2020-03-14 744 瀏覽
🎐日日放假就日日行山🏃🏽‍♀️,熊妹不知不覺就愛上了。💕📌熊妹同賓妹今日行飛鵝山,行下行下就落左沙田,行下行下就行左5️⃣個鐘,當然係絕對肚餓。📌去到石門,一個熊妹同賓妹都從未來過的地方,又攰又餓的狀態下,真係好想快啲揾到間餐廳坐低休息下醫下肚。📌在石門黨鐵站🚉左望望右望望👀見到呢間《喜運點心專門店》,大路點心咩都有,熊妹同賓妹又愛吃一盅兩件,都即刻唸都唔唸入左去坐低喇。📌下午五時多🕔,仲係下午茶時段,店內無咩人,太好了,肺炎疫情緊張的情況下,真係要減少啲人多密集的地方,以免廣泛傳染。🦠📌大路的點心、蒸飯、包點都有,價錢$20-$30一盅,免收加一,幾抵食。📌每枱都有一壺預設好的熱茶水壺,即係飲咩茶無都揀,都岩的,呢間講明係點心專門店,係專食點心,唔係飲茶嘛。嘩,岩岩好趕得切享受呢款「點心孖寶」優惠,因為優惠時段係星期一至五下午茶時段2時至下午5:30,可㨂一款燒賣/蝦餃,加一款指定點心,價錢$38,精明的熊妹即刻快速心算一下,發現比起散叫係起碼平$11,真心抵到爛。蟹籽蒸燒賣,$29熊妹食點心必叫的燒賣,一籠四粒,非常彈牙,點豉油辣椒油一流。喜運蝦餃皇,$29賓妹食點心必叫的蝦餃,一籠四粒
🎐日日放假就日日行山🏃🏽‍♀️,熊妹不知不覺就愛上了。💕

蟹籽蒸燒賣,$29

喜運蝦餃皇,$29
賓妹食點心必叫的蝦餃,一籠四粒,蒸到岩岩好,皮好薄,唔會蒸到淋哂,蝦肉彈牙,咸咸味道。

蠔皇鮮竹卷,$21
📌賓妹點名要食呢個,俾佢試下喇。

鮮竹皮蒸到比較淋,蠔皇味濃,啖啖肉。

斑籣馬拉糕
斑籣馬拉糕,$21
📌熊妹同賓妹都子鐘意斑籣味製品,去新加坡會特登搜尋🔍斑籣粉自製蛋糕。

斑籣本身係一種綠葉🌿,調製香料顏色會好鮮艷。

馬拉糕蒸得好鬆軟,斑籣味就唔係好重。

上肉響玲腸
上肉響玲腸,$28
薄薄的腸粉皮包裹著脆卜卜的響玲再包著肉餡,多重口感,點埋豉油辣椒油,很美味。

抹茶流心奶黃包
抹茶流心奶黃包,$25
📌作為抹茶婊,熊妹同賓妹又點會放過任何抹茶製品呢?仲要夾埋流心奶黃包咁整就真係好吸引。

熊妹覺得係食得出有淡淡的抹茶味喎,但賓妹就唔係好食到。

奶黃餡係有流心的,但未算好流心,流少少就無了,淨下奶黃餡,不過都好味的。

📌整體都還不錯喇,味道正常,幾抵食的點心專門店,仲設有「外賣快線」專區,熊妹眼見好多上班族💼似係放工後就會黎光顧一盒飯🍚同一份點心外賣拎走,在咁的疫症下有生意都算係份安慰。
2020-03-04
$67.5 (下午茶)
上肉響玲腸
又做回收,所以又去石門開餐,唔知係咪會有部分人去親回收都過石門食飯呢?本身想食吉豚屋,但都幾多人下,蒸蘆更不用說啦,於是在地下行左兩個圈,入左喜運食點心。逐一品評:1. 糯米雞:好快就上枱,溫度都夠熱,外型四正,但餡料遜色,基本上只有些雞肉碎,汁少,但整體也不會太乾2. 牛栢葉:味道正常,普普通通3. 千島炸蝦角(個名好似係咁🤔):重拾童年回憶之選,整體不錯,蝦肉多,不過記得襯熱食,因為有一粒留到最尾先食,表皮明顯腍了4. 排骨陳村粉:最不喜歡!排骨味道幾好,不過陳村粉好齋,食腸粉好過5. 叉燒膠:算滑,多叉燒,而且有莞茜味,我最鍾意這款!沒有拍照,但都想提提,膠碗及匙羹質素需改善,因為膠碗似被腐蝕了點,匙羹邊染有咖哩色

