2023-11-19 47 瀏覽
有間餐廳好有創意,食物材料大部分由外國入口,食得安心又放心,之前家聚都會都有叫佢,今日經過太子黎食個飯。見到網站有急凍包賣,黎緊仲有羊腩煲,好期待。人均:$93.芝士大啡菇手打牛肉漢堡配薯條之前食過軟殼蟹burger,熱辣辣炸起好正,今日的大啡菇多汁juicy,一路食一路滴汁,薯條係偏粗身,外脆內軟,香口好食。.瑞士無骨雞飯用了大量蔬菜烹調6小時,個汁撈飯一流,無骨雞啖啖肉,方便懶人去食,一口雞加點蔥油更滋味呢。.蠔油菜心苗健康一點加碟菜,均衡飲食。.椒鹽燒賣六粒叫了小食,有人太想食燒賣。.飲品港式奶茶、熱檸水

見到網站有急凍包賣,黎緊仲有羊腩煲,好期待。
人均:$93
芝士大啡菇手打牛肉漢堡配薯條
瑞士無骨雞飯
蠔油菜心苗
健康一點加碟菜,均衡飲食。
椒鹽燒賣六粒
叫了小食,有人太想食燒賣。
飲品
港式奶茶、熱檸水

2023-11-18 37 瀏覽
✅ Located at Pioneer Centre, only take 1 minute walk from Prince Edward MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering food. Incredibly varied menu.✅ Everything is prepared fresh and comes nicely presented.✅ Authentic and excellent✅ Portions are generous and value for money ✅ All fresh ingredients✅ Nice choice for a quick meal✅ Overall the food quality was outstanding ✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and dr
✅ Authentic and excellent
✅ All fresh ingredients
✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite
2023-11-17 42 瀏覽
🍚友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴之前食過長沙灣分店 burger唔錯今日就去旺角分店試下其他野食呢間分店d位比較闊 感覺好d🍚軟殼蟹羅勒意粉賣相唔錯👍🏻軟殼蟹炸得又脆又好食😋個意粉落得幾多蕃茄 好健康同埋用扁意粉幾好但隻蟹得一半左右 呢樣就爭咁d🍚美國穀飼叉燒 油菜 燉湯 白飯 (1人小菜套餐)聽講佢d叉燒ok 所以叫左個試下但碟叉燒有一半比較肥 雖然都有一半好食但有少少失望菜芯有蠔油 都唔錯燉湯叫左椰子桃膠燉雞湯入面d雞肉唔韌👍🏻味道正常👌🏻💛友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴太子彌敦道750號始創中心地庫B02-06號舖#友利冰室 #勿當奴 #荔枝角 #旺角 #美食 #漢堡 #burger #乳豬 #pasta #軟殼蟹 #西餐#黃店 #openrice #foodie #foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴

軟殼蟹炸得又脆又好食😋
個意粉落得幾多蕃茄 好健康
同埋用扁意粉幾好

但隻蟹得一半左右 呢樣就爭咁d

🍚美國穀飼叉燒 油菜 燉湯 白飯 (1人小菜套餐)

