2011-02-01 329 瀏覽
無聊由深水埗步行去石硤尾, 聞到香味飄呀飄, 就好似卡通片咁昂起頭鼻子嗦嗦咁左嗦右嗦.......嗦到嚟Jimmy嘅門口, 一眼就見到盒值$40嘅拿破崙, 最重要係佢唔係用蛋糕做餡, 真係用糖霜呀入去鋪頭又被咖喱批吸引住白麵包就算隔咗一日都香軟。酥皮香脆, 咖喱辣辣地, 不過免治肉少了点。後來付款時我問收銀姐姐:「拿破崙有沒有散裝出售?」 答案是沒有

入去鋪頭又被咖喱批吸引住
白麵包就算隔咗一日都香軟。
酥皮香脆, 咖喱辣辣地, 不過免治肉少了点。

2011-01-27
3 分鐘 (外賣自取)
$6.50
2010-06-30 353 瀏覽
昨晚買的核桃蛋糕本來想作今天早餐,, 不過忙了1個早上已變成午餐,,,,不要緊~~ 這種蛋糕是由磅蛋糕1片1片切出來, 連核桃都被切開了~ 蛋糕的密度高, 味道濃郁, 面頭和底部2邊的啡色部分烘焗得充滿焦香味, 這部份才是精髓XD 小小1片蛋糕, 對小妹來說比1個set lunch 更滿足~~
$3.3
  • 核桃蛋糕
2010-04-11 315 瀏覽
平時最喜歡現買現吃占美的瑞士卷, 日久生情, 開始留意其他出品~ 這次少爺買給小妹1個香蕉pancake~! 知道店裡除了香蕉亦有芒果, 看著膠條上有香蕉圖案的貼紙就覺得可愛。 脹卜卜的pancake, 或許會預想到裡頭除香蕉以外就是cream, 驚喜是有1層蛋糕 @0@!! 雪櫃過的蛋糕沒有變乾, 配著cream 來吃更加美味~~ 不過cream的份量還真是有點重手, 而且外皮造得有點粗糙呢。
2010-01-03 313 瀏覽
今日諗住去買定麵包當聽朝早餐近近地去左樓下占美買包包喇!!同平時一樣仲係甘多人-_-''望左一陣發覺占美多左好多新款既包!但又見到有一盤岩岩出爐既新鮮蛋撻索性買半打試下2蚊1隻.10蚊半打真係幾抵雖然吾係酥皮係類似cookies甘既底但蛋漿好滑!!>__<熱立立!!仲比左個細細既盒仔幫我裝起呢份細心就值得我比100分
今日諗住去買定麵包當聽朝早餐

近近地去左樓下占美買包包喇!!
同平時一樣仲係甘多人-_-''
望左一陣發覺占美多左好多新款既包!
但又見到有一盤岩岩出爐既新鮮蛋撻索性買半打試下
2蚊1隻.10蚊半打
真係幾抵
雖然吾係酥皮係類似cookies甘既底但蛋漿好滑!!
>__<熱立立!!仲比左個細細既盒仔幫我裝起
呢份細心就值得我比100分
蛋撻*v*
2010-01-03
$10 (早餐)
蛋撻*v*
  • 蛋撻
我唔駛你笑容滿面, 講晒早晨唔該多謝, 但係你駛唔駛面燶燶, 找錢時掟錢, 受你氣呀?俾佢掟完錢, 真係乜飽都食之無味...新鮮出爐o既麵包咪食得落肚o羅, 擺o左一陣o既麵包咪又係麻麻地...夜晚臨收舖時經過占美, 見佢賣剩好多麵包都無棄掉, 唔通留番第二日賣!?同隔離個師奶講起, 佢都話遇到咁o既情況...:中肯D講句, 如果係肥佬收錢, 就預o左俾人掟錢啦! 女人收錢o既話至好幫趁!!!大埔道中x飯店附近都有間麵包店, 麵包質數差不多, 但態度就好好多了~~~
俾佢掟完錢, 真係乜飽都食之無味...
同隔離個師奶講起, 佢都話遇到咁o既情況...
2009-10-14
  • 肥佬掟錢絕技
2009-05-27 153 瀏覽
香港的小点心们吸引着我的目光和嘴巴尤其是蛋挞价格不贵个头不大热量虽高总被忽略我曾经一路试过五六个蛋挞从2元到5元从酥皮到饼皮从小个儿到大个儿从热的到冷的占美的算作一个必修价格便宜只要我手靠过去感到温热就会买下一个满足口腹——————————————————果壳苏三饕餮走四方 餐厅名称 占美面包 餐厅地址 香港石硖尾石硖尾邨20座124号地下 交通 石硖尾街市附近,还有一家店在太子 餐厅电话 00852-27792185 营业时间 06:00-22:00 就餐时间 2008 年 10 月 25 日 13 时第几次用餐 第 N 次 可否刷卡、八达通 使用现金 如何知道该餐厅 去石硖尾街市买菜,常常路过,忍不住就回去吃个蛋挞。 用餐目的 零食 菜名 蛋挞 提子酥 菠萝包 价格 蛋挞2元一个,十元6个;提子酥3.5元;菠萝包3.5元。 评价 蛋挞是饼皮的,很香,但是如果冷了就非常不好吃,水水的,个头不大,但对得起价格,特别是十元六个的时候。提子酥很一般,根本不酥;菠萝包倒是不错,小贵了一点儿。我通常是看得多,买的少,因为总是在吃饱的时候去,吃多了又有负罪感;而且总是路过,不会有不吃就没机会的感
香港的小点心们

