2019-02-13 48 瀏覽
平日要返工返學,無咩機會可以飲早茶,放工後亦唔係一個食點心既適當時間😂所以唐記絕對係一個方便想食點心既忙碌一族的偉大發明🤣。佢價錢尚算平民,食物味道又幾好,平時返工返學都會去買個包同點心做早餐,所以今日都唔例外!發覺花園街呢間店舖食物價錢比其他分店低,好抵食! 自己好鐘意食佢既蒸飯,尤其是鳳爪排骨飯,又平又好味,不過今日早上竟然賣晒😔所以試《咸蛋肉餅飯》$20肉餅好林,唔會好多肥肉👍🏻而且好有咸香,配埋豉油飯一齊食,好好味👍🏻《燒賣》$15大大粒,食落爽口有彈性,不過略嫌有啲咸。 《鮮竹卷》$15足料多汁,入面有好多蔬菜同埋木耳,口感好爽脆,配上腐皮十分惹味! 《雞扎》$15好大件,好足料!雞肉夠嫩,好鐘意入面舊芋頭,粉粉綿綿索晒汁,十分惹味!《山竹牛肉》$15有三大粒,食落爽口有好多馬蹄粒,足料👍🏻 《香煎菜肉包》$15/3隻唔油膩,表面煎至焦脆,好香,不錯👍🏻

《燒賣》$15
大大粒,食落爽口有彈性,不過略嫌有啲咸。

《鮮竹卷》$15

《雞扎》$15

《山竹牛肉》$15
有三大粒,食落爽口有好多馬蹄粒,足料👍🏻

《香煎菜肉包》$15/3隻
唔油膩,表面煎至焦脆,好香,不錯👍🏻
2019-02-11 121 瀏覽
今晚屋企無飯開,唯有我落街買外賣。想簡簡單單食個蒸飯同點心,諗都唔洗諗就去唐記。唐記有好多間分店,總有一間在左近,可以隨時隨地食到點心蒸飯,非常方便。北菇蒸雞飯既雞肉非常滑,白飯亦蒸到恰到好處,唔會好乾,好有雞油味,再配以甜豉油,非常好味。加$8仲可以有兩條臘腸加餸。鹹蛋蒸肉餅飯嘅肉餅好厚,絕無欺場。鹹蛋黃雖然唔係原隻,但係唔似出邊其他鋪用鹹蛋乾,呢塊金沙肉餅送飯一流。鵪春旦燒賣唔係好多地方有得食。估唔到唐記將呢個傳統同差D失傳嘅點心變成隨時都可以食。雖然鵪鶉蛋嘅膽固醇好高,但係鵪鶉蛋既蛋味好香,配以燒賣實在太好味呀。鮮竹卷,唔會太鹹,腐皮仲有少少咬口,雖然蒸左好耐,都唔會太冧。以呢個價錢來講,抵食過好多酒樓,又唔使加一,就可以隨時隨地就食到點心,真係非常之方便。
鵪𪂹蛋燒賣
鵪𪂹蛋燒賣
2019-02-11 77 瀏覽
唐記包點既氣味真係無法抵擋,呢日行經旺角又俾佢引到~當然要食我最愛既牛肉球最欣賞佢大大粒,肉質鬆軟又夠味,馬蹄份量岩岩好,爽口得黎唔會過多。呢排食得少菜就嗌左個蔬菜香菇包,果然餡料充足,好多木耳同椰菜,健康又飽肚。仲出左砵仔糕添呀~~~睇相都知多紅豆,啖啖都食到紅豆既甜香,唔會得糕咁膩豆漿口感好滑,有芝麻香,最重要係飲起黎唔甜最怕好死甜既豆漿。平價好食又多選擇,難怪間間都要排隊買,果然係包點店中之王呀
唐記包點既氣味真係無法抵擋,呢日行經旺角又俾佢引到~
山竹牛肉
當然要食我最愛既牛肉球
蔬菜香菇包
紅豆砵仔糕

