2022-08-07 126 瀏覽
觀塘區樓上可以帶得寵物嘅餐廳唔多,呢間店員對寵物好Nice,仲問我隻狗仔需唔需要食餅餅🤣 環境好靚做到好似佈滿星空✨✨巨型豬扒塊豬扒估唔到咁大,大個塊面同埋隻手,醬汁配搭茄汁、黑椒汁,配菜仲有d薯條、煙肉蘆筍,份量絕對夠幾個人share豬扒雖然好厚好大塊,但係肉質整到嫩滑,難怪見到好多台客人都叫呢樣😆芝士巴馬火腿拼盤有晒三款芝士同埋巴馬火腿、沙樂美腸,款式較多,配埋香草包去食感覺更加豐富香芒斑蘭奶蓋瀑布蛋糕呢個淨係賣相都好吸引,自己整流心果一下好食又好玩🤤本身鍾意斑斕蛋糕唔算太甜但係又好香既味道,配合埋椰子雪糕非常適合夏天食出邊帳篷好靚好吸引😍不過可惜我今日嚟落大雨,留返下次再嚟!

巨型豬扒

芝士巴馬火腿拼盤

香芒斑蘭奶蓋瀑布蛋糕

出邊帳篷好靚好吸引😍不過可惜我今日嚟落大雨,留返下次再嚟!
2022-08-06
  • 巨型豬扒跟薯菜
  • 香芒斑蘭奶蓋瀑布蛋糕
2022-08-04 94 瀏覽
放左工想搵間餐廳Chill下食下飯❗️一諗就諗起呢間了Outdoor area掛滿LED燈飾,感覺好夢幻「牛油香草白酒蜆」蜆肉飽滿又鮮甜,用左沙白牛油味好突出,但又唔會好油膩,味道同白酒互相融合左,個汁係甜甜哋「慢煮雞胸配沙律薯條」齋睇外觀,感覺唔太吸引但食左一啖之後,非常有驚喜估唔到雞胸肉可以咁ᴊᴜɪᴄʏ真係肉嫩細滑,唔駛點醬都已經好好食❗️另外,我好欣賞呢度嘅飲品名稱非常有創意「粉碎性骨折」意境應該係將啲薄荷葉樁爛哂所以呢杯ᴍᴏᴊɪᴛᴏ薄荷葉味道好出!「戀愛預告」呢杯當然以夢幻為主喇‼️加入左蝶豆花,成個感覺即刻夢幻哂~~有荔枝汁、玫瑰花蜜,味道夠清甜焦糖朱古力脆脆三重奏
放左工想搵間餐廳Chill下食下飯❗️
一諗就諗起呢間了