聽講佢d叉燒ok 所以叫左個試下

但碟叉燒有一半比較肥 雖然都有一半好食但有少少失望
菜芯有蠔油 都唔錯

燉湯叫左椰子桃膠燉雞
湯入面d雞肉唔韌👍🏻
味道正常👌🏻

💛友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴

太子彌敦道750號始創中心地庫B02-06號舖

位於始創中心地庫有間冰室茶餐廳😬餐廳環境乾淨企理 裝修有香港本地文化特色🇭🇰而且都幾大比較多卡位 中西日式食物都有提供好多元化🍴而且食材大部分由外國入口 餐廳先下單付款再安排位置坐下來好快就上菜到齊😆效率好高✨小炒二人餐 🔹燒味雙拼:招牌即燒爆谷燒鵝配美國穀飼叉燒🔸自選小菜:古法雙冬羊腩煲 +$60🔹是日油菜一碟🔸白飯兩碗🔹老火湯兩盅🔸冷/熱飲兩杯套餐豐富好抵食😍燒味可以要雙拼 質素有驚喜 燒鵝脆皮不會太肥 有爆谷焦焦甜甜的味道好好食🍿️要了瘦叉燒 啖淡肉質地都不會乾柴 燒得帶焦脆👍🏻加錢要了羊腩煲🍲一大煲好足料 羊腩新鮮無騷味 🐏配料有枝竹 冬菇 冬筍 馬蹄 沾埋腐乳醬一起吃更惹味😋羊腩煲同花膠雞煲仲有急凍包賣 在網上平台都可以買到🛒天氣開始凍岩曬 隨時翻熱就食得好方便是日油菜有嫩菜心 兩個人都好夠食🥬是日老火湯是合掌瓜紅蘿蔔粟米豬骨湯 整盅上夠熱辣辣 兩碗白飯都大碗到吃不完 凍飲又夠大杯🥤✨日式唐揚炸雞現時感謝祭只要消費滿$250就送一款小食🐔要了炸雞粒份量都不少 炸粉夠薄炸得夠乾身 配上沙律醬好夾📍友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02

✨小炒二人餐

招牌即燒爆谷燒鵝配美國穀飼叉燒

古法雙冬羊腩煲

✨日式唐揚炸雞
日式唐揚炸雞

📍友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)
招牌即燒爆谷燒鵝配美國穀飼叉燒
古法雙冬羊腩煲
日式唐揚炸雞
2023-11-14 43 瀏覽
行始創中心經過地庫有間叫「友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴」嘅餐廳覺得好得意,想試好耐。今日終於約左朋友一齊試!嗌左個「小炒二人餐 $198」。包:自選燒味A可雙拼+自選小炒B一款+是日油菜一碟+白飯兩碗+老火湯兩盅及冷/熱飲兩杯,好豐富!❤️自選燒味A揀左雙拼:燒鵝+無骨雞奉送醬汁和調味料。個人覺得燒鵝和雞本身已經夠味,不用另外點醬。燒鵝和雞啖啖肉,送飯一流!😋👍🏻❤️自選小炒B加左$60 嗌個「古法雙冬羊腩煲」加$60有咁大個煲,超抵食呀!😆重要係羊架!😱重有枝竹、香菇同馬蹄等配菜,好足料呀!❤️是日油菜一碟是菜心。鍾意佢白灼,夠清👍🏻。同其他餸一齊食正好中和其他餸的味道。❤️老火湯兩盅要讚呢個老火湯真係好足料!👍🏻有紅蘿蔔🥕、粟米🌽、雞腳等湯料,清甜無落味精,飲完唔會覺口渴👍🏻。一盅好大盅,一個人飲晒成盅都飽左一半!❤️套餐包冷/熱飲兩杯。朋友嗌左杯凍檸茶,我就出去雪櫃攞左支「富士山蘋果伯爵茶」。見到隔離雪櫃有急凍包賣,好奇問侍應佢話網上有得賣。加配左兩款小食:焗香辣雞翼2隻($16)和椒鹽燒賣6粒($12)焗香辣雞翼焗得香脆唔會太辣。椒鹽燒賣外微脆內彈牙好好食👍🏻😋。❤️另外加左$10嗌個

嗌左個「小炒二人餐 $198」。

❤️自選燒味A揀左雙拼:燒鵝+無骨雞
奉送醬汁和調味料。

❤️自選小炒B
加左$60 嗌個「古法雙冬羊腩煲」

❤️老火湯兩盅

❤️套餐包冷/熱飲兩杯。

加配左兩款小食:
焗香辣雞翼2隻($16)和椒鹽燒賣6粒($12)

