2023-03-21 617 瀏覽
啱啱搬黎呢區 夜晚無咩選擇 見天氣凍凍地就試佢嘅煲仔飯雖然門面舊式 但鋪內都算整潔 坐低就會比一碗例湯 我地叫左一個豉椒排骨煲仔飯 排骨唔會太淋又好入味 飯有油香 份量十足 好味道😋另外叫左一個油鴨髀煲仔飯 成個飯都係充滿油香 正👍🏻鋪頭似家族經營 員工姐姐親切 老闆有笑容有禮貌👍🏻 之後會繼續支持舊式店鋪🙌🏻
啱啱搬黎呢區 夜晚無咩選擇 見天氣凍凍地就試佢嘅煲仔飯
另外叫左一個油鴨髀煲仔飯 成個飯都係充滿油香 正👍🏻
鋪頭似家族經營 員工姐姐親切 老闆有笑容有禮貌👍🏻
之後會繼續支持舊式店鋪🙌🏻
2020-05-12 1653 瀏覽
今日收工經過紅磡庇利街,見到附近的友記燒臘店,我知道這間燒臘店其實都已經開咗好多年,諗住外賣買燒鴨拎返屋企食,價錢亦唔貴。記得上次食已經係年幾之前,調味仍然都維持到幾好食。鴨肉肉質很軟、肉汁豐富,肥瘦適中。色澤都好均勻。我聽師傅推介話買咗燒鴨下庄食,原來其實會抵過淨係買隻鴨髀食。分量會較為多,一個人食份量都食到飽晒。整體總算不錯。真係幾抵食。其實咁老字號的燒臘店真係買少見少,附近都已經轉變得太快。
今日收工經過紅磡庇利街,
見到附近的友記燒臘店,
我知道這間燒臘店其實都已經開咗好多年,
諗住外賣買燒鴨拎返屋企食,
價錢亦唔貴。
記得上次食已經係年幾之前,
調味仍然都維持到幾好食。
鴨肉肉質很軟、肉汁豐富,肥瘦適中。
色澤都好均勻。

我聽師傅推介話買咗燒鴨下庄食,
原來其實會抵過淨係買隻鴨髀食。
分量會較為多,一個人食份量都食到飽晒。
整體總算不錯。真係幾抵食。

其實咁老字號的燒臘店真係買少見少,
附近都已經轉變得太快。
燒鴨下庄
外賣自取
燒鴨下庄
2019-12-04 1178 瀏覽
成日經開呢頭呢間友記燒臘飯店一到冬天就會有煲仔飯食今日終於都可以試吓佢!佢啲煲仔飯都唔係貴同廟街差唔多價錢呢度唔洗排我嗌左個冬菇滑雞煲仔飯$54一黎到好!足!料!D雞鋪滿晒飯面數埋有8-10件但係不足之處就係冇乜冬菇哈哈我寧願多d啲雞好滑好林!但就冇乜雞味 似出面滑雞飯嗰種滑雞但老實講呢個價錢咁多件仲想點?而佢個飯焦真係好香好脆!好食過廟街好多!廟街通常好燶好黑但友記岩岩好!而佢飯焦好食既原因都關個豉油事!係因為佢有層油起入面所以食到底D飯焦好易起到出黎但美中不足佢個豉油唔夠味扣咗分!煲仔飯個豉油好重要架嘛!我嘅另一半就係嗌左豉汁白鱔煲仔飯$68呢個都好正呀白鱔好滑又無骨!呢個價錢性價比高飯焦一樣香口總括嚟講煲仔飯性價比高即叫即整又大份如果經開呢頭值得一試服務態度又好唯一不足之處真係個豉油同埋嗰度就唔係太好坐有少少污糟不過唔使排又乾淨過廟街冇所謂啦我一定會再嚟試吓臘味煲仔飯
成日經開呢頭
呢間友記燒臘飯店
一到冬天就會有煲仔飯食

今日終於都可以試吓佢!

佢啲煲仔飯都唔係貴

但就冇乜雞味
似出面滑雞飯嗰種滑雞
但老實講呢個價錢咁多件
仲想點?
而佢個飯焦真係好香好脆!

好食過廟街好多!
廟街通常好燶好黑

所以食到底
D飯焦好易起到出黎

但美中不足佢個豉油唔夠味
扣咗分!

