2010-11-08 14 瀏覽
因為有優惠咭,可以有一碗免費拉麵,所以隔了幾個月都再來一次。在上幾次來的感覺都不錯,侍應有不錯的服務,又盡了責件推銷某類食品,環境簡單和寧靜。食物質素也能保持,總算是可以重覆光顧的食肆。今晚一行三人到達,被引到店內最入的一張枱。我們叫了泡菜冷麵、帶子辣湯麵、义燒烏冬、山形魷魚、芝士炸年榚、鹽燒牛舌粒、酒煮蜆和雪榚。冷麵、湯麵和烏冬都不錯,泡菜和冷麵的配搭很好,朋友大讚。魷魚有點可惜就是外層的脆醬容易脫落,不知煮這道菜烹調時需要甚麼技巧呢?牛舌粒的份量稍少,酒煮蜆就交足功課,差不多全部都有肉,不似某些食肆一半都是空殼。雪榚叫了藍梅、蕃薯和薑汁,很好味,但薑汁不似雪榚,但單試味道都夠味。最後希望該鋪的負責人有看「開飯」這幾期的食評,原來不只本人有這個看見,還有其他食家都發現有負責人在眾客人面前責罵下屬。其實上司管理下實屬應該,但在客人面前用極嚴勵的語氣責備就有點對下屬不留情面了。況且眾食客中大都是僱員,在一天辛勞下在這裏用膳,都是希望能安心享用美味的食品,稍微放鬆心情,暫時拋開工作上的煩惱,若是在這裏仍要經歷這樣的情景,對客人實屬虐待。或許食品是美味的,但在這環境下客人的心情必然大受影響。

冷麵、湯麵和烏冬都不錯,泡菜和冷麵的配搭很好,朋友大讚。

或許食品是美味的,但在這環境下客人的心情必然大受影響。希望這負責人能夠明白此點。

「言語暴戾,觸動怒氣;回答柔和,使怒消退。」
2010-11-05
2010-11-02 8 瀏覽
上星期2, 放工因為要買龍貓糧而出左佐敦, 咁就食埋飯先返屋企啦, 就拉左個FD陪我食八王子拉麵館.雖然地方唔大, 但間隔都簡潔架個設計.坐底左梗係點野食啦.首先我地叫左個吉列廣島蠔, 20$有3隻, 炸到金黃色, 賣相吸引, 幾新鮮而蠔身唔太乾~我就唔中意加其他醬啦~另外就叫左佢既招牌麵 ---八王子拉麵, 溏心蛋水準一流, 好好食, 叉燒就麻麻哋,夠軟唔似牙但無乜肉味 .麵較為直身,唔夠曲身嘅拉麵彈牙,食落亦唔算爽口 .不過個牛骨湯幾鮮甜既~反而自家豚組拉麵我覺得比八王子拉麵好食~湯底用番大家習慣既豬骨湯~
就拉左個FD陪我食八王子拉麵館.

雖然地方唔大, 但間隔都簡潔架個設計.
坐底左梗係點野食啦.

2010-10-26
  • 吉列廣島蠔
  • 糖心鹵蛋
2010-10-26 29 瀏覽
本小姐喺佐敦番工,想回應吓之前個食評呢間餐廳我都有留意,因為裝修同設計都好吸引好光猛我都幫襯過兩次,D拉麵真係幾好食,份量及味道都好好,價錢不算貴但應該改善一吓,就係餐廳內氣氛最深刻一次係一合個星期六放工,同D同事周圍搵嘢食,大概八點鐘,唔駛等位我哋叫了三碗拉麵,拉麵麵味道真係唔錯,但食到一半聽到一聲巨響(你哋睇吓門口D客啦!),原來個拉麵師傅(應該係老細)大聲喝個同事留意出面D客全埸即刻肅靜,望去門口,原來開始有人等位,同埋個個都以為門口發生咩事,跟住我哋三個密密食,放D比返張枱佢(好唔好意思)點知見個老細喺度鬧個女仔快D周圍傾水,見個女侍應眼濕濕照做,見佢好委屈,我哋快快食完即刻走返到公司同D同事講番件事,原來佢哋都知道,佢哋話晏畫仲恐佈,短短半個鐘食拉麵時間,見個老細不停抦人,搞到佢哋食唔安坐唔落,就好似戰場一樣,所以之後佢哋寧願行遠D去茶餐廳食好過,D阿叔好好人過佢哋其實我哋係個叻叻食客,見你哋有客等位,會自動自覺快D食比番張枱你,見你哋忙唔會要你哋傾茶,但最想要求除咗食物質素之外,最重要提供一個舒適環境比我哋,雖然唔係鬧我哋,但就好似同我哋講一樣,好似趕我哋走,而且D同事比你
本小姐喺佐敦番工,想回應吓之前個食評

