2022-06-23 248 瀏覽
今晚放工同老公搵左d少excuse 話想慶祝下出去食   我地無煮飯就去左太子站附近搵野食, 友利講左咁多次都無食過, 我地就試試佢啦去到點餐覺得好得意呀, cashier都好nice, 嗌我地買完自己再行去雪櫃野飲, 再拎下餐具咁樣lol 地方好大好似個food court, 不得不提, 佢既野飲好多款, 自己入樽, 不錯不錯!嗌左signature必點既乳豬卡邦尼意粉, 又真係意想不到既幾夾喎  威靈頓牛柳, 好味呀 見佢menu仲有好多野食, 中式西式都有, 大家不妨可以試試呀
今晚放工同老公搵左d少excuse 話想慶祝下出去食

威靈頓牛柳, 好味呀

2022-06-22 176 瀏覽
📍@yauleibistro in Prince Edward Chinese #友利坊x友利冰室x勿當奴 Food: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛💛🤍Price Range:💰 $50-$100Favourite: 💖 Char Siu Rice------------------------------- Everything is freshly made- Wonderful Cantonese SiuMei - Signature Chinese BBQ pork is authentic, fragrant and delicious-an absolute must try------------------------------𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
Chinese

Favourite: 💖 Char Siu Rice

- Everything is freshly made
- Wonderful Cantonese SiuMei

2022-06-19 277 瀏覽
好想食叉燒就系為左個黯然銷魂飯而黎既但系原來好多野食睇落重幾特別添又有 港式燒味,西式意粉,日式丼飯,快餐,中式小菜,連燉湯都有😳但系都無阻我要食黯然銷魂飯既決心!一一一一眼見到啲叉燒好似好瘦,干爭爭咁😔但食落好淋,又有肉汁,又夠密燒味,重有小小連肉肥系到,好好味😋再配上 兩只煎成一只既燶邊蛋,好有蛋味,靚蛋黎。而且個份量好夠,啲叉燒鋪滿個飯,又厚又大舊,同埋啲密汁都好好送飯👍🏽一一一朋友就叫左燒味雙拼燉湯餐。都系諗住黎試啲燒味既,味道都系咁好味,啲叉燒重要肥啲添🤣不過要讚系個燉湯,又夠料,又煲得夠味,重好大碗,無留手!一一一下次既話,就會試佢個乳豬卡邦尼意粉
好想食叉燒
就系為左個黯然銷魂飯而黎既
但系原來好多野食
睇落重幾特別添

又有 港式燒味,西式意粉,日式丼飯,
快餐,中式小菜,連燉湯都有😳
但系都無阻我要食黯然銷魂飯既決心!
一一一

一眼見到啲叉燒好似好瘦,干爭爭咁😔
但食落好淋,又有肉汁,又夠密燒味,
重有小小連肉肥系到,好好味😋
再配上 兩只煎成一只既燶邊蛋,
好有蛋味,靚蛋黎。
而且個份量好夠,啲叉燒鋪滿個飯,
又厚又大舊,同埋啲密汁都好好送飯👍🏽

一一一

朋友就叫左燒味雙拼燉湯餐。
都系諗住黎試啲燒味既,
味道都系咁好味,啲叉燒重要肥啲添🤣
不過要讚系個燉湯,又夠料,又煲得夠味,重好大碗,無留手!

一一一
下次既話,就會試佢個乳豬卡邦尼意粉
2022-06-18 286 瀏覽
《創意fusion 香港人快餐》友利坊x友利冰室x勿當奴餐廳入面有好多香港特色嘅壁畫係 香港人 嘅餐廳🐮芝牛丼配雙重芝士 $58芝士同牛肉勁多😈 蓋滿飯面 雙重芝士 真係做到拉絲🤩加埋牛汁 成碗好夾 推介👍🐽乳豬卡邦尼意粉 $88中西合璧 好有創意😂乳豬尚算脆口意粉正常發揮友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)太子彌敦道750號始創中心地庫B02-06號舖 .
《創意fusion 香港人快餐》

