2023-09-25 43 瀏覽
六両三.台灣食堂 天后水星街9-11號鉅利大廈地舖G/F, Kui Lee Building, 9-11 Mercury Street, Tin Hau住港島的人有口福了, 人氣店六両三開了在天后!,六両三這家很受歡迎的台式小吃店落戶天后區,令人興奮不已。前往即食滷肉飯作為第一餐。裝修同大部份台式食店一隸樣, 都是以古早風打造, 辨認度很高。我們利用自助QR code落單,麵同飯份量可以自行選擇, 好多OPTION, 會變成每碗都可以TAILOR MADE滷肉飯$ 32 白飯以珍珠米製,每粒飯飽滿吸收滷肉汁,肉馬上就染上豐油豉油的滷味。豬肉分量平均,肉質肥瘦相間,肉香十足。點了一堆滷水, 包括$10 滷水蛋 、$28 滷肉燙青菜,很傳統古早味鹹酥雞$ 38 太經典,鹹香惹味 仲有百里香炸墨汁墨魚扒便當,有台灣灣,炒芽菜,個扒好彈牙!便當豐富仲可以加配小食。麻辣鴨血豆腐,鴨血豆腐好滑溜,辣紅油非常帶勁,辣死寶寶叫返碗糖水,桂蜜躺雪山$ 46 芋圓、紅豆、仙草凍,仲有雲呢拿雪糕,甜湯裡加了些桂花糖漿, 芋圓大粒口感煙勒朋友仔同我都感到非常飽卻不膩, 很是滿意#香港美食 #hkfood #h
六両三.台灣食堂
天后水星街9-11號鉅利大廈地舖

鹹酥雞$ 38 太經典,鹹香惹味 仲有百里香

麻辣鴨血豆腐,鴨血豆腐好滑溜,辣紅油非常帶勁,辣死寶寶

朋友仔同我都感到非常飽卻不膩, 很是滿意

#香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #restaurant #六両三 #古早 #滷肉飯
1K
2023-09-22 35 瀏覽
店名: 六両三 地址: 天后水星街9-11號鉅利大廈地舖炮台山站A出口,行5分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5今日去左天后呢間台灣嘢食飯,雖然天后出名多餐廳多好嘢食,但係因為真實在太掛住台灣嘅美食!🙈牛肉麵❤️❤️❤️❤️$77份量完全夠一個大食嘅人食!啲牛肉嘅份量都唔少😋同埋都幾厚!仲要都有包油麥菜🫣❤️紅燒湯底好香!愈食愈掛住台灣🥲🥲牛肋條麵❤️❤️❤️❤️$82牛肋條肉質鮮甜,仲要啲湯嘅味道滲晒落啲牛入邊🤪🫰🏻越食越停唔到口!🥹😋同樣都係包油麥菜,CP值好高!台灣腸 (跟餐)❤️❤️❤️❤️❤️$10見到台灣腸有配蒜頭🤓就知道呢一間嘢係一間都幾正宗嘅台灣菜!台灣腸配蒜頭🥰😘根本係絕配!滷肉燙青菜❤️❤️❤️❤️❤️$28菜嘅份量根本就係嚇親我🤣🤣真心都幾大兜下!加埋啲滷肉嘅味令到啲菜十分鮮甜👀🥰鹽酥雞❤️❤️❤️❤️❤️$38同樣道理,見到呢一個鹽酥雞係有九層塔就知道呢一間嘢真係正宗台灣嘢食😋👍🏻九層塔嘅香氣再加埋鹽酥雞鹹鹹香香咁嘅樣,食到停唔到口😌泡沫紅茶(跟餐)❤️❤️❤️❤️大大杯!見到跟餐免費即刻嗌咗嚟飲,其實跟餐嘅話都幾抵,仲要有免費嘢飲送🫨🫨紅茶嘅香氣令到我哋本身都食到滯晒,即刻解膩~泡沫綠茶(跟餐)❤️❤️❤️❤️❤️
店名: 六両三

