2021-07-05 108 瀏覽
屋企附近完全冇台灣野食今日見個價錢幾平 又掛住台灣見佢新開所以幫襯下囉…..點知…..真系好難食 ……個肉燥飯 好難頂 個味 我覺得好怪….所以這間系我食過最難食嘅台灣野!
屋企附近完全冇台灣野食
今日見個價錢幾平 又掛住台灣
見佢新開所以幫襯下囉…..
點知…..真系好難食 ……
個肉燥飯 好難頂 個味 我覺得好怪….
所以這間系我食過最難食嘅台灣野!
2021-07-05
15 分鐘 (外賣自取)
2021-07-01 144 瀏覽
台角跟阿土伯呢兩間台式外賣食店,係黐埋一齊的,收錢都係台角嗰一邊付款。我覺得最好味嘅係佢哋嘅皇牌套餐,有1/4 鹽水雞,套餐包配兩樣配料和一個滷肉飯。我食咗兩次因為太好食,第一次叫咗魚片跟秋葵,佢哋嘅秋葵配埋啲鹽水雞一齊食好好味!呢兩款配料會放在鹽水雞一齊。第二次食,我叫咗個一人餐豬耳同埋雞翼尖,呢個係配麵,配阿土醬可以是原味或辣味,兩種味道都好味。另外我叫了豆花仙草芋圓,凍食好好味,糖水係黑糖都算偏甜。如果自己親身買外賣起碼都要等20分鐘,用apps下單方便,差不多時間落樓下取食物就可以了。
我覺得最好味嘅係佢哋嘅皇牌套餐,

另外我叫了豆花仙草芋圓,凍食好好味,糖水係黑糖都算偏甜。

2021-06-30 99 瀏覽
放工外賣呢間野,平時都間唔中買佢既鹽蘇雞食,好好食。😀今日買左個鹽蘇雞餐食,個餐有半隻雞加三樣配菜,配菜選左蓮藕,豬耳和生不辣。雞好滑,蓮藕好爽甜,豬耳爽,甜不辣甜甜地好彈牙有魚味似魚蛋。😀檸檬阿薩姆紅茶:檸檬茶味呢間既鹽水雞好食過其他店👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
放工外賣呢間野,平時都間唔中買佢既鹽蘇雞食,好好食。😀

鹽水雞

檸檬紅茶

檸檬阿薩姆紅茶:檸檬茶味

呢間既鹽水雞好食過其他店👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2021-06-25
鹽水雞
2021-06-27 113 瀏覽
嘢食份量少 味道差嘢飲…啖到同水冇分別(我冇叫少甜走糖㗎)以後唔會再幫襯 本身路過見到開咗間新嘢就去試吓點知中左個大伏 呢間嘢唯一嘅優點就係佢啲裝修幾靚但嘢食就完全唔掂
嘢食份量少 味道差
嘢飲…啖到同水冇分別(我冇叫少甜走糖㗎)

以後唔會再幫襯

本身路過見到開咗間新嘢就去試吓
點知中左個大伏

呢間嘢唯一嘅優點就係佢啲裝修幾靚
但嘢食就完全唔掂
2021-06-23 130 瀏覽
新張開店,唸住見到咁多人排隊等候,就排隊試下餐牌上飲品類別都算正常,但就沒什麼特色,所以就選擇了出面覺得好飲的款式新店開,等候時間都需要點時間,結果等左半小時左右,終於買左兩杯特飲⋯等得耐都唔緊要,但結果超難飲一杯芋泥芋圓鮮奶,芋泥無芋頭味,而且係極少放左係杯底,芋圓係好細粒同無芋味,似係外面購買平價貨,整杯飲品只有奶水味,奶味又唔夠,我都唔知飲緊咩?一杯奶蓋芋圓奶茶,奶蓋無奶蓋味,芋圓都一樣,奶茶無茶味,死甜⋯真係想像唔到其他飲品有幾好飲⋯⋯
新張開店,唸住見到咁多人排隊等候,就排隊試下

餐牌上飲品類別都算正常,但就沒什麼特色,

所以就選擇了出面覺得好飲的款式

真係想像唔到其他飲品有幾好飲⋯⋯
2021-05-16
30 分鐘 (堂食)
其他
2021-06-20 126 瀏覽
先講杯凍炭燒烏龍小芋圓鮮奶茶 無味似奶溝水 1/8奶 7/8水 飲完一啖掉得🙄🙄🙄鹽酥雞肉燥飯 份量好夠 雞都還算可接受 但d飯煮到好爛…似糊仔😑 肉燥就無咩味 完全無諗過呢樣野可以整成咁 仲要拎出黎賣 之後個甜不辣 好薄 勁韌都算 話咗要辣又無辣味 唔知想點😑另外仲叫左杯紅豆奶茶同炸番薯條就So far可忍耐 仲算normal總結 伏到喊 價錢又唔系特别平 真系無諗過咁簡單既野都可以整到咁 街坊們千奇唔好去買!浪費金錢!浪費時間!

