🍜 越式生熟安格斯牛肉大頭蝦湯檬粉 HK$72・味道:湯底好重牛骨味👍🏻,檬粉吸晒啲牛骨湯好濃郁香口🐮,但依然夠清,唔會好重味🥩!安格斯牛肉正常發揮,幾重牛脂香!大頭蝦新鮮彈牙,滿足好食嘅lunch~・口感:呢款檬粉比平時粗身啲煙韌啲,同時又更索湯,正😋・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:好食嘅茶記半島一定榜上有名,難怪長期排隊!但姐姐有禮貌有效率,爽朗快手!係一間間唔中就會掛住嘅好食茶記🥹成日想食嘅常餐下午餐,但午餐會定期轉怕下次食唔到,最後都係會逼自己喺午餐中掙扎揀好西XD・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
🍜 越式生熟安格斯牛肉大頭蝦湯檬粉 HK$72

・口感:呢款檬粉比平時粗身啲煙韌啲,同時又更索湯,正😋
紅棗龍眼蜂蜜

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

2024-10-22
紅棗龍眼蜂蜜
2024-10-25 628 瀏覽
見成日有人排隊 宜家開左另一邊 下午茶唔洗等位 試一試 下午茶餐四五十蚊到 價錢合理冇哂海南雞轉左做口水雞 一樣咁好味 配上臘味飯 豉油雞髀配咸蛋黃公仔面 雞髀好入味 咸蛋味可以再重啲 份量都大份奶茶茶香味濃 好飲
冇哂海南雞轉左做口水雞 一樣咁好味 配上臘味飯

奶茶茶香味濃 好飲
2024-09-23 2804 瀏覽
人龍店鋪,今日特別一試,排咗大約5分鐘,點了沙嗲牛肉,煎蛋米粉,熱鴛鴦走奶。坦白講唔算好食,沙嗲牛肉好一般,就如好一般嘅茶記一樣。可能我冇嗌到佢哋嘅招牌菜。但我想,咁基本嘅食物都只是一般,唔通只集中火力推其招牌?至於杯熱鴛鴦,真係勁熱,超級辣嘴,完全飲唔到,想快啲飲完俾返個位出嚟都唔得。杯熱鴛鴦苦澀難飲,入口嗰一刻真係麻麻地;但飲完後就有回甘嘅味道。可能呢杯係叫做先苦後甜熱鴛鴦。無論如何,我真係唔明白點解呢度成日排晒成條人龍?。
2024-09-23
5 分鐘 (堂食)
$34 (早餐)
2024-08-28 4327 瀏覽
上星期去食但女神餐買哂,今日星期二再去,幸運地有女神餐。女神餐有鮮茄濃湯門封牛肉通粉,炒滑蛋火腿加多土,再叫了一杯凍奶茶。鮮茄濃湯真材實料,好濃的雞味和鮮茄味,通粉不軟不硬剛好,門封牛肉無落鬆肉粉仍嫰滑,多士塗滿牛油但可惜唔熱,滑蛋正正常常。$56 很抵食,怪不得門庭若巿。
上星期去食但女神餐買哂,今日星期二再去,幸運地有女神餐。

$56 很抵食,怪不得門庭若巿。
2024-08-23 4921 瀏覽
在附近工作,慕名來這冰室吃午飯。因為接近2:00pm,排隊的人不算多,等了10分鐘左右。店裝修可以,但座位很擠迫,叫名物”女神餐”,侍應告訴我沽清,看午餐餐牌又唔係咁想食,好彩對面個女顧客提醒我可以叫下午茶餐,於是叫了下午茶餐鮮茄焗豬扒飯加凍奶茶。焗飯中有蛋絲,不過飯有點硬,豬扒煎得很香,但茄汁有點稀,不過$45 ,算係可以接受。
在附近工作,慕名來這冰室吃午飯。