Outdoor area掛滿LED燈飾,感覺好夢幻

「牛油香草白酒蜆」
蜆肉飽滿又鮮甜,用左沙白

牛油味好突出,但又唔會好油膩,
味道同白酒互相融合左,個汁係甜甜哋

「慢煮雞胸配沙律薯條」
齋睇外觀,感覺唔太吸引

但食左一啖之後,非常有驚喜

估唔到雞胸肉可以咁ᴊᴜɪᴄʏ

真係肉嫩細滑,唔駛點醬都已經好好食❗️

另外,我好欣賞呢度嘅飲品名稱
非常有創意
「粉碎性骨折」
意境應該係將啲薄荷葉樁爛哂

所以呢杯ᴍᴏᴊɪᴛᴏ薄荷葉味道好出!
「戀愛預告」
呢杯當然以夢幻為主喇‼️
加入左蝶豆花,成個感覺即刻夢幻哂~~
有荔枝汁、玫瑰花蜜,味道夠清甜

焦糖朱古力脆脆三重奏
2022-08-03
2022-08-04 78 瀏覽
今日朋友推介我黎到呢間合十食飯,首先一入到餐廳就感覺到環境比較安靜空間又寬敞舒適,第一感覺已經非常唔錯。係裝修方面亦都設計得相當有細節,又有好多串串燈泡又有各種可以影相打卡嘅裝飾。完全啱曬年輕人嘅口味。1.極上和牛漢堡漢堡好大一份,肉質亦都食得出鮮嫩又多汁,加埋各種醬汁同埋新鮮蔬菜一齊食,口感非常豐富。又唔止有一個漢堡可以食,又有薯條,又脆又香口,又有小小沙律作為配搭解膩。2.香辣忌廉海鮮扁意粉意粉以為會好辣,但係食落感覺唔算好辣,忌廉味比較多啲,感覺係甜甜哋又有小小辣,口感都係幾特別。同埋份量都比較足夠嘅,有蝦又又青口又有帆立貝,好多海鮮。3.菠蘿汁飲品叫左菠蘿汁,果味好濃,酸酸哋好開胃好解膩。4.玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕賣相方面已經令我感覺到驚喜。款式多種有雪球係隔離,又有藍莓作配搭。蛋糕食落感覺係比較香嘅伯爵茶味又帶啲淡淡嘅玫瑰香味。又唔會太甜,再食一啖茶味嘅雪球感覺好清爽。

1.極上和牛漢堡

2.香辣忌廉海鮮扁意粉

3.菠蘿汁
飲品叫左菠蘿汁,果味好濃,酸酸哋好開胃好解膩。

4.玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕
原先book左7PM,話留位只係留5Mins我見塞車打去問可吾可以改遲D廳餐覆我話好多人,只可以改到7:15PM,我話OK去到樓下6:54PM,都未夠7點,佢就話我知我位無左我呆左,就算計我7:00, 留位5分鐘,都吾應該6點幾就同我講個位無左叫我吾好黎垃圾餐廳垃圾安排
原先book左7PM,話留位只係留5Mins
我見塞車打去問可吾可以改遲D
垃圾餐廳
垃圾安排

2022-08-02
2022-07-31 83 瀏覽
Very specially decorated restaurant ❤️❤️❤️仲要食物有質素👍👍🐷 巨型豬扒跟薯菜,真心巨型😂,豬扒厚身,肉質彈牙有咬囗夠 juicy,伴菜薯條都好好味,外脆內軟~🍽️泰式辣椒椰香青囗,甜中帶辣,椰香好出👍👍如果如果如果,有份多士就不得了,實肥死😅!🧁焦糖朱古力脆脆三重奏配伯爵茶雪糕,呢個組合真係無得輸,好味。服務好,地物好,下次來一定要坐帳幕,仲要同埋d best girl friends 來吹水,應該好好 feel
仲要食物有質素👍👍

2022-07-28
2022-07-30 102 瀏覽
如果熟我既朋友就知道我好少會嚟觀塘區,原因喺怕人多車多😅但今次肯去觀塘,因為合十無論位置同埋環境都啱晒我心意❣️穿過APM行前少少就見到大廈入口,全程可以經商場就到啦👍🏻入到去室內座位唔多,不過打卡位主要都係室外,下晝時間帳篷位那邊比較熱,不過坐喺度影吓相都值回票價😍我哋就安排坐咗隔離位置,有藤椅打卡,另外放置了好多冷風機都唔算太熱💦🍴食物🍴1️⃣巨型豬扒跟薯菜$188: 豬扒仲大過我隻手掌✋🏻肉好厚亦到好易切開,沾上黑椒汁好正😋薯條炸到脆卜卜而且唔會好油膩,食完咁多肉,旁邊仲有蔬菜均衡番🤭有煙肉包住粟米仔、翠玉瓜和蕃茄添。2️⃣小食拼盤$128: 大大塊洋蔥圈、雞塊、魚餅、墨西哥片、好多汁既燒菠蘿🍍全部都係即叫即炸,食落特別香口😋3️⃣玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕$98: 拉走膠紙,瀑布嘅感覺好正~而且味道唔會太甜,入口有淡淡嘅玫瑰同伯爵茶嘅香味,好有驚喜👅飲品🍹1️⃣阿婆的秘密$48: 蘋果味好清甜,加上有檸檬汁、紅茶、蘋果蜜混合埋好夾,酸酸甜甜好適合夏天飲超解渴!2️⃣綠帽子$58: 整杯漸變綠色好吸引,用哈密瓜味蜜、菠蘿汁、檸檬汁、梳打水~上面仲放了一球哈密瓜雪糕,超讚❣️

