2021-03-09 193 瀏覽
街坊系列 – 吉豚屋吉列豬扒專門店💚限聚令既無限延伸😤又彈出彈入下視去日本🇯🇵為返鄉下既香港人總會思鄉病發,日日掛住可以飛既日子✈️只好食下日式料理填補心靈既空虛💔------------------------------環境: 燈光柔和偏黃💡感覺都舒服但枱腳高角不一⚒️經常會搖擺不定枱面亦有碎屑及油漬😖必須改善------------------------------食物: 鮮茄滑蛋吉列雞扒丼 ($49)🍛份量頗大🍚唔係輕易可以食哂既份量食量細既朋友記得叫小飯👻唔好大哂鬼雞扒有汁而且嫰滑🍗但唔夠脆身🤨蕃茄味濃🥫但明顯只係用大量茄膏溝成欠缺新鮮蕃茄既鮮甜🍅白飯選用珍珠米🍚實淨有咬口------------------------------服務: 店員主力照顧外賣🥡眼見訂單的確非常多😱但欠缺系統性兼顧堂食顧客😐共有吹趕埋單同收野既行為😠------------------------------環境: 4 /10食物: 5.5 /10服務: 4 /10
街坊系列 – 吉豚屋吉列豬扒專門店💚
限聚令既無限延伸😤又彈出彈入下
視去日本🇯🇵為返鄉下既香港人
總會思鄉病發,日日掛住可以飛既日子✈️
只好食下日式料理填補心靈既空虛💔

環境: 4 /10
食物: 5.5 /10
服務: 4 /10
2021-02-19 217 瀏覽
冇得去旅行,有懷念日本嘢,所以就去咗呢一間我分店嘅炸豬扒餐飯!一來懷念日式美食,二來陪兩個朋友久別重逢!一個為咗食蛋,要咗個滑蛋豬扒飯;另一個想食炸蝦,就叫咗一哈吉列炸蝦豬扒定食,而我就帶咗個吉列黃金豬扒定食,飲品要另外加錢(加$9)飲品方面,巨峰乳酸,椰果荔枝茶(冷熱各一杯)🌀凍椰果荔枝茶(+$9)🌀熱椰果荔枝茶(加$9 )🌀巨峰乳酸( 加$9)🌀滑蛋豬扒飯($62)◼️◾️▪️因為加咗蛋,所以豬扒就變咗一啲都唔脆🌀吉列炸蝦豬扒定食($75)◼️◾️▪️又滑又脆🌀吉列黃金豬扒定食($77)◼️◾️▪️掛住食唔記得影相

飲品方面,巨峰乳酸,椰果荔枝茶(冷熱各一杯)

🌀凍椰果荔枝茶(+$9)

🌀熱椰果荔枝茶(加$9 )

🌀巨峰乳酸( 加$9)

🌀滑蛋豬扒飯($62)
◼️◾️▪️因為加咗蛋,所以豬扒就變咗一啲都唔脆

🌀吉列炸蝦豬扒定食($75)
◼️◾️▪️又滑又脆

🌀吉列黃金豬扒定食($77)
◼️◾️▪️掛住食唔記得影相

2021-02-10 197 瀏覽
📍 吉豚屋吉列豬扒專門店 -今年無得去旅行😞😞突然好掛住之前係日本食嘅吉列豬扒飯🍛咁啱係如心廣場見到就一於試吓啦😄-吉列豬扒定食豬扒厚度有返咁上下唔會太薄 食落肉質都唔會鞋口有少少juicy 亦都唔會話用鬆肉粉醃到淋晒👌🏻而豬扒炸得岩岩好 好香脆😋 跟餐有麵豉湯另外豬扒下有好多椰菜絲🥗 可以落芝麻醬一齊食 豬扒郁配埋椰菜絲食可以減低油膩感😝-咖喱吉列豬扒飯豬扒同定食嘅都係一樣☺️味道唔錯😋咖喱係日式咖喱所以甜甜哋唔會太辣👍🏻而且咖喱汁好夠 用嚟送飯就一流啦🤤🍚🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎人均消費💰: HKD $70Lamlam脷指數🤤: 7/10性價比⚖️: 7.5/10
📍 吉豚屋吉列豬扒專門店
吉列豬扒定食
咖喱吉列豬扒飯

🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎
人均消費💰: HKD $70
Lamlam脷指數🤤: 7/10
性價比⚖️: 7.5/10
2021-02-02 1752 瀏覽
今日要同大家分享劣食篇!尤記得早幾年在旺角吉豚屋吉列豬扒專門店吃過那兒的親民版吉列豬扒飯記憶中挺不錯,所以這天在荃灣的分店再次幫襯,怎了吃到我火都來了!疫情嚴重的關係其實我們已經好少在餐廳進食,不過這天見餐廳沒多客人就忍不住堂食了!首先我是被門口這個期間限定的鐵板滑蛋鰻魚定食樣版吸引了進去,其實我沒有這麼天真相信出品會一模一樣,但怎料這個竟然是這頓午餐中的伏中之伏的出品!大家一看這個鐵板滑蛋鰻魚定食真身是否已經不開胃呢呢?可幸是車爸爸選的吉列豬扒定食賣相仍是正常!先品嚐這個吉列豬扒定食$69,定食包括有一碗白飯和一碗小的野菜豚肉湯!份量很足吃飽肚絕對冇問題。這份野菜豚肉湯內裏有數片豚肉另外還有不少甘筍及白蘿蔔件,喝下去味道不錯的但感覺得到師傅亦有不少!吉列豬扒以這樣的價錢我亦不會要求有好高質素,但印象中在數年前試過質素是對得住價錢的!可是這次再吃感覺豬扒炸得不夠脆口而且沒多味道唯獨是仍夠淋身,我還是喜歡伴碟的椰菜絲加入亅胡麻醬吃味道香口又清爽。到最精彩的鐵板滑蛋鰻魚定食$69!大家看見那碧波蕩漾的蛋滑了嗎?真的看不出那裏有滑蛋的感覺!我身先事卒先來吃件鰻魚一放入口竟然是凍的!!吃下去完

我身先事卒先來吃件鰻魚一放入口竟然是凍的!!吃下去完全沒有鰻魚的香氣絕對是失望又失敗之作!

滑蛋就夾不倒反而找到點洋蔥在內原來成件事剩下了洋蔥最好味,最後我基本上只是吃了白飯和野菜豚肉湯便算了,相信我有生之年也不會再去幫襯這店喇!

2020-12-31
2021-01-24 238 瀏覽
好味指數😋😋回頭指數⭐️⭐️開心指數🤗🤗之前路過時成日都見呢間店長期排長龍,今日試下買佢嘅外賣先~本身想試佢嘅吉列豬扒飯,再加隻吉列蝦,後嚟又俾我見到佢外賣單上有個三重奏吉列便當,心郁郁又想試... 就轉軚啦😂🍴和風汁吉列三重奏便當($67)原本呢個係$75,外賣價$67,吉列三重奏係有吉列蝦2隻、吉列豬柳1塊、吉列黃金豚肉餅1塊,椰菜同飯!打開時好開心... 食落呢係有D失望嘅😞炸皮確實係幾好味,好香脆,厚薄剛剛好,加埋和風汁係好味又夾... 可惜吉列蝦... 隻蝦好瘦... 一D都唔滿足... 黃金豚肉餅太淋,其實我咬落去時只覺得係一舊好淋嘅「嘢」,不斷問自己呢舊係咩嚟... 一直都唔知自己食緊咩,上網睇返餐牌先知... 哦... 原來係肉餅! 同肉餅口感相距甚還😖 豬柳... 係正常,不過肉質一般!呢個故事教訓我,都係食返佢最出名嘅吉列豬扒可能安全D!🍴凍椰果荔枝茶(跟餐+$9)呢個... 個茶底沖得老咗好多好多... 荔枝嘅甜味都攪唔掂好嚡嘅茶... 未至於飲唔到落去,不過係難飲囉🤦🏼‍♀️
好味指數😋😋
回頭指數⭐️⭐️
開心指數🤗🤗
之前路過時成日都見呢間店長期排長龍,今日試下買佢嘅外賣先~
🍴和風汁吉列三重奏便當($67)
打開時好開心... 食落呢係有D失望嘅😞

