住呢區咁耐,平時好少食「咪咪」,因為燒味鍾意食义燒同燒肉多,好少食鷄。同埋平時好少寫茶餐廳食評,因為頹飯冇乜好寫。點知有一日諗唔到食乜,見呢度lunchtime快手,所以試吓個招牌菜「鹽焗雞髀飯」同「油雞髀飯」,冇諗過有意外驚喜,好得!! 我屋企人仲笑話佢其他嘢食都係普通,但唔知點解個雞飯咁出色!!鷄肉多肉同滑,好入味,性價比好高,冇諗過佢個鷄質素出色過泉章居,用外賣app order外賣自取價錢仲要好抵,其他地方買一盒呢度可以食兩盒。搞到我上癮突然鍾意食鷄,連續食咗幾日lunch。另外要超讚佢地嘅「檸樂煲薑」,因為作感冒病病地,周圍搵檸樂煲薑,好彩佢哋有,冇諗過佢地咁捨得落咁多薑,跟餐仲要唔洗加好多錢。其他食物真係頹飯,但「鹽焗雞髀飯」同「油雞髀飯」,「檸樂煲薑」好有驚喜,好味,推介!!

同埋平時好少寫茶餐廳食評,因為頹飯冇乜好寫。

鹽焗雞髀飯
第二日再encore,鹽焗雞飯
  • 鹽焗雞飯
  • 鹽焗雞
2023-02-19 959 瀏覽
今次係收工後經過諗起好耐無食,突然好掛住佢d雞裨飯,然後走入去食,好難得喺上環食到平價得黎又真係好味嘅雞裨🥹🥹🥹🥹👩🏻入到去姐姐都叫我隨便坐,好nice!🍚叫左個油雞裨飯,又有湯又有飲品,印象中其他飯$45左右?如果係裨就再貴d✨🥤飲品叫左凍0T 每次去都係坐入面,因為外面已經full曬,不過入面冷氣就凍左dd👍🏻讚:油雞裨無得輸,蔥油😍🥰🫣改善:d飯偏軟🤫回頭:下次依然會食飯呢個😍

👩🏻入到去姐姐都叫我隨便坐,好nice!

🥤飲品叫左凍0T

👍🏻讚:油雞裨無得輸,蔥油😍🥰
🫣改善:d飯偏軟
🤫回頭:下次依然會食飯呢個😍
油雞脾飯
油雞脾飯
近排夜晚返工,無乜選擇,試試佢個馳名咖哩雞球飯,食落真犀利,僅有嘅2舊肉就係雞翼尖對上嗰少少部份,講真你好唔好意思呀?返通宵前搞啲咁嘅嘢,呢啲時勢仲要咁對待香港人,你哋自己諗下。永不錄用基本上平時唔會寫,所以無改用户名,但真係過分,不吐不快

永不錄用

基本上平時唔會寫,所以無改用户名,但真係過分,不吐不快
馳名咖哩雞球飯
2022-03-19
5 分鐘 (外賣自取)
2021-07-04 1766 瀏覽
平日唔知食咩, 最好就係去茶餐廳食個常餐🤭 簡單飽肚, 隨時食得🤭 呢間茶餐廳環境雖然一般, 但常餐都抵食, 份量可以飽足全日😅最鐘意叫常餐, 最愛五香肉丁腸仔通粉, 配上太陽蛋🍳 + 超脆又多牛油多士🥪, 加埋杯茶味極燶既凍檸茶🤭 正到爆呀🤩 試過奶茶, 咖啡.. 都唔及檸檬茶吸引除左茶餐, 其實仲有好多茶餐廳食品, 仲會有早餐, 午餐, 下午茶...下次經過都可以試一試! 但提提, 衛生唔係特別好, 都係一般舊式茶餐廳咁呀!

