2023-02-23 47 瀏覽
南洋街(銅鑼灣)一直都好想食呢間南洋菜餐廳🔆午市套餐有折扣真係好抵食㗎!所以我見到人流都比較多~餐廳入邊嘅設計都非常特別㗎結合左越南泰國印尼畫像💕💠香茅話梅青檸冰💠海南雞飯配箭葉果飯(黄薑)💠大大粒牛骨湯麵💠馬拉盞炒通菜 💠牛肉沙嗲串💠羊肉沙嗲串 💠燒花枝丸串 招牌菜嘅海南雞飯實在好食!黃薑飯嘅味道非常重!而且食落好滋味!咬感煙煙韌韌~海南雞嘅肉身非常滑溜👍🏻職員話呢度嘅串燒都好好味叫我哋試吓~最特別係佢嘅醬汁~味道濃郁香口!仲有呀呢度嘅印尼蝦片都好好味㗎!有好多人特登過嚟買㗎❤️
南洋街(銅鑼灣)

餐廳入邊嘅設計都非常特別㗎結合左越南泰國印尼畫像💕

💠羊肉沙嗲串
💠燒花枝丸串

仲有呀呢度嘅印尼蝦片都好好味㗎!有好多人特登過嚟買㗎❤️
2023-02-16 74 瀏覽
今日原本只有一個目標,就系去加路連山道食人氣甜品🤣結果見到都要等幾耐吓,最尾放棄去咗食正餐算了。經過希雲街有間南洋餐廳,另一分店系摩頓台,即香港中央圖書館附近,不過冇座位主要系外賣,最尾就黎呢間分店堂食。門口亦有陳列櫃,有各種印尼飲料、甜點。香港嘅印尼餐廳買少見少,裏面有唔少特色印尼菜式。串燒種類繁多,主要系沙嗲串燒,叫咗雞肉、牛肉、牛丸、豬頸肉,雞肉好軟稔美味😋牛丸有特別標明系大埔振興牛丸,吾知系咪呢個原因覺得零舍彈牙😁海南雞配黃薑飯💛海南雞雞肉嫩滑,沾上黑醬油好香。半隻燒春雞配箭葉果飯,88蚊又幾抵🤩事先有問職員咩系箭葉果飯,原來入面系有椰汁🥥同埋沙甸魚🐟燒春雞系勝在抵食,啖啖肉,箭葉果飯入面一條條沙甸魚乾令人想一吃再吃呢。鮮奶珍多冰,粉條數量十足💚椰汁味還好,底部戈啲好似系黑糖,撈勻之後甜度剛好。另一杯牛油果椰果沙冰,牛油果味幾重🥑牛油果控會十分喜歡💚另外椰果甜甜哋好味😋
門口亦有陳列櫃,有各種印尼飲料、甜點。

香港嘅印尼餐廳買少見少,裏面有唔少特色印尼菜式。

海南雞配黃薑飯💛海南雞雞肉嫩滑,沾上黑醬油好香。
2023-02-11
風味呢家野,我本身都唔係好曉,但自家食過「南洋家」我夠膽講句,我經已清楚哂,風味呢樣野係難以用文字去形容,佢係一種獨特,非普遍食得到既非一般滋味,呢種感受,或多或少,要返咁上下經歷,自然會更易體會。👇📌100系列南洋特色主食 -  ▪️ 海南雞飯配箭葉果飯 - $68▫️ 先黎個招牌菜「海南雞飯配箭葉果飯」,雞皮爽滑脂肪少,肉質嫰滑,個雞味幾突出,加埋餐廳秘製醬汁,味道層次更加豐富;而旁邊既並唔係油飯,而係我第一次試既箭葉果飯,飯粒清新微甜,好特別。📌200系列小食 - ▪️ 越南炸魚餅 - $38 ▫️ 嗌左個小食「越南炸魚餅」試一試,一上枱熱辣辣,食落腍滑彈牙,風味十足。📌400系列蔬菜 - ▪️ 馬拉盞炒通菜 - $68▫️ 點可能唔嗌埋「馬拉盞炒通菜」呢,炒得非常夠鑊氣,辣辣地,比蝦醬更加惹味,送飯一流。📌甜品 - ▪️ 芒果糯米飯 - $48▫️ 佢地既甜品「芒果糯米飯」係幾有誠意,staff會即時整返熱d飯,確保上枱係微暖,咁樣糯米飯入口更加軟熟,而椰汁味亦夠濃,芒果份量適中,亦夠清甜,好食。📌600飲品 -  ▪️ 梳打柑桔青瓜冰 - $28▪️ 原隻椰青沙冰 - $48▫️ 野飲亦夠特別,前
風味呢家野,我本身都唔係好曉,但自家食過「南洋家
我夠膽講句,我經已清楚哂,風味呢樣野係難以用文字去形容,
佢係一種獨特,非普遍食得到既非一般滋味,呢種感受,

