2024-02-06 441 瀏覽
平時喺中環閑閑地食個晏都已經要過$100,呢間隱世茶餐廳,有一間非常噏耷嘅巷仔內(雖然你園世界平時好多人行,特別係外傭)就可以做到五十零蚊就可以有一個平平哋嘅午餐。中環核心商業區真係好少有。如果唔介意食物要求水準及環境,喺中環區返工想慳錢嘅打工仔,呢度可以值得諗諗😗順帶一提,有一樣嘢跟化算,平時其他茶餐廳早餐轉出前一丁要加大約$4-5,但係呢度可以免費轉出前一丁,一碗火腿出前一丁,牛油多士加炒蛋只需$35👍🏻👍🏻

超級差嘅體驗其實都唔止一次,不過今次真係忍唔住首先,叫咗兩個餐一個係全日常餐(雙拼麵)另外一個係A餐然後我講明要煎熟蛋仲話埋比佢知因為係大肚婆食!職員已經落單嘅時候冇覆單好快收線拎完返嚟之後發覺全日常餐少咗一份炒蛋同埋多士然後大肚婆食嘅煎蛋,亦都唔係全熟咁就打返落去餐廳結果換來超級冇禮貌嘅回覆首先落單嗰個人同我講係咪即係你要反蛋 我話我落都講得好清楚係大肚婆食然後我話個常餐少咗多士同埋炒蛋然後我落腸仔,又變咗餐肉。。。佢答我,我冇收您常餐錢!如果係嘅話你就補錢,我落雙拼。。我話我打嚟落單嗰陣講清楚係全日常餐跟住佢叫我要再落去俾錢同埋拎返同埋換但係態度極差,跟住由於要趕住工作,我話唔需要啦佢就cut我線!真心唔明白點解可以咁樣!連一句唔好意思都冇諗住完美嘅一個星期五早餐就咁樣俾佢破壞咗
超級差嘅體驗
其實都唔止一次,不過今次真係忍唔住
首先,叫咗兩個餐
一個係全日常餐(雙拼麵)
另外一個係A餐然後我講明要煎熟蛋
仲話埋比佢知因為係大肚婆食!
職員已經落單嘅時候冇覆單好快收線

拎完返嚟之後發覺全日常餐少咗一份炒蛋同埋多士
然後大肚婆食嘅煎蛋,亦都唔係全熟
咁就打返落去餐廳

結果換來超級冇禮貌嘅回覆
首先落單嗰個人同我講
係咪即係你要反蛋
我話我落都講得好清楚係大肚婆食

然後我話個常餐少咗多士同埋炒蛋
然後我落腸仔,又變咗餐肉。。。
佢答我,我冇收您常餐錢!
如果係嘅話你就補錢,我落雙拼。。
我話我打嚟落單嗰陣講清楚係全日常餐

跟住佢叫我要再落去俾錢同埋拎返同埋換
但係態度極差,跟住由於要趕住工作,
我話唔需要啦佢就cut我線!

真心唔明白點解可以咁樣!
連一句唔好意思都冇

諗住完美嘅一個星期五早餐就咁樣俾佢破壞咗
2024-02-02
外賣自取
$35 (早餐)
2024-01-25 207 瀏覽
建議所有上班族不要點這家的早餐,勁難食又態度差,店面位置很偏僻!❌❌❌所有的上班族不想上班遲到就不要點這家!警惕!而且外賣平台沒有給任何補償建議去m記都好過食這裡的外賣,午飯排隊也不按照順序取餐,80號比60號的餐更快好,完全沒有邏輯。店家的營業方式不敢苟同,建議大家不要在這裡浪費時間、浪費生命、浪費金錢!我再也不會點這家的任何食物,建議所有上班族警惕這種不體諒上班人士的黑心餐廳!尤其不要在網上外賣平台下order。

所有的上班族不想上班遲到就不要點這家!

