性價比真的不錯的居酒屋,菜色大部份都是幾十元左右,而且質素都挺不錯,更有Happy Hour生啤有買一送一優惠,約上朋友一起來喝酒吃飯真不錯。鹽燒牛舌芯(72元)燒到五成熟左右,中間還是超粉嫩的狀態,吃起來又爽又嫩的,牛味特別香濃,而且吃的時候再配上炸蒜片,味道更香,口感更豐富。鹽燒雞翼(42元)雞翼燒得表脆肉嫩,鹽燒更突出雞肉香,加上檸檬汁更解膩。和風蕃茄(28元)味道非常清爽,口感脆脆綿綿的,醬汁帶點酸甜。鰻魚玉子燒(68元)厚切的玉子燒,中間放有挺多的鰻魚肉,口感非常嫩滑,玉子燒香甜有蛋香,而鰻魚提供了獨有的油香。自家製免治雞肉棒(58元)燒得表面焦香,吃的時候配上生蛋黃,味道更濃香,質感更滑,而且加了點軟骨去增加口感。脆山芋塔(32元)炸香的芋條加上了七味粉來調味,外脆內軟,挺下酒的。炸蝦天婦羅(98元)一共有五隻蝦配上炸茄子,即叫即炸的,口感酥脆,蝦肉彈牙,茄子肉嫩多汁。蟹肉甲羅燒(78元)配上生蛋和蟹肉跟蟹膏一起混合在一起,搭配上酥脆的餅乾一起吃,蟹膏味道特別香濃,蟹肉鮮甜。牛肉炒飯(108元)吃起來跟鐵板燒的炒飯差不多,都加了很多的蔥花,胡蘿蔔,雞蛋,洋蔥和牛肉去炒,炒得
鹽燒牛舌芯(72元)
鹽燒雞翼(42元)
雞翼燒得表脆肉嫩,鹽燒更突出雞肉香,加上檸檬汁更解膩。
和風蕃茄(28元)
味道非常清爽,口感脆脆綿綿的,醬汁帶點酸甜。
鰻魚玉子燒(68元)
自家製免治雞肉棒(58元)
脆山芋塔(32元)
炸香的芋條加上了七味粉來調味,外脆內軟,挺下酒的。
炸蝦天婦羅(98元)
蟹肉甲羅燒(78元)
牛肉炒飯(108元)
吃起來跟鐵板燒的炒飯差不多,都加了很多的蔥花,胡蘿蔔,雞蛋,洋蔥和牛肉去炒,炒得挺乾身,牛肉味突出,味道不錯。
炒雞爽肉(68元)
店員特別介紹不是用雞頸肉,而且再後一點的身上的那部份,肉會更多,口感亦非常彈牙多汁,配上大量的洋蔥一吃起,增添一份甜味,配上芥末也不錯。
自家製鯛魚湯(32元)
性價比很高,超大碗的魚湯,魚味非常濃,質感奶滑。
生啤(68元)
Happy Hour有買一送一,性價比不錯。
2025-05-13
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間喺銅鑼灣嘅樓上日式餐廳食晚餐🤣;呢間餐廳真係街坊價錢相當經濟實惠味道唔錯服務仲好好🤣;坐低冇耐竟然有免費小食,係「煮牛脷」同埋「漬茄子🍆」,簡簡單單出奇地好味🤣$38「瑩光魷魚漬 Marinated Firefly Squid」:瑩光魷魚🦑細細隻隻隻都新鮮而口感爽滑,漬得充滿鹹香🤣$32「昆布吞拿魚Kelp Tuna」:喺日本🇯🇵昆布吞拿魚一般都係刺身食,呢間餐廳嘅昆布吞拿魚係熟嘅,幾特別🤣$78「吞拿魚赤身(3切)Tuna Akami」、$58「油甘魚(3切)Hamachi」:赤身雖然脂肪含量低但係依然都好甘香,油甘魚就脂肪含量高當然甘香啦,赤身同油甘魚都好新鮮,充滿 umami 🤣$38「燒黒豚肉腸(2串)Grilled Kurobuta Pork Sausage」、$28「鹽燒秋葵(1串)Grilled Okra」:呢兩樣放埋一碟🤣;豬肉腸脂肪含量高好美味🤣;秋葵新鮮幾爽脆鹽燒簡單好食🤣$28「鹽/汁燒豚腩肉(1串)Grilled Pork Belly」、$36「汁燒翠玉瓜(1串)Grilled Zucchini」:呢兩樣放埋一碟🤣;翠玉瓜新鮮好多汁🤣;燒豚