呢間餐廳我都有留意,因為裝修同設計都好吸引好光猛

但應該改善一吓,就係餐廳內氣氛

其實我哋係個叻叻食客,見你哋有客等位,會自動自覺快D食比番張枱你,見你哋忙唔會要你哋傾茶,但最想要求除咗食物質素之外,最重要提供一個舒適環境比我哋,雖然唔係鬧我哋,但就好似同我哋講一樣,好似趕我哋走,而且D同事比你鬧完,仲邊有心情招呼我哋呢?請老細三思
希望下次幫襯佢哋會改善
放鬆D啦!香港人

2010-10-08
2010-10-21 3 瀏覽
八王子係公司附近, 我成日去幫襯 (有印仔card為証) , 有時仲介紹俾d客拉麵好味, lunch set $35, 8款拉麵 選一, 包小食一款 同埋drink (凍飲+3), 好抵, 所以亦吸引左不少學生哥幫襯 (學生好似仲有折扣)食物好味, 食左成年d水準都有keep住, 問題係老闆(即拉麵師傅) 都Okay 好火, 上一次去食, 佢係拉麵拉都okay 大聲鬧個樓面同事 (個同事放太多單係drawer結果cashier彈唔到出黎), 成間鋪即時靜晒, 大家好靜咁食...今日, 我大約12:45分到, 有位, 亦唔算好多人, 叫左一個野菜拉麵 + 芥末魚柳 + 凍檸茶少冰, 佢個芥末魚柳真係好好味, 凍檸茶少冰亦真係少冰個荼咪亦好足, 拉麵我叫姐姐幫我要少麵亦有少到, (因為我胃口比較細) 約一點到, 比較多客, 有d人要等位, 老闆d脾氣又黎, 大大聲叫樓面同事帶位, 登記etc etc, 我明白生意難做, 由其lunch time 黃金時間你當然常做多幾轉客, 但係客人見到+聽到你咁樣, 會食得有d唔安樂...... 我通常都係食完埋單, 唔會霸住個位傾計左住人地做生意,

食物好味, 食左成年d水準都有keep住,

我通常都係食完埋單, 唔會霸住個位傾計左住人地做生意, 但食個lunch都唔安樂

講講下, 宜家個胃有d痛

有d失望~~~~~~
印仔card
2010-10-21
印仔card
2010-10-11 2 瀏覽
八王子去過幾次,第1次去係新開冇幾耐同幾個朋友咁岩經過,就試下啦佢地好nice,介紹我地食唔同既野 e.g 牛舌..lei個真係幾正每人叫左一碗拉面,都ok架仲有炸蠔臨走仲幫我地影左張相,貼係店內tim,哈哈之後再去,就叫左個曼魚試下,好大條,都幾好食架另外個唐心旦都好好食,我好中意但拉面既質素好似趺左過多一排,再去過,諗住比多次機會,睇下拉面會唔會有改善今次冇叫其他野,只係叫拉面但,都係麻麻地,比第1次泥食時差..有d失望~~~~~~
八王子去過幾次,第1次去係新開冇幾耐
同幾個朋友咁岩經過,就試下啦
每人叫左一碗拉面,都ok架
仲有炸蠔
臨走仲幫我地影左張相,貼係店內tim,哈哈

之後再去,就叫左個曼魚試下,好大條,都幾好食架
另外個唐心旦都好好食,我好中意
但拉面既質素好似趺左

過多一排,再去過,諗住比多次機會,睇下拉面會唔會有改善
今次冇叫其他野,只係叫拉面
但,都係麻麻地,比第1次泥食時差..
有d失望~~~~~~

2010-10-08 13 瀏覽
牛骨湯豚肉拉面面一端來見到配料海帶芽菜蔥絲菜粒落得幾重手, 個人唔係幾好蔥絲, 不過都撈均晒去食, 食完大半日都有個隻味留係口腔; 先呷一口湯, 雖然睇落去都唔係什麼清湯樣, 不過真係好清, 有淡淡既牛骨味, 同平時既至愛豬骨湯底截然不同; 可能個人口味既關係, 開始吃面時總係覺得吃拉面配呢個湯唔係咁夾. 食落好似分開湯還湯面還面既感覺; 拉面分量夠, 唔係太腍都無乜鹼水味; 豚肉可能係餐既關係只得兩塊, 不過幾好食, 入口鬆化餃子菜肉餡, 無試睇落都正常炸蠔漿厚厚地, 不過熱辣辣食都可以, 細細隻應該係珍珠蠔味道尚可

