2023-08-30
唯一雲貴川風味.呢間米線係小編由小學食到而家,都係心目中世一米線店!相信米線愛好者都一定食過呢一間!係荃灣開咗30年,老闆係昆明人,呢間米線只賣酸辣湯底,唔似一般米線舖都有得揀麻辣。由於小編係一個米線愛好者,基本上見到米線店都會入去試,覺得好多米線店嘅湯底都大概係差不多的味道,而呢一間唯一雲貴川風味湯底同坊間唔同!佢哋嘅餸菜都有做過醃製,比嘅份量亦都十分之多!佢哋嘅配菜酸菜同埋芽菜都俾得好足!.🔥三餸米線$58⭐️9.5/10⭐️.-炸醬:炒得好香好惹味!令到個湯睇更加香濃!.-腩肉:腩肉經過醃製,厚薄適中,好入味!比起坊間嘅腩肉瘦,但唔會鞋口,加上有啲辣會令到個湯底更加惹味!呢個係小編每次都必點!.-蘿蔔:炆得好琳同帶甜!.-豬頭肉:即係豬耳,有經過辣椒炒香,鍾意食豬耳嘅朋友可以試吓.-豬大腸:經過醃製好入味,炆到都幾琳,亦都唔係好肥膩既豬大腸,呢個都係小編必點!.⭐️總結:呢間米線小編食咗咁多年都仲係好想去食!呢間米線會比較重口味,如果有d人怕油就未必啱。但係小編就好鍾意佢比好多酸菜,每個餸都經過醃製烹調好夠味!基本上每次去都會爆場,如果佢嘅時間咁啱係食飯時間基本上都會排長龍,開咗30年
🔥三餸米線$58⭐️9.5/10⭐️
-炸醬:炒得好香好惹味!令到個湯睇更加香濃!
-蘿蔔:炆得好琳同帶甜!
⭐️總結:呢間米線小編食咗咁多年都仲係好想去食!呢間米線會比較重口味,如果有d人怕油就未必啱。但係小編就好鍾意佢比好多酸菜,每個餸都經過醃製烹調好夠味!基本上每次去都會爆場,如果佢嘅時間咁啱係食飯時間基本上都會排長龍,開咗30年都依然人氣爆燈!想試嘅朋友記得唔好咁遲去,好多餸都會賣晒!