2022-06-22 880 瀏覽
APM開咗松本清當然要去潮聖一下,雖然地方不算大,但都足夠消磨一點時間。行到一半發現肚子有點餓,所以都係決定晚飯完再回來繼續血拼。港貿中心接駁住APM,真的很方便,而且估唔到有一間露天餐廳,半露天位置掛上多條燈飾,星空感覺很浪漫喔!藍藍天空高掛我的夢餐廳飲品名字非常特別,藍柑橘汁、椰漿、菠蘿汁等調配而成的沙冰,整杯粉藍色,感覺像是藍藍天空,味道椰子香氣十足,細味品嘗有一點點桔仔香味,應該就是藍柑橘汁,味道清新,好有東南亞風味。戀愛預告名字跟飲品顏色非常之襯,蝶豆花加上荔枝汁,底層還有玫瑰花蜜,甜甜蜜蜜感覺好有戀愛feel,而且粉紫色有點初戀專有顏色,非常少女心,味道清甜可口,荔枝味突出,加上雪糕,甜蜜得來又透心涼快。燒牛肉紫洋蔥沙律燒牛肉軟嫩可口,沙律菜清甜爽脆,淋上泰式酸辣醬汁,味道更加豐富,而且酸酸辣辣,非常醒胃,特別喜愛燒菠蘿,清甜多汁,燒過甜味更見突出。冬陰公海鮮扁意粉意粉沒有平常冬陰公的橙紅色彩,反而有點青綠色的感覺,第一口先品嚐到香茅的香味,慢慢冬陰公原本的酸辣香氣隨之而來,到最後辣勁突然衝擊整個口腔,感覺超爽快,調味真的恰到好處,令人有種不停想追住食的感覺,海鮮鮮味十足,

藍藍天空高掛我的夢

戀愛預告

燒牛肉紫洋蔥沙律

冬陰公海鮮扁意粉
意粉沒有平常冬陰公的橙紅色彩,反而有點青綠色的感覺,第一口先品嚐到香茅的香味,慢慢冬陰公原本的酸辣香氣隨之而來,到最後辣勁突然衝擊整個口腔,感覺超爽快,調味真的恰到好處,令人有種不停想追住食的感覺,海鮮鮮味十足,尤其大蝦,蜆肉特別鮮甜,整體來講超滿意。

巨型豬扒跟薯菜
一上枱真的有點嚇親,巨型豬扒差不多有我2隻手掌大,而且非常厚肉,入口鮮嫩多汁,肉味鮮甜,伴菜烤得剛剛好,焦焦的特別香口。
2022-06-15
2022-06-21 39 瀏覽
朋友生日 所以揀左間哩間西餐試下去到見室內既堂食位其實唔多大部份位置都係室外有瓦遮頭既地方天花串左好多串燈泡仔 仲有啲比人打卡既木搖櫈成間餐廳既裝潢都幾靚———————————————————————牛油香草白酒蜆($98)蜆肉店員話每日新鮮係西貢運過黎食落的確係幾鮮甜飽滿隱隱約約散發住牛油同埋白酒既香味但又好平衡唔會太搶大阪燒薄餅($123) Pizza餅底超薄好脆唔會好膩但餡料非常多 酸酸甜甜既醬汁 配上蟹子 雞肉 芝士 木魚碎同埋生菜絲 味道好夾 口感豐富巨型豬扒跟薯菜($188)超級大塊豬扒 份量十足重點係大塊厚肉得黎 口感都仲係好軟熟伴碟既薯菜調味烹調都睇得出有用心 好食攞你命三千。粒($48)味道係帶蘋果蜜桃味既檸檬紅茶 入面都有唔少生果粒 清清甜甜粉碎性骨折($58)個名好funny好少聽用接骨木花做野飲覺得好特別就嗌左面頭係雲呢拿雪糕飲落整體感覺相對比較香甜——————————————————————雖然坐室外 但都有好多風扇吹住 唔會太熱室外位仲見人帶埋狗狗黎坐店員既服務態度值得一讚 好細心 食物質素都係中上水平 價錢合理 唔錯
朋友生日 所以揀左間哩間西餐試下
去到見室內既堂食位其實唔多
大部份位置都係室外有瓦遮頭既地方
天花串左好多串燈泡仔
仲有啲比人打卡既木搖櫈
成間餐廳既裝潢都幾靚