2021-07-04
2021-02-26 1679 瀏覽
去過咪咪好多次,每次都忘記影相,去得多似飯堂,反而不會想起想食評😅😅.總體而言,✅經濟實惠,✅款式多,✅快。.午餐大致上每天一樣,都有10款,$43,包一個碟頭飯、一碗湯以及一杯飲品。..午餐當中的梅菜蒸鯇魚不錯,我不喜歡食魚的,也覺得可以。梅菜增加胃口,每次我又好好彩都有魚腩部分,啖啖肉少魚骨。.後來發現,原來都可從散叫的餐牌,午飯時都會送飲品。👍散叫的碟頭我最推介咖哩牛筋腩,咖哩惹味微辣帶起咖哩味。連我的西人朋友都好喜歡,次次都叫這味。.💖西多士是咪咪另一項我好喜歡的,西多士內有花生醬,炸得剛剛好,不會太燶,外脆內軟。.👇下午茶餐都好可選擇。.今次記得影相的並非我最喜歡的😅原汁牛筋腩飯午餐 包湯及飲品 $43👇餐湯及飲品
總體而言,✅經濟實惠,✅款式多,✅快。

後來發現,原來都可從散叫的餐牌,午飯時都會送飲品。

👇下午茶餐都好可選擇。

今次記得影相的並非我最喜歡的😅

午餐原汁牛筋腩飯
  • 西多士
  • 咖哩牛筋腩飯
2021-01-14 902 瀏覽
健康餐。。。不其求質素這算飽肚。服務態度:點完餐好快送上例湯,食物都非常快到,應該係已蒸好。但漏咗我柸茶,得幾張枱有客但幾個職員都無發現,我食晒蒸魚,飲埋個例湯,我忍唔住要出聲追。環境方面:兩邊卡位幾10張,衛生普通。食物質素:飯太淋,例湯味精較重,梅菜蒸魚,我覺得貨不對辦,我心中梅菜不是這樣,可能我不夠常識,但蒸魚味道較淡,不腥,如果有薑味會更好。菜心我無預期會有,菜心是用熱水烚的好健康。如果想要健康這個蒸魚飯啱晒。性價比:43蚊尼講真係算食得飽。總結:如有其他選擇就不會光顧。好味指數
健康餐。。。不其求質素這算飽肚。

環境方面:兩邊卡位幾10張,衛生普通。

性價比:43蚊尼講真係算食得飽。

總結:如有其他選擇就不會光顧。

好味指數
梅菜蒸鯇魚
2021-01-14
2020-10-19 874 瀏覽
上環平平靓正抵食好食家茶餐廳真系唔系好多。食呢間咁嘅嘢最m,最抵,只系43蚊only,就有碟飯,有中湯,仲有熱飲。食落去,雖然喊小小,但系呢其實都冇乜大要求。男人的浪漫,豆腐火腩飯,正。中湯亦多渣
上環平平靓正抵食好食家茶餐廳真系唔系好多。

男人的浪漫,豆腐火腩飯,正。

中湯亦多渣
2020-05-13 1119 瀏覽
呢間咪咪茶餐廳,我印象中喺中上環呢頭,都至少有返廿幾年歷史,睇開我啲文章嘅,都知道小妹抗疫左好耐,好耐都冇同同事一齊食飯,今日繼續各自外賣自取返公司😄佢每日都有A至I,九個餐選擇,選擇都算多$43,豉油雞飯+檸檬茶熱飲~阿姐好好人,我話想多蔥油,佢真係俾好多我,但係當我食第一啖雞嘅時候,我就後悔喇😭點解可以咁咸,豉油雞唔係應該甜甜地嘅咩!我問啲同事,佢哋話平時唔係咁㗎喎😭睇嚟係今日廚房落鹽落得重手左!希望佢哋可以改善啦,始終喺中上環,呢個性價比係唔錯嘅🌟
佢每日都有A至I,九個餐選擇,選擇都算多

