2019-01-07 457 瀏覽
本身個人認為$44 半個方形盒份量已經好唔值 奈何自己又想食鹽水雞。。。A餐 $44 雞胸肉/雞腿肉 + 3款餸 我就揀雞腿肉 (其實諗過雞腿肉會不比雞胸肉份量少(不知))雞腿肉+木耳+雞腎+豬耳我係外賣拎走的 點知就係外賣拎走嘅壞處!反到去打開 一望少左份量 本身已經少。。。之後發現一舊雞腎都冇!! 真係無奈左。。姐係我用$44買左個只需要$37嘅重點佢唔係冇雞腎架喎!(我係望清楚有咩先落)。。。 係咪我之後每次都要當場係到抄清楚齊唔齊野食先走?! 經常都中伏外賣俾少餸嘅鋪。
A餐 $44 雞胸肉/雞腿肉 + 3款餸
我就揀雞腿肉 (其實諗過雞腿肉會不比雞胸肉份量少(不知))
雞腿肉+木耳+雞腎+豬耳
我係外賣拎走的 點知就係外賣拎走嘅壞處!
姐係我用$44買左個只需要$37嘅
重點佢唔係冇雞腎架喎!
(我係望清楚有咩先落)
。。。
2018-12-17 382 瀏覽
行過旺角中心買野,肚餓想食少少野😊 經過見到E.T鹽水雞,就忍唔住叫左🙈佢有好多選擇,我之前食開水果餐 (好平!)但唔夠食,所以今次叫一人餐分量,叫左雞腿,小黃瓜,薯仔同鳳梨✌🏻✌🏻整過程好快,但因為單太多,所以我都要等20分鐘先有得食🙈🙈 一人餐真係大份好多,雞腿分量多好多,雞腿好滑好嫩😍 醬汁冇得頂😍 配小黃瓜食好清新,又飽肚,因為薯仔都俾得幾多,所以好full!鳳梨就唔洗講,又fresh又甜,呢4個組合既味道好夾😍😍

2018-11-29 394 瀏覽
其實喺台灣食過幾鹽水雞,真係好正,跟住喺香港葵芳見到有就諗住試吓,試過葵芳嗰間啲味好淡,有小小失望。但係琴日放假係旺中一樓比我見到有鹽水雞,心諗好怕同葵芳嗰間一樣啲味唔好食,但係心思思想試吓,就靶心試吓啦!但係見到成30款餸唔知揀乜好,就問店員有咩好推介,個兩位女店員都好nice推介比我,💖之前一路食開雞腿,因為覺得啲肉好滑,但係今次就想試吓雞胸,咁就揀咗個A餐再加三款餸,小辣多蒜,竟然出乎意料,啲雞胸肉一啲都唔鞋😱而且比雞腿多,所以以後都會揀食雞胸,減肥嘅女仔真係可以食雞胸,同埋經開旺角中心真係可以嚟試一試👍👍
2018-11-15 434 瀏覽
其實我應該算是一個很厚道的人,寫了不多不少都一百幾十個食評,俾劣評既次數應該一隻手數得完。無他因為我不想抹殺餐廳的心血,很少成餐都沒有值得欣賞的地方。-作為一個準台灣新娘想念鹽水雞,買來當午餐,價錢對比台灣好貴。明白的店租及人力成本差距很大。出來份量好大盒,其實可以接受。-先不論衛生情況以及食材新鮮度,(真係麻麻,望上去食物吽乾左)選雞胸因卡路里低但鞋過呀婆肉。在台灣起碼食過十幾廿間鹽水雞,即使雞胸絕不會如此而會經處理,打鬆雞肉或以撕肉方式而非亂切。配料選了招牌洋蔥以為實無死啦,點知洋蔥又係未處理生勾勾切塊,生洋蔥只有嗆辣無煮無味叫招牌。食完個口臭足一日唔敢同人講嘢。-劃單客製即叫即做原本值得欣賞,重點係明明寫小辣兼只食倒小辣,結果同前面叫中辣位仁兄一樣紅。愈食到底愈辣加埋洋蔥就更加辣,肚餓所以勉強食完結果就是胃痛。超級重口味極多味精口渴足成日,真係好嬲只能破戒劣評警惕同好。認真經營不要影衰台灣美食好嗎?
其實我應該算是一個很厚道的人,
寫了不多不少都一百幾十個食評,
俾劣評既次數應該一隻手數得完。
無他因為我不想抹殺餐廳的心血,
很少成餐都沒有值得欣賞的地方。
作為一個準台灣新娘想念鹽水雞,
買來當午餐,價錢對比台灣好貴。
明白的店租及人力成本差距很大。
出來份量好大盒,其實可以接受。