因為接近2:00pm,排隊的人不算多,等了10分鐘左右。

鮮茄焗豬扒飯

2024-08-18 4564 瀏覽
平時係我帶媽咪去食嘢,今次係反而媽咪同我講喺YouTube成日見到人推介呢間餐廳,所以就帶佢嚟一試。首先記住唔好去錯時間,因為佢係冇夜市嘅。喺門口等一陣,都唔算太耐大約5分鐘到,入到去地方唔大,都坐得密密麻麻,一般茶餐廳嘅格局,食完要快走。媽咪叫咗個是日午餐「芝士焗海皇意粉,有日本蠔,煙三文魚,海蝦球」,佢嘅海鮮真係冇稀場,日本蠔大大隻,隻蝦亦算新鮮,超出預期👍🏻我就叫咗個「女神餐」😂,包括手切「封門柳」蕃茄通粉,牛肉真係值得一讚,好味😋。另外有多士同埋火腿蛋,火腿蛋就正常,多士比起一般茶餐廳係好味啲。至於嘢飲方面,我哋兩個都嗌咗「茶走」,好味嘅,到位!

至於嘢飲方面,我哋兩個都嗌咗「茶走」,好味嘅,到位!
2024-08-17
5 分鐘 (堂食)
  • 手切封門柳蕃茄湯通粉
2024-08-08 4153 瀏覽
唔覺得好好食!只係非常非常普通茶餐廳。話說見自己車冇油,去到油站突然望到半島冰室係對面。睇咗YouTube 話好味好食,我重特登由屯門過嚟搵出嚟食。我特別叫茶餐廳必點紅豆冰炸雞脾,焗豬飯。紅豆係淋但唔叫好飲。炸雞脾唔入味,肉老,得面頭少少炸。焗豬扒飯。唉!豬扒算啦!反而cheese 同炒底飯比較好食因為新鮮。整體感覺非常普通雖然地方好迫但餐廳服務快同好嘅,唯一係吹大咗。唔係好食。大家唔洗排隊! 大家唔洗排隊!大家唔洗排隊!哩個世界最痛苦係唔好食但又要比錢同唔想浪費Quota 😭

大家唔洗排隊! 大家唔洗排隊!大家唔洗排隊!
哩個世界最痛苦係唔好食但又要比錢同唔想浪費Quota 😭

2024-08-04 3096 瀏覽
呢間半島冰室一直都好出名,今日平日終於排到。**叉燒麵**:呢度嘅叉燒麵真係一絕,叉燒係即叫即切,每塊肉都鮮嫩多汁,唔會有乾柴嘅感覺。叉燒味道濃郁,有啲甜甜地嘅蜜汁味,配埋彈牙嘅公仔麵,真係一流。叉燒麵一上枱就可以聞到陣陣香,真係幾吸引**菠蘿包**:佢哋嘅菠蘿包亦都非常出色,外層嘅菠蘿皮香脆酥鬆,內裡嘅麵包鬆軟,夾埋各種唔同餡料,譬如菠蘿火腿,幾好食,用心製作呢度嘅服務態度係小店嚟講算係非常優秀,店員親切有禮,服務快速有效率,即使係繁忙時間,都令人感覺非常舒服。
呢間半島冰室一直都好出名,今日平日終於排到。

半島冰室試咗佢哋嘅暖男餐! 豬潤公仔麵:豬潤煮得啱啱好,嫩滑可口,配埋香濃嘅湯底同公仔麵,仲有大量嘅芫荽同埋肉碎,味道好搭,食落去好滿足。  火腿炒蛋配多士:火腿炒蛋煮得好香,蛋嫩滑,火腿鹹香,配埋香脆嘅多士。環境:半島冰室環境好擠迫, 餐廳環境麻麻地。呢度排隊真係好多人等位,自從出咗名之後,食物質素都有所下降。總結:暖男餐豬潤公仔麵同火腿炒蛋都好好味。不過,排隊時間長同埋食物質素下降係一個小小嘅缺點。
半島冰室試咗佢哋嘅暖男餐!

2024-07-19 2372 瀏覽
最近公司派左我去附近商業大廈番工,我係網上搜尋到有間好出名既半島冰室,就同朋友過來試下。最後我叫左個沙嗲牛肉煎蛋麵,因為人多所以等有點耐,但碗野好有驚喜,牛肉夠淋好入味,杯熱奶茶都很滑很好飲。雖然排左成廿分鐘先有位,但值得再來一試
2024-07-14 2353 瀏覽
以前係炮台山做嘢嘅時候,半島仲係一間好細嘅舖頭。後來越黎越多人排隊,老細就租埋隔離,但人龍依然係咁長😂。呢日咁啱係北角返學,落堂之後即刻行去半島食嘢。條人龍好長,以為要等好耐啦,好彩一個人好快可以入座。嗌左索女餐,即係番茄通粉,多士連我平時唔食包嘅人,都覺得好味。份量足,服務態度冇因為多人而差左,反而係好nice,而且唔會因為多人不停收你嘢,想你食快d走。當然相對地客人都會好識做,食飽就走。所以有d嘢真係相向嘅,好似紅x咁,真係唔想食第二次。希望老細可以係九龍開分店😂