$28「鹽/汁燒豚腩肉(1串)Grilled Pork Belly」、$36「汁燒翠玉瓜(1串)Grilled Zucchini」:呢兩樣放埋一碟🤣;翠玉瓜新鮮好多汁🤣;燒豚腩肉香口少少煙韌🤣

$28「鹽燒雞軟骨(1串)Grilled Chicken Cartilage」、$32「鹽/汁燒雞脾肉(1串)Grilled Chicken Thigh」:呢兩樣放埋一碟🤣;雞軟骨有少少脆口🤣;

$42「明太子沙律 Mentaiko Salad」:食食吓發覺原來冇叫沙律,但係又想食,即刻叫番嚟食🤣;明太子竟然有少少爽脆,呢個明太子沙律幾清新🤣

$128「燒油甘魚鮫 Grilled Hamachi Collar」:魚鮫黐住有好多魚肉,魚肉鮮甜,燒完之後令到 umami 更加集中🤣

$58「炒野菜 Pan Fried Vegetables 」:基本上係炒椰菜,椰菜糖分夠高,甜甜哋爽脆又幾好食🤣

$88「一口牛小排 Pan Fried Beef Ribs」:小牛扒脂肪含量適中,切成 bite -size 食得方便又過癮🤣

結尾我反傳統唔食ご飯或らーめん或うどん而食咗一隻$68「日本広島生蠔Hiroshima Fresh Oyster 🦪」:廣島蠔非常新鮮大大隻填滿個殼肉質比較爽口有淡淡嘅海水味仲加咗幾粒三文魚籽喺上邊整體非常好味道咁樣完成呢個美味晚餐🤣
飽得我哋呢🤣
2025-05-10
2025-04-09 132 瀏覽
勝手 @ 銅鑼灣為左證明記性仲ok…想confirm下呢間就係以前lunch既飯堂。 最後同靚女店員confirm左之前係百德新街開店…不過市道唔好就結業…最近再捲土重來💪🏻雖然無左舊舖既裝修…不過好期待今晚既食物朋友遲到…店員先建議捉緊happy hour (6-8pm) 酒精飲品買一送一既尾巴。 同幫朋友柯打杯黑白兩溝…自己就點杯sour朋友到左就搵店員推介下…酒盜芝士 之前唔小心試過一次有陰影 點知店員強力推介下點左…eeee爾…味道又唔錯ber。 酒盜配芝士再加青瓜好夾…鹹香得黎有d小清新。 酒盜個名既由來果然係真…真係會飲多左🍻🍻勝手鯛魚湯 飲完一啖之後…回憶返哂黎…正正就係勝手舊舖lunch打邊爐時既味道。 魚湯好香濃又鮮甜厚切牛舌芯 生熟度剛剛好…肉質爽彈juicy鹽燒白鱔 一望就知好肥美…油香重…肉質彈牙…明太子玉子 玉子好香蛋味…又夠嫩滑…配合明太子汁燒豆腐 先炸到豆腐表面香脆同多窿…汁燒時可以吸收更多醬汁更入味。 呢個豆腐外脆內嫩。雞腿肉 掃左少少teriyaki sauce 肉質好嫩滑又唔會太甜蟹膏大蝦 真係好大隻…蝦身實淨爽彈加埋蟹膏味道層次提升鹽燒豚肉蘆筍,
勝手 @ 銅鑼灣