🍴食物🍴

飲品🍹

• 玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕
  • 阿婆的秘密
2022-07-30 100 瀏覽
夏天的香港,氣溫高又潮濕,在戶外活動會有點辛苦,偏偏在觀塘有間餐廳合十,以戶外座位享餐,也能吸引不少食客前來,皆因環境和食物有其吸引力。******************************觀塘工廠區多美食相信無人不知,但這次來到商夏覓食,還要坐在戶外無冷氣,都是第一次。 從地鐵站經過APM來到商廈等候電梯,直達餐廳都非常方便。合十,以戶外座位享餐見稱。 餐廳有冷氣室内座位就只有2張枱,這夜已經一早給訂座食客前來享餐,所以享受晚飯,也是要坐在戶外座位。戶外座位都不少,以吊燈如星星在半空高掛的座位數量較多,其次就是帳幕圍著,自成一枱的獨立枱,無論坐在那個範圍,都一樣有著不同打卡位。餐牌以西式美食為主,小食、沙律、薄餅、主菜、甜品都有供應。 飲品除了餐茶,還有花茶、沙冰、Mocktails等選擇,無論食物或飲品都選擇不少。 點餐更以scan code 手機下單,還有食物片,對食飯特別要求都可以點選,方便又快捷。大阪燒薄餅 HKD123,以薄脆餅底加上椰菜絲、雞肉、蟹子粒、木魚絲和大阪燒醬汁,單看賣相確實有點像大阪燒模樣。 薄脆餅底配上食材,有著大阪燒的風味,又沒有平常吃薄餅厚,所以吃

大阪燒薄餅 HKD123,以薄脆餅底加上椰菜絲、雞肉、蟹子粒、木魚絲和大阪燒醬汁,單看賣相確實有點像大阪燒模樣。 薄脆餅底配上食材,有著大阪燒的風味,又沒有平常吃薄餅厚,所以吃上口又不會太濟肚,難怪是餐廳推薦美食之一。

巨型豬扒跟薯菜 HKD188,用上巨大的豬扒,厚度都不薄,但吃上口時豬扒沒有因為巨大而不夠入味,或是肉質韌口,味道不錯。 薯菜有蕃茄和瓜片,都一樣新鮮,還有薯條作為配菜,整份巨型豬扒絕對足夠2人享用。

戀愛預告 HKD58,用了蝶豆花、荔枝汁、玫瑰花蜜加入梳打水調配而成,最後還加入雪糕球,單看紫色賣相很吸引,帶著清香荔枝味道,絕對符合女仕之選。

攞你命三千粒 HKD48,用上雜果、檸檬汁、蜜桃汁配上紅茶底,成為一杯水果茶,帶著清香蜜桃檸檬味,還有加入新鮮水果,飲得又食得,不錯。

玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕 HKD98,送上枱時,就覺得蛋糕像普通慕絲蛋糕,然後把膠抵除去,粉紅色的奶蓋就如瀑布般下流,蛋糕和雪糕有著清香伯爵茶味道,完全可以食出伯爵茶的清香味道,無論是賣相或味道,都讓人非常滿足。

介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 Café 在觀塘 🇭🇰。合十 Fusion Tens。港貿中心2樓201號舖。牛油香草白酒蜆Clams with Herb Butter Sauce。HKD98 + 10%蟹籽蟹棒雜菜沙律 Quinoa Salad with Crab Roe & Crab Sticks。HKD98 + 10%小食拼盤 Snack Platter 燒菠蘿。泰式魚餅。炸雞。洋蔥圈。薯條BBQ Pineapple。Thai Curry Fish Cakes。Fried Chicken。Onion Rings。French Fries。HKD138 + 10%60度溫泉蛋卡邦尼意粉Carbonara with Half-Boiled Egg。HKD138 + 10%冬陰功海鮮扁意粉 Linguine with Tom Yum Talay。HKD168 + 10%巨型豬扒跟薯菜 Thick-Cut Pork Chop。HKD188 + 10%阿婆的秘密 Apple Smoothie 新鮮蘋果。蘋果蜜。檸檬汁。紅茶Apple。Apple Syrup。Lemon Juice。Black Te
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 Café 在觀塘 🇭🇰
。合十 Fusion Tens
。港貿中心2樓201號舖

