2024-10-10 7042 瀏覽
🎈記得宮崎駿的《千與千尋》上映的時候風靡一時,戲中的無臉男相信睇過的人都一定記得佢。而熊妹發現近期無臉男竟然出沒於尖吵咀地帶,為《和道屋》居酒屋守著門口,要小心翼翼經過佢之後,上幾層樓梯就到餐廳樓上雅座。行過時都真係心驚驚,怕俾佢吃掉嘛😆。📌上到餐廳,環境都幾大,用上木枱木凳,牆身畫滿了五顏六色的日本風情畫🖼,再配合柔和的燈光💡形成典型的居酒屋風格。📌仲有一個個包廂卡位,需要除鞋進去內座,脫下鞋子🥿,又可以舒緩一下一天腳步的疲勞,就正正是居酒屋想讓客人到來休憩放鬆的原意。📌《和道屋》除了無臉男在門口坐陣之外,近期推出的「和食半放題90分鐘」都係非常熱門💥,自從阿豬媽同熊妹月頭係日本回港之後,阿豬媽一直嚷住掛住日本美食,今日熊妹就帶阿豬媽黎大吃大喝一番。📌「和食半放題90分鐘」星期一至日都有得食,中午12點開門,最遲1:30入座,因為3:00至6:00係落場時間,之後晚市時段就係六點至九點。和食半放題90分鐘午巿:$268/位晚巿:$388/位任飲啤酒、無酒精飲品,加$68/位1️⃣首先,每一位客人會奉送一客和風沙律🥗,然後一枱一客日本直送刺身塔,如果加$88就可以升級為香蔥拖羅火山配秘製搾

和食半放題90分鐘
午巿:$268/位
晚巿:$388/位
任飲啤酒、無酒精飲品,加$68/位
1️⃣首先,每一位客人會奉送一客和風沙律🥗,然後一枱一客日本直送刺身塔,如果加$88就可以升級為香蔥拖羅火山配秘製搾柚子汁。
跟住就揀選生燒即做串燒、料理或者天婦羅,每人五款。
2️⃣然後,飯食有多款任食手握壽司
3️⃣主食當然唔少得主題的壽喜燒啦!配料包括日本A4和牛、北海道豚、廣島牡蠣壽喜燒,湯底可選壽喜燒或者日式豆乳豚骨湯湯底。
4️⃣當中野菜盤係任食嘅,午市每款配料就可以追加一次,晚市就可以任食。
5️⃣仲有溫泉蛋稻庭烏冬同埋溫泉蛋紫菜飯係任食的。
6️⃣最後,飯後甜品係每一位客人一球雪糕球。
日本直送刺身
一坐刺身塔用上三文魚、吞拿魚、魷魚、帶子等等各款嘅刺身砌成一座塔嘅模樣,望落去以為份量好少,當逐片拆開刺身,發現塔嘅內部,原來包含了好多吞拿魚蓉,口感好新鮮,入口即溶,呢份刺身塔仲要係送嘅絕對係抵食,可惜無得encore🥲!
香蔥拖羅火山配秘製搾柚子汁
拖羅火山,面頭鋪滿一片片拖羅,內裡充滿吞拿魚蓉,成份拖羅火山浸滿柚子汁,食落好清甜,吞拿魚蓉入口溶化,《和道屋》用上嘅吞拿魚同拖羅絕對係高質貨色。
日產串燒
日產串燒:
鹽燒和牛粒
一串有三粒,和牛🐮燒到熟透但唔鞋口,灑上少許鹽粉已經好出和牛嘅味道!

明太子雞腿串
雞腿肉燒到面頭有脆皮,雞肉好嫩滑,面頭唧上明太子醬,味道帶點辣嘅明太子醬同本身淡味的雞肉配撘好夾!

焦糖菠蘿x2
菠蘿有三粒🍍,面頭灑上砂糖去燒,變成焦糖,焦糖造成嘅脆面脆卜卜,連埋菠蘿一齊食,酸酸甜甜非常解膩!
日產料理
日產料理:
甲羅燒
甲羅燒蟹膏醬🦀塗上跟上的兩塊白多士🥯,就咁塗上無味的白多士上面可以啖啖食出濃味蟹膏嘅鮮味,真係大滿足!

多春魚
一份有兩條🐟,煎烤到面頭香脆,鹹鹹地好夠味!

鹽燒三文魚頭
一份三文魚頭🐠都有兩件,魚頭魚鰭位有少許三文魚肉,主要係想選三文魚骨同埋油脂位位,食落嘅椒鹽同埋三文魚油混合,吸盡三文魚嘅精華!

土佐豆腐
土佐豆腐🍞係近期熱門嘅日本小食,面頭用上木魚絲落去油炸,所以造成外脆內嫩嘅口感,再點上醬汁,係一款非常特別嘅豆腐食法!

炸芝士年糕
大大個芝士年糕波,炸起的年糕質感軟糯,咬落去仲會必出淡淡嘅芝士醬🧀,從來炸芝士年糕係可以令人食到幸福滿滿的!

吉列廣島蠔
面頭鋪滿麵包糠用上吉列嘅炸法變到好酥脆,咬入去廣島蠔🦪嘅蠔汁泌了出來,絕對需要趁熱食!
任食手握壽司
加州卷、三文魚、火炙三文魚、香蔥吞拿魚蓉、八爪魚、海膽魷魚、明太子沙律各點了一款,好驚喜地每款壽司用上醬油製造,唔需要點豉油,直接食都好夠醬油味道!