焗香辣雞翼焗得香脆唔會太辣。

椒鹽燒賣外微脆內彈牙好好食👍🏻😋。

❤️另外加左$10嗌個布丁🍮。

諗起頭先喺收銀處落單嘅時候,收銀員同我吹水,佢話餐廳大部分食材由外國入口,唔怪得咁好食啦。
2023-11-12 43 瀏覽
之前係荔枝角D2 Place都有幫襯過友利冰室,因為選擇多、中西合璧咩都有得食、地方企利,係非一般嘅茶記🌟而且佢啲燒味係自家製,之前食開乳豬carbonara好食,今次經開太子就去醫肚🥳🍅鮮茄焗豬扒飯真係用鮮茄做茄醬,酸甜味平衡得好好豬扒,肉質唔會太嚡,係炒飯底,成個配搭都好好食,而且份量大。🍀招牌爆谷燒鵝俾咗燒鵝髀俾我,有少少柴火嘅香味,鵝肉個味教得好好。🍗焗香辣雞翼兩隻呢個都有少少辣,因為係焗嘅所以冇乜油。🍄蒜蓉牛油炒雜菌好香嘅蒜蓉牛油味,入面有三種唔同種類嘅菇,估唔到雜菌都份量好多,食唔晒🙈🍎自家製蘋果伯爵茶我覺得呢個好解渴好好飲,有好香伯爵茶味,一啲都唔甜。

🍅鮮茄焗豬扒飯

🍀招牌爆谷燒鵝
俾咗燒鵝髀俾我,有少少柴火嘅香味,鵝肉個味教得好好。

🍗焗香辣雞翼兩隻
呢個都有少少辣,因為係焗嘅所以冇乜油。

🍄蒜蓉牛油炒雜菌

🍎自家製蘋果伯爵茶
我覺得呢個好解渴好好飲,有好香伯爵茶味,一啲都唔甜。
2K
2023-11-06 37 瀏覽
😜抵食茶餐廳😜-朋友話佢嘅叉燒唔錯 鍾意食燒味嘅我哋梗係去試吓啦 果然幾好食 😝諗住下次嚟試埋佢嘅卡邦尼 😍-😝美國穀飼叉燒叉燒賣相好靚 半肥瘦 肉質口感軟腍 有焦香味 鹹味同甜味啱啱好 😍-🤤小炒一人餐 $98包括自選小菜 油菜一碟、白飯一碗老火湯一碗及同飲品😀-🥰招牌即燒爆谷燒鵝 燒鵝皮好脆 燒鵝肉質好淋 配酸梅醬酸酸甜甜😜個老火湯係粉葛紅蘿蔔 清甜得尼無味精 -🐔花膠雲吞雞煲佢用咗三黃雞 所以雞肉會嫩滑d 雞湯濃郁 🤓仲有唔少嘅花膠 雲吞冇乜特別 不過整體好食🤓-📍友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖
😜抵食茶餐廳😜
😝美國穀飼叉燒

🤤小炒一人餐 $98
包括自選小菜 油菜一碟、白飯一碗
老火湯一碗及同飲品😀

🥰招牌即燒爆谷燒鵝
燒鵝皮好脆 燒鵝肉質好淋 配酸梅醬酸酸甜甜😜
個老火湯係粉葛紅蘿蔔 清甜得尼無味精

🐔花膠雲吞雞煲

📍友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)
2023-11-06 34 瀏覽
友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)食物材料大部分由外國入口❤️❤️ 而家仲有急凍羊腩煲賣😀😀買返屋企打邊爐👍👍Yaulei.com.hk 可以買到✅秋冬煲仔飯套餐🥘🥘滑牛溫泉蛋臘腸潤腸煲仔飯非常適合秋冬季節享用❤️❤️煲仔飯米飯底部鍋巴酥脆,散發著香氣😊😊配料包括滑牛、溫泉蛋、臘腸和潤腸🥓🥓牛肉🥩🥩軟嫩多汁😆😆配上滑蛋和臘腸,濃郁美味🥰🥰菠蘿咕嚕肉🍍🍖菠蘿的甜味和咕嚕肉的酸甜風味完美融合😊😊咕嚕肉的肉質鮮嫩多汁,外皮酥脆😘😘菜芯 🥬🥬菜芯鮮嫩,口感爽脆,健康之選😋😋花膠雲吞雞煲🍗🍗花膠和雞味道濃郁😙😙 新鮮的三黃雞肉質鮮嫩多汁😍😍配白飯好正😀😀十分豐富❤️飲品🍸蜂蜜雪梨富士山蘋果伯爵茶太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:5/5

