2021-09-24 726 瀏覽
南小館的乳鴿真的好好味,好juicy,百吃不厭😀😀所以每次去都必叫之一👍🏻👍🏻😁好味道:⭐️⭐️⭐️⭐️而且外皮好香脆~.避風塘雞翼這個菜沒什麼特別。。哈哈。。。試一次便可,不會特別想再encore..不過不失😀😀😀.牛肉炒米粉🐮🐮好多牛肉。。反而幾鍾意佢的米粉質地,好味👍🏻👍🏻食呢個菜。。會想米粉多過牛肉😁😁.帶子小籠包這個要趁熱食。。凍了個皮會變更~熱食,再配上入面的湯汁😋😋👍🏻👍🏻.流沙奶黃小啤梨🍐🍐🍐好味道:⭐️⭐️⭐️⭐️咬開,入面好流沙,好正!! 個皮炸到好適中。。呢個都是個人好喜歡的甜點😋😋
南小館的乳鴿真的好好味,好juicy,百吃不厭😀😀
所以每次去都必叫之一👍🏻👍🏻😁
好味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
而且外皮好香脆~

避風塘雞翼
不過不失😀😀😀

牛肉炒米粉🐮🐮
好多牛肉。。反而幾鍾意佢的米粉質地,好味👍🏻👍🏻
食呢個菜。。會想米粉多過牛肉😁😁

帶子小籠包
這個要趁熱食。。凍了個皮會變更~
熱食,再配上入面的湯汁😋😋👍🏻👍🏻

流沙奶黃小啤梨🍐🍐🍐
好味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-02-20
2021-09-18 428 瀏覽
一般而言我都不寫食評,但今日一行三人來吃,非常不愉快,必須公之於眾。叫了下列菜式:椒鹽豬手:一籃都是骨頭。好像沒放鹽,豬手不新鮮,一股腥臊怪味,吃了一口就沒再吃。美乃滋蝦球:美乃滋裡有芥辣,蝦上有茄醬,蝦乾癟,外層炸粉口感如同麵粉。鮮肉小籠包:中規中矩。蘿蔔絲酥餅:唯一一道算好吃的菜式,蘿蔔鮮甜。阿娘雪菜黃魚麵:又如同沒放鹽,魚一夾即散,乾而柴,沒雪菜味。秘製黑豚肉配滷蛋:肥肉膩而不香,瘦肉柴而不鮮。米湯時蔬:菜和菇都有一股糊味,不知從何而來,而且,也。像。沒。放。鹽。最無語的是,三人結帳盛惠$588

叫了下列菜式:
鮮肉小籠包:中規中矩。
蘿蔔絲酥餅:唯一一道算好吃的菜式,蘿蔔鮮甜。
秘製黑豚肉配滷蛋:肥肉膩而不香,瘦肉柴而不鮮。

最無語的是,三人結帳盛惠$588
2021-09-18
2021-09-11 387 瀏覽
店員服務態度好,但全部食物都很差...最為失望是小籠包,豬肉是酸縮的,還要68 元,實在太失望了,非常不值得這個價錢,第二,抄手味道不豐富,只有鼓油味... 劣食,不推介前來吃
店員服務態度好,但全部食物都很差...
2021-09-09 253 瀏覽
今晚食上海菜,前菜小菜雲吞雞菜式如下 小籠包 四色冷盤 蝦多士 蘿蔔絲酥餅 雲吞雞小籠包一客5件,個皮略厚但湯汁夠鮮甜肉餡都好食四色冷盤,最好係醉雞 雞肉有酒香又夠滑嫩 糖醋排骨個味幾甜 黑醋木耳就食佢爽脆既口感蝦多士係原隻大蝦加蝦膠煎香,食到蝦味鮮甜又有脆多士既口感蘿蔔絲酥餅,中間係蘿蔔絲外層係近似酥皮,咬開見到絲絲蘿蔔味道清新最後係雲吞雞,入面有幾件雞肉同一隻雞脾,仲有雲吞 湯底係用雞濃湯,所以好夠味仲飲到火腿咸鮮既雞湯,份量都足2人份 雲吞夠皮薄南小館 荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2012號舖平均消費$222評分7/10
今晚食上海菜,前菜小菜雲吞雞
菜式如下 小籠包 四色冷盤 蝦多士 蘿蔔絲酥餅 雲吞雞
小籠包一客5件,個皮略厚但湯汁夠鮮甜肉餡都好食
蝦多士係原隻大蝦加蝦膠煎香,食到蝦味鮮甜又有脆多士既口感
仲飲到火腿咸鮮既雞湯,份量都足2人份 雲吞夠皮薄

