2014-08-26 2372 瀏覽
喺附近行到攰又唔想行落太子搵Starbucks, 突然醒起美荷樓有間呼吸冰室 , 所以就嚟咗 , 事前我都聽個個名但一直冇嚟試.... 一入到嚟 , 哇…都幾多空位 , 位置旺中帶靜 , 又乾淨 , 好懷舊 , 坐咗係度真係唔想郁 , 啲擺設好正 , 下次會再嚟 簡直係談心好地方!!

簡直係談心好地方!!
2014-08-24 2104 瀏覽
出菜快,食物外觀華麗但味道一般,最不能接受的是食物冰凍。點了早晨全餐和兩款pasta, 三款熱食都是凍的。多士凍晒又韌,跟餐湯上的多士更是燶黑色的, 依舊是凍的,頗脆口但苦澀。那草莓玫瑰茶超hea, 看似華麗但只有玫瑰味完全沒有草莓味, 草莓整粒浮在杯中……明明是室內但四周佈滿蚊蟲, 烏蠅蚊子亂飛好可怕啊!餐廳是全自助形式,但員工會四周巡視,極度影響進食氣氛。
出菜快,食物外觀華麗但味道一般,最不能接受的是食物冰凍。
得個樣
明明是室內但四周佈滿蚊蟲, 烏蠅蚊子亂飛好可怕啊!
餐廳是全自助形式,但員工會四周巡視,極度影響進食氣氛。
2014-08-21
2014-08-19 1877 瀏覽
食物賣相吸引,但質素十分麻麻。炸魚有酸味,怕變壞唔敢食。白汁是微辣的!我本身唔食辣先揀白汁,真係無諗過白汁會辣!反而咖喱汁就一d都唔辣。呢度勝在少客仔,你可以慢慢食,吹下水都唔會趕你走。
食物賣相吸引,但質素十分麻麻。
炸魚有酸味,怕變壞唔敢食。
呢度勝在少客仔,你可以慢慢食,吹下水都唔會趕你走。
2014-08-14 2032 瀏覽
踏進餐廳 便被旁邊牆上的文字吸引這句話加上餐廳的裝潢的確吸引人們前來餐廳地方很大今天是星期三的下午 人不多 可以隨便挑位置坐 餐廳每一處都很有心思 以藍綠色為主 我這個愛藍色的人自然很喜愛牆上有很多畫 仔細看看 裏面的文字也挺有趣有許多不同設計的杯子 挑了一個四人座坐下 因為被這面牆吸引了兩人共點了個Benedict ,蜜糖雞翼及蘋果綠茶 食物方面 不能要求太高Benedict都還可以 薯條則太淋 雞翼炸得有點過火 蜜糖味欠奉蘋果綠茶則不錯 不會太甜 而且裏面有蘋果粒有趣的是有一個應該是老闆的人 走過來要替我們的食物拍照 說是要確保食物的質素他人也挺有禮貌的另外有一地方需改善的便是桌子都沒有人清潔 很骯髒
踏進餐廳 便被旁邊牆上的文字吸引

