2019-02-14
第一次嚟南山邨,諗住揾吓隱世餐館,行過見門外有餐牌寫住港式鐵板餐,睇落似老店,幾吸引喎!黃昏六點鬆啲,入面都有幾枱食客,就入咗試吓啦!左右兩邊都係卡位,中間都有放枱。卡位仍未滿,便隨意坐下。見晚餐有湯及包,頭盤"雞亦鴨胸",蒜茸牛扒意粉/飯都係$54,好經濟咁,就好期待咁叫咗,見有檸樂飲,又叫埋,期間侍應好細心提示要加$7。等待期間發現門口附近有電視睇,暗地加分!登登登凳,先嚟原罐可樂同檸冰杯分開上,牛油方包,之後湯,雞亦鴨胸,最後牛扒意。一見湯就怪怪咁,點解紅湯咁嘅(橙)色?味道並不是預期(creamy又帶甜嘅?!),同期望嘅紅湯有大出入,但蔬菜係豐富嘅。雞亦同鴨胸太油,只食了鴨胸。牛扒意嚟埋,賣相完全失望,點解個汁同湯嘅色咁似嘅?意粉明顯太'林'。食落口-意粉堅係'林'(大概煮耐咗),汁同湯不但色似,味道都相近,牛扒夠'林',易切,要讚吓蒜香夠濃。用餐時見到客人多數食中式,我估謎底解開了。亦留意到侍應態度好好,可能街坊客多,見她們同客人都有傾計。而牛扒意傳來時都有問要唔要刀,夠細心(因為薄身同'林',其實用叉匙都可以切開)。