之後個甜不辣 好薄 勁韌都算 話咗要辣又無辣味 唔知想點😑

50 分鐘 (外賣送餐)
2021-06-18 109 瀏覽
前排經過粉嶺見到新開咗間台灣小食店買咗一份鹽酥雞塊肉燥飯 返到屋企都仲脆炸粉又唔會好厚 唔會好柴好乾 咬落去真係有啲肉汁自己食量比較大 叫咗多飯 加上有啲肉燥汁撈飯食 食完都幾飽個飯本身有啲菜,滷蛋同黃蘿蔔加$10就有杯荔枝烏龍茶 少甜少冰 又真係幾好飲 唔會話好甜五十幾蚊可以有埋杯台式飲品 覺得幾抵食。
前排經過粉嶺見到新開咗間台灣小食店
買咗一份鹽酥雞塊肉燥飯
返到屋企都仲脆
炸粉又唔會好厚 唔會好柴好乾 咬落去真係有啲肉汁
自己食量比較大 叫咗多飯 加上有啲肉燥汁撈飯食 食完都幾飽
個飯本身有啲菜,滷蛋同黃蘿蔔
五十幾蚊可以有埋杯台式飲品 覺得幾抵食。
2021-06-16 166 瀏覽
專登註冊寫食評,因為呢杯嘢真係令到我好好好好好好失望,見落雨冇乜人排隊就試下啦,叫咗佢哋嘅芋圓奶茶,但都都等咗15分鐘,點知發現原來漏咗我單🙄都算啦,諗住如果好飲可能會開心啲,我真係太天真,真係好唔掂,好似飲水咁,諗住啲芋圓會唔會救到件事,點知啲芋圓少到呢,好似唔夠數量又要照俾我咁.....茶又冇茶味,自己沖茶包都仲好飲😓真係冇下次,飲品真係去返台式飲品專賣店買,最後都係飲咗幾啖就放棄咗,浪費金錢,浪費時間
諗住啲芋圓會唔會救到件事,

外賣自取
川味椒鹽雞塊 $30雞塊很酥脆,雞肉滑口,川味不多是小辣台式滷物滷肉肉操飯 $52外賣盒太細盒了,如果以呢個價錢黎講唔抵食,飯係珍珠米,豬腸正常,唔夠滷水味,雞翼都唔夠滷水味,唔夠滷水味嘅蛋同埋煮得太老,椰菜一般,飯裏面有一塊黃蘿蔔,感覺如果多幾塊就好檸檬冬瓜茶加小芋圓 $26+5叫咗少冰少甜,味道正常個人覺得好飲,個啲芋圓好有咬口似珍珠一樣都好好味,但係啲芋圓太少綜合豆花 $30仙草凍配黑糖底 九份芋圓 薏仁 椰果 三個以上嘅餸就要加錢 啲薏仁有咬口 都係有啲小 但味道都係唔錯
川味椒鹽雞塊 $30
雞塊很酥脆,雞肉滑口,川味不多是小辣

台式滷物滷肉肉操飯 $52

檸檬冬瓜茶加小芋圓 $26+5

綜合豆花 $30
2021-06-06 150 瀏覽
一間同阿土伯雞相連舖位既台角是日叫左佢個綜合芋圓要薏米無薏米芋圓係硬既 係無口感既硬每一粒芋圓都係無味叫左黑糖底 但可惜係好化學既糖味 甜到不行應該唔會再有下一次另外係同舖位既阿土伯買左雞呀老闆係後台逐盒逐盒拉麵拎黎聞係拉低口罩咁聞問收銀妹妹佢聞緊乜佢話聞下啲拉麵有無變落單個陣以為自己叫既半隻雞唔會有拉麵 所以無理到點知 原來半份雞都有 即刻覺得唔開胃食左一半都無就無食 然後唔知係咪太重味精 成晚都係咁狂飲水兩間野食都不了
一間同阿土伯雞相連舖位既台角

落單個陣以為自己叫既半隻雞唔會有拉麵 所以無理到
點知 原來半份雞都有 即刻覺得唔開胃
食左一半都無就無食 然後唔知係咪太重味精 成晚都係咁狂飲水

兩間野食都不了
15 分鐘 (外賣自取)
午餐
2021-06-04 141 瀏覽
開張第一日定第二日見到間鋪都幾大下唔理已經係花都廣場裡邊已經買左奶蓋奶茶就叫左份排骨小食同奶蓋奶茶試下咯結果返屋企勁失望排骨唔知係唔係攞錯俾我食起身似牛仔骨多過排骨咯,仲係好薄炸衣好厚果種奶蓋奶茶我開蓋就無見到奶味又無,茶味又唔係好好無下次
開張第一日定第二日見到間鋪都幾大下
唔理已經係花都廣場裡邊已經買左奶蓋奶茶
就叫左份排骨小食同奶蓋奶茶試下咯
結果返屋企勁失望

排骨唔知係唔係攞錯俾我
食起身似牛仔骨多過排骨咯,仲係好薄炸衣好厚果種
奶蓋奶茶我開蓋就無見到
奶味又無,茶味又唔係好好
無下次
  • 🈚
2021-05-21 233 瀏覽
因為真係好鍾意食台灣嘢所以總共俾咗兩次機會結果係兩次都好難食,台式餐廳但滷肉飯可以做到咁難食都係一件好難嘅事得鹽酥雞幾好食但喺所有野性價比都好低,一份好細盒嘅鹽酥雞肉燥飯要成48蚊非常令人失望唔
因為真係好鍾意食台灣嘢所以總共俾咗兩次機會

得鹽酥雞幾好食