蘋果綠茶則不錯 不會太甜 而且裏面有蘋果粒

他人也挺有禮貌的

另外有一地方需改善的便是桌子都沒有人清潔 很骯髒
2014-08-13 1879 瀏覽
今天跟友人到了呼吸冰室食晏, 已經是我第三次來, 之前吃過all day breakfast感覺都不錯, 而且裝潢特別, 假日都會很多人, 所以今天特意跟友人於午飯時間到來, 不用等位, 也不用在被監察(其他人站在旁等位)的情況下怱怱地吃。雖然只係午飯時間, 但我仍點了最愛的士多啤梨窩夫。ORDER時店員已指明要等20分鐘, 因為即叫即整吧。但我相信這20分鐘的藉得等的, 一看, 食物擺放得很美觀, 還用士多啤梨醬"畫"上斜紋。一般食窩夫都會有乾的感覺, 大多因為不夠醬料或雪糕很快便溶光光, 但這份窩夫不會有這個問題, 因為它雪糕下還有cream, 這款cream跟外面的不同, texture較實, 應該是冰室自家弄吧, 味道不會過甜, 否則便蓋過雪糕味道, 而且加了cream, 和士多啤梨醬, 感覺上較fruity, 很配窩夫呢。唯獨是士多啤梨的size較細, 比較起居盧或咖啡弄略嫌遜色, 但整體來說都是值得推介的!
士多啤梨窩夫
2014-08-08
士多啤梨窩夫
2014-08-13 1480 瀏覽
之前黎到深水埗,搵左間冰室食午餐,入到去,唔係好多人,間隔整齊,之後叫左個雞肉菠菜麵,仲有個湯。等左10分鐘,熱辣辣嘅野食到手,試一試個湯,味道正常,再試一試個麵,雞肉都幾多,味道唔錯,仲有蕃茄仔點綴,整體味道幾夾。原本想試埋甜品,太飽食唔落,下次再試!
雞肉菠菜麵
雞肉菠菜麵
2014-08-13 1347 瀏覽
呼吸冰室裝修精緻,雖然叫冰室但氣氛像Cafe。餐廳一面是港式冰室格局,充分懷舊感覺。吃的東西算多樣化,有茶記飯,西式意粉沙律,港式小食,不過價錢中規中矩值得一提,下午茶時段甜品價格會減半!不過未有時間嚐試我吃了三文魚冷麵,賣相相當不錯,用三文魚捲成一朵花,好靚!三文魚仲要唔止一塊,幾抵食,但個人比較prefer日式冷麵,這個醬汁不太岩我下次耍黎應該係下午茶,感覺上會幾值
呼吸冰室裝修精緻,雖然叫冰室但氣氛像Cafe。
餐廳一面是港式冰室格局,充分懷舊感覺。
值得一提,下午茶時段甜品價格會減半!不過未有時間嚐試
我吃了三文魚冷麵,賣相相當不錯,用三文魚捲成一朵花,好靚!
下次耍黎應該係下午茶,感覺上會幾值
2014-07-24
2014-08-09 1812 瀏覽
閒hea 既假期,走到舊區石峽尾,順路去參觀下美荷樓,見Fullcup cafe 既裝修唔錯,當入去做下文青裝修有d classy,點知服務同質素都真係.......不敢添食服務係自助形式,姐係排隊,自己拎餐,拎餐具,自己收埋盤..係無問題!但係收銀態度差到呢.......聽唔清楚我落單,聽佢覆單錯左,講多一次佢聽,報以一個我講錯野既鄙視既眼神..(=.=x !我係比錢買野食架)最終叫左個All day breakfast....食物..最正常應該係薯餅...其他都係差到...覺得d味同質感奇怪.每食一樣野我都有個疑問牛扒: "林"得過份且無味,鬆肉粉過多?!蛋:加左唔知d咩有奇怪味,(唔似係黑松露...Orz)多士: 脆同唔脆之間....個口感真係唔好受...飲品: 只係加左小小糖水同好多水同一粒士多啤梨既汁...我有一刻覺得係我味覺有問題定佢有問題..Orz或者係我唔好彩有e個經歷添食指數: 1/10 (1分to 餐廳裝修,文青們可以去影下相)
All day breakfast
最終叫左個All day breakfast....
牛扒: "林"得過份且無味,鬆肉粉過多?!
蛋:加左唔知d咩有奇怪味,(唔似係黑松露...Orz)
多士: 脆同唔脆之間....個口感真係唔好受...
飲品: 只係加左小小糖水同好多水同一粒士多啤梨既汁...

