2019-11-02 544 瀏覽
今日想去荃灣睇戲,想想咁耐都未去過愉景新城睇過,今日就決定試下,去到見還有時間就去搵野食,見到有好多年歷史既味千就門口望望,服務員都好熱情介紹優惠,因下午茶時間,拉麵有7折就打動左左我入去試試,入到去環境都大,人不是好多睇睇餐牌,見到價錢都是$50-$80左右,咁大家心中有數,7折後的價錢,我叫左碗味千拉麵,我女朋友叫左碗豚肉拉麵,好快就到了想不到下午茶一樣咁大份,2碗拉麵湯底一樣,味道濃郁,拉麵都好彈牙,至於叉燒及豚肉都是正常野,但如果咁既價錢,食到咁既質素,性價比好高,總結:下次會再試下其他皇牌野。
就打動左左我入去試試,入到去環境都大,人不是好多

睇睇餐牌,

味千拉麵
豚肉拉麵

味千拉麵
豚肉拉麵
2019-11-01 255 瀏覽
味千拉麵在香港開了那麼多年,我還是第一次去吃,因為本身看見有個兒童餐好像挺好吃的,但是原來一定要有12歲以下的小朋友才可以吃。然後我就揀左原味拉麵,佢個湯是極度濃的,豐富的豬骨湯味,令人一飲再飲。配料方面亦都不少,有1粒雞蛋(糖心的!),少許木耳,得脆!2塊日本叉燒,叉燒略嫌太鞋,肥油太多,吃著吃著挺膩的。拉麵就挺有韌度的,沒有太多鹼水味,吸收了濃味的湯頭,好吃!如果覺得不夠飽,可以加HK$10有3隻日本餃子或一小碟鹽酥雞^_^

拉麵就挺有韌度的,沒有太多鹼水味,吸收了濃味的湯頭,好吃!

2019-10-03 258 瀏覽
很久很久 沒有到味千用膳 今天在愉景新城看完電影後 選擇不多情況下 再次光顧《煎餃🥟》看到黑黑的 並不是煎的金黃 就不抱有期望 又冷又硬 不用多說《鰻魚炒飯》想不到 挺好吃的 鰻魚肉質不錯 很香鰻魚味 而炒飯的調味適中 不會太鹹 味道夠濃 《金菇牛肉卷》十分濃醬汁味 挺鹹的 牛肉金菇是必吃的配搭《豬軟骨拉麵》半隻溏心蛋強差人意 是熟蛋吧 豬軟骨比較韌 有點難咬 幸好麵質跟木耳搭救 起碼都可吃飽想不到炒飯比拉麵更好吃了 還記得小時挺愛到味千吃拉麵 可惜 現在的質素差了 而且有很多日式餐廳選擇 真的不用再到此了👋🏻

煎餃子

2019-09-15
鰻魚炒飯
金菇牛肉卷
2019-09-24 197 瀏覽
細細個已經經常食味千拉麵🍜,但近年店鋪好像少了很多!我地選擇中午時段來食,人少少,不過新店裝修得很舒適,座位也很多。🔶吉列豬扒拉麵 $75 🔷可以$10追加了一客小食,日式秘製炸雞,雞塊大大件,味道很好呀👍🏻🔶豬軟骨拉麵 $65 ~ 由細都大都係 keep 住叫呢個全部味道也不錯,保持到中學時代吃味千的味道。份量也很夠,價錢比較經濟,款式也很多,服務也不錯,在屯門食飯又多一個選擇了,一定會再光顧。🤗
細細個已經經常食味千拉麵🍜,但近年店鋪好像少了很多!

