呢排朋友圈都打卡呢間餐廳👅今次LUNCH果然無黎錯,呢度真你好多好野食,入面既食物認真夠特別夠正宗!💯博多屋牛蒡醬油漬💯牛蒡質地清爽。它被切成薄片後,👅經過特製的醬油醃制,使得牛蒡吸收了醬油的香氣和味道。💯味蔵便當(特上)💯一份精緻的便當!其中包括燒魚、燒安格斯牛肉、飛龍頭、木魚啫喱凍配番茄以及是日刺身和天婦羅等。燒魚是以炭火烤制而成,肉質鮮嫩多汁,搭配醬汁的調味更加美味。燒安格斯牛肉則是選用了優質的安格斯牛肉,經過燒烤後,肉質鮮嫩,口感極佳。木魚啫喱凍配番茄則為便當增添了一份清爽的口感和酸甜的風味。👅 👍🏻👍🏻整體上食物製作菜式都好用心,花咗唔少功夫,一定一定會再支持!
💯博多屋牛蒡醬油漬💯
💯味蔵便當(特上)💯

2023-11-08 76 瀏覽
✴️清酒煮蜆✴️👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿蜆肉好新鮮好嫩肉,加上清酒既味道混合,邊食邊有清酒既陣陣酒香,再加埋蜆肉,清新得嚟又惹味✴️松葉蟹蟹味噌甲羅燒✴️👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿呢個甲羅燒當然就係由松葉蟹做主角啦,將所有既材料放入蟹甲中燒烤而成,呢種咁特別既食法,令到個風味更加突出,每一啖都有著蟹肉既鮮味,仲燒到蟹殼金黃色,蟹醬軟嫩多汁,味道豐富濃郁,飽肚感十足✴️是日小食三點盛合✴️👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿話明三點盛合,當然係三款小食合拼而成啦,佢有三種唔同既煙燻雞腎。好有煙燻香,雞腎既口感都好爽口,食得有嚼勁,好好咬火灸明太子。火灸出來既點都好食,裡面又有滿滿既明太子,好有味道,燒魷魚軟骨。平時食開都知,係好香,而且仲好有口感,而呢一個都唔例外,香氣十足,仲要係軟骨,呢個部位好獨特,值得一食✴️山形縣產A5和牛✴️👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿佢個特式就係用蒸鍋既方式烹調,完美地保留肉質既鮮嫩同味道,A5和牛肉質好細嫩,蒸煮後肉汁更豐富,有水準,食物都高質✴️是日特上刺身7點盛合✴️👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿呢款盛合既刺身,有唔同種類既海鮮,佢地既色澤鮮艷,都係厚切,好有份量,肉質細軟,而保存得好既係好冰凍,加小小鼓油,更有刺身
✴️是日特上刺身7點盛合✴️👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿呢款盛合既刺身,有唔同種類既海鮮,佢地既色澤鮮艷,都係厚切,好有份量,肉質細軟,而保存得好既係好冰凍,加小小鼓油,更有刺身風味
✴️日本鮑魚磯煮✴️👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿呢份係採用日本鮑魚磯煮而成,係日本傳統既煮食方式,鮑魚好大,肉好厚,食入口好彈牙,加上佢既湯汁一齊,好有海洋風味,真係食完好開胃
2023-11-07 82 瀏覽
今日同媽咪嚟銅鑼灣city‘super入邊食日式午餐,呢間叫味藏啲日式餐廳裝修簡約雅致,午餐豐富又好味,讚👍讚👍讚👍🍱味蔵便當(特上)呢款便當入邊有成八種配菜,雖然份量少少,但賣相非常靚,而且新鮮健康又好味,每樣少少夾埋一齊成份午餐份量非常足。八款配料包括有燒魚,燒安格斯牛肉,飛龍頭, 木魚啫喱凍配蕃茄,是日刺身,天婦羅🍤,再加埋白飯和麵豉湯,根本係完美午餐。🐂網燒安格斯牛扒配三文魚西京燒定食,呢個入邊色香味一邊飄散嘅午餐,真係引人流口水,未入口已經先開胃。套餐有一份大件安格斯牛扒🥩和三文魚西京燒,兩樣都係我自愛食到舔舔脷👅。牛扒燒完香噴噴,肉質柔軟又多汁,配白飯一齊食,油脂同白飯融合係一齊,好味到爆錶!三文魚都係有好香嘅油脂味,仲有豐富嘅奧米茄3,一定要食!山芋蓉,我鍾意食山芋蓉黏黏惆惆嘅口感,而且山芋蓉本身係健康食物,有零卡路里,食多多都唔怕。博多屋牛蒡醬油漬,牛蒡又係另一種健康又好味嘅食物,用上日式醬油漬醃製,加上芝麻味道更豐富更香口。