其中,海膽魷魚大為驚喜,爽口嘅魷魚粒面頭佈滿海膽醬,濃烈嘅海膽味道一啲都唔腥,配上爽口嘅魷魚🦑,滋味的海鮮味道相輔相成!
壽喜燒
食壽喜燒當然選擇壽喜燒汁湯底,甜甜地配和牛諗起都流晒口水🤤!
配料有日本A4和牛、北海道豚同廣島牡蠣。
日本A4和牛
日本A4和牛雪花❄️油脂分布平均,入口非常嫩滑!
北海道豚
豚肉當然有脂肪位,薄切食落又唔會好油膩!
廣島牡蠣
廣島牡蠣🦪好肥美,煮滾後好鮮味,大大隻放入口,蠔汁爆出來,唔錯!

任食野菜盤
最鍾意食菜嘅熊妹同阿豬媽真係唔會放過任食野菜盤🥬!驚喜地有西洋菜、娃娃菜、白菇、冬菇、蘿蔔片等等,全部材料都好新鮮,用上壽喜燒汁煮野菜,甜甜地嘅味道更出蔬菜的鮮甜味!
任食溫泉蛋紫菜飯
甜品 -
甜品 - 日本咖啡雪糕
📌香港地,任食放題咁抵的價錢,食物高質素仲要係尖沙咀地段,環境裝潢充滿日式和風氣氛🎎,係真係好值得試一試,而且可以過來找無臉男打卡一下。
2024-09-28
日產串燒
日產料理
北海道豚
廣島牡蠣
甜品 -
為咗慶祝朋友升職加人工😎 梗係要食餐勁🥳 佢話想食好味嘅日式放題,search 到呢間和道屋做緊晚市放題優惠,有海膽蟹肉甜筒、日本帝王蟹腳、黑松露燒牡蠣等😍😍 仲有任食手握壽司,宮崎和牛,北海道米豚,廣島牡蠣壽喜燒🤩🤩🤩 最正係可以食足120分鐘,真正做到慢慢嘆😎 一入門口已經有一個好好嘅體驗🤩 裝修好靚好特別,滿滿日本風😀 同平時食開嗰啲放題日式餐廳格局真係有好大分別,好似去咗日本居酒屋咁🥰 我哋夜晚6:30到餐廳,已經陸續有好多人客入座,好彩有book定位😎 🌟帝王蟹x宮崎和牛半放題套餐 71折優惠 $498首先介紹吓佢啲非任食食物先😎 💁🏻‍♀️海膽拖羅蓉蟹肉甜筒個海膽係滿瀉㗎🤩 下面就係滿滿嘅拖羅蓉,再下面就係蟹肉壽司飯😍 全部都係我最鍾意食嘅嘢😃 甜筒仲要夠脆,好屈機嘅組合😌 💁🏻‍♀️日式浜燒海鮮拼盤呢個浜燒海鮮拼盤size好巨😎 每位有一件燒大蝦、燒扇貝、黑松露燒生蠔、鹽燒生蠔😍 每一款都係新鮮高質,調味出色👍 💁🏻‍♀️日本帝王蟹腳好耐未食過啲咁鮮甜多肉嘅蟹腳啦🤩 碌碌都又粗又多肉🤣 充滿鹹鮮海水味😍 勁滿足😍跟住就講吓佢嘅任食部份😎💁🏻‍♀️任食手握壽司呢個簡直係高級壽司店質

🌟帝王蟹x宮崎和牛半放題套餐 71折優惠 $498

首先介紹吓佢啲非任食食物先😎

💁🏻‍♀️海膽拖羅蓉蟹肉甜筒

💁🏻‍♀️日式浜燒海鮮拼盤

💁🏻‍♀️日本帝王蟹腳

跟住就講吓佢嘅任食部份😎

💁🏻‍♀️任食手握壽司
呢個簡直係高級壽司店質素嘅壽司😳 師傅即時手握,用嘅都係新鮮靚料😍 我哋都忍唔住encore咗幾次😎 仲要係赤醋飯😀 每一款都好好食🥳 任食有呢個質素我真係第一次見😳 老闆實在太佛心啦🥰

💁🏻‍♀️任食宮崎和牛日式火鍋
我哋揀咗壽喜燒湯底,感覺唔錯呢☺️ 宮崎和牛雪花分布細密,肉味勁重,油香豐腴不膩,入口勁軟嫩😍😍 係我食過最高質最好味嘅任食和牛火鍋🫶🏻 仲要係任食!之前睇過一篇食評,話佢哋啲嘢上得慢,今次要真係幫佢哋平反一下,明明佢哋就上得勁快😳 只係壽司因為即時手握會慢少少,但其他嘢真係一落單就送到👍

