食拉麵好似有啲唔同!呢個價錢嘅一碗拉麵,性價比好高⭐️黑松露忌廉海鮮烏冬🍜$88黑松露勁香!唔好以為好多忌廉好肥美,其實口感好滑,好似卡邦尼咁,但係更香更好味!難怪係餐廳必食之選!🆗八沢冷烏冬🍝$64蟹柳紫菜麻醬撈冷烏冬,紫

📍#八沢

⭐ 黑蒜油炙燒叉燒拉麵🍜$75
黑蒜油炙燒叉燒拉麵

⭐️黑松露忌廉海鮮烏冬🍜$88

🆗八沢冷烏冬🍝$64
蟹柳紫菜麻醬撈冷烏冬,紫菜同蟹柳加上麻醬撈起來的確開胃,價錢又唔貴,可惜烏冬有啲黐住黐住,口感爭咗少少
八沢冷烏冬

⭐️牛乳忌廉餅🥠$30
大大嚿,又炸得幾脆幾鬆化!一咬落去又脆,再咬大啖啲又食到裏面軟綿綿嘅牛乳忌廉,大人細路都啱食!
牛乳忌廉餅

雖然二訪,但都冇令我失望!五個人食午餐,都係四百幾左右,性價比幾高!
下次要再試吓佢嘅串燒!

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #筲箕灣美食
2021-09-21
廣島蠔肉碎烏冬
芥末果醋帶子冷烏冬
黑蒜油炙燒叉燒拉麵
牛乳忌廉餅
叫左二款拉麵,黑蒜黑豚肉拉麵,赤濃豚肉拉麵。一飲湯底就知唔係長時間煮過嘅有料湯底,只得黑蒜味,感覺似食緊即食麵個種味。麵底方面,直頭係韓國辛辣麵口感,唔係難食,不過就唔算係拉麵⋯豚肉方面,先唔講佢係咪黑豚肉,就連基本豬肉味都無!直頭無味,唔知自己食緊咩,又唔軟腍又唔香,好似連醃味都無咁⋯真係好失望,仲要話係黑豚肉?!呢碗野收我$82⋯但感覺似食緊$45-50 質素嘅麵,加埋一,差唔多成$100 食碗咁嘅野,真係食到一肚氣。講真、拉麵唔夠專業,就唔好收人咁貴,都尚可接受。咁樣味道與價錢不成正比⋯就太失望⋯家人食咖哩飯,間舖好似主打咖哩,但個咖哩無乜特別,又唔係特別難食嘅⋯不過都收你$75 以上,咁我食CoCo仲好過喇⋯⋯總之唔好食拉麵,好伏⋯⋯⋯唔會再有下次
叫左二款拉麵,黑蒜黑豚肉拉麵,赤濃豚肉拉麵。
講真、拉麵唔夠專業,就唔好收人咁貴,都尚可接受。
咁樣味道與價錢不成正比⋯就太失望⋯

總之唔好食拉麵,好伏⋯⋯⋯
唔會再有下次
黑蒜黑豚肉拉麵
2021-10-03
2021-09-20 289 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑係海旁跑完步梗係要食返啲邪惡嘢慶祝吓😂呢間店個餐廳位置有少少神奇,如果跟住59-99號咁搵係會搵唔到,但只要喺東大街望住啲餐廳咁睇反而就好易spot到✅黑松露忌廉海鮮烏冬忌廉湯好濃郁,入邊配料都好豐富,有三文魚同帶子等等,再配上黑松露醬增添風味。烏冬好彈牙亦掛湯,配埋忌廉汁特別惹味✅安格斯肉眼牛扒飯牛扒好香,油脂豐富,牛味濃郁,同特製嘅蒜蓉醬汁配搭味道更佳

_____
好味指數:🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅黑松露忌廉海鮮烏冬

✅安格斯肉眼牛扒飯
牛扒好香,油脂豐富,牛味濃郁,同特製嘅蒜蓉醬汁配搭味道更佳
2021-09-13 372 瀏覽
行過附近食飯,入到去要scan qr code先落到order,撳完又明明得4樣野,出到黎無端加多個飯俾我,睇返order又話system有,明明冇撳,咁就俾佢焗我食死貓,唔可以係system有bug?又冇覆order,大家用qr code落單真係小心啲!叫左個廣島蠔肉碎烏冬,初頭飲湯同食烏冬都叫做正常,一食隻蠔就酸酸地,三隻蠔都係,可能我真係咁唔好彩又撞正system幫我叫多個飯同又撞中啲唔生鮮啲蠔。我朋友個黑松露忌廉海鮮烏冬就正正常常啦,冇咩特別。另外叫左個黑豚生蠔同大蔥雞肉串燒,今次蠔就冇酸味但都食唔到蠔味,淨係食到1pat野,比較好食得個大蔥雞肉,可能係落得夠調味輝掛。一句講晒不可一不可再!