2014-05-24
10 分鐘 (堂食)
2014-08-08 1484 瀏覽
參觀JCCAC過後,想飲個特式下午茶,知道從前的石硤尾邨於2012年活化後,現變身美荷樓青年旅舍可供遊客入住,內裡有間呼吸冰室。冰室這名字已夠令人懷念從前……此冰室實質是一間快餐店,門外有餐牌,再到內裡叫餐、取餐 (講真一句零service,服務員態度差勁)布置方面確令人驚喜,各懷舊椅桌,懷舊燈飾讓人回到六、七十年代……我倆點了兩杯飲品: 士多啤梨玫瑰花茶(啖啖的玫瑰花香,少少甜的士多啤梨味,講真都知道係茶包沖成,打開茶壺蓋發現原來仲有新鮮士多啤梨浸住)凍蘋果蜜桃茶(味道不太甜,飲落更發現有蘋果渣,用蘋果榨汁再調制而成,感覺清新解喝)出奇地好飲~不知不覺已坐了一小時多,休閒過後卻遺忘了還要參觀美荷樓生活館,5:00已休館ORZ~唯有下次再去到訪,即多一次機會去冰室呼吸一吓。

冰室這名字已夠令人懷念從前……

我倆點了兩杯飲品:

出奇地好飲~

2014-08-06
2014-08-07 1428 瀏覽
呢度裝修正相信大家都知,所以唔再擺相。但嚟呢度,真係要有心理準備,係剩係食裝修。食物方面,唔止上菜慢,係連收錢都慢。我去到時係星期六晚八點幾,全場都係坐滿一半左右,但去點菜時由於佢哋係用一部細細部接收器畀客人坐返埋位等通知,而啲接收器係返唔切,所以我去到時有兩個人左右要企喺度等到有機返至點得嘢。頭先話上菜其實都唔多啱,因為係自取,食完都係自己攞返個兜出去畀佢收。呢啲我係完全冇問題嘅,美國大部份快餐店都係咁。我點咗一個parma ham salad, 一件朱古力牛奶多士,一杯latte,一杯蜜桃綠茶。個沙律份量唔多,但味道還可以,因為菜新鮮,但件多士就真係完全唔合格,一切落去經已係韌到切唔開,食落去唔好話脆,直頭食緊膠咁,應該係因為麵包唔新鮮。我心目中,整件多士係好基本嘢,呢度做唔到。latte當然唔會及真正cafe出品,味道似mccafe嗰啲。員工大部份對客時都好有禮貌,會提仲有幾耐收舖,有需要幫忙時亦好快手。加上裝修實在係有特色,如果食物質素能改善,呢度絕對會係我常到食店。

我心目中,整件多士係好基本嘢,呢度做唔到。

2014-08-02
2014-07-31 2069 瀏覽
過來深水埗做事,與友人到此試試食物如何。因不太餓關係,order了一份法式農村早餐及一壺紅茶。原來早餐跟一杯橙汁。很欣賞那件法式多士,不油膩,又夠軟,配上蜜糖特別香口。其他食物也不過不失,只是如果可以再熱一點上盤,會更加好。
過來深水埗做事,與友人到此試試食物如何。

因不太餓關係,order了一份法式農村早餐及一壺紅茶。
原來早餐跟一杯橙汁。
很欣賞那件法式多士,不油膩,又夠軟,配上蜜糖特別香口。
其他食物也不過不失,只是如果可以再熱一點上盤,會更加好。
題外話/補充資料: Weekday到訪這裡很不錯,沒有很多人,也可以隨意選喜歡的位置。
2014-07-30
下午茶
2014-07-10 2674 瀏覽
朋友問我近況。兩個字,「忙!」好不容易終於捱到星期日,可以去做吓運動。打完波,體力消耗得七七八八,又係時候找地方醫肚。既然最近忙到窒息,那麼,下午茶的地方,不如就走遠一點,去「呼吸」一下。以前石硤尾村美荷樓,經活化後,變成了頗具特色的旅館,還設有小小的展覽,而呼吸冰室,也就是座位於此。又聽見冰室一字,沒錯,又是仿懷舊的設計,相信在座大部份的年輕人,亦是因為這環境而來。又,我同意,若是平日,來喝杯咖啡,聽聽音樂,Hea半天,已是很不錯的節目,至少對我來說是。在收銀處先付款,之後可以返埋位耐心等候。這跟某拉麵戰場一樣,是有個類似「地雷」的物體給你,當食物飲品準備好時,那「地雷」會震會閃燈以作提示,現在愈來愈多餐廳採用這方式了。我要的是厚切西多士,這裡的出品,稱不上金黃香脆,不過,此等邪惡之物,經自行淋上糖漿後,總不可能難吃。當然,如中間夾心的花生醬,可以更香一些,世界會更美妙。老友的咸牛肉雞蛋潛艇,賣相比西多更為吸引,我沒有品嚐,但老友的評價也算正面,下次來可以試試。喝一杯冷凍的荔枝紅茶,在打完波兼大熱天時,大大口喝下去,無比受用。Hea了個多小時,又差不多要離開,晚上還有另一場。假日,還
朋友問我近況。兩個字,「忙!」

