2021-08-11 26 瀏覽
喺灣仔返工成日都會諗午餐要食乜嘢,呢間新開嘅叉太郎,當然要當然要要去試一試啦🤪🤪~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~去到睇餐牌發現原來叉燒都有分好多種,唔同嘅口味😃😃打開眼界。🤣🤣🤣🤣🤣今次我叫咗辣味嘅叉燒,食起上嚟感覺都好得意😳😳本身叉燒有甜甜地嘅味道,再加埋啲辣味♥️♥️♥️竟然幾夾喎👍👍飯嘅份量都好足夠,食完飯好開心滿足就返去工作啦🤣冇乜事我出返去做嘢先🤧🤧
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

今次我叫咗辣味嘅叉燒,食起上嚟感覺都好得意😳😳

飯嘅份量都好足夠,食完飯好開心滿足就返去工作啦🤣

冇乜事我出返去做嘢先🤧🤧
2021-08-11 22 瀏覽
今日嚟到灣仔呢間叉太郎😎😎😎一間主要食叉燒嘅地方。✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️香港人都好鍾意食叉燒,作為土生土長香港人既我當然都係好鍾意食叉燒♥️♥️♥️佢係一間外賣店,完外賣就拎返公司食啦🤣🤣🤣果然叉燒多汁肉嫩👍👍👍真係食唔停口,加埋個糖心蛋😃😃😃一流👍🏻☺️☺️總括黎講,呢度既叉燒好好食!!學叉燒既人一定要試下😍下次再過嚟試吓其他唔同口味嘅叉燒,佢有好多種唔同嘅口味😃

佢係一間外賣店,完外賣就拎返公司食啦🤣🤣🤣

外賣自取
醉紅叉燒 $55 選左加 $4 配菜飯 打開紙盒見到叉燒份量都幾多👀 完全蓋過飯面‼️ 醉紅叉燒單叫最貴 但配飯就同價 感覺最抵🤣 食落真係有淡淡既酒香浸出黎 有啲似西式嘅紅酒汁豬柳 🍷令肉質更加鬆軟😋 飯盒附送有半熟流心溏心蛋 菜飯用左珍珠米 飯粒軟糯有飯香 菜粒冇調味 有啲淡口 中和返叉燒嘅油膩感 菜飯上都加左藜麥 更健康👍🏻重量級創辛叉燒 $98 又一創新之作😳 創辛叉燒係半肥瘦叉燒上面落左濃濃麻辣汁 每啖叉燒都浸滿辣汁 食落香而不辣 將叉燒完全升華左😛 重量級份量十分勁爆‼️ 叉燒唔算太肥 但肉質完全唔嚡 部份更烤至邊 咬落唔算軟稔 但十分鬆化😲留意到佢嘅下午茶餐$38包埋飲品 下次想試佢嘅芝士叉燒烏冬🤤🤤

餐盒設計十分貼心 手揪紙盒有鐵鈎吊住 路洗晒多個膠袋 夠晒環保 拎起都好方便💯 小店只做外賣 岩曬灣仔上班族👩🏼‍💼 叉燒可以配纖形藜麥飯、有機沙律菜、珍珠有機菜飯 另外亦可以用優惠價追加美顏湯、蔬菜或養生特飲等 食正重視健康嘅OL口味~大推橘機叉燒配有機沙律菜($55) ‼️估唔到咁襯😍 橘機汁真係食到橙香 味道清新 沙律菜都落左意大利黑醋 兩隻汁夾埋 味道夠晒fresh 叉燒份量好多 切做一粒粒 又健康又好食😋太郎美顏湯 +$28 十分足料嘅蟲草花雞湯 見到成隻雞腳同豬展🥰 清甜 感覺幾潤肺飲品有雪梨茶、桂圓紅棗茶同洛神花茶 桂圓紅棗茶+$15 值得一讚完全冇落糖 飲到好香桂圓味 抵飲‼️

2021-07-21 25 瀏覽
行過灣仔正正在英皇集團對面馬路有開咗間新店叫叉太郎,好彩有買嚟食。一打開可愛嘅外賣包裝已經好開心見到橙紅紅嘅糖心蛋已經口水流。太郎叉燒: 掛糖蜜汁包住粒粒肥瘦適中嘅叉燒,令佢嘅外皮表現得非常有光澤而且散發濃郁香甜味。超細心嘅係㕑師刻意切成粒粒型態,令客人方便放入口,唔怕食到好論盡。橘機叉燒有獨特嘅橘味值得一試!配上菜飯,慢慢滲出蔬菜嘅田園味,感覺好fresh 好health 。我點嘅係套餐,配咗太郎美顏湯,材料十足全冇味精真功夫!