南小館
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2012號舖
平均消費$222
評分7/10
2021-07-27 483 瀏覽
接近晚飯時間係荃灣避雨,  經過愉景新城見到南小館, 見到門口大大隻字話 $29 一隻乳鴿, 太吸引了, 攞左張飛係門口等左唔夠 15 分鐘有位, 睇完菜牌, 簡簡單單叫左幾樣食物, 再加一人一隻乳鴿10分鐘左右就先來 2隻熱辣辣既乳鴿, size  OK 喎, 肉質唔會 口, 厚肉而滑, 而且係有醃過, 味道岩岩好, 再來就係 4小碟, 幾正宗既上海菜味道, 份量都唔少, 不過上菜速度都幾快, 再上就係小籠包,  非常夠熱, 皮都算薄, 包入面有少少肉汁湯, 所以食既時候要小心燙口, 窩貼煎得好香, 而窩貼底又煎到好脆 , 入面既肉好厚好味 !
10分鐘左右就先來 2隻熱辣辣既乳鴿, size  OK 喎, 肉質唔會 [鞋] 口, 厚肉而滑, 而且係有醃過, 味道岩岩好, 再來就係 4小碟, 幾正宗既上海菜味道, 份量都唔少, 不過上菜速度都幾快, 再上就係小籠包,  非常夠熱, 皮都算薄, 包入面有少少肉汁湯, 所以食既時候要小心燙口, 窩貼煎得好香, 而窩貼底又煎到好脆 , 入面既肉好厚好味 !
2021-07-24
15 分鐘 (堂食)
2021-07-26 292 瀏覽
晚膳🍱南小館🍱.輕鬆愉快嘅周日🙂同家人飲完下午茶後,再約屋企人行IKEA,又買咗好多嘢🛒🛍🛍.南小館🍱我最愛嘅酸菜魚🌶🐠🥢酸菜魚🌶啲魚汁好軟滑,有冇骨。辣味適中,唔會太過辣。🥢砂鍋雲吞雞🥣雲吞雞湯一啲都唔油,雞肉好嫩滑🥢糖醋排骨🍖酸酸甜甜好開胃🥢擔擔面🌶顏色好豐富,辣味適中,好醒胃🥢腐皮菠菜🥬清淡的🥢雪菜炒年糕🥬煙銀的口感好味.🥢酸菜魚🌶🥢砂鍋雲吞雞🥢糖醋排骨🥢擔擔面🌶🥢腐皮菠菜🥢雪菜炒年糕
晚膳🍱南小館🍱
輕鬆愉快嘅周日🙂
南小館🍱我最愛嘅酸菜魚🌶🐠

🥢酸菜魚🌶啲魚汁好軟滑,有冇骨。辣味適中,唔會太過辣。
🥢砂鍋雲吞雞🥣雲吞雞湯一啲都唔油,雞肉好嫩滑
🥢糖醋排骨🍖酸酸甜甜好開胃
🥢擔擔面🌶顏色好豐富,辣味適中,好醒胃
🥢腐皮菠菜🥬清淡的

雲吞砂鍋雞
糖醋排骨
擔擔麵
炒年糕
食餐上海菜生日🎂飯再做埋一年一度的保單Review聚下舊🥰實在perfect無想到南小館有乳鴿食😁仲有誠意推介的 #蝦肉韭菜盒子 🥙🦐超脆又好味😋上面的肉鬆配搭得很好😍想減肥都難啊😆覺得自己影得真係好靚
食餐上海菜生日🎂飯
再做埋一年一度的保單Review
聚下舊🥰實在perfect