——————————————————
果壳苏三饕餮走四方
餐厅名称 占美面包
餐厅地址 香港石硖尾石硖尾邨20座124号地下
交通 石硖尾街市附近,还有一家店在太子
餐厅电话 00852-27792185
营业时间 06:00-22:00
就餐时间 2008 年 10 月 25 日 13 时
第几次用餐 第 N 次
可否刷卡、八达通 使用现金
用餐目的 零食
菜名 蛋挞 提子酥 菠萝包
评价 蛋挞是饼皮的,很香,但是如果冷了就非常不好吃,水水的,个头不大,但对得起价格,特别是十元六个的时候。提子酥很一般,根本不酥;菠萝包倒是不错,小贵了一点儿。我通常是看得多,买的少,因为总是在吃饱的时候去,吃多了又有负罪感;而且总是路过,不会有不吃就没机会的感觉。
环境如何 前店后厂,时刻都有新鲜面包出炉,各色派和蛋糕价格都很便宜,可惜一个人没机会吃啊。
卫生间如何 没有卫生间
服务如何 看得出是家庭作坊,收钱的是阿姨级别的。大家都忙忙碌碌的,没空理顾客,顾客自己拿自己的。
餐厅特色 据说是一家历史悠久的饼店,好多人都是从小吃到大,在我眼里,就是平价蛋挞咯。
用餐后感觉和建议 路过忍不住还是回去吃一个蛋挞,有机会吃那些蛋糕和派。
提子酥
2009-01-21 109 瀏覽
小時候喜歡吃菠蘿占(haha~ 現在還是很喜歡的!!)很鬆,酸酸的、很醒胃後來出了麵包蛋糕, 也覺得不錯蛋糕很鬆軟, 口感也很特別兩者很balanced, 不會有一方"太搶"的感覺也經常買它的芝士條、金剛圈及方包作早餐杏仁片蛋糕也不錯呢?!
小時候喜歡吃菠蘿占(haha~ 現在還是很喜歡的!!)
很鬆,酸酸的、很醒胃
後來出了麵包蛋糕, 也覺得不錯
蛋糕很鬆軟, 口感也很特別
兩者很balanced, 不會有一方"太搶"的感覺

也經常買它的芝士條、金剛圈及方包作早餐
杏仁片蛋糕也不錯呢?!
小時居於荃灣中心,樓下就是有一家「占美餅店」;自從有次為了拍攝石硤尾舊邨而在石硤尾再次巧遇「占美」,現在每次去JCCAC,也定必順道去拜會占美。是日得到openrice星級級食家日日賞的馬場自助餐劵飲飽吃醉完畢 (仲話減肥?冇,啦,今次實嫌爆姊妹裙!!),就流連於各小小的藝術展覽;逛畢JCCAC,肚子仍很飽,但實在敵不過占美的吸引力,仍去買了兩個麵包做翌日的早餐。占美的麵包做得好,那鬆化之餘,又讓人感覺很實在,不會是吃之無物;我自小就很欣賞他的果占包 (正確學名為:菠蘿果占包);在塞滿桃味果占的麵包的外面,加上了一層約0.5cm厚的又香又脆的酥皮,使之香、酥、鬆、軟、甜共冶一爐,口感豐富,非常出色。既真材實料,又用心制作,出品的質素又夠高水準,價錢又夠街坊的店如占美,現在在荃灣已是絕迹 (有便宜的店,但始終不夠出色);實在很想誠邀老闆重臨註紮荃灣!

