2024-06-05 316 瀏覽
有時唔想食太飽,都會揾d粉麵店幫襯下。彈牙片頭河 $33見餐廳自稱魚蛋牛什專家,梗係必試佢嘅魚蛋類。叫咗碗片頭河。個湯都幾淡茂茂,片頭總共四塊,都厚嘅,但一食落,好鹹。要自己加返d辣油調下味。靚金錢肚河 $33鹵水醃過,金錢肚幾飽滿,爽口彈牙,湯底一樣淡,一樣要落辣油調下味。餐廳主要做街坊生意,侍應姐姐們都好快手好勤力。一入到去已經畀杯熱水你幫你落單,服務唔錯。雖然叫咗兩碗味道唔可以話好食,但一分錢一分貨,$33 算係咁。
有時唔想食太飽,都會揾d粉麵店幫襯下。

彈牙片頭河 $33

靚金錢肚河 $33

湯底食唔出有大地魚味,淡茂茂,一啲都唔好食。買咗兩碗粉麵只肯比一包辣椒油,真係唔明白做街坊生意咁孤寒,一包辣椒油都係好少成本,態度咁差,只怕冇下次唔會再買,同區又有咁多選擇。而嗰一包咁珍貴嘅辣椒油一啲都唔香,都唔明點解比多包人都唔得,一碗麵一包辣椒油好正常啫,湯底咁淡得嗰少少鹹味唔加辣椒油真係唔知點食。推薦同區附近另外幾家 ,特別係元州邨地鐵站附近嗰一家湯底好味好多,同埋澤字開頭個家一都大份個呢間。
湯底食唔出有大地魚味,淡茂茂,一啲都唔好食。

2023-12-31
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2022-10-19 1013 瀏覽
#君好粉麵專家有一排冇出來搵食,今日天氣好返d,馬上出動🤪係討論區見到依間有網友介紹,價錢經濟實惠,一試無妨。大約十一點半左右去到,客唔算好多好容易搵位。慣例叫 #牛雜麵 多蔥,只係$30🤭 真係好抵👍 跟餐 #凍檸茶 ,加$8。檸茶唔記得有冇叫少冰,因為冰比得唔多🤣 但有驚喜,茶色夠,雖唔係茶香濃郁,不過飲落都可以。牛雜麵份量都好足,牛膀牛肺都算大件,食落幾好味。草肚比較淋身,粉腸兩件都夠大件,整體都算唔錯。麵底就比較淋少少,唔夠爽口,湯底偏淡,換轉角度就係冇乜味精🤪 加紅醋後好食返👍 辣椒油落少少已經好辣😅如果唔叫杯野飲,依碗麵只係$30,真係幾抵食。加上姐姐又好禮貌,真心覺得唔錯🙂推介指數:7/10君好粉麵專家長沙灣青山道278號地下
#君好粉麵專家

有一排冇出來搵食,今日天氣好返d,馬上出動🤪

係討論區見到依間有網友介紹,價錢經濟實惠,一試無妨。

推介指數:7/10

君好粉麵專家
長沙灣青山道278號地下
牛雜麵
凍檸茶
2022-10-19
牛雜麵
每次到這間街坊小店都是光顧他們的港式粉麵。每次也是叫B餐,因為B餐是粉麵餐配油菜,適合想吃清一點,又想吃菜的時候。如果想吃飯的話,他們也是有供應的。這家店有在家吃的感覺,湯頭清,不會太咸。他們的河粉很滑,米粉更是我最愛。丸類個人推介牛丸,雲吞,魚片頭。(但魚皮餃就一般)紫菜也是不錯。另外每次叫的菜心,也必定會好吃。我想街坊喜歡光顧這家店的原因,是店舖環境乾淨整潔,地板乾爽,不會像其他的粉麵店地面油淋淋。
每次到這間街坊小店都是光顧他們的港式粉麵。
如果想吃飯的話,他們也是有供應的。