希望老細可以係九龍開分店😂
  • 索女餐
最近睇咗YouTube MM 介紹茶餐廳 見到呢間嘅叉燒肥靚正🥰 搵日我就去左試吓😋去嗰日係平日11點左右,一個人就唔使排隊💫🍜叉燒公仔麵配炒滑蛋多士($38)既然要試吓佢哋即叫即斬嘅叉燒就嗌咗佢嘅叉燒公仔麵,叉燒一上枱就睇得出係靚叉,偏向瘦叉,但係汁好夠😋唔係求其應付嗰種 公仔麵都煮得都好彈牙 爽口🍜上OpenRice見到啲人平日去都要等位,可能唯一嘅缺點就係要排隊 🙈➡️#hapifriday_北角📍 半島冰室 (北角)北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下2號舖

去嗰日係平日11點左右,一個人就唔使排隊💫

🍜叉燒公仔麵配炒滑蛋多士($38)

➡️#hapifriday_北角

📍 半島冰室 (北角)
北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下2號舖
2024-06-18 2908 瀏覽
常餐 |蕃茄免治牛肉意粉配炸雞髀🍝🍗 及 日式芝麻醬雜菜沙律🥗 $53 8/10 炸雞髀份量足、啖啖肉,不算油膩,肉質嫩滑,味道帶鹹香🤤有肉味,無隔夜的冷藏雪味👍🏻算是吃得滿足開心🥳🥳可謂MVP🏆 可惜!雞髀温度僅微暖,估計非即叫即炸,純粹炸好後翻熱或靜置,但味道及份量足以彌補,加上$價錢抵食,絕對可以接受😎肉醬意粉雖淪為配角😂但同樣不錯👌🏻意粉正常,為一般茶記做法,口感偏軟腍,煮得少許過熟,但不影響整體味道及口感,不過不失。肉醬非舊式茶記,酸甜味較濃、螢光茄汁做法,較接近西式,鹹味較突出,牛肉味較濃,甜味相對較少,配搭雞髀一樣好食,兩者能互相平衡配搭,整體不錯😙下午茶餐|芝士煎蛋豬扒包🍔 跟餐飲 $35 7.8/10芝士煎蛋豬扒包,份量看似不多,實質果腹感重,吃完感覺超飽🫃🤰。麵包鬆軟有彈性,豬扒煎至厚身金黃,口感厚實,調味較淡,能嚐到豬香味。不過!整體配搭較乾,翻熱時易焗燶或烤乾麵包水份,加上豬扒不算多汁,僅得蛋汁增加濕潤度,故吃到一半感覺難吞嚥😳,放置久了更甚,建議趁熱食,或者歎啖茶滋潤喉嚨😹總括來說,豬扒包好食耐看,蛋汁及半融芝士增加食慾,豬扒厚身足料,飽肚感重,首次到訪也建議

下午茶餐|芝士煎蛋豬扒包🍔 跟餐飲 $35 7.8/10

總括來說,豬扒包好食耐看,蛋汁及半融芝士增加食慾,豬扒厚身足料,飽肚感重,首次到訪也建議一試👍🏻

飲品| 熱奶茶 (跟餐) $N/A 5.5/10

飲品就普通無特別,甚至比食物遜色。奶茶質素較飄忽,好幾次茶味較濃,奶味淡,苦澀味重,無茶葉香。僅得一兩次比例平衡,相對易入口,帶少許回甘味。
===========
整體評分📝:
環境:6/10
賣相:8/10
食物味道:8/10
服務態度:6/10 (無加一服務費)
自費:✅
再訪可能性:✅
聚會之選:不建議❎

總結評語🍽️:
正常茶餐廳格局,座位空間較擠迫,兩張枱合拼成四人枱,私隱度較低,不太適合與朋友聚舊。店員態度正常,比較快來快去,聽聞有些態度較惡劣,幸好未遇過🥶。