餃子
菜肉餡, 無試睇落都正常

炸蠔
餃子
炸蠔
2009-07-30
1 分鐘 (堂食)
(非會員)
2010-09-05
同朋友行油麻地永安行到8點幾, 餓就是但搵野食, 見呢間唔洗等位, 就"供"左入去食. 一坐低, 都幾好招呼. 我地叫左一碗麵同小食, 食左第一啖就已經決定要再黎幫襯.餃子釀雞翼 - 燒得好好味, d蜜糖無燶到咖哩薯餅 - 熱辣辣, 小心辣親條脷胡椒風味拉麵 - 個拉面比有公仔頭個間好味好多(仲平d添), d叉燒又"林"又好食,個胡椒湯勁好味,不過凍左後就辣左d, 加埋半隻糖心蛋, 正!!:

餃子釀雞翼 - 燒得好好味, d蜜糖無燶到
咖哩薯餅 - 熱辣辣, 小心辣親條脷
2010-09-05
  • 胡椒風味拉麵
2010-08-24 9 瀏覽
前幾日去食晚飯,6點幾,唔使等位,叫左個八王子拉面,豆腐沙拉,炸蠔,餃子釀雞翼,個拉面d叉燒幾好食,唔會"鞋",個豆腐最好食,炸蠔就ok,個雞翼就一般,有少少乾,整體都幾好,一試無妨。
2010-08-17
00 分鐘 (堂食)
八王子拉面,好味
豆腐沙拉,食到一半先記要影相..呢個好好食,凍冰冰,適合夏天食
炸蠔,炸得好脆~
餃子釀雞翼,冇餃子喺入面,但食到餃子味,都幾得意
2010-08-20 2 瀏覽
又1個夏令時間, 又1個炎熱的下午, 少爺陪著小妹無懼酷熱天氣, 徒步遠道來到8王子, 店名細小的印在門口上招純白色板的右下角, 難怪之前我們好幾次都錯過了=|午市優惠套餐, 但沒有包括小妹最想試的特濃粟米湯底的拉麵喔...本來很餓豬的小妹揚言要獨個兒吃掉1碗拉麵, 在落單時還是打退堂鼓, 淨點1碗粟米湯就好了~ 少爺就要個拉麵套餐, 味噌拉麵, 配溏心蛋。 少爺怕餓親小妹, 最後多要1客章魚燒。粟米湯首先出場~~ 的確很濃郁的粟米味, 即使裡頭多加1片鳴門卷, 但其實味道與"金寶粟米羹"實在分別不大,,,, 但10多元1碗很抵飲哇~~~拉麵未到溏心蛋送上到面前, 竹製小盤子上是1開2的溏心蛋, 賣相甚佳, 蛋黃介乎於流心與concrete之間, 室溫的感覺總比凍冰冰的好; 只是為了不讓蛋直接接觸竹器而以紫菜墊底, 沾上紫菜味的溏心蛋有點奇怪。味噌拉麵以高身白色瓷碗盛著, 雖然美觀但抹煞掉想捧著碗把湯喝得1滴不留的衝動。拉麵質感較硬身, 稍稱得上有嚼勁, 有2片薄薄日式叉燒, 沒啥味道。 後來我們都沒有把湯喝掉, 那味噌湯實在未有好味得有這個能耐。遲來的小吃章魚燒, 小妹心急夾起1粒

遲來的小吃章魚燒, 小妹心急夾起1粒就咬, 差點熨到嘴呢, 裡頭可是熱得熱氣直冒的, 外皮脆身得有點硬, 像是炸的多於燒的, 相對地餡料粉漿不夠企身, 入口糊糊的.. 真不好意思, 小妹才頂了半粒已停手,, 唯有少爺獨力解決它們,,, 吃到最後1粒,, 內裡似被掏空了的樣子,,,

