2018-11-25 448 瀏覽
見open rice comment好好,所以選擇在此和媽媽食70大壽生日飯!但好失望……1)坐既地方好迫,我一行8人有訂位,但佢衹比張中枱而且四週椅背對椅背!2)D餸吾夠熱……要乜冇乜,我叫的餸好普通,茄子、通菜都冇,咁大間食肆在假日也準備不足材料 3)得2個侍應serve全層,叫一次餸起碼叫十次先有人order
2018-11-16 654 瀏覽
近來上班太忙碌,沒有時間去食好東西,老公想去坐得舒服,又好味的食肆,我們便去了近荃灣廣場 – 味苑。雖不在大街大巷,但味苑門面裝修非常貴氣又光猛,所以好容易就看到了。店內環境,古色古香,好有中國特色。牆上懸掛了一幅清河圖,蠻有氣派。我們點了燒味大拼盆,叉燒拼燒肉,叉燒半肥瘦好滋味,肉質好淋身。燒肉是脆卜卜好金香。鮮胡椒牛肋排,肉質不會太韌,酸酸甜甜配上鮮胡椒,製法好新穎,今次有機會看到胡椒真面目,嘗了一口,原來不如乾品,只有香沒有辣味。啫啫唐生菜,好香好惹味,不消一會就吃完了。附送木瓜雪耳糖水,清潤養顏、滋潤皮膚,秋冬飲就最好了。
鮮胡椒牛肋排
啫啫唐生菜,好香好惹味,不消一會就吃完了。
啫啫唐生菜
附送木瓜雪耳糖水,清潤養顏、滋潤皮膚,秋冬飲就最好了。
2018-11-12
5 分鐘 (堂食)
2018-11-02 610 瀏覽
上個禮拜,我地一家又出左去食飯。呢度嘅中菜都算好抵食,我地都叫左一個發發推介,就係豉汁帶子蒸豆腐。仲有水晶蜜桃咕嚕肉,同埋上湯焗龍蝦。呢個就係上湯焗龍蝦,仲加左伊麵底。估唔到呢隻龍蝦咁有肉,d肉仲好實淨,伊麵吸收曬龍蝦d精華,好鮮味。呢個豉汁帶子蒸豆腐,賣相好靚。豆腐蒸得好滑,而帶子味道鮮甜,不過豆豉鹹左d,整體都好夾。呢個水晶蜜桃咕嚕肉,顔色好靚。咕嚕肉整得好脆,肥瘦均勻,而且唔係好大塊,一口一啖,味道酸酸甜甜,令人胃口大開。

上個禮拜,我地一家又出左去食飯。

2018-10-29 456 瀏覽
前幾天我們一家又出去吃飯了,我們到了在家裏附近的中餐廳。我們看見了這個套餐,發現這個套餐也十分抵吃,所以我們便叫了這個套餐。首先來了一個冷盤,我們選擇了佛山燻蹄及海蜇,海蜇爽口彈牙,味道帶點微辣,十分開胃。接着就有三種不同味道的炒蜆可以選擇,我們選擇了是豉椒炒蜆,賣相也十分吸引,炒得很香,蜆肉鮮味。終於到了主菜了就是上湯炒龍蝦,想不到份量挺多的,而且這隻龍蝦也十分有肉,肉質比較結實,也很鮮甜多汁。

前幾天我們一家又出去吃飯了,我們到了在家裏附近的中餐廳。

2018-10-22 431 瀏覽
味苑的燒味在荃灣區是很有名的,午飯時間通常都要排隊。他們的燒味雙拼餐要$53.00 但各人吃完都冇話貴呢!今天叫了燒腩仔拼走地雞飯,燒腩仔的皮脆脆的,肉質鮮美,不會咸所以能吃到肉的味道。走地雞的雞皮是薄薄的,雞肉真的好香雞味,是我們愛吃雞一族的福音。奶茶也是非常出色,色香味都齊,一杯過後,開開心心再去工作。

奶茶也是非常出色,色香味都齊,一杯過後,開開心心再去工作。
  • 燒腩仔
2018-10-03 719 瀏覽
這天忽然想吃炸醬麵便醒起味苑,身在荃灣那便不用多想直搗味苑吧!! 我點的炸醬麵$42來到一看唔對版喎!論賣相炸醬淺色了不少!吃下只乘得甜味肉蘇味重得緊要,麵條一堆的乾得可怕,唯有放湯才能享用,那口湯亦沒以往的香口,所以我吃了兩口便放棄了! 車爸爸的燒鵝瀨粉$52,燒鵝也夠厚肉不死實,但香氣不算吸引只能說可以吧! 套餐奉送熱飲車爸爸點了香濃的熱奶茶,而我的凍檸檬茶加$3,不過質素竟然比食物好真的諷刺! !