🔶吉列豬扒拉麵 $75

🔶豬軟骨拉麵 $65 ~ 由細都大都係 keep 住叫呢個

2019-09-17 137 瀏覽
星期日傍晚6點,愉景新城有太多人,很多餐廳都需要排隊,由於好肚餓,於是就到未滿人的味千拉麵,由於BB在車仔睡著了,侍應就幫我們找到一個位方便放車仔。我們叫左全盛拉麵、味千拉麵和南瓜沙律。先講全盛拉麵,配料頗豐富,其中最有驚喜是獅子狗內有芝士,炸蝦味道也不錯~至於招牌味千拉麵,味道保持水準,不過兩款拉麵的湯底都偏咸及偏油,所以我飲左2杯水。南瓜沙律味道一般,加入了麵包碎,感覺有點怪怪,不過$28的價錢算是抵,埋單$148。
2019-06-24 301 瀏覽
數數手指,都真係有好多好多年冇食過味千拉麵啦!記得當初等一次接觸日本拉麵就係食味千,個陣香港食日式拉麵並無好似宜家咁多選擇同款式變化🤣🤣好似暴露左年齡嘅秘密㊙️其實而加都唔會話專登去食味千拉麵,但係因為屋企人話22號去味千拉麵食拉麵係有coupon 送,所以先決定再去會一會佢🍜今次叫左2款拉麵,分別係豚肉拉麵同味千拉麵豚肉係豬頸肉製成,食落爽口同唔會太肥,配上椰菜可以減低肥膩嘅感覺,半隻糖心蛋都好有水準👍🏻五十幾60蚊有咁嘅份量同水準都算係咁,難怪weekend lunchtime 都要排隊等候啦另外係味千拉麵🍜同豚肉拉麵唔同,係有3煮大大嘅半肥瘦叉燒,食落都好嫩滑,味千拉麵係有一隻整隻既糖心蛋,中意食蛋嘅可以考慮下,不過湯頭就比豚肉拉麵咸d,餐廳可以提供清湯俾你自己調教返自己嘅口味,都幾貼心❤️

今次叫左2款拉麵,分別係豚肉拉麵同味千拉麵

2019-06-22
20 分鐘 (堂食)
午餐
2019-05-14 278 瀏覽
記得細個成日食味千依家愈開愈多拉麵店 就嚴重比下去仲結業了不少分店 對這份回憶有點可惜.蟹棒豬骨拉麵🍜 就咁睇都幾靚但一食就後悔了 🦀🍥全部都得粉味湯底一飲就知係味精 拉麵似即食麵溏心蛋欠缺蛋香 只能說價錢平罷了.日式餃子🥟水準相對比拉麵好外皮炸得脆 不會太硬 饀料份量正常
記得細個成日食味千
溏心蛋欠缺蛋香 只能說價錢平罷了
日式餃子🥟水準相對比拉麵好
外皮炸得脆 不會太硬 饀料份量正常
2019-04-28 229 瀏覽
今日放假陪女兒去到愉景新城玩,到了晚飯時間見到味千,記得以前每月都會去食幾次都好幾年無去,入到去見到兒童餐,就叫一個比女兒,之後就叫左兩碗味千拉麵同一客餃子,諗住快快食完就回家。點都諗唔到呢間咁耐曆史既拉麵鋪(見重宣傳50週年),用自己餐廳名去明名既麵可以難食到咁,麵質重衰過即食麵,湯好油,幾片我諗係叉燒?肥到食落去有點反胃,令隻應該係糖心蛋?可能係我誤會,只係一隻全熟既雞蛋,最後我以為個餃子唔會有事啦掛⋯⋯點知都係暖既同埋有連怪味⋯⋯
2019-04-27
20 分鐘 (堂食)
2019-03-10 248 瀏覽
BBQ pork & tender rib ramen with a cup of iced honey citron.🍲🍹😋Stopped by in Ajisen once again to try out the other ramen set. The tender rib was juicy and tender, literally.😂 Hearty broth with chewy ramen and a perfect "runny-yolk" egg, what could possibly go wrong?🤣😍
2019-01-28 341 瀏覽
話說細個同屋企人食過幾次味千拉麵,但係隨住年紀漸長,味千拉麵已經變成左童年既回憶... 今日咁岩經過荃灣味千,諗住重溫一下童年回憶開心下,順便睇下變左幾多(´・ω・`)今次自己一個人,淨係叫左一碗吉列豬扒拉麵同埋一杯凍水果茶,兩樣都係新品(新品預左伏架喇)-凍水果茶$20 : 甜度適中,芒果味相當重。只不過飲唔到其他味,只有芒果味... 而且隻味比較假._. 同埋$20感覺有d唔係好值得...吉列豬扒拉麵$75:先講豬扒,個樣... 麵衣裹得相當唔均勻,有d位好厚,但係有d位完全冇麵衣🤦🏻‍♀️ 至於舊肉,肥瘦分佈不均,塊野起碼三分二係肥膏... 個麵衣一咬落去就甩落黎🙄我當初到底係度期待d乜... 舊吉列豬扒真係好油膩😫 個麵既話比較好少少,湯底加左辣油相當香,聞起黎都幾開胃😋 係ok好食既,但對於我哩個連食黑椒都覺得痛苦既人黎講... 唯有係咁叫店員幫我加水😖 講句公道話,如果我食辣其實應該會覺得好食既。以後我都係乖乖地唔好試新品了... 麵相當彈牙,唔錯。但係對比個價錢&我既期待就...唔推薦。環境服務衛生果d冇乜好講,始終連鎖唔會差得去邊。總括而言,唔推薦吉列豬扒拉麵,真心伏。水
水果茶