或多或少,要返咁上下經歷,自然會更易體會。👇

📌100系列南洋特色主食 -
▪️ 海南雞飯配箭葉果飯 - $68
海南雞飯配箭葉果飯

▫️ 先黎個招牌菜「海南雞飯配箭葉果飯」,雞皮爽滑脂肪少,
肉質嫰滑,個雞味幾突出,加埋餐廳秘製醬汁
海南雞飯配箭葉果飯

味道層次更加豐富;而旁邊既並唔係油飯,

而係我第一次試既箭葉果飯,飯粒清新微甜,好特別。

📌200系列小食 -
▪️ 越南炸魚餅 - $38
越南炸魚餅

▫️ 嗌左個小食「越南炸魚餅」試一試,一上枱熱辣辣,
食落腍滑彈牙,風味十足。
📌400系列蔬菜 -

▪️ 馬拉盞炒通菜 - $68
馬拉盞炒通菜

▫️ 點可能唔嗌埋「馬拉盞炒通菜」呢,炒得非常夠鑊氣,
辣辣地,比蝦醬更加惹味,送飯一流。
📌甜品

▪️ 芒果糯米飯 - $48
芒果糯米飯

▫️ 佢地既甜品芒果糯米飯」係幾有誠意,staff會即時整返熱d飯,
確保上枱係微暖,咁樣糯米飯入口更加軟熟,而椰汁味亦夠濃,
芒果糯米飯

芒果份量適中,亦夠清甜,好食。
📌600飲品 -

▪️ 梳打柑桔青瓜冰 - $28
▪️ 原隻椰青沙冰 - $48

▫️ 野飲亦夠特別,前者「梳打柑桔青瓜冰」呢個加左柑桔
成件事即刻唔同哂,有種鹹鹹酸酸咁,幾開胃;
梳打柑桔青瓜冰

後者「原隻椰青沙冰」真係原個椰青上鎮,賣相
仲好似坐山咁高!入口椰香濃郁,仲食到啖啖椰肉,夠哂滿足!
原隻椰青沙冰
2023-02-13
15 分鐘 (堂食)
梳打柑桔青瓜冰
原隻椰青沙冰
銅鑼灣希雲街有幾間舖頭都大排長龍,其中呢間新開嘅印泥南洋小店喺夜晚都坐滿晒啊🫣等咗一陣終於有位 店舖大概有16個位左右熟小店經營餐牌選擇種類好多,有南洋特色煮食、狗仔粉、海南雞飯、牛肉飯、串燒、印尼小食等等真係花多眼亂,樣樣都想試吓😂羊肉沙嗲配炒飯 $88可以轉黃薑飯或箭葉果飯我轉左箭葉果飯,每個套餐嘅飯好似三角金字塔,賣相幾特別口感豐富,加入箭葉果係印尼嘅一種課室,有淡淡的橙清香味,味道唔錯!旁邊嘅配菜有紅蘿蔔、豆角、菠菜等等羊肉串好好味,唔會好乾Keep到肉汁,而且唔羶👍🏻黃薑雞湯配白飯 $68類似港式嘅湯飯,黃薑雞湯湯底濃郁,鮮雞味十足雞肉份量都好多,將白飯浸入湯入面作湯飯食,吸晒湯底嘅精華🤤淡淡滋味另外叫咗幾款串燒燒振興牛丸、花枝丸、豬頸肉即叫即燒,上面預先塗上燒汁,口感爽口Juicy尤其係振興牛丸,真係做到爆汁牛丸嘅感覺!店員好貼心☺️預先將椰青開咗個椰子殼,方便飲用👍🏻南洋家 銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地舖
等咗一陣終於有位 店舖大概有16個位左右熟小店經營

