6天前 0 瀏覽
唐吉柯德的西班牙與葡國美食之旅位於澳門氹仔的唐吉柯德,是一家獨特的餐廳,專門提供正宗的西班牙菜和地道的葡國菜。這裡的環境舒適,讓人感到放鬆,適合聚餐或約會。我點了幾道招牌菜,首先是葡國黑毛豬火腿,肉質鮮嫩,鹹香四溢,搭配麵包十分美味。接著是白酒煮青口,青口鮮嫩,吸收了白酒的香氣,醬汁濃郁,令人垂涎。馬介休球是必試的經典,每一口都鬆脆可口,搭配特製醬汁更添風味。西洋焗鱸魚則鮮美可口,魚肉嫩滑,焗得恰到好處,讓人讚不絕口。最後,藍芝菲列牛排質地柔嫩,搭配冰檸檬茶,清新解膩。唐吉柯德成功地將西班牙和葡國的美食完美結合,讓顧客在同一餐廳享受到兩種文化的美味,絕對值得一試!
唐吉柯德的西班牙與葡國美食之旅

澳門朋友說帶我們去一家同時能吃到正宗西班牙菜和地道葡葡牙菜的餐廳,一家餐廳嘗到兩國美食😍真的很驚艷!原來餐廳前身是聖母灣葡式燒烤美食,特意找了葡餐四十多年經驗的大廚,就為了這一口地道美味!🥬普普通通的青菜湯味道都好特別!奶香十足的湯底,冬日暖粒粒超開胃的濃湯!🦞西班牙式海鮮飯招牌必點!好多海鮮新鮮現做的,端上來滋滋冒著熱氣,大大只蝦、牡蠣🦪青口很鮮甜,米飯裹滿自制醬汁,滿滿一大盤全部乾完!🍤⼤蒜油煎蝦還有各種小菜,蝦仁個頭好大只!澆上蒜油,咸鮮味全部被帶出,蝦肉飽滿好有彈性

🦞西班牙式海鮮飯

🍤⼤蒜油煎蝦

2025-01-10 0 瀏覽
少去澳門,真喺要找間正宗葡葡牙菜食嘢,跟朋友去到 唐吉柯德。呢間餐廳喺澳門現時一間同有正宗西班牙菜同時都有地道葡葡牙菜嘅餐廳,一定要order 葡式燒烤美食,今次真喺可以食盡到兩個國家嘅菜式。大蒜煎章魚,好耐以前食過,依家好少餐廳食有得到,章魚好入味又彈牙。葡國海鮮飯,配搭有大蝦、青口、蜆肉,口感好豐富,飯有海鮮味道,真喺食多幾碗。葡國黑毛豬火腿,食到火腿嘅咸香味道,配搭清甜蜜瓜,so refreshing!白酒煮青口,白酒煮過青口,無腥味又好鮮美。燒⻄班牙⿊⽑豬肋⾻,燒得剛剛好,食落啖啖肉。
少去澳門,真喺要找間正宗葡葡牙菜食嘢,
跟朋友去到 唐吉柯德。

呢間餐廳喺澳門現時一間同有正宗西班牙菜
同時都有地道葡葡牙菜嘅餐廳,一定要order
葡式燒烤美食,今次真喺可以食盡到
兩個國家嘅菜式。

大蒜煎章魚,好耐以前食過,
依家好少餐廳食有得到,章魚好入味又彈牙。

葡國海鮮飯,配搭有大蝦、青口、蜆肉,
口感好豐富,飯有海鮮味道,真喺食多幾碗。

葡國黑毛豬火腿,食到火腿嘅咸香味道,
配搭清甜蜜瓜,so refreshing!

