2014-09-18 1675 瀏覽
一要出街食晚飯多數都會黎加拿大食街坊價得黎質素唔差 成家都鐘意食今次就第一次食沙律呢個燒牛肉鮮果沙律望落乾身但其實好juicy!有成3塊牛肉所以即使係沙律底都唔會話唔夠飽沙律係主薯仔沙律混有椰果 感覺都幾fresh至於生果呢 一樣都係好juicy 一咬就流果汁 唔係擺耐左又乾又無味嗰種由於係9點左右先至食人唔太多一直好鐘意餐廳既裝修 有氣氛亦都坐得舒服有機會一定要黎試下~
一要出街食晚飯多數都會黎加拿大食
街坊價得黎質素唔差 成家都鐘意食
今次就第一次食沙律
燒牛肉鮮果沙律
呢個燒牛肉鮮果沙律望落乾身但其實好juicy!

有成3塊牛肉所以即使係沙律底都唔會話唔夠飽
沙律係主薯仔沙律混有椰果 感覺都幾fresh
由於係9點左右先至食人唔太多
一直好鐘意餐廳既裝修 有氣氛亦都坐得舒服
有機會一定要黎試下~
2014-09-09
燒牛肉鮮果沙律
2014-08-11 1169 瀏覽
一直都聽人講話加拿大餐廳又平水準又唔錯既今日終於同d fd一齊去食我同fd六點就到,位都唔洗等就入得我地都叫左set dinner我叫左個牛扒肉飯,我個fd就叫左鐵板牛扒麵個人覺得牛扒既質素一般般,太過韌,又唔夠鮮味,味道方面冇乜驚喜而價錢方面都幾抵,餐包餐湯主菜野飲甜品加埋都係$68,仲要食得好飽Btw,甜品雪糕配蛋糕唔錯
一直都聽人講話加拿大餐廳又平水準又唔錯既
今日終於同d fd一齊去食
我同fd六點就到,位都唔洗等就入得
我地都叫左set dinner
我叫左個牛扒肉飯,我個fd就叫左鐵板牛扒麵
Btw,甜品雪糕配蛋糕唔錯
2014-08-10
2014-07-26 1099 瀏覽
去西寶城行街路過此餐廳,見晚餐牌不算貴有舊式西餐廳裝修所以一試, 六點入去有卡位.想不到這加拿大餐廳的裝修和鐵達尼有關. 味道的參考請看附圖.總結係味道尚可,如路過此地,這平價的餐廳應可為你帶來滿意的一餐.
題外話/補充資料: 打此篇字之際餐廳附近有地盤,晚上來應會較寧靜舒適 打這篇係因為香港愈來愈少此類舊式西餐廳,覺得係好東西所以盡力表揚一下
2014-07-23
慶祝紀念
紀念日
芥末蜜糖燒德國咸豬手
蒜蓉包(跟餐)
2013-11-24 782 瀏覽
加拿大一向都是抵食大件而味道也不錯~ 今日行過見佢的dinner set 係肉眼扒, 所以又偷懶一晚出街食dinner~ 一如以往, 這麼的紅湯是很足料的, 味道也很好, 相反白湯像加味精的面粉湯, 所以我地一定要紅湯喇~不負所望, 這個湯大大碗, 微酸的湯配上牛油蒜泥多士(一人2件), 味道很好呢~ 主菜是牛扒, 這個價錢的牛扒都預左係用梳打粉"拿"過的, 幸好這牛不是拿得很利害, 牛還是有牛味的~ 這個價錢算是不錯的~~ 另外, 晚餐還包括餐飲和朱古力蛋糕配雪糕, 都不錯呢~
紅湯, 足料
肉眼扒配薯菜
另外, 晚餐還包括餐飲和朱古力蛋糕配雪糕, 都不錯呢~
2013-11-24
1 分鐘 (堂食)
紅湯, 足料
肉眼扒配薯菜
  • 紅湯 足料
2013-05-13 586 瀏覽
跟公司出外工作而來到了久違了的西環一帶,老細又細心地問我有甚麼地方好食? 我們行在石塘咀,然而一些酒店的選擇被否決了,我們就行入了山道,找來這一間古舊的加拿大餐廳。這加拿大餐廳,古色古香,完全是我們年少時見過的香港式豉油西餐廳的風格。可是,這餐廳沒有保留以前的高尚感,加拿大餐廳在歲月的摧殘下,以成為了一間買30幾40元西餐的平民西餐廳。在港式豉油西餐廳用餐,羅宋湯仿佛成為了必叫的東西,而這加拿大餐廳的羅宋湯,味道比較淡,材料也不足,只有湯水及少量的菜,味道未夠理想。 原隻南瓜焗牛柳飯,的確是原隻南瓜釀飯地上,非常之可愛亦非常之有氣勢。原隻連瓜肉,再釀入香飯,加上芝士同牛柳條,未食已令人感覺十分之香口,而且味道十分有層次感,先是牛柳同芝士的濃烈香味,再者是飯的米香,食到底仲有南瓜肉的清甜,既好睇又特別又夠好味道。 嗜肉的我當然要一份大大的牛扒,份量有兩片,味道方面,吃得出是有醃過的。半熟的扒,肉味同豉味都濃郁,肉質上就只是一般,夠香口,夠肉,大概是西環的街坊工友所需。

