2023-12-21 521 瀏覽
同事帶我去炮台山食馳名嘅半島冰室!遠望已經見到人龍,但好彩大概十分鐘都排到了。喺店外排隊時店員已經會幫你落定單,等你一坐低就可以盡快有嘢食!🔸女神餐(💰53)(8.5/10)特濃蕃茄手切封門柳湯通粉 配香煎火腿、炒蛋、牛油多士個蕃茄湯底真係濃濃嘅蕃茄味,而且仲有大大舊蕃茄!封門柳好多塊大大塊,一啲都唔會韌,通粉嘅軟硬度適中👍🏻牛油多士係最正,因為真係超香嘅牛油味呀!從來吃過咁香嘅多士!蛋同火腿就正常啦。

🔸女神餐(💰53)(8.5/10)
特濃蕃茄手切封門柳湯通粉 配香煎火腿、炒蛋、牛油多士

2023-11-25 647 瀏覽
入到去係舊式茶餐廳,薯條好有港式風味,雞髀薯條大大份大大隻,食落去滋味十足,一咬落去雞汁即刻噴晒出嚟,薯條爽但係唔淋,可以一條接一條咁食落去,停唔到口。加埋李錦記茄汁,真係風味十足。
2023-11-19 734 瀏覽
{半島冰室}無論幾時去都係咁多人,長長人龍長期堆積喺條街,實在墟堪🔥見到佢午市推出咗新Menu,竟然有大閘蟹食,好奇心驅使要試吓先得🙈✴️大閘蟹肉餅飯✴️$78就有大閘蟹+肉餅+白飯+飲品,其實真心抵食!不過依個餐只限外賣,要留意⚠️大閘蟹大概手掌咁大,有少量蟹膏,質素尚算正常,唔會有怪味,不過就唔會太重蟹味🦀肉餅大大塊,加咗冬菇幾香,建議兩個人食,因為份量都幾多~✴️叉燒蔥油鰻魚炒滑蛋飯✴️叉燒很不錯,半肥瘦仲有爽口位,切得都幾大件!鰻魚有2,3粒,滑蛋就正正常常,撈埋蔥油味道更出😋不過飯較軟腍,有啲漿住一嚿,如果可以硬身啲分明啲會更好😛

大閘蟹肉餅飯

✴️大閘蟹肉餅飯✴️
肉餅大大塊,加咗冬菇幾香,建議兩個人食,因為份量都幾多~

叉燒蔥油鰻魚炒滑蛋飯

✴️叉燒蔥油鰻魚炒滑蛋飯✴️
大閘蟹肉餅飯
叉燒蔥油鰻魚炒滑蛋飯
2023-11-19 640 瀏覽
💬周時都想去北角一帶搵食,鰂魚涌同太古都幾乎食到悶悶地。醒起有間人氣冰室一直排長龍,都想去試吓最出名嘅龍蝦🦞泡飯,不過去到個午餐牌就唔見有,所以只好先試吓其他嘅選擇。茶記午巿時間擠逼而且搭枱都係在所難免,所以都要有心理預算🍚.———————————————————————————🥢紅酒慢煮原隻羊膝🐑💬茶記都食到高級西餐廳🍴嘅原隻羊膝,實在非常有誠意,好大隻好腍滑,味道好濃郁,配飯一流🫡.🥢半島香茅豬扒配煎蛋🍳泰式辣汁🐖💬見到半島兩字即係招牌菜,大部分人都係叫呢款咁滯;香茅醃到好入味,而且煎到好香,辣汁唔太辣,剛剛好,不錯🫡
———————————————————————————
🥢紅酒慢煮原隻羊膝🐑
🥢半島香茅豬扒配煎蛋🍳泰式辣汁🐖
2023-10-06
2023-11-17 647 瀏覽
排隊指示不清楚,問咗不同侍應幾次都唔覆,午餐時間人士很多,只是問多兩句就要俾人鬧。站在收銀處的男子態度惡劣,不知是老闆還是夥計,基本上是少你一個顧客唔少的態度。我是來食飯不是對人鬧的,好聲好氣,換來一肚氣。食物質素可以,賣點是價錢平,速食的快餐。基本上坐多一陣都會俾人趕走,餐廳環境擠迫,午餐時段基本上轉身的位置也沒有。附近餐廳質素參差,這一間餐牌會轉變的較多。你們客似雲來,少一個顧客根本不在乎,祝生意興隆。

