2010-05-17 174 瀏覽
搬左入屯門大半年, 食黎食去都係去屯門市廣場d食肆。一心想食蠔飯, 睇左 Openrice食評, 見到和生飯店既食評吾錯, 於是專登搭的士去食。我地一行人 4大1小, 六點半去到, 地方大吾多人, 只得一間冷氣大房, 其餘地方一半無冷氣, 一半係露天。侍應好好人叫我入去冷氣房坐, 但原來係冷氣房出面一個細房, 因為大房入面無晒細枱, 所謂冷氣係由冷氣房漏出來的, 我地坐正係冷氣房門口, 所以總算有d冷氣涼下。我地叫左以下食物, 每碟份量不多1) 蠔餅 – 上枱時尚算新鮮但好少蠔, 味道一般(2) 炭燒豬頸肉 – 味道一般(3) 鹵水掌翼 - 味道一般(4) 美果帶子 –上枱時腰果是脆的, 好多帶子, 但要75元一碟頗貴(5) 蝦醬通菜牛肉 – 咸(6) 冬陰公蝦湯 - 辣+酸, 好普通另外我地叫左2罐碧泉檸檬茶 , 一罐新奇士OJ, 一碗白飯, 兩碗白粥, 最後埋單$280幾。總括而言, 食物味道一般, 侍應服務態度良好, 但不得不提就係超多蚊, 吾會再去。

我地叫左以下食物, 每碟份量不多:
(1) 蠔餅 – 上枱時尚算新鮮但好少蠔, 味道一般

2010-05-15
慶祝紀念
生日
2010-01-25 133 瀏覽
我家大人大壽, 選了這家很久沒光顧的鄉村飯店吃飯慶祝,原因是很久沒來過這裡,而且天氣清涼, 就算沒有空調也問題不大嘛!! 位處麒麟圍丁屋群的舊式鄉村飯店, 環境有些像川龍那兩間著名茶樓,坐室外雖只有樓景和輕鐵,相對戶內會較有風味。很多年以前曾在這裡飲早茶, 同是自助沖茶和自取點心,跟川龍的沒兩樣, 現在環境也沒大變, 只是飯店面積增加了, 可容納客人也比以前多。是日例湯為西洋菜煲豬骨, 一大湯碗熱乎乎的!所用西洋菜鮮嫩無渣,煲湯後也很好吃;煲湯豬骨的肉也很柔軟,愛吃湯渣的我覺得好好吃!例湯很有老火湯味道,煲得很濃郁,除了吃火鍋的客人外,很多客人也來一鍋來暖和一下。鹵水鵝掌翼為壽星開胃小吃,鹵水是偏鹹的潮式味道,鵝掌翼微微加熱後奉客, 鵝翼雖不太多肉, 外皮煮得夠Q,肉質還有彈性不會過軟,水準還好。細佬想吃的椒鹽雞軟骨最後才點反而最早上桌, 一堆雞軟骨炸得香香再以惹味椒鹽略炒,上桌時香味十足但也是熱氣十足。雞軟骨獨有硬中帶Q的軟骨質感一向是我家所喜, 心理上還可以補充一下軟骨 椒鹽味道夠辣也鹹,還配上淡味喼汁和淮鹽,惹味非常。飯店馳名新鮮燒鵝,今次只點了例牌,廚師斬了上截部份,令愛吃髀

椒鹽味道夠辣也鹹,還配上淡味喼汁和淮鹽,惹味非常。

飯店馳名新鮮燒鵝,今次只點了例牌,廚師斬了上截部份,令愛吃髀的細佬沒鵝髀吃啦。從平滑外皮已感到新鮮出爐, 鵝皮果然是帶脆的;鵝肉不是太肥,沒太多肥膏但不失甘香, 鵝胸肉質也夠柔軟,不過這頭鵝略為細小, 胸肉也不太厚,沒有太多肉吃,而且鵝肉未夠入味也不夠香。所配酸梅醬有著很多酸梅核, 味道酸甜夠黏性,跟包裝的味道很不同。現在的水準還可,但以前的水準更好,相比下來就失色了。