2023-11-06 58 瀏覽
聽朋友介紹銅鑼灣有間食日本野好正,於是捉左男朋友一齊去試📮大蝦湯烏冬:賣相好靚,烏冬口感彈牙,湯底好濃嘅海鮮味,蝦同蛽都好新鮮🎐非常清甜,食完好滿足色彩魚生飯&迷你烏冬定食:賣相鮮艷且吸引,分左六個小碗裝起每一款魚生,食落口感清新🎏非常可口味蔵便當(特上):賣相好豐富🎊有燒魚,燒安格斯牛肉,飛龍頭, 木魚啫喱凍配蕃茄,仲有刺身同天婦羅羽衣甘藍&混合穀物沙律:口感好特別,唔止好睇,仲好食🏮檸檬海蜇+博多屋牛蒡醬油漬:以小食份量黎講都好多,抵食🎉是日刺身定食:各款刺身肉質細緻柔軟🛌賣相好靚,好吸引
聽朋友介紹銅鑼灣有間食日本野好正,於是捉左男朋友一齊去試📮
羽衣甘藍&混合穀物沙律:口感好特別,唔止好睇,仲好食🏮
檸檬海蜇+博多屋牛蒡醬油漬:以小食份量黎講都好多,抵食🎉
是日刺身定食:各款刺身肉質細緻柔軟🛌賣相好靚,好吸引
之前同朋友嚟過食lunch已經想搵機會再嚟食晚餐早排老公升職加薪🥳🥳🥳梗係要帶去佢嚟再食好嘢啦✌🏻✌🏻今次醒目,早啲book定位,咁啱安排到窗口位,正🫶🏻因為想食多啲唔同嘅嘢,所以我哋主要叫小食為主上次食過刺身好好食,但老公唔食生嘢,所以唯有叫啲熟嘅海鮮,都有好多選擇🦐唐揚白蝦 外脆內軟🧈北海道產帆立貝蒜蓉牛油燒 蒜蓉牛油味好香,帆立貝好爽甜新鮮,而且好大隻份量又多,好抵食🍙明太子飯團 明太子好香,飯黏得好好,唔會散晒🍶清酒煮蜆  啲蜆夠大隻同埋一啲沙都無,而且清酒味唔會過濃,啱啱好🦀松葉蟹蟹味噌甲羅燒 呢個我都第一次食,勁多嘅蟹膏加上啖啖嘅蟹肉,配上脆卜卜嘅米通 好鬼正 🤩🤩日本鮑魚磯煮 鮑魚入味 ,肉質爽口彈牙🦷🐂山形A5火炙和牛 日本牛肉真係好正👍🏻👍🏻,肥瘦適中🐔天草大王雞翼南蠻漬 酸酸甜甜好開胃😋😋
之前同朋友嚟過食lunch已經想搵機會再嚟食晚餐
早排老公升職加薪🥳🥳🥳梗係要帶去佢嚟再食好嘢啦✌🏻✌🏻
今次醒目,早啲book定位,咁啱安排到窗口位,正🫶🏻
因為想食多啲唔同嘅嘢,所以我哋主要叫小食為主
🦐唐揚白蝦 外脆內軟
🍙明太子飯團 明太子好香,飯黏得好好,唔會散晒
日本鮑魚磯煮 鮑魚入味 ,肉質爽口彈牙🦷
🐂山形A5火炙和牛 日本牛肉真係好正👍🏻👍🏻,肥瘦適中
🐔天草大王雞翼南蠻漬 酸酸甜甜好開胃😋😋
2023-11-02 74 瀏覽
咁岩去開銅鑼灣開會。開完已經係到lunch hour,一於食完lunch先返公司做嘢😋!今次揀咗係糖街嘅一間🇯🇵日本料理餐廳食飯😋,餐廳嘅環境又靚又舒服。入到去好似去咗日本咁😍!我超鐘意🥰🥑博多屋絹豆腐&牛油果沙律🥗豆腐有好香嘅黃豆味🫘,同牛油果🥑嘅味道好夾。再加埋特製嘅醬汁,令到成個沙律🥗嘅味道更加提升!🐷北海道產豚肉湯烏冬🍲呢個烏冬🍝好特別,係自家手打🖐🏻,所以非常彈牙。湯底用左大量嘅🐠木魚去熬製,鮮味無比。加埋淥到岩岩熟嘅🐷豚肉片一齊食。口感同味道都好豐富!🍮和田萬黑芝麻布丁🍮每一啖🍮布丁都有好香嘅牛奶🥛同黑芝麻⚫️味。口感幼滑。香濃美味!
🥑博多屋絹豆腐&牛油果沙律🥗
🐷北海道產豚肉湯烏冬🍲
🍮和田萬黑芝麻布丁🍮
2023-11-01 57 瀏覽
Dinner唔知食咩好,不過好耐沒去日本喇,所以朋友介紹呢一間食日本菜非常正宗既餐廳,等我一解思鄉之苦。食物亦都好好味,靚景加美食絕對係打卡首選!是日小食三點盛合./////入面既食材包括,煙燻雞腎,火炙明太子,同埋燒魷魚軟骨等等。🍗,燒魷魚軟骨金黃色配上廚師特製醬汁,肉汁同油脂鎖曬喺肉入邊,嫰滑嘅煙燻雞腎同香脆勁外皮,食落去又香又惹味,別要encore!是日特上刺身5點盛合////呢個既刺身都特別新鮮,最中意大蝦肉夠曬creamy,醬汁亦非常夠味。清酒煮蜆///蜆肉有半個手板甘大,肉質鮮甜多汁,而且一 D 都唔會腥,有淡淡的酒香味。另外我地仲有下面既野食,全部都好正宗,好好味,包括:🍗博多火炙明太子🍗北海道產帆立貝蒜蓉牛油燒🍗山形A5和牛串燒1000分好味😋😋😋D 野食真系好好食,而且環境一流,影相都好好睇。