牛油香草白酒蜆
Clams with Herb Butter Sauce
。HKD98 + 10%

蟹籽蟹棒雜菜沙律
。HKD98 + 10%

小食拼盤 Snack Platter
燒菠蘿。泰式魚餅。炸雞。洋蔥圈。薯條
。HKD138 + 10%

。HKD168 + 10%

巨型豬扒跟薯菜 Thick-Cut Pork Chop
。HKD188 + 10%

阿婆的秘密 Apple Smoothie
新鮮蘋果。蘋果蜜。檸檬汁。紅茶
Apple。Apple Syrup。Lemon Juice。Black Tea
。HKD48 + 10%

攞你命三千.粒 Orchard
雜果。檸檬汁。蜜桃汁。紅茶
Mixed Fruit。Lemon Juice。Peach Juice。Black Tea
。HKD48 + 10%

。HKD40 + 10% @ Cold

桂花花蜜 Sweet Osmanthus Tea
。HKD28 + 10% @ Hot
。HKD32 + 10% @ Cold
🤫 Welcome to Blue Monday..今日喺屋企開工..趁有時間介紹吓尋日Family Lunch嘅餐廳先..講緊嘅就係呢一間位於APM隔離嗰幢大廈嘅合十 Fusion Tens
🤫 事關我哋要Farewell一個屋企人..所以今次呢個Lunch係我差唔多半年以嚟第一次嘅多人聚會.. 為此我都早個幾兩個禮拜打去諗住Book佢哋嘅Tent Seats..點知都係一早俾人Reserve哂..咁我哋唯有坐其他嘅普通Outdoor Seats啦..又老實講..佢哋真係全院滿座嘅
🤫 又講咗咁多廢話..講吓啲嘢食先..第一個要介紹嘅就係牛油香草白酒蜆..蜆應該係沙白..份量相當多..足夠六個人share食..而且大部份都非常之厚肉..都清洗得好乾淨冇乜沙..超級香濃嘅牛油味襯托出蜆肉嘅鮮甜..(睇吓差唔多食完啲蜆嘅嗰幅相..你就睇得出佢好似放咗成盒牛油落去咁..今次肥仔啦)果然係其中一個最受歡迎嘅Dish
🤫 蟹籽蟹棒雜菜沙律..就不過不失啦..蔬菜新鮮..Dressing唔會太多調味唔錯..蟹柳同蟹籽嘅份量都足夠
🤫 而小食拼盤都幾有泰國嘅風味..有兩大條嘅燒菠蘿..燒完嘅菠蘿甜度非常足夠..大家都爭住食..洋蔥圈大大個外脆內軟..仲有四塊泰式魚餅..唔會太辣非常惹味..再加上幾嚿炸雞同埋薯條..雖然全部都係炸物..但係炸得乾身..唔會覺得太過油膩或者熱氣..而呢個份量都算抵食..一邊吹水食呢個就最啱啦
🤫 主食我哋叫咗三個..第一個係Carbonara..好想讚佢個Sauce好好味加上有大量嘅雜菌同埋煙肉..而且本身意粉煮得軟硬適中.. 撈勻埋隻溫泉蛋..成件事Above Average..真係舔舔脷
🤫 真係有睇我文字嘅大家忍一忍..講住咁多先..因為又俾IG話我Caption Too Long🙃
。。。
🤫 上回講完第一個Main Course..而第二個Main Course都係Pasta..係一個非常之Impress嘅冬陰功海鮮扁意粉..冬陰功嘅味道異常香濃..對我嚟講係偏辣嘅..(但係我都忍唔住一邊隊Smoothie一邊食)香茅嘅味道加埋冬陰功嘅酸辣酸辣真係非常之惹味..而海鮮嘅份量都好充足..有一隻青口啦..兩隻大蝦兩隻扇貝仲有幾隻沙白..配埋三色椒車厘茄..味道好之餘亦都非常吸引眼球
