2018-12-23 282 瀏覽
呢一間店舖係屬於街坊小店好耐歷史, 有隻肥黑貓係佢嘅鎮店之寶次次我去食都同隻貓 玩。 佢做粥粉麵我比較欣賞佢嘅雲吞麵煙韌度啱啱好, 係正宗雲吞麵入面屬於高質素嘅。 我最鍾意佢嘅薑蔥撈麵同埋佢嘅豬潤麵, 啲豬潤做到啱啱好唔會生又唔會過 熟, 自己整真係冇可能整到。 地方唔算寬敞坐位比較窄, 不過我係夜晚9點幾食, 一啲都唔迫。 有時我食一碗唔夠就另外加個豉油王炒麵或者 油炸鬼。 如果講食物質素係好嘅。 價錢唔算貴廿幾蚊一碗麵撈麵三十幾價錢同出面街差唔多但面嘅質素係超值嘅。
2018-11-06
5 分鐘 (堂食)
2017-12-09 339 瀏覽
這兩天身體唔舒服,本想食雲吞麵的,點知行過見這間店有魚腩粥及牛利蘇,所以轉食粥啦!😃店員都係上了年紀的人,服務態度即叫即煲,熱辣辣!不過因為粥好味所以最後餘下幾件牛利蘇沒粥送,所以食到個口好熱氣整體上食物味道好味,沒味精,又唔貴,一個字抵食呀

店員都係上了年紀的人,服務態度

薑蔥魚腩粥+牛利蘇

即叫即煲,熱辣辣!

整體上食物味道好味,沒味精
,又唔貴,一個字抵食呀

2017-12-09
午餐
薑蔥魚腩粥+牛利蘇
2015-11-05 511 瀏覽
某個星期天, 睡得很晚, 不要西洋人的Brunch, 反濮歸真食傳統粥店, 就去左合利 叫左個戈蛋免治牛粥, 粥底香滑, 一層層的老火粥, 實在不是大集團的油水粥, 但可惜牛肉唔碎, 因為店方很快的將生牛肉放在熱熱的粥內, 自覺可以再滾多一下就咁安心; 肉身也很老, 未熟透亦都較硬 加多個炒面, 凍凍地, 但好在放入熱粥食唔覺; 幼身的麵條可以自行加芝麻, 甜辣醬等, 軟棉棉的, 整體勉強可以 懷念及支持小店, 坊間已經無咩舊粥店, 雖然食物未必好食, 但食感覺也是好重要的
戈蛋免治牛粥
炒面

$30 (早餐)
2015-10-25 238 瀏覽
因為喉嚨唔舒服, 所以短期內又幫襯合利皮蛋略唔夠, 但今日唔知係咪病之故, 個粥特別滑蒸過頭, 太軟身, 無左咬口太甜, 但夠冰凍雖然短短一年勁加價, 但係通脹的世代還算合理吧
因為喉嚨唔舒服, 所以短期內又幫襯合利
皮蛋瘦肉粥
皮蛋略唔夠, 但今日唔知係咪病之故, 個粥特別滑
蒸蘿蔔糕
蒸過頭, 太軟身, 無左咬口
豆漿
太甜, 但夠冰凍
雖然短短一年勁加價, 但係通脹的世代還算合理吧
2015-10-24
2014-03-12 425 瀏覽
每逢星期六都要返學校夾band,尤其系星期一就要比賽,所以更加緊張。雖然我無份落場比賽。今次來的原因系由於有一段好長的時間無食過牛腩撈麵,想來試一下,但就令我十分失望。今次去食左牛腩撈麵($29) 牛腩撈麵配上生菜,本來系可以達致「均衡飲食」的原則。但系碗湯就將距打破左,原因系因為碗湯太鹹,而且好多味精。食得多對身體無益,亦都對個腎不利。雖然有D人認為錦樣系好食,但系古語有雲:「利口不利身。」,所以餐廳方面應該唔用味精,真系用新鮮湯底去熬制。錦樣的話就會健康好多。 如果單點一杯阿華田的話,要十幾蚊一杯,但系如果跟一碗麵或者粥,就只需要加$7。阿華田的味道偏甜,好似沖完後仲加多幾羹糖落去錦。

今次去食左牛腩撈麵($29)

2014-03-08
$36 (早餐)
2013-01-29 147 瀏覽
又病, 一病就想到吃粥, 吃合利的艇仔粥. 艇仔粥點解感覺個碗變小了? 當然價錢沒有變.吃完沒感覺..因為粥少了, 配料好像多了.有衣花生本身不吃~ 還有買回來時半生熟, 但回到家已全熟的碎牛肉.魷魚絲脆口的, 疑似豬皮的也爽口.更了幾粒蔥花味道更香~最後發覺皮蛋瘦肉粥最合我口味!
又病, 一病就想到吃粥, 吃合利的艇仔粥.