———————————————————————
牛油香草白酒蜆($98)
蜆肉店員話每日新鮮係西貢運過黎
食落的確係幾鮮甜飽滿
隱隱約約散發住牛油同埋白酒既香味
但又好平衡唔會太搶

大阪燒薄餅($123)
Pizza餅底超薄好脆唔會好膩
但餡料非常多

巨型豬扒跟薯菜($188)
超級大塊豬扒 份量十足
重點係大塊厚肉得黎 口感都仲係好軟熟
伴碟既薯菜調味烹調都睇得出有用心 好食

攞你命三千。粒($48)
味道係帶蘋果蜜桃味既檸檬紅茶
入面都有唔少生果粒 清清甜甜
粉碎性骨折($58)
個名好funny
室外位仲見人帶埋狗狗黎坐
店員既服務態度值得一讚 好細心
食物質素都係中上水平 價錢合理 唔錯
2022-06-21 36 瀏覽
早幾日橫風橫雨,諗住求其喺觀塘搵啲嘢食,估唔到比我搵到個驚喜💗哩間餐廳叫「合十」,係港貿中心二樓,即係係Apm隔離,地點好方便🙌🏻 餐廳分三部分,室內,室外,同大熱嘅帳篷位置❤️我地被安排都室外位置坐低,雖然落雨,但周不時見到員工搵到刮水,而且簷蓬都好穩陣,令我都好放心🫶🏻 而且場內風扉及冷風機,完全冇焗促嘅感覺👍🏻 非常值得讚落單係用QR CODE嘅,版面簡單又方便👍🏻我哋分別叫咗一個小食兩個主食同埋兩杯嘢飲👍🏻✨芝士肉醬田螺焗酥盒酥盒非常香口,配埋洋蔥,芝士,肉醬非常惹味,而且田螺Q彈易牙,非常值得推介✨ 大阪燒薄餅薄餅用上脆餅底非常脆口,配上雞肉,蟹籽,芝士,鰹魚絲,蛋黄醬,日式燒汁❤️口感十分豐富,令人一試難忘✨巨型豬扒跟薯菜巨型豬扒真係超級巨型,而且咁大塊依然能夠保持豬扒肉質彈牙,咬落口肉嫩多汁實屬高水準之作,令人回味❤️薯菜用嘅係薯仔直接切條,炸得非常香脆可口,令人忍唔住食完一條又一條✨攞你命三千。粒雜果 +檸檬汁+蜜桃汁+紅茶,茶底香濃,食完肉剛剛好解解油膩感✨阿婆的秘密新鮮蘋果 +蘋果蜜+檸檬汁+紅茶,茶底同樣香濃,但額外多了一份蘋果嘅香味,細嚼之下仲飲到蘋果蓉添❤️場內場外都

落單係用QR CODE嘅,版面簡單又方便👍🏻
我哋分別叫咗一個小食兩個主食同埋兩杯嘢飲👍🏻

✨芝士肉醬田螺焗酥盒

✨ 大阪燒薄餅

✨巨型豬扒跟薯菜

✨攞你命三千。粒

✨阿婆的秘密

場內場外都設有打卡位💗鍾意影相嘅你記得影埋張靚相先好走啊💕
2022-06-20 39 瀏覽
朋友推薦呢間食物有質素,環境舒適的cafe,好適合同閨蜜來打卡,享受tea time😍位於觀塘鬧市中,一個放鬆的地方,戶外有帳篷,設計好獨特🏕😆室內以田園風為主,環境大,因落雨關係選擇帳幕位置Mocktai每杯都好靚,好獨特🥂🍹阿婆的秘密$48以新鮮蘋果沙冰為主,加入檸檬汁及紅茶,夏日炎炎好解暑☺️🍹攞你命三千。粒 $48以水果茶為主,唔會太甜,好濃的水果香味,加入左檸檬汁,好飲👍🏻🍹戀愛預告$58一飲真的有戀愛的感覺😍😍蝶豆花令整體都好夢幻,當中的荔枝汁配梳打,好夾,再配上一啖雪糕,好sweet的感覺😆👍🏻🦪Menu上推薦牛油香草白酒蜆$98牛油香勁濃,白蜆好大隻,檸檬及香草提升蜆的鮮甜,一啖蜆再配上一啖香草牛油汁😆好邪惡但好正👍🏻👍🏻🍝冬陰公海鮮扁意粉$168冬陰公愛好者必點,湯汁掛上每一條意粉,酸酸甜甜,海鮮新鮮,味道好濃郁👍🏻😋😋🥩Menu上推薦的巨型豬扒配薯菜$188豬扒好巨型😆豬扒有醃過,咬一啖都有肉汁滲出來,一啲都唔乾,沾上少少黑椒汁,提升豬扒的味道,配上香脆薯條,好好食👍🏻👍🏻