你們客似雲來,少一個顧客根本不在乎,祝生意興隆。
外賣自取
2023-10-14 1171 瀏覽
下午茶超值牛脷焗飯連熱飲都係$40蚊成個炮台山最旺嘅茶餐廳必定係半島冰室,大把人lunch time 好天曬落雨淋都要等佢堂食,我就每次都係等佢下午茶人比較少嘅時候先食。(都係要排隊,不過唔好排咁耐咁解🤭)推介:芝士焗蕃茄「豬扒/牛脷」(飯/意粉)食過幾次佢哋嘅tea ,最鐘意都係佢哋個芝士焗蕃茄牛脷飯。非常之多蕃茄汁但係唔太酸、芝士好香、牛脷有兩大塊厚切又唔韌、同埋最緊要係炒飯底👍🏻!熱奶茶夠滑,帶有少少甘味,I like it!炮台山商業區嚟講,呢個價錢食到呢一個味道真係超值!同埋炒飯底絕對加分!
下午茶超值牛脷焗飯連熱飲都係$40蚊

推介:芝士焗蕃茄「豬扒/牛脷」(飯/意粉)

熱奶茶夠滑,帶有少少甘味,I like it!

芝士焗蕃茄牛脷飯
2023-10-14
芝士焗蕃茄牛脷飯
2023-10-14 748 瀏覽
what we've got here today?the secret of good resto. i sunndenly notice of the secret of this place. why the hell this so famous aside of here best food quality.not the food...!is the red under wear. i know the boss very well but he dont know me. he is very handsome with many hair. wearing all gold neckless. bracelet. and a gold rolex and i guess its 600,000hkd. he can earn a lot money from this place.he is very fashion and i starting observe his dress code. suddenly i found this secret. red unde
what we've got here today?

not the food...!

is the red under wear.

he is very fashion and i starting observe his dress code. suddenly i found this secret. red under we believe can bring us fortune. he proves it. bravo🕺🕺🕺
2023-10-12
2023-10-13 619 瀏覽
一直都有幫襯開半島冰室,鍾意佢每兩日就轉一次lunch menu,款式多樣化價錢合理,質素優異。但最近一次幫襯有小小失望🥺🐤香煎沙薑嫩雞配腐乳撈飯賣相好單調,有三大舊雞雞,一pat腐乳同一堆沙律菜🥗雞件有稍為煎至金黃色,入口嫩滑,但沙薑味欠奉,食落口覺得只係一塊無調味既肉🤐腐乳夠鹹香,仲有些微酒味,鍾意發酵味既人撈飯食一流!呢個午餐不論味道,菜式同擺盤,都好似增肌減脂飯盒!📍半島冰室北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下2號舖

🐤香煎沙薑嫩雞配腐乳撈飯

📍半島冰室
北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下2號舖
2023-10-12 673 瀏覽
今日特登去炮台山,試試傳聞中抵食夾大件的「半島冰室」12:10 到達,已經有小隊排在門口,他們好有系統地分配和馬上點餐午餐都幾吸引,起碼有3個我都想食除此之外,還有4個餐可以選:暖男餐、女神餐、商務餐、頭等餐結果我點左牛扒,朋友點左吉列豬扒和暖男餐我另外加2隻煎蛋,$10 - 2隻蛋好抵食牛扒份量唔細,性價比比較高吉列豬扒份量都唔細,真係抵食夾大件至於暖男餐,好明顯個豬潤肉碎係即叫即整,煑到啱啱好飲品方面,我點左紅荳冰,睇吓啲紅荳多到呢同其他茶餐廳比較,真係平靚正,唔怪之得咁多人排隊
今日特登去炮台山,試試傳聞中抵食夾大件的「半島冰室」