滷肉燙青菜❤️❤️❤️❤️❤️

鹽酥雞❤️❤️❤️❤️❤️

泡沫紅茶(跟餐)❤️❤️❤️❤️

泡沫綠茶(跟餐)❤️❤️❤️❤️❤️
綠茶消暑根本就係一流!同樣都係大大杯,消滯一流🤓👍🏻
2023-09-17 27 瀏覽
好耐冇去過台灣,好掛住嗰度嘅食物,果日經過天后,見到有間台灣餐廳好似唔錯,就同朋友入咗去食😌炸墨汁墨魚扒墨魚扒炸得好香口,食落唔會好油,墨魚扒幾彈牙,切得厚薄適中👍🏻鹹酥雞鹹酥雞表面金黃,外脆內軟,炸得幾好,咬落去仲保持到雞嘅肉汁,唔會太乾身😇麻辣鴨血豆腐呢個唔會好辣,鴨血幾軟身,豆腐亦唔會太老😙古早味厚切排骨便當豬扒好厚身,伴碟仲有香腸、滷水蛋、醃蘿蔔、椰菜、芽菜,飯用咗珍珠米,食落好有火車便當嘅風味👅百頁豆腐、滷甜不辣 、涼拌小黃瓜第一次食百頁豆腐,係好味嘅,印象非常深刻。甜不辣個質地又係我鐘意嘅,個汁好好味,小黃瓜就不過不失,好開胃🥒荔枝蜜仙草荔枝球芋圓香草冰淇淋呢個荔液滿白峰充滿荔枝味,又唔會好甜,仙草加埋荔枝球口感好豐富,三色芋圓好軟身又Q彈,加埋雲呢拿雪糕一齊食令人喜出望外,套餐追加只係$28,真係超級抵食😊飲品冬瓜茶同荔枝蘆薈烏龍都唔會好甜,而且夠冰凍,完全係台灣夜市嘅口味🇹🇼餐廳價錢合理,質素高,下次有機會會再幫襯😆

炸墨汁墨魚扒

麻辣鴨血豆腐
呢個唔會好辣,鴨血幾軟身,豆腐亦唔會太老😙

古早味厚切排骨便當

百頁豆腐、滷甜不辣 、涼拌小黃瓜

荔枝蜜仙草荔枝球芋圓香草冰淇淋

飲品

餐廳價錢合理,質素高,下次有機會會再幫襯😆
放工冇住家飯食,就同朋友黎到炮台山食台式餐廳:六両三😋我試咗佢哋嘅紅燒牛肉麵牛肉麵嘅湯底濃郁,牛肉軟嫩多汁,麵條彈牙有咬口值得一讚🥰紅燒牛三寶拼盤係一道減少碳水化合物嘅絕佳選擇,牛腱、牛筋同牛肋條都好出色牛腱肉鬆軟多汁,牛筋彈牙有嚼勁,牛肋條肉質鮮嫩多汁每一口都散發濃濃嘅牛肉風味,呢啲美味嘅牛肉料理展現咗台灣獨特嘅煮食技巧同風味😋台灣香腸都非常好味!台灣香腸嘅獨特香氣同滿滿油香既口感實在超級美式同港式雞肉腸太多!❤️我地亦試咗茘枝蘆薈鳥龍同凍檸檬紅茶兩樣都好解渴🥳最後再叫左個甜品荔枝蜜仙草芋圓雲尼拿雪糕都係經典台式口味其中芋圓特別要讚,唔會太粉,質感夠彈!😋另外一提,呢到服務亦非常周到,員工好有禮貌,食飯既氛圍輕鬆愉快❤️
放工冇住家飯食,就同朋友黎到炮台山食台式餐廳:六両三😋

我試咗佢哋嘅紅燒牛肉麵
牛肉麵嘅湯底濃郁,牛肉軟嫩多汁,麵條彈牙有咬口
值得一讚🥰

紅燒牛三寶拼盤係一道減少碳水化合物嘅絕佳選擇,
牛腱、牛筋同牛肋條都好出色
牛腱肉鬆軟多汁,牛筋彈牙有嚼勁,牛肋條肉質鮮嫩多汁
每一口都散發濃濃嘅牛肉風味,
呢啲美味嘅牛肉料理展現咗台灣獨特嘅煮食技巧同風味😋

台灣香腸都非常好味!