慶祝紀念
生日
蝦肉韭菜盒子
2021-07-10 266 瀏覽
7月9日下午2:45左右經過南小館餐廳,看見沒什麼人,可以馬上用餐,於是入座,點了水煮牛肉,因為餐單上沒有標示是否有辣椒以為是清淡的,就馬上點好了,只告訴服務員不要酸辣湯.因為我不吃辣.於是換了意米水.後來想起,再問下水煮牛肉是否也辣的?并要求換其他不辣的菜,但服務員說已經煮好了,不能換了.於是付款離開這種沒有人性的地方
2021-07-09
2021-06-13 285 瀏覽
今日朋友嚟揾我食午餐。我哋揀咗呢間,因想食平乳鴨$29/隻,超抵食乳鴨-外皮香脆,內裏多汁, 上台時仲熱辣辣, 同埋會配備手套俾你, 都幾細心, 讚金網生煎窩貼-薄薄的一層金網好脆口, 一咬落去即刻爆汁, 入面啲豬肉餡好juicy黑松露小籠包-皮薄餡靚, 黑松露都幾香, 湯汁好美味上海粗炒-平時食上海粗炒最驚炒得太油, 不過呢度炒得夠乾身,椰菜加上冬菇絲幾惹味, 麵身彈牙

黑松露小籠包-皮薄餡靚, 黑松露都幾香, 湯汁好美味

2021-06-12 225 瀏覽
點解去愉景新城食野...原因商場有100蚊送...登記新世界app 免費送100蚊真係好平...去到食個健康菜又唔油...叫多個小籠包真係好底...員工又幾好...值得再吃
2021-04-13 839 瀏覽
同先生行完Ikea諗住食Outback,見到門口人頭湧湧,直接放棄,行咗一輪揀咗唔洗點等嘅南小館。餐廳食物選擇唔少,特別係甜品,選擇零舍多,整體價錢亦算合理。一入座侍應為我哋送上前菜,花生脆卜卜幾香口,但旁邊嘅菜脯味道麻麻。清燉牛𦟌湯入口好重味精味,感覺唔似係清燉。還好牛𦟌口感非常軟腍,而且有四、五塊,當佢係一味餸嘅話感覺上會好啲,湯頭就真係麻麻哋。鮮肉小籠包算係成餐最正路嘅一道,一籠五個,價錢亦合理。小籠包摺數雖然唔係好多,而且外皮偏厚,但肉汁尚算豐富,味道亦鮮甜。老重慶擔擔麵湯底味道一般,份量唔多,青蔥同肉碎亦好少,雖然價錢唔貴,但性價比亦唔高。還好麵質軟硬適中,爽口彈牙,挽回少少分數。咕嚕肉係最令我哋失望嘅一道,粉漿好厚,入口偏硬,肉質比較乾,醬汁味道亦偏酸,伴碟嘅蕃茄仔更加係「玩味」十足⋯⋯食完主菜已經好失望,本來仲想試下佢嘅甜品,為免再中伏都係放棄。第一次食南小館,以佢嘅價錢定位起碼都以為係食巧手上海小菜同服務唔錯,但食物質素強差人意不特止,收加一服務費之餘仲要收茶水費每位6蚊,而且唔係一枱一壺茶,而係普通茶記咁一人一杯好淡嘅茶水,另外優質服務亦係欠奉,點菜舉手等咗好耐都冇人

