2017-10-29 178 瀏覽
來到深水埗,掃街是必然之選,今日來到深水埗掃街排名頭三位必到之選的餐廳「18座狗仔粉」這間餐廳是每個掃街地方必有的餐廳,而且每次都相當多人排隊等候,掛牆上往往張貼着不同明星的到訪,今次選擇叫了店舖的必食之選價價錢便宜,而且味道不錯,而且份量也很多,如果喜歡掃街的朋友這間餐廳必須一試
2017-10-23 188 瀏覽
第一次慕名去食狗仔粉🤥覺得好似食緊一條條面粉咁 個湯好多料 反而有d太咸同吾夠出味!反而係個鴨翅有驚喜!個翅勁香鴨味 又吾會好咸! 好有咬口!完全係好似食緊碗仔翅緊!個黑白炸丸都好出色!完全吾會好似出面咁干哂同無味!哩個炸完入面仲有好多肉汁!完全仲係新鮮啊!
第一次慕名去食狗仔粉🤥
反而係個鴨翅有驚喜!
個翅勁香鴨味 又吾會好咸! 好有咬口!
完全係好似食緊碗仔翅緊!
2017-10-19
2017-08-15 427 瀏覽
今日去黃金廣場買電腦,有d口痕就去搵小食食呢間十八座狗仔粉好似好出名,門口貼左好多明星既合照,又有冷氣位坐,就入左去啦~枱面有菜脯(辣同唔辣)任加幾好!佢話有秘製千味醬,就試下佢既雙拼雜燴!大腸拼蘿蔔個醬好凍....若坐熱佢會好d大腸好食! 但蘿蔔佢本身係就咁滾,冇味....若佢用上湯浸,再加千味醬食應會好好味狗仔粉(大)有豬油渣粒係底,好香! 後尾加左幾粒辣既菜脯....辣到飛起🙈🙈食得辣先好落啊!
今日去黃金廣場買電腦,有d口痕就去搵小食食

枱面有菜脯(辣同唔辣)任加幾好!

佢話有秘製千味醬,就試下佢既雙拼雜燴!
大腸拼蘿蔔
個醬好凍....若坐熱佢會好d

狗仔粉(大)
食得辣先好落啊!
2017-08-12
下午茶
2017-08-10 257 瀏覽
同行朋友未嚐過狗仔粉而我則未光顧過十八座狗仔粉決定一試!我們share一碗狗仔粉還有小食~小食有魚蛋﹑燒賣&魚皮餃!也許我平日常光顧另一家的狗仔粉雖然十八座狗仔粉同樣有菜莆﹑冬菇和蝦米但還是覺得湯底較淡..不夠香濃...而且略為油一點..不太對我的口味!但狗仔粉的軟硬度適中..不會糊糊的!魚蛋﹑燒賣&魚皮餃,配咖喱汁咖喱汁的味道夠濃,配魚蛋很合適但魚皮餃帶點甜味,應該是餐牌上寫的「千味醬」的味道不太習慣吃帶甜的魚皮餃呢~整體味道不算難吃,只是不太合我的個人口味
同行朋友未嚐過狗仔粉
而我則未光顧過十八座狗仔粉決定一試!
我們share一碗狗仔粉還有小食~
小食有魚蛋﹑燒賣&魚皮餃!
狗仔粉(細)
也許我平日常光顧另一家的狗仔粉
雖然十八座狗仔粉同樣有菜莆﹑冬菇和蝦米
但還是覺得湯底較淡..不夠香濃...
而且略為油一點..
不太對我的口味!
但狗仔粉的軟硬度適中..不會糊糊的!
魚蛋﹑燒賣&魚皮餃,配咖喱汁
咖喱汁的味道夠濃,配魚蛋很合適
但魚皮餃帶點甜味,應該是餐牌上寫的「千味醬」的味道
不太習慣吃帶甜的魚皮餃呢~

整體味道不算難吃,只是不太合我的個人口味
2017-06-15
2017-06-06 553 瀏覽
第一次食狗仔粉想不到的味道,好好味口感第一次嘗試過招牌火鴨翅,可以加魚肉或生菜,火鴨翅的口感好軟綿綿、比普通翅濃味及口感豐富、好多鴨肉絲,食完好滿足,但如果剩叫火鴨翅食食下會感到有點鹹,加魚肉或菜會好點。另外狗仔粉都好好味可㨂大碗或細碗!大碗都是比細碗多25%左右份量,狗仔粉湯底好複雜,蝦米蒜香蔥花等等,再加軟身似烏冬的粉約一寸長!朋友介紹一定要外加菜甫,有辣有唔辣,加咗之後味道再提升!店鋪不是太大,但店面乾淨
第一次食狗仔粉
想不到的味道,好好味口感第一次嘗試過
店鋪不是太大,但店面乾淨
黑白炸丸
2017-05-24
2017-05-02 2062 瀏覽
同朋友響旺角買完電腦,就去左黃金商場買啲電腦配件。未買之前我地都餓餓地,D先生話未食過狗仔粉,我就帶佢去食。 佢就叫狗仔粉我就叫鴨絲碗仔翅同一碗少辣的豬皮蘿白。狗仔粉有啲似銀針粉,但就無咁粉同無咁爽,都係短短地,湯底味道都幾清,加左上面啲碎菜舖同碎葱粒,就幾野味。我嗰碗鴨翅,滿有一絲絲既鴨肉,加上素翅同香濃既鴨味充斥成碗翅。蘿白夠淋又入味,個辣汁唔太辣而且味濃,就算無乜味既豬皮都提升其吸引力。我地兩個食飽飽,夠氣夠力,又再shopping了!

