2021-06-09
雖然炮台山餐廳選擇唔少,但係要喺lunch hour 搵到間靜靜地、可以舒舒服服咁坐嘅餐廳就唔容易啦。今次同同事嚟到咖啡空間放飯,舒服到好似放假去食tea咁😆 Lunch set 選擇都頗多,包埋湯同埋嘢飲,仲會定期轉menu,今次我哋就叫咗葡汁龍脷柳溫泉蛋飯同紅酒燒汁溫泉蛋豬排飯。龍脷柳超好食!😳😳 外皮鬆脆又唔會有多餘嘅炸粉,厚薄啱啱好,肉質鮮嫩;葡汁好香,加埋雜菌同埋少少沙律菜食,一啲都唔會heavy👍🏻 紅酒燒汁就好特別,同豬扒都好夾😋嘢飲方面餐廳除咗提供普通檸茶同咖啡,仲可以加配花茶或其他咖啡飲品👍🏻 等待餐點嚟到期間,仲可以喺店內周圍逛下,睇吓啲小擺設、黑膠唱片等等。餐廳位置闊落,即使我食到後期peak hour開始多人入嚟都唔會好嘈,係個放鬆用餐嘅好地方。決定下次會encore再嚟試埋甜品🤪