2023-09-06 778 瀏覽
早排放lunch見到ifc開左吃茶三千,但成日都超多人,今日一放lunch 12點幾就衝左落去,都要排15-20分鐘,但係都值得嘅!開頭唔明點解呢間長期多人,search 完先知原來佢係用左萃茶機去萃取茶飲,令茶葉完全舒展,茶香味似新鮮現泡☺佢有六款鮮萃茶:松針綠茶、水仙桂花、玉露青茶、鳳眉紅茶、凍頂烏龍、決明子紅烏龍,啱晒唔同口味嘅人! 重點係全部茶種都有國際風味評鑑頒發嘅Superior Taste Award😏今次同同事叫左一杯珍奶同果茶,兩杯都各有特色🧡✨鳳來蜜冰茶 - 除左味道清甜之餘仲食到粒粒果肉同椰果,口感好足,而且好清暑🤩✨國王珍珠奶茶 - 茶味同奶味balance 得幾好,質地幾順滑,珍珠煙煙韌韌好有咬口👍

2023-09-01 461 瀏覽
IFC排隊兩小時珍珠奶茶,好似名過其實?🤔🔻國王珍珠奶茶 💰37叫左少甜少冰,唔知係咪因為擺起度耐左,冰融左有啲淡味,珍珠煙韌彈牙,本身就有啲甜,奶茶都茶香濃郁😋Lunch time食完飯去買,大概1點半,唔算太多人買,但係買完要等成120分鐘先可以拎,好彩買完可以返office去等🤔好飲系幾好飲,但係如果要排咁耐嘅話,好似性價比就唔高啦🙈👅味道:7/10💡性價:7/10📌環境:7/10
IFC排隊兩小時珍珠奶茶,好似名過其實?🤔

🔻國王珍珠奶茶 💰37

👅味道:7/10
💡性價:7/10
📌環境:7/10
台灣出名的茶吃三千來到中環IFC,一到中午就很多人排隊買茶,最繁忙的話仲要等超過一小時。對這間茶吃三千的茶飲店很有興趣,於是決定收工後經過這店買返屋企,同屋企人一起享用。🧋🍍🧊😋👍🏼茶飲店內設有一部萃茶機來萃取茶的精華,並提供六款茶葉,松針綠茶、水仙桂花、玉露青茶、鳳眉紅茶、凍頂烏龍及決明子紅烏龍等茶葉都兼用在這部茶機裡使用。每杯茶飲用麻繩綁住,方便易拎,多了一份時尚的感覺。鳳梨蜜冰茶($42),是夏季的季節限定,以鳳梨作為主角,鳳梨湯用上新鮮的鳳梨熬製而成,冰茶裡還飲到一粒粒的鳳梨果粒,味道很清甜多汁。茶底用了水仙桂花,令冰茶多了一份回香味,因水仙不是濃茶底,同鳳梨不造成違和感,還有粒粒晶瑩的纖玉菓子,含豐富的膳食纖維,這杯鳳梨水果茶配搭豐富,真心大讚。🍍🍹🤩👍🏼國王珍珠奶茶($38),用上鳳眉紅茶,茶底香濃,茶香醇厚,用上皇家鮮厚奶,撞落茶底,紅茶味更突出、茶香奶滑,黑糖珍珠又圓又潤,Q彈有咬口。這杯忘記了叫半甜,但很驚喜地又不會覺得很甜。🧋🥛😋☺️水仙桂花蜜($34),這款茶真係可以品嘗清楚水仙的茶味,桂花有回香的花香味,水仙的味道溫和,加了蜂蜜有潤喉潤肺的作用,而且很解暑解渴。🥃

每杯茶飲用麻繩綁住,方便易拎,多了一份時尚的感覺。

水仙桂花蜜($34),這款茶真係可以品嘗清楚水仙的茶味,桂花有回香的花香味,水仙的味道溫和,加了蜂蜜有潤喉潤肺的作用,而且很解暑解渴。🥃🧊😙
10 分鐘 (堂食)
2023-08-11 527 瀏覽
中環ifc呢間吃茶三千一向高人氣,次次lunch都超多人排隊!😘😘😘難得今日Happy Friday早食lunch, 即刻過黎落左order先,不過都係要等25分鐘左右先拎得😳😳😳今次我就叫左凍頂烏龍鮮奶茶!茶底香濃!而且仲有得簡甜度冰度,咁我就飲開少甜少冰!奶味都好濃郁,甜度適中!我覺得佢設計好貼心,可以有條繩抽住拎,唔洗拎住杯凍飲,成日整到隻手濕哂!另外佢都有d自選配搭可以俾你自己簡!下次再試下先!