秋冬煲仔飯套餐🥘🥘
滑牛溫泉蛋臘腸潤腸煲仔飯

菠蘿咕嚕肉🍍🍖

菜芯 🥬🥬
菜芯鮮嫩,口感爽脆,健康之選😋😋

花膠雲吞雞煲🍗🍗

味道:4/5
環境:4/5
抵食:5/5

2023-11-05 715 瀏覽
今次工作關係去左太子食飯,始創中心又近地鐵站,咁就諗住係度搵下食,呢間叫勿當奴個名咁搞笑就不如食呢間啦佢門面d畫畫得幾靚,佢地運作模式係先排隊叫野食,點完餐攞住個牌入餐廳搵位就會有店員攞野食比客,又幾特別佢地既食材大部分都係外國入口,好似米同蛋都係日本貨,意大利粉就意大利貨,相信質素會有保證我地一個叫左招牌即燒爆谷燒鵝飯($68),佢個燒鵝真係有d爆谷味甜甜地咁,幾特別,而且皮脆肉嫩整得唔錯另一個就叫左日式咖喱軟殼蟹日本蛋包飯($72),呢個蛋包飯整得好靚,隻包係螺旋形包住個飯,d蛋都好滑加埋日式咖喱撈飯一流,仲有原隻軟殼蟹,炸得香脆,夠熱唔太油,好正我地仲有叫小食,椒鹽燒賣6粒($12),佢係一個炸燒賣,比較少食炸燒賣,咁樣炸又幾好食喎焗香辣雞翼($16),個雞翼整得好味,入面有肉汁都係好食既仲有就係炸薯條($19),叫得勿當奴一定要食薯條啦,佢既薯條係新鮮炸,夠曬熱已經夠好味佢地既飲品仲有自己整既伯爵茶,我地一個揀蘋果,一個揀檸檬,兩支都係好味既呢間餐廳都唔錯,有中有西有日式野食,一次過滿足曬唔同人既需求,而且野食質素都幾好

焗香辣雞翼($16),個雞翼整得好味,入面有肉汁都係好食既

2023-11-02
2023-11-02 45 瀏覽
之前因為嚟拎應援所以認識這間餐廳,當時即bookmark要搵日嚟食,今日終於有機會了。除了被搞鬼麥當勞叔叔插畫、牆上的璧畫和💛💛標語吸引外,餐牌上那融合不同地區的無國界料理更具創意,加上地方夠大,價錢又合理,實在是聚會的好地方。✴️【特特特餐】自家製五香肉丁+韓國辛辣麵+炒蛋+蒜香多士($62)三個特的特餐特別好食。自家製的五香肉丁香濃、軟腍,完勝罐頭貨。用日本蛋做的炒蛋非常嫩滑,而且好大份。✴️【日式丼飯】韓式泡菜豚肉丼($62)豚肉有厚度,有肉味,不肥膩,連脂肪部份都是爽口的。還有洋蔥和泡菜,味道非常好。✴️【經典焗飯】紅酒燴牛面肉焗飯($68)熱辣辣上枱,牛面肉厚切、入口軟腍。紅酒醬汁中也有肉碎,拌飯特別正。凍檸茶(+$3)老火湯(+$8)