2018-10-01
午餐
2018-09-30 546 瀏覽
表姨調左新公司,正當喺附近等緊佢放工又諗緊食咩好時,發現呢間味苑食小菜嘅餐廳,推出嘅小菜幾抵食,所以就入左黎食飯。12款小菜一律$88,我地叫左豆豉南瓜排骨煲,椒鹽海苔花枝仁,德國脆皮鹹豬手同士多啤梨骨。我地諗住個份量唔會太多,所以叫多個左福建炒飯,點知碟碟都大大碟,食到好飽。環境唔錯,好乾淨同光猛,有卡位亦有大圓枱,一行十零人坐落去都冇問題。傳統精緻餐具,公雞碗,豬見過都唔suprise,但見到公雞調味架,就覺得好可愛喇。一打開排骨煲個蓋就香噴噴,肚子都打晒鼓。排骨先煎後煮,排骨夠軟,南瓜又唔會太爛,色、香、味十足。而且表皮焦香,好香豆豉味,再用醬汁同南瓜一齊煮,吸收左南瓜嘅清甜,相當美味。魷魚好新鮮,粉漿夠薄,食落外脆,內裏嘅魷魚煙韌有咬口,火喉控制得宜,鑊氣十足。配左海苔粉,好香紫菜味,好似食緊shake shake薯條咁嘅味。豬手外層做到又脆又煙韌,而豬手的肉質嫩滑 ,味道唔會鹹,好怕d豬手好鹹,但呢度味道非常好。配上芥末醬,唔會辣但好香芥末味,將豬手嘅肥膩度減低。士多啤梨骨,個朵士多啤梨花非常搶眼,欣賞廚師連食物賣相都注重埋。味道一d 都唔酸,係士多啤梨漿嘅香甜味,甜甜地又唔

豆豉南瓜排骨煲

德國脆皮鹹豬手

士多啤梨骨,個朵士多啤梨花非常搶眼,欣賞廚師連食物賣相都注重埋。味道一d 都唔酸,係士多啤梨漿嘅香甜味,甜甜地又唔會搶走排骨嘅肉香,味道夾到啱啱好。而個骨嘅肉質嫰滑,非常諗,好味道。

士多啤梨骨

炒飯材料豐富, 有冬菇、菜粒、瑤柱絲、雞肉粒、紅蘿蔔粒、蝦仁等,芡汁唔太濕,比較杰身,味道好香冬菇味,味濃但唔鹹。飯炒得唔錯,飯粒分明,同汁比例啱啱好,三個人可以每人分到2碗滿滿的。

福建炒飯

雖然荃灣區有好多好野食,但有時去下中菜餐廳食飯又會發現有驚喜🤗
豆豉南瓜排骨煲
2018-09-29 461 瀏覽
味苑這是一家在大壩街上的"餐館" ,不是太豪華,內部是很漂亮的一個典型的中國花卉圖案面板,具有匹配的菜餚。它也是超級乾淨,中式餐廳裏的食物和服務都很棒,他們還提供啤酒,真是太好了,很多當地的中國餐廳不供應酒精類飲料。 雖然我們沒有點貴的東西,價格還是很合理的。 另外一個優點是(正如所有的餐館的這條大道上)荃灣商場入口是從餐廳30秒 -- 電影院和直接的入口處。 這會使一個人的晚餐和電影超級方便的組合,它的位置也很靠近荃灣西地鐵站,一個很棒的選擇。士多啤梨骨一上檯,我們嘩一聲,擺放得有如酒店水準,士多啤梨的香撲鼻,用士多啤梨做醬汁,同樣具醒胃效果,入口還帶水果天然甜香。士多啤梨醬最適合配炸排骨,上粉炸至金黃脆卜卜,才與士多啤梨醬汁混合,美味無比。椒鹽海苔花枝仁香口惹味的小炒,但在家中自己炸時,永遠都不夠香脆爽口,甚至很軟身,影響口感。其實要做好味的鮮魷,由最初揀選鮮魷開始已經很講究,呢度既鮮鱿非常新鮮,所以做得香脆爽口,加上海苔既配搭,更加滋味。脆皮鹹豬手皮層脆卜卜,肉質幼滑,雖然外表看來略為乾身,但入口就肉汁豐盈。豬手皮脆肉嫩,鹹香惹味,表皮變得金黃焦脆,肉質充滿脆香,口感更佳。南瓜排
味苑