是不是抱太大期望呢??? 除了粟米湯是美味的, 其他都水準平平。唉~ 有點覺得烈日當空走10幾條街來吃有點兒有值添~
"剩下空心要不要...
2010-08-13
  • 特濃粟米湯
  • 溏心蛋
2010-08-20 24 瀏覽
同左朋友黎食拉面.7點到, 唔係好多人.入坐侍應俾左兩杯水我地....好港式呀, 平時食開日本野都係俾熱茶, 仲有好濃既麥香既茶!!!我點左個野菜拉面, 湯底轉左醬油味, 原本係豬骨湯底. 朋友點左個特濃粟米拉面.另外再點左個燒牛舌粒.野菜拉面: 個湯唔夠熱, 只可以用暖黎形容, 面多湯少, 湯底味道唔夠豐富, 但有超多配菜, 有京蔥, 海帶, 芽菜, 粟米.反而主角 - 野菜就相對地唔多. 可能我食開<一平安>, 野菜拉面係成個碗面都係菜.特濃粟米拉面: 個湯濃到好恐怖, 濃既程度就好似一個未加水既粟米罐頭湯咁.味道好甜. 由於太濃, 朋友都食唔夠. 燒牛舌粒: 普通, 朋友話好似食緊午餐肉, 我唔食午餐肉既, 所以唔知係咩名. btw, 味道普通.埋單$119, 只可以講, 價錢同味道成正比.無下次!!
同左朋友黎食拉面.
7點到, 唔係好多人.
我點左個野菜拉面, 湯底轉左醬油味, 原本係豬骨湯底.
朋友點左個特濃粟米拉面.
另外再點左個燒牛舌粒.
味道好甜. 由於太濃, 朋友都食唔夠.

埋單$119, 只可以講, 價錢同味道成正比.
無下次!!
好港式既拉面
2010-08-19
2010-08-05 4 瀏覽
今日難得收早, 特登走來試下呢度既拉麵.之前都有留意過呢度既食評都唔錯, 尤其見到咁多師兄師姐貼出來既糖心蛋簡直引死人, 小弟淨係order左個特濃粟米拉麵(豬骨湯底), 當然就唔少得加錢要埋隻糖心蛋啦~呢個有博多風味既豬骨湯底其實幾岩一般人口味, 唔太濃, 岩晒一D鐘意豬骨湯底而又怕咸既食家, 不過在小弟來講, 如果個湯再濃一點就會更加好, 反而麵身就相對有少少失望, 唔係好夠爽, 一般而已.結合埋晚飯時段既價錢都尚算合理, 值得一提就係下午茶時段一個拉麵套餐包野飲都只係$26(未計糖心蛋加錢), 不過下次睇怕唔會再特登慕名而來了.
今日難得收早, 特登走來試下呢度既拉麵.

糖心蛋 (正)
特濃粟米拉麵
2010-08-05
糖心蛋 (正)
  • 糖心鹵蛋
2010-07-15 7 瀏覽
雖然店面不大, 不過企理乾淨光猛呢間野既小食類全部都好得最正係隻糖心鹵蛋, 食極都唔夠皮, 諗起都流口水呀蕃茄沙律又係勁正, 蕃茄好新鮮好juicy好開胃, 平時我絕對唔會甘樣生食個蕃茄, 但對於呢個蕃茄我毫無抵抗能力><仲有牛舌粒, 我以前聽到個名都唔想食既野, 但係佢整到細細粒, 我先肯試, 幾好食首推糖心鹵蛋!!!!
雖然店面不大, 不過企理乾淨光猛

呢間野既小食類全部都好得
最正係隻糖心鹵蛋, 食極都唔夠皮, 諗起都流口水呀

蕃茄沙律又係勁正, 蕃茄好新鮮好juicy好開胃

首推糖心鹵蛋!!!!
糖心鹵蛋
鹽燒牛舌粒
燒芝士年糕
日本蜜瓜雪糕
2010-07-05 5 瀏覽
今朝放工之後林住去食d野記得fd講過佐敦有間8王子拉麵館禁就自己問下人係邊點知同我公司ok近..就走左去食本身林住叫個北x細蔥拉麵試下係咩離我就叫人離啦點知佢好有禮貌同我講話"哩款拉麵就停左好耐...唔好意思"禁佢就同我推介八王子拉麵同豚祖接麵禁我最係選左八王子拉麵因為本人未試過牛骨湯底本身都唔抱有太大期望誰不知比左一個很大的驚喜我嘩...1.個賣相幾好唔錯2.個麵個人認為軟硬剛剛好3.個d日式叉燒勁好味4.牛骨湯底好入味有濃厚既牛骨味...最重要好熱見個waiter羅住都有一個(辣)手既感覺5.溏心蛋最正個黃仲生生地勁正6.個d配菜都ok冇咩好彈最後一句:係個頭反工既朋友一定要去下...試下八王子拉麵同個牛骨湯AR
今朝放工之後林住去食d野記得fd講過佐敦有間8王子拉麵館