三個特的特餐特別好食。
自家製的五香肉丁香濃、軟腍,完勝罐頭貨。
用日本蛋做的炒蛋非常嫩滑,而且好大份。
特餐

✴️【日式丼飯】韓式泡菜豚肉丼($62)
豚肉有厚度,有肉味,不肥膩,連脂肪部份都是爽口的。
還有洋蔥和泡菜,味道非常好。
韓式泡菜豚肉丼

✴️【經典焗飯】紅酒燴牛面肉焗飯($68)
熱辣辣上枱,牛面肉厚切、入口軟腍。
紅酒醬汁中也有肉碎,拌飯特別正。
紅酒燴牛面肉焗飯

凍檸茶(+$3)
老火湯(+$8)
老火湯
2023-11-02
特餐
韓式泡菜豚肉丼
紅酒燴牛面肉焗飯
2023-10-30 1136 瀏覽
來到旺角,有時會想吃港式茶記,原來始創中心地庫有一間茶記,中西菜式皆有,滿足想同時吃中西菜的朋友。一人威靈頓紐西蘭草飼牛柳配秘製蜜椒汁 $128價錢驚喜,沒想過以這個價錢可以品嚐威靈頓牛,而且份量不少。酥皮香脆,牛肉質素好,烹調時間恰到好處,保持牛肉水份,口感鬆軟。酥皮與牛肉之間的蘑菇醬很美味,秘製蜜椒汁味道甜香,配菜薯蓉牛油味香濃,性價比高。花膠雲吞雞煲 $88港式一人鍋其中一個選擇,份量大,含花膠、雲吞、雞件及一碗白飯。花膠煙韌養顏,雲吞餡料充足,雞件是每日新鮮的三黃雞,雞肉結實有雞香味,湯頭濃厚,和白飯一起吃,變成美味的雞湯湯飯。上湯金蒜白菜仔 $38白菜仔以上湯烹調,加上金蒜,健康而惹味。洛神花茶 $18 / 檸檬伯爵茶 $18洛神花茶酸酸少甜,開胃消滯。檸檬伯爵茶茶香檸檬味足夠,解渴可口。這裡先買票後入座,座位多且寬敞,牆上圖案有特色,食客可舒適地用餐。離開時發現這裡的食材大部份由外國入口,因此牛肉等質素不錯,另外他們還有急凍包發售,還可線上購買,在家可以隨時吃到,十分方便。
一人威靈頓紐西蘭草飼牛柳配秘製蜜椒汁 $128

花膠雲吞雞煲 $88

上湯金蒜白菜仔 $38
上湯金蒜白菜仔
白菜仔以上湯烹調,加上金蒜,健康而惹味。

洛神花茶 $18 / 檸檬伯爵茶 $18
洛神花茶、檸檬伯爵茶

上湯金蒜白菜仔
洛神花茶、檸檬伯爵茶
2023-10-28 45 瀏覽
25/9/2023難得晚餐時間路過太子,去 友利冰室x勿當奴 食嘢先。之前已經試過食佢好出名嘅乳豬卡邦尼意粉,今次試吓食中式。呢個一人餐真係好誇張,我叫咗中式牛柳,啲牛柳多到呢⋯⋯⋯食極都仲有⋯⋯味道就偏酸(有啲似咕嚕肉嗰種汁)⋯⋯我都接受到嘅⋯⋯好啱送飯⋯⋯⋯ 菜又多(感覺上似係兩人份量嘅菜)⋯⋯仲有中湯飲 (紅蘿蔔湯,勁好飲)⋯⋯⋯一大碗白飯⋯⋯⋯仲有飲品添 (我要咗支羅漢果茶,不過對我嚟講有少少苦)食完真係飽到上心口😋😋😋😋😋
25/9/2023