我地亦試咗茘枝蘆薈鳥龍同凍檸檬紅茶
兩樣都好解渴🥳

最後再叫左個甜品
荔枝蜜仙草芋圓雲尼拿雪糕
都係經典台式口味
其中芋圓特別要讚,唔會太粉,質感夠彈!😋

2023-09-11 501 瀏覽
今日黎開炮台山搵朋友食飯,見呢間台式小店價錢幾抵喎。我地接近8點黎到都仲有好多人食緊,所以就試下佢啦。打開Menu發現款式都真係幾多,而且重點係好平啊😆可以大吃特吃了做吃貨了~三寶牛肉麵($95)三寶由牛筋、牛腩同牛𦟌組成,相對係啲貴少少的牛部位。紅燒湯麵仲可以好客製化😂由湯的濃度、配菜同麵量都可以自己揀,幾細心。我地嗌左正常濃度,如果想冇咁重口味可以嗌淡啲。三款牛份量同味道都OK,幾軟腍。留肚嗌小食甜品的話,記得少麵~(+$8)滷甜不辣甜不辣口感幾特別,非常煙韌,好似食緊麻薯咁炸墨汁墨魚扒($48)出色🩷墨汁幾有Gimmick, 炸得香脆,入面好有墨魚味,仲有墨魚粒增加口感🫶🏻正台灣香腸($33)大推🤤台灣香腸係冇得輸,呢個價錢估唔到份量有咁多,超級過到口癮啊🤩加埋大量蒜片,食得好爽炸黃金地瓜條($33)上面襯熱就要快啲食,腍左口感冇咁好的。地瓜條香甜,食到隱隱約約的九層塔香味鹽酥雞($38)呢個份量都係好抵食😳好多九層塔,好似炸雞粒咁,細細舊一啖一舊,好香口桂蜜躺雪山($28)呢個甜品真係超邪惡😝絕對係甜品控同嗜甜一族的摯愛。跟餐只係加$28咋😱大大兜,有齊桂花蜜紅豆、仙草、雙色芋

三寶牛肉麵($95)

(+$8)滷甜不辣
甜不辣口感幾特別,非常煙韌,好似食緊麻薯咁

炸墨汁墨魚扒($48)

台灣香腸($33)

炸黃金地瓜條($33)

鹽酥雞($38)

桂蜜躺雪山($28)

呢個甜品真係超邪惡😝絕對係甜品控同嗜甜一族的摯愛。跟餐只係加$28咋😱大大兜,有齊桂花蜜紅豆、仙草、雙色芋圓同大大舊香草雪糕,真係好滿足

薑母茶(跟餐+$8)
杞子桂花蜜($20)

所以我地飲品都嗌番啲清少少的,小食類實在太抵食太吸引喇😋不妨嗌多啲Share食

2023-09-06
$155.5 (晚餐)
  • 台灣香腸
  • 炸墨汁墨魚扒
食台灣野,不外乎要唱下台語歌,隊下啤,大叫我愛台妹呢d基本野唔在講。不過「六両三」貴為人氣台灣品牌,當然要試下佢地地道台灣特產例如鐵路便當呀,紅燒湯麵呢類啦,你估台妹嗌下就有咖啦咩,ff下好啦。👇🏻📌麵 食 -▪️ 紅 燒 三 寶 牛 肉 麵 - $95▫️ 先黎個「紅燒三寶牛肉麵」,三寶一次過食勻牛腱、牛肋條、牛筋,湯底完全唔係味精或者牛骨粉呢d味道,熬出黎既牛香味相當濃郁,牛筋夠腍滑,牛肋條煙韌有彈性,牛腱有咬口,加8蚊有一隻溏心蛋,夠哂滑溜,加多10蚊食埋台灣香腸,燒得夠惹味的,食落質感軟硬適中,好食。▪️ 麻 醬 麵 - $48▫️ 我fd就試左個「麻醬麵」,呢個拌麵用麻辣醬同埋花生醬撈埋一齊,食落麻辣味突出,加上面頭大量青瓜絲營造到唔會好膩既感覺,麵條夠爽彈,加加8蚊仲有滷甜不辣,口感似韓國年糕咁,幾軟糯,跟餐餐飲只需要12蚊有埋杯荔枝烏龍,唔錯。📌小 食 -▪️ 麻 辣 鴨 血 豆 腐 - $48▫️ 最後整多個小食「麻辣鴨血豆腐」過下口癮,鴨血夠濃香嫩滑,豆腐吸收哂辣汁精華,夠哂惹味!📌甜 品 -▪️ 荔 液 滿 白 峰 - $28 ▫️ 呢個甜品「荔液滿白峰」亦有驚喜,份量相當之大,芋
食台灣野,不外乎要唱下台語歌,隊下啤,大叫我愛台妹