這家店有在家吃的感覺,湯頭清,不會太咸。

他們的河粉很滑,米粉更是我最愛。
丸類個人推介牛丸,雲吞,魚片頭。(但魚皮餃就一般)
紫菜也是不錯。
另外每次叫的菜心,也必定會好吃。

2021-06-01
2020-09-15 685 瀏覽
🍴牛腩河 🐂33 蚊平常既粉麵檔 鋪面見到師傅煮緊麵 櫃面幾個阿姐點菜 牛腩河 河粉份量 ok都算夠爽 湯底 少量味精 牛味都算濃 牛腩十分唔錯 肥瘦適中 個牛腩邊位有 d筋位 帶 d肥膏同瘦肉🐮 味道口感唔錯 加 d辣油都好味🌶️#粉麵 #牛腩 #牛肉 #河粉 #牛腩河 Score 平均分< 7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#君好粉麵專家長沙灣青山道278 號地下~~~~~~~~~~~~
🍴牛腩河 🐂33 蚊
#粉麵 #牛腩 #牛肉 #河粉 #牛腩河
Score 平均分< 7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#君好粉麵專家
長沙灣青山道278 號地下
~~~~~~~~~~~~
2020-06-03
2019-08-05 755 瀏覽
間唔中會專登過黎食返碗雲吞牛腩河,雲吞都幾大粒,又足料,唔會話得層皮咁,下午果時會睇到有伙記係到包。咬落去有陣陣既麻油香味,用黎配河粉一流。牛腩都做得好好,非常之入味,淋得黎唔會話一入口就散開曬,有少少咬頭,有口感。呢間粉麵比較特別既係佢會配D炸過既蒜同蔥花,令每一啖入口都有蒜香味同回甘。

• 魚蛋
  • 牛腩
  • 雲吞
2017-12-05 1177 瀏覽
跟着這個網站的路標去找,確實未必會找到你所想的店舖😣,但是其實地址的確正確,在青山道278號,但是路標肯定不是在東沙島街與營盤街中間。在西九龍那邊開始走過來,大概都走了10至15分鐘,而內裏的環境也有點兒督促🤦🏾‍♂️,因此,在這間店裏吃個熱麵,難免有點熱啦。點了一個牛雜牛腩米線,米線的份量也不算太少,可以說是網網千斤,但是各種配料的質素,卻碗碗都不相同😒。我的牛腩感覺真的很乾😨,都沒有什麼肥的部份,看到對面男孩的牛腩,覺得我的比較差,一看到就會覺得痴牙😩。究竟這麽瘦乾的牛腩,應該用大牙定門牙咬😐?牛雜也算是普普通通,牛肚還算夠林,然後腸,兩塊牛腸大相逕庭,一件完全沒有裏面的骯髒物,另一塊竟然入面肚滿腸肥;牛肺大大嚿,但是只得一件;牛蒡挽回些少聲譽,因為平時很少吃好蒡,覺得太多渣,這兒的牛蒡反而質素不錯,夠林夠綿。只看店鋪的門面,好像窄小,想不到,內裹竟然非常廣闊,呈長型,應該可以同時容納3-40人吃麵。

點了一個

我的

牛雜也算是普普通通,
;牛肺大大嚿,但是只得一件;

午餐
2017-11-16 588 瀏覽
我由細到大都好鍾意食牛腩河,我發現其實牛腩河除咗香料同埋個汁重要之外,容器都好緊要,今日我喺呢間鋪頭可以食返童年時嘅味道,除咗牛腩好入味之外就係嗰碗,呢隻碗而家好少鋪頭會用,但係呢隻碗正正代表着我心裏面童年時食嘅最好味嘅一碗牛腩河。
牛腩河
2017-11-15
牛腩河
  • 牛雜河
2016-09-25 713 瀏覽