Mocktai每杯都好靚,好獨特🥂
🍹阿婆的秘密$48
以新鮮蘋果沙冰為主,加入檸檬汁及紅茶,夏日炎炎好解暑☺️
🍹攞你命三千。粒 $48

• 巨型豬扒跟薯菜
  • 牛油香草白酒蜆
  • 冬陰公海鮮扁意粉
2022-06-19 25 瀏覽
一入到門口就有打卡位!因為疫情冇飛過嘅大家 可以感受下異個風情嘅感覺戶外帳幕好有feel 美中不足會有啲熱工廈中的綠洲炎炎夏日 凍飲係少不了 阿婆的秘密 ㊙️ 冰沙 $48酸酸甜甜透心涼 非常解渴仲可以叫少甜攞你命三千 .粒 $48雜果茶 牛油香草白酒蜆 $98 呢個蜆不得了啖啖都係牛油🧈但完全唔會覺得好油膩 大大粒蜆肉 完全冇沙店員介紹 呢款蜆係 西貢每日新鮮運出嚟 冬陰功海鮮扁意粉 $168 真係有食緊冬陰功嘅味道 每條意粉都索晒啲汁 有驚喜L 巨型豬扒跟薯菜 $188塊豬扒真係大過我塊面 烤得好香 入邊仲係好嫩 推介 份量都好有誠意最緊要係好食😋

一入到門口就有打卡位!
因為疫情冇飛過嘅大家

塊豬扒真係大過我塊面
烤得好香 入邊仲係好嫩

推介 份量都好有誠意最緊要係好食😋
2022-06-18 37 瀏覽
朋友放假就話不如去試下呢間cafe上網睇過評語不錯就一於去試下地址寫個位置我以為要穿插入工業區點知原來就係apm連住個幢大廈真係非常方便全程都有瓦遮頭唔洗日曬雨淋😆去到一出lift口轉右就係一入門已經見到個秋千打卡位侍應哥哥帶我地出去佢好nice同細心提我地有一級仔樓梯😀一望入去已經覺得好靚環境好開揚我同朋友異口同聲都話如果帶女朋友嚟一定好浪漫如果夜晚應該會仲靚其實嗰個位都算室外不過全個頂都有遮蓋所以落雨都唔怕枱同枱之間都有冷風機所以都唔算好熱出面仲有個區域係有帳篷好得意同朋友打卡啱晒入正題講野食環境好但食物唔得都無用😆但呢度食物質素好好👍佢係電子化自己點菜掃barcode落單首先我地好口渴所以一坐低叫野飲先呢度d飲品名好攪笑的😂我叫左多一士不如少一士朋友就叫粉碎性骨折每杯飲品menu都有介紹所以唔怕唔知乜嚟到賣相都好好我嗰杯酸酸甜甜飲到真嘅士多啤梨味唔會出面假的糖水錦朋友就話佢嗰杯都好fresh好好飲好解渴😂燒牛肉紫洋蔥沙律份量都大碟佢有個sauce比你淋上去甜甜酸酸好似泰式醬少少辣配埋個牛肉好夾牛肉唔乾柴好食沙律菜都好新鮮特別要提係有新鮮菠蘿好甜好好食👍大阪燒薄餅佢唔係傳統嗰d厚底
朋友放假

性價比高
下次嚟要試下坐帳篷先
😌

2022-06-17 37 瀏覽
今晚約了附近工作的朋友吃飯,我們選了今晚這間,因大家一直好想上去,到達後,我們坐戶外,真得很靚同好有郊外夜空感,好舒適平靜,今次叫了牛油香草百酒蜆蜆大隻,爽滑彈牙,牛油香草搭配檸檬加微微白酒,特別鮮甜60度温泉蛋卡邦尼意粉好香煙肉味,雜菌好新鮮,巴瑪臣芝士同温泉蛋打入意粉,意粉特別嫩滑同香芝士味巨型豬扒跟薯菜上枱真的好巨型,豬扒厚身,肉好嫩滑,入口嘴嚼好有厚度感粉碎性骨折 少冰是接骨木花,薄荷葉,青檸搭配梳打水,入口好清新甜花香戀愛預告少冰上枱飲品色彩好靚
牛油香草百酒蜆
蜆大隻,爽滑彈牙,牛油香草搭配檸檬加微微白酒,特別鮮甜