白酒煮青口,白酒煮過青口,無腥味又好鮮美。

燒⻄班牙⿊⽑豬肋⾻,燒得剛剛好,食落啖啖肉。

去澳門葡國菜就食得多啦,今次試吓西班牙特式料理 ~唐吉柯德,都好有驚喜!💕原來呢間餐廳Menu涵蓋晒葡國菜加西班牙菜,一次過滿足晒兩個願望:煙三文魚沙律 🥗 ~先黎個前菜開開胃先🤤烤 ⽺ 排 🍖~ 燒得非常之香好惹味,同埋一碟有3大件羊架真係幾抵食👍🏼免 治 ⽜ ⾁ 蛋 配 ⽩ 飯🍚 ~ 以前茶餐廳呢個係我最愛,今次試吓高級版,免治牛肉炒得入味,完全係另一個風味,配埋d流心蛋黃汁太多好送飯🙈葡國海鮮飯🥘 ~非常足料,有青口有花甲有大蝦,食材都好新鮮朱古力 蛋 糕🎂 ~估唔到甜品帶出另一個高潮位,朱古力部份有啲類似brownie,一啲都唔甜,朱古力部份好濃厚,奶油部份好綿滑,朱古力愛好者千祈唔好錯過!

煙三文魚沙律 🥗 ~先黎個前菜開開胃先🤤

葡國海鮮飯🥘 ~非常足料,有青口有花甲有大蝦,食材都好新鮮

2024-12-27
午餐
2025-01-08 0 瀏覽
唐吉柯德 - 西班牙特式料理地址:澳門氹仔地堡街23-31號唐吉柯德是澳門唯一同時提供正宗西班牙菜與地道葡萄牙菜的餐廳,前身為聖母灣葡式燒烤美食。餐廳特意邀請了擁有四十多年經驗的葡萄牙大廚作為顧問,讓顧客能在此品嚐到獨特的雙國美食煙三文魚鮮嫩的煙三文魚,搭配清新的醬汁,讓人一口接一口,味道極為誘人白汁蟹肉扇貝蟹肉的鮮甜與扇貝的滑嫩相得益彰,白汁的濃郁更是提升了整道菜的層次感燒魷魚仔魷魚外焦內嫩,火烤的香氣令人垂涎,搭配特製醬料,味道相當出色蘆笋火腿卷清脆的蘆笋包裹著鹹香的火腿,口感上形成了完美的對比,令人回味無窮西班牙式海鮮天使面嫩滑的天使面吸附著海鮮的鮮味,配合香濃的醬汁,好味巧克力蛋糕甜而不膩的巧克力蛋糕,外層酥脆,內餡濃郁
唐吉柯德 - 西班牙特式料理
地址:
澳門氹仔地堡街23-31號

煙三文魚

白汁蟹肉扇貝

燒魷魚仔

蘆笋火腿卷

西班牙式海鮮天使面
嫩滑的天使面吸附著海鮮的鮮味,配合香濃的醬汁,好味

巧克力蛋糕
甜而不膩的巧克力蛋糕,外層酥脆,內餡濃郁

⭐澳門美食推介⭐🇪🇸西班牙&葡葡牙🇵🇹特式料理餐廳🍴唐吉柯德🍴唐吉柯德位於氹仔地堡街係澳門現時唯一一間同時提供正宗🇪🇸西班牙菜+地道🇵🇹葡葡牙菜既餐廳佢前身其實係⛪聖母灣葡式燒烤美食🍖為咗搵返當年熟悉既味道🤤特登邀請前聖母灣葡式燒烤美食大廚作為顧問👨🏻‍🍳大廚已經有40幾年經驗架啦所以嚟到澳門一定要試😋😋【好食推薦】🐟煙三文魚💯開胃之選三文魚脂肪條紋清楚利落配埋醬汁一齊食好鮮甜👍🐑烤⽺排🔥火喉烤得啱啱好肉質細緻,而且仲好細嫩多汁👍🐚葡式海鮮飯海鮮既鮮味好濃郁而且葡汁調味好好,唔會太漏同海鮮/飯都好夾👍🐟炸沙丁魚食落有D似多春魚,可以連骨食而且炸得好酥脆,好味👍🦑燒魷魚仔燒得好香,而且唔會太韌容易入口👍🍰朱古力蛋糕朱古力味好濃郁,甜而不膩口感Creamy~➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🇪🇸🇵🇹唐吉柯德🍴🍴📍地址:澳門氹仔地堡街23-31號➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#唐吉柯德 #澳門#煙三文魚 #葡式海鮮飯#朱古力蛋糕 #炸沙丁魚#燒魷魚仔 #烤⽺排 #⽺排#澳門美食 #澳門吃喝玩樂#相機食先 #dadafoodiehk
⭐澳門美食推介⭐

