2023-08-10 188 瀏覽
今日同事請食蛋撻,so nice!唔知大家係酥皮派定曲奇派呢?今次呢個酥皮比較薄,唔太食至酥皮口感,內餡甜度適中,偏流質。但作為下午茶嘅話,唔會太漏太飽,但個皮幾易碎,流到我隻手都係🥲
2022-04-13 420 瀏覽
非常喜歡食麵包同蛋糕,最近呢個豆腐蛋白蛋糕耐不耐就有被報道。之前有去過大窩口分店碰碰運氣,果然係唔成功啦🤣🤣不過唔緊要,想試就要繼續等待。經過一段時間後,發現左原來公司附近都有一間分店,而且係數量充足😍😍任買唔嬲~ 用一個小袋仔裝住,反彈力非常強呀🤣🤣用手壓落去,個蛋糕會立刻動L 彈返上黎。小小蛋糕,入口軟綿綿,有豆腐清香味,唔太甜,唔好睇佢細細一粒但其實食落都夠飽,完全唔係一陣風。真係好密好綿呀♥️

真係好密好綿呀♥️

2018-10-27 1096 瀏覽
剛剛經過這間不知所謂的麵包店,買了小小麵包,蛋糕......l等等不知道是否太少。付款時受到不禮貌對待,本初以為一次半次態度不好,誰不知天天如是。不知道為什麼服務態度如此惡劣,每一位員工對顧客太度實在極之不友善。我入去買野有種乞兒乞食嘅感覺。貼錢都吾會去。無一個”亞姐”態度好日日好似食左屎咁不去乜擺麵包非常一般曲奇餅好好好難食。買過一兩次以後不會再去及不會介紹給其他人,千萬不要去。極度不滿.....極度不
曲奇餅
2018-04-11 660 瀏覽
其實我係去荃灣個間,唔知點解openrice 話佢執左,所以就tag左第二度😣呢間麵包店係朋友推介架~據聞香蕉蛋糕好正😳👉🏿✨香蕉蛋糕 Hkd 5.5 💸 10蚊2個~📌食落果然係好香濃既香蕉味!係課室食啲同學一入黎都話好大陣香蕉味😂😂真係又濃又香,蛋糕非常鬆軟👍🏿而且一個好足料勁大個呀😍咁既價錢好抵食喔~👉🏿✨朱古力蛋糕 Hkd 4.5 💸📌一場黎到試埋另一款😆原來朱古力都好味喎!啲朱古力粒連埋蛋糕一齊食會有啲半融狀態,好食呀,雖然唔係非常香濃,但味道絕對唔差😏
👉🏿✨香蕉蛋糕 Hkd 5.5 💸 10蚊2個~

而且一個好足料勁大個呀😍咁既價錢好抵食喔~
👉🏿✨朱古力蛋糕 Hkd 4.5 💸

📌一場黎到試埋另一款😆原來朱古力都好味喎!
2018-01-08 577 瀏覽
今朝一早比個麵包呀姐激到一肚氣,原先想寫信去佢公司投訢,但係搵唔到佢公司網址。已經好耐冇上嚟openrice寫食評,多得名島依位麵包呀姐,真係新年好快樂。我原先係依間店既長期顧客,最愛佢既芝麻豬仔包。已經係買到都知道芝麻包起店內既所在位置。個包真心係平靚正好味,清淡口味,帶有香口芝麻,係輕盈最佳之選。

題外話/補充資料: 返工趕時間既時候,好多時都會準備好散銀,起門口拎個夾就夾個包去入袋,然後同收銀交收就走。 話說櫃枱有2個呀姐,1個收銀企起入面,另1個幫人入袋企近門口出面。 今日企近門口個呀姐幫我個包入完袋就放低起枱面,可能佢係等緊我走,急住想幫下一位, 但我當時係仲未比錢,點走?因為個收銀仲起到收緊上幾手既錢,說實話,我都係趕時間,唔該比D禮貌同專重。 點知嗰位呀姐,問都唔問,一手搶走我手上個夾 ,心諗... 乜事呀!? 點會有個出嚟做嘢既成年人可以咁冇禮貌,咁唔識專重人? 見佢咁既態度,我一早準備好既錢,都即刻放低起枱,冇等收銀確認我就離開。 點知返到公司發現,依位極品呀姐居然可以拎人哋用過既袋,嚟裝放食物比其他客人。 我明明係買芝麻豬仔包,但個袋入面會係有D奶油同波羅包皮碎起度囉。 真係好激氣好嬲。我決定以後都唔會再幫襯。
2018-01-08
1 分鐘 (外賣自取)
2017-12-01 492 瀏覽
平民的小餅店,親民價錢,美味包點。 朱古力雪紡蛋糕:表面乾爽,但中間濕潤軟熟,吃了不口乾,不會喉嚨痛。 以前是整個朱古力色的,最近兩次卻有點像大理石紋,不知道是故意搞花樣,還是純粹失誤以致攪拌不均勻ーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーー另外,也推薦 菠蘿蛋糕、紙包蛋糕、蛋白豆腐、迷你合桃酥。ーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーー衛生方面,就是一般的麵包店那樣經過幾次,沒有發現太多的烏蠅或昆蟲。 當然不能與酒店的西餅店相比,可是完全在可以接受的範圍內。 唯一希望可以改進的是,收銀員不應該直接用手獨碰麵包。