老牌子,老味道,我大概可以介紹給朋友聽,我小時候食的豉油西餐,就是 EXACTLY 這一個樣子。
2012-12-19 300 瀏覽
因為此餐廳非常近屋企,所以就來吃晚飯,每晚此餐廳都爆滿,因有鐵板燒扒,意粉,羊架等,價錢相宜,不超過$100,所以很受此區人士歡迎。但是本人認為這裡的食物$50也不值,因完全感不到廚師是有心煮出來,純粹只是想你吃飽便算。我點了芝士海鮮燴意粉餐,有餐湯,有沙律,有多士及甜品。湯是周打魚湯,也有喝,多士不知是什麼怪味的,不太夾。意粉的海鮮很腥,而醬汁滿是濃郁的蒜頭味,不覺得有芝士味(本人是很愛蒜頭味,但為什麼芝士意粉只有蒜頭味?),老公點了洋蔥汁鐵板牛扒,洋蔥汁不錯,但牛扒是用蘇打粉醃過的,有著蘇打粉的"淋",實在想作嘔。甜品是意大利芝士餅,其實只是像西餅,不知所謂。我全部只吃了兩口,覺得超浪費,但真的吃不下。也不會再來了。

甜品是意大利芝士餅,其實只是像西餅,不知所謂。

我全部只吃了兩口,覺得超浪費,但真的吃不下。也不會再來了。
我家住西還,所以成日會去幫櫬加拿大餐廳...新年後放工如常去幫櫬呢間餐廳的下午茶...呢個下午茶餐我成日食,個餐一到檯我地都呆左,塊魚柳得支叉個頭咁細塊,同以往的分量不一樣,我地同個waitress講,佢話下午茶餐係呢個分量,你講大話,我個個月都食都唔係咁既分量!!!大家睇下相就知道,佢話換過都係咁,未講完就連個魚柳餐入左廚房,唔夠半分鐘就出黎話換左啦,都係咁,你又講大話,要炸魚柳都要幾分鐘,當時餐廳裡面的客人唔多,我唔信佢地又再炸過另外一塊,因為塊魚柳根本同之前既係一樣,即係同一塊,根本無換過!!!我覺得好過分,waitress態度非常惡劣,同佢講野都係敷衍下我.佢地塊魚柳仲細個大家樂,加左價過左年d態度仲咁差...!!!我以後下午茶都係幫儭番對面間餐廳,至少人地價錢同食物分量係成正比~~~
我家住西還,所以成日會去幫櫬加拿大餐廳...
新年後放工如常去幫櫬呢間餐廳的下午茶...
呢個下午茶餐我成日食,個餐一到檯我地都呆左,
塊魚柳得支叉個頭咁細塊,同以往的分量不一樣,
我地同個waitress講,佢話下午茶餐係呢個分量,
你講大話,我個個月都食都唔係咁既分量!!!
大家睇下相就知道,佢話換過都係咁,
未講完就連個魚柳餐入左廚房,
唔夠半分鐘就出黎話換左啦,都係咁,
你又講大話,要炸魚柳都要幾分鐘,
當時餐廳裡面的客人唔多,我唔信佢地又再炸過另外一塊,
因為塊魚柳根本同之前既係一樣,即係同一塊,根本無換過!!!
塊魚柳細到得支叉個頭咁細,不能接受!
2012-01-26
2011-10-20 156 瀏覽
成間餐廳好殘舊好污穢又有陣味懷舊午餐$28,連餐湯和飲品。羅宋湯大大碗,材料豐富,但味道稍嫌不夠濃郁;燒豬頸肉野菜飯,好大碗但碗飯凍冰冰,豬頸肉唔新鮮,好似隔夜的,好難食;野菜是燒烤過的洋蔥、椰菜和金菇,但全部都係燒憹咗的雖然平但真係接受唔到囉,以後都應該唔會再來。
成間餐廳好殘舊好污穢又有陣味

懷舊午餐$28,連餐湯和飲品。
羅宋湯大大碗,材料豐富,但味道稍嫌不夠濃郁;
野菜是燒烤過的洋蔥、椰菜和金菇,但全部都係燒憹咗的

雖然平但真係接受唔到囉,以後都應該唔會再來。
2011-08-13 202 瀏覽
I lived in SYP for more than 20 years. Even though I have moved away, I always think of this restaurant when I want to eat Portugese Chicken.I love Portugese Chicken so much than I have been 'hunting' over and over, at first, I think Amy's Kitchen one is great, but I have been served 'raw' chicken twice there before.Canada Restaurant's Portugese Chicken is still now 'Number 1' in my heart.Yesterday was my birthday and I went there with my friends.When we arrived, it was already 8:00 pm, thanks