咁我就飲開少甜少冰!奶味都好濃郁,甜度適中!
我覺得佢設計好貼心,可以有條繩抽住拎,
唔洗拎住杯凍飲,成日整到隻手濕哂!
另外佢都有d自選配搭可以俾你自己簡!下次再試下先!
30 分鐘 (外賣自取)
曾經在銅鑼灣見過已經很想試,但還沒有機會。有次見到中環開始裝修,當時已經很期待想試飲啦。到了真正營業啦,無奈每次經過見到都要等最少30分鐘,作為一個要坐船回家的人來講,當然是不夠時間等待的。今日經過見到等候時間5-10分鐘,而我又早了超過半小時去碼頭的時間,當然不會放過這機會立刻去排隊買了一杯最受歡迎的國王珍珠奶茶🧋,職員說要等15分鐘,我計一計時間當然沒有問題啦,因為我坐搭半的船,而我當時收據上面寫著是03分購買的,然後我去其他地方買了蛋糕再回去取飲品,我大約15分左右到店鋪取飲品,可惜職員說叫號到03號(我的是10號),不要緊船未開我還可以等多一陣,到了23分(當時叫到05號)我真的忍不住要問職員幾時才到我,你們明明說15分鐘,我是計好夠時間還預時間回碼頭才買的,可是等了超過20分鐘還未等到,最後催促之下給了我,而我只有4分鐘時間跑去碼頭,碼頭還有兩位小朋友等我回去一起坐船。途中已發現飲品倒瀉了一點,但要在船上才可以處理。在船上試了,同平時的台式飲品差不多,沒有別人說的那麼好喝,小朋友直接說不好喝,不過每個人的口味不同,只是我不會再有下一次。
2023-07-14 722 瀏覽
茶是ok的但出嘢飲好慢,仲慢過阿婆過馬路得一部機整茶serve 客,其他人做嘢都好慢個半鐘都出唔到嘢飲比人,依様我覺得不能接受浪費客人時間🙄🙄🙄冇下次💩勁垃圾🥵
茶是ok的但出嘢飲好慢,仲慢過阿婆過馬路
得一部機整茶serve 客,其他人做嘢都好慢
個半鐘都出唔到嘢飲比人,依様我覺得不能接受
浪費客人時間🙄🙄🙄
冇下次💩勁垃圾🥵
2023-07-13 597 瀏覽
食晏行過見佢終於開左✨好期待店舖主打茶種,好多茶種選擇🫶🏻 但自己最後都係敵唔過鮮奶既誘惑🥛點左➡️熔岩黑糖波霸鮮奶🐮超濃厚奶味,入口好滑👍🏻雖然佢哩款飲品冇得選擇甜度,但佢調教既味道啱啱好✨唔會太甜🧋珍珠軟糯 每粒珍珠都有黑糖味💕由頭飲到落底都唔會覺得過甜👍🏻👍🏻 10分推介
食晏行過見佢終於開左✨好期待

2023-07-06 554 瀏覽
IFC新開人氣台式茶飲店日日見店外長長人龍收銀機告示動輒一小時等候時間如是者數次經過店前都未能一嚐當紅人氣茶飲今日午飯後趁時間尚早碰碰運氣店外告示35分鐘等候時間決定一試今次特意選了簡單的水仙桂花加奶蓋走甜少冰試一試其現萃茶底斤两下單時等候時間已加至50分鐘因為不少顧客一人購買數杯獨樂樂 不如眾樂樂難得50分鐘準時奉茶(取茶時等候時間已增加至90分鐘)新鮮桂花茶 一呷茶底清新果然無任何香精味道因為走甜關係茶的甘甜非常突出絲滑順口 值得一讚不過奶蓋略嫌淡薄一點非本人喜愛那種濃厚的芝士奶蓋不過仍不減茶底的高質分數最後多講一句一句鐘等飲一杯茶難免歎一句在中環搵食艱難在人龍消散之前恐怕難再一嚐香茗啦
IFC新開人氣台式茶飲店

走甜少冰試一試其現萃茶底斤两

下單時等候時間已加至50分鐘
因為不少顧客一人購買數杯
獨樂樂 不如眾樂樂
難得50分鐘準時奉茶(取茶時等候時間已增加至90分鐘)

新鮮桂花茶

在中環搵食艱難
在人龍消散之前
恐怕難再一嚐香茗啦
外賣自取
老婆想飲佢個奶茶, 咁就外賣返去屋企。 但佢個手揪設計極度反智。 水氣濕左就會爛個耳仔, 未返到屋企就爛左跌落地下瀉晒。 極度唔建議大家夏天既時候買返屋企飲。 而且佢地服務速度極慢, 啲野整好又唔pack比個客。
2023-06-28
20 分鐘 (外賣自取)