我朋友個黑松露忌廉海鮮烏冬就正正常常啦,冇咩特別。

一句講晒不可一不可再!
2021-09-04 395 瀏覽
點了一份咖哩金菇肥牛飯,上菜時嚇了一跳,牛肉份量少得離奇,要用筷子攤開才看到肥牛只有薄薄兩片。 像被吃過一樣。向店員查詢這是否標準份量,店員支唔以對,最後女經理補回應有份量。咖哩味道不出色,太咸,不會再點。見店子差不多坐滿,吃串燒的比較多,應該唔係咁差。再俾機會的話,下次揀串燒吧,咖哩飯真的不會再叫。服務也普通,旁邊一枱客戶投訴QR code 下單系統出錯,無端端多點了雙倍份量,但店員說已經煮咗不能減單。感覺餐廳有些亂來。

。感覺餐廳有些亂來。

2021-09-04
2021-07-24 476 瀏覽
⁂ 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢 𝚜𝚎𝚊𝚏𝚘𝚘𝚍 𝚞𝚍𝚘𝚗 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚝𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎($92)do you smell that? because i smell black truffle even its 6ft away from me! 💕 their udon was rlly chewy and the texture of the salmon was tender🤍 the soup base was really creamy! it gave every sip of udon a rich savory😛 just perfect for such weather 🥶 their creamy soup base is quite significant! do try!🤎8/10this restaurant is also famous for its 串燒! meat lovers might be interested in trying😉
8/10
2021-07-19 1998 瀏覽
好耐之前係銅鑼灣食過呢間日式料理八沢嘅烏冬覺得都幾好食,原來佢而家已經發展到有幾間分店喇,係筲箕灣、杏花村同將軍澳都有。今次嚟到筲箕灣東大街呢間分店,呢度嘅店員好好人,我哋係赤柱出到嚟已經9點幾🤣準備10點關舖都俾我哋快食,仲要食埋shabu shabu🤪雖然時間有啲趕,不過整體味道都唔錯,除咗shabu shabu仲有唔少串燒、烏冬同小食等,幾多元化。呢度落單可以scan QR code,好方便。壽喜燒牛肉鍋呢度嘅shabu shabu有幾款口味可以選擇,呢個壽喜燒version份量都幾多,除咗本身係個鍋嘅牛肉之外仲額外有一碟牛,湯底調味剛好唔會好鹹,牛肉都算腍質素ok。黑松露忌廉海鮮烏冬黑松露味好香但唔會太搶,湯底creamy,烏冬質感彈牙,入面有唔少三文魚粒,整體幾好食😋牛油金菇包好juicy,帶點蒜蓉香味。雞翼、雞腎、雞軟骨三款都唔錯,調味剛好唔會太鹹,燒得香口,不過其中一串雞腎有少少唔熟。鹽燒白鱔白鱔燒得剛好,質感彈牙唔腥。厚切牛舌呢款都唔錯,鹹鹹香香好惹味,厚度剛好,口感彈牙😗黑豚生蠔燒呢款就一般般,豚肉比較肥,而且入面嘅生蠔唔係非常新鮮所以有啲啲腥味。人均消費:$200推

壽喜燒牛肉鍋

牛油金菇包
好juicy,帶點蒜蓉香味。

雞翼、雞腎、雞軟骨

鹽燒白鱔
白鱔燒得剛好,質感彈牙唔腥。

厚切牛舌
呢款都唔錯,鹹鹹香香好惹味,厚度剛好,口感彈牙😗

黑豚生蠔燒

人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):8分
2021-07-17
2021-06-09 1177 瀏覽
平時好少去東大街搵野食,趁著放假,便去看看,成條街有各式各樣的的美食,花多眼亂,最後選了這日本菜小店。晚飯時間,又不大肚餓,二人只點了一個飯和幾款串燒。雙重芝士豬扒飯-芝士醬值得一讚,味道香濃但不會太黏稠,多啲芝士醬就好啦,豬扒軟淋juicy,配上少量沙律,不錯小食吉列炸蠔-水準之作外脆內軟,不比大牌差串燒黑豚生蠔-豚肉卷著生蠔,豚肉無味和太韌了,需要用力咀嚼、再咀嚼串燒厚切牛舌-多汁,厚厚的啖啖肉,正呀串燒鹽燒白鱔-脆脆,燒到卜卜脆,正總的來說,這兒都十分看重串燒,款式不少,價錢亦高,應該對這方面有信心吧!