When we arrived, it was already 8:00 pm, thanks God, after getting seated, the door was FULL OF PEOPLE (more than 6 waiting).

This was the third time I ordered that dish.

The chicken is nicely cooked, more importantly, the source is excellent.
I shared some with my friends, they both said it is nicely cooked.
The potatoes were tender and full of the portugese source.
The chicken was well cooked, not too raw nor over-cooked. Though it was still 'fozen chicken', it was juicy and the chicken skin was fried before baked.

To tell you how well this dish is, here's one incident.
When I have nearly finished half of the dish, the family sitting nearby asked the waiter what dish it was and they said it was very attractive and seems very yummy.

We have also ordered baked ice-cream moutain as dessert, it is great too!

For those who liked Portugese Chicken, I ensure you will fall in love with it in this restaurant.
And for those who always go to Canada Restaurant, you can try this dish.
I hope after building the MTR station nearby in 2012, this restaurant will still exist here.
Anyone who like Portugese Chicken, I hope you can share more about your good experience in other restaurant as I really love it a lot!
2011-08-12
慶祝紀念
生日
  • Baked Portugese Chicken Rice
  • Baked Ice-cream mountain
2011-04-15 94 瀏覽
放工同女朋友黎撐檯腳鋸扒 幾經波折坦白而言,服務好 又要坐得舒適,哩度一定唔適合你!特點? 就係夠經濟 份量多 懷舊裝修餐湯普通 餐包烘得都唔錯頭盤: 鮮墨魚/帶子野菜(香芒)沙律用料都叫新鮮,入口開胃~ 但係上碟唔係芒果主菜:紐西蘭牛排 叫七分熟 但係我估得一半至於甜品:意大利芝士餅火焰雪山= 理論上上枱時係著住火 不過今次唔係著住火........有些失望~ 味道就見人見致 太啖味 冇咩特色