另外我地仲有下面既野食,全部都好正宗,好好味,包括:
🍗博多火炙明太子
🍗北海道產帆立貝蒜蓉牛油燒
🍗山形A5和牛串燒
1000分好味😋😋😋
D 野食真系好好食,而且環境一流,影相都好好睇。
2023-10-31 48 瀏覽
我最鍾意嘅日式餐廳,一定係銅鑼灣「味藏」🏮最鍾意佢近窗位置視野開揚,光線充足,食嘢都心曠神怡啲😍一開頭食個炸物先🤩廣島吉列蠔好鬆化,蠔肉軟林林,口感一流!炸雞好多汁,炸完仲好嫩口,食多幾件都得❤️色彩魚生飯&迷你烏冬定食啱哂鍾意咩都食嘅我!有6款魚生飯,每款一至兩啖,的的色色好精緻😍跟餐配埋湯烏冬一份,份量仲好多添😋山形A5和牛壽喜燒定食香噴噴,和牛油脂豐富,鍋入面嘅豆腐、芋絲同菇菇好索汁,壽喜燒醬汁甘甜可口,配白飯好出色🤤望住靚景食午餐,總覺得特別好食😍「味藏」真係銅鑼灣最正嘅日式餐廳,食過你就知好❤️

事緣見到網上有好多好評介紹呢間餐廳🙆‍♀️所以收工帶埋老公去試吓🤳🏻是日特上刺身7點盛合推介指數💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️分別有蝦,拖羅,魚,魷魚,賣相不得了,食落更滿意!明太子飯團推介指數💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️紫菜好脆,好多明太子,每一啖都食到滿滿嘅明太子,而且飯粒飽滿分明,加埋明太子,味道極佳!山形A5和牛串燒推介指數💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️和牛好味就一定架喇! A5和牛色澤一流,厚實多汁,一啖咬落去,D牛肉汁充斥晒喺個口入面!日本鮑魚磯煮推介指數💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️口感彈牙,配埋檸檬汁同芥末,真係無得彈!松葉蟹蟹味噌甲羅燒推介指數💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️蟹味濃郁,香氣十足,加埋米通脆脆,感覺好豐富!
是日特上刺身7點盛合
推介指數💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️
分別有蝦,拖羅,魚,魷魚,賣相不得了,食落更滿意!
明太子飯團
推介指數💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️
山形A5和牛串燒
推介指數💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️
日本鮑魚磯煮
推介指數💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️
口感彈牙,配埋檸檬汁同芥末,真係無得彈!
松葉蟹蟹味噌甲羅燒
推介指數💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️
蟹味濃郁,香氣十足,加埋米通脆脆,感覺好豐富!
天氣又熱又焗🥵🥵, 無咩胃口,想食凍野,就諗起刺身。上網睇到有人推薦呢間餐廳,就上去試吓。💛是日刺身定食🍱餐廳會因應當日食材,而決定當日嘅刺身,所以刺身非常新鮮,鮮甜,食材質素非常好。另外,刺身種類多,份量夠,價廉物美。🧡是日海鮮丼同刺身定食入面既少少分別,但一樣咁新鮮,質素非常高,另外,丼嘅飯口感非常好,雖然好飽,但都要食哂嘅飯🍚。❤️昆布螢光魷魚🦑醬油漬昆布同螢光魷魚🦑個味好夾,而且魷魚爽口彈牙,醬油味好香。 另外,值得一讚💯💯嘅係,員工服務態度好好,感覺好似去咗日本咁。
天氣又熱又焗🥵🥵, 無咩胃口,想食凍野,就諗起刺身
上網睇到有人推薦呢間餐廳,就上去試吓。
💛是日刺身定食🍱
餐廳會因應當日食材,而決定當日嘅刺身
所以刺身非常新鮮,鮮甜,食材質素非常好。
另外,刺身種類多,份量夠,價廉物美。
🧡是日海鮮丼
❤️昆布螢光魷魚🦑醬油漬
昆布同螢光魷魚🦑個味好夾,而且魷魚爽口彈牙,醬油味好香。