逐一品評:
糯米雞

2. 牛栢葉:味道正常,普普通通

牛栢葉

排骨陳村粉

5. 叉燒膠:算滑,多叉燒,而且有莞茜味,我最鍾意這款!
叉燒膠

牛栢葉
叉燒膠
原本諗住彩福食下午茶 行過石門見到呢間點心店 諗住平平地 係門口寫住全日無加一& 2點後有38蚊孖寶點心 就中伏了坐低同待應講要孖寶點心 點知佢話無哂 果一刻係2點3😑😑😑 心諗無就唔好貼出門口 擺明呃人 咁就無辦法 只好叫其他 之後d既點心黎到 雖然好快 但一定唔係招牌寫既即叫即做🙄 最重要係點心品質超差最後埋單 竟然收咗加一 我問:點解有加一 ? 佢答:新年要收加一🙄 我問:幾時唔收? 佢答:明天🙄分明就呃人 千祈唔好幫襯

最後埋單 竟然收咗加一
我問:點解有加一 ?
佢答:新年要收加一🙄

我問:幾時唔收?
佢答:明天🙄

分明就呃人 千祈唔好幫襯

2019-10-08 722 瀏覽
曾幾何時星期六、日的石門區, 總是熱鬧得像旺角街道一般、今日再訪猶如平日返工/返學一樣, 環境、氣氛已經蔓延到每一個角落。。。很久已經沒有吃上廣東點心,所以在對上一次臨走期間看到這一間(廣東茶食店)便以記錄於心~店舖面積不算大, 擺位用盡整個空間連㕑房推門的小小位置亦都放上一張小枱、實行寸金尺土~先叫來是一籠四件蝦餃HK$29.呈上間看上蝦餃蠻厚皮,晶瑩剔透這四個形容詞絕對不成立、但咬在口中又不覺得比預期般厚身、蝦跟豬肉之比例亦都恰好~第二籠便是鮮蝦素翅餃HK$24.上枱期間已經看得出完全沒有熱騰騰之跡象,用筷子夾下亦一如自己之想像、所謂素翅便是加入了「粉絲」,『雖則味道與口感都算為合格但是這般熱度實在不能接受~』第三款便是鮮蝦腸粉HK$33.這一碟是三款中最為對板,《皮滑蝦爽》雖則不覺有鮮、但亦不致感覺有雪味~茶芥每位三元,以價錢論食物其實算是可取、但由於(熱度真是有改進的必要),所以實在會打了折扣。。。食網批審文章阿哥阿姐近排甚為勤力,我也要加快腳步才能跟上!走出店外看著這個(大大的石門地鐵站)緊緊關閉, 心扉也不期然的繼續跌墮下去。

鮮蝦素翅餃

鮮蝦素翅餃

鮮蝦腸粉

食網批審文章阿哥阿姐近排甚為勤力,我也要加快腳步才能跟上!
2019-06-05 983 瀏覽
喜運最優勝過人係地點方便,石門站A出口一出就見到,地方唔算大12張細枱仔,而點心種類不算很多一般大路嘢,但講到價錢, 埋單茶錢連加一,如果你上正式酒樓早市同下午茶市分分鐘平過佢。茶就只有普洱茶供應最近做緊promotion$13碟乾蒸牛肉

茶就只有普洱茶供應

最近做緊promotion$13碟乾蒸牛肉

2019-05-29 613 瀏覽
點解可以難食到咁,超咸,糯米雞又咸又濕,食左两口就無食了,雖然浪費,但推介食物都咁難食,其他都唔見得好,又貴,上酒樓好得多,一定無下次,樓下真係唔覺有邊間好食。
2019-04-12 728 瀏覽
黎過石門咁多次 都唔知原來呢到有間細鋪仔係點心專門店 試過幾次後都覺得好掂🤤燒汁炸茄子 味道勁新鮮🤤比一般酒樓整得更出色❤️即炸熱辣辣 外脆內軟大大舊🤩茄子厚肉好淋 配埋燒汁甜甜地好好味🥺魚肉夠香夠彈牙 越食越過癮😋每次必嗌! 鳳爪排骨飯 排骨份量好多😳肉質嫩稔而且夠入味🤤米飯粒粒分明😋豉油夠香!撈埋已經好好味👍🏻好高質而且份量很多😆蟹籽蒸燒賣 燒賣真材實料大大粒!最欣賞蝦的比例比豬肉多🦐🤩蝦肉新鮮爽口彈牙 鮮味十足 非常滿足呀🤤薑蔥牛柏葉 份量多而且薑蔥味好夠 仲落咗好多蒜蓉口感唔會太稔太韌 十分不錯😚❤️每日都有唔同既滋潤燉湯😚 $38標榜不含味精、湯料超多 落足料!鮮甜滋潤好好飲😋👍🏻總結一下 呢間試過好幾款點心質素都非常不錯👍🏻份量足而且價錢合理😚係石門食野又多個好選擇😆挑剔就係點心唔係即叫即蒸 但唔太影響味道而且坐低落單無耐就有得食🤤👍🏻
黎過石門咁多次 都唔知原來呢到有間細鋪仔係
點心專門店 試過幾次後都覺得好掂🤤

燒汁炸茄子
味道勁新鮮🤤比一般酒樓整得更出色❤️
即炸熱辣辣 外脆內軟大大舊🤩
茄子厚肉好淋 配埋燒汁甜甜地好好味🥺
魚肉夠香夠彈牙 越食越過癮😋每次必嗌!

