2019-12-07 823 瀏覽
外型很吸引🤩🤩鴛鴦好好味😋😋只有少少三文魚😭😭唔知係油的關係定係蛋的關係好似兩個小時都係個胃裏消化唔到😭😭只因星期六得好少餐廳㨂🤭🤭無奈之選
外型很吸引🤩🤩

只因星期六

得好少餐廳㨂🤭🤭

無奈之選

2019-05-29 539 瀏覽
見佢早餐時間set到11點10分,唔知係咪特登吸引人地嚟食呢。試左佢個早餐,個蛋治熱辣辣,小店應該都係即整,所以蛋好香又熱,個包又軟,幾好食。至於個牛肉意粉,牛肉略嫌少左d,普通茶記質素,但成個餐加埋凍飲要40就好似貴左少少。

2019-01-03 513 瀏覽
昨日中午嚟到大埔科學園君蘭餅店食中午飯, 食咗份芝士焗溫泉蛋肉醬意粉, 好好味, 見佢哋廚窗有蘿蔔糕賣, 所以買咗一底, 今日晚上冇飯開, 打開雪櫃第一眼就見到底蘿蔔糕, 今晚晚餐就煎了半底試下, 臘腸ok, 瑤柱食唔出, 但蝦米好多, 食過返尋味, 再煎多半底 , 居然一個人食曬一底蘿蔔糕 值得一讚 .......好味
值得一讚 .......好味
2018-08-29 534 瀏覽
呢日又黎到科學園搵食~踩完單車經過口痕又唔想食咁多野,行過君蘭見到竟然有堂食!第一次見到君蘭有堂食,就想坐低試下踩完單車唔想食太飽 見到有沙律就試下啦$35都幾大盒,仲有5-6塊鴨胸配上沙律醬同入面有脆脆面包粒,感覺唔錯~唯一要挑剔既係個沙律係普通既生菜而唔係平時見開既沙律菜不過如果用沙律菜應該唔會咁平,隔離d cafe賣緊d沙律都起碼5-60$好啦~食完個沙律又再繼續踩單車去大圍再食野下次如果經過要試下d意粉~
第一次見到君蘭有堂食,就想坐低試下

踩完單車唔想食太飽 見到有沙律就試下啦

$35都幾大盒,仲有5-6塊鴨胸

配上沙律醬同入面有脆脆面包粒,感覺唔錯~
唯一要挑剔既係個沙律係普通既生菜而唔係平時見開既沙律菜

好啦~食完個沙律又再繼續踩單車去大圍再食野

下次如果經過要試下d意粉~
2018-05-29
2018-04-06 544 瀏覽
來到科學園,未夠時間接寶貝女,打算坐下來喝杯咖啡 ,休息一會。今次走到科學園的另一座,有很多的餐廳,室內居然種了幾棵大樹,又幾得意。行下行下,雙眼被君蘭餅店吸引著。以前返工常常在orchid padaria 買麵包做早餐,最喜愛它的火腿芝士包。這裡也有下午茶供應,三點三,想喝杯咖啡,看一看價錢,比起大型連鎖咖啡店平很多,當然試得過吧!今次選了厚多士和熱咖啡,$17,真的很便宜呢!!咖啡外觀不吸引,不過喝下有驚喜很滑很香濃,苦澀味就是我可接受的,所以並沒有加糖,咖啡也沒有那茶記那些的酸味,真的不錯呢!!厚多士真的很厚,烘得脆脆的,加入牛油和煉奶,一點也不吝嗇,抵吃啊!下次再來的話,要吃隻大雞脾啊!

今次選了厚多士和熱咖啡,$17,真的很便宜呢!!

咖啡外觀不吸引,不過喝下有驚喜

下次再來的話,要吃隻大雞脾啊!

2015-12-12 924 瀏覽
冇諗過賣街坊麵包既君蘭,做餐飲咁用心。呢個下午茶由個湯開始,已經睇出心思,唔會滾水加包味粉就算。豬軟骨夠入味,仲有白蘿蔔,同出面老茶既求其比較,真係超曬班。加埋凍〇茶係絕配!
下午茶豬軟骨丁
下午茶豬軟骨丁
2014-07-07 682 瀏覽
小麥包嗅起來超香,包中有少量提子粒淡然無味,可以說是沒什麼味道~車輪包有二十片提子量算適中粟米吞拿魚麥包和一般吞拿魚包沒太大分別...法包有陣陣麵包香~正~
2014-06-13
小麥包
法包
車輪包
今天中午吃的牛角包三文治的菜里有虫 然后伴碟的salad里的菜上沾着一小片纸从来没有碰到这么离谱的事情我想我之后都不会吃他家的菜了点三文治或salad的人一定要小心,还好我吃三文治喜欢一层一层的吃,如果是直接咬的话,可能要吃到嘴里才发现
今天中午吃的牛角包三文治的菜里有虫