💁🏻‍♀️任食日本北海道米豚
因為太好味,忍唔住同老闆娘傾咗幾句😆 佢同我講呢隻豬豬係食米大嘅😀 通過餵食含米飼料,肉質蓬鬆柔軟🫶🏻

💁🏻‍♀️任食廣島蠔
廣島蠔大大粒好新鮮,完全冇腥味🤩

💁🏻‍♀️任食野菜盛盒、溫泉蛋稻庭烏冬、溫泉蛋紫菜飯
由於其他嘢實在太高質,encore咗好多次,所以最後食唔落飯同烏冬🤣🤣

💁🏻‍♀️雪糕
雪糕就唔係任食嘅😆 黑芝麻雪糕好香濃,為呢餐做一個完美嘅總結🥰

🌟$68 無限追加啤酒、飲品
呢個真心抵,建議大家一定要加😎 咁就可以飲住啤酒慢慢嘆靚嘢食😌

今次真係完全顛覆咗我對日式半自助餐嘅印象😆 平時食日式自助餐一定係趕頭趕命🤣🤣 啲嘢食好似為咗填飽肚咁,唔會特別出色特別好味😂😂 今次真係用一個半自助嘅概念去慢慢嘆居酒屋高質食物,唔使就住就住叫🫶🏻 都係嗰句啦,邊個話香港冇好嘢食㗎?其實都仲有好多好用心嘅餐廳,值得比更多人見到🥰 呢間和道屋就係一個好例子,真心推薦俾大家🫶🏻
2024-09-23
  • 日本A4和牛
  • 北海道米豚
  • 手握壽司
  • 拖羅海膽刺身杯
  • 日本A4和牛壽喜燒
2024-09-25 9719 瀏覽
識我嘅朋友都知我鍾意食居酒屋平時食下飯、酒聚一番🍻 埋單都重皮最近見到好多人推介呢間尖沙咀嘅居酒屋✨ 和·食べ半放題 ✨( 120Mins晚市HKD388 / 90Mins午市HKD268)一個價錢有齊壽喜燒、壽司、熱食食物質素正常,不過真係好飽肚要重要係加HKD68任飲指定啤酒,啱曬酒鬼🌟任食🌟𓂅日本A4和牛、北海道米豚、廣島牡蠣壽喜燒任食壽喜燒配料有三款可選,我自己就喜歡蠔啦不過每輪份量唔多,想大刷特刷嘅朋友最好叫得密啲𓂅 𝟷𝟷款手握壽司估唔到有咁多壽司任食,魚生新鮮但唔算鮮美,多款式飽到上心口𓂅 溫泉蛋紫菜飯、溫泉蛋稻庭烏冬稻庭烏冬是冷食,配上溫泉蛋已經很好吃😚𓂅 壽喜燒蔬菜盤🥢 𝟸𝟼款串燒/ 料理/ 天婦羅 (自選五款) 🥢𓂅 明太子雞翼 - 雞翼燒至外脆,明太子份量好多𓂅 炸芝士年糕 - 是居酒屋必食🤤 呢到炸到半流心𓂅日式雞軟骨 - 單人份量已好,食落會有少少硬身𓂅 鹽燒和牛粒 - 喜歡呢個牛味突出,稍微鹹了點𓂅 明太子雞腿串 - 雞腿肉都多汁,明太子可以再出點𓂅 甲羅燒 - 無蟹殼版本的甲羅燒,味道會稍甜🥢 每位一客 🥢𓂅日本直送刺身塔𓂅 香蔥拖羅火山配秘製柚子醬 +
識我嘅朋友都知我鍾意食居酒屋
平時食下飯、酒聚一番🍻 埋單都重皮
最近見到好多人推介呢間尖沙咀嘅居酒屋

✨ 和·食べ半放題
一個價錢有齊壽喜燒、壽司、熱食
食物質素正常,不過真係好飽肚
要重要係加HKD68任飲指定啤酒,啱曬酒鬼

🌟任食🌟
𓂅日本A4和牛、北海道米豚、廣島牡蠣壽喜燒
任食壽喜燒配料有三款可選,我自己就喜歡蠔啦
不過每輪份量唔多,想大刷特刷嘅朋友最好叫得密啲

𓂅 𝟷𝟷款手握壽司
估唔到有咁多壽司任食,魚生新鮮但唔算鮮美,多款式飽到上心口

𓂅 溫泉蛋紫菜飯、溫泉蛋稻庭烏冬
稻庭烏冬是冷食,配上溫泉蛋已經很好吃😚

𓂅 壽喜燒蔬菜盤

🥢 𝟸𝟼款串燒/ 料理/ 天婦羅 (自選五款) 🥢
𓂅 明太子雞翼 - 雞翼燒至外脆,明太子份量好多
𓂅 炸芝士年糕 - 是居酒屋必食🤤 呢到炸到半流心
𓂅日式雞軟骨 - 單人份量已好,食落會有少少硬身
𓂅 鹽燒和牛粒 - 喜歡呢個牛味突出,稍微鹹了點
𓂅 明太子雞腿串 - 雞腿肉都多汁,明太子可以再出點