呢d基本野唔在講。不過「六両三」貴為人氣台灣品牌,

當然要試下佢地地道台灣特產例如鐵路便當呀,紅燒湯麵呢類啦,

你估台妹嗌下就有咖啦咩,ff下好啦。👇🏻

📌麵 食 -
▪️ 紅 燒 三 寶 牛 肉 麵 - $95
紅燒三寶牛肉麵

▫️ 先黎個「紅燒三寶牛肉麵」,三寶一次過食勻牛腱牛肋條

▪️ 麻 醬 麵 - $48
麻醬麵

▫️ 我fd就試左個「麻醬麵」,呢個拌麵麻辣醬同埋花生醬撈埋一齊,
食落麻辣味突出,加上面頭大量青瓜絲營造到唔會好膩既感覺,

麵條夠爽彈,加加8蚊仲有滷甜不辣,口感似韓國年糕咁,
滷甜不辣

幾軟糯,跟餐餐飲只需要12蚊有埋杯荔枝烏龍,唔錯。

📌小 食 -
▪️ 麻 辣 鴨 血 豆 腐 - $48
麻辣鴨血豆腐

豆腐吸收哂辣汁精華,夠哂惹味!

📌甜 品 -
▪️ 荔 液 滿 白 峰 - $28
荔液滿白峰

▫️ 呢個甜品荔液滿白峰」亦有驚喜,份量相當之大,
芋圓、地瓜圓味道濃郁,口感煙煙韌韌,仙草凍口感滑溜,
仲有荔枝味爆爆珠,跟餐只需要$28蚊就有得食,抵!
2023-09-09
15 分鐘 (堂食)
滷甜不辣
2023-09-04 47 瀏覽
昨日放工, 約左朋友去食飯。呢間主打台灣菜餐廳, 係觀塘和尖沙咀都有分店。上次經過尖沙咀分店, 已經好多人排隊。我哋今次去天后分店, 可能時間尚早, 餐廳唔多人, 坐得好舒服。我哋今次試左牛筋牛肉面, 湯底好濃, 牛筋淋身入味, 另外加左糖心蛋, 食落有流心效果。餐廳既小食如百葉豆腐, 配合特製醬汁食好開胃。最後叫左甜品, 芋圓煙韌配搭雪糕和仙草食, 十分消暑。總括來說, 以台灣餐廳來說, 佢算有幾多菜式選擇, 味道亦唔錯, 晚餐食亦有套餐選擇。

