2017-04-11 293 瀏覽
一收工就肚餓,女朋友話想打邊爐。但岩岩去完個旅行想慳返d錢,就平平地個吉野家火鍋啦。兩個人都叫左個芝士竹輪鍋,日式濃湯湯底,烏冬。再加左個肥牛,同兩個芝麻醬,都係$130左右,仲唔洗錢加大左杯汽水添👍🏻食呢個吉野家火鍋,小弟最鐘意等佢滾起,潷起碗湯,等佢凍左飲👅👅呢間吉野家最正就係,d湯自助既,唔洗等d阿姐都可以拎到。嗰日小弟大大話話都飲左四五碗,真係飲湯都飲飽我阿👅👅一個字,正阿👍🏻👍🏻
一收工就肚餓,女朋友話想打邊爐。

但岩岩去完個旅行想慳返d錢,就平平地個吉野家火鍋啦。

兩個人都叫左個芝士竹輪鍋,日式濃湯湯底,烏冬。

呢間吉野家最正就係,d湯自助既,唔洗等d阿姐都可以拎到。

嗰日小弟大大話話都飲左四五碗,真係飲湯都飲飽我阿👅👅

一個字,正阿👍🏻👍🏻
2016-12-31 584 瀏覽
朝早與朋友銅鑼灣會合後, 提早散水, 遇著尷尬時間–- 十一點頭, 早餐無得食, 午餐銅記唔熟地頭, 經過美心MX , 過左幾日都背得出, 因為無樣野我中意食。見到側邊吉野家, 安全可進。幾年無到過呢家分別, 改了裝橫, 以淺木色為主調, 中間多個假屏風。溫馨提示:但原來屏風後冷氣超勁, 食家小心.見菜牌有新野, 係豚肉飯, 新出無幾耐, 跟餐綠茶36元, 一於試下。如圖, 醬汁豚肉,紫色為芝漬, 入口醬汁較甜, 豚肉切如紙薄, 芝漬微羗味和酸甜, 個人黎講, 唔算是很出色的配搭. 不過可能醬汁過多, 食後有少少膩感。
朝早與朋友銅鑼灣會合後, 提早散水, 遇著尷尬時間

見到側邊吉野家, 安全可進。

醬汁芝漬豚肉飯
題外話/補充資料: 提外話, 有網民說芝漬是寫錯的, 我搜尋後發覺, 除了中港公司會譯做芝漬外, wiki會叫做柴漬, 即是, 傳統來說, 日本沒有食物寫成芝漬, 芝漬只是港文加日文而成, 吉野家取態如何, 我不懂, 只覺得網民的說法令我長知識了。
2016-12-30
1 分鐘 (堂食)
醬汁芝漬豚肉飯
2016-12-04 470 瀏覽
返工時間中間放lunch得個半個鐘頭食所以就嚟咗吉野家來到等大概兩三個人叫咗個牛肉飯同埋一個蒸蛋已經好幾年冇食個吉野家個牛肉飯嘅味道同10年前食一樣啲牛肉都係偏乾身少少啲飯嘅質地就還可以啦始終佢都係快餐式經營嘅日本菜都算價廉物美個蒸蛋反而好有驚喜入邊有一條蟹柳同魚蛋啲蛋超滑另外點咗d牛肉汁來送呢個蛋味道仲好味
返工時間中間放lunch

入邊有一條蟹柳同魚蛋
啲蛋超滑

另外點咗d牛肉汁來送呢個蛋

味道仲好味

其實一向都泥開呢間分店食午飯雖然等候時間比較長但係食物比較新鮮有時人龍中會長到上樓梯所以食物流量好高今日食咗野菜牛肉飯加左個茶碗蒸個茶碗蒸好有驚喜 拍得住出面日本料理嘅水準
其實一向都泥開呢間分店食午飯
雖然等候時間比較長但係食物比較新鮮
有時人龍中會長到上樓梯
所以食物流量好高
今日食咗野菜牛肉飯加左個茶碗蒸
個茶碗蒸好有驚喜 拍得住出面日本料理嘅水準
本人下午到銅鑼灣行崇光百貨,到了四點半左右便打算食個下午茶,當到達地庫時,看到基本還有位置,於是打算買食物再找。 首先,第一個問題是擺設兩條鋼柱令人混淆,以為是買食物的,原來在等待取食物。 其次,當我取了食物後,便找了一張八人枱位置坐下來,原本有四個外傭霸佔了六個位置,原本也不關我的事情,但是最離譜的是其中一個女傭將餐盤推向我那邊,我便詢問她是什麼意思?其後我找其中一個女員工說我找經理投訴,但是那個女職員竟然說她很忙,稍後再替我找,跟著當冇咗回事咁行番入去做嘢。不知是什麼態度