60度温泉蛋卡邦尼意粉

巨型豬扒跟薯菜
上枱真的好巨型,豬扒厚身,肉好嫩滑,入口嘴嚼好有厚度感

粉碎性骨折
少冰
是接骨木花,薄荷葉,青檸搭配梳打水,入口好清新甜花香

戀愛預告
少冰
上枱飲品色彩好靚

2022-06-13
  • 巨型豬扒跟薯菜
  • 牛油香草白酒蜆
  • 粉碎性骨折
2022-06-16 32 瀏覽
呢排天氣真係好唔穩定🥺,芊芊姐姐開始扭計要出街,冇辦法唯有帶佢食吓嘢打卡。芊芊姐姐一嚟到餐廳就好雀躍,因為見到頭頂有好靚嘅燈飾,同埋見到好多客人帶埋寵物一齊食飯,成程都興奮😂。為咗迎合芊芊姐姐嘅口味,揀咗一份大阪燒薄餅,呢份大阪燒好特別,表面有好多鰹魚片,高麗菜絲同美乃滋,口感食落好似食緊章魚小丸子咁😂。巨型豬扒跟薯菜:店員十分推介呢一道菜,送上嚟嘅一刻我終於知道原因,豬扒係超巨型😂,兩個人食都夠飽。牛油香草白酒蜆:每隻顯都大大隻,味道鮮甜,配埋牛油同香草🌿,更加惹味,令人食唔停口☺️。今次芊芊姐姐總算滿意,食得開心玩得又開心🥳。

鰹魚片,高麗菜絲同美乃滋,口感食落好似食緊章魚小丸子咁😂。

今次芊芊姐姐總算滿意,食得開心玩得又開心🥳。

2022-06-16 70 瀏覽
假日~是與姊妹相聚的好時機而姊妹們對露營主題的餐廳也有興趣。於是便來到位於觀塘鬧市商廈中的露天餐廳…我們一行三人,在預約訂座時職員說明{{小帳篷}}特色位置有最低消費---$1500…而我們仨女子吃不了太多就只好預留普通座了。餐廳室內冷氣位只有3張,而我們也認為{{合十}}的特色就是露天位置,因此毅然的放棄了冷氣區!星期日的晚飯時間多人是常識吧!等候一會也不失為過~奈何天氣十分焗熱而餐廳準備的冷風機也不太有幫助(當刻就回想起為何要放棄冷氣區呢!)最後我們仨決定來一敞輕量快食吧!-----------------我們點選了------------------〉牛油香草白酒蜆-----姊妹們很滿意,說這個最合口味,濃濃的牛油香。〉燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)-----有驚喜,燒牛肉肉質嫩及仍能鎖住肉汁,值得點選啊!〉莎樂艾腸菠蘿薄餅-----薄餅超薄超脆口,但薄餅是沒有醬的(職員說有醬的不太適合==)〉小食拼盤-----一般,沒有特別〉攞你命3000.粒Orchard-----十分貼切天氣與環境XD 真的"攞你命30
假日~是與姊妹相聚的好時機

而姊妹們對露營主題的餐廳也有興趣。
星期日的晚飯時間多人是常識吧!等候一會也不失為過~
奈何天氣十分焗熱
而餐廳準備的冷風機也不太有幫助
(當刻就回想起為何要放棄冷氣區呢!)
最後我們仨決定來一敞輕量快食吧!

牛油香草白酒蜆

燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)