午餐都幾吸引,起碼有3個我都想食

除此之外,還有4個餐可以選:暖男餐、女神餐、商務餐、頭等餐

結果我點左牛扒,朋友點左吉列豬扒和暖男餐

我另外加2隻煎蛋,$10 - 2隻蛋好抵食

牛扒份量唔細,性價比比較高

吉列豬扒份量都唔細,真係抵食夾大件

至於暖男餐,好明顯個豬潤肉碎係即叫即整,煑到啱啱好

飲品方面,我點左紅荳冰,睇吓啲紅荳多到呢

同其他茶餐廳比較,真係平靚正,唔怪之得咁多人排隊
2023-10-06 543 瀏覽
呢間北角半島,長期排隊,一早已經想會下佢,襯今日有機會去試吓,早餐時段排幾個都等吓。凍檸茶黎到見到咁淡色,未飲已感覺無乜茶味,一如所料。牛扒和蛋黎到,已經大打折扣,蛋既賣相似集團餐廳bb蛋size, 牛扒易切,食落口無味,係乜味都無,食左2啖放棄。還好,加錢$4轉左油尖多,黎到見到搽得滿滿,果然,亮點係多士,牛油味香濃,果醬搽得不吝嗇👍🏼咁既質素早餐黎講,真係唔明白吸引排隊之處係咩!又眼見有人特登揸車去食,究竟係羊群丫還是個人口味問題。 BTW, 我暫無意慾再去消費,同區黎計,我相信有唔少競爭對手,唔洗排隊品質都比佢好。
凍檸茶黎到見到咁淡色,未飲已感覺無乜茶味,一如所料。
牛扒配雙蛋
油尖多
2023-10-06
$41 (早餐)
油尖多
2023-09-26 430 瀏覽
let me tell u the food here must be fine. no need to read about the food quality, what should i eat, what is the best. alll is the best ,my god.im the loyalist eater of this place.im telling you why i eat this all time.my company is around here.they serve lunch box for free but really disgusting 🤮🤮🤮。i cant accept it anymore.so i come down to queue.1230pm.1 ppl, wait 10mins2ppl, at least 20mins.**1pm you go away la need 1 hr waiting, youno time to eat la, unless u 1 ppl.#food #hkfood #hongkongfoo

my company is around here.
i cant accept it anymore.
so i come down to queue.

1230pm.
1 ppl, wait 10mins
2ppl, at least 20mins.

#food #hkfood #hongkongfood #hongkong #hongkongdessert #hongkongcrusine #omicron
#食物 #香港 #香港美食 #劣食 #難食 # 狗也不#foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2023-08-25
2023-09-14 821 瀏覽
係ig見到好似幾吸引,咁岩黎開炮台山就去試下。今日係平日(星期四),下晝2點幾已經排哂隊,可能撞正下午茶時段,好彩唔算等好耐。去到見有2條隊,首先要係近“xx叉燒“個邊排,排隊其間伙記會問你食咩,未諗到都可以睇多陣menu先。排一陣,伙記就會安排你排去對面,之後等安排入座。[個人覺得分2條隊,可能對於第一次黎既食客有d混亂,因為都冇指示牌之類,我都係問排隊前一位食客先知。但2條短既隊又確實冇咁塞死條街或擋住隔離餐廳門口,所以覺得冇咩問題。本身online見到係推介菠蘿包,但排隊聽到好多人order焗飯,所以又心大心細,叫左個下午茶L餐,蔥油雞脾意粉($42)。下午茶黎講,份量都好足,感覺比較接近午餐,好夠食。雖然門外已經落左單,但坐底後都等左一陣,食物係熱辣辣既,唔係整定再等人入座。意粉冇咩特別,但個蔥油同雞脾都幾好食,個雞脾炸完都冇話好dry/乾/柴。餐飲叫左凍奶茶少甜(凍飲+$3),正正常常,都有茶味既。p.s.同對面搭檯既姨姨傾左幾句,佢原來都係朋友介紹先過黎食,係九龍特登過黎食,已經食左2年。佢推介炸魚柳/牛脷🙈等我下次有緣再黎既時候試下先。環境:目測都乾淨,座位空間都ok,但
係ig見到好似幾吸引,咁岩黎開炮台山就去試下。