𓂅 甲羅燒 - 無蟹殼版本的甲羅燒,味道會稍甜

🥢 每位一客 🥢
𓂅日本直送刺身
𓂅 香蔥拖羅火山配秘製柚子醬 + HKD88

𓂅 是日雪糕
2024-09-18 7517 瀏覽
假期約咗朋友去尖沙咀度食飯,趁着返學嘅空檔時間,🍱🍣我哋揀咗食lunch。平時我地都鍾意食日本嘢,而呢間餐廳門口仲有打卡位添,望落好有🌸和式嘅風味。經過樓梯上到去餐廳,入邊營造到昭和嘅風格,牆上貼上不同和式的海報同菜式。我們被安排到轉角位的座位上,有榻榻米及普通餐桌揀,😃榻榻米比較適合一大班人坐低食飯。午市餐牌有兩個,一個係主廚推介,另外一個係海鮮定食,而另外一邊就係熟食定食,都係以👍優惠價錢推出。🍵海鮮山秘製魚湯漬「一丼兩食」$138店員推介先吃前菜刺身,然後喝一碗湯,加上三文魚子配飯吃,最後才變茶漬飯。我照着程序去吃,🐟刺身加咗醋,有點酸酸的口味,氣味幾清新,而湯不是平常喝的出汁,而是用魚骨熬製的🍲魚骨湯,味道濃郁豐富,海鮮山的刺身是吞拿魚腩蓉,內有些貝類及甜蝦,非常鮮甜,配有4片脆紫菜,可以俾你包住吃,🤤最尾倒上魚湯全部吃完。🍣特選雜錦壽司12件 $138有帶子、三文魚、🐚貝類、海鰻、赤身、芥末🐙八爪魚軍艦、吞拿魚蓉軍艦等壽司,配上茶碗蒸、沙律、前菜及甜品,非常豐富。當日的前菜是牛腱凍,口感👍非常好。而茶碗蒸用料十足。壽司🍣的用料也很鮮甜,當中甜蝦及貝類我好喜歡,而飯是紅醋飯。食

🍵海鮮山秘製魚湯漬「一丼兩食」$138

🍣特選雜錦壽司12件 $138
當日的前菜是牛腱凍,口感👍非常好。而茶碗蒸用料十足。

食評總結:我們用餐的時候看見非常多附近上班的人都嚟用餐,以用料及款式嚟講,真的性價比高,😃而且我跟朋友都覺得味道十分唔錯,座位也舒服,緩緩的燈光好寫意,值得一試。
午餐
今日因為想補返生日飯,專登上youtube 搵d 靚d 好食d 既餐廳食晚飯。搵到依間見佢賣相好似唔錯,環境都有設計(日式風格),所以就好快用openrice 訂左枱。 本身入席時都無咩野,但唔好彩主要serve我地個短髮眼鏡女服務員態度同語氣都好奇怪,一黎唔講清楚menu 上d野點叫,下下要我地問先講,我心諗我地第一次黎,有野唔明問聲都好正常啫,但佢就會用個好似好溫柔,但句句都有骨既tone 應我地,問佢多一兩樣野又黑面又藐嘴,之後又扮返有禮貌咁講野,心諗佢係咪返工返到好大壓力,要攞d 客黎發洩。但都算啦,大家食個飯都係想開心,就唔理佢咁多,但係食野途中,我地傾緊計既時候,佢又會無啦啦插隻手黎收碟,或打斷我地傾計,好似好趕咁,成個傾計咁樣被中斷幾次,咩氣氛都無晒,後尾只係想快食完就埋單走,覺得好掃興,講真俾多少少出街食都係想開心,但食完既感覺係俾錢買難受,仲有少少後悔無當面出聲反映下,雖然d 蟹腳幾好食,但依個服務員令我地成餐飯好唔自在同舒服,好似無時無刻都企係隔離迫我地食快d咁,再加上出菜速度又一般,整體黎講,係唔會再去食,都打comment 係度俾其他想試既人睇睇先做個參考

本身入席時都無咩野,但唔好彩主要serve我地個短髮眼鏡女服務員態度同語氣都好奇怪,一黎唔講清楚menu 上d野點叫,下下要我地問先講,我心諗我地第一次黎,有野唔明問聲都好正常啫,但佢就會用個好似好溫柔,但句句都有骨既tone 應我地,問佢多一兩樣野又黑面又藐嘴,之後又扮返有禮貌咁講野,心諗佢係咪返工返到好大壓力,要攞d 客黎發洩。但都算啦,大家食個飯都係想開心,就唔理佢咁多,但係食野途中,我地傾緊計既時候,佢又會無啦啦插隻手黎收碟,或打斷我地傾計,好似好趕咁,成個傾計咁樣被中斷幾次,咩氣氛都無晒,後尾只係想快食完就埋單走,覺得好掃興,講真俾多少少出街食都係想開心,但食完既感覺係俾錢買難受,仲有少少後悔無當面出聲反映下,雖然d 蟹腳幾好食,但依個服務員令我地成餐飯好唔自在同舒服,好似無時無刻都企係隔離迫我地食快d咁,再加上出菜速度又一般,整體黎講,係唔會再去食,都打comment 係度俾其他想試既人睇睇先做個參考。

其實其他服務員同老闆都無咩野,只係如果大家唔好彩俾個果「溫柔」女服務員serve 中,真係自求多福了,共勉之。
慶祝紀念
生日
  • 海膽拖羅千層塔
2024-12-03 224 瀏覽
四個女仔諗住開開心心地食個半放題晚餐成間嘢最可取,就*只有*地下打卡嘅位置(相片詳情請參閱大量好評嘅食評)一上到去餐廳:座位唔太寬闊舒適,覺得有少少窄同隔籬枱相隔可能只有一隻手掌位總之大家講嘢唔同枱都互相聽到完全冇私隱可言Girls talk不能 然後我哋個位真係好大風叫咗幾次職員幫手先校到個冷氣 吹到頭都痛我哋仲有個女仔吹到第二日病住咁去旅行!揀好咗個半放題餐之後(嘢飲/啤酒要再另外加錢之餘,仲要全枱一齊加或者唔加!)先至被告知林林總總嘅「叫嘢食規則&次序」:(1)第一張單:串燒同炸物‼️所有食物不能encore‼️但質素真係好一般,尤其係炸物連雞翼愛好者如我都覺得可以直接跳過(2)第二張單:手握壽司‼️一次過要叫20件 ‼️即係每人要叫五件,但係根本冇考慮食客係咪想叫咁多壽司感覺好似塞飽你食壽司飯,咁你就叫少啲其他比較高成本嘅食物好啦,咁叫夠20件,佢自己又出漏單架到追佢單嘅時候又話整緊 要追兩三次先出到壽司質素:好普通 魚生/甜蝦:新鮮程度一般(3)第三張單:鍋物嘅肉類/飯/烏‼️講到明會自動乘以你人頭數目嘅量咁出‼️但席間有朋友唔食牛/海鮮出多咗嘅食物,如果唔想做大嘥鬼就變相就要其他朋友幫
四個女仔諗住開開心心地食個半放題晚餐
成間嘢最可取,就*只有*地下打卡嘅位置
(相片詳情請參閱大量好評嘅食評)

