2019-06-21 323 瀏覽
夏天咁熱,夜晚都唔想食熱野, 就嚟八樓食撈檬啦😄烤雞肉串撈檬~包撈檬汁雪到凍冰冰, 加落去碗檬粉度, 串燒有好多花生醬😍好多青瓜絲, 花生碎😋😋😋烤雞肉邊位燒得燶左啲,苦苦哋🙊但其他位置都幾好味。碗檬粉好大碗撈起上嚟有啲難度,唔係好夠位撈😂跟餐仲送左杯熱菜蜜~下次試下其他配料嘅檬粉同船河先😋
夏天咁熱,夜晚都唔想食熱野, 就嚟八樓食撈檬啦😄

烤雞肉串撈檬~

跟餐仲送左杯熱菜蜜~

下次試下其他配料嘅檬粉同船河先😋
2019-04-17 475 瀏覽
去完荔枝角既潑水節,走左去西九龍中心行左陣,又唔係太餓,求其係food court度係少少野。太多選擇,結果揀左食泰式。泰式無骨鳳爪,唔夠味,唔酸又唔辣,唔算好食!泰式金邊粉,賣相同正宗既Pad Thai 真係唔多似,顏色係橙色,我見到都非常surprise😮. 至於,味道只係似普通炒粉,配料又唔多足夠,但有三隻大蝦,都新鮮既!生菜包,夠辣而重泰式既香料味,呢款比算似正宗既泰式食品!價錢算平,味道就一般,都可以接受!
泰式無骨鳳爪,唔夠味,唔酸又唔辣,唔算好食!
生菜包,夠辣而重泰式既香料味,呢款比算似正宗既泰式食品!
價錢算平,味道就一般,都可以接受!
2019-04-14
又再經過這個美食廣場,都未及看看其他店舖有什麼吃,友人就已經立即說一人點一個,然後加個生菜包。這個場景好像似曾相識,究竟是實際發生過,定還是deja vu現象呢?🤔生菜包,在小店吃生菜包,難免有時候菜未必擇得很乾淨,因此需要將某些菜葉扔掉。豬肉粒的份量也不少,基本上一定足夠吃完所有生菜有餘有剩還可以空口吃些。肉粒,空口吃兩三粒不覺辣,但放進菜中卻挺嗆辣調味料的份量都不少,可以看到香葉及其他荵粒、豆角粒等等。

豬肉粒的份量也不少,基本上一定足夠吃完所有生菜有餘

調味料的份量都不少,可以看到香葉及其他荵粒、豆角
粒等等。

2018-12-25 490 瀏覽
極少在深水埗食野,雖然身家基層,但口味中產。除了怕食物質素差,亦怕環境擠迫殘舊不衛生。但其實香港如今的所謂中上價少少的食店也只是裝模作樣,食物質素不比平民店好多少,例如這間店的海南雞,真比不少扮精緻或名氣泰菜店好太多。而且套餐只是$40,份量亦足,性價比極高。先説雞,黃皮雞的皮有油香,肉是嫩滑得來有彈性,絕不是霉口死實的殭屍肉,比好多標榜吃海南雞的店好太多。油飯亦不錯,香料味不太濃,有淡淡椰香味,相信是有用椰油。 醃蘿蔔不太酸不太味, 恰如其分地做好一個配角, 綜和雞同飯的油膩感。湯是環保式的雞骨湯,不見冬瓜,如果有更好。渴下有雞及雞油香味, 口味偏鹹,薑下得夠狠,幾合我口味!下次再試下其他野!

2018-12-24
2018-11-20 506 瀏覽
深水埗區雖然係舊區,但食肆林立種類繁多,咩價位咩菜式都有,不失為覓食好地方今次要介紹嘅係西九龍中心8樓food court嘅其中一間食店主打泰菜,好多款式,份量都幾足,價錢相宜,味道都唔錯,次次去親佢個檔口前面都好多人睇餐牌等取餐花多眼亂之下,揀咗一個海南雞SET,有去骨海南雞+油飯,連埋一杯清茶+一碗餐湯,只係$38,以現時市價而言,算合理睇落好似唔係好大份,但食落啱啱好 (起碼對我而言足夠)配菜同雞都算足量,附有甜醬油+甜酸醬汁油飯幾香,雞唔算特別滑但勝在多肉,點醬汁一齊食幾開胃我男友叫咗炒金邊粉同場加映青木瓜沙律足料,配個微微酸甜嘅沙律汁,好好味,成個沙律好fresh好爽口,同男友share好快就清晒鍾意食泰菜嘅朋友,有機會都可以去試試
深水埗區雖然係舊區,但食肆林立種類繁多,
咩價位咩菜式都有,不失為覓食好地方