食物方面,上菜效率高,賣相開胃誘人🥵份量大、抵食好味,吃完有滿足感😽絕對會回頭。午餐就視乎款式,早餐普通一般,可跳過不試❎

若首次到訪,建議先試常餐/下午茶,排隊時間短,較快入座,款式多且抵食,值得一試🤓
蕃茄免治牛肉意粉配炸雞髀
2024-03-25
蕃茄免治牛肉意粉配炸雞髀
2024-06-07 2747 瀏覽
睇MM介紹常餐,睇到呢一間即叫即斬嘅叉燒麵早餐,收工過炮台山試吓。一上枱就好驚喜,一睇就知啲叉燒即叫即切,冇預早切定嗰啲風乾嘅問題,食落去冧滑好味。個公仔麵都煮得好好,爽滑彈牙⋯⋯讚!早餐另外一樣例牌餸就係炒蛋,可惜呢間冰室嘅炒蛋係我食過嘅早餐常餐茶餐裏面,數一數二冇蛋味嘅炒蛋,冇味到我要加鹽,但係都只係多咗少少鹹味,吊唔起雞蛋味。而且佢最唔合格嘅地方係:佢啲蛋漿仲未完全攪勻,因為炒滑蛋嘅關係有少少半熟,就會出現嗰啲好似鼻涕一樣嘅蛋白,呢樣係我接受唔到嘅。整體嚟講,如果下次再去食我可能會食煎蛋,如果你鍾意食叉燒嘅話,個叉燒麵極推!!!而繁忙時間就要搭枱,出餐堪比澳牛咁快,所以就算排隊都應該好快入到去。另外我發現呢間冰室,有好多食物配搭口味都比較特別,因為隔離坐咗啲熟客喺度討論午餐個Menu,發現佢竟然有原隻蒸蟹嘅臘味肉餅飯。仲有粟米肉粒配生炸脆雞髀飯。⋯⋯等等,好鬼搞鬼,若果住喺附近又有興趣真係可以試吓。

2024-06-07
1 分鐘 (堂食)
$41 (早餐)
早餐
  • 即叫即切叉燒麵(只限早餐)
今日7點幾送左三千返學,約咗個住附近嘅媽咪一齊食早餐😋問佢自己最常食嘅早餐店,佢帶我嚟咗呢間。半島冰室嘅【下午茶】好抵食,性價比高!推薦~每日精選都有四款日【午餐】經常會換款式餐牌度個位靚仔哥哥就係老闆啦平時佢都會喺度招呼,人好Nice👍晚市好早收,全部熱門嘢都要早啲嚟,唔然就賣晒。如果係用餐時間,無論係早、中、晚都要排隊😺餐廳轉台率好高,估10至15分鐘~所以唔使排太耐。門口有餐牌,排隊嘅時可以諗好食咩,坐低就落單。【排骨土豆番茄通粉】真係早餐好推薦,份量好足夠。一大碗滿滿嘅排骨,我食到好飽,土豆好粉,入口即化,湯亦好好飲。你一早肚子餓就會再想返呢個通粉嘅好食。而且呢個餐仲會配多士,我鍾意烘底,好香脆。
今日7點幾送左三千返學,
約咗個住附近嘅媽咪一齊食早餐😋
問佢自己最常食嘅早餐店,佢帶我嚟咗呢間。

半島冰室嘅【下午茶】好抵食,性價比高!推薦~
每日精選都有四款日【午餐】經常會換款式

餐牌度個位靚仔哥哥就係老闆啦
平時佢都會喺度招呼,人好Nice👍
晚市好早收,全部熱門嘢都要早啲嚟,唔然就賣晒。
如果係用餐時間,無論係早、中、晚都要排隊😺
餐廳轉台率好高,估10至15分鐘~所以唔使排太耐。

門口有餐牌,排隊嘅時可以諗好食咩,坐低就落單。

【排骨土豆番茄通粉】
真係早餐好推薦,份量好足夠。
一大碗滿滿嘅排骨,我食到好飽,

土豆好粉,入口即化,湯亦好好飲。
你一早肚子餓就會再想返呢個通粉嘅好食。
而且呢個餐仲會配多士,我鍾意烘底,好香脆。
$39 (早餐)
  • 排骨土豆番茄通粉