艇仔粥
點解感覺個碗變小了? 當然價錢沒有變.
吃完沒感覺..
因為粥少了, 配料好像多了.
魷魚絲脆口的, 疑似豬皮的也爽口.
更了幾粒蔥花味道更香~

最後發覺皮蛋瘦肉粥最合我口味!
外賣自取
2012-03-12 66 瀏覽
這幾天的天氣反複無常, 上星期才開始展現陽光, 這個星期又來個陣陣驟雨寒流回歸的陰天.雨濕濕, 又冷又寒, 沒什麼胃口. 這個時候最好就是吃碗熱騰騰的粥品.都知道我家附近要找粥店是比較困難,所以這天約了另一半趁時候還早, 特地來到黃大仙醫肚.地方跟普通茶餐廳無異, 午飯時份都坐滿了6,7成.餐牌除了普通港式粉面, 一整版都是粥品類, 足足有廿多款配搭. 平均普通的都是十多到廿多元都有, 貴價一點的到三十多也有.我點了個豬潤豬腰粥 (HKD$27)上來的是一小個沙鍋, 的確是熱辣辣!! 粥的份量也頗多, 好綿好軟, 不會很稀, 最重要是沒有落味精, 吃完後我沒飲過水都不口渴, 不錯. 但只嫌配料太少. 整個鍋只有豬潤跟豬腰各2-3片, 都屬比較瘦又薄的, 但還好算柔軟, 沒有很韌很鞋.吃粥不能沒有炸兩 (HKD$10)都算幾大碟, 豉油比較少, 不過可以自行加的. 腸份皮不算很薄, 也不算很滑, 普普通通. 內裡的油炸鬼有些還是很脆, 但有部份又淋了.埋單HKD$37, 感覺粥底是好吃, 但以這個價錢材料可以再多一點.
都知道我家附近要找粥店是比較困難,
所以這天約了另一半趁時候還早, 特地來到黃大仙醫肚.

地方跟普通茶餐廳無異, 午飯時份都坐滿了6,7成.
我點了個豬潤豬腰粥 (HKD$27)
吃粥不能沒有炸兩 (HKD$10)

2011-01-21 250 瀏覽
2011年1月20日 黃大仙 ( 合利粥麵餐廳 - 1) 這兩天於黃大仙辦事,首天午餐來了這間 合利粥麵餐廳。要了豬紅粥及牛脷酥。豬紅粥(12元),豬紅比較實,有少許鯹味唔太喜歡,粥底好綿好靚...但偏鹹。牛脷酥(5元)唔係即炸,凍嘅...味道就OK架...。
2011年1月20日 黃大仙 ( 合利粥麵餐廳 - 1)

這兩天於黃大仙辦事,首天午餐來了這間 合利粥麵餐廳。

要了豬紅粥及牛脷酥。

牛脷酥(5元)唔係即炸,凍嘅...味道就OK架...。
2011-01-20
2009-11-17 52 瀏覽
都諗唔到食乜,食粥就最唔熱氣,弊在粥以外所有野都熱氣呢!是日晚餐:- 艇仔粥>> 此店冇一鍋鍋的艇仔粥,一碗兩個人share又夠喎.上枱時肉碎都仲係半生熟,好彩個粥夠熱,隔左陣熟晒喇!不過不失啦! 炸兩>> 夜晚真係唔好叫炸兩,d油炸鬼已經淋晒喇,仲要凍食!最後又因為落得太多醬,食唔晒.平日我都會加豉油,甜醬,花生醬同少少辣醬. 豉油王炒面>> 米粉賣晒,是旦叫了個炒面.第一次食,算係咁啦!d面太碎,俾個細碟將個面堆高晒都唔覺份量好多.不得不提,店內都是上年紀員工,態度非常親切,可能做慣老街坊生意啦!下次搵下仲有邊度有粥食先~
都諗唔到食乜,食粥就最唔熱氣,弊在粥以外所有野都熱氣呢!

是日晚餐:-

下次搵下仲有邊度有粥食先~
$13.5 (晚餐)
2009-04-26 32 瀏覽
09.04.25 巳經人面全非的蘿蔔糕@黃大仙合利粥麵很想吃蒸蘿蔔糕海皇的跟西記水參差南記蘿蔔還是不夠多想到合利雖然下著毛毛雨還是決定冒雨走到合利去~花了20分鐘從家走到合利路上巳經想好要點碎牛粥加蒸蘿蔔糕!下單後東西馬上送到蘿蔔糕跟粥價格沒變,但份量都變少了先吃我渴望巳久的蘿蔔糕天!面層硬硬的,巳經乾掉裏面的蘿蔔糕只是微暖外面還沾有一點點的鑊焦糟糕中的糟糕…碎牛粥的炸粉絲比絞牛肉多好像一直在吃炸粉絲粥不過粥底比以前有進步綿細又夠黏稠不過現在有加味精哦現在合利能吸引我的只有粥品可是地點這麼不方便現而在德園來個碎牛粥才HKD10,份量還比它多相信再來的機會…(下刪一百字)照片及詳細食評請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=886
09.04.25 巳經人面全非的蘿蔔糕@黃大仙合利粥麵

很想吃蒸蘿蔔糕
海皇的跟西記水參差
南記蘿蔔還是不夠多
想到合利
雖然下著毛毛雨
還是決定冒雨走到合利去~

花了20分鐘從家走到合利
路上巳經想好要點碎牛粥加蒸蘿蔔糕!