主打泰菜,好多款式,份量都幾足,價錢相宜,味道都唔錯,
次次去親佢個檔口前面都好多人睇餐牌等取餐
海南雞飯

花多眼亂之下,揀咗一個海南雞SET,
有去骨海南雞+油飯,連埋一杯清茶+一碗餐湯,
只係$38,以現時市價而言,算合理
睇落好似唔係好大份,但食落啱啱好 (起碼對我而言足夠)
配菜同雞都算足量,附有甜醬油+甜酸醬汁
油飯幾香,雞唔算特別滑但勝在多肉,點醬汁一齊食幾開胃
我男友叫咗炒金邊粉
青木瓜沙律

同場加映青木瓜沙律
足料,配個微微酸甜嘅沙律汁,好好味,
成個沙律好fresh好爽口,同男友share好快就清晒

鍾意食泰菜嘅朋友,有機會都可以去試試
青木瓜沙律
2018-11-06 398 瀏覽
西九龍中心有幾間食海南雞飯,隨意幫襯下其中一間,這間海南雞幾滑,點醬汁食都幾正,不過美中不足係d飯,冇雞油既香味,似普通白飯。整體都算合格,但未必會再有下次幫襯。
2018-10-07 448 瀏覽
今日放工已經好夜,去到深水埗已經接近八點,諗唔到食咩之際,就突然諗起去西九龍中心嘅food court,咁就即刻出發。其實我好多年冇上過黎food court,已經唔記得原來係有咁多間餐廳。兜左幾個圈,因為今晚想食辣野,又見到佢推介嘅冬蔭公係原創,所以決定叫味力曼谷。叫左個冬蔭公牛肉湯飯($48),5分鐘左右就有得拎。一拎到黎先知原來個湯底係包埋蝦,仲要有3隻,即刻覺得抵左。一個湯加一碗飯,唔包汽水。原創得幾好,食落味道岩岩好,唔太酸,唔太辣,唔太咸,有少少椰香味,淨係湯送飯都夠哂。用料都好足,好多香料,牛肉都唔姑寒,都好多片。總結,係唔錯嘅。

冬蔭公牛肉湯飯

一個湯加一碗飯,唔包汽水。
。用料都好足,好多香料,牛肉都唔姑寒,都好多片。

總結,係唔錯嘅。

2018-10-05
冬蔭公牛肉湯飯
  • 冬蔭公湯飯
2018-08-11 454 瀏覽
中午時段,見到味力曼谷人頭湧湧,我亦都試吓嘅招牌海南雞飯,38文,賣相都唔錯。冇點醬汁試吓舊雞先,嘩真係雞有雞味,明知係冰鮮雞做嘅,但是有新鮮雞嘅味道,點都要讚下師傅功夫了得,點下酸辣雞汁醬,完美嘅海南雞飯靈魂出晒嚟。飯香雞滑,難怪係冠軍。
2018-08-09
2018-08-08 342 瀏覽
今日 同朋友 在深水埗 西九龍中心 美食廣場, 味力曼谷 叫咗個海南雞飯同冬陰公雞髀湯飯, 飯香雞畫, 雞有雞味 , 飯有飯香, 認真超值。 冬蔭功雞脾湯飯, 冬陰功 小辣啱曬我哋嘅胃口, 冬陰功湯大大碗, 仲送埋日式煎茶。好好味 一試難忘。
2018-08-06 319 瀏覽
今日喺深水埗滂沱大雨, 唯有過商場避一避 ! 午飯時間無乜心水, 上美食廣場行個圈, 原來都幾多人, 好難得先塭到位。西九龍依個foodcourt應該算係全港foodcourt 最平價之選, 所以人潮不絕, 揀左依間試下佢個雞飯先 🙌🏻個餐HKD38本來都無乜期望, 埋單個陣發現竟然有湯仲有茶, 唔使二揀一,啱哂兩樣都like嘅我 🤚🏻而質量絕對有驚喜, 賣相靚仔之餘 雞肉嫩口唔會鞋 , 配菜, 油飯同兩個汁都好好味 , 依個餐同份量岀面起碼都要HKD50以上吧 所以非常抵食, 下次如果有機會再來仲想試埋佢其他餐添!溫馨提示: 下次大家去foodcourt食完野, 記得養成自己執好自己餐盤嘅好習慣 咁下個就可以快d有位有得食啦 ♥

