2023-12-21 309 瀏覽
唔小心撳錯層數突然之間發現有間牛肉麵,有點肚餓就走咗入去。點知原來有驚喜。老闆態度親切介紹佢哋自家品牌嘅鮮牛骨湯底。初初諗住都係普通牛肉麵啦,點知一試確實飲到一個有質素冇味精嘅湯底。棉質軟硬適中,牛肉淋而有咬感,看似普通,但製作精緻。會再來。太好食唔記得拍照,只係拍下外賣走而又非常好飲嘅港式奶茶。

奶茶
2023-12-21
奶茶
  • 台灣牛肉麵
  • 港式奶茶
2021-12-28 1232 瀏覽
喺尖東附近睇完燈飾之後,都會選擇西式聖誕大餐, 有冇諗過可以去試下中菜呢?都有一間幾得意嘅中菜餐廳,裝修金碧輝煌😂帶點土豪嘅味道,但又幾雍容華貴🤣🤣長輩應該中意🤣🤣🥣●「紅燒牛肉麵」($78)●🍜●「清燉牛肉麵」($78)● . 叫咗兩款牛肉麵,紅燒牛肉麵有少少藥膳味,入口甘甜但又不失牛肉嘅好濃厚嘅肉味,兩者我比較鍾意清燉牛肉湯, 因為越少調味越考真功夫同牛肉嘅質素。湯底完全取決於蘿蔔嘅清甜同牛肉嘅肉味,好彩呢個湯底將兩者嘅比例調烚得啱啱好,唔會過鹹、過騷,過苦。同埋值得一讚係無論邊款湯底牛肉都非常厚切,牛肉之間嘅纖維亦都有小小嘅脂肪分隔,真正做到肥瘦相間,中間嘅筋膜亦都熬到晶瑩剔透咁,我都未見過賣相咁精緻嘅牛肉麵牛肉🤩🤩-🍹 玻璃樽仔絲襪奶茶 $49 唔好講笑,這間絕對係畀牛肉麵耽誤嘅飲品店🤣🤣平時滴奶茶不沾嘅我竟然會幾鍾意呢款奶茶😳😳濃厚得嚟又唔會過夾,滑順得嚟又唔會過甜嘅奶茶,比例調得啱啱好不在話下,完全冇任何茶嘅甘苦或者奶嘅涸喉,令人一啖接一啖,好快就飲曬,又唔會飲完有好口渴嘅感覺。————💭💭💭————好味(6.5/⑩)抵食 (6/⑩)————💭💭💭————📍 台灣牛肉麵 (
🥣●「紅燒牛肉麵」($78)●

🍜●「清燉牛肉麵」($78)●
🍹 玻璃樽仔絲襪奶茶 $49

————💭💭💭————
好味(6.5/⑩)
抵食 (6/⑩)
————💭💭💭————
📍 台灣牛肉麵 (尖沙咀)
地址:尖沙咀廣東道122-126號中港中心5-6樓
2021-12-22 663 瀏覽
📍Tsim Sha Tsui 尖沙咀入到去精緻嘅中式格局映入眼簾😍 仲有熱辣辣嘅台式牛肉麵🍜🐂 -紅燒牛肉麵🍜湯底好入味✨ 唔係味精!!!! 牛肉燜得好好食😋好軟熟🥰 台灣麵都好有彈性!!! 不過份量較少 唔係好夠飽🙈🪄4.2/5💰62清燉牛肉麵🍴呢個比起紅燒湯底唔咁入味🙈 不過相對清談健康d!!!!🍃 🪄4/5💰$62涼菜三小伴油炆筍蠔汁烤夫香辣小雲耳✨雲耳好好食😋✨ 烤夫我第一次食 但係幾好味😍 好惹味!!!! 炆荀就略嫌有點鹹🎋🪄4.2/5💰$58-📎 位子有寬闊🤩📎冷氣有點大🙈🙈-#tsumshatsui #tstfood #hkfood #尖沙嘴 #尖沙嘴美食

📍Tsim Sha Tsui 尖沙咀

💰$58

📎 位子有寬闊🤩
📎冷氣有點大🙈🙈
2021-11-16 539 瀏覽
細細個就好鍾意食台灣牛肉麵自從 #九龍城 嗰間台灣牛肉麵冇咗之後,就一直都念念不忘,好掛住台灣牛肉麵呢間餐廳!居然比我機緣巧合之下喺 #海港城 對面搵到呢間台灣牛肉麵!!!立即雙眼發光🤩牛肉麵我嚟啦!!!呢間餐廳位於尖沙咀中港中心!位置就係海港城對面!搭lift上5樓就到啦!一坐低打開個Menu,原來呢度除咗牛肉麵之外,仲有 #點心 、 #小菜 等等。但我哋兩個實在太肚餓,所以點了「 #花膠 、 #黑松露 系列 超值精選套餐」湯🥣:花膠竹笙濃雞湯(我太耐冇飲湯,所以成碗飲晒😆!)主菜:黑松露西芹炒蝦🍤球(黑松露好香,蝦蝦好新鮮)鮮雜果🍍咕嚕肉(咕嚕肉好香!好好味!)主食:黑松露海鮮粒炒飯(我哋成碟清晒!一粒飯都唔俾佢留低🤣)仲有糖水:綠豆沙😝整體來說唔錯!下次再嚟食牛肉麵😋📍 台灣牛肉麵 (尖沙咀)地址:尖沙咀廣東道122-126號中港中心5-6樓
細細個就好鍾意食台灣牛肉麵
牛肉麵我嚟啦!!!

但我哋兩個實在太肚餓,
所以點了「 #花膠 、 #黑松露 系列 超值精選套餐」
湯🥣:
花膠竹笙濃雞湯
(我太耐冇飲湯,所以成碗飲晒😆!)
主菜:
黑松露西芹炒蝦🍤球
(黑松露好香,蝦蝦好新鮮)
鮮雜果🍍咕嚕肉
(咕嚕肉好香!好好味!)
主食:
黑松露海鮮粒炒飯
(我哋成碟清晒!一粒飯都唔俾佢留低🤣)
仲有糖水:綠豆沙😝

整體來說唔錯!
下次再嚟食牛肉麵😋

📍 台灣牛肉麵 (尖沙咀)
地址:尖沙咀廣東道122-126號中港中心5-6樓