莎樂艾腸菠蘿薄餅

〉小食拼盤-----一般,沒有特別
小食拼盤

〉攞你命3000.粒Orchard-----十分貼切天氣與環境XD 真的"攞你命3000"(簡單點~Fruit punch~)
攞你命3000.粒Orchard

-------------------
---------------------

實在太焗太熱的原故,我們邊食邊流汗~快快的吃完便走了。
食物味道其實不太差的………只是我們被熱感打敗

雖然大家都清楚了解~露營~就是這樣!
空氣流通方面~我相信可以做得更出色的;以及冷風機的分配可以再跟進一下…別讓顧客可擅自移動它!
否則在炎熱的春夏會熱死另一枱顧客的!
阿懵會寧願在秋冬時再次光顧!!!夏天!不了!
2022-05-29
10 分鐘 (堂食)
牛油香草白酒蜆
燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)
莎樂艾腸菠蘿薄餅
試咗太多嘢,要開兩個post先講得晒😂佢啲mocktail 名全部都好特別☺️除咗上個post介紹過嘅<<攞你命三千>>之外,仲有呢杯<<綠帽子>>($58),飲兩啖即刻gur番晒~檸檬汁 + 菠蘿汁 + 梳打水 = 酸酸甜甜爽歪歪!蜜瓜味雖然有少少甜得似人造~但整體甜度唔高! 入口都好fresh!最正係有蜜瓜味雪糕🍈I love it💚朋友杯<<戀愛預告>>($58)賣相都好靚🥰肯定令唔少單身人士即刻有想拍拖嘅慾望😂<<燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)>>($158)未落辣醬之前都覺得個沙律有啲刺激嘅味道~因為紫洋蔥啲味都幾勁😌辣醬係分開上,可以因應自己食辣嘅程度而落~佢辣中帶甜,有啲似泰式甜酸醬! 非常開胃👍🏻.燒牛肉燒得剛好啱啱熟! 肉嫩多汁😍鮮菠蘿同車厘茄份量唔少而且幾爽甜! 幾有誠意🫶🏻食完香辣可口嘅沙律之後,<<巴瑪火腿火箭菜薄餅>>($103)一定俾到驚喜你🍕Parma ham pizza 真係食得多!未食都估到咩味😏但呢個香
試咗太多嘢,要開兩個post先講得晒😂

佢啲mocktail 名全部都好特別☺️
檸檬汁 + 菠蘿汁 + 梳打水 = 酸酸甜甜爽歪歪!
蜜瓜味雖然有少少甜得似人造~
但整體甜度唔高! 入口都好fresh!
最正係有蜜瓜味雪糕🍈
I love it💚

朋友杯<<戀愛預告>>($58)賣相都好靚🥰
肯定令唔少單身人士即刻有想拍拖嘅慾望😂

<<燒牛肉紫洋蔥沙律(辣)>>($158)
未落辣醬之前都覺得個沙律有啲刺激嘅味道~
因為紫洋蔥啲味都幾勁😌
辣醬係分開上,可以因應自己食辣嘅程度而落~
佢辣中帶甜,有啲似泰式甜酸醬! 非常開胃👍🏻
燒牛肉燒得剛好啱啱熟! 肉嫩多汁😍
鮮菠蘿同車厘茄份量唔少而且幾爽甜! 幾有誠意🫶🏻

Parma ham pizza 真係食得多!
未食都估到咩味😏
但呢個香脆pizza嘅餅底搽咗蜜糖,加埋芝士,焗到金黃色嘅佢本身已經吸睛🤩
咬落咸咸甜甜咁…淨係個餅底都搶咗唔少火腿嘅風頭!
得嗰四塊…我仲覺得有啲唔夠喉🤪

<<阿華田奶蓋瀑布蛋糕>>($98)
蛋糕體鬆軟,阿華田奶蓋又好濃郁! 唔會過甜🤎
本身已經有一個雲呢拿味嘅雪糕~
我哋加咗$20有多一球伯爵茶味雪糕!
同檯六人都一致認同冇加錯‼️
佢直頭係我食過咁多伯爵茶味雪糕最濃最滑嘅一個💯
伯爵茶控必試⚠️
2022-06-12
  • 燒牛肉紫洋蔥沙律
  • 阿華田奶蓋瀑布蛋糕
  • 綠帽子
2022-06-16 1128 瀏覽
Bookmark咗呢間有靚靚帳幕嘅餐廳好一段日子……終於等到可以一行六人去打卡慶生!!因為想坐帳幕嘅話有minimum charge💁🏻‍♀️未計加一要消費滿$1200所以淨係想同男朋友兩個人去就有啲難度🫤不過佢怕熱,我都怕😮‍💨怕熱嘅人真係秋、冬天先好嚟!!我係之前黃雨後第二日嚟~雖然間中有少少微風,但空氣都唔太流通搞到好焗🐣就連呢個有漫天星星嘅有蓋室外區域都好焗!雖然有幾部冷風機同風扇,但吹出嚟嘅風都敵不過空氣唔流通😨第二次去嘅時候…同朋友喺呢個位坐咗五分鐘左右已經頂唔順要入番室內😅入到嚟好少少…但夏天嚟嘅話預咗食到出汗⚠️因為中門大開所以室內一樣焗⚠️🔹🔸🔹🔸講番啲嘢食🔸🔹🔸🔹<<攞你命三千>>($48)🍹係一杯有什果粒嘅水果茶~ That’s it!啲什果粒唔易食到因為佢俾幼筒~杯茶正常發揮~ 解渴嘅! 但偏貴! 🤷🏻‍♀️<<芝士肉醬田螺焗酥盒>>($68)🦪唔食田螺嘅我同朋友share~(其實係佢得三粒咁大把…)個酥皮盒真係好香好酥脆👍🏻甜甜酸酸嘅肉醬亦都減低油膩感!不過芝士味就唔太覺🧐<<泰式生蝦(8
Bookmark咗呢間有靚靚帳幕嘅餐廳好一段日子……
終於等到可以一行六人去打卡慶生!!
所以淨係想同男朋友兩個人去就有啲難度🫤
不過佢怕熱,我都怕😮‍💨
怕熱嘅人真係秋、冬天先好嚟!!
我係之前黃雨後第二日嚟~
雖然間中有少少微風,但空氣都唔太流通搞到好焗🐣