2023-10-25 55 瀏覽
媽咪今年生日🎂,我哋帶咗佢去銅鑼灣好出名嘅味蔵 by city’super食個媽咪心愛嘅🇯🇵日本料理🍱!等我話俾大家知,我地叫左咩美食。🥗前菜🥗是日小食三點盛合. ✔️煙燻雞腎🐥- 肉質好腍😋,每一舊🐣嘅煙熏味都好重。味道好特別😋✔️火炙明太子🐟- 🐟外邊燒到脆卜卜,但入而就軟綿綿。味道辣辣地🌶️。口感同味道都非常出色!✔️燒魷魚軟骨 🦑- 🦑魷魚軟骨燒到好香,好惹味。🤤🍲火鍋🍲✔️柚子湯鍋🍲 -有好香濃嘅🍊柚子味,味道清新☘️。打邊爐🍲一定要揀嘅湯底。✔️美國安格斯肉眼🥩- 肉質鮮嫩,每一啖都有好香嘅牛肉味🐄。食得出係高質素嘅牛肉!✔️北海道黑豚肉🐷- 厚薄適中,而且🐷豬味好重。正!✔️ 蔬菜盛合🥬- 一共有七款蔬菜🥬,全部都十分新鮮。🍱熱食🍱✔️野菜天婦羅盛合🍆- 薄薄嘅炸粉包住咗茄子🍆,南瓜🎃同菇🍄。口感又脆又多汁。勁正😋✔️北海道產帆立貝蒜蓉牛油燒 🧈- 帆立貝好大粒,入口有好香嘅蒜蓉味🧄。✔️唐揚白蝦 🦐- 白蝦🦐細細隻,但🦐蝦味十足!仲唔會覺得好油膩!✔️山形A5火炙和牛 🐄- 和牛味道香濃,完全有入口即溶嘅感覺!媽咪對嘅餐好滿意,話下次一定要再嚟!

🥗前菜🥗
是日小食三點盛合.
✔️燒魷魚軟骨 🦑- 🦑魷魚軟骨燒到好香,好惹味。🤤

🍲火鍋🍲
✔️北海道黑豚肉🐷- 厚薄適中,而且🐷豬味好重。正!
✔️ 蔬菜盛合🥬- 一共有七款蔬菜🥬,全部都十分新鮮。

🍱熱食🍱

媽咪對嘅餐好滿意,話下次一定要再嚟!
2023-10-25 43 瀏覽
又到放假既日子,所以約咗朋友去《味蔵 by city’super 》食飯聚會,LUNCH來呢度港鐵銅鑼灣站 E 出口, 步行約4分鐘。食完仲可以繼續去行街,非常期待今次!喜知次一夜幹魚肉被精心處理,確保保持其原有的鮮美和口感。每一口海鮮都散發著海洋的味道。呢個好有日式風味!金平牛蒡沙律食落去有牛蒡香味和沙律醬味,仲有酸酸甜甜嘅味到,兩者好夾。第一次食,不錯。博多屋絹豆腐&牛油果沙律牛油果的油香豐富,有好香嘅味!第一次食用牛油果做醬汁嘅,牛油果本身非常之幼滑,配合幼滑的豆腐好夾。是日海鮮丼海鮮丼的擺盤十分精緻。被裝盛在一個漂亮的碗裡,海鮮的顏色鮮豔,令人食欲大增。,包括新鮮的日本魚類、貝類和蝦類。
喜知次一夜幹