三文魚脂肪條紋清楚利落
配埋醬汁一齊食好鮮甜👍

🐑烤⽺排
🔥火喉烤得啱啱好
肉質細緻,而且仲好細嫩多汁👍

🐚葡式海鮮飯
海鮮既鮮味好濃郁
而且葡汁調味好好,唔會太漏
同海鮮/飯都好夾👍

🐟炸沙丁魚
食落有D似多春魚,可以連骨食
而且炸得好酥脆,好味👍

🦑燒魷魚仔
燒得好香,而且唔會太韌
容易入口👍

🍰朱古力蛋糕
朱古力味好濃郁,甜而不膩
口感Creamy~

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

#朱古力蛋糕 #炸沙丁魚
#燒魷魚仔 #烤⽺排 #⽺排
#澳門美食 #澳門吃喝玩樂
#相機食先 #dadafoodiehk
每次去澳門都一定會搵葡葡牙菜嘅餐廳試吓,今次同朋友去呢間唐吉柯德,佢係澳門唯一一間同時提供正宗西班牙菜同地道葡葡牙菜嘅餐廳。唐吉柯德前身係做聖母灣葡式燒烤美食,為咗搵返當年熟悉嘅味道,特登邀請有澳門地道葡餐四十幾年經驗,前聖母灣葡式燒烤美食嘅大廚作為本店顧問。等客人可以一次過試晒兩個國家嘅美食~今次叫嘅每道菜式都好有驚喜-白汁蟹肉扇貝:呢道菜由嫩滑嘅扇貝同鮮美嘅蟹肉組成,搭配濃郁嘅白汁。扇貝嘅鮮甜同蟹肉嘅鮮香喺口中交織,每啖都令人回味無窮。-西班牙海鮮天使面:海鮮嘅鮮味同醬汁香料味道融合,加上天使面嘅滑嫩,令人感受到海洋的嘅鮮味同異國風情。-紅酒牛肉粒:用優質安格斯牛扒切粒烹煮,食落滿口牛肉鮮味,紅酒汁丶葡萄乾蒜茸香味,特別嘅做法,一試難忘-大蒜煎章魚:充滿濃郁嘅大蒜香氣,煎至金黃嘅章魚外脆內嫩,口感十足-木糠布甸:木糠布甸細膩嘅餅乾同綿密嘅布甸層疊,帶嚟豐富嘅口感對比。

今次叫嘅每道菜式都好有驚喜

• 甜品
2025-01-01 0 瀏覽
唐吉柯德是一間讓人期待的西班牙餐廳,這次品嚐了幾道特式料理,感受到了西班牙的風味。🫶🏼白酒煮青口的鮮味令人驚艷。青口鮮嫩,浸透了白酒的香氣,與蒜香和香草的搭配恰到好處🫶🏼馬介休球,外脆內軟,魚肉的鮮香與調味料交融,帶來了豐富的口感。🫶🏼西班牙式海鮮飯米飯吸收了海鮮的鮮味,色澤金黃,口感滑順,海味十足。🫶🏼排骨黑毛豬,肉質鮮嫩多汁,醬汁濃郁,配上少許香料,🫶🏼巧克力蛋糕的完美收未,濃郁的巧克力味道搭配柔滑的口感,甜而不膩,令人陶醉。地址:📍澳門氹仔地堡街23-31號我