食完真係飽到上心口😋😋😋😋😋

2023-09-25
  • 中式牛柳
門面環境乾淨卡位多呢到先落order比錢再拎牌仔入去搵位坐等左一陣就有員工拎黎💚花膠雲吞雞煲 $98有養顏花膠係入面 湯頭實在有驚喜濃郁之餘仲起膠雞件使用每日新鮮的三黃雞肉質鮮滑💚蘑菇牛肝菌雞扒焗飯 $68菇菌醬焗飯第一次食估唔到幾正 醬汁唔油膩又香雞扒肉厚芝士有拉絲🤤🤤💚黑松露日月貝炒西蘭花 $68估唔到份量有咁多黑松露醬一點都唔孤寒日月貝鮮味十足👍🏻💚椒鹽杏鮑菇 $38一大碟送上枱 加上靈魂醬汁又香口又滋味💚焗香辣雞翼 $16雞翼正正常常 唔會太辣
門面環境乾淨卡位多

加上靈魂醬汁又香口又滋味

💚焗香辣雞翼 $16
雞翼正正常常 唔會太辣
2023-10-17 50 瀏覽
放工勁肚餓,同事提議食快餐,於是就嚟咗呢間都幾出名的餐廳😆果然係快餐,呢頭落完單,揀完位坐低講咗幾句廢話就上菜,好快!小炒二人餐 $198美國穀飼叉燒 拼 招牌即燒爆谷燒鵝 同事話呢間餐廳的叉燒好出名,一試果然好食,叉燒半肥瘦,肥位香瘦位腍,非常香口,好有口感。燒鵝皮很脆,好有油味,肉好軟腍,味道都很濃郁,配酸梅醬酸酸甜甜,味道好豐富🥰古法雙冬羊腩煲 (需要額外再+$60)好鍾意呢個羊腩煲😍份量勁大份,大大鍋咁上。羊肉咬落都幾有嚼勁,但唔算韌,無羶味。我覺得羊腩愈食愈惹味,羊味好濃郁。馬蹄同支竹勁入味,食到最後就變得偏鹹。荀好爽脆,都好濃味。老火湯 粉葛紅蘿蔔湯呢個湯飲落感覺落足料,亦唔似味精湯,好有粉葛味,都幾順喉。油菜正常發揮,仲跟兩杯餐飲。上湯金蒜白菜仔 $38佢的上湯底都幾清甜,都唔錯。友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

小炒二人餐 $198

美國穀飼叉燒 拼 招牌即燒爆谷燒鵝

古法雙冬羊腩煲 (需要額外再+$60)

老火湯 粉葛紅蘿蔔湯
呢個湯飲落感覺落足料,亦唔似味精湯,好有粉葛味,都幾順喉。

油菜正常發揮,仲跟兩杯餐飲。

上湯金蒜白菜仔 $38
佢的上湯底都幾清甜,都唔錯。

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-10-17 47 瀏覽
友利冰室之前已經幫襯過好幾次叉燒好好食 炸雞同薯條都高質最近天氣涼d見至友利冰室出左羊腩煲😍緊係即刻約個朋友一齊去食啦~~~~~~~小炒二人餐 $198自選小菜 A 可雙拼可+$20轉 B小菜+ B小菜一款油菜一碟、白飯兩碗老火湯兩碗及冷/熱飲兩杯~~~~~~~~友利燒味好出名,一於叫燒鵝叉燒雙拼啦再叫左個羊腩煲叉燒半肥瘦 咬落鬆軟帶焦香燒鵝皮下無肥 好脆口 肉味都幾濃羊腩煲超大個 有好多羊腩仲有冬菇 荀片 枝竹 食落好入味配埋生菜同腐乳味道啱啱好不得不提個老火湯係粉葛紅蘿蔔🥕超清甜無味精 我杯奶茶茶底夠香 好滿足呀如果想隨時係屋企都食到仲可以買急凍包返去隨時加餸添友利坊 x 友利冰室 x 勿當奴 (太子)太子彌敦道750號始創中心地庫B1樓B02-06號舖
友利冰室
+ B小菜一款
油菜一碟、白飯兩碗
老火湯兩碗及
冷/熱飲兩杯
~~~~~~~~

友利燒味好出名,一於叫燒鵝叉燒雙拼啦
再叫左個羊腩煲

叉燒半肥瘦 咬落鬆軟帶焦香