一上到去餐廳:
座位唔太寬闊舒適,覺得有少少窄
同隔籬枱相隔可能只有一隻手掌位
總之大家講嘢唔同枱都互相聽到
完全冇私隱可言
Girls talk不能
然後我哋個位真係好大風
叫咗幾次職員幫手先校到個冷氣 吹到頭都痛
我哋仲有個女仔吹到第二日病住咁去旅行!

揀好咗個半放題餐之後
(嘢飲/啤酒要再另外加錢之餘,仲要全枱一齊加或者唔加!)
先至被告知林林總總嘅「叫嘢食規則&次序」:
(1)第一張單:串燒同炸物
‼️所有食物不能encore‼️
但質素真係好一般,尤其係炸物
連雞翼愛好者如我都覺得可以直接跳過

(2)第二張單:手握壽司
‼️一次過要叫20件 ‼️
即係每人要叫五件,
但係根本冇考慮食客係咪想叫咁多壽司
感覺好似塞飽你食壽司飯,
咁你就叫少啲其他比較高成本嘅食物
魚生/甜蝦:新鮮程度一般

(3)第三張單:鍋物嘅肉類/飯/烏
‼️講到明會自動乘以你人頭數目嘅量咁出‼️
但席間有朋友唔食牛/海鮮
出多咗嘅食物,如果唔想做大嘥鬼
就變相就要其他朋友幫手包底

‼️‼️重點:‼️‼️
每一張單都要幫侍應手寫item既總數
係每一張單、每一個item都要寫,
唔寫佢地唔會收,然後叫你自己寫返
咁樣做係方便佢哋入單
之但係有冇方便過個食客?
仲有想攞多一張單再次落單,你預咗要等等等

總括:
食物質素&用餐體驗非常一般
規矩多多
Very rigid ordering rules !!!
每人三百幾蚊食咗呢個晚餐
非常不值得
食到後段已經完全影唔到相落去🙂‍↔️

炸物
唔係第一次食IG介紹嘅嘢然後覺得中伏,但今次真係好明顯係水魚Feel所以忍唔住寫Review,香港IG foodie 可唔可以俾少少良心_(:з」∠)_居酒屋就係想飲酒盡興傾偈,半放題套餐係冇包飲品,焗你要加錢任飲。啤酒係幾快上,泡泡比例都不錯,其他梳打就真係放題質素。座位好迫,同隔籬枱勁近,從隔籬張枱嘅距離係一隻手掌(而家講返出嚟都有少少荒謬到覺得搞笑)。我係可以完完全全聽到隔離講緊咩,好似同台食飯咁。$388 套餐會跟一個刺身塔(拖羅蓉+切條的刺身,成個塔細過拳頭)& 五款自選食物。諗住唔可以重複order嘅食物應該好高質啦😂?結果佢係真心放題質素:公道啲講句,其他串燒類是不錯的,特別個牛係幾好食:但真係唔係「不可再Order」嘅質素,炸物真係可以pass,仲要得一件⋯⋯任食嚟講,豚肉湯底真係冇乜特別,牛同豬都薄到分唔到,理解唔到點解啲人講到好好食😅 另外任食壽司都不錯嘅,不過得11款(其中一樣係加州卷🙃)食到10件已經好叻仔,完全覺得佢係想質飽你⋯⋯但係重複講多次,壽司係好食的。埋單成千蚊,可以叫食嘅嘢極少!質素亦都唔值!Overall嘢食唔係難食 但成件事真係好呃錢呃感情Fee

放題自選小食

公道啲講句,其他串燒類是不錯的,特別個牛係幾好食:
放題自選燒物

但係重複講多次,壽司係好食的。
放題任食的壽司

埋單成千蚊,可以叫食嘅嘢極少!質素亦都唔值!
Overall嘢食唔係難食 但成件事真係好呃錢呃感情Feel。可能我真係俾IG foodie同個價錢拉高咗我嘅期望,所以真係極極極失望。
2024-11-12
放題自選燒物
放題任食的壽司
2024-11-10 1291 瀏覽
見呢排openrice做緊discount,晚上八點半入座有優惠,所以就黎左同朋友食生日飯。上到去都見到頗滿座,keep住有客人入座,就知應該唔伏!Overall覺得刺身、煎炸野比串燒出色,刺身好大件,夠新鮮;西京燒比目魚🌟🌟🌟、炸豬排、芝麻雞翼都幾出色,好juicy😋 but 串燒就不過不失,有d略為太鹹服務態度方面,店員服務好好,有耐性又好nice!!
服務態度方面,店員服務好好,有耐性又好nice!!
  • 鰻魚玉子燒
  • 海膽x黃金蟹膏烏冬
  • 西京燒比目魚
  • 鵝肝多士
2024-11-09 753 瀏覽
經過尖沙咀, 有間裝修特別嘅日本餐廳 ,午飯時間入去試下, 餐廳提供唔同嘅特色😋午市套餐 ,今次我哋兩個點咗,安格斯肉眼壽喜燒 ,呢個湯底好出色,一向鍾情壽喜燒 ,肉眼好鮮嫩滑, 配料有好多金菇,冬菇,紅蘿蔔 月及娃娃菜配料, 餐點有提供 白米飯, 麵豉湯 ,甜點及小吃,CP好高。💖另外點了 特盛海膽三文魚子丼飯, 大大碗激多海膽呀, 海膽有匙羹咁大塊,啖啖鮮味, 三文魚子入口卜卜,口感中足,同樣地,餐點有提供 麵豉湯 ,甜點及小吃,好滿足呢。💖中午時段人流多,上菜時間都好快,店員有禮,坐等舒適,下次同朋友再來試其他餐先。