美果帶子有著很多香脆腰果,用來送酒一流! 西芹爽脆多汁, 炒得乾身多一點更好; 帶子應是一開二, 有著微甜帶子味和滑溜,以帶子份量來說也蠻多的了。

和生小炒皇材料竟然跟美果帶子很相似, 兩者同以西芹、腰果來炒,大人還以為來錯了菜,我以為小炒皇會用上韮菜花來炒耶。這味小炒皇用上微辣豆瓣醬來炒,味道會較美果帶子濃郁惹味, 而且還配上不少鮮味蝦乾,鮮味更為濃重; 除了腰果還有不少炸花生, 脆口程度更高,其中還混有不少菜甫粒粒,令口感更脆身更有變化;除了蝦乾還有切得很薄很細的帶子粒粒和少量蝦仁,真的材料豐富。

薑汁炒芥蘭用上極幼和嫩綠的芥蘭苗,以薑汁蒜泥炒成,只是薑汁和蒜味也不夠重,吃來像普通清炒芥蘭多一些, 幸而芥蘭質素很好, 只是稍油而已。

愛吃西季豆的大人要點的麵醬四季豆炒鹹肉最後才到,難道這味菜很難做?? 鹹肉以五花肉泡製而成,只是鹹肉味道不太好吃,反而炒菜用的麵豉醬質素不俗,豆豆軟綿味道鮮美,有點本末倒置。

連同白飯和可樂不足四百元, 以街坊小菜來說不算太便宜;這裡還有好幾款海鮮可挑,又有現場炭燒食物,不時吹來的燒烤香味很有bbq風味。

全店侍應都是上年紀的叔叔姨姨,聽聞全都是圍村裡的居民,服務方面就不能有很高期望,例如寫菜的兄台, 見我點了兩款材料相若的小炒皇及美果帶子,其實可以提醒一下, 那就不用吃著相似的菜式,又可以另點其他美味小菜嘛。
西洋菜煲豬骨
美果帶子
和生小炒皇
  • 例湯
2009-07-10 125 瀏覽
上星期五晚高人應約去練功,故約肥仔去和生試試泰式燒雞。肥仔例牌遲到,所以與老闆智哥吹水飲啤酒,飲了差不多有三支啤酒,肥仔才到。因上次沒有試過和生之燒雞,肥仔到後即叫燒雞,否則遲些才叫就會沽清。兩支公除咗叫燒雞外,還有叫和生小炒王、子薑雞及蓮藕炆豬手,今餐真是豐富和味啦!想不到一隻燒雞價錢只是八十多元,真是很平宜,燒雞炸得皮很脆肉好滑,很好食。和生小炒王材料豐富,好味道,最好送酒。子薑雞的子薑很好味,老闆智哥話係厨房自家做的,故醃製得宜,不是買回來的大路貨。蓮藕炆豬手味道夠濃,但豬手不夠淋。肥仔同老鄉都是食得之人,但是因大多餸,雖然味道很好,兩人努力之下仍有食剩,唯有要肥仔包回去做儲糧。

和生燒雞
和生燒雞
和生小炒王
子羗雞
2009-07-10 40 瀏覽
當唔想煮野食就緊係落街食落街有咩食和生有飯食好耐冇食過和生雖然離屋企唔遠今次到和生食係為左寫評我叫左兩樣野西蘭花花姿片檸檬汁蒸烏頭西蘭花花姿片一般街外食店都識煮用來餸飯一流檸檬汁蒸烏頭比我一個驚喜平時怕食烏頭係伯佢既泥味令檸檬汁令泥味冇曬但魚肚超腥我自問唔食得咁腥不過你ok的呢餐真係唔錯
當唔想煮野食

我自問唔食得咁腥
不過你ok的
呢餐真係唔錯
2009-07-09
$50 (其他)
  • 檸檬汁蒸烏頭
2009-07-03 56 瀏覽
今晚一家人到和生食飯,我地已經幫襯和生好多年了4個人叫左6個餸,有D誇張講下叫左D乜啦:例牌燒鵝 <--- 燒得好脆,不過就油左少少蒜蓉開邊蒸蝦 <---- 和生既海鮮都幾新鮮,所以呢味開邊蝦都保留蝦既鮮味泰式豬頸肉 <---- 招牌菜,豬頸肉燒得香口,保持一貫水準,椒鹽鮮魷 <---- 無太大優點,只係保持到應有既水準蒜蓉白菜仔 <---- 佢今次唔係加蒜頭落去抄,而係加D炸蒜蓉上面,雖然都有蒜蓉味,但做法就奇怪左少少硯介鯪魚球 <---- 加埋佢個醬汁,味道一流,非常之香口又脆,炸左既鯪魚球但係一D都唔油膩叫左好幾枝啤酒同汽水,埋單四百幾蚊不過已經好夠飽,嫌就嫌叫得太多油炸既食物..要飲返D涼茶先得LA
今晚一家人到和生食飯,我地已經幫襯和生好多年了
4個人叫左6個餸,有D誇張