下單後東西馬上送到
蘿蔔糕跟粥價格沒變,但份量都變少了

先吃我渴望巳久的蘿蔔糕
天!面層硬硬的,巳經乾掉
裏面的蘿蔔糕只是微暖

現在合利能吸引我的
只有粥品
可是地點這麼不方便
現而在德園來個碎牛粥才HKD10,份量還比它多
相信再來的機會…(下刪一百字)

2009-02-12 49 瀏覽
鬆糕放在店門口賣, $5件, 店員話係早上七時多蒸起的 不太甜 實淨 (不是鬆軟嗰種), 彈牙, 好黏, 好煙韌 像食緊酒樓的中式免仔棉花糖, 只係再實些及減甜 雖然不算好大個, 但都好飽滯
鬆糕放在店門口賣, $5件, 店員話係早上七時多蒸起的

不太甜
實淨 (不是鬆軟嗰種), 彈牙, 好黏, 好煙韌
像食緊酒樓的中式免仔棉花糖, 只係再實些及減甜
雖然不算好大個, 但都好飽滯
香港傳統粥店已經絕跡o甘o制,皆因而家某某集團已經壟斷了粥店市場。最近探親於鳳凰村有新發現--合利粥麵餐廳 叫了魚腐麵,兩個粥以及一些油器。魚腐麵:重點在於佢地個湯低, 香港再尋找不倒的絕跡魚湯湯低, 我而家諗起都想立即飛的士去食多次, (但本人住元朗) 如果你住附近,唔食係你損失粥:我未試過有一間粥店, 能夠無味精,而又o甘有鮮味, 老闆話佢地堅持唔落味精,堅持傳統風味油器:好脆,沒有油膩感覺服務好親切,有講有笑,如果我住附近一定經常去食哈哈,可能讚多了,但真的,對於我呢D甘鍾意食粥的人來說,我覺得合利粥麵餐廳才是真真正正的吃粥的地方!!!
最近探親於鳳凰村有新發現--合利粥麵餐廳
叫了魚腐麵,兩個粥以及一些油器。
魚腐麵:
重點在於佢地個湯低, 香港再尋找不倒的絕跡魚湯湯低,
我而家諗起都想立即飛的士去食多次, (但本人住元朗)
如果你住附近,唔食係你損失

粥:
油器:
好脆,沒有油膩感覺

服務好親切,有講有笑,如果我住附近一定經常去食
才是真真正正的吃粥的地方!!!
  • 魚腐麵:
  • 任何粥
  • 油器:
2008-06-20 47 瀏覽
今天又想吃蒸蘿蔔糕剛好在鑽石山荷里活廣場逛逛記得鳯凰新村這邊有一家老字號粥店就步行來到這裏合利巳經重新裝潢過以前是那種老式粥店的傳統樣子裏面是吊扇,白瓷磚的牆空調不夠常常會邊吃邊流汗油鍋就在門外,每次經過都看著員工在炸油條或煎堆…現在全然是另一個樣子!變身成新式茶餐廳的模樣坐的舒服,也可以清清涼涼的吃粥了點了一客蒸蘿蔔糕還有咸瘦肉粥蘿蔔糕放在桌上還一直在搖晃可想言之這蘿蔔糕有多香軟蘿蔔成份有多高!吃下去果然是滿口的蘿蔔香,好好吃!!!不消一會就把整客吃光光很想再encore,可是這樣會胖死…忍的我好辛苦咸瘦肉粥粥底夠綿,不算濃稠,重點是味精不多一碗HKD12真的算很不錯!照片請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie/10185097
今天又想吃蒸蘿蔔糕
剛好在鑽石山荷里活廣場逛逛
記得鳯凰新村這邊有一家老字號粥店
就步行來到這裏
合利巳經重新裝潢過
以前是那種老式粥店的傳統樣子
裏面是吊扇,白瓷磚的牆
空調不夠常常會邊吃邊流汗
油鍋就在門外,每次經過都看著員工在炸油條或煎堆…
現在全然是另一個樣子!
變身成新式茶餐廳的模樣
坐的舒服,也可以清清涼涼的吃粥了
點了一客蒸蘿蔔糕
還有咸瘦肉粥
蘿蔔糕放在桌上
還一直在搖晃
可想言之這蘿蔔糕有多香軟蘿蔔成份有多高!
吃下去果然是滿口的蘿蔔香,好好吃!!!
不消一會就把整客吃光光
很想再encore,可是這樣會胖死…忍的我好辛苦
咸瘦肉粥粥底夠綿,不算濃稠,重點是味精不多
一碗HKD12真的算很不錯!
照片請看這:

• 蘿蔔糕,粥
2007-12-06 24 瀏覽
晚餐想食粥暖下肚,合利至抵單併粥$11.5,雙併$13.5,三併$14.5; 煲仔粥$16起雖然粥底不算綿,但勝在夠清淡,少味精;曾經試過夜晚都有新鮮炸起的油條而較差是腸粉,試過牛肉腸,份量少之余,亦太多油,油的味道亦不討好
晚餐想食粥暖下肚,合利至抵