2008 瀏覽

2024-11-07 825 瀏覽
一打開門入到去就見到好日式風嘅裝修,仲有無臉男坐係度歡迎你😆餐廳有HKD388半放題set,仲有另一個HKD498 嘅set ,前者自選5個日式小食/炸物,後者就係自選5款浜燒海鮮,由於今次主要係想食壽喜燒,所以就揀咗HkD388 果個。一坐低,店員已經主動介紹menu,態度好好,唯一要彈係個位有d 窄,放題嚟講坐得有d 唔舒服。講下HKD388 有咩食先,先嚟嘅係沙律同刺身塔,沙律夠汁,蔬菜亦新鮮。刺身切成條狀,有帶子,三文魚等,最底係吞拿魚溶,味道都唔錯,食得出唔係一般放題嘅cheap cheap 刺身,刺身上枱時温度亦適中,無話溶曬雪/無解凍嘅情況。----之後就到自選嘅5款小食/炸物,我地揀咗甲羅燒,燒蠔,海膽大葉天婦羅,和牛粒。最後一款我揀左芝士年糕,男朋友揀咗炸蠔甲羅燒偏甜,味道ok,多士略嫌唔夠脆唔夠熱。燒蠔明顯係燒過,唔係求其整熟整熱就扮燒咗,生熟度岩岩好,蠔亦鮮味,正❤️海膽大葉大婦羅炸得幾好,上枱係熱嘅,麵皮亦好薄,但海膽唔係特別甜,食完對海膽無乜印象,反而對個麵皮有正評😂和牛粒都係必揀,有好香嘅炭燒味,牛肉粒質素幾好,食到牛味加小小和牛香芝士年糕同炸蠔就一般日式放題

講下HKD388 有咩食先,先嚟嘅係沙律同刺身塔,沙律夠汁,蔬菜亦新鮮。刺身切成條狀,有帶子,三文魚等,最底係吞拿魚溶,味道都唔錯,食得出唔係一般放題嘅cheap cheap 刺身刺身上枱時温度亦適中,無話溶曬雪/無解凍嘅情況。
----
之後就到自選嘅5款小食/炸物,我地
甲羅燒偏甜,味道ok,多士略嫌唔夠脆唔夠熱。

芝士年糕同炸蠔就一般日式放題質素,唔差但無特別。

感覺上揀天婦羅/串燒會比較出色。
-----

壽司部份,選擇唔算多,但就任食,每次每人可以叫五件,放題嚟講,壽司係高質,絕對唔係純為塞飽你,醋飯做得好好,自己最中意火灸左口魚邊,火槍燒過帶出到魚油嘅香,而飯+魚油超級好食🫢🫢

----
主食係壽喜燒。A4和牛,北海道米豚,蠔,野菜,紫菜蛋烏冬/飯都係任食。

呢個價錢食到呢個質素嘅和牛真係超值,佢每塊唔算大/厚,但絕對滿足。重點係再叫第二碟第三碟都保持質素,無話愈出愈差。
米豚味道都甜,但俾我揀,我就會主攻牛😆
蠔亦係新鮮貨,前後叫咗兩轉。
烏冬係正常水準,基本上蛋汁+紫菜都唔會差,不過食到呢度已經好飽🤪