清燉牛𦟌湯

清燉牛𦟌湯入口好重味精味,感覺唔似係清燉。
清燉牛𦟌湯

鮮肉小籠包
鮮肉小籠包算係成餐最正路嘅一道,一籠五個,價錢亦合理。

老重慶擔擔麵

老重慶擔擔麵

還好麵質軟硬適中,爽口彈牙,挽回少少分數。
玩味咕嚕肉
食完主菜已經好失望,本來仲想試下佢嘅甜品,為免再中伏都係放棄。第一次食南小館,以佢嘅價錢定位起碼都以為係食巧手上海小菜同服務唔錯,但食物質素強差人意不特止,收加一服務費之餘仲要收茶水費每位6蚊,而且唔係一枱一壺茶,而係普通茶記咁一人一杯好淡嘅茶水,另外優質服務亦係欠奉,點菜舉手等咗好耐都冇人理,令人失望⋯⋯
10 分鐘 (堂食)
2021-04-13 1747 瀏覽
近年荃灣區有一些我常幫襯的上海菜館都結業了,在開飯喇搜尋這區還有什麼上海菜館,選了這間位於愉景新城的南小館。由荃灣地鐵站行去都幾遠,不過有天橋直達就不怕風吹雨打。坐低睇住一大張點菜紙,有好多嘢想食。菜式選擇多,點完餸就食住前菜先。有花生和菜莆,味道唔錯,好快就俾我哋食左一半。為了滿足食小籠包心願,叫左兩款小籠包大吃一餐。鮮肉小籠包,上檯時熱辣辣,一籠有5隻,肉汁豐滿充塞在包內,吃時不可心急,否則會淥親條脷。雖然包皮不是很薄,但厚度適中,好吃。帶子鮮肉小籠包,小籠包皮是翠綠色的,有小帶子混和在鮮肉內,味道鮮甜,同鮮肉小籠包一樣,肉汁豐富好吃。南小館四小拼,在七款小吃內選四款。我哋選了四喜烤麩、糖醋排骨、羅漢素鵝、花雕白雞。四款食材分別放在四格位的碟內,小巧精緻。四喜烤麩,軟軟綿綿。糖醋排骨,酸甜好吃。花雕白雞,酒香雞肉滑。羅漢素鵝,腐皮有豆香。京蔥肉絲配薄餅,這個放上檯時我以為是上海粗炒,肉絲較粗,肉絲下舖滿了京蔥絲,炒肉絲的醬汁帶甜味,用薄餅皮包住吃另有風味。肉絲份量很多,薄餅皮只有四片不夠吃,多加兩片就差不多。上海粗炒,粗身麵條掛滿醬汁,另外有肉絲,冬菇絲,椰菜絲,醬汁不鹹,口感可以

為了滿足食小籠包心願,叫左兩款小籠包大吃一餐。

上海粗炒,粗身麵條掛滿醬汁,另外有肉絲,冬菇絲,椰菜絲,醬汁不鹹,口感可以。

老上海酸辣湯麵,湯底酸辣味濃,但麵上放的幾隻白蝦仁卻沒有什麼味道,麵身幼長彈牙,這個湯麵也要快點吃,否則麵會變得越來越糊就不好吃了。

紅燒乳鴿做特價,29元一隻,叫了一隻試下。乳鴿體積都不少,肉多又嫩滑,一口咬下去,即時漏油,燒得夠火喉,色澤鮮明。

今餐叫左好多嘢食,吃得飽飽,上海粗炒食唔曬要打包帶回家。
帶子鮮肉小籠包
2021-04-06
帶子鮮肉小籠包
南小館四小拼
紅燒乳鴿
地方大,座位多,環境舒適,午飯時間都幾多人。特價午市麵點$78,另額外收$6茶錢、$9前菜及加一小費,感覺係濫收費,食完仲覺得物非所值‼️鹹肉菜炒飯+招牌生煎包+五穀薏米水鹹肉菜炒飯係江南尋常飯食,材料好簡單,只有五花鹹肉和小棠菜,全部切粒。呢度個飯炒得恰到好處,乾身爽口,菜粒夠多,鹹肉又少又太細粒。飯嘅味道過淡,唔夠熱又唔夠香。生煎包同樣唔夠熱,麵包皮吸入過多油份,肉餡份量足夠,味道未見突出。五穀薏米水只係微甜,味道清淡解喝。

