餐廳: 北園酒家
資訊:

餐廳: 北園酒家
資訊:

2024-09-15 278 瀏覽
每年都會同屋企人去北園慶祝中秋節今年一樣,嗌左半圍餐牌乳豬半隻,勁長一塊,片連肉一齊,溫度唔夠熱,係暖既,而且唔夠脆,味道可以帶子珊瑚蚌炒西芹翠玉瓜6粒帶子,翠肉瓜生既,一樣唔熱,味道ok雀巢蝦球🦐🦐炸得好脆,不過肉眼見到炸得唔多均勻食落蝦味都唔重,都係唔熱蟹肉蛋白娃娃菜賣相扣曬分,似嘔吐物,味道好淡鮑魚生菜鵝掌鮑魚好大隻,彈牙,鵝掌炆得都夠入味有咬口,成碟菜汁都夠多夠味半隻炸子雞味道幾好,外皮都炸得好脆,但係一樣唔熱,同埋大部分都係雞胸石班細條係全日最熱最好食既一碟,不過唔記得影相,蒸得好好,好滑👍🏻👍🏻👍🏻
每年都會同屋企人去北園慶祝中秋節
今年一樣,嗌左半圍餐牌

帶子珊瑚蚌炒西芹翠玉瓜
6粒帶子,翠肉瓜生既,一樣唔熱,味道ok

雀巢蝦球🦐🦐
炸得好脆,不過肉眼見到炸得唔多均勻
食落蝦味都唔重,都係唔熱

蟹肉蛋白娃娃菜
賣相扣曬分,似嘔吐物,味道好淡

鮑魚生菜鵝掌

半隻炸子雞
味道幾好,外皮都炸得好脆,但係一樣唔熱,同埋大部分都係雞胸

石班細條
2024-02-21 1723 瀏覽
公司食飯,叫團餐啦等咗1.5 小時,只有上咗3個點心。真心痴線,都唔那係做生意。追極都無,垃圾酒樓,經理態度極衰,黑晒面咁,又唔處理,成件事唔知做乜。浪費時間,垃圾。
公司食飯,叫團餐啦
等咗1.5 小時,只有上咗3個點心。
真心痴線,都唔那係做生意。
追極都無,垃圾酒樓
經理態度極衰,黑晒面咁,
又唔處理,成件事唔知做乜。
浪費時間,垃圾。
2024-02-21
午餐
2024-01-25 1796 瀏覽
中式酒樓,離不開喜慶事。一圍一圍,大家坐到一起,一起慶祝。今晚嚟到上環北圍酒家,一定要讚吓佢嗰至專燒鵝皇。去到晚宴後半段,通常都飽咗七成。但係呢隻燒鵝一上到枱瞬間俾人吃光光。食得出係即場燒烤,皮脆肉嫩多汁,燒鵝脂肪分布,非常平均淡淡香味。無論你食到幾飽,都會想再食多一件。
中式酒樓,離不開喜慶事。
一圍一圍,大家坐到一起,一起慶祝。
今晚嚟到上環北圍酒家,一定要讚吓佢嗰至專燒鵝皇。
去到晚宴後半段,通常都飽咗七成。
但係呢隻燒鵝一上到枱瞬間俾人吃光光。
無論你食到幾飽,都會想再食多一件。
至尊燒鵝王
2024-01-13
慶祝紀念
紀念日
至尊燒鵝王
2023-02-04 6527 瀏覽
星期六拜年豆利是,去北園睇下有冇進步先:我係地道街坊,上環區大把酒樓揀,呢間好耐之前去過幾次都唔好,所以一向都唔like 去呢間,但既然咁多人 Open Rice 猛讚,即管又去叫咗以下 5 樣。。真係,唉唉唉,又貴又唔好食!1. 虾多士 ~好油,好少蝦,冇番炸吸哂 d 油2. 京式义包~ 原來唔係生煎,唔夠醬較乾身,只係用北方菜肉包嘅皮,港式义包好食得多3. 咸水角~ 酥皮,OK4. 灌湯餃~ 根本係大 dd嘅 小籠包?以小籠包角度,都唔係好食5. 班頭腩煎米粉~ 算多料,OK(原來 1.30PM 就下午茶,全日下午茶計😹😹😹)
星期六拜年豆利是,去北園睇下有冇進步先:

1. 虾多士 ~好油,好少蝦,冇番炸吸哂 d 油
3. 咸水角~ 酥皮,OK
5. 班頭腩煎米粉~ 算多料,OK
(原來 1.30PM 就下午茶,全日下午茶計😹😹😹)
2023-02-04
正式移居HK,前后仅用了一个月的时间。这是我们全家第一次hK过年😝,今天就邀请了先生的同学们一起过节🙋这个菜单是先生提前到店里定制的,店里套餐的话,总体性价比更高一些。.🧚‍♂️环境方面:有大堂,有包房,我们订的这个包房最多可以放3桌。环境方面就是港式酒楼的那种“复古”风格……🧚‍♂️服务方面:可能是过年,客人都爆满的原因,服务方面相对“匆忙”一些。🧚‍♂️关于出品:不得不说,老式酒楼对出品的把握,还是很ok的。🐷|烤乳猪^这道菜的技术含量还是相当高的皮脆肉嫩,相当到位🐟|鱼翅^等我们都吃完了,服务员才把红醋上上来只有豆芽,没有香菜……教育先生,以后要环保,最好不要点鱼翅了🤣🦐|蒜蓉开边西澳龙虾^都是现捞现做的,相当生猛调味恰到好处,老少皆宜🐚|酥炸美国桶蚝^这个蚝的个头相当的巨大且肥硕包着底下的生菜一起吃,能起到解腻的作用🐠|清蒸东星斑^东星斑的个头相当的大,童叟无欺啊海鲜类的出品,主要是食材新鲜,味道方面就不会走远.总体OK,家庭聚会,商务宴请也都相当适合

🧚‍♂️环境方面:

🧚‍♂️服务方面:
可能是过年,客人都爆满的原因,服务方面相对“匆忙”一些。

🧚‍♂️关于出品:
不得不说,老式酒楼对出品的把握,还是很ok的。
🐷|烤乳猪^
这道菜的技术含量还是相当高的
皮脆肉嫩,相当到位

🐟|鱼翅^
等我们都吃完了,服务员才把红醋上上来
只有豆芽,没有香菜……
教育先生,以后要环保,最好不要点鱼翅了🤣

鱼翅

🦐|蒜蓉开边西澳龙虾^
都是现捞现做的,相当生猛
调味恰到好处,老少皆宜

龙虾

🐚|酥炸美国桶蚝^
这个蚝的个头相当的巨大且肥硕
包着底下的生菜一起吃,能起到解腻的作用

美国桶蚝

🐠|清蒸东星斑^
东星斑的个头相当的大,童叟无欺啊
海鲜类的出品,主要是食材新鲜,味道方面就不会走远

东星斑

总体OK,家庭聚会,商务宴请也都相当适合

炸鸡

炸鸡
鹅掌
澳洲鲍
2023-01-01 2767 瀏覽
等枱30分鐘!無論部長經理侍應全部懶理,服務態度非常非常差🤬🤬🤬問咗好多次要等幾耐,一句都唔答!咁做生意真係搵鬼幫襯你🥵🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
2022-10-02 3376 瀏覽
早兩個月老人家生日,當然都係想食中菜!近近地又方便大家放工到達,就揀了港島區的北園酒家!上去第二層,可以搭LIFT,不用老人家走樓梯。就近就可以食早一點,不太多人,疫情之下,枱與枱都隔得遠,場地大,6點幾有好多位。去到點菜,就叫個套餐,比散叫平一點。叫了套餐有龍蝦伊麵,半隻鵝,魚兩食(2碟),冬瓜盅一鍋及佛跳牆一鍋真是飽到食唔落,湯水都有2款。魚就是忘記是什麼魚,但仍記得魚肉好滑身,好食!龍蝦不用多說,大碟,多龍蝦,比伊麵還要多,抵食之選! 好味彈牙多肉!無得輸!冬瓜盅清熱,飲落好舒服,材料見圖,亦不少!佛跳牆足料,不會太濃味,味道適中!脆皮雞肉嫩皮脆,有水準!👍鵝是正正常常的一味。總的來說,海鮮唔錯,服務都很好,最尾還有壽包!真是飽到上心口!😂
早兩個月老人家生日,當然都係想食中菜!
近近地又方便大家放工到達,就揀了港島區的北園酒家!

去到點菜,就叫個套餐,比散叫平一點。

真是飽到食唔落,湯水都有2款。
魚就是忘記是什麼魚,但仍記得魚肉好滑身,好食!

無得輸!

冬瓜盅清熱,飲落好舒服,材料見圖,亦不少!

佛跳牆足料,不會太濃味,味道適中!