警惕!而且外賣平台沒有給任何補償

外賣自取
2022-12-30 1224 瀏覽
本來是想去瑞士茶餐廳, 那時只是4時45分,但竟然已開始收舖, 冇得食. 那樣我便去了隔離那間, 第一次去. 叫了一份下午茶餐,咸牛肉三文治加一杯熱鴛鴦少奶. 食物鹹牛肉三文治的白麵包, 也是新鮮, 也好味. 熱鴛鴦都好飲。經過好多次,但也不太想去這間茶餐廳, 因為望落去比較逼狹,而有些好似不太清潔,我相信如果老闆可翻新一下,相信生意會上升。下午茶餐的質素,其實也不算太差。
下午茶餐
2021-02-28 2045 瀏覽
食完要即刻帶番口罩,否則後果自負,好彩我無事。服務態度:不太理會你,又唔會叫你量體溫及安心出行,非常求其,我覺得佢地都係蛇緊環境方面:隱藏得非常好,老闆一定搵唔到,約100座位,有卡位10多張,地方不乾淨,我覺得員工只係張食物殘渣由枱面掃落枱底。好多冷氣位,好冷下。食物質素:飯分量夠,魚就細咗小小,腥味無,味道夠,魚老了小小。性價比:中低總結:今時今日咁多病毒,如果再係咁想死就快了。就算幾好食我都唔會再去囉。好味指數
食完要即刻帶番口罩,否則後果自負,好彩我無事。

性價比:中低

好味指數

豉汁蒸鯇魚
2020-03-20 1987 瀏覽
我做咗中環上班族N咁多年啦,所以對喺中環無論食商務、一人餐或成班同事一起的午餐,都略有點知識。今日帶你嚟呢間,我一個月都會嚟幾次嘅「咪咪茶餐廳」,位於小巷利源西街中間。你一定估唔到,一間位於小巷中其貌不揚嘅茶餐廳入邊,居然不時有日本人或外國人喺度食午餐🍛。呢度CP值高,平時我鍾意食鹽焗雞飯🐔或蒸鯇魚飯🐠,除咗餐牌嘅食物之外,每日都有精選午餐。今日店員介紹:「黑椒德國鹹豬手飯🍖」好靚。好!就試吓啦,碟豬手飯嚟到,大大塊喎,應該有半隻豬手份量,炆得好琳滑,好惹味,超得👍😋!連埋餐飲,都係$46。你話抵唔抵呢🤑?雖然呢度嘅員工個個都中氣十足,但都有禮貌,午餐繁忙時間,仲有時會亂亂地,好搞笑😂。收銀嗰個中年哥哥仔應該就係老闆,風趣幽默。「咪咪」係一間非常之有人情味、地道嘅茶餐廳。推薦給中環上族中,尤其是係月尾嗰陣🤫,哈哈!

2020-03-20
  • 鹽焗雞飯
  • 蒸鯇魚飯
  • 黑椒德國鹹豬手飯
2018-09-25 2954 瀏覽
上世紀中環有綽號「蛇竇」茶餐廳,九龍冰室的舊式格局,雞批最著名。格局「地踎」,供中環白領主要是男士,「隱世」小休以「充電」。「蛇竇」茶餐廳已無聲無息地再現江湖,以滿足「蛇王」的剛性需求。隱沒在利源西街的牌檔後面,比鄰近的瑞士咖啡廳更隱秘 ;後者是「瑞士」般潔淨企理,此店則似貓竇?穿越中環商厦,入到此店,是穿越到上世紀末的「蛇竇」,只是欠了門口的典型西餅櫃。那份濃郁的古早味,撲面而來。面積比舊蛇竇大,有黃色中國框框裝飾,風格統一,只是木箱式凳子稍硬,雜物亂放。主要餐牌舖在牆上,清晰地標示有A至E餐和9款套餐,早和茶餐都是這14款,配合中環白領的需要。多處地方標示奶茶卓越,入口感覺是具香港茶餐廳應有水準,滑,甘,香兼備。炒蛋和粉麵飯平凡,反而茶點是用心製作。焗豬仔包鬆軟香口,直徑大,比大集團食店出色。中環新「蛇竇」星期日休息。