排骨份量好多😳肉質嫩稔而且夠入味🤤
米飯粒粒分明😋豉油夠香!
撈埋已經好好味👍🏻
好高質而且份量很多😆

蟹籽蒸燒賣
燒賣真材實料大大粒!
最欣賞蝦的比例比豬肉多🦐🤩
蝦肉新鮮爽口彈牙 鮮味十足 非常滿足呀🤤

薑蔥牛柏葉
份量多而且薑蔥味好夠 仲落咗好多蒜蓉
口感唔會太稔太韌 十分不錯😚❤️

每日都有唔同既滋潤燉湯😚 $38
標榜不含味精、湯料超多 落足料!
鮮甜滋潤好好飲😋👍🏻

總結一下 呢間試過好幾款點心質素都非常不錯👍🏻
份量足而且價錢合理😚
係石門食野又多個好選擇😆
挑剔就係點心唔係即叫即蒸
但唔太影響味道而且坐低落單
無耐就有得食🤤👍🏻
2019-03-19 557 瀏覽
見食評幾好特登撘車去,坐低超熱冇冷氣😑食物標榜即叫即蒸,唔熱!只係微暖👎雲呑咬落去個心係冰凍嘅😑吐出嚟係生嘅😣話比姐姐聽好似我吹水咁👎👎同埋我未見過雲呑係配鷄醬嘅😪最攪笑係個阿姐😡攞碟腸粉嚟👉擺喺我已經食哂嘅点心籠上面, 搖搖欲墜👈話我食緊飯呀!!!我哋當堂呆咗望住碟腸粉,叫佢收咗低下個籠!我男朋友話不如你食完飯先擺碟腸粉出嚟la!佢好唔忿氣咁先收就下面個籠!見佢咁我都忍唔住擺番碟腸粉上去比佢睇!埋單走人😡行去埋單仲好笑,個呀姐一埋去叫我比$178.我話比張單我睇睇先,佢叫我比八達通先!我堅持要睇單,我話比佢聽燉湯冇嚟到,佢就話係呀!你比咗錢先la!我會退返比你😂😂都唔知咩理論嚟?食物漏單!食品唔熟!但要我比咗錢先可以睇單!!9唔撘8!!!如果我唔睇單咁咪傻傻咁比佢呃😡服務態度差成咁!食品質素又差!冇回頭👎👎👎👎👎
如果我唔睇單咁咪傻傻咁比佢呃😡
服務態度差成咁!食品質素又差!冇回頭👎👎👎👎👎

2019-03-19
2019-03-18 382 瀏覽
石門真係好多好野食,今晚同老婆阿仔又黎到石門食晚飯,係石門站出口一望,就見到呢間點心店,咁岩見有四人位我地就衝入去座了.呢度d點心都幾抵食,所以忍唔住叫滿一枱點心, 質素又唔差喎, 食得好滿足.當中最值得一試係燉湯, 入口清潤, 飲完好舒服.蝦餃、燒賣、牛肉球、棉花雞都很不錯. 阿仔食左3粒燒賣.我食蒸飯. 呢度D蒸飯幾受歡迎, 味道不錯, 份量就剛剛好.唯一未夠好的是腸粉, 腸粉皮厚及鬆散.老婆叫左呢個, 佢覺得斑蘭味不明顯. 另外再叫桑寄生茶, 蛋沒有味道, 而且好奇怪, d茶入口冇野, 但就聞到好似漂白水的味, 這是正常嗎...
石門真係好多好野食,
今晚同老婆阿仔又黎到石門食晚飯,
係石門站出口一望,
就見到呢間點心店,
咁岩見有四人位我地就衝入去座了.

呢度d點心都幾抵食,
所以忍唔住叫滿一枱點心,
質素又唔差喎, 食得好滿足.