長沙灣通街都係粉麵店!!其中我最鍾意既會係呢間君好!湯夠濃味!梘水麵夠爽夠彈牙,而且完全無梘水味,唔會食到口都苦埋。牛雜我覺得真係一流!牛筋、牛腸、牛肝、牛肺,每樣都處理得好好。牛筋唔會太腍夠爽口,牛腸,洗得夠乾淨又唔會太多脂肪!牛肝夠甘香,牛肺同平時煲湯豬肺好似。
長沙灣通街都係粉麵店!!其中我最鍾意既會係呢間君好!

2012-06-06 518 瀏覽
先兩日試過這裡爽彈的麵後, 心思思又想再試其他.下午兩點鐘, 泊好車子, 專程到這裡一試他的撈麵, 店內的生意不差, 有十個客人左右, 稍後才知多數都是熟客, 街坊.因為大家都很友好地交談, 又知道熟人的口味.向阿姐要了牛筋撈麵, 廿二大元.五分鐘有得食, 捧上時, 阿姐很歉意的說, 當初忘記問我是要蠔油還是要腩汁, 便下了蠔油, 假如我不喜歡可以換.這做法是我以前未見過的, 店家多數落腩汁, 或加蠔油, 弄得十分鹹, 很少有得得選擇.當下便表示無所謂, 結果是稍為偏鹹, 見她咁好服務, 算啦, 碟上的份量不差, 牛筋的數量很多, 腍, 入味, 香料味濃; 麵是如常的爽口, 不過這次郤有少許梘水味, 要扣分.蠔油是意料中的差, 不過沒有期望, 也沒有失望.但是廿二元一碟高質素的撈麵, 是收貨的. 姑且俾笑臉啦!
先兩日試過這裡爽彈的麵後, 心思思又想再試其他.
因為大家都很友好地交談, 又知道熟人的口味.
向阿姐要了牛筋撈麵, 廿二大元.
蠔油是意料中的差, 不過沒有期望, 也沒有失望.
但是廿二元一碟高質素的撈麵, 是收貨的. 姑且俾笑臉啦!
題外話/補充資料: 這街坊店一點也不似傳統的店, 污穢嘈雜, 而是十分清潔, 清靜. 阿姐也斯文有禮貌. 枱面還有一盒紙巾任客人用, 少見.
2012-06-05
2012-06-04 291 瀏覽
這店的門面是很普通的, 街坊小店的典型, 假如不是專程去幫襯, 不會貿然進入.泊了車子在附近, 而其他的店已經試過, 心中想試這店, 本來的期望也不大.星期日四點半, 客人不多, 是十人以下, 地方頗為整潔, 自選一張枱坐下, 向阿姐要了最穏陣的牛腩麵, 17大元.其實這裡牛腩, 牛什, 雲吞, 餃子......等也有.五分鐘有得食, 碗很大, 不過份量郤不算多, 半碗左右, 牛腩是半肥瘦的清湯式, 先試一啖湯, 不錯, 偏淡, 牛味不算濃. 味精不算多.再試牛腩, 不算太腍, 不硬, 不太韌, 算是剛好的火候. 雖然是急凍貨, 有羶味, 也是不錯. 麵是有驚喜的, 很幼, 有咬口, 彈牙, 比起附近賣貴十元的所謂米芝蓮手打麵, 好得多.在這不見經傳的小店吃到這優質麵是意想不到的, 好!!!這裡的撈麵也只售廿二元, 是真的平靚正.下次要試試.
其實這裡牛腩, 牛什, 雲吞, 餃子......等也有.
在這不見經傳的小店吃到這優質麵是意想不到的, 好!!!
這裡的撈麵也只售廿二元, 是真的平靚正.
下次要試試.
題外話/補充資料: 這外表平凡的小店也有好東西, 真走了眼!
2012-06-03
2011-03-24 296 瀏覽
五時多才試完菜,放工仍然有些飽的,但晚飯總不能不吃,要不是半夜又會肚餓,隨便去吃些粉麵就好了。叫一碗牛腩河,上桌時感覺都幾好,至少是齊齊整整的放好。起筷,河粉並唔算滑,勝在熱辣辣。牛腩雖說不上鬆化,卻起碼唔會韌得咬不動,有點肉味,是預期之中的水準。凍檸茶反而幾對辦,夠冰凍,又有茶味,唔差喎!埋單廿三,有這個水準,算交到功課了。