煲仔飯個豉油好重要架嘛!
豉汁白鱔煲仔飯

我嘅另一半就係嗌左豉汁白鱔煲仔飯$68
呢個都好正呀

白鱔好滑又無骨!
呢個價錢性價比高

我一定會再嚟試吓臘味煲仔飯

冬菇滑雞煲仔飯
豉汁白鱔煲仔飯
2019-03-11 1068 瀏覽
好耐無食燒味,行經入去買盒油雞鴨飯, 殘鋪都要40蚊,個阿姐包盒飯入袋就算,我見寫住送例湯,但係個阿姐無比我,我就問佢係咪有湯,佢答我係呀,跟住先不情不願行去裝比我( 唔開口問就無囉)。返到公司打開盒飯,嘩,驚嚇程度有5粒星, 除之餘火起程度有5粒星,有無攪錯,全部都係骨,精明嘅消費者,平心而論,這盒飯值多少錢呢? 雖則我係食油雞飯,但係啲雞咸到完全冇朋友呀,燒鴨全部骨,反而個例湯係解喝水,因為係完全無味。總之覺得係唔可以再幫襯咁啦。不知所謂P.S. P.S. 咁就無幾草嘢,要再去買其他嘢食
燒鴨油雞飯
不知所謂
P.S. P.S. 咁就無幾草嘢,要再去買其他嘢食
紅磡舊區係一個仍待發展的區域,特別是以庇利街附近一帶的發展更未為完善,但正因為甘,當區舊店臨立,更保留部分傳統的食肆及地道小食店,而且更有部分較為舊式隱世餐廳友記燒臘飯店就算是當中的表表姐,店內沒有豪華裝潢,亦無大明星座陣宣傳,食既都是舊街坊街里。秋冬臨至,當然是食煲仔飯的絕佳時機,是日晚上與友人由何文田站步行了最少15分鐘來到友記,分店沒有太多客人,但門外已聞到煲仔飯味。1. 豉汁白鱔煲仔飯雖然是眾多煲仔飯中價格最貴,但味道絕對信心保證。 等了大概15分鐘,熱辣辣煲仔飯內倒入老抽,白鱔肉嫩夠完全不腥,混合焦香飯焦,入口難忘2. 臘腸肉餅煲仔飯肉餅自稱是自家制作,口感嫩滑,臘腸味道夠香,而且有咬口不會軟腍,明顯有風乾一段長時間,同樣配上老抽咸香,一流

1. 豉汁白鱔煲仔飯

2. 臘腸肉餅煲仔飯

2017-12-24 1427 瀏覽
今日同老婆嚟咗呢間燒味鋪食煲仔飯,呢度平時都係食燒味的,估唔到到咗晚上竟然做埋煲仔飯,行過見到就入咗去食下了。入到去望吓個餐牌款式都幾多,但我同老婆始終都係情歸於土魷肉餅,所以我哋兩個諗都唔諗就一齊叫咗土魷餅煲仔飯了。等左大約20多分鐘,煲仔飯到了,我哋先將蓋打開,落一落煲仔飯豉油先,再將蓋刪返埋,再焗佢一兩分鐘先食。煲仔飯份量適中,肉餅葉得味道剛剛好,飯熱辣辣,好嘢未。呢幾日天氣咁凍,食煲仔飯真係暖粒粒煲仔飯簡直係冬天之愛
煲仔飯份量適中,肉餅葉得味道剛剛好,飯熱辣辣,好嘢未。