一打開可愛嘅外賣包裝已經好開心
見到橙紅紅嘅糖心蛋已經口水流。
橘機叉燒有獨特嘅橘味值得一試!

我點嘅係套餐,配咗太郎美顏湯,材料十足全冇味精真功夫!
2021-07-20 35 瀏覽
I had high hopes since this place specialised in one thing, char siu. I got the char siu with vegetable rice and the soup, also the goji berry veggies. The char siu was kinda hard and dry, the vegetable rice was bland, the whole dish didn’t come with any sauce. The soup was also bland and expensive. Will not order again.
自從網上平台出現咗唔少乜乜物物群組之後,令人更focus 某一些食物。近排迷上叉燒,於是上群組看,搜尋到位於灣仔 「叉太郎」,於是 gym 完後即衝過去買個便當。店舖位於英皇中心對面馬路,好易搵到。去到剛巧是Lunch Hour 過後,可以影下店內環境,牆上面貼滿了客人的字條,讚賞和鼓勵也有,好有heart !小店主要做外賣,岩曬灣仔上班一族,買返office 嘆。餐牌簡單以套餐為主,先揀左一款叉燒再揀埋湯/ 菜/ 飲品。 全個過程大概幾分鐘就可以拎到食物走。我就買咗一個套餐加一個叉太郎細叉燒,加餸。先要幻想下餐盒嘅設計好型,手揪紙盒拎起都十分方便。四款口味嘅叉燒中楝左「橘機叉燒」$55打開紙盒後見到大大粒叉燒,份量不少差不多蓋過飯面。半肥瘦叉燒以燶邊為主,基本上全部都燶邊,咬落較硬,未必係我喜歡軟稔類形,幸好味道搭夠,橘子味道突出,酸甜有致。菜飯上都加左藜麥,雖然話super food, 但我又唔太喜歡其口感,菜飯沒調味,淡淡的但肯定健康,可以平衡下叉燒給我的邪惡感。銀耳枸杞美顏湯 $28份量十足,銀耳、紅棗,但唔覺有枸杞。甜甜地,一滴油都冇,銀耳爽口含有豐富膠原,確實有美顏功效。「

店舖位於英皇中心對面馬路,好易搵到。

小店主要做外賣,岩曬灣仔上班一族,買返office 嘆。

餐牌簡單以套餐為主,先揀左一款叉燒再揀埋湯/ 菜/ 飲品。
全個過程大概幾分鐘就可以拎到食物走。
我就買咗一個套餐加一個叉太郎細叉燒,加餸。

先要幻想下餐盒嘅設計好型,手揪紙盒拎起都十分方便。

四款口味嘅叉燒中楝左
「橘機叉燒」$55

打開紙盒後見到大大粒叉燒,份量不少差不多蓋過飯面。

銀耳枸杞美顏湯 $28

份量十足,銀耳、紅棗,但唔覺有枸杞。
甜甜地,一滴油都冇,銀耳爽口含有豐富膠原,確實有美顏功效。

「太郞叉燒」共有兩個size , 我選了輕量級$38 份量剛好,兩口子加餸啱啱好夠食。
同樣是半肥瘦燶邊為主導,咬到牙都軟埋。

2021-07-06 70 瀏覽
現在食叉燒飯已經唔係去燒臘店,陽光專門小店有得食,灣仔就有一間叫叉太郎,細細間外賣為主,叉燒飯放在手挽四方盒仔內,企理有易挽,價錢亦便宜,$55一個飯,非常多餸多飯,唔擔心唔夠。叉燒款式很有創意:創辛、橘機、醉紅、黑松露、黃金,亦可以要原味,即是太郎。叉燒切粒,少少焦,少少肥幾香幾甜,味道幾好。配有機藜麥飯,一粒粒黑色嘅就係。如果要菜飯加$4,加咗菜大盒啲嘅。橘機叉燒相比原味甜少少,好似更加鬆軟。加咗個美顏湯,一大杯一半係料,主要是雪耳及紅棗,清甜好飲。