希望佢哋可以改善啦,始終喺中上環,呢個性價比係唔錯嘅🌟
外賣自取
2020-05-12 667 瀏覽
公司附近嘅茶記~咪咪茶餐廳🍴!公司好多同事都係佢嘅熟客仔,所以茶餐廳每日 都會Fax一份佢哋嘅餐單俾我哋,每日都有A至I餐選擇。今次我和同事一齊加班,就叫左外賣自取嘅晚餐。星洲炒米~見到我幅圖,都知佢嘅份量有幾多,一打開個盒,啲米粉多到瀉晒出嚟咁滯😆,材料有芽菜、火腿、叉燒、蝦仁、雞蛋,今日廚師明顯炒得好好,夠乾身之餘,咖喱味啱啱好,又唔會太鹹太油👍👍真係要俾個讚佢梅菜蒸鯇魚~鯇魚份量就夠哂,但梅菜其實應該要多啲,如果唔係同清蒸鯇魚差唔多😅總括嚟講CP值係高嘅🌟🤗
今次我和同事一齊加班,就叫左外賣自取嘅晚餐。
總括嚟講CP值係高嘅🌟🤗
外賣自取
2020-04-05 776 瀏覽
🤬🤬🤬食物:叫左個公仔面食,唔錯,食物Ok的價錢也算可以,大份,一定飽環境:前區比較細,入面有大廳服務唔咸唔淡廣東話既阿姐,還算有禮貌事情:有個唔知侍應定老闆既阿伯唔帶口罩周圍行再大聲講野,之後我聽到有個阿姐叫佢帶佢先帶。但睇相啦,絕對無1.5m,門口寫到量體溫又舉報熱線,咩都無做。係咪方便食客出番黎舉報呀?之後入左2個無衛生既客,自己周圍坐,似熟客,一黎就問點解唔一齊坐。有個客仲打晒乞嚏還好未除口罩,搞到我最後未食晒都拿拿聲走,完全無人帶d客點坐。聽說初期有侍應鬧黑衣人,之後太子出黎講話侍應立場唔代表本餐廳。早餐係ok既,不過唔會再去喇
🤬🤬🤬
食物:
叫左個公仔面食,唔錯,食物Ok的
價錢也算可以,大份,一定飽

環境:
前區比較細,入面有大廳

服務:
d唔咸唔淡廣東話既阿姐,還算有禮貌

事情:

早餐係ok既,不過唔會再去喇
2020-02-29 599 瀏覽
星期六返工由於搭唔到平時特別班巴士,咁會係距離公司比較遠的地方落車,一路行返去都有唔少餐廳比我選擇,今日就㨂左佢:咪咪茶餐廳咁早餐都係個幾味,ABCD餐咁,今日想食麵就叫左個炸菜腸仔麵再+杯例牌熱奶茶個麵有驚喜喎,我都無叫出前一丁,但個麵個質地就好似係,連個湯底都似十足;腸仔炸過先放落麵,呢樣真係加分比佢,炸菜一般不過不失啦,如果再辣些少就更好;杯奶茶好滑好濃今餐盛為$30環境都係一般茶餐廳,不過係乾淨嘅同場加影2個伙記(好似大廚同水吧閙交不過閙完又繼續工作)
星期六返工由於搭唔到平時特別班巴士