雖然無左舊舖既裝修…不過好期待今晚既食物

朋友到左就搵店員推介下…

厚切牛舌芯 生熟度剛剛好…肉質爽彈juicy

鹽燒白鱔 一望就知好肥美…油香重…肉質彈牙…

明太子玉子 玉子好香蛋味…又夠嫩滑…配合明太子

蟹膏大蝦 真係好大隻…蝦身實淨爽彈加埋蟹膏味道層次提升

鹽燒豚肉蘆筍, 燒飯團, 燒🍍🍍 正常發揮

非常開心呢度既串燒依然保持水準

之後問店員攞個lunch menu睇下…比以前多左好多選擇。 最滾動既係保留左我最愛既行政火鍋套餐(就算唔係行政人員都可以叫)…有邊爐打又有串燒…仲有最愛既鯛魚湯底揀

• 行政火鍋
  • 鯛魚湯
  • 月見免治雞肉棒
約左一班舊同事食飯其中一位同事帶我地黎到銅鑼灣永光中心的一間居酒屋呢度可以包房 仲有K唱岩晒一大班人聚會而食物質素都相當高水準係好有日本居酒屋一班同事朋友放工後消遣既vibes//明太子沙律 $58//青瓜絲加蟹柳絲再配蟹籽粒口感清新 令人開胃 //雜錦3點刺身盛合 $158//三款刺身包括有油甘魚、池魚和吞拿魚刺身厚切 入口鮮味十足 //月見免治雞肉棒(1串) $116//雞軟骨彈牙好有口感沾上生蛋後 蛋香味濃 更加滋味 出色//鹽燒雞翼(1串2件) $48//一串有2隻雞翼雞翼燒至外層金黃香脆內裡肉質嫩滑而且鎖住肉汁灑陣鹽已經好好食 //脆櫻花蝦餅 $48//呢個有驚喜入口是滿滿的櫻花蝦味炸得好香口 食唔停口 //秘製汁燒豆腐(1件) $38//唔食豆腐既我都覺得好食一咬爆汁 外脆內軟既口感豆腐超嫩滑用醬油浸住又好入味 //原味燒飯糰 $32//燒飯糰外層香脆食落口似煲仔飯飯焦既口感加入了飯素口感更豐富 //明太子燒飯糰 $42//呢個就加左明太子 入口有點辛辣口味 //鹽燒羊架(1件) $78//羊架半肥瘦 食落羊羶味唔算勁肉質軟淋 係我最喜歡的口味同質感
約左一班舊同事食飯

//明太子沙律 $58//
青瓜絲加蟹柳絲再配蟹籽粒
口感清新 令人開胃

//雜錦3點刺身盛合 $158//
三款刺身包括有油甘魚、池魚和吞拿魚
刺身厚切 入口鮮味十足

//鹽燒羊架(1件) $78//
羊架半肥瘦 食落羊羶味唔算勁
肉質軟淋 係我最喜歡的口味同質感

2025-05-16 0 瀏覽
今次我去咗銅鑼灣一間叫「勝手」的居酒屋,入去有一大幅香港夜景既screen,燈光柔和,氣氛正🍶食物方面,冷薄平鳥冬好清新,配上少少醬油,鮮味十足,烏冬好彈牙!秘脆滑豆腐外脆內滑,口感超級好,真係食過一次就唔會忘記🥢蟹肉甲羅燒鮮美,用蟹肉蟹膏加埋蟹柳同埋鵪鶉蛋撈埋一齊食,口感豐富,超多蟹豪🦀塩燒牛舌芯真係必食!牛舌烤得啱啱好,仲好甜心咁切開左一粒粒,肉質嫩滑,鹽味剛好,配埋薯片一齊食更正😍海老天婦羅炸得金黃酥脆,仲有五大隻蝦,沾上天婦羅醬,簡直正!🍤脆山芋塔好特別,外脆內軟,口感層次多!刺身三點有帶子、大蝦同吞拿魚,刺身新鮮,味道非常好,搭配醬油wasabi ,完全無得輸🐟鹽燒手羽外皮香脆,肉質嫩滑,咬下去好滿足,雞翼出奇地好有雞味🤪自家製免治雞肉棒超好食,肉質鮮嫩,配上鮮雞蛋汁,根本停唔到!🍢脆櫻花蝦餅蝦味濃郁,餅身脆脆,好岩做開胃小食或者送酒🦐炒雞爽肉鮮嫩,炒得好香,雞爽肉好有咬口🥡汁燒白鰻燒得剛好,外焦內滑,醬汁入味,真係好正!🐍牛肉炒飯炒得粒粒分明,牛肉鮮嫩,食完真係好滿足🍚「勝手」呢間居酒屋真係唔錯,食物新鮮,服務又好,非常適合朋友聚會或者放鬆一下🎉