🤫 最後一樣主食呢就係大過我塊面嘅巨型豬扒..肉質軟腍然後兩邊煎香..雖然豬肉味唔係太濃..但係食肉獸都表示滿意..而且伴碟嘅薯菜都唔係求求其..除咗有粗薯條之外..仲有幾片燒過嘅翠玉瓜同埋燒蕃茄..最特別就係有一個蘆筍煙肉卷
🤫 至於飲品..佢嘅阿婆的秘密..必試..係一杯好似食咗一個蘋果咁濃郁嘅蘋果味嘅沙冰..熱辣辣飲就最啱啦
🤫 攞你命三千其實係一個雜果冰茶..有西柚橙火龍果等等..香甜解渴..而且都幾大杯呀
🤫 值得一提嘅就係佢哋嘅桂花花蜜..屋企人讚佢桂花味非常之香而且甜度適中..另外青檸梳打同埋Cappuccino都係做到水準以上
🤫 要提一提大家呢間餐廳九成位置都係Outdoor..二人以上怕熱嘅朋友仔(我全家都好怕熱..)呢段時間免得過就唔好去住..因為老實講真係好熱..大汗踏細汗..相信佢哋只有二人枱係喺冷氣間..不過鍾意戶外而且唔怕熱嘅各位..呢度真係值得一試..佢哋嘅Tent Seats非常之有特色..打卡一流..而且係Pet Friendly..見到好多Book咗Tent Seats嘅各位都有帶自己嘅狗狗嚟影相..哎..Friendly Remind.. Tent Seats係有Min Charge HKD800..不過四五個人嚟嘅話都唔難Meet到呢個Target嘅
🤫 等我Remark喺美食小簿簿入邊..秋天再嚟過
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
午餐
2022-07-29 68 瀏覽
同觀塘收工嘅朋友特登嚟呢間餐廳食😍😍環境好靚😍嘢食又高質!.💎$98 紐西蘭白酒忌廉青口呢度有好多小食都好想試,最後揀咗青口,食落creamy得嚟又帶有少少酒味,唔會蓋過本身青口嘅鮮甜,份量適合兩個人食!.💎$188 巨型豬扒跟薯菜豬扒肉質鮮嫩,外層煎到少少脆,達至外脆內軟既感覺再配上黑椒汁點綴,非常juicy配菜同薯條都好好食😋非常鬆脆!.💎$58 戀愛預告梳打水加上碟豆花、荔枝汁同玫瑰花蜜沖成既,仲有一球雲呢拿雪糕,將所有野搞拌之後,味道好清甜,令人想一飲再飲!.💎 $48 多一士不如少一士由士多啤梨、乳酪、檸檬汁整成,飲落清涼果甜,除咗有好濃嘅士多啤梨味外,配埋乳酪同檸檬汁令到成杯飲品fresh咗好多,好開胃!.💎$98 玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕好有驚喜嘅一個甜品。賣相方面已經無得頂,雪糕同蛋糕都有好重嘅伯爵茶味,配埋玫瑰奶蓋甜度適中,唔會太膩。
同觀塘收工嘅朋友特登嚟呢間餐廳食😍😍
環境好靚😍嘢食又高質!
💎$98 紐西蘭白酒忌廉青口

呢度有好多小食都好想試,
最後揀咗青口,
食落creamy得嚟又帶有少少酒味,
唔會蓋過本身青口嘅鮮甜,
份量適合兩個人食!

💎$188 巨型豬扒跟薯菜

豬扒肉質鮮嫩,外層煎到少少脆,
達至外脆內軟既感覺
再配上黑椒汁點綴,非常juicy
配菜同薯條都好好食😋非常鬆脆!
💎$58 戀愛預告

梳打水加上碟豆花、
荔枝汁同玫瑰花蜜沖成既,
仲有一球雲呢拿雪糕,
將所有野搞拌之後,味道好清甜,
令人想一飲再飲!
💎 $48 多一士不如少一士
由士多啤梨、乳酪、檸檬汁整成,
飲落清涼果甜,
除咗有好濃嘅士多啤梨味外,
配埋乳酪同檸檬汁令到成杯飲品fresh咗好多,好開胃!
💎$98 玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕

好有驚喜嘅一個甜品
賣相方面已經無得頂,
雪糕同蛋糕都有好重嘅伯爵茶味,
配埋玫瑰奶蓋甜度適中,唔會太膩。
2022-07-29 46 瀏覽
𖦥𖡆𖥧..合十..𖥧𖡆𖦥ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧港女又打卡啦!今次介紹一間除咗打卡位靚之餘食物質素都好正嘅餐廳比大家啊🫰🏻不過想提提大家,一般冇訂枱坐戶外~不過戶外又多部冷風機,都唔算太熱~天花全部都係吊LeD燈非常之浪漫🌹而且呢度都幾大~同朋友吹水都幾正𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝🪢大阪燒薄餅🪢雞肉 、蟹籽、生菜、芝士 、鰹魚絲蛋黄醬、日式燒汁平時食大阪先會覺得好膩,大阪燒整成薄餅感覺好特別~而且仲好好食😋🪢60度溫泉蛋卡邦尼意粉🪢食卡邦尼點可以無溫泉蛋😍芝士粉佈滿意粉面~٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🪢玟瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕🪢港女超級打卡之選瀑布蛋糕!店員拎過嚟嘅時候會教你點樣拎起張膠一拎起嘅時候好似瀑布~蛋糕充滿伯爵茶味~下次都要返嚟食!飲品叫咗:🪢紅都面晒🪢啲杯野超級搞鬼,朋友話嚟幾次都要再叫佢🪢多一士不如少一士🪢士多啤梨乳酪❤️檸檬汁飲落去甜甜清新感➿〰️•〰️•〰️•〰️•〰️•〰️➿༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ @fusiontenshk ≋ ≋ 觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖₊˚· ७── ⁼³₌₃
𖦥𖡆𖥧..合十..𖥧𖡆𖦥

港女又打卡啦!今次介紹一間除咗打卡位靚之餘
食物質素都好正嘅餐廳比大家啊🫰🏻
不過想提提大家,一般冇訂枱坐戶外~
不過戶外又多部冷風機,都唔算太熱~
天花全部都係吊LeD燈非常之浪漫🌹
而且呢度都幾大~同朋友吹水都幾正
🪢大阪燒薄餅🪢
雞肉 、蟹籽、生菜、芝士 、鰹魚絲
蛋黄醬、日式燒汁
平時食大阪先會覺得好膩,
大阪燒整成薄餅感覺好特別~而且仲好好食😋

🪢60度溫泉蛋卡邦尼意粉🪢
食卡邦尼點可以無溫泉蛋😍
芝士粉佈滿意粉面~٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

🪢玟瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕🪢
港女超級打卡之選瀑布蛋糕!
店員拎過嚟嘅時候會教你點樣拎起張膠
一拎起嘅時候好似瀑布~
蛋糕充滿伯爵茶味~下次都要返嚟食!