• 台灣牛肉面
  • 桂蜜躺雪山
2023-09-03 40 瀏覽
平時行經尖沙咀都有見過呢一間餐廳,今日天后都有,所以同朋友行咗入去,又一間轉左用電話落單。紅燒牛肉麵(+$8加糖心蛋): 轉左電話落單之後發覺原來湯底都可以揀正常或者濃湯嘅,試咗後者,感覺相比出邊嘅清湯係濃咗少少,但係又唔算特別太搶味,飲落清甜。牛肉有七至八塊,而且仲有少少菜伴碟添。滷肉飯(汁另上)($32): 同樣都係可以揀多汁或者正常,揀咗另上想睇吓會係點,純粹係多咗一碟汁。滷肉肥瘦分明,而且比例一半肥一半瘦加埋飯粒食落去好滿足!醬汁亦都唔會過鹹,幾好。鹹酥雞(唔辣)($38): 我哋兩個人食,本身覺得叫咗兩個主菜可能會唔夠,所以叫咗三樣小菜。必叫鹹酥雞,真係做到台灣嗰一隻炸漿,係食得出有一粒粒炸脆,鹹度都啱啱好,出色。滷肉燙青菜($28): 有滷肉飯嘅汁喺上面,相比起滷肉飯,佢嘅滷肉會比滷肉飯較瘦,無咁多肥膏。炸甜不辣($33): 大概有八塊,呢度做得比較薄身,而且可能重手左,所以上面個幾塊會俾較咸,如果可以將調味擺喺碟隔離嘅話會更加好。飲品:跟餐嘅檸檬紅茶走甜($8),同埋另叫杯芽烏龍奶茶走甜($23),自己對杯芽情有獨鍾,所以去到台灣餐廳都會叫嘅,其實本身冇乜味,但係感覺加咗

飲品:跟餐嘅檸檬紅茶走甜($8),同埋另叫杯芽烏龍奶茶走甜($23),自己對杯芽情有獨鍾,所以去到台灣餐廳都會叫嘅,其實本身冇乜味,但係感覺加咗會健康啲😂

總結:兩個人食都係大概人均$100左右就有咁多餸,而且份量都好多,味道又相宜,絕對係抵食之選。
2023-08-31 37 瀏覽
今日收工朋友帶我黎到天后既呢間 六両三 係台灣菜呀😋 淨係門口都已經好有台灣既味道~ 坐低就scan code 全自助落單 圖文並茂 勁方便 好多選擇呀😋 睇完揀好就落單嚕~ 先黎跟主食既飲品~ 白桃烏龍 +$10 成個茶包有好濃既烏龍茶味 再加上淡淡白桃味 好清香😌 小黑糖珍珠奶茶 +$15揀左烏龍茶底同埋無糖 飲開無糖既我覺得呢間既珍珠甜度岩岩好 煙韌度都係 大推呢杯👍🏻 麻辣乾拌麵 $48呢個辣得好過癮呀🤩 揀左粗麵 每條麵都掛到汁 好正😋 滷肉飯 $32呢個都係必點😋 滷肉肥瘦均勻 米飯軟硬適中 撈埋一齊勁好食!再追加左隻溏心蛋$8 都係好好食🥹 牛肉麵 $77一上枱果下真係超香😍 湯濃牛肉紋路靚又有牛味 粗麵彈牙 好好食!都追加左隻溏心蛋$8 炸黃金地瓜條 $33熱辣辣又酥脆酥脆 真係炸緊蕃薯🍠 炸粉唔多 很好👍🏻 鹹酥雞 $38炸得好香脆 呢個揀左辣 調味調得岩岩好 辣辣地更加有台灣既感覺😌 桂蜜躺雪山 +$28最後梗係要食個甜品啦😬 芋圓煙韌 仙草滑捋捋 紅豆煮得綿密甜甜的 加埋有桂花味嘅雪糕一齊食~ 整體來講 呢間六両三 環境舒適 店員態度好好 食物質素高 真係比到

先黎跟主食既飲品~

白桃烏龍 +$10

炸黃金地瓜條

鹹酥雞 $38

桂蜜躺雪山 +$28
桂蜜躺雪山

整體來講 呢間六両三 環境舒適 店員態度好好 食物質素高 真係比到台灣既味道我🥹 一定會再黎!
小黑糖珍珠奶茶
麻辣乾拌麵
滷肉飯
牛肉麵
炸黃金地瓜條
桂蜜躺雪山
2023-08-31 24 瀏覽
三寶牛肉麵 (牛腱、牛筋、牛肋條)有原味和麻辣味二款,自己較喜歡原味,可以飲得出牛肉湯底,麻辣味的辣有點蓋過牛湯而失去了食台灣面的原意~牛肉麵相當豐富!一大盤冒著熱氣的大麵條一端上來,我就口水直流了!湯底是偏清淡口的~吃多了也不會膩~牛腱子肉燉的剛剛好,越咀嚼越香!味道是絕對對得起它的價格的!麵條可以選粗面或細麵,這次點的粗麵,台灣正宗的麵條,超級彈牙,滿滿一大碗真的滿足了,食量細的可以選少麵