🐽乳豬卡邦尼意粉 $88
中西合璧 好有創意😂
乳豬尚算脆口
意粉正常發揮

友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)
芝牛丼配雙重芝士
2022-06-18 175 瀏覽
George近日放工7點半約左fd係太子食飯聚下選擇左一間特式中西合璧餐廳友利坊x友利冰室x勿當奴 門口買完野食先可以入座有個牌俾你 有職員送餐飲品自助✨乳豬卡邦尼意粉 $88賣相同個名都好吸引不過試完有啲失望🥺乳豬唔係太脆口卡邦尼意粉味道幾好 不過冇咩芝士味🧀整體上同好食既西餐廳有明顯分別✨芝牛丼配雙重芝士🐮 $55反而個飯有驚喜😆芝士好多😈 蓋滿飯面 仲可以拉絲打卡📸牛肉生熟剛剛好 而且都幾多飯沾滿牛肉汁🐮 幾嘢味✨飲品 任何主食 +$8富士蘋果伯爵茶☕️ 幾好飲太子店係餐廳旗艦店 餐廳寬敞 食物款式多不過部分食物價錢比較進取(乳豬卡邦尼意粉 $88 之前$68) 同每款食物嘅質素都比較參差✨友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)太子彌敦道750號始創中心地庫B02-06號舖#友利坊x友利冰室x勿當奴 #太子美食 #tg31eat太子
George近日放工7點半約左fd

飯沾滿牛肉汁🐮 幾嘢味

✨飲品 任何主食 +$8
富士蘋果伯爵茶☕️ 幾好飲

太子店係餐廳旗艦店 餐廳寬敞 食物款式多

✨友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)
太子彌敦道750號始創中心地庫B02-06號舖

經開太子又餓餓地,咁就睇下附近有咩食,點知原來友利冰室開咗分店🤩,以前都係食開荔枝角嗰間,咁啱附近有梗係要幫襯下!叫左個二人餐$198 腐乳烤羊架+ 蟹肉意粉+2個飲品又足料又抵食🤤🤤

叫左個二人餐$198
腐乳烤羊架+ 蟹肉意粉+2個飲品
又足料又抵食🤤🤤
基本發腐乳西式燒羊架
2022-06-14 143 瀏覽
今次大鑊啦😂友利冰室個叉燒煎蛋飯好食到咁樣🫣我以後食唔返點算呀喂🤣美國穀飼 叉燒煎蛋飯 首先講佢隻煎雙蛋🍳點解可以煎燶邊蛋可以煎到咁脆架?!🤤荷包蛋入邊啲蛋黃汁🥚撈埋落個有豉油汁嘅飯一齊食🤭唔洗我講都知會有幾好味啦🤤最黐線係啲叉燒!!!真係好食到無朋友🤩六大嚿叉燒其中有一嚿係燶邊嘅💕燶邊呢嚿相對地瘦少少!但一啲都唔嚡、唔黐牙!其餘五嚿都係半肥瘦叉燒黎🤤啲肥肉係爽彈嘅!食落口一啲都無罪惡咁🤣(喂~差啲唔記得講啲叉燒每一嚿都勁香麥芽糖味🤤另外朋友叫左 芝牛丼配雙重芝士上枱個時店員姐姐仲好貼心咁叫佢小心辣手❤️焗到金黃色嘅表面下面係大量嘅牛肉🤩而每啖牛肉都會食到芝士🤤份量咁多真係好抵食呀!我地都嗌富士蘋果伯爵茶😋茶味都算濃、而且係少甜🥰又雪得夠晒凍!好好飲😍大滿足嘅一餐😉 一定會好快再去幫襯🤩友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)太子彌敦道750號始創中心地庫B02-06號舖
今次大鑊啦😂

點解可以煎燶邊蛋可以煎到咁脆架?!🤤
荷包蛋入邊啲蛋黃汁🥚
撈埋落個有豉油汁嘅飯一齊食🤭
唔洗我講都知會有幾好味啦🤤

最黐線係啲叉燒!!!
真係好食到無朋友🤩
六大嚿叉燒其中有一嚿係燶邊嘅💕
燶邊呢嚿相對地瘦少少!
但一啲都唔嚡、唔黐牙!
其餘五嚿都係半肥瘦叉燒黎🤤
啲肥肉係爽彈嘅!
食落口一啲都無罪惡咁🤣(喂~
差啲唔記得講啲叉燒每一嚿都勁香麥芽糖味🤤

另外朋友叫左 芝牛丼配雙重芝士
上枱個時店員姐姐仲好貼心咁叫佢小心辣手❤️
焗到金黃色嘅表面下面係大量嘅牛肉🤩
而每啖牛肉都會食到芝士🤤
份量咁多真係好抵食呀!