飲品叫咗:
🪢紅都面晒🪢
啲杯野超級搞鬼,朋友話嚟幾次都要再叫佢
🪢多一士不如少一士🪢
士多啤梨乳酪❤️檸檬汁飲落去甜甜清新感
➿〰️•〰️•〰️•〰️•〰️•〰️➿
༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶
≋ ≋ 觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖
₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘
ᥫᩣ睇我相同類型嘅𝙿𝚘𝚜𝚝 ◡̈ ‎ ༘
#觀塘_Kinoko #Cafe_Kinoko
༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶
2022-07-28 419 瀏覽
今日跟家人到官塘購物,想起上次跟朋友來過「合十」用餐,位置就在附近,便讓家人來品嚐一下。❣️ 小食拼盤拼盤非常豐富,有泰式炸魚餅、炸雞、洋蔥圈、墨西哥脆片和燒菠蘿。還有茄汁、泰式酸辣醬和沙律醬作蘸汁。香酥脆口,皮脆不油膩。吃完炸物再吃多汁甜美的燒菠蘿是不錯的配搭。❣️ 極上和牛漢堡鮮美多汁的和牛漢堡扒,肉質細膩。肉味濃郁,加上芝士和新鮮蔬菜,再配上香軟麵包,口感豐富。薯條香脆可口。❣️ 綠帽子含哈密瓜蜜、檸檬汁、菠蘿汁、梳打水和哈密瓜雪糕。哈密瓜的新鮮香甜味道突出,加上擁濃厚哈密瓜味道的雪糕球,更香濃綿滑。❣️ 粉碎性骨折內含接骨木花、薄荷葉、青檸、蘇打水和雪糕。味道清爽,在這炎炎夏日喝一口是不錯的選擇。❣️ 香芒斑蘭奶蓋瀑布蛋糕配椰子雪糕拉開圍着班蘭戚風蛋糕的膠膜,蛋糕上的奶蓋就會像瀑布流下來。鬆軟的班蘭戚風蛋糕混合奶蓋,味道提升。再加上新鮮甜美的芒果和椰子雪糕,非常滋味。不得不提這店的雪糕,每款雪糕的味道和口感極佳, 令人愛上。家人飯後走到室外位置參觀,見到很多打卡位置,還嚷著下次要再來。
❣️ 小食拼盤
小食拼盤
❣️ 極上和牛漢堡
極上和牛漢堡
鮮美多汁的和牛漢堡扒,肉質細膩。
❣️ 綠帽子
綠帽子

❣️ 粉碎性骨折
粉碎性骨折

❣️ 香芒斑蘭奶蓋瀑布蛋糕配椰子雪糕
香芒斑蘭奶蓋瀑布蛋糕配椰子雪糕
拉開圍着班蘭戚風蛋糕的膠膜,蛋糕上的奶蓋就會像瀑布流下來。
鬆軟的班蘭戚風蛋糕混合奶蓋,味道提升。

2022-07-22
午餐
小食拼盤
極上和牛漢堡
綠帽子
粉碎性骨折
香芒斑蘭奶蓋瀑布蛋糕配椰子雪糕
2022-07-28 102 瀏覽
🍕大阪燒薄餅 $123餅底系薄底脆脆地,會冇咁滯,上面系大阪燒餡,甜燒汁加椰菜絲同雞肉,仲有不可或缺的鰹魚碎😝有驚喜👍🏻🍰玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕 $98打卡之選😍 賣相靚pinky,奶蓋玫瑰味重🌹有啲甜,如果可以再流心啲就更好啦😝下面系軟綿綿伯爵茶威風蛋糕,配埋伯爵茶雪糕🍦更解暑,濃濃茶香☕️整體唔錯😋For 慶生,可以揀畫碟,加生日牌🥳🍝60度溫泉蛋卡邦尼意粉 $138鋪滿cheese,味道唔差,正常,相比下唔算太特別。✨寵物友善餐廳✨QR Code order✨每枱都有冰涼檸檬水🍋✨空間大,有3個area▫️室內: 只有大約3張枱,仲有吊椅▫️室外滿天星區:有吹風機同風扇,天花掛滿滿天星燈🌟氣氛幾好▫️戶外帳篷區:可以體驗系帳幕入面用餐 ⛺️

大阪燒薄餅

🍕大阪燒薄餅 $123

玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕

🍰玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕 $98

🍝60度溫泉蛋卡邦尼意粉 $138
鋪滿cheese,味道唔差,正常,相比下唔算太特別。

✨寵物友善餐廳
▫️戶外帳篷區:可以體驗系帳幕入面用餐 ⛺️
慶祝紀念
生日
2022-07-28 53 瀏覽
今天朋友介紹觀塘食好嘢,去了這間樓上餐廳,見其他人都叫這個豬扒,應該是這間公司的招牌菜,我便和朋友試一試。一上枱非常驚喜,真係大塊到不得了,兩個人差點吃不下,幸好這個豬扒調味不錯,煎得很香,而且啖啖肉,我朋友是食肉獸,佢非常欣賞食了很多!而且這個豬扒有很多配菜,除了有薯條,又有蘆筍粟米仔火腿卷、青瓜、蕃茄,我和朋友都很喜歡食海鮮,見有這個香辣忌廉海鮮扁意粉,立即叫。海鮮有🦐、蜆肉、帆立貝,果汁煮得不錯忌廉味頗濃,少少辣味都幾特別。汁的份量不會太多浸冧個意粉,伴着海鮮食,味道不錯,其他餐廳未吃過這種汁那個醬汁很獨特,少少辣但忌廉味濃,可能因為加了少少辣,所以不會像平常忌廉汁那麼「黏口」。此個醬汁,令味蕾有截然不同的感覺。餐廳有戶外座位,整得幾靚