牛肉麵相當豐富!
牛腱子肉燉的剛剛好,越咀嚼越香!
味道是絕對對得起它的價格的!
2023-08-30 21 瀏覽
這間台式小食餐廳,餐廳的牆搭配著木質桌椅和古色古香的台灣風格裝飾品,營造出溫馨而又傳統的氛圍。蕃茄紅燒炸花枝蝦扒幼麵。這香氣迷人,一上桌便散發出撲鼻的蕃茄和紅燒醬的香味。炸花枝蝦扒的外皮金黃酥脆,一口咬下去,彈牙的口感立即擴散在口腔中。幼麵則煮得剛好有嚼勁,與醬汁充分融合,為整道小食增添了一絲彈性和濃郁的味道。涼拌小黃瓜清新爽脆,以醋、醬油和微量的辣椒調味,帶來一股微妙的酸辣風味,給人一種煥然一新的感覺。涼拌麻辣牛展頭則是將鮮嫩的牛展頭切成薄片,加入獨特的麻辣調味料和花生碎搭配而成,口感鮮美且帶有微辣的刺激感檸檬綠茶。茶香和檸檬的酸甜交織在一起,形成了一種令人愉悅的平衡。

2023-08-29 223 瀏覽
去完會展,想食台灣嘢,就過咗嚟呢間。好耐冇食過,今日再試吓。裝修充滿台灣感覺🤣。叫咗碗牛肋條麵,因為本身唔鍾意食筋,所以鍾意就咁嗌肉類。可以加錢配小食,如果唔係既話每樣都想食嘅時候就眼闊肚窄食唔晒。$82牛肋條幼麵面+$5麻辣湯+$8溏心蛋+$8滷甜不辣+$10台灣香腸加錢要咗麻辣湯,糖心蛋,甜不辣,香腸。每份小食都有三至四塊,性價比高。糖心蛋超級流心,甜不辣有口感,香腸煎得好香。本身鍾意食幼麵條,覺得個幼麵煮得幾好,唔會淋晒。個湯底好濃郁,一上枱已經聞到好香。牛肉份量都好多,大概有四至五條,啖啖肉。跟餐+$10 白桃島龍(無糖)跟餐加$10好抵,有原個茶包,白桃香味濃郁。$23 蜂蜜檸檬唔係得檸檬糖漿,有兩片檸檬,感覺呢一餐冇咁邪惡。$38鹹酥雞小食叫咗個鹽酥雞,仲有九層塔,有種去咗夜市嘅感覺,鹽酥雞都揸得脆卜卜。跟餐+28 荔液滿白峰另外而家跟餐可以加個甜品,呢個淨係個名都好有詩意🤣。有滑嘟嘟嘅仙草,雲呢拿雪糕,大大粒三種口味芋圓,仲有荔枝味爆爆珠,一咬落去荔枝嘅香味爆出嚟。