平民的小餅店,親民價錢,美味包點。

朱古力雪紡蛋糕

迷你合桃酥。

ーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーー

朱古力雪紡蛋糕
2017-03-26 554 瀏覽
呢間麵飽店係葵芳算是最便宜嘅一間,亦是最新一間,我都幾喜愛食飽架,當然要試下佢喇。買咗個芝麻豬仔飽,外觀都唔差,脹Book Book幾可愛,食落鬆軟,麵粉唔重,外皮有點脆香,以咁嘅價錢有如此水準,算唔錯喇。佢重有好多款麵包西餅,甚至甜品,有機會一定會試。
2017-02-22 380 瀏覽
又去咗名島麵包西餅店呢間老字號麵包鋪買新鮮早餐,買咗個啱啱出爐新鮮蛋撻,好好食,都幾新鮮熱辣。再買多個腿蛋包,真係有用竹料同埋味道都好好, 最緊要一啲都唔貴,係街坊平價早餐之選。
葵芳街市果間有一位收銀員(矮瘦直髮到肩眼大勁凸,把前額頭髮响後挾起),隻手掂過散銀、紙幣,豬仔包唔用拑入袋。這間餅店d包又平又好味,都好多人去買嘢,收銀員也很多位,其中一位真差,十次有八次講是非、串客人。旺的時候有兩位(一位收錢、一位入包),佢通常企收錢位,我d包就安全d。靜的時候得佢一個果時又收銀又入包或她企入包位,她見d豬仔包乾身就唔用拑,反少少袋邊再加兩隻手指推d包入袋(我經常去買兩個豬仔包)已經發生過3次真的忍受不了在這寫出來,點解唔直接話她,第一我還要來買包,無謂為了她每次來俾她指指點點(因為經常聽過她串客人或客人走後講是非),第二我話她一定不會聽入耳,只會否認無掂到d包。真希望有管理層看到後提點她注意d衛生。

真希望有管理層看到後提點她注意d衛生。
2016-05-19 453 瀏覽
名島係呢區算係老店, 附近街坊同返工朋友都必經.佢熱燙燙的面包最好食.今次試左迷仔合桃酥, 一包十塊, 每塊約1.5寸闊.塊塊都鬆化唔痴牙, 脆卜卜, 厚度適中, 做TEA一流呀!
名島係呢區算係老店, 附近街坊同返工朋友都必經.

佢熱燙燙的面包最好食.

今次試左迷仔合桃酥, 一包十塊, 每塊約1.5寸闊.

塊塊都鬆化唔痴牙, 脆卜卜, 厚度適中, 做TEA一流呀!
迷仔合桃酥
2016-05-19
2014-03-29 673 瀏覽
26-3-2014(Wed)男友放工後要過o黎,咁佢又o係呢o度買啲o野做第二日o既早餐,我就要求一件好味o既豆沙燒餅,其他由佢自己決定.佢一共買o左3件豆沙燒餅,老婆餅,椰撻同鮑魚酥各兩件咁多.o個晚我就唔理,即食重暖暖地o既豆沙燒餅,豆沙燒餅依然美味,唔再講喇.而其他o既,男友就食剩老婆餅同鮑魚酥各一,我就o係第二日放工返到屋企,食半件鮑魚酥,佢o既口感同合桃酥一樣,只係冇合桃啫.而到尋日(28-3-2014 Fri)男友收工後都過o黎,佢同樣o係o度買o野做今日o既早餐,今次我冇要求,因為自己o岩o岩有腸胃炎.佢買o左好多o野食,就食剩一個菠蘿蛋糕畀我,咁就當o左我o既早餐.食落,面上o個層菠蘿皮甜甜地同微脆,下面o既蛋糕鬆軟有啲蛋香,呢個就係將菠蘿包o既菠蘿同紙包蛋糕結合,有創意又好味,推介.

