2020-06-21 696 瀏覽
今朝要好早起身去做野,做野前就梗係要食個靚靚早餐先有力做野,黎到呢間和記餐廳❗️❗️早餐選擇好多,梗有一款岩你,我就簡左G餐要左雞扒+沙嗲牛肉公仔麵,再加杯熱奶茶雞扒有接近成個手掌🖐️咁大,又唔會太干,肉汁夠多,食完好滿足🤪🤪🤪🤪另外沙嗲牛肉又份量唔少,又唔會太un,夠冧,沙爹味又足,正👍🏻👍🏻熱奶茶又幾好飲,中上水準,茶奶比例岩岩好,又夠滑,好飲價錢相宜,特別銅鑼灣區本身選擇唔多,有機會要黎試👍🏻

早餐選擇好多,梗有一款岩你,我就簡左G餐
扒麵餐

要左雞扒+沙嗲牛肉公仔麵,再加杯熱奶茶
扒麵餐

熱奶茶又幾好飲,中上水準,茶奶比例岩岩好,又夠滑,好飲

價錢相宜,特別銅鑼灣區本身選擇唔多,有機會要黎試👍🏻
2020-05-29 807 瀏覽
今日返下午,所以早點出來食早餐才返工!這間是我們經常叫外賣的,一向有質素!今日黎食,還是選了好味吸引的牛柳絲番茄雜菜濃湯通粉,包了多士及火腿奄列,當然也有飲品。飲品點了熱杏霜,香滑不錯,不會有未溶的粒粒杏仁粉牛柳絲番茄雜菜濃湯通粉牛柳絲份量唔少,雜菜健康又多,番茄濃湯香濃唔咸,好喜歡酸甜的口感,通粉軟硬適中!多士火腿奄列多士薄又脆口(我轉了走牛油的)火腿奄列不錯,煎得香又唔少火腿,更有茄汁豆豆服務方面,如果服務姐姐更友善一點更好
今日返下午,所以早點出來食早餐才返工!

這間是我們經常叫外賣的,一向有質素!

飲品點了熱杏霜,香滑不錯,不會有未溶的粒粒杏仁粉

早餐

牛柳絲番茄雜菜濃湯通粉

多士火腿奄列

服務方面,如果服務姐姐更友善一點更好
2020-05-29
$39 (早餐)
早餐
2020-05-19 687 瀏覽
食完一次之後都會成日心思思既湯飯。海鮮份量超多,好鮮甜,而且有好多種類,食極都未見到啲飯😂同埋佢每次啲海鮮都有啲唔同,成日都會食到啲唔同既海鮮,再加埋個胡椒湯底,超級大滿足除左湯飯,佢其他野食都唔錯👍🏼
食完一次之後都會成日心思思既湯飯。

除左湯飯,佢其他野食都唔錯👍🏼
2020-05-16 535 瀏覽
茶餐廳既海鮮飯,你覺得有咩配料?雪蝦、蟹柳、魷魚🦑、魚柳?我本身都認為得呢D!但呢間餐廳既有D唔同!我同事話呢間餐廳既海鮮飯份量好大,一上菜後我自己都嚇左一跳😂😂!有一個蟹蓋、3-4隻蜆、5-6隻東風螺、兩隻蝦、一個蟹鉗同蟹腳。醬汁因爲係有薑蔥爆過,個汁都有D味,同白飯食都幾夾!如果你係好鐘意食海鮮🦀既人,呢個飯一定好岩你!不過我公道D講句,呢個飯外貌,打卡就一流😂,但海鮮品質我只話一般😐。我諗大家都知,茶餐廳唔會好靚好多鮮甜既海鮮!所以大家對佢海鮮既要求都唔好太高,但以返工食lunch嚟講,有餐咁豐富既海鮮飯,算係一個驚喜😂!Btw,呢間餐廳好黃💛,餐廳上面塊玻璃同收銀痴哂同路人poster,又定時舉辦本地既音樂會,真係一間好貼地,好好既香港人餐廳!