我地都嗌富士蘋果伯爵茶😋
茶味都算濃、而且係少甜🥰
又雪得夠晒凍!好好飲😍

大滿足嘅一餐😉 一定會好快再去幫襯🤩

友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)
  • 富士蘋果山伯爵茶
  • 美國穀飼 叉燒煎蛋飯
  • 芝牛丼配雙重芝士
🍳美國穀飼叉燒炒蛋飯($58)蛋好滑 但蛋香欠奉叉燒脂肪較少 偏瘦 但肉質唔會太柴而且夠淋有少少鹹 如果餸飯嘅話可以接受🍝乳豬卡邦尼意粉 ($68)意粉上有3嚿乳豬 仲配有乳豬醬乳豬皮脆肉嫩卡邦尼意粉好creamy 每條意粉都掛滿醬汁 配料有煙肉🥓同香菇個人認為乳豬同意粉唔太Match但2樣分別都幾好食嘅😌🧋樽茶奶茶 (+$8)唔算太甜睇個顏色以為茶味會好濃郁 但飲落冇想像咁濃 唔會有苦澀味整體💁🏻‍♀️兩樣食物都份量十足👍🏻而且送餐速度值得讚賞 點餐之後5分鐘左右食物已經送到 啲食物仲要係熱辣辣嘅😎

🍳美國穀飼叉燒炒蛋飯($58)
蛋好滑 但蛋香欠奉
叉燒脂肪較少 偏瘦 但肉質唔會太柴而且夠淋
有少少鹹 如果餸飯嘅話可以接受
美國穀飼叉燒炒蛋飯

🍝乳豬卡邦尼意粉 ($68)
意粉上有3嚿乳豬 仲配有乳豬醬
乳豬皮脆肉嫩
卡邦尼意粉好creamy 每條意粉都掛滿醬汁
配料有煙肉🥓同香菇
個人認為乳豬同意粉唔太Match
但2樣分別都幾好食嘅😌
乳豬卡邦尼意粉

🧋樽茶奶茶 (+$8)
唔算太甜
睇個顏色以為茶味會好濃郁
但飲落冇想像咁濃 唔會有苦澀味

整體💁🏻‍♀️
兩樣食物都份量十足👍🏻
2022-06-12 153 瀏覽
勁多人推薦嘅餐廳,茶餐廳嘅價錢💰高級嘅享受😎 店舖內好多唔同嘅文宣,記錄住香港嘅發展〽️美國穀飼叉燒炒蛋飯 $58啲叉燒係半肥瘦叉燒☺️真係做到入口即溶咁,火候適中,蜜汁入味,咬落脂肪位有焦香,正!而且炒蛋勁滑,以呢個價錢嚟講直頭冇得彈💯豬柳強 Strong Big 配薯條汽水🥤 $42啲薯條係我最愛嘅粗薯條🍟 熱辣辣、脆卜卜,超好食😋個瀦留蛋漢堡係我食過最好食嘅,黐線㗎,個包皮又淋又鬆化,入邊嗰啲芝士同蛋好似流心咁流晒出嚟,呢間真係我嘅必食飯堂😚啲裝修設計都好特別,識嘅人就會識🫶🏻 香港人·勿忘初衷‼️總括而言 (5個🤎係最高)好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤎(我第一間比5個🤎嘅舖頭)服務態度 : 🤎🤎🤎🤎🤍環境打卡 : 🤎🤎🤎🤎🤍回頭指數 : 🤎🤎🤎🤎🤎📍#友利坊x友利冰室x勿當奴 🏢彌敦道750號始創中心B1 B02 – B06號舖位🕗星期一至日 11:00 - 22:00

美國穀飼叉燒炒蛋飯 $58

豬柳強 Strong Big 配薯條汽水🥤 $42

啲裝修設計都好特別,識嘅人就會識🫶🏻 香港人·勿忘初衷‼️

總括而言 (5個🤎係最高)
好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤎(我第一間比5個🤎嘅舖頭)
服務態度 : 🤎🤎🤎🤎🤍

豬柳強 Strong Big 配薯條汽水
2022-06-08
豬柳強 Strong Big 配薯條汽水
2022-06-09 203 瀏覽
終於有機會食乳豬卡邦尼意粉啦🤣今次咁岩去開太子就過黎食飯🤣我地叫左$198二人餐主食x1 + 意粉/飯x1 + 飲品x2-斧頭豬扒配蘋果蓉黑醋醬-好大份呀!黎到仲熱辣辣,睇到塊扒仲卜卜燒緊咁🔥超香黑醋味,我幾鍾意食黑醋醬,酸酸味味好開胃。豬扒肉好嫩,一切就feel到,食落都係👍🏼配菜都好食既,薯蓉好滑👍🏼-乳豬卡邦尼意粉-呢個招牌菜一定要試試,中西合璧既配搭好有新意,原來都幾夾,冇違和感喎。乳豬脆卜卜,除左皮脆仲有肉食🤣我地放底左個意粉一陣冇即時食,過左一陣仲好熱,我地幾鐘意佢個texture,唔會好稀好杰,係你食落唔會好乾,又唔會稀到冇味,而且煙肉碎都幾多,真足料👍🏼檸檬伯爵茶呢杯幾好飲好fresh,都有伯爵茶味,食完上面啲濃味野飲呢杯岩哂👍🏼自家制coffee不過不失啦,冇咩特別🫢$198二人餐冇加一,食物質素高,環境又舒服,枱與枱之間分得遠,真心抵食👍🏼
終於有機會食乳豬卡邦尼意粉啦🤣今次咁岩去開太子就過黎食飯🤣