2025-05-05 0 瀏覽
一直都知銅鑼灣呢幢大廈好多好嘢食,今次朋友介紹嚟咗呢間居酒屋,佢話呢度嘅氣氛好好,而且價錢唔貴。一上到嚟覺得氣氛真係好好,好多人都係飲住清酒一路食,喺度傾偈大聲啲都唔怕。而且呢度仲有得唱卡拉OK,真係好適合朋友聚會啊。呢個和風蕃茄真係10分推薦,因為佢嘅賣相好靚,好適合打卡,而且食落酸酸地非常開胃,唔鍾意食蕃茄嘅我都食咗好多舊啊。第一次食炒雞爽肉,估唔到原來咁好食,佢嘅部位應該係類似雞頸肉,食落爽爽地,而且雞肉好滑,條味亦都啱啱好。呢個海老天婦羅都好出色,佢嘅蝦非常大隻,而且食落好新鮮彈牙,外脆內暖嘅感覺,做得非常出色。

• 炒雞爽肉
2025-04-27 0 瀏覽
第一次食呢間日式居酒屋🏮位於登龍街永光中心,易去易搵,仲要全部食物都好高質,欣賞👍🏻🥢和風蕃茄簡單好食清新開胃🥢秘脆滑豆腐外脆內軟👍🏻🥢昆布吞拿魚吞拿魚粒似吞拿魚乾,口感偏硬實但好入味🥢野菜天婦羅有茄子、番薯、冬菇等,天婦羅漿簿身幾香脆🥢炒雞爽肉幾爽口好食,炒得香口入味🥢自家製免治雞肉棒欣賞佢嘅擺盤,好精緻,免治雞肉有層次有口感,鐘意沾上蛋漿濕潤啲香啲🥢鹽燒手羽燒得香口,肉質細滑🥢汁燒白鳗厚身多汁好好食🥢汁燒香菇🥢鹽燒秋葵🥢冷薄平烏冬闊身咗嘅烏冬幾特別,雖然係薄身都都幾有口感,質地好滑,可以沾上蔥花蛋汁🍺威士忌梳打而家happy hour酒類有買一送一,抵飲🚩勝手 (銅鑼灣) @katte__official 📍銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓

🥢和風蕃茄
簡單好食清新開胃
🥢秘脆滑豆腐
外脆內軟👍🏻

🥢昆布吞拿魚
吞拿魚粒似吞拿魚乾,口感偏硬實但好入味

🥢野菜天婦羅
有茄子、番薯、冬菇等,天婦羅漿簿身幾香脆

🥢炒雞爽肉
幾爽口好食,炒得香口入味

🥢自家製免治雞肉棒

🥢汁燒香菇
🥢鹽燒秋葵

🥢冷薄平烏冬

🍺威士忌梳打
而家happy hour酒類有買一送一,抵飲

🚩勝手 (銅鑼灣) @katte__official
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓
  • 薄平烏冬
2025-04-21 0 瀏覽
想搵一間可以坐得耐啲嘅居酒屋,搵咗永光中心6樓呢一間勝手,夜晚六點開到凌晨三點,星期五六就開到凌晨五點㖭,啱晒成班人過嚟玩。入到去即刻俾佢嗰幅維港全景吸引著,佢係由四部Projector合併而成,夠晒香港feel。後邊仲有部卡拉OK可以俾你唱歌添。叫咗啲酒就梗係要小食啦,七味魚翅乾、蟹籽沙律、串燒呢啲都好啱餸酒。叫咗一客雞錦3點刺身盛合,刺身都新鮮有魚味。仲送咗一碗好濃味嘅魚湯俾我哋添。最令我驚喜係嗰一份秘製汁焼豆腐同汁燒鵝肝多士。豆腐外皮超級脆,入面就好水嫩入味。鵝肝煎得啱啱好,多士牛油味超級香。最後叫多個明太子燒飯團飽一飽肚。又叫一個燒鳳梨做甜品。此時此刻都飲飽食醉。總括嚟講食物質素都唔錯,係一個消遣嘅好地方。