最後甜品都有誠意,係好食嘅豆腐雪糕🥰 食完鹹野整個清淡嘅雪糕,完美作結。

---

特別想讚佢地嘅服務,收碟收得好快,叫完野食亦好快上枱,無拖時間,快手得嚟又有禮貌,到差唔多夠鐘亦無催埋單,無話last order,原本仲擔心90分鐘唔夠食,結果係我地飽到投降
2024-11-01 1360 瀏覽
燒海鮮麻麻😞生蠔亦都唔太新鮮😳係燒好拎出嚟,唔係即場係你面前燒🤨蟹肉同蝦都無乜味,比較韌,唔係鮮甜嗰種各款壽司亦都唔係好味,好普通嘅貨😓爭鮮或者超市買到嗰啲可能仲好食😓唯一比較好係壽喜燒鍋同牛肉牛肉算係最靚最好食架啦呢個質素嘅食物,相比價錢就係略貴餐飯唔值得呢個價錢就算任食部份,食完第一輪除咗牛肉之外,都無咩食物值得再去叫多一轉嚟食😫如果呢個價錢,直接去食燒海鮮仲好可以食到真係新鮮嘅海鮮
燒海鮮麻麻😞
生蠔亦都唔太新鮮😳
係燒好拎出嚟,唔係即場係你面前燒🤨
蟹肉同蝦都無乜味,比較韌,唔係鮮甜嗰種
各款壽司亦都唔係好味,好普通嘅貨😓
爭鮮或者超市買到嗰啲可能仲好食😓
唯一比較好係壽喜燒鍋同牛肉
牛肉算係最靚最好食架啦
呢個質素嘅食物,相比價錢就係略貴
餐飯唔值得呢個價錢
就算任食部份,食完第一輪
除咗牛肉之外,都無咩食物值得再去叫多一轉嚟食😫
如果呢個價錢,直接去食燒海鮮仲好
可以食到真係新鮮嘅海鮮
2024-10-30
香港都有好多日式居酒屋🏮但放題形式就真係少見!之前有朋友推介尖沙咀呢間居酒屋話佢哋有半放題優惠❗️見到佢哋午市都只係$268😳即刻嚟試吓佢😛一入門口就見到大大個無臉男👻餐廳裝修好有心思!以木系為主 和風設計頭頂上仲吊咗好多燈籠🏮主打各款日式料理🇯🇵半放題可以任食鍋物肉類同埋串燒❗️🇯🇵和食半放題ʜᴋᴅ 𝟸𝟼𝟾(午市 / 𝟿𝟶分鐘)ʜᴋᴅ 𝟹𝟾𝟾 (晚市 / 𝟷𝟸𝟶分鐘)鍋物可以選擇壽喜燒或豆乳豚骨湯底🍲今次就揀咗壽喜燒湯 甜甜鹹鹹❤️本身鍋已經有豆腐、葛絲、蔬菜等等之後就可以選擇兩款肉類❗️日本A4和牛、北海道米豚、廣島牡蠣(任食)本身怕肉類質素麻麻地估唔到A4和牛有啲驚喜!肉質好軟嫩 有油香🥹高質和牛自己冇食豚肉 就揀咗廣島蠔隻蠔好肥美 夠鮮甜!手握壽司(任食)手握壽司都係任點任食🥹仲係即叫即做用日本直送嘅刺身夠哂新鮮!除咗基本嘅三文魚同吞拿魚推介!左口魚裙邊😍必叫🍣估唔到呢度都有得食❗️明太子沙律都好好食唔係出面嗰啲明太子沙律醬咁真係一粒粒明太子喺面生燒即做串燒/料理/天婦羅(自選5款)一人可以自選5款!有成20幾款可以揀簡直會選擇困難症😆串燒即叫即燒火喉控制得幾好 食材唔會乾身!最鍾意明太
香港都有好多日式居酒屋🏮
放題形式就真係少見!

之前有朋友推介尖沙咀呢間居酒屋
話佢哋有半放題優惠❗️
見到佢哋午市都只係$268😳
即刻嚟試吓佢😛

一入門口就見到大大個無臉男👻
餐廳裝修好有心思!
以木系為主 和風設計
頭頂上仲吊咗好多燈籠🏮

主打各款日式料理🇯🇵
放題可以任食鍋物肉類同埋串燒❗️

🇯🇵和食半放題
ʜᴋᴅ 𝟸𝟼𝟾(午市 / 𝟿𝟶分鐘)
ʜᴋᴅ 𝟹𝟾𝟾 (晚市 / 𝟷𝟸𝟶分鐘)

鍋物

壽喜燒鍋

可以選擇壽喜燒或豆乳豚骨湯底🍲
今次就揀咗壽喜燒湯 甜甜鹹鹹❤️

本身鍋已經有豆腐、葛絲、蔬菜等等
之後就可以選擇兩款肉類❗️

日本A4和牛、北海道米豚、廣島牡蠣(任食)

本身怕肉類質素麻麻地
估唔到A4和牛有啲驚喜!
肉質好軟嫩 有油香🥹高質和牛
自己冇食豚肉 就揀咗廣島蠔
隻蠔好肥美 夠鮮甜!

手握壽司

手握壽司(任食)

手握壽司都係任點任食🥹
仲係即叫即做
用日本直送嘅刺身夠哂新鮮!

除咗基本嘅三文魚同吞拿魚
推介!左口魚裙邊😍必叫🍣
估唔到呢度都有得食❗️

明太子沙律都好好食
唔係出面嗰啲明太子沙律醬咁
真係一粒粒明太子喺面

生燒即做串燒/料理/天婦羅(自選5款)

串燒

一人可以自選5款!
有成20幾款可以揀
簡直會選擇困難症😆

串燒即叫即燒
火喉控制得幾好 食材唔會乾身!
最鍾意明太子雞腿串同埋燒雞翼🥹

仲叫咗甲羅燒🤤🤤同燒蠔
甲羅燒配多士真係一流💓
如果下次再嚟會想試天婦羅😆

燒牡蠣

溫泉蛋紫菜飯/溫泉蛋稻庭烏冬/野菜盤(任食)

嫌唔夠飽仲有飯同烏冬😍
溫泉蛋紫菜飯真心冇得輸!
飽到反艇都會嚟多碗🤣

甜品仲有黑芝麻雪糕🤤
質感滑身 仲有濃濃黑芝麻味🖤

整體質素都頗高🌟
以半放題來講 食物都非常有誠意
服務亦都好好!會encore!