和風汁吉列三重奏便當

🍴凍椰果荔枝茶(跟餐+$9)
10 分鐘 (外賣自取)
2020-11-19 680 瀏覽
第二次同老婆嚟食呢間吉列豬扒為主嘅專門店,裏面嘅裝修依舊咁乾淨企理,上次食咗滑蛋豬扒飯,今次就食豬扒拉麵和試吓豬肩,啲飯直頭想食完再食配埋主見豬肩肉汁豐富,搭埋燒汁入口香濃很美味。

第二次同老婆嚟食呢間吉列豬扒為主嘅專門店,
2020-11-08 674 瀏覽
成日都忽然好想食日本野😆咁啱去開荃灣見到呢間都幾多人排隊等位喎~一於同🙆🏻‍♂️試試佢先!.📍吉豚屋吉列豬扒專門店.🍱吉列豬扒+雞扒定食($79)-抵食之選🌟一份定食有齊吉列豬扒同吉列雞扒~豬扒同雞扒炸得卜卜脆!點埋醬汁食真係唔錯喎😋底下鋪左滿滿嘅菜絲🥗配上芝麻醬解膩一流😌🍜吉列豬柳泡菜鍋烏冬($75)-泡菜熱鍋烏冬出色😆有埋賣飛佛滑滑豆腐🥰脆炸豬柳唔會炸完好乾~點醬汁食又幾正👍🏻
📍吉豚屋吉列豬扒專門店

2020-09-29 1010 瀏覽
平時我哋都甚少食炸嘢,覺得會好熱氣,但每次經過呢間餐廳,都見到唔少人排隊等位。所以,決定試下好唔好味先。🤗.餐牌內都有幾多選擇,同埋有唔同嘅配搭,睇你自己喜好,我覺得價錢係算幾抵食。.「吉列豬扒定食」$69 加$3轉為讚歧烏冬🍽:吉列豬扒肉質較鬆軟,有肉汁,外層炸得脆卜卜,烏冬份量算多。.「吉列豬柳定食」$75 另加$3轉讚歧烏冬🍽:吉列豬柳肉質較實,相對豬扒而言少了肉汁。另外加了$8一隻吉列蝦,蝦的肉質彈牙,味道不錯。.左手邊的是豬扒醬,建議加醬吃,否則沒有味道。右手邊的是加在椰菜絲沙律上的芝麻醬。

「吉列豬扒定食」$69 加$3轉為讚歧烏冬

「吉列豬柳定食」$75 另加$3轉讚歧烏冬

• 吉列豬扒定食
2020-09-26 605 瀏覽
餐廳:吉豚屋吉列豬扒專門店 (荃灣)地區:荃灣地址:荃灣大河道98號如心廣場商場二期1樓116號舖日期:12/9/2020 時間:20:15人數:2人 等位: 30 mins 價錢: ~$150尼間吉列豬扒長期都要排隊,剛開幕時食過一次,今次係星期六先排左半個鐘已經算唔錯,由於排隊期間冇咩做於是就諗定食咩餐但我哋坐低後都要等十分鐘先可以嗌餐,同剛開幕時一樣有人手不足既問題,幸好我哋唔趕時間就冇咩所謂,我哋今次嗌左一個期間限定嘅蘋果生姜燒汁肥牛吉列雞扒丼($59),而另一個係吉列豬扒定食附送埋味增湯($69),我哋亦有另外跟餐嗌嘢飲就額外加$8,所以連服務費總共大約$150左右。第一次食蘋果生姜燒汁肥牛吉列雞扒丼味道唔錯,本人係唔食姜既,但佢尼個生姜燒汁唔會令人討厭而且仲覺得幾香幾好味同肥牛好夾👍吉列雞扒梗冇得彈😆外皮香脆肉質鮮嫩多汁,幸好冇叫錯,令我下次食會再嘗試其他期間限定推出嘅新套餐☺️吉列豬扒定食係上次食完番尋味再食既,今次同上次一樣咁好食,豬扒夠厚肉質唔會硬皮脆嫩滑😋,咁啱我哋見每台都至少有一位客人嗌尼個定食,睇嚟都係大家嘅必食,豬扒同飯既分量岩岩好,唔會太多或太少。不過有個位要
餐廳:吉豚屋吉列豬扒專門店 (荃灣)
地區:荃灣
地址:荃灣大河道98號如心廣場商場二期1樓116號舖
日期:12/9/2020
時間:20:15
人數:2人
等位: 30 mins
價錢: ~$150