🍴 勝手• 今次嚟到位於銅鑼灣永光中心入邊嘅勝手!入面嘅裝修幾特別 牆上面用上LED燈製作出維港嘅畫面 而另一面就一路播住歌 一路有平時唱K嘅字幕🤣 平日嘅夜晚時間 都坐滿咗人✨去到嘅時候仲做緊啤酒買一送一嘅優惠🤣前菜: 螢光魷魚漬墨魚表面帶啲爽脆感 而且味道帶啲咸香 如果嗌咗酒嘅話配酒真係一流🤣湯: 勝手鯛魚湯店員特別介紹依度主打嘅鯛魚湯🫢係由大廚首先將鯛魚煎香 然後再搓爛啲魚肉再熬製成湯 魚湯呈奶白色 飲落香濃鮮甜🥹!依度嘅火鍋仲好似係用鯛魚湯做湯底 如果用嚟打邊爐一定好好飲🥹肉類串燒: 汁燒五花腩 | 汁燒雞腿肉 | 鹽燒厚切牛舌 | 月見免治雞肉棒牛舌用上牛舌心 連平時我唔食牛舌嘅都忍唔住食多兩啖🤤五花腩肥瘦均勻 入口油脂香爆發!汁燒雞腿肉內裏燒得夠嫩滑 而另外免治雞肉棒配上生蛋後口感更加滑溜🤤海鮮及蔬菜串燒:蟹膏大蝦 | 鹽燒白鱔 | 鹽燒粟米|秘製汁燒豆腐蟹膏大蝦用上嘅大蝦先將佢煎香 然後再對半切開 塗上蟹膏🫢個人最鍾意依款 蝦肉紮實之餘 又充滿香氣🤤 鹽燒白鱔肉質夠彈牙 另外粟米本身夠鮮甜✨豆腐首先炸起 然後再配上秘製燒汁 外面係酥脆 內裏夠軟滑🥹!主食:原味燒飯團| 明
🍴 勝手

前菜: 螢光魷魚漬

湯: 勝手鯛魚湯

主食:原味燒飯團| 明太子燒飯團
飯團燒得夠香脆 外皮有啲似煲仔飯嘅飯焦🤣🤤

飲品: 葡萄梳打 | 梳打水
飲品就正正常常 絕對唔係嗰啲藥水味嘅水果梳打🙂‍↕️

🍴 勝手 (銅鑼灣)
📍 銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓
⏱️餐廳營業時間為星期一至日11:30-03:00
用餐優惠
試食活動
又到咗「今晚食乜好」嘅煩惱時間?喺銅鑼灣是但揀間居酒屋入去,環境幾舒服,店員好nice~,最鍾意佢哋牛舌同白鱔串燒🤤串燒系列- 鹽燒厚切牛舌:咬落超彈牙👅,鹽燒簡單但帶出肉香,大推✨✨- 月見免治雞肉棒:沾埋蛋黃汁好滑溜🍗,雞肉混咗軟骨,口感豐富- 鹽燒雞翼:皮脆肉嫩🔥,調味剛好,係穩陣之選- 鹽燒豚肉蘆筍:豚肉包住爽脆蘆筍🥓,解膩又清新- 蟹膏大蝦:蝦肉爽口🦐,蟹膏濃郁但唔會腥- 鹽燒白鱔:皮脆肉滑🐟,油脂香但唔膩,得兩件唔夠喉,下次會再叫✨✨- 秘製汁燒豆腐:外脆內軟🍢,醬汁甜甜哋,當小食幾唔錯- 勝手鯛魚湯湯底真係夠晒鮮甜🐟,飲落去冇味精感,仲有淡淡魚香,暖胃又舒服- 燒飯糰原味&明太子:外面燒到焦香脆口🔥,米飯軟熟,如果餡料可以再豐富啲就好食串燒最鍾意配埋生啤 Asahi🍻最近居酒屋仲做緊優惠 六點至八點 生啤買一送一 ✨ 📍地點:勝手 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓

串燒系列
- 鹽燒雞翼:皮脆肉嫩🔥,調味剛好,係穩陣之選
- 鹽燒豚肉蘆筍:豚肉包住爽脆蘆筍🥓,解膩又清新
- 蟹膏大蝦:蝦肉爽口🦐,蟹膏濃郁但唔會腥
- 秘製汁燒豆腐:外脆內軟🍢,醬汁甜甜哋,當小食幾唔錯

- 勝手鯛魚湯

- 燒飯糰

食串燒最鍾意配埋生啤 Asahi🍻
最近居酒屋仲做緊優惠 六點至八點 生啤買一送一 ✨

📍地點:勝手 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心6樓
😍銅鑼灣人氣居酒屋🍢多款串燒刺身煮物壽司🍶適合一邊飲酒一邊吹水消遣🕣仲要每日開到凌晨三點😳 適合晒夜放工/返shift嘅返工族⚠️大隻佬, 做gym, 攀石人士注意⚠️‼️做到10下引體以上,餐廳有嘢送‼️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️10 reps: 1 free order skewer11 - 19 reps: 1 free order premium meat dish20+ reps: 1 free order skewer + premium meat dish(以餐廳當日規則為準)🔸前菜:蟹籽沙律🔸勝手鯛魚湯餐廳嘅招牌之人係呢個魚湯,果然冇味精飲得好舒服 仲配上少量野菜🔸鹽燒厚切牛舌|月見免治雞肉棒|鹽燒雞翼|鹽燒豚肉蘆筍|蟹膏大蝦|鹽燒白鱔點晒餐廳最出名嘅串燒😛 每串串燒都比想像中大件😳😳 最欣賞個蟹膏大蝦🦐結合咗我最鍾意嘅兩種食材😍😍 仲要燒完嘅蟹膏真係好香🥹鹽燒白鱔都好出色 每件都好厚肉👍 而且燒到保留住肉汁,個皮燒又好香脆🤤** 成功挑戰十下引體 餐廳送多一串串燒😚 揀左白鱔😛😛🔸秘製汁燒豆腐呢個亦都係重點推介嘅菜式‼️ 豆腐炸完後再用醬汁燒 所以入邊仲係超亂嘅豆腐而外層就好香脆😍 食
😍銅鑼灣人氣居酒屋
🍢多款串燒刺身煮物壽司
🍶適合一邊飲酒一邊吹水消遣

⚠️大隻佬, 做gym, 攀石人士注意⚠️
‼️做到10下引體以上,餐廳有嘢送‼️

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
10 reps: 1 free order skewer
(以餐廳當日規則為準)