$82牛肋條幼麵面
+$5麻辣湯
+$8溏心蛋

+$8滷甜不辣
+$10台灣香腸
溏心蛋
滷甜不辣, 台灣香腸

跟餐+$10 白桃島龍(無糖)
跟餐加$10好抵,有原個茶包,白桃香味濃郁。
白桃島龍(無糖), 蜂蜜檸檬

$23 蜂蜜檸檬

唔係得檸檬糖漿,有兩片檸檬,感覺呢一餐冇咁邪惡。

$38鹹酥雞

鹽酥雞

跟餐+28 荔液滿白峰

溏心蛋
滷甜不辣, 台灣香腸
白桃島龍(無糖), 蜂蜜檸檬
2023-08-28 32 瀏覽
今晚是朋友推薦吃炮台山這間台式料理餐廳「六両三」,餐廳以木紋裝飾設計,牆壁上更有台灣特式小吃的插畫。餐廳播放着台灣的流行曲,座位間又坐得舒服,感覺休閒寫意。跟朋友一人一碗番茄紅燒湯麵,濃濃的番茄湯味,帶有番茄蓉,味道酸酸甜甜很開胃。配料有洋蔥、蔥和滷蛋。粗麵麵底厚身,有咬口,份量都幾多。豬頸肉切片,份量多。墨汁墨魚扒做得非常出色,外面炸得香脆,咬落去有大大粒的墨魚肉,口感豐富。台灣香腸 煎得又香又惹味,配生蒜片一起吃更香口。炸墨魚丸,口感彈牙又有咬口。荔枝蜜仙草荔枝球芋圓冰淇淋跟餐+$28跟餐必加,價錢絕對抵食又大份。仙草帶有香草味道,入口滑。荔枝波波很清甜,配煙煙韌韌的芋圓和雲呢拿雪糕,非常好吃。

豬頸肉切片,份量多。

台灣香腸
煎得又香又惹味,配生蒜片一起吃更香口。

炸墨魚丸,口感彈牙又有咬口。

荔枝蜜仙草荔枝球芋圓冰淇淋跟餐+$28
2023-08-21 33 瀏覽
周末飞台湾,先提前吃个台湾菜预热一下这家店在我的list里很久了,主打一个好吃还不贵,约上朋友直奔天后,打卡这家台式料理点的菜都炒鸡好吃(包括凉拌黄瓜这样的小菜,酸甜辣简直不要太开胃!最喜欢的必须是台湾香肠,肉馅扎实,有点点甜口,搭配蒜片,辛辣解腻,吃得停不下来!唯一的不好是吃完不能张嘴,味儿太大了,推荐推荐店名:六两三地址:天后水星街9-11号鉅力大廈地铺营业:11:30-21:00人均:$100-150
周末飞台湾,先提前吃个台湾菜预热一下

店名:六两三
地址:天后水星街9-11号鉅力大廈地铺
营业:11:30-21:00
人均:$100-150
係香港有三間分店 分別係觀塘、尖沙咀同天后 今次到訪天后分店 食物份量足 味道不錯💛▫️三寶牛肉麵 ($95, 另加$8糖心蛋)三寶有牛腱、牛筋同牛肋條 份量十足 三款都炆得好入味 牛肋條好軟腍 湯底係紅燒湯 order時有得選擇標準、淡或濃郁 今次簡左標準 帶牛味濃香 麵質亦可以簡粗麵或幼麵 簡左幼麵 食落少少似上海麵質感 ▪️滷肉飯 ($32)超滿的滷肉 有得選擇多汁🤩滷肉係半肥瘦 好惹味香口 撈飯超正▫️鹹酥雞 ($38)炸粉不厚 肉質嫩滑 外脆內嫩 鹹鹹辣辣 好惹味🤪▪️炸澎湖花枝丸 ($35)花枝丸大大粒 有別於平常食到既味道 咬落有花枝粒在內 口感好特別▫️滷肉燙青菜 ($28)青菜上淋上滷肉及滷水汁 令青菜更入味香口🥬▪️百香QQ綠茶 ($26)飲品好Fresh 內有百香果粒及QQ增加口感🥤.▫️荔枝烏龍 ($12)麵餐可以優惠價購入 荔枝烏龍甜度適中 幾清新🤩🤩

▫️三寶牛肉麵 ($95, 另加$8糖心蛋)

▪️滷肉飯 ($32)

▫️鹹酥雞 ($38)
炸粉不厚 肉質嫩滑 外脆內嫩 鹹鹹辣辣 好惹味🤪
▪️炸澎湖花枝丸 ($35)

▫️滷肉燙青菜 ($28)
青菜上淋上滷肉及滷水汁 令青菜更入味香口🥬

▪️百香QQ綠茶 ($26)
飲品好Fresh 內有百香果粒及QQ增加口感🥤
▫️荔枝烏龍 ($12)
麵餐可以優惠價購入 荔枝烏龍甜度適中 幾清新🤩🤩