Hea了個多小時,又差不多要離開,晚上還有另一場。假日,還是充實一點好!
2014-07-10 2469 瀏覽
一開始諗住同朋友食個tea就搵到呢間fullcup冰室入到去發現比我想像中多人好多一家大細又多情侶成班friend都好多等位都等左一陣不過d staff幾好人 會幫我地搵位間冰室係全自助形式由排隊買野食到收野都係自己負責都幾好呀夠方便法國農村早餐🍴排隊排差唔多半個中先買到野食 再等多半個中倒先有野食拎不過好彩呢個早餐不負所望鍾情All day breakfast既我完全滿足係呢個早餐尤其係佢個toast 同普通食既唔同 軟熟好多 又唔會太油配菜既沙津油都唔錯加埋個特別既煎pan真係好吸引香蕉朱古力窩夫窩夫又係整好耐先有外形好吸引夠晒飽肚 食到肚都漲埋不過不失 同人share就ok 自己食就......環境幾靚 除左多人左d之外 其實影下相傾下計都唔錯仲有得自助拎水同紙巾餐具食物味道都ok 有機會會再黎👍😆
一開始諗住同朋友食個tea

窩夫又係整好耐先有
外形好吸引
夠晒飽肚 食到肚都漲埋
不過不失
同人share就ok 自己食就......