真係花多眼亂,樣樣都想試吓😂

羊肉沙嗲配炒飯 $88
可以轉黃薑飯或箭葉果飯
我轉左箭葉果飯,每個套餐嘅飯好似三角金字塔,賣相幾特別
旁邊嘅配菜有紅蘿蔔、豆角、菠菜等等
羊肉串好好味,唔會好乾Keep到肉汁,而且唔羶👍🏻

黃薑雞湯配白飯 $68
類似港式嘅湯飯,黃薑雞湯湯底濃郁,鮮雞味十足

另外叫咗幾款串燒
燒振興牛丸、花枝丸、豬頸肉
即叫即燒,上面預先塗上燒汁,口感爽口Juicy
尤其係振興牛丸,真係做到爆汁牛丸嘅感覺!

店員好貼心☺️預先將椰青開咗個椰子殼,方便飲用👍🏻

南洋家
銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地舖
上一次食過南陽街嘅外賣店, 性價比好高, 仲有好多特色菜式,加上好想再食多次上次食嗰個芒果糯米飯,而 咁啱見到佢其實都有堂食嘅分店, 所以特登過海再嚟食✨今次光顧咗午市時段餐廳入面嘅座位數目唔多, 裝修都好有特色,好有南洋風✨ 仲有一幅好靚嘅壁畫,畫咗一啲馬來西亞星加坡嘅特色景點👍🏻👍🏻👍🏻 眼闊肚窄叫咗以下嘅食物💗👉🏻馬拉盞炒通菜唔算太辣,佢嘅調味料好香, 喺 煮菜 嚟之前都已經畀我食咗大半碟🤪👉🏻海南雞飯配箭葉果飯本身以為朋友叫嘅一個海南雞飯 應該冇乜特別,但係佢個擺盤已經傳到我覺得好驚喜😳 錐體嘅箭葉果飯好吸睛😳 伴碟嘅涼菜都好好味✨👉🏻芒果糯米飯 冇錯我叫咗個甜品做主食😂, 味道同上次一樣都好好食, 堂食嘅賣相更加係色香味俱全 ,開心仔💗👉🏻雞肉沙嗲串今次叫咗三款串燒, 雞肉串燒都幾大舊 而且雞肉嫩滑多汁 就算唔願食埋嗰個沙嗲醬都好好味, 沾咗沙嗲醬就係另外一番風味💗 佢嘅沙嗲醬係馬來風味,有啲花生,起沙嘅,正呀🐰👉🏻牛肉沙嗲串 食落有啲硬,我諗應該係我哋掛住俾相機食先, 攤得太耐😂👉🏻燒牛舌沙嗲串呢個不得了,雖然呢個價錢係貴少少 ,但係肉汁同埋味道都值回票價😉👉🏻箭葉果柚子蜜

👉🏻馬拉盞炒通菜
👉🏻海南雞飯配箭葉果飯
👉🏻芒果糯米飯

👉🏻雞肉沙嗲串
👉🏻牛肉沙嗲串
食落有啲硬,我諗應該係我哋掛住俾相機食先, 攤得太耐😂
👉🏻燒牛舌沙嗲串
👉🏻箭葉果柚子蜜
朋友叫嘅餐飲,面頭嗰啲好似桔仔, 朋友話味道唔會好甜,唔係韓式嗰種
柚子蜜👍🏻