🔸前菜:蟹籽沙律

🔸勝手鯛魚湯

** 成功挑戰十下引體 餐廳送多一串串燒😚 揀左白鱔😛😛

🔸秘製汁燒豆腐
呢個亦都係重點推介嘅菜式‼️ 豆腐炸完後再用醬汁燒 所以入邊仲係超亂嘅豆腐而外層就好香脆😍 食落有啲似臭豆腐嘅口感 而個秘製醬汁就好入味

🔸燒鳳梨
菠蘿本身就好甜,帶少少微酸🥰 燒完之後更加好食🍍

🔸冷稻庭烏冬
最後唔夠飽既話可以點埋稻庭烏冬,份量都唔少🤤 而且烏烏冬口感彈牙好掛汁

🔸Asahi Sour | Whisky highball
18:00-20:00 仲要生啤買一送一‼️‼️除返開即係差唔多$40就有一杯啤酒 真係抵到爛🥹🥹

用餐優惠
試食活動
2025-04-15 18 瀏覽
同朋友喺銅鑼灣行完街之後,仲上咗呢度食晚飯,叫咗好多一齊share勝手鯛魚湯:清淡而鮮美,湯的口感滑順,仲有啲菜同埋豆腐喺個湯裏面明太子燒飯團明太子的鹹香與燒飯團嘅外脆內軟形成了完美的對比壽司拼盤-金槍魚赤身壽司,三文魚籽壽司,甘魚壽司,真鯛壽司月見免治雞肉棒免治雞肉與生蛋黃的濃郁相互融合,味道都唔錯秘製汁燒豆腐燒豆腐外焦內嫩,秘製醬汁嘅甜鹹適中,讓豆腐鮮味更加突出鹽燒日本青椒仔鹽燒的方式保留了青椒鮮脆口感,鹽味適中,讓青椒甜味更為突出,簡單卻美味鹽燒秋葵秋葵黏稠感與鹽調味相得益彰,健康又美味脆櫻花蝦餅蝦餅外脆內軟,蝦鮮香味十足,口感非常好冷稻庭烏冬烏冬口感滑順,搭配清新的醬汁,讓人感受到夏日的清爽燒鳳梨燒鳳梨嘅焦糖化處理讓水果的酸甜味更加濃郁,口感軟滑,作為甜品非常受歡迎。柚子梳酒柚子清香與梳酒的甜味相結合,清新怡人梅酒梳打梅酒酸甜口感與梳打水的氣泡相得益彰,帶來清新口感

勝手鯛魚湯:
清淡而鮮美,湯的口感滑順,仲有啲菜同埋豆腐喺個湯裏面

明太子燒飯團
明太子的鹹香與燒飯團嘅外脆內軟形成了完美的對比

壽司拼盤
-金槍魚赤身壽司,三文魚籽壽司,甘魚壽司,真鯛壽司

月見免治雞肉棒
免治雞肉與生蛋黃的濃郁相互融合,味道都唔錯

秘製汁燒豆腐
燒豆腐外焦內嫩,秘製醬汁嘅甜鹹適中,讓豆腐鮮味更加突出

鹽燒日本青椒仔

鹽燒秋葵
秋葵黏稠感與鹽調味相得益彰,健康又美味

脆櫻花蝦餅
蝦餅外脆內軟,蝦鮮香味十足,口感非常好

冷稻庭烏冬
烏冬口感滑順,搭配清新的醬汁,讓人感受到夏日的清爽

燒鳳梨

柚子梳酒
柚子清香與梳酒的甜味相結合,清新怡人

梅酒梳打
梅酒酸甜口感與梳打水的氣泡相得益彰,帶來清新口感
2025-04-15 5 瀏覽
一入去已俾佢個維港夜景牆吸引!日式居酒屋但又有香港地道元素燈光暗暗地都幾舒服餐牌選擇足夠爐端燒、刺身、壽司都有叫左幾樣串燒同小食整體唔錯月見免治雞肉棒雞肉嫩滑唔鞋外面燒到微焦加埋隻生蛋黃撈一撈香滑又邪惡我特別喜歡佢個presentation用左雞尾酒杯感覺有點高貴鹽燒大虎蝦蝦燒得好香肉質彈牙擠啲檸檬提下味夠晒鮮鹽燒雞皮、鹽燒雞翼燒到脆卜卜又唔油雞翼就啖啖肉夠juicy秘製汁燒豆腐出奇地好食!外皮炸得幾鬆脆豆腐入面仲係熱辣辣滑嘟嘟仲一口爆汁!甜甜地好味👍脆櫻花蝦餅一上枱已經勁香炸得唔油啖啖都卜卜脆加埋啲蛋黃醬一齊食正!勝手牛肉炒飯炒得乾身唔油膩粒粒分明仲有啲牛肉粒做配料牛肉仲好軟嫩果然係招牌炒飯!食物水準有驚喜晚市都有折扣優惠都抵食
一入去已俾佢個維港夜景牆吸引!
日式居酒屋但又有香港地道元素
燈光暗暗地
都幾舒服

餐牌選擇足夠
爐端燒、刺身壽司都有
叫左幾樣串燒同小食

炒得乾身唔油膩
粒粒分明
仲有啲牛肉粒做配料
牛肉仲好軟嫩
果然係招牌炒飯!