然后伴碟的salad里的菜上沾着一小片纸
从来没有碰到这么离谱的事情

我想我之后都不会吃他家的菜了
2013-11-26
5 分鐘 (外賣自取)
2012-10-13 256 瀏覽
又是君蘭的一天也仍是等候的一天原本只是點了焗茄子肉醬意粉忘了加芝士焗幸好當我再排隊的時候剛好前面的是個外國人幫店員作了翻譯要不然的話據同事說店員可不是那麼好脾氣輕易讓我加單的HKD51一個意粉價錢在科學園來說偏正常而且在我來說比旁邊佔據兩個店子的大型連鎖飲食集團好吃雖然茄子不多而且煮得很爛但芝士茄子肉醬這個配搭算新鮮而且味道很不錯肉醬份量不少而且意粉不是一圈乾餅雖然附送的蒜蓉飽沒有甚麼蒜蓉味、不新鮮又太濕(這樣放在意粉內...當然了)但這點心意至少讓我有半點驚喜在科學園來說這個價錢有這個質素還得明白君蘭可不是專門經營餐飲的(人家一向是麵包店)著實已經非常難得(尤其咖啡吸引出早上的人龍...HKD10一杯...品質與價錢的比例比在另一旁的PCC好得多)雖然時間上的確是要等比較久(對對...是因為新廚...而且已經比新廚剛來時好了點了)原來三十日內給同一店子提交食評便會被列作相關食評在科學園內能吃得下的就真的只有兩隻手數都嫌多的那幾家店子今後真的很難免
又是君蘭的一天

而且意粉不是一圈乾餅

但這點心意至少讓我有半點驚喜
在科學園來說
這個價錢有這個質素
還得明白君蘭可不是專門經營餐飲的(人家一向是麵包店)
著實已經非常難得

雖然時間上的確是要等比較久
(對對...是因為新廚...而且已經比新廚剛來時好了點了)
芝士焗茄子肉醬意粉
原來三十日內給同一店子提交食評便會被列作相關食評
在科學園內能吃得下的就真的只有兩隻手數都嫌多的那幾家店子

今後真的很難免
2012-10-08
芝士焗茄子肉醬意粉
自從在科學園工作後﹐每天午飯前的對話必然是「吃甚麼?」「這麼多人...大家樂吧...容易有位」「又大家樂?前兩天都是大家樂了...」「那一粥麵?」「那要等好久才有得吃呢...」「君蘭?」「難有位呢...我們這麼多人...」「...」今天難得地等了大概5分鐘左右便有位以往都是點雙拼湯河(最快有得吃)但有幾次經過君蘭見有人在吃一款開面式三文治都想試令次有同事點了紅酒燴牛臉開面式三文治見有人陪便點了那個雞肉芝士開面式三文治聽說今天換了新廚所以預備時間會久一點但想不到一等便是40分鐘.............點了其他餐的同事早就吃完了.............這款開面式三文治有趣之處其實跟台灣的「棺材板」一樣就是把配料放在一個多士盒內(顧名思義的「toast box」)但這個開面式三文治的多士盒比「棺材板」高 / 深幾倍大概有6cm高 / 深同事的紅酒燴牛臉開面式三文治先來評價是汁料都滲入麵包了令多士變得太濕大概是因為紅酒汁稠度低我的雞肉芝士開面式三文治雖然遲大到但味道真的不錯芝士(白)汁稠度很高熱騰騰的配搭脆多士的口感非常好多士盒大概長10cm闊10cm(高6cm)但多士的厚度大概只有1cm
自從在科學園工作後﹐每天午飯前的對話必然是
「吃甚麼?

「這麼多人...大家樂吧...容易有位

「又大家樂?前兩天都是大家樂了...

「那一粥麵?

「那要等好久才有得吃呢...

「君蘭?

「難有位呢...我們這麼多人...

「...」

今天難得地等了大概5分鐘左右便有位

以往都是點雙拼湯河(最快有得吃

但有幾次經過君蘭見有人在吃一款開面式三文治都想試

令次有同事點了紅酒燴牛臉開面式三文治
見有人陪便點了那個雞肉芝士開面式三文治

聽說今天換了新廚
所以預備時間會久一點

但想不到一等便是40分鐘.............

點了其他餐的同事早就吃完了.............

這款開面式三文治有趣之處其實跟台灣的「棺材板」一樣

但味道真的不錯

芝士(白)汁稠度很高
熱騰騰的
配搭脆多士的口感非常好

多士盒大概長10cm闊10cm(高6cm)
但多士的厚度大概只有1cm
盒子的大部份空間都裝滿了配料

配料的雞肉大小剛好、肉質也很嫩

還有片片蘑菇
配菜還有薯條...雖然不新鮮(又冷又軟)但點了芝士白汁吃也很不錯
再說
長10cm闊10cm高6cm但多士只厚1cm的多士盒放滿芝士汁雞肉已足夠把胃填得滿滿

也不大介意薯條怎樣
雞肉芝士開面式三文治
雖然遲遲未步向我
但我卻會忍耐
難道慢慢靠近
味蕾真的更珍惜與食物的一吻?
2012-10-03
雞肉芝士開面式三文治
2010-03-17 138 瀏覽
今日(17-3-2010 Wed)同男友到科學園食完o野同逛完,行行吓行o左入呢座大樓,原來都重有好多食肆,而且環境都唔錯,咁我o地覺得個lunch都係唔多夠,尤其是男友o個個,咁男友見到君蘭就兩眼發光咁話要食.咁就食件西餅啦.我o地揀o左$12.80o既檸檬芝士蛋糕,$4.00o既木瓜芝士蛋糕同一樣$4.00o既朱古力西餅.我o地搵個位坐低食,先試檸檬芝士蛋糕,檸檬味o既cream實實地,檸檬味淡淡地.木瓜芝士蛋糕,一食就食到濃郁o既木瓜味,芝士唔覺,但口感似芝士蛋糕.最後係男友o既至愛朱古力西餅,外面有層厚厚o既朱古力脆皮原來係佢o既至愛.呢件西餅口感好實,其實一般,朱古力味o既來源就係o個層脆皮.
.咁就食件西餅啦.

檸檬芝士蛋糕
左:朱古力西餅,右:木瓜芝士蛋糕
左:朱古力西餅,右:木瓜芝士蛋糕
$10.40 (下午茶)