吉列豬扒拉麵

環境服務衛生果d冇乜好講,始終連鎖唔會差得去邊。總括而言,唔推薦吉列豬扒拉麵,真心伏。水果茶唔會推薦但係唔差。以後都應該唔會去味千拉麵了... 開始明白點解越來越少去了(/ω\) 有d回憶,存在係回憶裡面真係比較好。
2019-01-27
2019-01-25 218 瀏覽
Lunch時間總係唔知食咩好,係愉景行左一陣,見到好耐無食既味千拉麵,所以就走左入去食!門口無咩人等,企係門口一陣就有待應出來問,所以好快就入得去坐,入到去人都唔算多,睇過menu, 就叫左個叉燒豬軟骨拉麵加熱蘋果蜜,隔左唔係好耐都好快送到,飲一口湯,d湯好夠味,但都好油下!叉燒多肥少瘦,但食落口感都可以,唔算食緊舊油咁。豬軟骨幾野味又夠‘林”,個流心蛋還可以,但因為本人少食荀既,所以無食,評價唔到,最後果杯蘋果蜜,黎時放底睇好似清水,攪兩下就好少少有些少色,飲一口都算清清地,食下面既所謂蘋果粒就唔好喇,極甜!一個餐埋單成為$6x,耐唔時食一次半次都ok既~因為唔係多人都唔會趕你走!食都舒服d! 另外臨走都見到d小插曲,有老人家入座,行得比較慢,待應姐姐都好細心叫佢慢慢行唔駛急既!有個媽媽推住bb,待應姐姐都安排個比較大既通道位比佢,所以都唔係其他樓主講到咁差既!
另外臨走都見到d小插曲,有老人家入

2018-09-06 502 瀏覽
服務:今天係第2次黎。第一次來印像最差係服務態度。事隔半年多,今次都係冇乜点改。。。食物:今次試曼魚飯。非常極之難食!绝對吾洗試!汁又差,味又怪。吉X家好食過佢十萬陪!包一杯熱柚子or honey apple.taste bad 凍加$2~3。另改汽水or apple juice/grapes juices/ orange juice 加$3。冇奶茶、擰茶個D。
服務:
今天係第2次黎。
第一次來印像最差係服務態度。
事隔半年多,今次都係冇乜点改。。。

食物:
今次試曼魚飯。非常極之難食!绝對吾洗試!汁又差,味又怪。
吉X家好食過佢十萬陪!