金平牛蒡沙律

博多屋絹豆腐&牛油果沙律

是日海鮮丼
2023-10-25 41 瀏覽
😽博多屋絹豆腐🙌🏻牛油果沙律😽👅成碟都有一種好清新健康既感覺,賣相好掂,娟豆腐既質感同口感都好細嫩,仲有埋牛油果沙律,搭係豆腐一齊,好豐富既口感同味道,呢個沙律都好有創意,同時無諗過豆腐做沙律都咁出色😽檸檬海蜇😽👅佢既海蜇真係好新鮮,仲加入檸檬既風味,檸檬既酸酸味再加上咁有口感既海蜇,好食既小吃😽三陸產生海草😽👅呢款海草來自於三陸地區,味就好鮮美,有草清清既海草味道,海草營養價值高,食得多都唔怕😽北海道產吉列豬扒定食😽👅佢係北海道既吉列豬扒,吉列豬扒既外皮炸得好香脆,同時裡面既豬肉鮮嫩多汁,炸得恰到好處,抽乾多餘油份,仲有配菜同飯,鐘意食吉列豬扒就一定會喜歡🧭放飯時間,來到一間食日本野,位於銅鑼灣,近公司做野既地方,位置都好當眼,好易搵又方便,入面有好多位,所以都唔怕人多,聽日又可以食多次👀👀
😽博多屋絹豆腐🙌🏻牛油果沙律😽
😽檸檬海蜇😽
😽三陸產生海草😽
😽北海道產吉列豬扒定食😽

我同老公平時都做鍾意食日本嘢,知道city’super開咗一間特色嘅日本餐廳,今個weekend就同老公嚟呢度朝聖下啦!😤😤✅是日小食三點盛合。今日嘅小食三點呢就有煙燻雞腎,火炙明太子同埋燒魷魚軟骨。三款小食都係啲好爽口嘅小食,好爽脆,用嚟送酒👍一流!✅金平牛蒡沙律。個沙律好特別啊!牛蒡,配埋沙律菜好爽口,開胃清新!✅宇都宮燒餃子。餃子外脆內軟,脆脆嘅餃子皮,個餡都仲充滿肉汁,好好食。日本餃子,my Favorite。✅天婦羅盛合。天婦羅炸得剛剛好,香脆得來又唔會流失蝦嘅鮮味。除咗蝦之外仲有好多其他天婦羅嘅選擇。鍾意食香口嘢嘅朋友,一定要嗌呢個啊。✅烏魚籽蕎麥麵。清清地咁,好開胃,讚呀讚呀👍👍蕎麥麵爽口彈牙,😙食到爍爍聲。曾經睇過一篇報道,響日本食麵要食到su su聲咁,先係對師傅嘅一個尊重哈哈!🤌✅海鮮盛合。呢個唔使講啦!o my god,好多料,有勁多海鮮,有蝦🦐啦,魚啦,仲有我至愛嘅😍帆立貝添!海鮮配搭埋勁多唔同種類嘅菇,湯底清清淡淡得來又充滿日式風味🇯🇵好正呀!好彩今次食dinner可以坐到卡位,環境好舒服,仲有個靚景添!
✅宇都宮燒餃子。餃子外脆內軟,脆脆

2023-10-19 63 瀏覽
呢間日式餐廳叫味藏✅位於銅鑼灣糖街25-31號Sugar+3樓,銅鑼灣站行過去4分鐘就到,好方便,餐廳環境好有日本feel,感覺好高級🎎午餐都有好多選擇,我就食左...👉🏻是日刺身定食,每款有兩件,件件都係大大舊,每一款都非常新鮮,亦展示左唔同海鮮的多樣性,而且肉質鮮嫩,口感豐富,加埋檸檬汁,非常夾,給人一種滿足感。 ✨👉🏻羽衣甘藍&混合穀物沙律,配搭特別,唔係度度都食到,食落層次豐富,蔬菜同穀物加埋嘅特別質感帶來獨特的口感同風味,令人回味無窮。✨👉🏻味蔵甜品杯,入面有十勝紅豆蓉,白玉丸子加埋自家製嘅抹茶啫喱,有滿滿的口感,真係喜出望外!✨
午餐都有好多選擇,我就食左...