大滿足❤️

2023-02-03 98 瀏覽
希雲街可說是銅鑼灣小店的天堂,很多餐廳都是新開業的小店,但都能立足於此,因為間間都有心做,是做餐廳的必備條件小店座位不多,不過都坐得算舒服,也相當乾淨阿姨的服務態度不錯,值得一讚午市套餐海南雞箭葉果飯$68海南雞有雞翼跟雞胸,肉量適中,雞胸肉有肉汁,雞翼相當嫩滑,很好下飯沾醬有甜醬油跟酸辣汁,跟海南雞飯是絕配箭葉果是印尼的一種金橘類果實🍒,有淡淡的橙味清香,沒有過甜或過酸,口味不錯旁邊有配菜一堆,菠菜紅蘿蔔豆角,補充一下膳食纖維芫荽雞翼$58相當爽脆的焗雞翼,上面一堆的芫荽醬味道很清新,有荽荽障礙的我也吃得很高興,非常合家歡羊肉串$15完全不羶的羊肉非常彈牙,沒有乾硬無汁的問題,沾上無敵的沙嗲醬超好吃,性價比也高翠玉瓜$10三大塊厚切翠玉瓜爽甜多汁,非常抵食也好吃,性價比有夠高!

小店座位不多,不過都坐得算舒服,也相當乾淨

阿姨的服務態度不錯,值得一讚

午市套餐

海南雞箭葉果飯$68
沾醬有甜醬油跟酸辣汁,跟海南雞飯是絕配

旁邊有配菜一堆,菠菜紅蘿蔔豆角,補充一下膳食纖維

芫荽雞翼$58

羊肉串$15

翠玉瓜$10
三大塊厚切翠玉瓜爽甜多汁,非常抵食也好吃,性價比有夠高!

2023-01-22 112 瀏覽
之前食過佢近中央果間,原來開咗分店,呢間仲有得堂食。可惜我今日趕時間,都係揀咗外賣。呢道$400唔洗嗌咗咁多野!真係好抵!黑麵神係馬拉豉油炒銀針粉,呢隻豉油唔會好甜,銀針粉好煙韌,加埋肉碎芽茶口感好豐富,外賣番到屋企都仲好有鑊氣!炭燒豬頸肉呢個價錢出面絕對食唔到咁大份豬頸肉,豬頸肉燒到好香,加埋酸酸辣辣嘅醬汁,真係一流狗仔粉傳統風味,媽咪大讚豬油渣炸得好香!加上菜圃,成家爭住食😂仲有啲串燒同酸辣鳳爪原本啲串燒等咗成半個鐘真係有啲心急,不過後尾發現原來佢即叫即燒,咁就抵番。拎到番屋企都無阻佢嘅炭燒味,配埋惹味嘅沙嗲醬,係幾正架。牛舌勁厚切,羊肉唔會好騷,牛都唔會太老。始終外賣都會有少少影響,下次再去堂食,好想試芒果糯米飯同斑斕蛋糕😍😍

呢道$400唔洗嗌咗咁多野!真係好抵!

黑麵神

炭燒豬頸肉

狗仔粉
傳統風味,媽咪大讚豬油渣炸得好香!加上菜圃,成家爭住食😂

仲有啲串燒同酸辣鳳爪

2023-01-16 131 瀏覽
餐廳主打各款南洋菜,主菜由星馬菜到印尼小食都有,而午市套餐選擇好多,套餐均有奉送熱泰式奶茶或熱印尼紅茶,轉其他特式飲品都有折扣,人均$70左右,非常抵食😛燒豬頸肉配白飯BBQ Pork Neck with Rice $68即叫即燒豬頸肉份量超多,一大塊燒至焦香,片片厚切而帶有滿滿脂肪,肉質鮮嫩而有韌性,再蘸上秘製泰式汁,酸酸辣辣更惹味,口味正宗😇另外套餐配有香煎荷包蛋同雜菜,營養豐富👍🏻巴東牛肉飯 Beef Pandang with Rice $68經燉煮後既巴東牛肉充滿香料及椰奶既香氣,口感軟淋淋,非常下飯😍菠蘿椰果沙冰 Pineapple Coconut Jelly Smoothies $38以新鮮生果鮮打沙冰甜甜,椰果口感清爽,健康又美味😋

燒豬頸肉配白飯
BBQ Pork Neck with Rice $68

巴東牛肉飯
Beef Pandang with Rice $68

菠蘿椰果沙冰
以新鮮生果鮮打沙冰甜甜,椰果口感清爽,健康又美味😋