2016-11-27
10 分鐘 (堂食)
$25.5 (下午茶)
2016-10-24 382 瀏覽
Ma-ia-hii Ma-ia-huu Ma-ia-hoo Ma-ia-haha 和女兒,朋友,三人行。兩煱一飯,夠哂滿足!必選濃湯,呢個蟹棒好食,就欠一點鮮味,但呢個價錢和貨物成對比了!略厭蔬菜愈來愈少,加錢要了例牌:靖魚,yummy!電子煱在卓上,不用點火,安全快捷多了,加埋响鈴,但不脆的。肥牛配芝麻醬。又一日本风味!湯濃厚了,最後才加鳥冬!加添了鰻魚飯,哈,好食的,煱未滾,好快食哂!大約八十多元,就覺得配合呢度有點貴,但好味道!
Ma-ia-hii
Ma-ia-huu
Ma-ia-hoo
Ma-ia-haha

和女兒,朋友,三人行。
兩煱一飯,夠哂滿足!
2016-08-14 441 瀏覽
Coming here with a friend for a quick dinner with self-service shabu shabu. Each table is equipped with a few electronic stove for you to cook your meal by yourself. I have ordered the beef one and it comes with a bowl of mixed veggie including corn, cabbages, pumpkin, carrots, pumpkin, and a Japanese fish ball. The set also includes a pack of udon and a drink. The beef slices are nicely wrapped in clean fim to ensure its hygenic. I have also ordered an extra side of steamed egg just because I l
I have also ordered an extra side of steamed egg just because I like egg so much!
Overall, it's just a very local affordable dinner. It is just great if you are having dinner by yourself while still wanting to have something decent like Japanese shabu shabu!
2016-08-13
2016-06-06 526 瀏覽
是日九點幾先搵食,唔知食咩好之際,行過吉野家見到賣告上嘅「芝士鍋」作為芝士迷點會放過呢個機會同友人入到去,我諗都唔諗已經決定要芝士鍋!而朋友就叫咗「咖哩深海魚柳+天婦羅野菜餅飯」!咖哩深海魚柳+天婦羅野菜餅飯以為好普通貨色,點知有啲驚喜!首先上碟「深海魚柳+天婦羅野菜餅」有用鐵網盛住,以快餐店黎講,呢少少誠意已經微微打動到我!再者,野菜餅炸粉唔會太多,咬落去唔會鬆晒或者油淋淋,好味深海魚柳內裡好滑,但炸嘅技巧同效果就比野菜餅遜色咖哩汁則太杰。濃芝士雞鍋至於芝士雞鍋~呢個芝士真係好邪惡係由四重芝士炮製,仲有流心芝士丸同雞脾肉,拉絲效果好正!之後就加入至愛烏冬!真係好濃好香芝士味但係食完呢個鍋會好漏好口渴,不過如果係芝士控可以一試!過過口癮
作為芝士迷點會放過呢個機會