先不論衛生情況以及食材新鮮度,
(真係麻麻,望上去食物吽乾左)

選雞胸因卡路里低但鞋過呀婆肉。
在台灣起碼食過十幾廿間鹽水雞,
即使雞胸絕不會如此而會經處理,
打鬆雞肉或以撕肉方式而非亂切。
配料選了招牌洋蔥以為實無死啦,
點知洋蔥又係未處理生勾勾切塊,
生洋蔥只有嗆辣無煮無味叫招牌。
食完個口臭足一日唔敢同人講嘢。
劃單客製即叫即做原本值得欣賞,
重點係明明寫小辣兼只食倒小辣,
結果同前面叫中辣位仁兄一樣紅。

愈食到底愈辣加埋洋蔥就更加辣,
肚餓所以勉強食完結果就是胃痛。
超級重口味極多味精口渴足成日,
真係好嬲只能破戒劣評警惕同好。
認真經營不要影衰台灣美食好嗎?
2018-11-05 251 瀏覽
被喻為台中逢甲夜市必食的「台灣ET鹽水雞」,短短兩年間已經做到街知20間遍布桃園苗粟等各區外加盟店最近登陸香港!鍾情於台灣街頭小食的港人老闆,今次為了這款鹽水雞的味道做得傳神,所有雞隻,調味也是藝自有一套。,店子暫時只有蔥燒,麻辣2種口味,可以選全隻,半隻雞或分開雞胸,雞翼,雞腿不同部位購買,再跟不同配菜店舖選用的台灣溫體雞較嫩身,十幾款蔬果配料則在店舖附近的街市入貨即日買即日清夠新鮮,也揀選豬皮,麵筋等港人熟悉的款式。鹽水雞以鮮雞高湯浸煮去油膩,跟混合了香葉和多款藥材的胡椒粉,麻油和自製的醃漬高湯洋葱拌起來。百味交雜!

2018-09-13 382 瀏覽
鹽水雞每次去台灣第一樣必食都係 鹽水雞 因為真係好好食又好好味 收工甘啱要去旺中 行行下見到呢間就即刻停低 要買黎食嗌左雞脾 會送三個配菜 我就揀小黃瓜 玉米荀同海帶 我覺得個口感好豐富 脆卜卜甘加埋啲香料好惹味 好夠蒜味 盛惠44蚊 平d就好啦 可能因為就收工加1蚊就俾隻雞全翼有台灣的味道 可以唔洗去台灣 同埋原來呢個野有幾間分店 尖沙咀 大圍 北角 荃灣 葵芳 太古都有個到有啲企位可以堂食架 唔錯唔錯既 下次可以買盒番屋企煮個米粉黎食 好味又快捷

2018-08-13 345 瀏覽
今日去咗俾啲野個朋友,喺旺角中心行住等朋友到,竟然俾我發現呢間台灣ET鹽水雞😳😱 好驚喜,之前已經食過尖沙咀星光行嗰間,好想再食,竟然再比我撞到,梗係唔執輸啦!估唔到旺角中心呢個地方都有咁岀名既小店🤣😍👍🏻我都係同上次一樣,叫咗A set✌🏻 本來想叫水果餐健康少少,但係都係受唔住誘惑,揀咗雞腿,配小黃瓜,鳳梨同豆腐~ 我係唔食辣嘅,所以走辣✌🏻 其實之前都有食過,所以特別有好感,佢雞腿嘅肉都有10幾件,好豐富,我第一次見到嘅時候都嚇親,真係大大盆都好似成隻雞咁多。最好食係佢嘅特製醬料,好食到停唔到口🤣 小黃瓜同鳳梨我之前都有食過,又甜又清爽,豆腐就第一次食,淡淡地配合埋醬汁,真係好好味😍👍🏻