吉列豬扒定食係上次食完番尋味再食既,今次同上次一樣咁好食,豬扒夠厚肉質唔會硬皮脆嫩滑😋,咁啱我哋見每台都至少有一位客人嗌尼個定食,睇嚟都係大家嘅必食,豬扒同飯既分量岩岩好,唔會太多或太少。不過有個位要改善嘅係希望啲醬可以每張台都擺放,我哋去既時候明明仲有,但我哋一坐低冇耐就收走,唔明點解要咁做🤔搞到我地食到一半唔夠醬要麻煩待應拎,但人手又唔夠舉左幾次手先有人見到,所以感到好麻煩,希望可以改善尼個問題。
生姜燒汁肥牛吉列雞扒丼
吉列豬扒定食附送味增湯
2020-09-12
生姜燒汁肥牛吉列雞扒丼
吉列豬扒定食附送味增湯
  • 吉列豬扒定食
2020-09-05 639 瀏覽
疫情關係大家都冇得堂食,唯有買外賣啦。今日我就去咗荃灣呢間出名賣吉列炸物既吉豚屋啦。講真佢嘅下午茶真係良心價黎,四十幾蚊有一個炸豬扒餐仲包野飲,最正係佢可以$5加一隻吉列蝦,數量仲要不限。先講一講飯一個設計其實非常聰明,首先飯同埋炸物係分開兩格嘅,而下邊啲飯嘅熱力足以令到上層嘅炸物保溫,當然仲有風口位透風,令到啲炸物唔會焗到林晒,隔咗半個鐘都仲係好熱。炸豬扒外層鬆脆肉質夠林,可惜餐廳只係提供左豬扒醬,冇提供鹽,個人認為點鹽會更好食。另外炸蝦亦都好脆口,仲要配埋沙律醬同胡麻醬比你。成個餐我食得好滿足,我認為吉豚屋下午茶十分值得大家去試一次,性價比我比5分。
2020-07-30
下午茶
2020-07-02 848 瀏覽
去荃灣DONKI 購物,順便到如心廣場吃個下午茶,走了一個圈看看,好多食肆都顧客不多,吉豚屋有幾多食客 應該是不錯哦。吉列豬扒烏冬下午茶餐 食括一件吉列豬扒,一個烏冬及一個飲品。吉列豬扒炸得脆但無味,豬扒無味非常!我們索取了一碟沙律醬來自己增加味道!烏冬反而好吃,湯也好味。鐵板滑蛋鰻魚定食 一個字形容 - 差。用鐵板上冇什麼意義,一見個食品已經賣晒不佳,鰻魚浸在湯和蛋之中,和menu 中的相差甚遠,一放入口感覺很腥,真的很腥,太差了。

2020-05-23 789 瀏覽
係因為疫情下,我見冇人排隊我先試,叫左兩份一份係吉列豬扒同雞扒一份係吉列豬扒同蝦套餐配有三種汁,湯同白飯不論飯同肉既份量係算大份,女仔係食唔晒。男士就一定夠食!一上菜見列個肉炸得偏黑,再食埋,覺得肉炸太乾身本來唔明白點解會配有3款汁(好似係他他醬、一個唔知咩醬同埋辣醬)但食完一嚿豬扒就知一定要配汁,好乾,三款汁,我淨係鐘意一款,汁唔夠我食⋯啲飯唔似珍珠米,同肉一樣咁乾身🤦🏻‍♀️我諗我唔會再返去食
係因為疫情下,我見冇人排隊我先試,
叫左兩份
一份係吉列豬扒同雞扒
一份係吉列豬扒同蝦
套餐配有三種汁,湯同白飯
不論飯同肉既份量係算大份,女仔係食唔晒。男士就一定夠食!
一上菜見列個肉炸得偏黑,再食埋,覺得肉炸太乾身
啲飯唔似珍珠米,同肉一樣咁乾身🤦🏻‍♀️
我諗我唔會再返去食
2020-02-24
今日去左荃灣食呢間出名食炸豬排飯嘅舖頭試一試炸豬排,平時見佢要排長龍,今日見無咩人排又肚餓就早d食晚飯。1800 入餐廳 (枱枱都有口罩袋,唯獨我地無)1805 落單1820 見咁耐都未有,唔對路,去追,先知佢未落單1830 先到野食足足等左25分鐘🙄上菜果時,仲要客人arrange 擺餐🙄食物質素ok, 飯略嫌濕,一間日本餐廳連基本嘅飯都整唔好,加上服務態度唔太好,的確有損名聲。失望。P.s 日本嘅炸豬排店唔會另外收取追加飯/椰菜嘅錢,希望呢間餐廳都可以參考一下。