我地兩個食飽飽,夠氣夠力,又再shopping了!
2017-04-08
5 分鐘 (堂食)
2017-04-26 554 瀏覽
深水埗不嬲都多野食,但我次次去,都總係掛住狗仔粉又平又好食!最重要係我愛辣最愛佢既勁辣菜脯~~雖然鋪頭細細間,位唔多,多人起上黎要搭枱+坐得幾逼下,不過都值得既點都要叫返個狗仔粉簡簡單單,有啲菇、有啲蔥、再加埋有啲似上海粗麵/烏冬咁既狗仔粉麵條幾爽口~ 再加埋主角:勁辣菜脯!佢放係側邊等你自己落。我就落三不左右,覺得好辣好好食!令個麵惹味晒!另外因為淨食個粉唔係幾夠飽,咁就叫個大雜燴佢有大腸、豬肚、豬皮同蘿蔔,全部我都中意食~ order果陣話要辣,佢就加左祕製既「千味醬」,甜甜地、辣辣地,幾好食。蘿蔔都幾好,冇咩渣,豬皮就可以爽啲,林過頭總結如果愛辣既人,真係要黎試下個辣菜脯~ 簡簡單單既狗仔粉加完佢之後真係好食
深水埗不嬲都多野食,但我次次去,都總係掛住狗仔粉
又平又好食!最重要係我愛辣
最愛佢既勁辣菜脯~~

點都要叫返個狗仔粉
麵條幾爽口~ 再加埋主角:
勁辣菜脯
勁辣菜脯!
佢放係側邊等你自己落。我就落三不左右,覺得好辣好好食!
令個麵惹味晒!
大雜燴
另外因為淨食個粉唔係幾夠飽,咁就叫個大雜燴

2017-04-26
勁辣菜脯
2017-04-24 330 瀏覽
在深水埗掃街,食完串燒後,突然間見到一間好多明星相嘅店舖,所以不妨入去試一試,裏面有碗仔翅,有狗仔粉,原來碗仔翅可以做到啲湯咁濃郁嘅鴨味,真係好難得,仲有狗仔粉好似烏冬咁但係食落in in銀銀,本來想找筷子但是原來唔使用,還有介紹他的勁辣冬菜,食得辣嘅朋友真係要試一試!
2017-04-24
  • 招牌火鴨翅
  • 鴨下脾
又去深水埗揾食,唔知點解深水埗勁多嘢食又超抵,試極都試唔完,成日行過見到都幾多人,終於有機會試,叫咗個大狗仔粉同魚皮餃。首先講吓間餐廳嘅環境,果度有幾張摺枱,預比人快食,食完就即走feel,我全程(由點菜到食完)只係用咗10分鐘離枱。講真,我唔係好明有咩特別,個粉唔夠熱,另外個湯底有好多麫粉渣,我問位姐姐佢哋舖頭換狗仔粉有咩特別,佢又答唔到,中規中矩啦,無乜話食完會好掛住個種感覺,整體無乜特別,其實都成$30碗,又無餸,肉都無舊,所以我覺得唔係太抵
2017-04-23
2017-04-20 187 瀏覽
我地4人,大家都叫左懷久狗仔粉食,愈來愈少地方食到喇。雖然我本身唔係好好狗仔粉,但都唔錯。佢可以自己任加菜甫~加多d會咸d,就番個人口味。另叫左黑白炸丸,分別有豬肉丸、墨魚丸、貢丸同牛肉丸。即叫即炸好蕩口,佢用左張紙吸下油,好大粒。最後令我超掛住既係大雜繪,包左豬皮,大腸,豬肚同蘿蔔。正確d講應該係佢個秘製千味醬,真係食到佢用好多種醬料mix埋而成既,有落甜醬,配埋大雜繪食一流。而佢既魚蛋都係大粒配左個千料醬!一定要試!