我地叫左$198二人餐
主食x1 + 意粉/飯x1 + 飲品x2

-斧頭豬扒配蘋果蓉黑醋醬-
斧頭豬扒配蘋果蓉黑醋醬

-乳豬卡邦尼意粉-

檸檬伯爵茶

自家制coffee
不過不失啦,冇咩特別🫢

斧頭豬扒配蘋果蓉黑醋醬
2022-06-07 145 瀏覽
‖ 乳豬卡邦尼意粉 ($68) ‖乳豬有三大塊,皮略略脆,再脆點更好。卡邦尼醬汁十分足夠,味道亦夠香濃,creamy,夾雜點煙肉和蘑菇。好味😊。‖ 芝牛丼配雙重芝士 ($58) ‖份量龐大,芝士、牛肉、飯都好多😂,適合大胃王🤩。還有一點洋蔥,很不錯😋。飲品方面,自家製樽仔奶茶和熱奶茶各+$8。樽仔奶茶,茶味ok,略嫌不夠甜;而熱奶茶卻過甜,如果兩者拉勻返就好喇😂。總結,絕對值得一試。下次還會再幫襯☺️。
‖ 乳豬卡邦尼意粉 ($68) ‖

‖ 芝牛丼配雙重芝士 ($58) ‖

飲品方面,自家製樽仔奶茶和熱奶茶各+$8。

總結,絕對值得一試。下次還會再幫襯☺️。

• 乳豬卡邦尼意粉
  • 芝牛丼配雙重芝士
2022-06-06 150 瀏覽
最近因工作關係去左杜拜兩個星期+隔離仲要曬黑左幾度👩🏾真係攰到頂唔順🥲😷前排日聽同事講話特登搭半個鐘車去食「#勿當奴」我就好驚訝咁問佢「我哋Office樓下唔係有一間麥當勞咩?😱」原來此#勿當奴非普通「麥當勞」🤣咁我都試下搭半個鐘車去食#友利坊x友利冰室x勿當奴 🤩去到見到好多款式揀咁我梗係揀個超多芝士嘅牛肉飯🧀🐮🍚芝士丼配雙重芝士牛肉飯 $58🧀🐮🍚 睇相都見到勁多芝士,身為芝士魔怪🧀🧀見到真係賞心悅目開心到爆😍😍一夾起係成抽芝士呀🧀加埋啲牛肉汁好好食 塊芝士好香😋同埋係份量超大碗勁足料平時包開底既我都覺得飽😌樽仔奶茶 跟餐加$8☕️比錢後,係雪櫃內自取已購飲品呢個舉動十分信任客人❣️另外,呢度有個好處就係買完一個飯你可以加幾支嘢飲都得🧋🥤🧃🍵☕️🍶奶茶奶味足,味道不會過苦缺點就係冇得走甜餐廳乾淨舒適乾淨闊落依家好多餐廳都不設紙巾,呢到好為客人著想每張桌上都放左酒精消毒啫喱同紙巾值得搭半個鐘黎試性價比超高🤣#太子#西餐#西式#聚會 #多國菜#打卡#黃店#朱古力#咖啡#沙冰#薄餅#意粉#据扒#cafe#芝#芝士控#cafe#pizza#fusion#hkfood#hkfoodie #hkfo
最近因工作關係
去左杜拜兩個星期+隔離
仲要曬黑左幾度👩🏾
真係攰到頂唔順🥲😷

前排日聽同事講話特登搭半個鐘車去食「#勿當奴」
原來此#勿當奴非普通「麥當勞」🤣

咁我都試下搭半個鐘車去食#友利坊x友利冰室x勿當奴 🤩
去到見到好多款式揀
咁我梗係揀個超多芝士嘅牛肉飯🧀🐮🍚

芝士丼配雙重芝士牛肉飯 $58🧀🐮🍚
睇相都見到勁多芝士,身為芝士魔怪🧀🧀
見到真係賞心悅目開心到爆😍😍
一夾起係成抽芝士呀🧀
加埋啲牛肉汁好好食 塊芝士好香😋
同埋係份量超大碗勁足料
平時包開底既我都覺得飽😌