脆皮鹹豬手

南瓜排骨煲
呢樣餸非常健康,南瓜排骨是絕配,排骨軟,南瓜又不太爛,加上南瓜或有助於降低血糖、膽固醇,對身體健康。

福建炒飯
福建炒飯是香港茶餐廳或茶樓中常見的碟頭飯,材料豐富,美味可口,其實可說是一道矜貴炒飯。以炒飯做底,炒飯炒得乾脆,再淋上豐富的汁料,裏面有冬菇,瑤柱,蝦肉,火鴨絲,菜梗等等,非常足料。

無論服務,價錢,性價比都高,值得一試再試的中菜店。我一定會再來呢!
2018-09-27
2018-09-29 387 瀏覽
位於荃灣不起眼的海霸街,原來已靜靜地發起革命來,許多出名的食肆都紛紛進駐這裡。這間在灣仔也有分店的中菜館,專門製作富有中華文化特色的廣東菜。中菜館裝潢富中國傳統設計,以松木㓮花橫樑裝飾,配有大型立體㓮畫,氣派非凡。我們人數不多,只簡單點了聞名的廣東叉燒和魚香茄子海參煲。此處的叉燒真是一流水準,我平時只愛肥叉燒,因怕瘦肉會感到啀口,所以叫了半肥瘦。但這裡的叉燒不會太肥,幾乎沒有三份之一的肥膏,只是肉質柔軟,又有彈性,燒烤味突出。另外魚香茄子惹味十足,茄子新鮮軟熟,咸香味十足,配上絲苗白飯真是一流,白飯的香甜,加上海參爽口彈牙,吸收了魚香的咸香味,口感十足。服務員介紹了菊米茶,菊米香味濃郁,陣陣的清香撲鼻,口感軟滑,吃過濃烈味道的食物,可有清新口腔作用。菜館最後送上番薯糖水,番薯勁大件,又甜美,感覺滿足。想不到小店也有酒店級的廚藝,但每人也只是百多元,真超值,勁!

我們人數不多,只簡單點了聞名的廣東叉燒和魚香茄子海參煲。
廣東叉燒

白飯

海參魚香茄子煲

菜館最後送上番薯糖水,番薯勁大件,又甜美,感覺滿足。
番薯糖水

2018-09-19
廣東叉燒
白飯
海參魚香茄子煲
番薯糖水
2018-09-27 253 瀏覽
帶了親戚來這家食店吃晚飯,環境還可以,不算是很高檔的那種。一行四人點了五個菜:脆腩仔、叉燒、豆豉蒸帶子豆腐、腐乳炒通菜和炒蜆。這裡上菜的速度很快,第一道炒蜆先到,賣相不錯,可是不太入味,份量適中。腐乳炒通菜份量很多,炒得剛好,不算太鹹,好下飯。蒸豆腐就比較普通,個人來說覺得豆豉放在豆腐上蒸不算太配,味道一般。重點是脆腩仔,外皮鬆脆,吃過了才決定再點叉燒。叉燒肉質鮮嫩,不太肥,蜜汁香噴噴。吃多幾碗飯。四人一共花了六百多元,算是貴了一些。
帶了親戚來這家食店吃晚飯,環境還可以,不算是很高檔的那種。
腐乳炒通菜份量很多,炒得剛好,不算太鹹,好下飯。

重點是脆腩仔,外皮鬆脆,吃過了才決定再點叉燒。
叉燒肉質鮮嫩,不太肥,蜜汁香噴噴。
吃多幾碗飯。
四人一共花了六百多元,算是貴了一些。
2018-09-26 175 瀏覽
荃灣不嬲多好野先,愛吃中菜的我,今晚與家人到「味苑」吃晚飯!2個人7時便到了,平日既關係不用排隊!安排了4人卡座,坐到舒服,抵讚!2人既關係,只叫了「豉汁帶子蒸豆腐」,「士多啤梨骨」,另外仲叫咗「燒味雙併飯」!豉汁帶子豆腐:總共有8塊豆腐上面亦都有帶子,帶子好新鮮好滑,個醬油啱啱好,唔會好鹹,平日最怕太鹹嘅小菜用嚟送飯啱啱好,食左成碗!好有屋企嘅味道另外叫咗個士多啤梨骨:好新鮮,上面仲有士多啤梨肉,再加啖啖肉嘅排骨!好新鮮第二度都未食過!係呢度嘅招牌菜?!比個like 最後上咗個燒味飯我哋叫咗叉燒燒鵝雙拼好抵食叉燒有成78舊,另外燒鵝仲俾咗燒鵝髀,正呀!叉燒半肥瘦啱啱好入口即溶蜜汁仲好多,另外燒鵝係脆皮的,好正呀!都係$68!抵食都爆!埋單都係$295,幾抵食!仲送左蕃薯糖水!正正!

用嚟送飯啱啱好,食左成碗!好有屋企嘅味道

埋單都係$295,幾抵食!仲送左蕃薯糖水!正正!