就連呢個有漫天星星嘅有蓋室外區域都好焗!
雖然有幾部冷風機同風扇,但吹出嚟嘅風都敵不過空氣唔流通😨

入到嚟好少少…
但夏天嚟嘅話預咗食到出汗⚠️
因為中門大開所以室內一樣焗⚠️

🔹🔸🔹🔸講番啲嘢食🔸🔹🔸🔹
<<攞你命三千>>($48)🍹
係一杯有什果粒嘅水果茶~ That’s it!
啲什果粒唔易食到因為佢俾幼筒~
杯茶正常發揮~ 解渴嘅! 但偏貴! 🤷🏻‍♀️
攞你命三千

<<芝士肉醬田螺焗酥盒>>($68)🦪
唔食田螺嘅我同朋友share~
(其實係佢得三粒咁大把…)
個酥皮盒真係好香好酥脆👍🏻
甜甜酸酸嘅肉醬亦都減低油膩感!
不過芝士味就唔太覺🧐

<<泰式生蝦(8隻)>>($108)🦐
其實冇expect過佢好食過喺泰國餐廳食嗰啲…
但佢墊咗冰粒都冇令到d生蝦keep cool…
微凍嘅蝦肉仲要唔爽!
都幾失望🥴
<<大阪燒薄餅>>($123)🍕
餅底係薄到好似紙嗰種~
上面舖滿雞肉、生菜絲、蟹籽、木魚、沙律醬同大阪燒醬~
咁都冇令佢腍咗! 入口仲好脆💯
如果啲雞肉嫩滑啲會更好!
To be honest…佢啲雞肉偏乾 + 少少嚡口!
但整體口感同味道係唔錯!
所以唔夠share嘅情況下,我哋都有encore多一個🤪

<<迷你巨型豬扒香草包>>($178)🐷
又「迷你」又「巨型」…咁即係迷你定巨型?!
我就覺得係一個望落好似正常size但原來食落都好夠份量嘅豬扒包!
入面嘅厚切豬扒冇大家喺Openrice 寫得咁juicy!
(下面啲番茄就真係juicy喇~~ 唔好撈埋嚟講🤭)
肉質算幾軟腍,唔韌唔嚡口!
如果可以去埋骨就好d~ 切都方便d🙌🏻
⚠️個包適合3-4人happy share㗎咋!
好似我哋6個人share嘅話,真係好考刀工!!!
辛苦晒朋友仔ʕ •ᴥ•ʔ
桂花蜂蜜焗雞翼6隻

<<桂花蜂蜜焗雞翼6隻>>($88)🐔
賣相真心fail!!!! 好似乾柴咁!!
但估唔到佢係有清甜嘅蜂蜜味~~
桂花味就欠奉喇! 但隻雞翼啲肉質幾鮮嫩!
如果大隻啲,個樣靚啲,隻數多啲,就更加對得住個價錢🤗

<<龍蝦汁海鮮意大利飯>>($178)🦞
我本身麻麻哋龍蝦汁因為偶爾會遇到啲有腥味 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
因為未食飽所以試咗一啖又覺得佢可接受!
略嫌濕咗少少🤏🏻
喜歡龍蝦汁risotto 嘅可以一試☺️
黑松露雜菌意大利飯

<<黑松露雜菌意大利飯>>($158)🍄
呢個白汁稠度就做得較好!
入口幾creamy 但黑松露味唔夠濃~
菇菇種類都算多! 但菇控會嫌佢整體菇味都係爭d!
唔夠出色😗
香葉煙肉黃金蠔(4隻)