5.溏心蛋最正
個黃仲生生地勁正
6.個d配菜都ok冇咩好彈
2010-07-05
5 分鐘 (堂食)
紀念日
2010-07-04
今次食完之後....個感覺同上一次一樣今次同2個fd去食叫左2個麵一個小食1.元祖激辣拉麵2.玉子拉麵3.金瓜盞首先個元祖激辣拉麵係我食過最好味而係辣既拉麵我認為佢能夠做到激辣既個一點仲有個d叉燒幾禁好味肥瘦適中勁正羅其次玉子拉麵有3隻溏心蛋(最初易為係玉子豆腐)但係個麵一係我面前出我地三個就係到搶d溏心蛋因為隻溏心蛋真係好食到難以形容最後金瓜盞都ok因為本人唔係太鍾意食南瓜而服務員又極力推薦所以作出我既第一次點完唔夠8分鐘就到...食落口好甜好正食落唔似南瓜禁令我感到驚喜最更要哩3樣野食都好熱...仲要個d湯係熱到要吹真係估唔到總結:I WILL BE BACK我下次一定要飲2碗湯AR
今次食完之後....
個感覺同上一次一樣
今次同2個fd去食叫左2個麵一個小食
1.元祖激辣拉麵
2.玉子拉麵
3.金瓜盞
首先個元祖激辣拉麵係我食過最好味而係辣既拉麵
我認為佢能夠做到激辣既個一點
仲有個d叉燒幾禁好味肥瘦適中勁正羅

其次玉子拉麵有3隻溏心蛋(最初易為係玉子豆腐)
但係個麵一係我面前出我地三個就係到搶d溏心蛋
最更要哩3樣野食都好熱...仲要個d湯係熱到要吹
真係估唔到
總結:I WILL BE BACK我下次一定要飲2碗湯AR
2010-07-02
10 分鐘 (堂食)
紀念日
  • 元祖激辣拉麵
  • 玉子拉麵
  • 金瓜盞
2010-07-04 15 瀏覽
睇完comment其實我都有d驚驚地但見係公司附近我又好想試就去左啦...結果又OK波!環境唔錯la,幾乾淨,係逼左d服務都真係OK,幾快手,幾alert,當我碗拉面黎左時,個waiter主動拎左炸蒜過黎我又覺得幾好招呼不過有少少覺得係考場既感覺,個場逼,佢又成晚走黎走去,巡黎巡去overall好既我覺得食物方面八王子拉面熱的,個湯好有牛肉味,叉燒9成肉一成肥膏,但唔知係個湯牛味重左少少,令我覺得叉燒似食緊牛,得牛味個糖心蛋普通,可以再好食d既不過我覺得40幾蚊,配料可免費加,又有糖心蛋都真係OK架啦吉列蠔我一咬下去,熱親我個咀及脷,d汁bit出黎,我啞左不過味道一般,幾脆既,有蠔味,都係個句$26,差不多啦埋單$71呢個價錢,有呢種質素同服務,都公道啦
睇完comment其實我都有d驚驚地
但見係公司附近我又好想試
就去左啦...結果又OK波!

環境唔錯la,幾乾淨,係逼左d

服務都真係OK,幾快手,幾alert,
當我碗拉面黎左時,個waiter主動拎左炸蒜過黎
我又覺得幾好招呼
overall好既我覺得

食物方面
熱的,個湯好有牛肉味,叉燒9成肉一成肥膏,
但唔知係個湯牛味重左少少,令我覺得叉燒似食緊牛,得牛味
個糖心蛋普通,可以再好食d既
不過我覺得40幾蚊,配料可免費加,又有糖心蛋都真係OK架啦

吉列蠔
我一咬下去,熱親我個咀及脷,d汁bit出黎,我啞左
不過味道一般,幾脆既,有蠔味,都係個句$26,差不多啦
埋單$71
呢個價錢,有呢種質素同服務,都公道啦
2010-07-02