脆皮雞肉嫩皮脆,有水準!👍
鵝是正正常常的一味。

龍蝦伊麵,半隻鵝,魚兩食其中一碟
冬瓜盅
佛跳牆
脆皮雞
龍蝦伊麵,半隻鵝,魚兩食其中一碟
脆皮雞
2022-08-02 2791 瀏覽
之前辛苦搶到旅發局優惠,特選25折優惠享用晚飯絶配 (原價 HK$500, 優惠價 HK$125),包蒜茸或上湯開邊澳洲龍蝦1隻(約12兩)伊麵底 + 2份蠔皇8頭鮑魚伴花膠(各1件),於是黎試試啦。公眾假期同周日唔可以用。地下搭lift上一樓,地方都光猛乾淨。蒜茸或上湯開邊澳洲龍蝦1隻(約12兩)伊麵底我地揀左上湯龍蝦。龍蝦都好大隻,啖啖肉,龍蝦肉好新鮮爽口鮮甜,正野!下底既伊麵明顯質素好過一般酒樓好多,條條分明,唔會一pat野,份量都多。仲加左少少蔥花調味。蠔皇8頭鮑魚伴花膠花膠就普通料,唔厚。鮑魚都彈牙,味道唔會過鹹,算啱啱好,伴有一棵西蘭花。食完唔係好飽,無糖水送。收番原價加一,茶錢$15一位,酸菜雲耳無要。最後埋單每位$104,抵食。

2022-08-02
2022-07-26 1192 瀏覽
有旅發局津貼晚市套餐 ,龍蝦伊麵加鮑魚花膠。另外自己加咗個陳醋一字骨。 埋單$365。雖有旅發局津貼,但要收番原價加一, 茶錢,餐前小食(雲耳)。龍蝦比想像中大隻,亦都好味 。 花膠就麻麻地 ,不過有津貼都唔計較太多。
上湯龍蝦伊麵
鮑魚花膠
陳醋一字骨
上湯龍蝦伊麵
2022-01-05 2423 瀏覽
外賣自取折扣後價錢相宜,取餐時間半小時內。乳香蓮藕炒肉片味道唔錯,但係火鴨絲燜米非常非常難吃,腥味很重,開蓋即聞到腥味,食落仲重味,連普通茶餐廳出品的質素都不如。
2022-01-04
30 分鐘 (外賣自取)
2021-12-01 2353 瀏覽
晚上到上環北園吃飯,食客唔算多, 都係晚上傾偈嘅好去處。我哋一行三人,所以點唔到好多嘢食。我哋揀咗龍蝦伊麵+燒雞的一個set,都幾抵食三百蚊就搞掂。另外再叫多咗個上湯豆苗,都係百零蚊。燒雞係第一碟上嚟嘅,個皮炸得都算幾脆,雞肉嘅汁都多,好過平時去婚宴食啲雞多多聲。龍蝦伊麵味道還可以,龍蝦嘅量唔算少,但伊麵嘅量就比較少。佢幫你開好晒殼,所以食嘅時候都唔太麻煩。上湯豆苗好抵食,120蚊就有咁大碗。個湯個味道唔會太淡太濃,岩岩好。豆苗都好新鮮。我哋仲點左個燉雞湯嘅例牌,大概170蚊,一人都分到大約三碗。侍應嘅服務態度好好。我哋食龍蝦嘅中途,都幫我哋玩左兩三次碟。朋友唔小心倒瀉咗湯,都即刻衝過嚟處理。埋買單都只係食咗七百零,性價比高。
晚上到上環北園吃飯,食客唔算多, 都係晚上傾偈嘅好去處。

埋買單都只係食咗七百零,性價比高。
2021-11-30
2021-05-05 4698 瀏覽
首先是被這個外賣自取宣傳海報吸引過來的,價錢算便宜我是到場落單的,等了大概10-15分鐘吧,下次可以先打電話落單就會更快捷了今次點了洋蔥豬扒,洋蔥和茄汁都好味,主角豬扒就稍為失色一點,味道是醃得不錯,豬扒不算厚身,肉質乾身了點,應該是炸過龍了,另外細塊左d,如果肉可以多點會更好還加了$28加選了花膠濃雞湯,看顏色是奶黃色的,面層的雞油至少證明了是真材實料不是加湯精而已的湯,當中有兩件花膠,很彈牙爽身的,不是太膠質,應該是比較便宜的花膠吧,不過都好味,湯真的是很濃郁,不像是味精鹹味,如果出這個湯底的麵食真的不得了總數$67,中價位,下次會想試原條蒸游水石斑