叉燒切粒,少少焦,少少肥幾香幾甜,味道幾好。

配有機藜麥飯,一粒粒黑色嘅就係。

如果要菜飯加$4,加咗菜大盒啲嘅。

橘機叉燒相比原味甜少少,好似更加鬆軟。

加咗個美顏湯,一大杯一半係料,主要是雪耳及紅棗,清甜好飲。

2021-07-01 61 瀏覽
叉燒、叉燒,全部都係叉燒!這間外賣小店主攻叉燒,叉燒款式有四款口味,分別有:原味的「太郎叉燒」、辛辣味的「創辛叉燒」、鮮果味的「橘機叉燒」和酒香味的「醉紅叉燒」。每款叉燒均可選配纖形藜麥飯、有機沙律或珍珠有機菜飯+$4,另外還可以用優惠價錢追加湯品、時蔬和飲品。醉紅叉燒配藜麥飯(HK$55)👍👍👍👍厚切的醉紅叉燒,口感十足,放進口𥚃除了有肉香,還有甜甜的蜜汁和絲絲的酒香。配合健康纖體的藜麥飯,吃多幾件也不覺膩!飯盒設計可以手挽,十分方便!創辛叉燒配菜飯(HK$55 +$4)👍👍👍👍創辛叉燒即是辛辣味的叉燒,口味的確十分創新!蜜汁叉燒加了辛辣味,下飯或佐酒都十分適合,選配清新的有機菜飯,一濃一淡,味道很夾!紅棗桂圓茶/桂花雪梨茶 (@ +$15)👍👍👍👍自家製真材實料養生茶,健康滋潤同時可以調理身體。門面Menu

醉紅叉燒配藜麥飯(HK$55)

醉紅叉燒配藜麥飯

飯盒設計可以手挽,十分方便!

創辛叉燒配菜飯(HK$55 +$4)

創辛叉燒配菜飯

紅棗桂圓茶/桂花雪梨茶 (@ +$15)
紅棗桂圓茶/桂花雪梨茶

自家製真材實料養生茶,健康滋潤同時可以調理身體。

門面

Menu

2021-07-01
紅棗桂圓茶/桂花雪梨茶
2021-06-25 726 瀏覽
今日去「駱克道公共圖書館」搵資料,整理完都已經接近下班時間。唔想去街市買餸,有人提議去附近買外賣回家作晚餐,乾手淨腳,食完又唔使洗碗。喺軒尼詩道搵到間新開嘅食肆「叉太郎」,淨係睇個名都估到店舖主打叉燒,反正未幫襯過,一於試下。牆身上有黑板可以讓顧客留言,可見餐廳非常樂意聆聽客人嘅意見,做法很值得讚賞。先細心研究一下餐牌,淨係叉燒就已經有四款口味,另外仲有纖盈有機菜、滋潤美顏湯、養生特飲等供應。點咗兩個太郎精選套餐,叉燒可以選配纖形藜麥飯、有機沙律菜或珍珠有機菜飯,另外亦可以加錢追加美顏湯、蔬菜或養生特飲等。太郎叉燒 ($55) 配有機沙律菜 (+$3):叉燒選用了脢頭肉,肉質軟腍不嚡,食得出無落鬆肉粉,而且最正就係有部份更烤至焦邊脆口,絕對可以話係集多汁、腍滑、焦香於一身,夠晒 Juicy,配埋新鮮的沙律菜同溏心蛋一齊食,口感好 fresh。至於另一客橘機叉燒 ($55) 就揀咗配珍珠有機菜飯 (+$4),叉燒同樣屬半肥瘦,肉質腍滑鬆化,而且入口還散發出陣陣橙香,味道非常清新,即時喚醒味蕾。墊底的菜飯以珍珠米煮成,飯粒圓潤飽滿,軟糯得嚟又有飯香,加上內裡混入了不少清爽鮮嫩的菜粒,入口不
墊底的菜飯以珍珠米煮成,飯粒圓潤飽滿,軟糯得嚟又有飯香,加上內裡混入了不少清爽鮮嫩的菜粒,入口不油不膩,非常美味。
加錢點咗兩款蔬菜:養顏枸杞浸菜 (+$15) 同 竹笙浸有機時蔬 (+$15),杞子顆粒完整、肉厚飽滿;竹笙清香爽滑、鮮美滋味,配上鮮嫩清甜的娃娃菜,有營又健康。
今次小試牛刀,吃了兩款叉燒,整體味道唔錯,下次有機會,會再嚟試下佢哋嘅叉燒滑蛋蝦仁潛艇同焗叉燒芝士烏冬。
外賣自取
今晚行過灣仔開咗間新嘅外賣叉燒店,身為叉燒關注組嘅我又點會唔買先,呢間係外賣店,主打係買叉燒,我見有唔同味道嘅叉燒,有傳統味,有少少辣味,有鹹蛋黃,有黑松露❤️傳統叉燒以叉子放在爐火上烤製而成,我嗌左個重量級叉燒,好似有成400g🤪夠3-4人食架啦,叉燒外表帶點燒燶、肥瘦適中,塗上的蜜汁,又能做出紅彤彤的靚叉燒😋食落好有豬味,同埋保持到肉汁,好juicy😚超級送飯🤩鹹蛋黃叉燒你又食過未?真係第一次見,原來真係超好食,好友驚喜🤪🤪半肥瘦適中,仲要好冧滑,鹹蛋黃嘅鹹味同叉燒既甜味好相配喔😗