薑蔥海鮮燴飯
2020-03-24 1533 瀏覽
食店雖然座落熱鬧銅鑼灣一帶,不過唔係睇過梁祖堯臉書上推介真係好少會去一段單程路嘅謝斐道覓食。閱畢由飯友轉發相關貼文及其附圖後,為食貓們都表示要去試試;因貼文上的相片實在太吸引。貼文推介嘅招牌海鮮湯飯未見於餐牌上出現,慕名而至當然照點最想試嘅海鮮湯飯。等候食物期間,眼見鄰桌的午餐非常有份量,只睇個碟頭就算從事體力勞動嘅朋友都一樣夠飽。海鮮湯飯一上檯,真係好大堆頭、好大碗,100%同臉上推介文貼圖一樣咁多料;蝦、蟹、蜆通通好大隻而且一入口就知新鮮。 拜大量海鮮炮製,湯飯啖啖鮮甜而且咁多料咁大堆頭仲係$60有找,祖堯今次依個推介真係無得彈。
海鮮湯飯
2020-03-13
海鮮湯飯
2020-03-21 860 瀏覽
良心食店一間食物同服務唔錯嘅良心食店,客飯霸王雞,有湯有飯有飲品都係$6x,而且味道唔錯,雞肉亦夠嫩夠入味,炒粉麵亦唔錯夠鑊氣之餘味道都好好,早餐我亦推介佢哋嘅牛柳絲蕃茄雜菜湯通粉,除左食物好之外,幾位年青店員招呼都好有禮貌,店家亦不時會邀請一啲年青歌手表演,但暫時因為疫情關係晚間表演就會喺facebook直播,另有喺星期六下午兩點至三點半亦不時有歌手現場表演,唱得唔錯㗎,有時間可以去食嘢兼聽下歌仔。
良心食店
2020-02-22 1775 瀏覽
今日自己一個瘋狂四圍食,食咗八個鐘😋😌👍🏻。去完SOGO食咗好多小食,之後行行吓經過呢間茶餐廳,和記餐廳,見唔使排隊,自己叫咗兩個餐🤣🙏🏻💕。鮮油多🍞🧈($29)我不能夠呃自己,難食到抽筋。多士又薄,又un ,牛油得一半🧈唔知另一半係咪跌咗係佢廚房?奶醬多🍞🥛($27),叫左好少少🤏起碼啲醬唔會得一半。紅豆冰🍹(跟餐+3),好多紅豆,紅豆好食,但啲奶水⋯唔識講,差。平姐,唔洗咁嘛。柚子蜜🍻(跟餐+3),冇味,形容唔到。呢啲唔值錢嘅嘢都落咁少。下次可以叫可樂,起碼冇咁伏。食又嘥,唔食又嘥,唉🤮🤢!好掛住上環嘅鮮油多,正好多!

奶醬多🍞🥛($27),叫左好少少🤏起碼啲醬唔會得一半。

食又嘥,唔食又嘥,唉🤮🤢!好掛住上環嘅鮮油多,正好多!

2020-02-21
最近灣仔區的上班族明顯減少,所以許多平日要排隊的餐廳都不用等待,可以直入享用,所以趁這個星期我就逐一光顧不同的黃色小店,為他們獻上微薄的消費力度。因為我午餐要吃米飯和飲凍央的關係,所以都很喜歡選擇茶餐廳作為飯堂,可惜灣仔區的好味的黃色茶記絕少,平常都到熟食街市。今次介紹的小店在灣仔與銅鑼灣交界,價錢方面適中,而味道方面絕對是茶記的中上水平。老闆和員工都會落力寫單上菜收錢,與客人有講有笑,明顯是一家開明正面的茶記。店面貼滿支持香港人的海報和文宣,又同時維持其潔淨的環境,實在難能可貴。就算我要求多一碗米飯都沒有拒絕,這點令我相當意外和驚喜。在灣仔工作,又跟我一樣有相同理念的手足,建議可以常常支持這家黃色小茶記^^

蟲草花蒸雞飯
題外話/補充資料: 負責收銀的女店員很主動跟我聊天,非常樂觀好客,很喜歡這種感覺。
2020-02-05
蟲草花蒸雞飯
2020-01-13 1189 瀏覽
無他嘅,黄店,味道ok,抵食!Lunch食咗個支竹火腩飯,只係$54,好抵呀!Lunch天天轉款,食足一個星期都冇問題望住d文宣同ViuTV嚟送飯係一大賞心樂事!一齊支持黃色生活圈!
無他嘅,黄店,味道ok,抵食!
Lunch食咗個支竹火腩飯,只係$54,好抵呀!
Lunch天天轉款,食足一個星期都冇問題
望住d文宣同ViuTV嚟送飯係一大賞心樂事!
一齊支持黃色生活圈!
2020-01-03 873 瀏覽
早上9:30,叫早餐太陽蛋,比咗反蛋。註:餐廳唔多人。沙爹牛同米粉啲味分開,好難食。。。。熱檸茶唔熱。。。。想死如果唔想等位可以嚟,但唔想浪費錢就唔好嚟,真係堅難食。
早上9:30,叫早餐太陽蛋,比咗反蛋。註:餐廳唔多人。