樽仔奶茶 跟餐加$8☕️
比錢後,係雪櫃內自取已購飲品
呢個舉動十分信任客人❣️
另外,呢度有個好處就係買完一個飯
你可以加幾支嘢飲都得🧋🥤🧃🍵☕️🍶
奶茶奶味足,味道不會過苦
缺點就係冇得走甜

餐廳乾淨舒適乾淨闊落
依家好多餐廳都不設紙巾,呢到好為客人著想
每張桌上都放左酒精消毒啫喱同紙巾
值得搭半個鐘黎試性價比超高🤣

#太子#西餐#西式#聚會 #多國菜#打卡#黃店#朱古力#咖啡#沙冰#薄餅#意粉#据扒#cafe#芝#芝士控#cafe#pizza#fusion#hkfood#hkfoodie #hkfoodblogger#igfoodie#igfood#igfoodporn #igfoodshare
2022-06-06 280 瀏覽
豬柳強套餐🍔🍟🥤豬柳強=豬柳蛋漢堡🐷🍳,麵包比老麥嘅軟熟,裏面一樣有煎蛋🍳、豬柳🐷、芝士🧀,但比起老麥冇咁油膩,好味,食得出有誠意👍,唔似老麥求祈將啲材料疊埋一齊就算😛薯條🍟係波浪型、粗身、夠薯肉,夠曬咬口,香脆可口🍟😋
豬柳強套餐🍔🍟🥤

薯條🍟係波浪型、粗身、夠薯肉,夠曬咬口,香脆可口🍟😋
豬柳強套餐
豬柳強
2022-06-06
豬柳強套餐
豬柳強
2022-06-01 145 瀏覽
好多人話尼間店主打燒味,仲要中西合併,我地就好好奇究竟好唔好食,所以一心黎試伏⋯ 入到去系先落左單先,有嗌野飲就要去凍櫃度自取,有茶有汽水。疫情下要自己出去拎水、餐具,就不太滿意。 ⦁ 乳豬卡邦尼 $68黎到見到有三舊既乳豬,皮脆肉嫩,但細舊左d,如果多多少少可能會好d。其次就系果卡邦尼意粉好creamy,入面好多菇類,蛋香味勁濃。 ⦁ 冬陰功海鮮炒意粉 $68入面既海鮮都幾多,除左青口,仲有蝦、魷魚、蜆、帶子等,配料都幾多。食落都香口,唯一唔好就系太辣,食唔到辣既就盡量唔好揀尼個。 ⦁椰子桃膠雞湯 $28跟餐加既湯。熱到出煙既燉湯,椰子味系有少少既,但冇其他味。但入面既雞肉好乾好柴,仲要搵唔到一粒桃膠。果湯完全唔推薦。

⦁ 乳豬卡邦尼 $68

⦁ 冬陰功海鮮炒意粉 $68

⦁椰子桃膠雞湯 $28

2022-05-10
5 分鐘 (堂食)
  • 乳豬卡邦尼意粉
2022-05-29 134 瀏覽
晚餐叫左二人餐 ($168)半隻無骨雞 配 菠蘿海鮮炒飯再加個黑松露帶子炒西蘭花 ($68)炒飯好好味又足料 海鮮同菠蘿都多🤭面頭有舊鮮菠蘿 超甜😍😍豉油雞好滑好入味 又唔會太鹹👍仲要無骨食得好爽 果然係出名燒味西蘭花份量都多 帶子好嫩滑整體黎講係好滿足既一餐🤤套餐仲有兩枝飲品 唔係平時茶記嗰種 可以揀樽仔奶茶 涼茶之類~試左菊花茶同羅漢果茶清清地唔太甜 好飲👍個樽仲可以循環再用🥰同埋環境算闊落 都坐得舒服食物似茶記style但其實又唔係茶記feel 好特別既餐廳🤣🤣會encore!
晚餐叫左二人餐 ($168)
半隻無骨雞 配 菠蘿海鮮炒飯
再加個黑松露帶子炒西蘭花 ($68)
炒飯好好味又足料 海鮮同菠蘿都多🤭
面頭有舊鮮菠蘿 超甜😍😍
豉油雞好滑好入味 又唔會太鹹👍
仲要無骨食得好爽 果然係出名燒味
西蘭花份量都多 帶子好嫩滑
整體黎講係好滿足既一餐🤤

套餐仲有兩枝飲品 唔係平時茶記嗰種
可以揀樽仔奶茶 涼茶之類~
試左菊花茶同羅漢果茶
清清地唔太甜 好飲👍
個樽仲可以循環再用🥰

同埋環境算闊落 都坐得舒服
會encore!
  • 無骨豉油雞