凍檸茶反而幾對辦,夠冰凍,又有茶味,唔差喎!

埋單廿三,有這個水準,算交到功課了。
(非會員)
2010-05-09 236 瀏覽
朋友帶我去這間小店,我倆叫了粉麵套餐,24元,一碗單拼麵及油菜,送茶啡/豆漿。我要了牛什麵走腸及菜心,朋友要了紫菜湯河及腐乳通菜,飲凍豆漿。豆漿雖是豆品廠交來的,一支足有500ML,冰凍香濃。清湯牛什,牛草肚爽口,牛肺牛膀入味沒臊味,麵身爽滑。油菜是驚喜,份量不少,即叫即焯,菜心及通菜都很美味。美中不足的是湯底,略鹹及油膩。24元能吃得飽足,相信只能在舊區才能嘗到。
豆漿雖是豆品廠交來的,一支足有500ML,冰凍香濃。
清湯牛什,牛草肚爽口,牛肺牛膀入味沒臊味,麵身爽滑。
油菜是驚喜,份量不少,即叫即焯,菜心及通菜都很美味。
美中不足的是湯底,略鹹及油膩。

24元能吃得飽足,相信只能在舊區才能嘗到。

2010-05-08
(非會員)
2009-03-03 499 瀏覽
小店已經已在區內經營了大約一年了,由最初去的時候,客人可說是寥寥可數,到今天依然沒有多大改進,仍是泠清清的,確實有點教我摸不著頭來.....先說價錢,一份餐有麵有菜有餐飲...只是區區25個大洋左右再說食品,小弟唔能夠代表大眾口味,因為本人只係獨沽一味....就是牛腩大大話話都食過不下十次,味道依然保持水準,個人覺得稱得上是( 中上 ) 級嘅水準相較起一些打正旗號的清湯腩人氣店,亦不見失禮其他食物我冇試過,亦都興趣不大,但相信牛腩不會令大家敗興而歸的,( 註: 1,小店出品屬於清湯牛腩,喜好濃味之客官請留意,亦因此原故,導致配飯時出現略為 淡口情況 2,店內有2 位師傅負責切牛腩,一老一少,要講嘅係後生嗰位,水準之參差可以好大 可以一碗係切得好地地嘅,同時另一碗竟然係碎濕濕嘅腩頭腩尾.... 但係由老師傅操刀,大可放心,傱未遇上以上問題....
小店已經已在區內經營了大約一年了,
由最初去的時候,客人可說是寥寥可數,
到今天依然沒有多大改進,仍是泠清清的,
確實有點教我摸不著頭來.....

先說價錢,一份餐有麵有菜有餐飲...只是區區25個大洋左右
相較起一些打正旗號的清湯腩人氣店,亦不見失禮

淡口情況

但係由老師傅操刀,大可放心,傱未遇上以上問題....
2008-06-08 176 瀏覽
長沙灣是舊區,老人多,消費力低。供求效應影響下,潮州粉、茶餐廳、酒樓梗有一間在左近。數潮州粉,選擇還頗多的。今次試了"君好粉麵專家"。進內看到店家貼上的自我介紹,三十年老行家,"玄門正宗"四字浮上腦海。三十年下來,是深不可測,還是白活?雲吞河。五粒。湯清,不甜不鮮。粉滑,不斷不散。雲吞,蝦鮮且多,實肉有咬感。一切交雜起上來感覺是很平淡的一碗雲吞河。這就是三十年下來的雲吞河,樸實無華。你要雲吞河,他就給你雲吞河,別期望有驚喜。大道至簡至易就是這個意思。根據香港的飲食文化看,這家店的前境有點令人擔心。

三十年下來,是深不可測,還是白活?

大道至簡至易就是這個意思。

根據香港的飲食文化看,這家店的前境有點令人擔心。