呢幾日天氣咁凍,食煲仔飯真係暖粒粒

煲仔飯簡直係冬天之愛
2017-12-19
2017-02-13 1111 瀏覽
係紅磡鶴園街鄰近想搵一檔燒味店,選擇真係唔多,哩間友記燒味成為首選,於是寫下食評俾大家參考。例湯都估到唔會係好好味嘅老火湯,味道一般。叫左一碟叉油雞雙拼,叉燒份量都叫適中,唔似有d燒味店,切到好薄,口感唔鞋口,肉質都叫冧身有肉汁,油雞份量返而少左d,但雞肉都算嫩滑,唔太肥。總括哩講,不過不失,都值得一再幫襯。
例湯都估到唔會係好好味嘅老火湯,味道一般。
總括哩講,不過不失,都值得一再幫襯。
2013-08-30 1091 瀏覽
店里贴着报纸,说这家店曾经被誉为九龙最好吃的烧味店其实,不只烧味,冬天的时候,店主亲手腌制的腊味也是相当的好同样的也是秋冬季节,晚饭时分的腊味煲仔饭,也是不可错过的美味不过,我们来到这家店店,纯粹是因为偶然本来,是去吃完阿芳馄饨,很饱的黄小月和半饱的许大猫路过这家店,突然见到店猫,叼起一根腊鸭腿就跑,被店主追打啊,跑到一半掉了,还回头捡起来……于是,许大猫说……猫都这么紧张的腊鸭腿,一定好味,去试试……店猫,以后我们每次去到,它的表情都不是那么好,看来我们被认得并讨厌了讲完轶闻,偶们当然是要讲讲食物的有拍照记录的惠顾,貌似有三次许大猫认为,其实有去了更多的次数,不过没拍到照片,很明显,都是他抢吃的结果第一次就是店猫偷吃的那次时间是中午因为黄小月已经比较的饱于是只叫了一个腊味例牌拼盘包括了腊鸭腿、腊肉、腊肠、润肠上面已经说过,腊味是店主自己腌制的,别处吃不到而且,貌似是专门腌制来做煲仔饭的于是湿润度是比较高,咸度也是较大,还有颇为浓厚的黄酒的味道这样的腊味,做出来的煲仔饭,下面的饭底和饭焦才会够味和够香可惜这次是中午,没有供应煲仔饭,要求现做也是不能的,因为没有浸米啊偶们只能怀着无限向往
店里贴着报纸,
说这家店曾经被誉为九龙最好吃的烧味店
其实,不只烧味,冬天的时候,店主亲手腌制的腊味也是相当的好
不过,我们来到这家店店,纯粹是因为偶然
本来,是去吃完阿芳馄饨,
很饱的黄小月和半饱的许大猫路过这家店,
突然见到店猫,叼起一根腊鸭腿就跑,
被店主追打啊,跑到一半掉了,还回头捡起来……
店猫,
以后我们每次去到,
它的表情都不是那么好,看来我们被认得并讨厌了
讲完轶闻,偶们当然是要讲讲食物的
有拍照记录的惠顾,貌似有三次
没错,真的又要排队,排了20分钟左右吧,不算很久
因为大家都是吃完就埋单走人,效率很高的
我们要的是加料走葱的煲仔饭,加大煲
一煲过放下全部的腊味,
这样才有密集复合的香味啊~~~~
配的烧味汁酱油

味道如何就不用讲了,我们将里面的带肉骨头都啃得干干净净
先来一张烧味全家福
每一碟都很吸引
我们迅速照相,
因为两个男生已经迫不及待了……
我最最喜欢的
膘不多,但是肉质相当细嫩
而且腌制入味,可以说骨头都是好味的,水准相当的高
2013-07-21
2013-06-10 502 瀏覽
有拍照记录的惠顾,貌似有三次许大猫认为,其实有去了更多的次数,不过没拍到照片,很明显,都是他抢吃的结果第一次就是店猫偷吃的那次时间是中午因为黄小月已经比较的饱于是只叫了一个腊味例牌拼盘包括了腊鸭腿、腊肉、腊肠、润肠上面已经说过,腊味是店主自己腌制的,别处吃不到而且,貌似是专门腌制来做煲仔饭的于是湿润度是比较高,咸度也是较大,还有颇为浓厚的黄酒的味道这样的腊味,做出来的煲仔饭,下面的饭底和饭焦才会够味和够香可惜这次是中午,没有供应煲仔饭,要求现做也是不能的,因为没有浸米啊偶们只能怀着无限向往,嚼着腊味想象煲仔饭的香味第二次,是冬天的傍晚,煲仔饭季节啊远远就能闻到腊味的香味和饭粒的焦香啊于是偶们激动地开始排队没错,真的又要排队,排了20分钟左右吧,不算很久因为大家都是吃完就埋单走人,效率很高的我们要的是加料走葱的煲仔饭,加大煲一煲过放下全部的腊味,这样才有密集复合的香味啊~~~~配的烧味汁酱油浇在滚烫的煲仔饭上,滋滋声,升起的香味啊让许大猫同学不顾烫口就下筷子开吃了嘻嘻吃到最后,饭焦刚好开始离底用筷子一块块翘起来,很脆呐配上加菜的烧腩一起吃腊味和烧味的甘香分外配合还有油菜,偶忘记拍照了还有
有拍照记录的惠顾,貌似有三次
没错,真的又要排队,排了20分钟左右吧,不算很久
因为大家都是吃完就埋单走人,效率很高的
我们要的是加料走葱的煲仔饭,加大煲
一煲过放下全部的腊味,
这样才有密集复合的香味啊~~~~
配的烧味汁酱油
味道如何就不用讲了,我们将里面的带肉骨头都啃得干干净净
先来一张烧味全家福
每一碟都很吸引
我们迅速照相,
因为两个男生已经迫不及待了……
我最最喜欢的
可是我觉得这只鸭子的年纪貌似是比较小哦
膘不多,但是肉质相当细嫩
而且腌制入味,可以说骨头都是好味的,水准相当的高

总结下下
不能说是不为人知的店,但做的都是街坊生意
环境很一般
水准很高,而且比较稳定
性价比不错
值得一去再去
现在已经开始期待煲仔饭啊煲仔饭~~~~
2013-05-26