2018-09-22 236 瀏覽
炎熱的夏天特別感覺煩躁,所以约了 三兩知己, 摸下杯底傾下計。 有朋友 介紹 在荃灣廣場 大壩街 附近, 有間 中菜小炒 味苑。餐館是在大街 地舖 容易搵到, 招牌也十分當眼, 餐館內 燈光通明, 環境整齊 乾淨。我們坐下後 先order咗一碟 回味無窮的 脆皮燒腩仔。$68外皮卜卜脆的 燒腩仔 肉質 嫩滑 味道 不算太 咸 入口暖暖哋 認真新鮮。椒鹽豆腐 , 炸到金黃色 有少少辣味, 味道 鹹鹹地, 豆腐 口感 嫩滑, 喜歡食豆腐 的朋友吃了 這個 黃金椒鹽豆腐 後都讚。其中最喜愛的 韓式柚子鳳尾蝦$88, 每隻蝦都有精心擺設, 除了 賣相吸引之外, 鳳尾蝦肉質 爽口 彈牙, 黏滿 酸酸甜甜的柚子汁液 ,汁液包裹住整隻蝦身, 味道十分出色。 值得欣賞的 是餐廳的廚師 ,果然巧手認真 製作。 驚訝 小菜的品味 質素很高 ,朋友都話下次再來。
2018-08-30
2018-09-18 266 瀏覽
我們相約了去看電影,打算在看電影之前吃一些東西,我們便選擇了在戲院附近的餐廳。我們便挑了一個小菜及一個河粉來吃。這個是干炒西冷牛肉河粉,賣相很美,炒得很香,牛肉很嫩滑,河粉油香更滑,令人垂涎三尺。這是蜜桃炒咕嚕肉,比一般用的菠蘿改進了。顏色七彩繽紛的,令人增加了食慾。而且蜜桃比菠蘿沒有那麼酸,增加了甜味。咕嚕肉用上了半肥瘦的,一口一粒,入口鬆軟可口。最後還有附送糖水給我們,是番薯糖水。糖水煲得香甜,還有濃濃的薑味,番薯軟熟,也煲得入味。

我們便挑了一個小菜及一個河粉來吃。

最後還有附送糖水給我們,是番薯糖水糖水煲得香甜,還有濃濃的薑味,番薯軟熟,也煲得入味。
2018-09-10 346 瀏覽
夜晚走到荃灣區來吃晚餐,被這間大大招牌~味苑~吸引著還有這經濟~發發~菜全部都是88蚊傳統精緻餐具燻蹄爽滑燉湯美味士多啤梨骨一上檯,我們嘩一聲,擺放得有如酒店水準,士多啤梨的香撲鼻。骨多肉豉汁帶子蒸豆腐無論帶子的大細, 豆豉的份量和 豉油 的鹹度,整體上都恰到剛剛好,再配上兩條大菜心在邊靚絕還有驚喜甜品蕃薯糖水奉送糖水也不輸,有薑味而甜度也剛剛好。無論服務,價錢,性價比都高值得一試再試的中菜店。我一定會再來呢!

夜晚走到荃灣區來吃晚餐,被這間大大招牌~味苑~吸引著

還有這經濟~發發~菜
全部都是88蚊

傳統精緻餐具

燻蹄爽滑

燉湯美味

士多啤梨骨
一上檯,我們嘩一聲,擺放得有如酒店水準,士多啤梨的香撲鼻。
骨多肉

豉汁帶子蒸豆腐

靚絕

還有驚喜甜品蕃薯糖水奉送

糖水也不輸,有薑味而甜度也剛剛好。

無論服務,價錢,性價比都高
值得一試再試的中菜店。
我一定會再來呢!
2018-09-08 248 瀏覽
Happy Friday..又係拍拖紀念日⋯男朋友話帶我食好野!今日來左荃灣味苑食晚飯慶祝!味苑高上中菜館格調,環境舒服⋯侍應又好股務,餐具別緻,都有雞公頭的肖像,還刻了味苑兩字!晚餐揀左豉椒炒靚蜆,大隻多肉,有鑊氣,好食,入味!另一款男友叫左碧綠深海龍躉球,哩碟送超好味,魚夠嫩又滑,又沒有魚骨,大人小朋友都岩食!仲有西蘭花伴碟,賣相十分豐富吸引!最後叫左瑤柱蛋白炒飯,這碟炒飯好香,有蛋白,有瑤柱,有菜心!
Happy Friday..又係拍拖紀念日⋯

男朋友話帶我食好野!今日來左荃灣味苑食晚飯慶祝!

晚餐揀左豉椒炒靚蜆,大隻多肉,有鑊氣,好食,入味!

2018-09-07
慶祝紀念