2021-06-24 52 瀏覽
今日收工經開灣仔發現有間「叉太郎」新開小店,牆上貼滿主要特色叉燒飯組合嘅相片,賣相吸引又精緻😍😍本來想試吓太郎兩款重點推介:叉燒滑蛋蝦仁潛艇沽清,焗叉燒芝士烏冬要等十五分鐘,因我趕時間,所以今日先試試太郎健康套餐😋😋太郎主食都有四款不同叉燒口味,我揀咗太郎及醉紅叉燒兩款主食,叉燒入味軟腍,肥瘦適中,醉紅叉燒食落更多份紅酒🍷香,配上纖形藜麥飯及珍珠有機菜飯,可以增加纖維比全統米飯更健康有益👍👍蟲草花淮山雞湯,真材實料,不含味精,燉湯清澈鮮甜,補身養顏😍紅棗桂圓茶,甜味來自本身紅棗同桂圓,滋補健脾,養血寧神😍

紅棗桂圓茶,甜味來自本身紅棗同桂圓,滋補健脾,養血寧神😍
2021-06-23
2021-06-23 63 瀏覽
灣仔油站過條馬路就係叉太郎,今日落雨天色較暗,更顯店舖光鮮。牆身有圖文並茂既招牌,非常清楚。選左必食既招牌叉燒配健康既藜麥飯($55),睇落以為細細兜,但食落發現叉燒超多,肥瘦適中,啖啖肉。藜麥飯份量亦多,粒粒圓碌碌。兜飯關好仲會貼個貼紙封實,包保唔會漏汁。竹笙浸有機時蔬,應該冇味精,竹笙爽口。因為鍾意濃味少少,自行加多兩粒鹽,味道再出D。太郎美顏蟲草雞湯,材料超級多,蟲草花肥美。橘機叉燒($38),個醬係好似柚子蜜既質感,但係橙味,仲見到有d果肉,真材實料。叉燒同招牌款一樣出色。見到都有人用foodpanda點餐自取,非常方便。下次都可以試下!

太郎美顏蟲草雞湯,材料超級多,蟲草花肥美。

3K
2021-06-18 62 瀏覽
天氣太熱,放工回家真的不想煮飯,最好買一啲簡單的,方便又快捷!叉燒是最適合了。傳統的叉燒食得多,注入了新原素的也可以試一下。經過灣仔,見一間細細的鋪頭,八卦一下餐牌,原來是叉燒專門店,心裡隨即興奮起來,買回去做餸啦!味道有幾款,原味,辣的,紅酒….當然要試原汁原味先啦!半肥瘦叉燒,肉質軟腍,蜜味香濃,配飯一流。買了一碗滋潤美顏湯,不過我覺得似雪耳糖水多啲,清甜可口,直係幾滋潤。買套餐只加$15,可多一枝自家製養生茶,有薏米水,烙神花茶,菊花茶…..真材實料!

半肥瘦叉燒,肉質軟腍,蜜味香濃,配飯一流。

2021-06-18
2021-06-18 395 瀏覽
呢日收工收到娘親通知,老爸不回家食飯,所以就費事煮,叫我賣外賣返歸公司附近最近開左呢間叉燒專賣店,一於帶佢返去啦呢度單係叉燒都有四款口味!!!因為最近太熱,晚餐都係食餸飲湯,無食飯,所以都係打算買個飯餐加一份淨食叉燒同娘親一齊食最要一份醉紅叉燒配藜麥飯既套餐同一份重量級既太郎叉燒店員友善得黎仲好快手,眨下眼就拎得呢度既飯盒好別緻!!!醉紅叉燒真係有淡淡既酒香浸出黎架!!!附送既溏心蛋更係驚喜之一,係半熟流心架太郎叉燒雖然無酒香,但相對既蜜味更突出,加上叉燒軟而鬆化,質素的確唔錯!!!店員仲推薦我試下佢地既自家飲品分別有雪梨、桂圓紅枣同洛神花三款口味夏天飲枝味道酸酸甜甜既洛神花茶就最開胃呢度仲有下午茶餐,38蚊包埋飲品,下次tea time想食叉燒一定會搵叉太郎

公司附近最近開左呢間叉燒專賣店,一於帶佢返去啦

呢度單係叉燒都有四款口味!!!

最要一份醉紅叉燒配藜麥飯既套餐同一份重量級既太郎叉燒

店員友善得黎仲好快手,眨下眼就拎得

呢度既飯盒好別緻!!!

醉紅叉燒真係有淡淡既酒香浸出黎架!!!
附送既溏心蛋更係驚喜之一,係半熟流心架

店員仲推薦我試下佢地既自家飲品

分別有雪梨、桂圓紅枣同洛神花三款口味

夏天飲枝味道酸酸甜甜既洛神花茶就最開胃