咖哩深海魚柳+天婦羅野菜餅飯
再者,野菜餅炸粉唔會太多,咬落去唔會鬆晒或者油淋淋,好味
深海魚柳內裡好滑,但炸嘅技巧同效果就比野菜餅遜色
咖哩汁則太杰。

濃芝士雞鍋
至於芝士雞鍋~
呢個芝士真係好邪惡
係由四重芝士炮製,仲有流心芝士丸同雞脾肉,拉絲效果好正
!之後就加入至愛烏冬!真係好濃好香芝士味

宵夜
2016-05-24 321 瀏覽
一般的下午茶都係2點/2點半開始,吉野家的下午茶3點先開始我3:02分到已經有十幾人係樹排隊,等左大概15分鐘,終於到我享用我既下午茶了。醬煮豚肉飯(細)配埋熱的日本茶都係$20,超級抵!賣概相同牛肉飯差唔多,顏色都係咁上下,又係有堆洋蔥做配菜,之但係豚肉飯有d紫色的物體係面,食落原來係青瓜,爽爽下幾脆。飯個汁的確幾濃味,豚肉薄薄地,個味似牛肉飯個味所以同牛肉飯分別不大,食開牛肉飯既可以試下食豚肉啦!話晒都有啲青瓜呀!呢間吉野家好型,面壁位有得叉電當然要自備USB線啦!
一般的下午茶都係2點/2點半開始,吉野家的下午茶3點先開始
醬煮豚肉飯(細)
呢間吉野家好型,面壁位有得叉電
當然要自備USB線啦!
2016-05-05
15 分鐘 (堂食)
2016-03-28 595 瀏覽
第一次黎,發現原來已經有快餐店係用內置電磁爐,覺得新奇.好似係某幾間吉野家先會裝潢到咁靚靚~不過靚極都係快餐店level.新出左芝士火鍋,但由於本人同朋友都吾好芝士亦吾敢試吉野家ge新野,所以叫番普通清湯.兩個人都係分別叫左雞肉同粉絲,朋友是濃湯,我食清湯.關於個湯:清湯同濃湯最大分別應該係個顏色?我飲完自己個清湯,咸咸地都ok,然後飲濃湯,好似仲淡過我ge清湯?我地之後加左2次湯(自己出去出面拎湯),因為個煲太細,好易就蒸發曬d水...其他配料:最愛豆腐卜!!超好味.至於個芝心獅子狗,我就冇咩感覺,不過食個時真係要好小心,要放涼先可以食.娃娃菜都好好味,算幾新鮮,我地有另外加左個菜.雞肉肉都幾多,不過個碟就有d太大,令人感到好孤單...但其實佢ge份量我係完全食吾曬.肉睇落好新鮮,顏色好靚,都大大舊,好似舊舊都係雞脾咁!同埋冇骨,like!食落就好滑ge,味道就好甜,真係好甜,係甜到吾似雞,一路一路懷疑緊佢養雞個時係咪有d咩吾見得光ge秘密...甜到我下次都吾敢再食雞肉,,,而且雞肉好難熟,好驚佢吾夠熟,咁肚餓ge時刻係需要叫牛肉,速食~!粉絲:係粗粉絲,我以為係平時食開好幼好幼個種
第一次黎,發現原來已經有快餐店係用內置電磁爐,覺得新奇.
兩個人都係分別叫左雞肉同粉絲,
朋友是濃湯,我食清湯.
其他配料:最愛豆腐卜!!超好味.
娃娃菜都好好味,算幾新鮮,我地有另外加左個菜.
雞肉:d肉都幾多,不過個碟就有d太大,令人感到好孤單...但其實佢ge份量我係完全食吾曬.肉睇落好新鮮,顏色好靚,都大大舊,好似舊舊都係雞脾咁!同埋冇骨,like!
粉絲:係粗粉絲,我以為係平時食開好幼好幼個種.第一次食咁粗ge粉線,發現又幾好味wo!
幾彈牙爽口,本身佢應該就冇味ge,不過加埋d湯就好match,真係可以飽肚..勁多...食吾曬.
係外加的,真係超超超超超好味!!!
吾知係咪太肚餓,個火鍋未沸個時唯有食住佢先,就覺得好好味!哈哈~
冇骨(好似),d肉好鮮甜,又滑!!啖啖肉.
睇樣完全吾覺得佢係咁好味,下次番黎食都會單點佢.
唯一吾好ge係,佢吾夠熱.
佢自己薄薄的一條魚暴露係空氣中其他話咁快就凍曬...
會有少少影響佢ge味道.
2016-03-22
2016-03-15 139 瀏覽
銅鑼灣吉野家前排裝修, 不嬲都大圍都中意去佢度平打邊爐, 一煲size剛好一個人份量, 奈何裝修後佢更旺場, 次次都冇位, 搞到好幾次都要轉場,食吾到。 琴日又去 ,終於幸運地有檯剛走, 如願以償咁比我地打到邊爐。三個人都揀左牛肉, 肉質過得去, 色澤鮮紅, 偏肥小小, 但煮左落湯度溶反D出泥, 所以OK。比起牛肉飯上的牛肉 ,有d偏肥美既感覺, 有肉味, 冇腥味, 幾吾錯咖。不過一鍋比漏左金菇, 兩鍋比漏左南瓜。南瓜夠粉, 白菜好甜, 好出乎意料, 因為佢咁平有予左會比咁好食既菜我地, 感覺上賺左。 但玉米就行貨D, 吾甜又乾。仲有原來想試龍蝦湯但冇曬 點知REFILL度有, 所以加湯時試左。不過基本上佢既湯底都係吾會搶味既。粉絲係偏韓國個種, 煮林左吸曬D湯,變左好粗好飽肚, 但又吾爛, 再點芝麻醬食, 係我最中意既食法。