🫶🏼西班牙式海鮮飯
米飯吸收了海鮮的鮮味,色澤金黃,口感滑順,海味十足。

🫶🏼排骨黑毛豬,肉質鮮嫩多汁,醬汁濃郁,配上少許香料,

地址:📍澳門氹仔地堡街23-31號我
2024-12-31 74 瀏覽
朋友帶我去澳門玩,順道找好嘢食,去食正宗西班牙菜與地道葡葡牙菜,唐吉柯德餐廳提供聖母灣葡式燒烤美食,同埋西班牙菜,一次過品嚐兩國料理。餐牌內嘅菜式都好鍾意,真喺花多眼亂,點咗幾款美食,先喝一杯是日例湯。下單點了燒烤⽺排,外脆內嫩,食落羊肉帶軟嫩口感,無羊羶味。吞拿魚及蘆筍沙律,蘆筍爽脆,配搭牛油果、烚雞蛋、蕃茄,配菜好新鮮,口感非常豐富。西班牙式薯仔炒蛋,有蛋香同有厚度,食落有軟綿綿既薯仔。西班牙式海鮮飯,有青口、大蝦、蜆肉,海鮮份量好大,加上米飯吸收咗海鮮嘅鮮美湯汁,令米飯更香。烤乳豬,燒到卜卜脆,外層香脆,肉質嫩滑。巧克力蛋糕,口感很滑順而且入口即化,濃濃的巧克力香氣。西班牙特式料理 唐吉柯德📍澳門氹仔地堡街23-31號
朋友帶我去澳門玩,順道找好嘢食,
去食正宗西班牙菜與地道葡葡牙菜,
唐吉柯德餐廳提供聖母灣葡式燒烤美食,
同埋西班牙菜,一次過品嚐兩國料理。

餐牌內嘅菜式都好鍾意,真喺花多眼亂,
點咗幾款美食,先喝一杯是日例湯。

下單點了燒烤⽺排,外脆內嫩,
食落羊肉帶軟嫩口感,無羊羶味。

吞拿魚及蘆筍沙律,蘆筍爽脆,配搭牛油果、
烚雞蛋、蕃茄,配菜好新鮮,口感非常豐富。

西班牙式薯仔炒蛋,有蛋香同有厚度,
食落有軟綿綿既薯仔。

西班牙式海鮮飯,有青口、大蝦、蜆肉,
海鮮份量好大,加上米飯吸收咗海鮮嘅鮮美湯汁,
令米飯更香。

烤乳豬,燒到卜卜脆,外層香脆,肉質嫩滑。

巧克力蛋糕,口感很滑順而且入口即化,
濃濃的巧克力香氣。

西班牙特式料理 唐吉柯德
📍澳門氹仔地堡街23-31號
這家之前是聖母灣葡式燒烤美食,能一次過品嚐到西班牙菜和葡國菜.一進入餐廳看到牆上掛著精緻的地中海風情畫作,使人彷彿一瞬間穿越到了充滿陽光的西班牙和葡萄牙, 環境好舒服。食物的份量都幾大,味道正宗,價錢合理。-青菜湯:薯蓉湯頭裏有切絲的蔬菜和葡國腸, 吃起來清爽, 綿滑又帶有開胃鹹香。-藍芝菲列牛排🥩西班牙式:肉質鮮嫩,外焦內嫩,好香。-葡國雞🍗:雞肉軟嫩入味,香料的搭配恰到好處,讓人感受到異國風味的濃厚。-白汁蟹肉扇貝🍤西班牙風味:蟹肉扇貝也好鮮美,搭配醇厚的白汁,濃濃奶香輕盈不膩。-烤葡式香腸🌭:香腸皮烤得脆脆的,肉質彈牙,帶有略微的煙燻味。-巧克力蛋糕:巧克力味好濃郁,用料實在。-雜果賓治(非酒精):是非酒精飲品,清爽的果香讓人神清氣爽。
-藍芝菲列牛排🥩西班牙式:肉質鮮嫩,外焦內嫩,好香。
-巧克力蛋糕:巧克力味好濃郁,用料實在。
- 烤葡式香腸🌭
葡國海鮮飯
青菜湯
2024-12-23
- 烤葡式香腸🌭
葡國海鮮飯
青菜湯
2024-12-26 136 瀏覽
最近我去咗位於氹仔地堡街的唐吉柯德,呢間餐廳好特別,因為佢同時提供正宗的西班牙菜同埋地道的葡萄牙菜,真係一個美食愛好者的天堂!唐吉柯德之前叫做聖母灣葡式燒烤,餐廳請咗一位有四十多年經驗的大廚作為顧問,確保每一道菜都保持住傳統的味道。佢哋希望讓客人可以一次過享受到兩個國家的美食,實在好吸引🍧今次我哋試咗幾道菜,第一道係煙三文魚沙律,沙律清新爽口,煙三文魚的味道非常濃郁,真係開胃之選。接著係西班牙式海鮮飯,飯粒吸滿了海鮮的鮮味,每一口都充滿了海洋的味道,配合新鮮的海鮮,簡直無法抗拒!炸沙丁魚同樣好好味,外脆內嫩,配上特製醬汁,食落去非常過癮。再嚟一碟白汁炒青口,青口新鮮,白汁濃郁,十分美味。另外,西班牙式薯仔炒蛋也非常好味,薯仔香脆,蛋滑順,完美搭配。最後,我哋選咗一杯雜果賓治,果味清新,非常適合作為餐後飲品。