黑芝麻豆漿
豆漿口感好滑,有芝麻香,最重要係飲起黎唔甜
最怕好死甜既豆漿。

平價好食又多選擇,難怪間間都要排隊買,果然係包點店中之王呀
2019-02-10
黑芝麻豆漿
2019-01-01 162 瀏覽
要方便但又不想頹食,我認為蒸飯是一個不錯的選擇。原本只打算要一個蒸飯,但來到花園街店,看到買蒸飯可以平$3的優惠價加配點心。我見未試過,就要了一個鳳爪排骨飯,加配一個燒賣,加少少豉油。打開外賣盒,食物差不多擠滿飯盒,十分豐富。排骨不是一粒粒只有雪藏味沒有肉味,而是明顯有排骨肉味的。鳳爪很淋很容易食。至於燒賣就有驚喜了。大大粒,肉很多很結實,所以食完都幾飽。雖然這盒飯都有幾多肉,幸好燒賣下面也有些椰菜,健康少少。茶樓食品不一定要特意去飲茶,是方便但不頹食之選!

打開外賣盒,食物差不多擠滿飯盒,十分豐富。

茶樓食品不一定要特意去飲茶,是方便但不頹食之選!
午餐
2018-12-27 199 瀏覽
香港好少中式包點店,而唐記嘅包真係做得幾出色,由以前嘅$5一個包,加到依家$7.5,但質素上都算keep到。自己最鐘情係唐記既香芋包。呢個包食過無數次,芋泥餡嘅味道好天然,而且十分綿密,甜度岩岩好,食落覺得好健康重點係餡料都算幾多,幾乎每一啖都食到芋泥,感到好幸福而麵包都好鬆軟,又唔乾,所以佢係我最愛既包不過淨係食一個包又唔夠飽喎,所以就睇下有冇其他嘢可以食啦!最後決定試下佢個煎鍋貼🥟🥟🥟!鍋貼表面煎至金黃色😍但因為凍左,塊皮食落唔脆同埋無禁香,不過就硬硬地韌韌地咁好有咬口,個人好鐘意💞鍋貼皮薄,有少少通透,個餡肉同菜既平例平均,食晒三隻都唔會好濟,食落唔乾有肉汁,我諗整返熱食會更好❤️ 由於隔離有個勁敵對手《包大人》,呢間分店既包比其他分店平$1/$1.5,$15/3 個包,係抵食啲,同埋我覺得好味過包大人👍🏻

重點係餡料都算幾多,幾乎每一啖都食到芋泥,感到好幸福
而麵包都好鬆軟,又唔乾,所以佢係我最愛既包

2018-10-15 226 瀏覽
平時想食點心,多數要去酒樓,宜家好多細細間食點心的餐廳,有的堂食,有的外賣。其中我覺得唐記D點心比較穩陣。今次買左個外賣飯盒:鳳爪排骨飯 $20乾蒸燒賣 $15鳳爪排骨飯非常抵食,而且味道好,鳳爪夠入味,夠唸,辣度啱啱好,排骨夠滑,夠香,還有D醬汁滲入個飯裡面,好好食。燒賣其實也不差,屬於中上水平,不過也不太出彩,正正常常,要贊的是它不肥,瘦肉居多。外賣點心確實提供了顧客另一些選擇,方便快捷,不不錯的。

今次買左個外賣飯盒:
鳳爪排骨飯 $20
乾蒸燒賣 $15

外賣點心確實提供了顧客另一些選擇,方便快捷,不不錯的。

鳳爪排骨飯 加 燒賣
鳳爪排骨飯 加 燒賣
  • 鳳爪排骨飯
2017-12-25 404 瀏覽
見周圍開附左唐記包點,都想買去食下佢的包點同蒸飯,而且喜歡食蒸飯。鹹魚蒸肉餅,肉餅的份量會少過章魚肉餅飯的肉餅,由於多左件鹹魚,要慢慢食真D 鹹魚的味道,再加上醬料汁,令蒸飯料味提升左。

午餐
2015-12-02 990 瀏覽
食過咁多間唐記雞飯,發現每間都唔太一樣,上次食過好味,但下次轉分店又可能會中伏。今次食旺角分店,唔知做咩個飯好乾身,明明係蒸飯都可以蒸到咁乾。不過個雞肉就juicy又大件,菜都唔會煮到無味,整體黎講不過不失啦。

5 分鐘 (外賣自取)