2016-02-25
3 分鐘 (堂食)
2015-05-19 216 瀏覽
由於屋企附近無吉野家,所以我都幾少食,而且嗌都係嗌牛肉飯,今次的三文魚蟹籽飯對個人而言幾新鮮蟹籽加上三文魚碎的配搭不錯,幾好味,三文魚碎比想像中好吃,三文魚味好濃郁,而且不會有腥的感覺。蟹籽係成個飯到有配角嘅感覺,味道雖然不突出但勝在有口感,一堆蟹籽放入口中好有滿足感。再加上三文魚碎的配搭,令整個口感更豐富,而且加上芥末粒就更惹味,幸好不算太辣。不過大大碗飯只在上面舖了一層,當食到下面無料嘅白飯就倍感空虛,希望可以多啲料啦。$41算係可以接受(當然最好可以平啲),份量對女孩子來說都幾飽肚,而且感覺又唔肥膩。如果唔想用咁多錢又食到飽飯,吉野家是不錯的
如果唔想用咁多錢又食到飽飯,吉野家是不錯的
2015-05-07 314 瀏覽
由於屋企附近無吉野家,所以我都幾少食,而且嗌都係嗌牛肉飯,今次的三文魚蟹籽飯對個人而言幾新鮮蟹籽加上三文魚碎的配搭不錯,幾好味,而且加上芥末粒就更惹味。不過大大碗飯只在上面舖了一層,當食到下面無料嘅白飯就倍感空虛,希望可以多啲料啦$41算係可以接受(當然最好可以平啲),份量對女孩子來說都幾飽肚如果唔想用咁多錢又食到飽飯,吉野家是不錯的
如果唔想用咁多錢又食到飽飯,吉野家是不錯的
2015-02-09 237 瀏覽
是日到銅鑼灣的吉野家點了一個牛肉飯,收銀員問飲咩?我隨口說要茶,結果就擋成一個餐結賬,一碗牛肉飯配一杯綠茶。拿單到樓面不用三分鐘就已經有牛肉飯,牛肉的肥膏亦不算多配以洋蔥味道不錯,珍珠飯亦軟硬適中。午餐快捷來說算可以了。
2015-02-09
2015-01-07 336 瀏覽
After waking up a bit late in the afternoon, I had this weird craving for Yoshinoya. I don't know why but after months and months of not eating Yoshinoya, I sometimes want to.Afternoon tea sets include a various rice or noodles bowls for around $21 - 25 and includes a drink. I ordered a small beef rice bowl for $21 and added $2 for ice tea (which is technically Nestea). For $21 ... this is a steal. You get a bowl of rice with a decent amount of beef sauce. You get strips of beef and sauteed onio

Afternoon tea sets include a various rice or noodles bowls for around $21 - 25 and includes a drink. I ordered a small beef rice bowl for $21 and added $2 for ice tea (which is technically Nestea). For $21 ... this is a steal. You get a bowl of rice with a decent amount of beef sauce. You get strips of beef and sauteed onions on top. You can add $8 for a spring egg but I didn't this time.
small beef bowl
Cheap prices. Fairly tasty. I always come back after months and months of not eating here.
2015-01-06