晚飯時間,又不大肚餓,二人只點了一個飯和幾款串燒。

小食吉列炸蠔-水準之作外脆內軟,不比大牌差

串燒厚切牛舌-多汁,厚厚的啖啖肉,正呀

串燒鹽燒白鱔-脆脆,燒到卜卜脆,正

• 鹽燒白鱔
  • 牛舌
2021-03-30 1597 瀏覽
個個都話東大街多嘢食,今日去到東大街試咗一間都有唔少分店嘅店舖,可惜整個用餐過程都很不愉快。喺店舖一打開門我就已經去到,以午餐黎計,價錢唔算平,淨係一個飯再加加一都差不多要$80一位。評論食物之前先講一下唔愉快嘅原因。第一,餐牌明明寫會送自家製熱茶,但當問服務員嘅時候,佢話今日係星期日,所以冇茶送。其實唔係要貪個杯熱茶,而係餐牌上面冇寫明,落餐嘅時候又唔會講,要問先講唔送,坦白講個體驗真係比較差。第二,今次係店員幫我哋落單。店員幫我哋落錯咗日式滑蛋叉燒飯,而我哋要點的是日式咖喱滑蛋叉燒飯。上菜後我發現錯咗,已經即時同員工反映少咗咖喱,但係員工嘅第一個反應就係問你落單方法係用APP自己落,咁我哋反映係另一位店員幫我哋落單,咁之後呢位店員就幫我哋去加返兜咖喱汁,同時亦都去改返張單,但係跟住佢就喺我哋面前同返幫我哋落單嗰位店員,細細聲咁講返成件事,當然我聽唔到哂佢哋大概嘅內容,但整個感覺都好差,其實感覺上我哋就好似一啲麻煩客人一樣,呢方面我覺得需要改善。好,不愉快嘅事情講完,都評論食物嘅時間。雙重芝士吉列豬扒飯呢個飯好唔錯特別係豬扒上面嘅芝士,好夠濃味。個芝士汁亦唔錯,唯獨是份量比較少。日式

評論食物之前先講一下唔愉快嘅原因。

好,不愉快嘅事情講完,都評論食物嘅時間。

雙重芝士吉列豬扒飯

日式咖喱滑蛋叉燒飯
賣相好靚。個滑蛋亦都炒得好好食,不過叉燒好薄,只得4小片。而且本身佢個汁亦都係個過甜。至於佢碗咖喱汁,中規中矩,又唔會話特別好食,呢個可能係個人口味問題。不過就真心唔太推薦

總括而言,我覺得午餐來講,性價比唔太高,比較普通。
2021-03-28
東大街一向都係多美食嘅地方,某日行過見到門口個餐牌啲相都幾靚😍,男朋友又鍾意食日式食物,所以就入去試吓。店內環境都幾日式,燈光比較暗,但睇得出有設計同佈置過,都舒服嘅。🪣 一桶厚燒鰻魚玉子飯 $198呢個飯係二人前,一上到枱我哋真係「嘩」咗出聲😲,因為係超級大份。店家即叫即製,所以熱辣辣連埋啲蒸氣送上嚟。木桶表面鋪滿咗蔥花同鰻魚,每一舊都係超肥美,差唔多都有7-8舊。每一件都塗滿燒汁閃令令✨,睇落就好有食慾。鰻魚真係幾厚肉,有彈性而且入味,因為我本人唔太鍾意魚類🐟,但呢個鰻魚真係算係非常不錯。入面嘅玉子唔係全熟,係半熟狀態嘅蛋,好多蛋液🥚流喺飯上面。甜甜地嘅鰻魚,配埋蛋汁撈飯,一個字,正。就咁睇相未必睇到個木桶有幾深,但係入面真係超級多飯🍚,我哋覺得呢個餐應該要3個大食女仔或者2個大食男仔先食得晒。我呢啲眼闊肚窄嘅就真係清唔到幾多,最後都食剩咗啲飯。不過無可厚非,食到最後真係會覺得單調同埋膩。整體覺得木桶飯都幾特別嘅,鰻魚值得一試。👅評分:8/10🧉 冰糖紅棗雪梨茶 & 檸檬蜜 (熱) 各+$8 (套餐價)熱檸蜜就普通無咩特別,反而杯雪梨蜜就值得一提。我叫咗少甜,出到嚟清清地,唔會好甜

🪣 一桶厚燒鰻魚玉子飯 $198
👅評分:8/10
一桶厚燒鰻魚玉子飯

熱檸蜜就普通無咩特別,反而杯雪梨蜜就值得一提。我叫咗少甜,出到嚟清清地,唔會好甜,可以中和到個鰻魚飯嘅膩。而且入面啲雪梨塊好好味,甜甜地又入味又軟淋淋,好好食。
👅評分:8/10

一桶厚燒鰻魚玉子飯
2021-03-25 788 瀏覽
༺東大街日式居酒屋🏮༻八沢@筲箕灣📍筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈地下7號舖店鋪面積唔大 環境好似日本既居酒屋咁 相當有特色🏮▫️黑松露忌廉海鮮烏冬$92 烏冬扁身口感好煙靭!滑溜溜🤤忌廉味香甜得尼唔會太膩😋海鮮為三文魚同帆立貝 三文魚淡淡肉 肉質嫩滑 烏冬整體份量都幾多👍🏼不過黑松露份量唔多 味道可以再突出d🤌🏻整體尼講我覺得呢個價錢唔包野飲另外要加1 同埋冇我想像咁好食 所以唔係太值呢個價~
༺東大街日式居酒屋🏮༻
八沢@筲箕灣