佢一共買o左3件豆沙燒餅,老婆餅,椰撻同鮑魚酥各兩件咁多.
豆沙燒餅

佢買o左好多o野食,就食剩一個菠蘿蛋糕畀我,
菠蘿蛋糕
其他
菠蘿蛋糕
2014-03-22 589 瀏覽
21-3-2014(Fri)男友放工後,佢又o係o度買o野食,今次唔買咁西式o既,有豆沙燒餅,老婆餅同椰撻做翌日o既早餐.當晚食飯前,我摸吓豆沙燒餅重暖暖地,食完飯後再摸,當然凍晒,但如果留到翌日至食就會硬,所以都照食o左先.佢重係軟o既,嗅到糯米味,食落,糯米皮仍煙韌,內裡o既紅豆蓉飽滿同甜甜地,好食. 味道: 5分其餘o既都到22-3-2014(Sat)朝早食,我先食男友食o左半件而大讚o既椰撻,佢話好鬆軟似蛋糕,我唔係好鍾意食椰撻,不過都試吓,係係鬆軟,唔同其他o既咁實,呢個重冇咁甜亦冇咁多椰絲,個撻皮係一層層o既酥皮,重係脆脆地添.味道: 4分之後到老婆餅,佢買o左兩隻味,一個係豆沙,佢話呢個麻麻,我都食先.豆沙餡比較乾身,口感實啲又唔甜,同餅皮唔多夾.味道: 1分然而食返傳統冬瓜蓉老婆餅,呢個甜啲同鬆啲,有好明顯o既分別,亦都好食. 味道: 5分

當晚食飯前,我摸吓豆沙燒餅重暖暖地,

食o緊o既豆沙燒餅
味道: 5分

椰撻
掰開o既椰撻
酥皮椰撻
味道: 4分

之後到老婆餅,佢買o左兩隻味,一個係豆沙,
味道: 1分

掰開o既椰撻
酥皮椰撻
冬瓜蓉老婆餅
2014-03-10 641 瀏覽
大前日(7-3-2014 Fri)男友放工後買啲麵包前日朝食,呢間係其中一間,佢o係o度買o左3個包同一條蛋卷.蛋卷顏色好靚,黃綠相間,但店員切到大小不一,而o個晚食完晚飯,男友忍唔住要食一件,我都食一件先.男友話呢個係蜜瓜味蛋卷,係食到有淡淡蜜瓜味,蛋卷口感鬆軟,唔差喎. 到第二朝,食過晒A1 o既,就向呢間o既其他麵包埋手.我先食咩餡都冇o既奶油包.佢靠面少少o既奶油帶出甜味滋潤成個包,令佢唔會太寡冇味,OK.之後食吞拿魚包,吞拿魚包屬於正常冇問題o既.最後o個個椰賓o係尋日朝,同男友食完o野後佢繼續食,佢話仍好食,我就冇食到.味道係3.33分
蛋卷顏色好靚,黃綠相間,

到第二朝,食過晒A1 o既,就向呢間o既其他麵包埋手.

我先食咩餡都冇o既奶油包.

之後食吞拿魚包,
吞拿魚包屬於正常冇問題o既.
最後o個個椰賓o係尋日朝,
同男友食完o野後佢繼續食,佢話仍好食,我就冇食到.

味道係3.33分
2013-04-06 165 瀏覽
6-4-2013(六)今天的早餐,是媽媽昨晚買回來給我的一條細瑞士卷。賣相頗挺實,吃下一口,蛋糕質地鬆軟,惜忌廉較糊口,未能有入口即溶的感覺,雞蛋味尚有但不夠香濃;但以香港通漲情況來說,$7 能買到一條細瑞卷,也算是超值。整體不過不失!
6-4-2013(六)

2013-04-06
$7 (早餐)
2012-09-28 224 瀏覽
差不多一個月前,曾光顧這間的肉鬆包,並沒有太大的驚喜今天經過,決定再次嘗試,選擇了剛出爐的椰撻椰撻外形雖然不中看,但味道也蠻香的,只略嫌欠缺點椰蓉而入口甚為濕潤;甜度適中,不會過於甜膩這裏不像別家的麵包店放有櫻桃,名島則是放了少許杏仁片,增加了口感至於撻底是採用了酥皮酥皮充滿牛油香,唯一的缺點就是過於鬆散,稍一不慎便弄得渾身都是酥皮碎整體質素普通,還有進步空間
差不多一個月前,曾光顧這間的肉鬆包,並沒有太大的驚喜

今天經過,決定再次嘗試,選擇了剛出爐的椰撻
新鮮椰撻
入口濕潤
甜度適中
椰撻外形雖然不中看,但味道也蠻香的,只略嫌欠缺點椰蓉

而入口甚為濕潤;甜度適中,不會過於甜膩

至於撻底是採用了酥皮

整體質素普通,還有進步空間
新鮮椰撻
入口濕潤