凍加$2~3。

冇奶茶、擰茶個D。

自從我的Openrice食評閱讀量超越了同期楊思琪的寫真集同大劉大戰許珮榆後,一直無心戀戰,因為好驚呢期好紅的鄭子誠,他呢個人"有錢就可以為所欲為",怎知道他會對我這個手無寸鐵的小郎君做些甚麼架。但我怎麼說都是一個小小小(省略一萬個小字)食評家黎架嗎,身為一個有64個粉絲的小食評家,怎可以遇到小小難題就退縮的,就算有一日我過澳門輸剩條底橫,也要買多一條底橫返黎雙重包住,然後坐在地上再為這些粉絲寫食評。說的如此偉大,實情是偷懶,有些人Say個hi就算,有些餐廳eat過bye就算,能夠令我重新執筆為文的這間餐廳是味千拉面(荃灣愉景新城),倒不是因為特別好吃,而是碰巧我突然在味千想起好久沒有落筆寫食評,這種感覺就像在廁所突然想起一早已用完廁紙一般的渾身不自然,如此而已。味千拉面的名字如雷貫耳,但今日我卻是第一次食,感覺環境乾淨利落,拿起餐牌想吃個二人御膳,卻給女人迅速擋駕,變成了一人御膳。一人御膳:野菌牛肉石燒炒飯($68):份量超大,剛放在枱面,已感受到熱力在四射,香氣隨煙四處飄散,來不及半邊庶面,香味已撲鼻而來,本想吃些飯焦,卻又未夠熱力,只能當想像飯焦咁吃,口感就fit晒。旁邊還送上一

一人御膳:野菌牛肉石燒炒飯($68):份量超大,剛放在枱面,已感受到熱力在四射,香氣隨煙四處飄散,來不及半邊庶面,香味已撲鼻而來,本想吃些飯焦,卻又未夠熱力,只能當想像飯焦咁吃,口感就fit晒。旁邊還送上一小碟辣醬之類的東西,但我卻喜歡裸吃野菌牛肉石燒炒飯。
日式炒雜菜($36):有青淑、粟米、白菜、野菌...到底日式指的是炒法,還是日式雜菜,我還是分不清楚。
麻辣牛肉拉面($53):女人為了這碟麻辣牛肉拉面,想必有其過人之處,除了辣辣地之外,我卻沒有太多的個人感受。
芒果冰($18):原以為+$2,結果加了$18,如果有早知,就不會有乞兒,不過還是好喝的,因我幫女人吸了不少。
追加八爪魚丸($10):一人御膳有得追加,味道尚算不錯,不過如果再熱一些,口感就一流。
凍蘋果蜜($2):不夠芒果冰好喝,所以我留給女人飲,這是我的慣性。

想起當年的學生時代,味千招牌中的小妹妹年齡雖小,對當時的我而言,卻是高不可攀,是荷包負擔不起的重,每每只能羨慕餐廳內的饗客,到了今天,小妹妹仍是青春常駐,而我這個大哥哥早已不是當年的吳下阿蒙了,只是傾慕之情已不在,吃的感受當然已經不同,聊作一般餐廳罷吃。
2018-07-17
$248.6
2018-07-03 321 瀏覽
這間店有個待應無拉拉會鬧小眀友總非常惡地毫無表情閙,作為服務性行業,毫無道理就鬧小朋友,這間商埸多數都係家長帶小朋友去玩去食地方,大家千萬要小心這個待應,簡直不知所謂😡😡
2018-04-12 434 瀏覽
-今日去左愉景新城,貪果到多小朋友玩樂嘅地方。我地揀左去味千拉麵食lunch。-我地兩大一細叫左個兒童餐,粟米豚肉拉麵,鰻魚飯,加10蚊一個蟹肉忌廉薯餅,兩個餐都係飲熱嘅蘋果蜜。今次黎個主題唔同左,應該係復活節主題。-豚肉拉麵,麵煙韌,湯底略嫌唔係咁夠味,豚肉好薄好味。-鰻魚飯鰻魚夠淋,無骨好味,但可惜飯爛左d。-兒童餐個拉麵湯底比較清,適合小朋友,雞翼,餃子小朋友話好食,好快食曬。-蘋果蜜出面好少地方有得飲,清清甜甜。

今次黎個主題唔同左,應該係復活節主題。

-豚肉拉麵,麵煙韌,湯底略嫌唔係咁夠味,豚肉好薄好味。
-鰻魚飯鰻魚夠淋,無骨好味,但可惜飯爛左d。
-蘋果蜜出面好少地方有得飲,清清甜甜。
2018-04-12
午餐