沙爹牛同米粉啲味分開,好難食。。。。

熱檸茶唔熱。。。。想死

如果唔想等位可以嚟,但唔想浪費錢就唔好嚟,真係堅難食。

2020-01-03
2020-01-02 875 瀏覽
今日又去灣仔食午餐,經過呢間出名嘅茶餐廳,決定入嚟試其實呢間鋪頭最出名係佢成日搞唔同嘅音樂聚會加埋食私房菜,見到店入邊周圍貼滿海報,決定下次有機會一定要來享受下美食加音樂時光❗️❗️❗️講講下講到太遠,講番今日個午餐叫左個瑞士汁雞髀飯 $49雞髀🍗睇得出用左好多時間黎煮,瑞士汁味濃,肉入面都滲透曬入去,唔會得個面有好好味,值得一試❗️❗️❗️另外地貼心地都有唔少菜食,岩晒呢排幾乎餐餐都出去食嘢嘅我🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️整得黎講午餐算唔錯,期待下次黎試下佢個晚餐😋😋😋
今日又去灣仔食午餐,經過呢間出名嘅茶餐廳,決定入嚟試

講講下講到太遠,講番今日個午餐

叫左個瑞士汁雞髀飯 $49

整得黎講午餐算唔錯,期待下次黎試下佢個晚餐😋😋😋
2019-12-03 1539 瀏覽
和同事lunch 唸住食茶記,見到餐牌有薑蔥海鮮飯,送到過嚟不敢相信自己眼睛,全碟真係海鮮,而且係新鮮嘅。一個五十六蚊standard 午餐,連湯同飲品,一碟飯有蝦幾隻,有蟹(同事有蟹蚶,有蜆, 有魚皮仲係鮮魚皮。。。一件雪藏海鮮都冇,真係嚇一跳,份量好足夠,食完海鮮嘅殻,裝滿左一個細飯碗。雖然要等位,但係唔算好耐。一定會再去

雖然要等位,但係唔算好耐。一定會再去

薑蔥海鮮燴飯
2019-11-06 1394 瀏覽
茶餐廳周圍都有但有良知嘅真係唔易搵🧐好彩番工附近有一間食都食得安落啲💛選擇有好多—有最基本嘅常餐、碟頭飯、煲仔、是日午餐大部分價錢都係$50-60係依區算唔貴💵散叫左個福建炒飯由於唔係餐 無包湯/野飲🥣但經理哥哥好好人送左個湯俾我🤣個湯唔係味精湯黎嫁 係東瓜湯發覺所有黃店都有同一個情況就係 好 大 份😂😂食左一半已經飽到食唔落大份到食材唔洗錢咁🤪店面係後巷唔算顯眼 但都就腳希望多啲人會黎罰下佢地佢地仲sponsor愛丁堡工作人員嘅膳食嫁😤勁過分 唔食死佢都唔得😡
茶餐廳周圍都有
但有良知嘅真係唔易搵🧐
好彩番工附近有一間
食都食得安落啲💛

選擇有好多—有最基本嘅常餐、碟頭飯、煲仔、是日午餐
大部分價錢都係$50-60

佢地仲sponsor愛丁堡工作人員嘅膳食嫁😤
勁過分 唔食死佢都唔得😡
福建炒飯
2019-10-12 1683 瀏覽
其實自上年年尾喺灣仔地盤開工,之前早晚都叫呢間外賣,味道非常好!喜出望外!之後又堂食,老闆,夥計非常好客,有善親切!餐廳細細,環境舒適!成日做到傻咗,去食飯敢覺好好!今日如常一行五去開飯,因為星期六唔太多人,老闆話不如佢發辦!終於.......... 又蝦又蟹又海鮮!又有肉鬆四季豆,日式炸雞球(有師兄特別情有獨鍾,次次都係要呢味!)!一共四餸,有湯,有飲品。好好味!初初重諗主,大劑,無成百一位都唔落得樓!點知,位位都係六十鬆啲!真係無諗過!佢地夜晚重有歌聽!真係直得再去!
海鮮鍋
涼瓜煮魚
2019-10-12
海鮮鍋
涼瓜煮魚
2019-10-06 884 瀏覽
If u want a local hk small restaurant for breakfast or lunch with comfortable sitting in causeway bay, you can try this with quality food and cozy environment. At some nights they will have bands or live music with reasonable price. Affordable for most rounds of people.