環境幾靚 除左多人左d之外
其實影下相傾下計都唔錯
仲有得自助拎水同紙巾餐具
食物味道都ok 有機會會再黎👍😆
2014-07-01
30 分鐘 (堂食)
  • 法式農村早餐
一個人逛完布市場,一直走到美荷樓,走進去觀摩一下,順便吃下午茶,點了西多與蘋果紅茶,找了個雙人座,當時食客不多,位置仍有相當多。取餐時背上我的背包,把剛買的布放在座位,一個餐盤放高高的玻璃杯讓我覺得很難平衡,取完餐還得蹲一點去矮矮的餐具車取刀叉,糖漿與吸管,非常考驗本人托盤能力。回到座位,有幸那袋布仍在,坐下來享用餐飲,厚厚的西多,看起來相當吸引,紅茶看起來亦不賴。可惜西多麵包質地不鬆軟,有如俗語說的隔夜麵包,花生醬亦補救不了難吃的麵包,加上外面不酥脆,頓失西多精髓。蘋果紅茶沒茶味,只得奇異的酸,沒茶味的紅茶,似是沖泡多次茶葉,只剩顏色,沒有味道般。29元的西多,三十多元的紅茶,理應不是配如此水準的,本人非富貴,未能獨欣賞其環境而心生愉悅。
題外話/補充資料: 西多吃了四分之一時,美女店員在我耳邊說請我把糖漿歸還,可是任誰都看得出我一個人在用餐,東西其多,我要離開財物和食物去歸還餐具車的話,有點危險,怕財物被摸走,怕食物飲品被惡作劇,我左思右想都想不出好辦法,我唯有趕快吃完,拎起所有財物把糖漿放到餐盤順道歸還吧,我內心非常的不安,而那位美女店員完全沒有問我用完沒有的意思,更沒有要取回糖漿之意。好吧,我吃完就起來背好背包,拎上一大袋布,把糖漿放上餐盤,那位女店員才出現問我是否用完糖漿,我都在背背包了,你這問題是有什麼用意? 此時她才從餐盤取走糖漿,似是嫌我把糖漿放到用完的餐具旁。。。。我無言了,她會是以為我有九隻手可以分別處理背包 一袋布 一個不輕且有高玻璃杯的餐盤 和一樽糖漿嗎?一天好情緒敗了。 前往餐盤車位置很窄,店員在旁也不會稍稍幫助有困難的食客,造成人龍。
2014-06-28 2644 瀏覽
美荷樓重建成為青年旅社,從小係呢區長大既我黎到呢間CAFE都覺得好新鮮,小時係呢到遊盪過既舊式公屋轉眼變成美輪美奐既旅社,隔離仲有美荷樓展館,回憶下舊式公屋既歷史好啦,入正題講下D野食喇,首先SHOW下餐牌先啦如果係個到食小食,食飯都幾抵既,CAFE有得你坐好耐食個飯,嘆杯野飲,呢個價其實幾OK野飲三、四十蚊CAFE價都叫正常,我朋友有叫過杯咖啡,都幾靚仲有甜品tim啊!!布丁啊燉蛋啊!!我下次一定要黎試你地!!XD講完有咩食就睇下個環境啦,個到真係整到幾靚可能因為呢區唔貴啦,咁當然有咁既地方去比你開CAFE呢間野都算叫係ok大架喇,都應該坐到50人,幾多凳下環境都佈置得好有特色,木色既台凳為主仲有好多懷舊既佈置,配合返美荷樓既懷舊氣氛啦環境相當不錯,所以都推介呢到,幾舒服~!不過對於唔係係呢區長大既人黎講,呢到都幾難搵下架畢竟唔近地鐵站丫嘛,不過就係咁,所以個到靜D幾舒服好啦,講完環境,講野食喇!因為我地係食早餐,太早啦,唔想食飯(飯相對平D個價)我地好豪咁叫左最貴個個早餐全餐,八、九十蚊啊>0<真係覺得自己好豪!但都豐富既~唔好既係雞扒乾身,無咩雞味不過其他都好食,
美荷樓重建成為青年旅社,從小係呢區長大既我
黎到呢間CAFE都覺得好新鮮,小時係呢到遊盪過既舊式公屋
好啦,入正題講下D野食喇,首先SHOW下餐牌先啦
如果係個到食小食,食飯都幾抵既,CAFE有得你坐好耐
食個飯,嘆杯野飲,呢個價其實幾OK

講完有咩食就睇下個環境啦,個到真係整到幾靚
可能因為呢區唔貴啦,咁當然有咁既地方去比你開CAFE
呢間野都算叫係ok大架喇,都應該坐到50人,幾多凳下
環境都佈置得好有特色,木色既台凳為主
仲有好多懷舊既佈置,配合返美荷樓既懷舊氣氛啦
環境相當不錯,所以都推介呢到,幾舒服~!

不過對於唔係係呢區長大既人黎講,呢到都幾難搵下架

畢竟唔近地鐵站丫嘛,不過就係咁,所以個到靜D幾舒服

好啦,講完環境,講野食喇!

因為我地係食早餐,太早啦,唔想食飯(飯相對平D個價)

我地好豪咁叫左最貴個個早餐全餐,八、九十蚊啊>0<

真係覺得自己好豪!但都豐富既~唔好既係雞扒乾身,無咩雞味

不過其他都好食,有薯餅、蛋、類似德國腸個個最好食!!!!又多汁

仲有杯橙汁tim~~
呢個餐唔算抵,但個到其他野食個價都ok,正正常常

絕對會有下次:) 都推介你地可以黎呢到試下

不過唔熟呢個既朋友就可能要google map下啦

呢邊附近都有JCCAC個art centre,食完可以過去睇下

感受文藝氣息既一天:)
$100 (早餐)
  • 早餐全餐