1800 入餐廳
(枱枱都有口罩袋,唯獨我地無)
1805 落單
1820 見咁耐都未有,唔對路,去追,先知佢未落單
1830 先到野食
足足等左25分鐘🙄
上菜果時,仲要客人arrange 擺餐🙄

2020-05-17
2020-05-11 622 瀏覽
一心見放工放得早,難得見無人排隊,去呢度食個quick dinner。6:45pm坐埋位後已經即刻落單,期間侍應不停來回望我們張枱,奇奇怪怪,到7pm左右幫我們落單的侍應走過來,叫我們再次點食物,原來冇幫我們落單!離哂大譜!再等10分鐘,食物先到,前後已經等了接近半小時!以為食物到了就算,點知 繼 續 有 錯!侍應送來「吉列雞扒定食」,已經除哂口罩準備食,那個忘記落單嘅侍應又過來,又講唔好意思,原來個碟係「吉列豬扒定食」,真係超級嬲!9秒9拎走枱上的「吉列豬扒定食」,見佢轉頭就將那碟「吉列豬扒定食」交俾其他食客,完全無想過其實我們有無食過/有無講嘢飛沫彈過... 終於「吉列雞扒定食」到枱面。<錯上枱的「吉列豬扒定食」,一錯再錯除咗完全無心機食,成餐所有食物都覺得比其他分店差。特別是「吉列豬柳泡菜鍋定食」的豬柳太乾,碗飯唔夠熱。呢個分店仲有一個好差勁的環境,走廊滿佈紙皮箱,亂咁放,甚到阻塞走火門口。總之只能一個字形容 - 差!

<錯上枱的「吉列豬扒定食」,一錯再錯

除咗完全無心機食,成餐所有食物都覺得比其他分店差

總之只能一個字形容 - 差!
2020-05-11
2020-04-19 460 瀏覽
(如心分店)店舖衛生差一直食都有啲蚊飛過我真係嬲到我要打人生第一個食評(劣評)疫情之下過嚟食嘢已經人少間舖頭得7-8張枱樓面有3個人手第一次落單我哋同個經理(就係佢玩野)落漏單,小事算我哋重新落過單我哋叫三個餐兩個餐都好快到以為冇事啦第三個餐係滑蛋吉列蝦飯我見到人哋嗰台吉利蝦上咗我哋都未黎就諗住問一問見着個經理原本企左係度見到我哋舉手先至即刻拎起出餐枱嗰碗野比我地擺明玩野啦!我哋唔催佢都唔拎!我跟手即刻同佢講仲有嘢飲未黎佢即刻9秒9拎俾我哋但其實只不過係一杯冰再加罐裝可樂其他台一落單就上野飲拎到個餐上嚟仲要唔俾筷子我真係嬲咗,我大聲咁講「已經漏單,仲要唔俾筷子點食」可能大家會覺得「可憐之人,必有可恨之處」但係真心我哋係有禮貌已經唔該前唔該後
(如心分店)
店舖衛生差
一直食都有啲蚊飛過

我真係嬲到我要打人生第一個食評(劣評)
疫情之下

我哋都未黎就諗住問一問

見着個經理原本企左係度
見到我哋舉手先至即刻拎起出餐枱嗰碗野比我地
擺明玩野啦!
我哋唔催佢都唔拎!
我跟手即刻同佢講仲有嘢飲未黎
佢即刻9秒9拎俾我哋
但其實只不過係一杯冰再加罐裝可樂
其他台一落單就上野飲

拎到個餐上嚟仲要唔俾筷子
我真係嬲咗,我大聲咁講「已經漏單,仲要唔俾筷子點食」

可能大家會覺得「可憐之人,必有可恨之處」
但係真心
我哋係有禮貌已經唔該前唔該後