鹹肉菜炒飯+招牌生煎包+五穀薏米水
五穀薏米水只係微甜,味道清淡解喝。
2021-02-21 621 瀏覽
去到愉景新城想買外賣,係foodpanda見到南小館折扣多,佢有我最愛嘅小黃魚,買埋食親上海菜都必叫嘅小籠包及生煎包鮮肉小籠包5件 $29.40(原價$45)皮薄餡靚,有湯汁,正招牌生煎包4件 $29.50(原價$45)擺咗入雪櫃幾日,唔記得食,用微波爐翻熱,味道唔錯又幾好味喎風沙小黃魚2條 $50.40(原價$72)小黃魚炸到脆卜卜,鹹香味夠,食到唔停得口我個胃已經比南小館征服咗,我依家成日都諗住呢三道菜,好想去堂食,慢慢品嘗新鮮出爐的小黃魚及其他美食

鮮肉小籠包5件 $29.40(原價$45)
皮薄餡靚,有湯汁,正
鮮肉小籠包

招牌生煎包4件 $29.50(原價$45)
擺咗入雪櫃幾日,唔記得食,用微波爐翻熱,味道唔錯
又幾好味喎
招牌生煎包

風沙小黃魚2條 $50.40(原價$72)
小黃魚炸到脆卜卜,鹹香味夠,食到唔停得口

戈招牌生煎包
外賣自取
招牌生煎包
戈招牌生煎包
2020-11-28 1101 瀏覽
星期五夜晚7點去到,我地兩位唔需要等位,量完體溫可以即接安排入座😊餐廳坐左大約八成左右服務員幫忙倒茶同上餐前小碟菜色黎講真係有太多選擇我地都花左一啲時間去揀😂點菜紙都清晰,有啲仲有圖片參考吓我哋點左四樣野,覺得應該岩岩好😙自選四小拼 $80 覺得呢個選擇好貼心,可以比我地自己揀四樣唔同既前菜,樣樣都可以試吓😆岩晒我呢啲心大心細樣樣都想試既食客,每款份量都好適中,唔會太少 -花雕醉雞:微微酒香,雞肉好滑 -糖醋排骨:細細粒,易入口,肉質軟軟 -蝦米海藻沙律:個人最鍾意❤️爽口 -羅漢素鴨:第一次食覺得幾鍾意佢唔太重口味蝦仁小籠包 (五件)$52小籠包皮薄,入面粒蝦仁🍤大大粒再配上熱辣辣嘅湯汁,讚👍🏻蝦仁🍤蛋炒飯$68炒飯炒得粒粒分明,亦有好多蝦仁唔油膩,岩晒鍾意食清淡既我哋🙊腐皮小菠菜 $52份量都算適中,屬於菠菜既BB,易咬口健康首選👍🏻最後兩個人都食都好飽,但因為唔浪費食物我地都把枱面上既清晒😌埋單總共係$300😮 好抵食喔人均$150(真係咁岩計埋加一齊頭$300)推薦大家可以試試~😝👍🏻
星期五夜晚7點去到,我地兩位唔需要等位,
量完體溫可以即接安排入座😊
餐廳坐左大約八成左右

服務員幫忙倒茶同上餐前小碟

菜色黎講真係有太多選擇
我地都花左一啲時間去揀😂
點菜紙都清晰,有啲仲有圖片參考吓

我哋點左四樣野,覺得應該岩岩好😙

自選四小拼 $80

-花雕醉雞:微微酒香,雞肉好滑
-糖醋排骨:細細粒,易入口,肉質軟軟
-蝦米海藻沙律:個人最鍾意❤️爽口
-羅漢素鴨:第一次食覺得幾鍾意佢唔太重口味

蝦仁小籠包 (五件)$52
小籠包皮薄,入面粒蝦仁🍤大大粒
再配上熱辣辣嘅湯汁,讚👍🏻

蝦仁🍤蛋炒飯$68
炒飯炒得粒粒分明,亦有好多蝦仁
唔油膩,岩晒鍾意食清淡既我哋🙊

腐皮小菠菜 $52
份量都算適中,屬於菠菜既BB,易咬口
健康首選👍🏻

最後兩個人都食都好飽,但因為唔浪費食物
我地都把枱面上既清晒😌
埋單總共係$300😮 好抵食喔
人均$150(真係咁岩計埋加一齊頭$300)
推薦大家可以試試~😝👍🏻