蔥油雞脾意粉(下午茶)

環境:目測都乾淨,座位空間都ok,但檯與檯之間未算太闊落。
員工:勤力。坐底會比張紙巾食客先。之後一路食見有食客落單要水要餐具,員工都即刻幫。最重要食完都冇催食客走👍🏻
食物款式:我見是日午餐得4款,唔算多。但下午茶有A至M餐10幾款🤣👍🏻
性價比:4/5
感想:一間餐廳除左食物既味道,重要既係人情味。
2023-09-14
2023-09-13 759 瀏覽
半島冰室每次排隊條龍都好長。就因為條龍咁長所以先至好食😋其實條龍雖然長但係排隊都唔算太耐。今次我嚟到就係食早餐,早餐都有四個餐系大家都成日食嘅。今次就叫咗熱香餅配忌廉火腿蛋。呢間性價比唔錯,大約30幾蚊連埋杯嘢飲🧃如果唔想成日喺連鎖店例如麥當勞,大家樂,大快活食早餐嘅朋友一定要試吓!食物水準好高,賣相唔錯,啲嘢食都好大份。加上係即叫即整熱辣辣😗每次食完都覺得好飽,充滿能量🤗絕對可以話係高質茶餐廳🤭

絕對可以話係高質茶餐廳🤭
火腿忌廉蛋配熱香餅
$38 (早餐)
火腿忌廉蛋配熱香餅
  • 全日早餐
  • 忌廉火腿蛋配熱香餅
2023-09-05 711 瀏覽
最近轉工轉咗去炮台山返工 每日朝早經過都見到大排長龍 無論早餐定lunch時間都係要排隊 每次目測都大概要排20分鐘或者以上 今日叫埋另外兩個同事一同排隊進餐 真係等咗20分鐘 門口落單之後先可以入座 餐廳位置比較迫 幾乎貼住對面隻腳 我叫咗頭等餐 即係沙嗲牛肉公仔麵 香腸 煎蛋 等等 等咗大概5分鐘就上枱 食落好普通 同出邊普通茶餐廳差唔多 唔明點解要大排長龍? 沙嗲牛麵湯底比較清淡 可能我個人偏好比較濃嘅沙嗲牛肉湯底 豬扒都煎得比較乾身唔太Juicy 隻蛋煎出嚟個底有少少苦,有少少燶可能太多人叫所以品質控制不佳,所以整體我覺得一般 如果唔使排隊可能會再食 要排20分鐘就可以揀吓一間

2023-08-21 861 瀏覽
排住隊又要人落單又要轉隊再等,幾廿萬樣野,又唔係全部職員統一做法,已經亂晒大龍一肚氣,大佬唔係個個街客都要識跟次序排,無禮貌,坐唔舒服,野食種類選擇唔多,全部預制件,味道一般,白烚意粉好似狗兜咁,牛腩un到咬唔開,餐具有污積,不值一提,沒有下次其實眼見耳聴去既人都多數「一位」,可能就係貪佢一個都俾你入座同人搭枱,快有得食又唔駛俾人西面r住張檯囉如果想舒舒服服食一餐,寧願唔食,都絕對不是一個選擇,講完
如果想舒舒服服食一餐,寧願唔食,都絕對不是一個選擇,講完