餐廳有戶外座位,整得幾靚

2022-07-26 56 瀏覽
朋友一直都想係觀塘搵啲特色 同 可以靚靚打卡既餐廳試下❤️我地前兩星期就打左去book位,所以一去到就即時入座👍 今次兩個女仔,主要都係想傾下計同影下相😊😊餐廳好正,因為有好多打卡位,加上我地去個日唔太多人,所以可以係外面影下帳篷既相😀野食方面:我地叫左一個all day breakfast 同 黑松露薯條😋😋😋兩樣都好好食,飲品方面就叫果茶類同沙冰,最尾都order左個檸檬cheesecke😆做個完美既結束❤️❤️
朋友一直都想係觀塘搵啲特色 同 可以靚靚打卡既餐廳試下❤️

2022-06-04
  • ALL DAY BREAKFAST
2022-07-26 2192 瀏覽
之前食過午餐,食物水準相當唔錯,今晚食過翻尋味。晚上開晒頂頭串串燈泡,好夢幻呀................近門口嘅室內位只有幾張枱,戶外用餐區擺放多部冷風機,坐底後即時送上凍檸檬羅勒水,解一解暑氣先酷熱天氣持續,未開餐先黎杯凍飲,打開Mocktail 個List, 見到趣怪名字,無相睇,幸好列明材料,自己對號入座 ......哈哈....!粉碎性骨折 ($58) ,應該玩接骨木花個"折"字,成份仲有清新青檸汁,薄荷葉,梳打水加個雲尼拿雪糕,賣想已令人有消暑感覺,入口有清新感覺。攞你命三千.粒 ($48),當然無三千粒果粒啦,但基本上要有嘅都有,仲有把兒時回憶嘅紙傘作裝飾,飲落有香甜果茶味,依加飲岩數。首先出場係香辣忌廉海鮮扁意粉 ($168)海鮮包括帆立貝,爽口蝦球,蜆及青口,配埋洋蔥,蕃茄仔,個惹味醬汁偏似咖哩,香得黎食到有椰香味,味道偏甜中帶少少辣,好惹人胃口,即時諗到用黎點薄餅/蒜蓉包就正晒,加埋忌廉增加香滑度。撈均後每條扁意粉都掛上好味醬汁,單食都超好味。呢客巨型豬扒跟薯菜 ($188),絶對符合商品及說明條例,豬扒真係巨型,佔據咗隻大碟嘅一大半面積除咗大,仲有相當厚度,四

首先出場係香辣忌廉海鮮扁意粉 ($168)

除咗大,仲有相當厚度,四面都煎到有焦香位,跟埋香口薯條及煙肉露荀粟米卷,夠二人分享,咁嘅價錢相當抵食。

講返主角先,雖則佢咁健碩身型,但用刀切開時毫無難度; 肉質相當鬆化,無多餘肥膏位,真正可以成塊食晒,配埋個黑椒汁食,出奇地有驚喜呀。

上次無試甜品,今晚點都要食埋先走,多款甜品中要咗呢客玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕 ($98),賣相中晒女士心水

食前要做多個動作,拉起外圍嘅膠套,WOW...................玫瑰伯爵茶奶蓋一瀉而下,真係似瀑布咁

個伯爵茶雪糕被玫瑰伯爵茶奶蓋包圍住,再配埋伯爵茶雪糕,成件事超夾,甜度岩岩好,令人一試難忘。

戶外用餐區,涼返D天氣應該會仲好D feel,仲可以帶狗仔黎,遲D再搵朋友一齊黎食。