自小就喜歡吃面包, 今日難得經過此店, 一定要入內搜索一番. 今日未吃午餐, 一心諗住吃菠蘿包, 我仔細地看店內每一款面包卻找不到, 最後決定了一試雞尾包. 雞尾包本身仲熱熱地, 面包軟綿綿, 賣相相當好, 上下兩間的椰茸併排整齊, 入面的餡料不會側在一邊, 不會硬骨骨, 林林地, 甜度適中, 新鮮又好味, 食了好滿足!

$2.5 (其他)
一朝早就見到一大袋麵包o向台~應該係媽媽為我準備o既brunch ba!!入面有... ... 肉鬆pizza包肉鬆一般~ 整體味道一般~不過個麵包本身{用文字形容較難... 即係個包白色... 麵粉做o既部分... get唔get到??}夠軟~ 夠香~ 挽回不少分數~ 咖啡雲石蛋糕未打開個盒已經聞到一大陣好香o既咖啡味~再睇埋靚靚o既雲石紋, 簡直就吸引切o左件o黎食~ 入口就食到咖啡香味~而且咬落質感實實的~ 足以證明用料夠~非一般連鎖餅店所整o既"發水"麵包~ {即係望落大大件, 但食落又唔飽肚o個o的lei~} 就係因為依件咖啡雲石蛋糕, 決定俾依間Jimmy Cake Shop一個笑~
一朝早就見到一大袋麵包o向台~
應該係媽媽為我準備o既brunch ba!!
入面有... ...

肉鬆pizza包
肉鬆一般~ 整體味道一般~
夠軟~ 夠香~ 挽回不少分數~

咖啡雲石蛋糕
未打開個盒已經聞到一大陣好香o既咖啡味~
再睇埋靚靚o既雲石紋, 簡直就吸引
切o左件o黎食~ 入口就食到咖啡香味~
而且咬落質感實實的~ 足以證明用料夠~

笑~
咖啡雲石蛋糕~
唔止樣靚~ 仲好有內涵~
肉鬆pizza包
2008-10-18 88 瀏覽
估佢唔到..占美都出左blueberry cheese cake ! 太快手食完...冇影相tim !! 對比市面上其他bakery ,佢呢件blueberry cheese cake 係好大件!!! 大概係3 件cova 的份量la.... 而價錢只係$10 !!!食落去,先知,原來件切餅ge 下半部份係普通蛋糕,中間先係cheese ,面上有層薄薄的blueberry .... cheese 好好味,但太少blueberry 了.... 而個餅底係蛋糕真係幾..搞笑~ 但味道都唔錯ge ~$10 過下口癮都唔錯ge~~ 我見佢有1 lb 的,賣$95~~

$10 (其他)
2008-05-28 72 瀏覽
本人是個包癡,但在占美買了大條提子包,竟然吃了一口,就沒法吃下去,實在十分失望。試過其他包都ok o既,但千期唔好買大條提子包
(非會員)
2008-04-12 77 瀏覽
呢度d麵包唔似得出面咁好似食空氣咁.可以話係全深水步有水準既bakery之一.又成日出好多特別既麵包.唔錯!
呢度d麵包唔似得出面咁好似食空氣咁.
可以話係全深水步有水準既bakery之一.
又成日出好多特別既麵包.唔錯!
2008-01-05 146 瀏覽
呢間老牌餅店,想起來都係首次光顧...一場嚟到,當然要試下招牌嘅菠蘿占...實際上只係普通酥皮包入面搽上pineapple jam而已...今次食到嘅包並唔係新鮮出爐,因此試唔到佢D酥皮有幾鬆脆。但包身好厚,且果醬份量足,叫做抵食夾大件,食一件一定夠飽肚....
呢間老牌餅店,想起來都係首次光顧...

一場嚟到,當然要試下招牌嘅菠蘿占...

2007-12-28 147 瀏覽
主人途經兒時經常光顧的麵包店,當然不會放過買一件花生醬包(HK$5.0)的機會。看見麵包大大件,包面有花生碎及芝麻,好有期望,非常之有好感。食落亦非常軟熟,可惜已沒有兒時的味道了,有點兒失望,唯有再繼續尋覓。
花生醬包