首先是被這個外賣自取宣傳海報吸引過來的,價錢算便宜

總數$67,中價位,下次會想試原條蒸游水石斑

• 花膠濃雞湯
2021-03-20 2602 瀏覽
自從中環北園結業後,好耐無食這間酒樓。今次外賣半價,所以便試試。叫了懷舊楊州炒飯($69),好有鑊氣,材料新鮮,蝦大大隻,好味。跟住叫了上湯(原隻)龍蝦伊面($198),啖啖肉,好新鮮。龍蝦仲有好多膏,不錯。伊面底亦煮得不錯。
楊卅炒飯

上湯龍蝦伊面
外賣送餐
楊卅炒飯
上湯龍蝦伊面
2020-08-24 3904 瀏覽
疫情下,晚餐時段好多地方都做外賣優惠,吸引街坊幫襯。北園個晚市小菜外賣真係好抵食,全部半價‼️️😍 我地5個人,叫左5樣野,$300有找👍🏻半隻脆皮炸子雞🐔🌟💲88.8 (半價後)外賣拎到返屋企,仲暖暖地,不過雞皮已經唔脆,但勝在雞肉都幾嫩滑多汁,唔嚡‼️👍🏻而且食落口完全無油膩感😙點埋個喼汁同七味粉仲正,不過唔好點太多七味粉,都幾鹹,點少少好啦🤣5個人share半隻雞啱啱好,值得一試😋💦竹笙鼎潮上素🥬🥗🌟💲54 (半價後)呢個大力推薦‼️😝 其實素食都可以好好食架材料有竹笙、木耳、雪耳、什菇。口感豐富、爽脆!食到唔停口🤣 而且個汁味道啱啱好,唔會好鹹👍🏻 清淡又健康之選花膠雞粒炆豆腐🥢🌟💲54 (半價後)花膠通常都係攞黎煲湯,原來炒餸都可以甘好食👍🏻 豆腐好新鮮,唔酸,口感軟熟嫩滑,而且好入味佢係一口豆腐,細細粒,忍唔住一啖又一啖🤣 雞粒就不過不失啦,肉質都幾鮮嫩呢碟小菜好足料,好好食‼️🤤呢個價錢有甘上下份量,真係好抵食💯下次再叫外賣,一定會再返check💖鮮蝦瑤柱福建炒飯🍲✨🌟💲54 (半價後)福建炒飯既食材非常豐富,有蝦仁,冬菇,瑤柱,紅蘿蔔粒同青菜粒。呢個炒飯既特色係用冬菇蝦仁汁再加獻
👍🏻

脆皮炸子雞
半隻脆皮炸子雞🐔

🌟💲88.8 (半價後)

竹笙鼎潮上素

花膠雞粒炆豆腐🥢

鮮蝦瑤柱福建炒飯

鮮蝦瑤柱福建炒飯🍲✨

🌟💲54 (半價後)

福建炒飯既食材非常豐富,有蝦仁,冬菇,瑤柱,紅蘿蔔粒同青菜粒。呢個炒飯既特色係用冬菇蝦仁汁再加獻汁煮,香氣十足‼️未食已經流晒口水🤤💦 炒飯乾身,粒粒分明,有咬口。蝦仁都算幾新鮮,而且有蔬菜、冬菇既配搭,令到成道菜又健康,又有營養
👍🏻
諗唔到主菜食咩,不妨可以一試😜
雪菜火鴨絲炆米
雪菜火鴨絲炆米🍜

🌟💲49 (半價後)

本身個米粉無乜味,不過吸收哂燒鴨同雪菜既味道,係成碟米粉既精粹,真係令人回味無窮吖‼️🥰 米粉都幾彈牙,而且唔乾身,同埋食落口無糯粉感👍🏻

外賣自取
脆皮炸子雞
竹笙鼎潮上素
花膠雞粒炆豆腐
鮮蝦瑤柱福建炒飯
雪菜火鴨絲炆米
2019-03-31 7866 瀏覽
早上十點九上去,好多空枱。四人搵位沒有困難。要求bb椅很快送到。星期六日優惠點心選三件$45,選了六樣。但有漏單情況,最後有一樣無來,而且因為送點心到枱是完全沒有記錄(不會蓋印),後來付款提出有點心沒有送上遇到困難,經理好像不太相信。可能之前點了一個楊支甘露投訴有蒜頭味(估計是同放在一個冰箱所致),侍應馬上提出取消。後來付款又說漏單被對方懷疑玩嘢吧。要說食物質素,點心味道還不錯算是不過不失,但肉絲抄麵味道卻相當失敗,感覺是整個麵炸一下放碟然後放肉絲跟汁馬上出枱。整個麵油膩味相當重。