<<香葉煙肉黃金蠔(4隻)>>($98)
Sorry!! 原諒我個口大😫我一啖食晒隻蠔,影唔到佢本身係俾煙肉同九層塔包住😂
隻蠔好多汁! 軟腍腍嘅佢俾塊煙肉包住,口感大增!
煙肉嘅咸香味亦有提鮮嘅作用~
九層塔嘅香味同佢哋又出奇地夾!
呢個小食好有驚喜👏🏻

• 大阪燒薄餅
  • 香葉煙肉黃金蠔
  • 龍蝦汁海鮮意大利飯
2022-06-16 42 瀏覽
見教波之前仲有啲時間,同老公去觀塘露營主題餐廳食個tea先,呢度滿足到我露營既意欲,食野順便打埋卡!呢間餐廳位置超方便穿過apm就到,入到餐廳分咗兩邊,有戶外同室內,戶外有5個防水原木帳篷, 兩旁有植物佈置,好似置身係營地一樣!而室內上面佈滿繁星, 夜晚嚟食飯一定好浪漫!食野我們叫咗前菜沙律,主菜係 冬陰功海鮮扁意粉同迷你巨型 豬扒包, 而飲品叫咗藍藍天空高掛我的夢同面都紅曬冬陰功海鮮扁意粉最啱終於食酸酸辣辣嘅朋友仔, 十分開胃, 海鮮十分足料, 竟然有齊帆立貝蝦球青口, 仲有黃紅椒做配料, 仲好惹味呀!迷你巨型豬扒包個size大到你唔信,兩個人完全食唔哂!重點係食落去一啲都唔乾, 有口感又juicy藍藍天空高掛我的夢比佢既賣相粉藍超級夢幻吸引到, 飲落有菠蘿柑橘同椰漿味道, 成件事好夾超鍾意飲!面都紅曬超有熱帶feel, 跟住杯麵都紅曬坐喺搖櫈超有feel, 西柚檸檬蜜桃味配紅葉,nice 👍

冬陰功海鮮扁意粉

迷你巨型豬扒包

藍藍天空高掛我的夢

面都紅曬
  • 冬陰公海鮮扁意粉
  • 迷你巨型豬扒包
  • 紅都面晒
合十以波希米亞打卡風作招徠🎐一踏入門口已經感受到渡假風🏝餐廳大部分用餐地方都係半開放式🚪但每張枱隔離都有大型吹風機唔洗怕熱🌬坐係戶外超級有去泰國夜市食野嘅feel✈️加埋啲燈飾同木製餐桌成件事好chill👒相信夜晚嚟會好浪漫🌹仲要係寵物友善餐廳🐶🐱 🌟👼🏻巨型豬扒跟薯菜🐖🍟 $188見到門口海報俾佢吸引咗😍上菜嘅時候真係俾佢嘅份量嚇親😧開頭有啲擔心咁大塊豬扒啲肉實會好老好實但意外地軟稔好juicy而且煎得好香口😚加埋餐廳嘅特製醬汁好惹味薯條係即炸嘅熱辣辣好爽脆☺️另外啲配菜全部都有烤過絕不馬虎兩個人食都唔過份👯‍♀️👅味道:8.5/10🙋🏻‍♂️推薦:9/10🌟👼🏻慢煮雞胸配沙律薯條 🍖🍟 $178因為朋友仔唔食豬肉而又咁岩想食扒就叫咗呢份慢煮雞胸喇💡相信有減過肥都知雞胸本身用質比較厚實但呢間餐廳重新定義咗雞胸肉😯同樣地呢份雞胸都好足料勁大份最驚喜嘅位係可能因為慢煮關係雞胸比豬扒更juicy勁軟腍勁好食😋配埋餐廳特製青醬食唔停口😛配菜對比之下比較遜色只係得沙律菜😩👅味道:8/10🙋🏻‍♂️推薦:8/10🌟👼🏻戀愛預告🦋 $58漸層粉紫色飲品望落夢幻好打卡able📸 材料有玫瑰花蜜/荔枝汁/蝶豆花
合十以波希米亞打卡風作招徠🎐