放工同女朋友黎撐檯腳鋸扒 幾經波折
坦白而言,服務好 又要坐得舒適,哩度一定唔適合你!
特點? 就係夠經濟 份量多 懷舊裝修

餐湯普通 餐包烘得都唔錯

頭盤:
鮮墨魚/帶子野菜(香芒)沙律
用料都叫新鮮,入口開胃~ 但係上碟唔係芒果

主菜:
紐西蘭牛排 叫七分熟 但係我估得一半

至於甜品:
意大利芝士餅
2011-04-12
2011-03-29 79 瀏覽
特餐 $65 蒜蓉包熱辣辣 , 脆卜卜 , 超好味 忌廉湯淡如水 , 無咩特別 燒羊扒拼海大蝦大大碟 , 仲跟飯或意粉 , 味道算一般 甜品細細件蛋糕及雪糕球 咖啡一樣淡如水這價錢算係咁 , 唔可以話難食 , 不過以前好味好多
特餐 $65

蒜蓉包
熱辣辣 , 脆卜卜 , 超好味
忌廉湯
淡如水 , 無咩特別
燒羊扒拼海大蝦
大大碟 , 仲跟飯或意粉 , 味道算一般
甜品
細細件蛋糕及雪糕球
咖啡
一樣淡如水

這價錢算係咁 , 唔可以話難食 , 不過以前好味好多
2011-03-27
5 分鐘 (堂食)
  • 蒜蓉包
只知此餐廳在西區都有3間, 反而一次都沒有造門登訪, 今次由於老友結婚, 要找一地方開會, 所以就選此餐廳!入內即有侍應招呼, 坐下之後, 見到比一般西式餐廳多很多套餐選擇!小弟點了是夜晚餐, 豬扒, 石斑, 司華力腸. 盛惠52大元.豬扒, 石斑, 一般水準, (我指的是肉質, 味道還尚好, 都是那些「傳統」汁的功勞吧)司華力腸得半條 (有點取巧)不過, 大大碟, 味道不會太差, 我已經接受了 (對50多元的晚餐, 不敢奢望太多) 唯有想補充的是: 有一女侍應的服務態度奇差, 都不知道要大聲呼喊多少回, 才有反應! 而且, 還一瞼不屑的嘴臉! 為此, 我不會再去此餐廳了.希望他們明白, 有時服務質素都是用餐評分的一部分, 謝謝!
只知此餐廳在西區都有3間, 反而一次都沒有造門登訪,
今次由於老友結婚, 要找一地方開會, 所以就選此餐廳!

司華力腸得半條 (有點取巧)

而且, 還一瞼不屑的嘴臉! 為此, 我不會再去此餐廳了.

希望他們明白, 有時服務質素都是用餐評分的一部分, 謝謝!
menu
主菜
2010-10-20
2010-08-26 41 瀏覽
我們四個人,坐在卡位最後,旁邊是出菜口,收餐盤也都用丟的,很大聲,因為我們有個孕婦已經九個月了,要求換位,她們還要我們自己去跟其他客人要求,而不是她們幫我們處理,服務態度不是太好!一開始我從澳門回來,所以回程在港澳碼頭,就請住在香港的朋友上網找一下餐廳,她們也看了開飯喇,好像這家不錯,所以才想說試試,沒想到就可以這樣誇張吃完所有的東西後發現食評是真的看個人口味...我點了牛肉串燒套餐,味道不賴,是我們四人之中最好吃的肉~一個點了老板特推餐,前菜 芒果扇貝(小),普通,菜單上的魚肉是金黃透白,到了餐桌卻一點都不美味,下面的牛排,更是誇張,像是已經放了很多天的肉另一個點了紐西蘭牛排,七分熟像是全熟在一個不知道什麼特餐,也是牛排,肉像是橡皮一樣有彈性,完全咬不斷...餐湯普通,餐包還OK,甜點,正常的巧克力+雪糕很OK,她們另外加錢的芝士餅就也還OK,還有原本老闆推介的餐有融雪山,那個倒是我第一次見到,是焗蛋白,裡面有巧克力雪糕,也還不賴~所以總評就是,下次給我在選,我也不會再去光顧,人多,餐點品質差,服務態度不太好,客人沒完全離開就開始掃拖,很髒,因為朋友都還在吃呢~