2018-07-06 295 瀏覽
這間食泰國菜,見到餐牌都唔知想食乜,最後點左最穩陣既海南雞飯,的確係好平,但今次哩間完全唔好食,我知唔可以要求咁多,不過都講一講如何差,大家再決定去唔去,份量少,雖然係黃色雞油飯但一d都有油香,d醬亦都唔好食,主角海南雞唔算太差,不過不失。
2018-06-02 353 瀏覽
呢個飯只係HKD38,分量幾多,仲配咁碗淡淡哋嘅老雞湯、茶、辣醬同黑豉油。雞非常嫩滑,雞皮少少厚但冇肥膏,唔錯喎!飯有非常濃郁嘅椰香味,不過濕咗啲。配菜都好味。辣醬偏鹹,重口味人士一定鍾意,唔會太辣。黑豉油正常。美咪指數:7/10抵食指數:8/10
飯有非常濃郁嘅椰香味,不過濕咗啲。配菜都好味。
辣醬偏鹹,重口味人士一定鍾意,唔會太辣。黑豉油正常。

美咪指數:7/10
抵食指數:8/10
2018-05-05 386 瀏覽
其實喱一間岩岩開始開既時間 冇咩生意 老闆仲好努力咁叫囂基於我又唔敢試新野既關係 隔左半個月 我咁岩經過 竟然好多人排隊 見咁多人我就試下喇叫左個泰式蝦醬炒飯加辣$42(套餐包薑片雞湯)生菜包$37加左$10叫左杯青檸梳打見到個炒飯鋪滿肉鬆..救命..好吸引生菜包加左好多羅勒葉..好正宗青檸梳打入面有4片青檸同一支即開由泰國直送梳打最後個薑片雞湯..冇味精..真有雞總結 點解我咁遲先試..希望老闆長做長有喇..因為我想成日食到平價正宗好味既泰國野:3
其實喱一間岩岩開始開既時間 冇咩生意 老闆仲好努力咁叫囂
見咁多人我就試下喇
叫左個泰式蝦醬炒飯加辣$42(套餐包薑片雞湯)
生菜包$37
加左$10叫左杯青檸梳打
見到個炒飯鋪滿肉鬆..救命..好吸引
生菜包加左好多羅勒葉..好正宗
青檸梳打入面有4片青檸同一支即開由泰國直送梳打
最後個薑片雞湯..冇味精..真有雞
2018-05-05
2018-05-04 269 瀏覽
西九龍中心是少數仍然保留住有Food Court的商場,有不同風味的食店,今日想食泰國菜,在幾間泰國菜舖頭內,求其揀了這間。今次試了冬蔭功豬扒金邊粉,冬蔭功配料十足有蕃茄及不同的香菜,湯底辣度合適,炸過的豬扒也入味。海南雞飯的雞味香濃,但可能是雞胸所以皮下脂肪少而且比較鞋口。配上的湯裏面係有雞肉及薑片,例湯絶對是誠意十足。兩樣食物夾埋只不過是$75,性價比不錯。

冬蔭功豬扒金邊粉

海南雞飯

兩樣食物夾埋只不過是$75,性價比不錯。
2018-04-27
外賣自取
冬蔭功豬扒金邊粉
海南雞飯
岩岩食完午餐,轉頭就想買定下午茶,於是就黎到呢間餐廳,嗌左一份木瓜沙律。面頭勁多花生碎,酸酸辣辣,好惹味呀!木瓜絲爽脆,吸收曬啲酸辣汁,每一啖都好滿足。不過提醒返個辣度都幾勁,岩曬嗜辣既朋友!而我呢啲唔食得辣既人,下次要叫佢調低下個辣度先得。-個人覺得雪凍佢食更滋味。而價錢都係$3X,非常實惠,出面泰國餐廳應該都賣緊$50以上。份量唔算太多,一個人食就岩岩好。聽講呢度既主食都唔錯,下次黎要試埋主食先得。