• 雞腿
  • 小黃瓜
  • 鳳梨
2018-02-27 1040 瀏覽
聽個名就多,食就第一次,今次嚟到旺中,終於要見識下佢廬山真面目order紙獨沽一味淨係賣鹽水雞,連想加個嘢飲都冇價錢比起台灣真係貴,不過如果細食嘅,當lunch嘅話都OK,$44小食就有點奢侈叫咗一人餐,雞腿肉配3個餸:雞腎,皮蛋同埋蘆筍辣度叫咗少辣,重口味嘅我當然冇走蔥/蒜可以見住店員係度撈,幫你整好成兜雞買相冇咩特別,食落先知咩叫不可以貌相醬汁好惹味唔會太辣,鹽水雞本身嘅鹹味好夠,配搭整體令我食唔停口朋友同我講過話叫雞腿啲肉會少啲,雞胸會多啲,但係食落又唔係!雞腿肉都一樣好多,有十幾件已經去骨嘅肉好滑,雖然連皮食但係一啲到唔油膩雞腎,皮蛋同蘆筍都好食,蘆筍大都幾幼嫩,不過食到一小舊有渣食完先兜好滿足!咩都清哂,差啲連啲醬汁都飲埋下次嚟食會考慮叫吓啲索汁嘅材料

order紙獨沽一味淨係賣鹽水雞,連想加個嘢飲都冇

叫咗一人餐,雞腿肉配3個餸:雞腎,皮蛋同埋蘆筍
辣度叫咗少辣,重口味嘅我當然冇走蔥/蒜

可以見住店員係度撈,幫你整好成兜雞
買相冇咩特別,食落先知咩叫不可以貌相

已經去骨嘅肉好滑,雖然連皮食但係一啲到唔油膩

雞腎,皮蛋同蘆筍都好食,蘆筍大都幾幼嫩,不過食到一小舊有渣

食完先兜好滿足!咩都清哂,差啲連啲醬汁都飲埋
下次嚟食會考慮叫吓啲索汁嘅材料

2017-10-19 1022 瀏覽
喺公司返返吓工,成班同事想揾D嘢食吓,就走左去旺中呢間鹽水鷄買返公司一齊食,大約一百四十幾蚊就有一隻雞,再加六款配料,有雞腎,豬耳,青瓜,海帶等等,佢加左D醬料撈埋一齊食,都算幾香架,不過可惜嘅係D雞有少少雪味,破壞晒成盒嘢
2017-10-18 712 瀏覽
行開旺中一定會搵野食下~咁岩行過哩間黎自台灣既鹽水雞所以試下佢有好多款餸可以配搭,今次就叫左一個餐可配三個餸。揀左雞胸,皮蛋,芋絲同豬耳,重加$10加左冷麵同加$1多隻全翼~講下味道方面,小編叫左唔辣,佢會撈好之後比你~食落第一啖味道已經好濃烈,基本有蒜頭同胡椒味,撈好之後啖啖都好入味~口感唔錯,唔會太乾或太硬~而且好細心將全翼剪好左,方便食~不過如果少啲雞皮會好啲,因為食落感覺怪怪的小編比較大食既關係,本身望到個盒唔係好大,都擔心唔飽,但食完之後唔好睇份量少少,係夠飽咖下次行開旺中既你可以一嚐

不過如果少啲雞皮會好啲,因為食落感覺怪怪的

下次行開旺中既你可以一嚐

2017-09-24 603 瀏覽
旺中多左好多好野食 以前就去shopping 宣家就去搵食多今次去左試鹽水雞 去台灣成日食 好想起香港回味吃嗌左個一人餐 $44可以揀雞胸 雞脾同雞翼 再加3款配料我揀左雞脾 木耳青瓜同豬耳分量唔少架 兩個人share食都okay雞脾超嫰滑呀 仲去唒骨 啖啖肉 不得了呀木耳青瓜同豬耳都好爽口 同雞肉一齊食 口感醬汁方面 嗌左少辣 咸左少少 幾重口味整體不錯的即叫即整嘅關係 都等左一陣 企位唔算多 可以選擇一路行街一路食

