2025-02-14
西九龍中心 8 樓美食廣場有唔少選擇,🍽️ 當日行來行去想食泰菜,最後喺幾間當中揀咗「味力曼谷」,原因係見到幾多人排隊,感覺應該有保證。👀🍛 泰式打拋豬飯上枱第一眼望落去,豬肉碎似乎唔夠火候,少咗打拋豬應有嘅焦香感。🔥 正宗打拋豬講求 鹹、香、辣 三者平衡,豬肉要用高火快炒,帶出魚露、蠔油、蒜蓉同辣椒 🌶️ 嘅濃郁風味,但呢度食落去味道偏淡,好似炒普通豬肉碎咁,唯一有啲泰式風味就係九層塔嘅香氣。🌿🍳 配菜方面,太陽蛋煎得正常,冇太大驚喜,至於附送嘅椰子雞湯 🥥🐔 同菜蜜 🍹,味道尚算 OK,為成個套餐加返啲分數。打拋豬飯係泰國街頭小食之一,最靈魂嘅地方就係 香料、調味要濃郁,而且炒到略帶焦香,醬汁吸收入豬肉入面,配埋粒粒分明嘅泰國香米,先有嗰種 惹味又開胃 嘅感覺。🇹🇭✨ 之前試過其他香港同泰國嘅泰菜館,嗰種 辣勁、鹹香、魚露嘅鮮味 會更突出,相比之下,味力曼谷呢個版本就溫和咗啲,鍾意重口味嘅可能會覺得唔夠過癮。🤔下次如果再去西九美食廣場,應該會試埋其他泰菜餐廳,睇下邊間可以做到更正宗、更有驚喜!🔍🍽️
🍛 泰式打拋豬飯