食物水準有驚喜
晚市都有折扣優惠
都抵食

2025-04-07
2025-04-13 28 瀏覽
去咗銅鑼灣一間居酒屋,Happy Hour 6pm-8pm 做緊生啤買一送一,真係抵🍻一坐低梗係叫返兩杯生啤先啦,飲下啤酒,再叫啲串燒食🍢,真係爽!叫咗個蟹籽沙律做前菜,清新開胃,蟹籽卜卜脆,青瓜絲爽口,沙律菜都好新鮮。串燒方面:鹽燒厚切牛舌真係必叫!牛舌厚切,燒得啱啱好又爽口。月見免治雞肉棒都唔錯,雞肉棒好彈牙,配埋生蛋黃,更加香滑。鹽燒雞翼雞皮燒得香脆,雞肉都幾嫩滑。鹽燒豚肉蘆筍個配搭幾fresh,豚肉唔會太肥膩,蘆筍都好爽口。至於鹽燒白鱔口感肥美,又帶有炭燒香。蟹膏大蝦有驚喜,蝦爽口,蟹膏好香濃。秘製汁燒豆腐個汁調得幾好,豆腐外皮脆脆地,豆腐都幾滑。最後叫咗個勝手鯛魚湯,湯底幾鮮甜,有豆腐同菜,幾足料。食飽飽,仲叫咗兩個燒飯糰,原味燒飯糰同明太子燒飯糰🍙,兩個都燒得外脆內軟,明太子嗰個更加惹味。最後叫咗燒菠蘿🍍,菠蘿燒得香甜多汁,好解膩。總括嚟講,呢間居酒屋都幾唔錯,食物質素都幾高,價錢都合理,服務又好。

鹽燒雞翼雞皮燒得香脆,雞肉都幾嫩滑。

蟹膏大蝦有驚喜,蝦爽口,蟹膏好香濃。

秘製汁燒豆腐個汁調得幾好,豆腐外皮脆脆地,豆腐都幾滑。

最後叫咗個勝手鯛魚湯,湯底幾鮮甜,有豆腐同菜,幾足料。

最後叫咗燒菠蘿🍍,菠蘿燒得香甜多汁,
好解膩。
2025-04-10 67 瀏覽
放工有時都幾鍾意去日式居酒屋,同埋飲返杯再食下日式料理都真係幾 relax 😝 見到銅鑼灣勝手做緊 Happy Hour買一送一(Sour、High Ball、指定啤酒),當然唔好放過機會去 chill 下啦 😆 一於飲住Lemon Sour 同 High Ball 傾下計 🥂蟹籽沙律、勝手鯛魚湯勝手本身係做 Shabu Shabu 起家嘅,佢地有四款湯底選擇,而鯛魚湯就係師傅親手熬製嘅招牌湯底黎,魚鮮味非常重,入口亦非常鮮甜 😋鹽燒厚切牛舌用左牛舌最嫩滑嘅牛舌芯,燒得剛剛好,好容易咬,仲要夠 juicy 🤤秘製汁燒豆腐師傅特登先炸豆腐,等豆腐表面有 d 窿窿,先再放汁,咁就豆腐就吸到好多汁,做到一口爆汁嘅效果 😍蟹膏大蝦先將大蝦燒熟,然後再搽上蟹膏再輕輕燒一燒,入口蟹膏香味好濃好出,蝦亦都非常鮮甜彈牙 👍🏻月見免治鷄肉棒、汁燒鷄腿肉自家制免治鷄肉好彈牙,鷄腿肉都非常嫩 🫶🏻鹽燒豬肉蘆筍、鹽燒白鱔、鳳梨蘆筍好 juicy,屬於口味比較清新嘅串燒;白鱔夠肥美 🤤冷蕎麥麵最特別係個麵汁加埋鵪鶉蛋,所以會比較滑同鮮 🫶🏻

蟹籽沙律、勝手鯛魚湯

鹽燒厚切牛舌

蟹膏大蝦

月見免治鷄肉棒、汁燒鷄腿肉
自家制免治鷄肉好彈牙,鷄腿肉都非常嫩 🫶🏻

鹽燒豬肉蘆筍、鹽燒白鱔、鳳梨
蘆筍好 juicy,屬於口味比較清新嘅串燒;白鱔夠肥美 🤤

冷蕎麥麵
最特別係個麵汁加埋鵪鶉蛋,所以會比較滑同鮮 🫶🏻