👅味道:8/10
🙋🏻‍♂️推薦:8/10

🌟👼🏻戀愛預告🦋 $58
漸層粉紫色飲品望落夢幻好打卡able📸
材料有玫瑰花蜜/荔枝汁/蝶豆花/梳打水/雲呢拿雪糕味道上除咗有花蜜嘅清甜同淡淡玫瑰花香💐
仲有荔枝嘅香甜果味同蝶豆花嘅微酸😋
成件事加埋好match👍
👅味道:8.5/10
🙋🏻‍♂️推薦:8.5/10

🌟👼🏻藍藍天空高掛我的夢💭 $48
粉藍色嘅沙冰真係比較小見🐬
材料有藍柑橘汁/椰漿/菠蘿汁🍍
飲落係椰子味比較重嘅smoothie🥥
清香、解渴又新穎有趣🌴
👅味道:9/10
🙋🏻‍♂️推薦:9/10

📌合十環境舒服而且適合打卡📸岩曬同朋友仔嚟食野chill下吹下水👯‍♀️而且食物飲品都足料唔馬虎,絕對係會回頭再食嘅餐廳🤩下次要夜晚嚟食應該更有feel✨

📍合十
觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖
營業時間:
星期一至日 12:00 - 22:00

🤩記得Like 同 Follow @kb.foodie_ 仲有share俾親朋戚友
‼️以上食評只反映當日食物質素及本人主觀感受
戀愛預告  藍藍天空高掛我的夢
戀愛預告  藍藍天空高掛我的夢
  • 戀愛預告
  • 藍藍天空高掛我的夢
2022-06-13 925 瀏覽
一直bookmark咗呢間餐廳好耐,趁放假一於去試下。餐廳其實就係apm隔離嘅港貿中心,可以直接透過apm行去,好方便。餐廳係2樓,唔想等lift等太耐行樓梯都完全無問題。入到餐廳首先有個冷氣位,可以俾我地打卡,行過少少就已經係戶外位置。戶外位置都分左 2 part ,一part就係我地今次坐嘅,天花上好多燈,夜晚都幾浪漫。雖然無冷氣,但都有幾架大風扇吹住。不過怕熱嘅話就真係推薦你叫杯涷飲啦。我地兩個人就叫左一個前菜,兩個主菜,兩杯飲品。1️⃣香葉煙肉黃金蠔 外皮炸得香脆,蠔都大隻多汁,入面包住兩塊煙肉,但都唔會過鹹2️⃣冬陰公海鮮扁意粉意粉煮得幾好,有彈口,冬陰公味好出,酸辣味好夠,啱曬鍾意泰式嘅朋友仔3️⃣巨型豬扒配薯菜塊豬扒真係超大,配埋都幾多薯條,兩個人分都好飽。豬扒好厚身,食落啖啖肉,配左叉燒醬。4️⃣阿婆的秘密 (少生)其實係蘋果味沙冰,酸酸甜甜,幾清新5️⃣戀愛預告係蝶豆花飲品,打卡一流,上面有個雲呢拿雪糕,整體就偏甜少少。
一直bookmark咗呢間餐廳好耐,趁放假一於去試下。

我地兩個人就叫左一個前菜,兩個主菜,兩杯飲品。

1️⃣香葉煙肉黃金蠔
外皮炸得香脆,蠔都大隻多汁,入面包住兩塊煙肉,但都唔會過鹹

2️⃣冬陰公海鮮扁意粉

3️⃣巨型豬扒配薯菜

4️⃣阿婆的秘密 (少生)
其實係蘋果味沙冰,酸酸甜甜,幾清新

5️⃣戀愛預告
2022-06-12
2022-06-13 48 瀏覽
Cute cafe with cute decorations!!!We didn’t reserve the tent (last pic) but if you reach a min charge of $1000 per table you can reserve the table in the tent.However, apart from the deco, the food was only average in my opinion and not really worth the price😅Food:5/10(bare pass only because the cake was yummy)Vibes: very insta worthyPrice ~230 pp for lunch 1.芝士肉醬田螺焗酥盒$68: 其實即係一個puff pastry+1 Pat肉醬加一粒田螺不過係幾好味2.大阪燒薄餅$123: 其實即係博皮脆底嘅大阪燒,冇咩特別3.溫泉蛋carbonara $138 nth special 4.伯爵茶玫瑰奶蓋瀑布蛋糕$98: 難得伯爵茶同玫
Vibes: very insta worthy
Price ~230 pp for lunch

Carbonara  with  onsen  egg

Earl grey  waterfall  cake  with  rose    Cap

4.伯爵茶玫瑰奶蓋瀑布蛋糕$98: 難得伯爵茶同玫瑰味都食到又唔係好假👍🏻