咁早餐都係個幾味

,炸菜一般不過不失啦,如果再辣些少就更好
;杯奶茶好滑好濃
今餐盛為$30

環境都係一般茶餐廳,不過係乾淨嘅

同場加影
2個伙記(好似大廚同水吧閙交
不過閙完又繼續工作
2020-02-29
$30 (早餐)
2019-09-30 910 瀏覽
因為想食叉燒奄列入左來(同埋開頭以為呢間係黃店,聽講老闆娘話佢背左願榮光歸香港,但可能只係老闆娘係黃)。講返正題,圓檯坐左個輕度智障的食客,佢唔係特別食得慢,半個鐘左右食完,只不過間唔中會自言自語,個阿姐叫佢“食完快啲走啦,啲客都唔敢坐你隔離呀”,我心即刻小左一聲,我隔離都換左一轉食客(同檯),根本無人唔敢同佢同檯。唔知阿姐憑乜野咁樣歧視人。其實阿姐對其他客都有呼呼喝喝,我聽到己經食到背瘠骨落。咁樣蝦一個智障人士,我唔會再來。(仲有我叫左杯茶走,佢唔識落左熱奶茶,杯茶來到我問係咪茶走,佢話係呀咪熱奶茶囉,好在有另一位阿姐幫我換返。)
堂食lunch, 食咗半個鐘都唔夠, 有客人入嚟冇位, 我坐卡位嗰個係四人位, 我對面都係坐住一個人, 個阿姐突然走過嚟同我講:“ 睇手機返公司睇, 坐入去啦,系甘掛住睇手機,翻公司睇啊嘛!” 雖然都係啲噏耷茶餐廳, 我唔會expect佢服務有幾好, 不過我想講我唔係佢個囡羅, 同埋同客人講嘢唔係咁嘅語氣。 我對面嗰個夠係一個人唔叫佢讓? 話我掛住睇手機,我坐低都唔夠半個鐘, 如果唔比睇手機嘅,請佢喺入嚟之前同我講明。 如果覺得我掛住睇手機食得慢,阻住佢做生意嘅, 佢哋可以寫住堂食限食半個鐘吖。 我明白食飯時間多人 , 你叫我讓位我唔介意, 但係如果咁樣嘅態度同語氣, 真係好冇禮貌! 同埋我坐低咗半個鐘都唔夠, 佢就嫌我食得慢阻住佢哋做生意 。乜嘢垃圾火記 同垃圾態度。 永世唔會再幫襯
2019-05-10
港式茶餐廳眾所周知都是快食快走,價錢相宜,所以侍應態度惡劣也是「應該的」。一次到咪咪茶餐廳,剛好點了一個全日常餐,由於繁忙時間,所以我點的全日常餐即使只是比午餐平幾塊錢而受到冷言冷語。的而且確!那位嬸嬸跟我說:「咁鬼忙仲叫咁平!賺你幾多錢?」我認為,既然是全日常餐,大可以在繁忙時段加價或是直接收起餐牌好了,何需如此出言?今天,因為很多地方都滿客,唯有咪咪不用排隊等候,今次常餐餐單表明了繁忙時段加$2,我點了一個常餐 $40!吃到中途 看到碗裡剛好有條東西!直接問侍應是蟲? 侍應一如既往惡劣回覆 :「唔知呀!我哩度冇蟲賣!」講完就走開了!我只好飲下剩低的凍檸茶!喝到一半,那位嬸嬸再次經過我身旁!她說:「你以為你食緊千幾蚊個餐咩?」然後我只好委屈的走,那條是不是蟲也與我無關。反正我再也不會去,而她亦不稀罕我這稀客!這位嬸嬸明顯是老闆的親戚,所以態度才會如此囂張,我吃的是茶餐廳食物,不是吃服務,我要求並不高!但也不至於受到這樣的冷言冷語!附圖!
2018-11-25 1082 瀏覽
星期五晚和朋友係上環physical做完gym後勁肚餓,就決定係附近找間茶記食飯,行行下就搵到哩間口米口米茶記我叫左牛筋腩飯,份量都幾多,牛腩有小小肥膏,食落唔會太柴,個汁送飯一流。我朋友叫雞飯食,黎到竟是雞肶肉,喜出望外,雞肉好滑,以42蚊包湯同飲品黎講簡直超值,冇得輸。我們叫左中式例湯,是青紅蘿白豬骨湯,個湯都有幾多料,而不是一般味精湯水。總結黎講,係42蚊有湯有飯有餐飲係上環黎講真係平到冇說話好講,而且味道唔差,相個咪咪會係我健身後既飯堂

2018-11-23
  • 牛筋腩飯