消費滿ʜᴋᴅ 𝟷𝟶𝟶𝟶仲可以現場玩遊戲🎟️
燒牡蠣
拖羅火山
芝麻雪糕
  • 壽喜燒
唔食唔知咁驚喜😝呢個半放題餐有兩款1️⃣一個係午市90分鐘 $268/晚市120分鐘$3882️⃣一個係午市90分鐘 $388/晚市120分鐘 $498大家都有任食手握壽司🍣宮崎A4和牛/廣島蠔/北海道米豚壽喜燒🍲溫泉蛋紫菜飯/烏冬♨️而且套餐都有包沙律🥗同雪糕🍧唔同嘅係💁🏻‍♀️1️⃣每位附送刺身塔🤤同5款自選串燒/料理,選擇好多都好正😍有鹽燒和牛粒、甲羅燒、海膽大葉天婦羅🐣芝麻雞翼🧀芝士年糕等等⋯⋯2️⃣每位附送日本A級海膽蟹肉甜筒,同🖐🏻5款大漁浜燒,包括有:北海道帝王蟹腳、鹽燒牡蠣🦪黑松露燒牡蠣🦪金蒜芝麻燒帆立貝、鹽燒大蝦🦐🍻另外加$68仲可以暢飲日本啤酒同其他冇酒精飲品🥳壽司飯細細件,用咗赤醋🍚大推油甘魚同火炙左口魚邊,都好好鮮味😋🫵🏻如果鍾意食蟹、蠔嘅話,建議同我一樣揀2️⃣餐,帝王蟹腳啖啖肉勁鮮甜🤤仲有兩隻燒蠔都好正😚完全唔會Overcooked!數到我哋全晚不停追加嘅🐮就係A4宮崎和牛啦🤗真正和牛質素都有得任食,真係回本位🈹個壽喜燒湯夠甜都好正!整體食物水準真係有驚喜,唔係一般放題質素,價錢亦公道,環境仲好乾淨坐得舒服☺️真心值得回頭👍🏻
唔食唔知咁驚喜😝呢個半放題餐有兩款
1️⃣一個係午市90分鐘 $268/晚市120分鐘$388
而且套餐都有包沙律🥗同雪糕🍧

唔同嘅係💁🏻‍♀️

🍻另外加$68仲可以暢飲日本啤酒同其他冇酒精飲品🥳

用餐優惠
試食活動
間歇性就會想狂食一次就會諗起堆平民放題 但質素真係麻麻 唔想犧牲食物質素之餘又唔想食咁貴 半自助放題幫到我地😂😂🍱半自助放題($268/午餐)半自助當然有啲食物唔係任食啦 冇得任食嘅包括1️⃣和風沙律2️⃣雪糕球3️⃣日本直送刺身塔(+HK$88 香蔥拖羅火山配秘製"榨 柚子")❤️5款即做串燒/料理/天婦羅選擇超多不能盡錄 以下節錄嘅係對我黎講較吸引嘅幾樣🤓最好嘅地方係可以重覆 5碟要同一款都得 例如可以5個甲羅燒 實行甲羅燒吃到飽😋😋🍢日產串燒鹽燒和牛粒/ 明太子雞腿串/鹽燒雞腎/千歲米豚腩片/🥟日產料理:甲羅燒 / 鹽燒三文魚頭/ 明太子雞翼/燒牡蠣 /味噌田樂茄子燒/吉列廣島蠔🍤日產天婦羅任食部分包括🍣即做手握壽司:加州卷、三文魚、油甘魚、火炙三文魚、火炙左口魚邊、香蔥吞拿魚蓉、八爪魚、飛魚籽、海膽魷魚、青芥辣八爪魚、明太子沙律🍚任食野菜盤、溫泉蛋紫菜飯、溫泉蛋稻庭烏冬🥘任食日本A4和牛、北海道米豚、廣島牡蠣(壽喜燒/日式豆乳豚骨湯底)📌晚市任食以上三款📌午市每款追加一次雖然午市係追加一次 不過過來人表示 我係食唔曬嘅 所以午餐食都夠曬了 可以抵啲🤗豆乳湯底好香甜 肉類質素高 可以任食嘅感覺

🍱半自助放題($268/午餐)

半自助當然有啲食物唔係任食啦 冇得任食嘅包括
1️⃣和風沙律
2️⃣雪糕球
3️⃣日本直送刺身

(+HK$88 香蔥拖羅火山配秘製"榨 柚子")

❤️5款即做串燒/料理/天婦羅

味噌田樂茄子燒/吉列廣島蠔

🍤日產天婦羅

任食部分包括

🍣即做手握壽司

🍚任食野菜盤、溫泉蛋紫菜飯、溫泉蛋稻庭烏冬

🥘任食日本A4和牛、北海道米豚、廣島牡蠣
(壽喜燒/日式豆乳豚骨湯底)
📌晚市任食以上三款
📌午市每款追加一次

豆乳湯底好香甜 肉類質素高 可以任食嘅感覺食高質野真係大滿足🤓

🖇️加HK$68/每位
任飲啤酒 無酒精飲品
2024-10-07 1618 瀏覽
Went to the restaurant after seeing the reviews online and also the photos. However the actual food and quality is totally different from what’s shown on the menu. I ordered a few sushi set (I.e., 12 sushi set, 6 mini dong etc). All of which are not fresh. Cannot even taste the sushi itself literally no taste at all. Even the rice itself not proper sushi rice but more like home cook steamed rice. The only acceptable dish is unfortunately the miso soup and the mochi. For the mini dong, the tuna avocado everything comes in smaller size than what’s offered in the menu. Of course similar happen to the 12 sushi set where on the menu all looks bright and fresh but reality is they all looks very dull with no taste. Will definitely not go again.
午餐