佢可以自己任加菜甫~加多d會咸d,就番個人口味。

而佢既魚蛋都係大粒配左個千料醬!一定要試!
2017-04-19
下午茶
2017-04-13 159 瀏覽
還記得我仍是小朋友時,媽媽拖著我的手,帶著我去剪頭髮,剪完之後就會帶我到在剪髮舖樓下的一間餐廳吃狗仔粉。時光飛逝,剪髮舖已經不再是剪髮舖,吃狗仔粉的餐廳亦已經沒有狗仔粉吃了。十八座狗仔粉,雖然不是第一次去,但今次的起心肝寫這篇食評,主要是今次由我拖著媽媽的手,帶媽媽去深水埗這間十八座狗仔粉。兩個人叫了馳名狗仔粉、招牌火鴨翅、大雜燴、黑白魚蛋。馳名狗仔粉:做到不會太稀亦不會太杰,另外有菜甫免費添加,有辣的,亦有不辣的,方便調出合自己的口味。招牌火鴨翅:足料、味濃、大碗,做到碗翅稀杰度適中。大雜燴:醬汁配搭得天衣無縫黑白魚蛋:有四種口味的丸,當入口時,仍然好熱,相信是新鮮剛剛炸出來,做到外脆內熱。吃完過後,讓我回味番兒時狗仔粉的味道,店舖的地方雖變,但味道卻沒有變。
兩個人叫了馳名狗仔粉、招牌火鴨翅、大雜燴、黑白魚蛋。
招牌火鴨翅:足料、味濃、大碗,做到碗翅稀杰度適中。
大雜燴:醬汁配搭得天衣無縫

2017-04-12
  • 招牌火鴨翅
  • 黑白炸丸
2017-04-09 206 瀏覽
久聞《十八座狗仔粉》這名字,到今天一人浪漫之時,終有機會一試聞名已久的狗仔粉!店舖面積較細,座位比較窄,一/二人quick食好地方。今次點了狗仔粉及千味醬雜燴。粗狀的麵條帶一丁點q彈口感,伴著豬油渣、菜蒲、蔥花… 加上帶黏性的湯頭再加上一點點辣,中和湯粉的黏性及油膩感,perfect!雜燴,就是豬皮蘿蔔豬肚豬腸~豬皮爽、蘿蔔大件冇渣、豬肚大小適中,夠厚夠諗、豬腸肥甘冇臭味,加上咸甜辣都齊既千味醬,都幾惹味! 不過我本身怕甜,所以覺得千味醬既甜醬份量多左小小,可能正常辣配呢個甜度會好味d?食左咁多野47大元,都合理吖!其實一個人,一碗細粉,一碗魚蛋or雙併已經好夠… 今次貪心左不過我有的是食力!下次想試火鴨絲……

再加上一點點辣,中和湯粉的黏性及油膩感,perfect!

食左咁多野47大元,都合理吖!
不過我有的是食力!

下次想試火鴨絲……

2017-04-03 180 瀏覽
這日上完堂,決定和靚仔男同學以及一眾巴打絲打,去深水埗找下特色食物這頭也有不少美食,最後逛逛下就選了這間十八座狗仔粉 (大) $29個汁都幾濃稠,狗仔粉雖然簡單配有炸菜、葱和菇,做得香而有口感。翅滾火鴨脾,上脾 ($22)燒鴨脾與翅一起的組合幾有新鮮感,不過單點燒鴨脾,就只有一點翅黏着,翅份量頗少。鴨脾肉質嫰滑,與翅的配搭都幾好味。今日這餐都幾好食,不過幾迫下,不算坐得舒服。但雖然人很多,但服務速度都算快,加上都幾好食,值得再食。

這頭也有不少美食,最後逛逛下就選了這間
十八座狗仔粉 (大) $29

翅滾火鴨脾,上脾 ($22)

鴨脾肉質嫰滑,與翅的配搭都幾好味。

今日這餐都幾好食,不過幾迫下,不算坐得舒服。

但雖然人很多,但服務速度都算快,加上都幾好食,值得再食。
2017-04-02
2017-03-27 291 瀏覽
深宵想食個宵夜又唔想煎煎炸炸。就來一碗「狗仔粉」頂下肚。本來堂食可以揀大碗(唔記得幾錢)或者細碗(22蚊)。但外賣就一定係一個價30蚊。個人覺得係細size。 外賣就唔底食喇。不過好耐無食就試下啦。阿姐會問你要唔要辣。要就畢d辣菜甫比你(如圖) 。都幾野味喎! 食過嘅人都知係傑湯+碎上海面。d面算普通啦。叫做有嘢食落口咁囉。如果配料可以再多d就開心d囉。其實今次係想讚個辣菜甫同埋彈個外賣一碗太貴。要成三十蚊

外賣狗仔粉
外賣自取
2017-03-14 246 瀏覽
朋友十分沉迷十八座狗仔粉,所以跟佢去試下。叫左一碗狗仔粉,一份炸黑白丸。朋友就要左狗仔粉多炸菜。粉一到,成碗野睇落比較多生粉,好似起哂漿咁。但食落口,個湯又唔係太粘口,味道一般般,但味精真係好重。到個粉,好失望,食落比較鬆散同粉,唔夠實。最大問題係食落成陣麵粉旱味,點解個個都食得咁開心,好似好好食咁。。。炸丸都係一般,新鮮炸好,但炸得燶左少少偏黑。令到丸好乾身,味道同口感有點強差人意另外,店員既態度真係好一般,算得上係差添

另外,店員既態度真係好一般,算得上係差添