我點了牛肉串燒套餐,味道不賴,是我們四人之中最好吃的肉~
另一個點了紐西蘭牛排,七分熟像是全熟

所以總評就是,下次給我在選,我也不會再去光顧
2010-08-21
5 分鐘 (堂食)
  • 甜點
2010-07-03 24 瀏覽
自從上次食左間唔好食既餐廳之後~yanci決定左都係食返d平時食開既餐廳平衡返個心理好d~西環~雖然最近開左好多新店~但係種類其實都唔多哩間餐廳係yanci平時成日食開既鋪頭~紅湯~味道唔錯~內含大量唔同種類既蔬菜~睇圖都可以見到~個包唔軟身~而且唔太熱~不過佢配既唔係牛油~而係奶油~所以一樣可以塗係上面~~不過yanci鐘意食牛油多d~吉列豬扒沙拉~滿滿一盤~睇到已經覺得好食既感覺~豬扒熱騰騰咁上黎~好好味沙拉係我鐘意既薯仔沙拉~而且有西瓜放係底~冇咁dry~洋蔥汁雞扒飯~睇相好似唔多吸引~不過個味道~唔錯~個汁~係洋蔥汁~好香既味道~之後個雞扒好滑~同我個豬扒比~雞扒滑好多~~旁邊既配菜~睇落去好似好怪咁~而且yanci食唔出佢係咩瓜但係就甜甜地~爽爽地~好味wo~
自從上次食左間唔好食既餐廳之後~
yanci決定左都係食返d平時食開既餐廳平衡返個心理好d~

西環~雖然最近開左好多新店~
但係種類其實都唔多

哩間餐廳係yanci平時成日食開既鋪頭~

紅湯~味道唔錯~內含大量唔同種類既蔬菜~
睇圖都可以見到~

不過yanci鐘意食牛油多d~

吉列豬扒沙拉~滿滿一盤~

睇到已經覺得好食既感覺~
豬扒熱騰騰咁上黎~好好味

沙拉係我鐘意既薯仔沙拉~而且有西瓜放係底~冇咁dry~

洋蔥汁雞扒飯~睇相好似唔多吸引~
不過個味道~唔錯~
個汁~係洋蔥汁~好香既味道~
之後個雞扒好滑~同我個豬扒比~
雞扒滑好多~~

旁邊既配菜~睇落去好似好怪咁~而且yanci食唔出佢係咩瓜

但係就甜甜地~爽爽地~好味wo~
湯~好味~
洋蔥汁雞扒飯~
  • 吉列豬扒沙拉
  • 洋蔥汁雞扒飯
2010-06-20 28 瀏覽
唔想煮飯, 同BB去左加拿大食dinner, 叫左個T-bone set 同個焗意粉, 仍記得佢之前個T骨又大又嫩, 點知今次...... 1. SIZE縮左水... 以前D肉有2隻女仔手咁大, 而得不但薄左, 仲細左1/4.... 2. 多左好多FAT, D荕多到呢... 切左成個字都切唔斷.... 點食呀!!!!!!幸好個味道都OK, 個SOUP同個DRINK都可以不過個DESSERT係朱朱力小CAKE, 冇ICE-CREAM... 又一失望位...至於BB個焗意粉就正常, 係個醬少左.... 係唔係通脤脤到入左次貨? 唉...
幸好個味道都OK, 個SOUP同個DRINK都可以

至於BB個焗意粉就正常, 係個醬少左....

係唔係通脤脤到入左次貨? 唉...
2010-06-18