中環新「蛇竇」星期日休息。

2018-05-07 1761 瀏覽
12:15 去到都已經無咩位坐,12:30開始要排隊。座位逼,伙記送飯要係頭頂過。份量夠,味道中上,但係等候時間唔快。不過中環$45 包餐飲已經算抵。總括而言,一間價錢正常,味道不錯既茶餐廳。
  • 鹽焗雞飯
  • 豆卜火腩飯
  • 常餐
2017-08-16 2153 瀏覽
係中環最貼地嘅茶餐廳之一!食物味道不過不失,個人中2佢嘅咖哩,午餐包野飲都係44,不過午餐餐牌唔係時時有咖哩,想食就要另外叫。一般炒粉面飯都係大大碟唔偷雞,樣樣都有。2點下午茶時段最抵食,餐牌有幾樣炒粉面飯包熱飲都係40,而且唔會細碟左,同午餐一樣size!芝士蛋治/餐蛋治烘底就料足,有時火頭心情靚件蛋有可能大份啲🤣!野飲方面,個人最愛熱奶茶不加糖,係必點之一!!老闆親切風趣,中2吹下水,最重要都係係中環呢個地方,價格非常親民!中環Lunch首選!
午餐
  • 熱奶茶
2017-07-13 1372 瀏覽
作為一個辦公室小薯,返工帶飯慳返啲錢是常識吧!不過咁,難得有好朋友主動搵你出黎食個lunch,又無理由拒絕既😆返得中環,lunch hour啲餐廳排哂長龍就預左架喇。今次呢間都唔例外,大概排左10分鐘到啦小弟果個飯就最快黎既,不過其餘兩個朋友都唔係等左好耐。呢度啲伙記手腳都幾快喎💪🏿講真,收得呢個價錢,有咁既水準同服務,仲可以點喎!雖然張枱隔離長期擺左個裝污糟碗碟既桶,但大家都只係一笑置之🙂無所謂啦!下次可以再黎呢度食個quick lunch!

葡國雞飯

西炒飯
常餐
牛油多士

下次可以再黎呢度食個quick lunch!
2017-06-07 792 瀏覽
坦白講如果今朝有其他選擇都唔會幫襯,樓面阿姐係有禮貌感覺唔錯,但廚房就出品求其,多士無牛油叫佢比啲牛油就一堆成50g牛油拍落件多士比我,仲要大大聲批評我麻煩,難道多士要牛油係錯咩!!咁嘅垃圾餐廳唔食都唔係損失。
2017-06-07
2017-04-14 688 瀏覽
這陣子筆者成為咪咪茶記的常客, 無它的, 中環人, 午飯時間大概就是想找一間餐廳, 既容易入座, 價錢相宜, 上菜速度快, 味道又可以. 店內一貫茶餐廳格局, 坐得非常擠迫, 幸好通風尚可. 看看menu, 選擇挺多的, 點選了全日常餐, 沙嗲牛肉餐肉米, 炒蛋, 牛油方飽, 熱華田(HK$39), 乾炒叉燒烏冬(HK$44)沙嗲牛肉夠淋軟, 沙嗲味濃, 米粉分量也不少, 吸收了沙嗲味的精華, 味道也不錯. 餐肉正常水準. 炒蛋, 明顯炒得過了火, 口感不夠滑, 蛋汁欠奉, 雞蛋也不夠香. 牛油方飽, 沒有烘過, 感覺一般. 熱華田, 夠熱, 正常水準. 乾炒叉燒意粉, 鑊氣夠, 每一條意粉也沾到了醬汁, 哈哈, 這就是港式風味. 意粉口感偏油, 幸好仍在可接受的水平.吃飽飽, 又要埋頭苦幹了.

店內一貫茶餐廳格局, 坐得非常擠迫, 幸好通風尚可.

熱華田, 夠熱, 正常水準.