今次去左試鹽水雞 去台灣成日食 好想起香港回味吃

木耳青瓜同豬耳都好爽口 同雞肉一齊食 口感

醬汁方面 嗌左少辣 咸左少少 幾重口味
整體不錯的

2017-09-20
5 分鐘 (堂食)
  • 鹽水雞
2017-07-31 665 瀏覽
聽同事講旺角有一間好好味嘅鹽水雞 咁啱今日行街行過 就決定試下 餐牌都好多配搭岩岩放工唔係太肚餓 向店員查詢之後 發現原來可以唔一定要配菜嘅 可以就咁要雞肉可以選擇要雞胸 雞髀 或者係 雞翼最後我決定咗要雞髀肉可以揀唔辣 小辣 中辣 同 大辣我就決定咗要小辣雞肉切到好細舊 岩岩好一啖一舊 好貼心未食見到已經開始流口水雞肉嫩口 調味粉好香 不過等野食就耐左少少只有一個客order在我前面 但都等左15-20分鐘才有食物

餐牌都好多配搭

雞肉嫩口 調味粉好香

不過等野食就耐左少少
2017-07-29
2017-06-10 545 瀏覽
幾年前喺台灣食過鹽水雞,勁鍾意食,成日都會心掛掛,呢兩年香港開咗少唔少鹽水雞鋪頭,呢間係其中一間。其實我覺得個味道同台灣嗰啲一啲都唔同,不過當係另外一種食法都可以嘅,今日經過,心掛掛好想食就買咗外賣!$42可以揀三樣餸,我揀咗西蘭花、金菇同雞腎,加入1蚊仲有多隻雞翼,要咗小辣,好惹味,雞肉都好嫩滑但有d 就有d 肥!金菇索左d 汁好正!雖然始終冇台灣嗰啲咁好食,但冇得去台灣,用嚟頂住檔都係一個唔錯嘅選擇!

2017-06-06 453 瀏覽
與其凍呢一份係一個小食,我直情會當鹽水雞係我嘅午餐!喺旺角區返工周圍茶餐廳食店雖然好多,但係對於想減肥嘅女仔來講,真係好難搵到一間餐廳嘅嘢食係瘦身得來又好味!我發現到旺角中心有鹽水雞買,真係唔錯。因為可以做我嘅減肥午餐!今日揀咗青瓜皮蛋青蘋果!呢排天氣真係好熱,一個組合加埋雞肉就好似沙律咁,當然本身我好鍾意食辣,加左兩蚊麻辣,只不過講真麻辣唔夠麻。。似係普通辣椒漿撈埋一齊,如果可以麻小小咁就好。肉係我最鍾意嘅雞胸肉,唔錯。下次試吓其他配料。。
與其凍呢一份係一個小食,我直情會當鹽水雞係我嘅午餐!

我發現到旺角中心有鹽水雞買,真係唔錯。

因為可以做我嘅減肥午餐!

今日揀咗青瓜皮蛋青蘋果!

似係普通辣椒漿撈埋一齊,如果可以麻小小咁就好。

肉係我最鍾意嘅雞胸肉,唔錯。

下次試吓其他配料。。
2017-04-06 629 瀏覽
好耐無行旺中啦,仲記得以前中學會著住校服黎周圍行,周圍食野。成個MK妹咁!唔黎唔知,原來呢度開左好多小食店,有珍珠奶茶,炸雞,台灣小食,可麗餅,真係乜都有呀!我同frd兜下兜下覺得口渴,就決定買杯野飲順便食小食。特別比呢間野吸引左!好香啊經過!一睇原來係台灣鹽水雞~聽過好多次但真係未食過。原來好多雜誌同報紙都有介紹!好啦就試下啦!我地叫左1人份量share食,選左雞翅同冷面底,真係好多人買,起碼等左20分鐘先有得食,我地就係隔離d台度企住食,又有一番風味啊!滿滿的一大盤啊!好多配料而且好多香粉!雞好夠味,而且起碼有3隻雞翅,仲係去骨既,冷面都撈到索曬d汁,真係一啖食完又想食第二啖啊!好似上癮咁啊!呢度都係$42,呢個質素抵啊!

我同frd兜下兜下覺得口渴,就決定買杯野飲順便食小食。

特別比呢間野吸引左!
好香啊經過!一睇原來係台灣鹽水雞~聽過好多次但真係未食過。

滿滿的一大盤啊!好多配料而且好多香粉!