今次過嚟澳門氹仔食葡國菜,原來餐廳係有晒兩種菜式🤣非常好!青菜湯:湯非常料,入面有幾種蔬菜,味道好好,又健康😝白汁蟹肉扇貝:蟹肉扇貝好鮮甜,加埋白汁,好creamy🦀大蒜油煎蝦:蝦超大隻,而且蝦肉質彈牙,加埋蒜油嘅香味,很惹味🦐西洋焗鱸魚:魚肉嫩滑,用蕃茄同洋蔥去焗,好入味,值得一試👍👍雜果賓治:味道正宗,解渴一流!木糠布甸:甜品唔會太甜,食完滿足!總括嚟講,呢間係一間高質嘅葡國菜,而且有鰻魚西班牙菜選擇,大家過嚟澳門要試一試😆
今次過嚟澳門氹仔食葡國菜,原來餐廳係有晒兩種菜式🤣非常好!

青菜湯:湯非常料,入面有幾種蔬菜,味道好好,又健康😝

白汁蟹肉扇貝:蟹肉扇貝好鮮甜,加埋白汁,好creamy🦀

雜果賓治:味道正宗,解渴一流!

木糠布甸:甜品唔會太甜,食完滿足!

好耐冇來澳門,今次帶住老人家及幾個大食的後生仔來玩,所以都預先小心選擇餐廳,咁來澳門實要食葡國菜,里間同時提供葡國菜及西班牙菜,見到網上口碑都唔錯、就在OpenRice 平台上預約,試一試😄食物好味,份量都幾大,價錢合理,環境舒適,员工helpful ,最鐘意炸魚,馬介休球,烤雞及墨汁海鮮意大利面。😋😋老闆可能見我地係遊客,仲好好人咁多送左木糠甜品. 奶酪及蛋糕,我地一行7人都食得好滿足,值得encore 的餐廳!🥳

外賣送餐
  • 馬介休球
  • 炸魚仔
  • 海鮮墨汁意大利麵
  • 木糠布甸
最好味嘅葡國/西班牙菜!歡迎小食嘅蒜蓉包軟腍腍好好味!前菜蒜蓉炒魷魚仔,鑊氣十足炒到啲魷魚仔脆脆哋好味,炸沙甸魚好新鮮,茄子都好好味。 主菜乳豬,塊皮脆卜卜,冇肥膏,好香豬肉味。西班牙海鮮炒飯,勁多海鮮,啲飯煮得好入味,冇得彈!最後朱古力蛋糕好濕潤又唔會太甜,一定要再encore !
最好味嘅葡國/西班牙菜!

歡迎小食嘅蒜蓉包軟腍腍好好味!
最後朱古力蛋糕好濕潤又唔會太甜,一定要再encore !
2024-10-08 835 瀏覽
难得放假,同老公去澳门慶生,入住银娱…有缘去了官也街“唐吉柯徳”,這是一間:西班牙+葡萄牙食品餐廳. 店员很热情,介绍了幾种美味佳肴,包括: 杂菜湯,白酒青口,西班牙黑毛豬Rib(跟沙律) , 蒜蓉爆大虎虾,全部👍😋…新鲜又美味. 最后还送上“木槺布甸🍮”,又是一驚喜!
杂菜汤、白酒青口、西班牙蒜蓉大虎虾、西班牙黑毛豬骨仔
杂菜汤、白酒青口、西班牙蒜蓉大虎虾、西班牙黑毛豬骨仔