吃飽飽, 又要埋頭苦幹了.
2017-02-08
$41.5 (午餐)
2015-08-02 1993 瀏覽
週末上班行過見有新店開,就入去試個早餐,說是港式茶餐廳,內裏環境當然擠迫,坐下阿姐遞上餐牌就隨即問食什麼,我都還沒看呢,又如何回答呀!最終點了個雞排配午餐肉煎太陽蛋跟鴛鴦走,個餐上來時十分有趣,刀叉是放在碟上一齊送上的,雞排不夠熱,但入口尚算不鞋不韌,可惜的是只有雪味而沒有雞味,件午餐肉就薄得可憐,又乾又鞋又咸,太陽蛋算是最正常,也有蛋香,人件麵包卻有點乾,牛油也極少,杯鴛鴦走就一般,算是飲到茶啡味。
,坐下阿姐遞上餐牌
就隨即問食什麼,我都還沒看呢,又如何回答呀!
最終點了個
雞排配午餐肉煎太陽蛋
鴛鴦走
杯鴛鴦走就一般,算是飲到茶啡味。
2015-08-01
$29 (早餐)
2015-06-13 1352 瀏覽
<咪咪茶餐廳> 由上環永樂街搬往文咸東街,最近,在中環利源西街開新分店!  而位於上環皇后大道中的 <咪咪車仔麵茶餐廳> 亦已結業! 中環利源西街新店比較上環文咸東街分店舖位大而深,起碼沒有壓迫感!  柔和色調的裝潢,給人舒服的感覺!  可是,望到店子盡頭的位置,冷氣機滴水! 至於衛生方面,當我食到尾聲,突然聽到有女店員話:「快啲打死佢啦!」  我立即望過去,原來有隻蟑螂由開放式廚房走到我腳下,真可惡!  我都忍不住「嘩!」了一聲!  嚇到我吊腳坐直到離開!拿住杯凍飲的女店員立即踩死隻蟑螂,卻不小心滴了些少凍飲落我的大腿!  幸好!今天穿了黑色褲,否則,穿了白色褲的話,我肯定呱呱嘈!  直至返到公司,依然驚魂未定! 茶餐廳有的是效率,  無的是服務態度! 不用 5分鐘,食物及飲品便送齊! 豬扒煎蛋烏冬 (早餐 $29)豬扒大約 1cm 厚,滿載味精的味道!  不排除加了鬆肉粉,肉質缺乏應有的口感!  為健康著想,我要求全熟的煎蛋,因為太陽蛋流心的蛋黃比較難消化,  烏冬是圓形橫切面的貨色,入口滑溜而無酸味!烏冬很不錯,吸
 而位於上環皇后大道中的 <咪咪車仔麵茶餐廳> 亦已結業!
 柔和色調的裝潢,給人舒服的感覺!
 可是,望到店子盡頭的位置,冷氣機滴水!
 我立即望過去,原來有隻蟑螂由開放式廚房走到我腳下,真可惡!
 我都忍不住「嘩!」了一聲!
 幸好!今天穿了黑色褲,否則,穿了白色褲的話,我肯定呱呱嘈!
 直至返到公司,依然驚魂未定!

茶餐廳有的是效率,
 無的是服務態度!

不用 5分鐘,食物及飲品便送齊!
豬扒煎蛋烏冬 (早餐 $29)
豬扒大約 1cm 厚,滿載味精的味道!
 不排除加了鬆肉粉,肉質缺乏應有的口感!
 烏冬是圓形橫切面的貨色,入口滑溜而無酸味!烏冬很不錯,吸收味精湯後更入味!

熱好立克
質感濃稠而順喉,奶味比好立克味重!早上飲熱飲,對腸胃較好!
豬扒煎蛋烏冬 & 熱好立克
起初,食完味精烏冬早餐之後,打算給予 OK 評!服務、環境、衛生等範疇,全部拖垮分數!
 必須給予劣評!
2015-06-13
$29 (早餐)