當中最值得一試係燉湯, 入口清潤, 飲完好舒服.
川貝圓肉蘋果海底椰

蝦餃、燒賣、牛肉球、棉花雞都很不錯. 阿仔食左3粒燒賣.
蟹料蒸燒賣

鮮竹牛肉球

蟲草花棉花雞

鳳爪排骨飯

唯一未夠好的是腸粉, 腸粉皮厚及鬆散.
原隻鮮蝦腸

斑蘭馬拉糕

桑寄生蓮子蛋茶

2019-03-17
川貝圓肉蘋果海底椰
蟹料蒸燒賣
蟲草花棉花雞
鳳爪排骨飯
我在這裏買了三個點心叫他們分別分開裝並付了三個外賣的盒錢,但到我取的時候,我只 我看見當中只有2個盒, 我便問他為何我要求你分開裝並付了三個盒的費用你只給我兩個盒並將兩個點心放在一起, 它們不但沒有表示歉意而且還把ㄧ元掉給我, 這樣的服務態度真是令我十分喜婚我以後都不會幫襯這間店, 還有這裏的衞生也十分有問題 我看見他倒排骨飯的時候有一舊排骨跌到他們的枱上他們只是直接用手把那舊排骨放到碗裏面算,當沒有事情發生過,大家請諗一諗是否再幫襯這間店
外賣自取
2019-01-23 471 瀏覽
潮州粉果,味道非常好,真正皮薄餡靚,有一個幾特別嘅綠茶麥提沙煎堆仔,一定要試,素翅灌湯餃,做得好靚,睇得出好有心思,味道亦一流,大家不妨值得一試,鹹魚肉餅飯,味道亦唔錯,最後再加多左一個薑茶湯圓,睇得出有用心煮,也不是太甜,一定會推薦給朋友!
2019-01-15 338 瀏覽
不一定上酒樓、不一定要去茶餐廳。在石門站出口發現一間起運點心專門店,裝修幾特色,所以同屋企人入去試吓。四個人叫了一盅排骨飯一中鹹魚肉餅飯很不錯,尤其是鹹魚肉餅飯,非常嘢味。另外一碟牛肚味道很好,就是細碟了少少,虎皮尖椒夠靚又好味,糯米雞夠大隻,味道不錯,略嫌糯米太綿,口感不夠,另外一盅燉湯火爐十足,標榜不含味精,非常好味,潮州粉果很少見一籠有四隻,幾抵食,最後叫了三個糖水,桑寄生蓮子蛋茶不過不失,兩碗薑茶湯圓夠熱及夠姜味,也ok. 喜歡吃點心的朋友,值得一試。
四個人叫了一盅排骨飯
一中鹹魚肉餅飯
鹹魚肉餅飯
很不錯,尤其是鹹魚肉餅飯,非常嘢味。另外一碟牛肚
金錢肚
味道很好,就是細碟了少少,虎皮尖椒
七味虎皮釀尖椒
夠靚又好味,糯米雞
糯米雞
夠大隻,味道不錯,略嫌糯米太綿,口感不夠,另外一盅燉湯
猴頭菇燉響螺
火爐十足,標榜不含味精,非常好味,潮州粉果
潮州粉果
很少見一籠有四隻,幾抵食,最後叫了三個糖水,桑寄生蓮子蛋茶
桑寄生糖水
不過不失,兩碗薑茶湯圓
薑茶湯圓
夠熱及夠姜味,也ok. 喜歡吃點心的朋友,值得一試。
鹹魚肉餅飯
金錢肚
七味虎皮釀尖椒
猴頭菇燉響螺
潮州粉果
桑寄生糖水
2019-01-10 285 瀏覽
這間石門喜運點心專門店,唔知係咪油麻地嘅分別,細細間,但係裝修幾舒服,都幾多點心款式,叫咗一個灌湯餃,味道唔錯,灌湯餃有啲花紋有啲心思,一個鳳爪排骨飯,味道OK,喜歡飯夠乾身,但似乎太大盅,食嘅時候太滿,容易瀉,還有叫咗一夾粉果,味道一流!👍👍
2019-01-10 202 瀏覽
今晚同事提議放工後落樓下間點心專門店食嘢,細細間但係都坐得幾舒服。兩個人叫左燉湯、鹹魚肉餅飯、鳳爪、燒賣、鮮竹卷同麻蓉飽,D嘢都幾好食,同埋今晩天氣凍,啲嘢熱辣辣真係好正,比錢後先至知道原來鮮竹卷特價$13👍😋
2019-01-02
2019-01-09 192 瀏覽
經過石門站,見到一間點心專門店,見到裝修幾靚,入去食宵夜。試咗蝦蛟,皮薄餡靚,都幾爽滑另外叫咗虎皮尖椒,味道也不錯👍,還有店員新推介食咗蓮藕餅味道唔錯,炸得啱啱好最後叫咗個薑茶湯圓,真係好夠姜,凍凍地最啱飲,湯圓也不錯,不妨一試!..............................
蝦餃
另外叫咗虎皮尖椒,味道也不錯👍,還有店員新推介食咗蓮藕餅
蓮藕餅
味道唔錯,炸得啱啱好
宵夜
蓮藕餅