講下叫左D乜啦:
例牌燒鵝 <--- 燒得好脆,不過就油左少少
椒鹽鮮魷 <---- 無太大優點,只係保持到應有既水準
叫左好幾枝啤酒同汽水,埋單四百幾蚊
2009-07-02
2009-06-09 137 瀏覽
昨晚與拍檔約了離職同事聚舊晚飯於屯門。因昨天是公益綠識日,而持有當日公益鐵路車票是可以無限次乘搭港鐵。故與拍檔乘搭免費西鐵去屯門兆康和生飯店會合舊同僚。三人到齊後,便由前足球健將和生老闆智哥幫我們點了四個小菜:煎蠔餅----蠔餅煎得香口而不油膩,亦夠嫩滑,很好吃。燒豬頸肉----此燒豬頸肉可以與泰菜名店相比,燒得香口及爽口。椒鹽九肚魚----新鮮熱辣夠香脆。芝士大蝦伊麵----此菜也煮得好味道。見到上一位食家介紹此處之泰式燒雞,等下次一定要試吓。和生飯店有室內冷氣及有室外露天座位,約同三五知己可以坐在露天位置自由自在飲酒談天,真是一樂也。

三人到齊後,便由前足球健將和生老闆智哥幫我們點了四個小菜:
煎蠔餅----蠔餅煎得香口而不油膩,亦夠嫩滑,很好吃。
椒鹽九肚魚----新鮮熱辣夠香脆。
芝士大蝦伊麵----此菜也煮得好味道。

燒豬頸肉
芝士大蝦伊麵
煎蠔餅
椒鹽九肚魚
2009-02-05 48 瀏覽
和生係我的飯堂,唔止我,我仲介紹埋比我D親朋戚友,一眾好友;雖然佢坐落大西北的屯門,格局亦非高檔次,但係鄉村風咪,一流食物,個個都拍難手掌﹗甚至我的父親大人,久一久就要特登入到屯門食佢隻泰式燒雞﹗如果你話特別推介的話,我真係冇乜特別嘢,但泰式燒雞一定要食;其他食物都有高水準,我次次去到求其叫的,都冇話難入口,算係咁啦﹗我通常叫的有以下幾款;1. 泰式燒雞(已經講左好多次)2. 燒鵝3. 菜4. 坑腩煲5. 脆皮炸豬手6. 砵酒蠔(冬天先好食)7. 蛋黃蝦仲有好多,真係唔記得了順帶一提,佢D炒飯同牛河都好OK的,唔會好油﹗

1. 泰式燒雞(已經講左好多次)
2. 燒鵝
3. 菜
4. 坑腩煲
5. 脆皮炸豬手
6. 砵酒蠔(冬天先好食)
7. 蛋黃蝦
仲有好多,真係唔記得了
順帶一提,佢D炒飯同牛河都好OK的,唔會好油﹗
次次都食的泰式燒雞
次次都食的泰式燒雞
  • 泰式燒雞……
2008-08-13 52 瀏覽
和生是我的飯堂啊……..我和我舅父經常去果度食晚飯……它的出品有很多,而且味道都不錯喔….例如:泰式雞腳------每次必點,因為佢辣辣地,凍凍地,酸酸地,甜甜地,是一款不錯的開胃小食……,泰式蝦餅------地蝦達得好爽口,而且炸得剛剛好…….,燒鵝….燒雞------脆卜卜的皮…..好味道,因為佢系有秘制的燒烤方法啊….好似用碳燒架…..以家好難食到架啦….燒多春魚-----小食的不錯選擇,因為佢唔會好似其它燒到成條碳甘…冬陰宮湯-----真系真材實料架…..絕對比小曼谷好味……還有好多都不錯的菜式…..我會陸續為大家介紹架……希望大家有時間就去一試啦…..

和生是我的飯堂啊……..
我和我舅父經常去果度食晚飯……
它的出品有很多,而且味道都不錯喔….
例如:
,泰式蝦餅------地蝦達得好爽口,而且炸得剛剛好…….
冬陰宮湯-----真系真材實料架…..絕對比小曼谷好味……
還有好多都不錯的菜式…..我會陸續為大家介紹架……
希望大家有時間就去一試啦…..

• 泰式雞腳
  • 泰式蝦餅........